Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας μερικες σκεψεις που, κατα την αποψη μου, ειναι επικαιρες τωρα που ο ΠΑΣ, το κοινο σημειο αναφορας μας, εχει παρει την κατω βολτα (δυστυχως οχι για πρωτη φορα). Αφορμη για να ανοιξω το θεμα αυτο σταθηκε μια φραση απο το χθεσινο εξαιρετικα ευστοχο ποστ του Dreven (« Ρηξη και ανατροπη μονο ο κοσμος μπορει να κανει»), μια φραση που ηρθε κ «κουμπωσε» απολυτα με καποια πραγματα που με απασχολουσαν εδω κ λιγο καιρο.
Παρακολουθω συστηματικα αυτο το φορουμ απο τις αρχες της περασμενης δεκαετιας κ εχω τη χαρα να ειμαι ενεργο του μελος τα τελευταια 3,5 χρονια. Σε ολη αυτην την περιοδο, αυτος ο χωρος επιτελεσε ενα ευδιακριτα καθορισμενο εργο. Φερνει σε επαφη οπαδους του ΠΑΣ απο διαφορετικα σημεια του χαρτη, γνωστους κ αγνωστους μεταξυ τους (οσο μεγαλωνει η κοινοτητα το 2ο ειναι κ το συχνοτερο) που αλληλοενημερωνονται για τα νεα της ομαδας κ ανταλλασουν αποψεις πανω στα θεματα της επικαιροτητας της. Αυτη η ανταλλαγη αποψεων φυσικα παντοτε περιεκλειε κ το στοιχειο της κριτικης πανω στα κακως κειμενα μεσα κ γυρω απο την ομαδα, τα οποια ποτε δε μας λειψανε απο οταν θυμαμαι τον εαυτο μου μεχρι σημερα. Αν κατι χαρακτηριζε παντα αυτο το φορουμ (ως συνολο) ηταν αφενος η πολυφωνια κ αφετερου η αντικειμενικοτητα κ η ανεξαρτησια απο τους διαφορους «κυκλους» κ συμφεροντα που περιτριγυριζαν διαχρονικα τον ΠΑΣ. Κ αυτο ενοχλησε πολλες φορες, με το χωρο συνολικα αλλα κ μελη του προσωπικα να γινονται στοχοι επιθεσεων με διαφορα προσχηματα, αλλα ουσιαστικα επειδη η κριτικη μπορουσε να να εχει επιβλαβεις συνεπειες για τις «υποθεσεις» καποιων. Εχουμε δει αυτο το φορουμ να μεγαλωνει με τον καιρο (με τις συνεπειες να μην ειναι παντα ευχαριστες, αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα), νεες φωνες κ αποψεις απο περισσοτερο ή λιγοτερο καλα πληροφορημενους ανθρωπους να προστιθενται, τη δυνατοτητα για σφαιρικη ενημερωση σχετικα με οσα αφορουν τον ΠΑΣ να ενισχυεται , κ το χωρο να παρακολουθειται ή κ να γινεται αμεση ή εμμεση αναφορα στα γραφομενα του απο τα πιο «επισημα» καναλια ενημερωσης.
Ολα αυτα ειναι αξιεπαινα κ αξιοθαυμαστα ομως εχω την εντυπωση οτι πια δεν αρκουν. Κ εδω επανερχομαστε στη θεση οτι ο μονος ικανος να οδηγησει τον ΠΑΣ σε αλλαγη σκηνικου ειναι ο κοσμος του, ολοι εμεις. Η αποψη μου ειναι οτι το φορουμ, ως ενας απο τους σημαντικοτερους εκφραστες της φωνης των οπαδων του ΠΑΣ (μαζι με το συνδεσμιακο χωρο κ την ιδια την κερκιδα) πρεπει να γινει ενεργο κομματι των εξελιξεων απο δω κ περα κ ακομη κ να συμμετασχει στη διαμορφωση τους.
«Γιατι το φορουμ?» μπορει να αναρωτηθει καποιος. Κατα την αποψη μου γιατι προσφερει βημα σε ανθρωπους που δεν μπορουν ή δε θελουν να αναμιχθουν με τα συνδεσμιακα, που δεν μπορουν ή δε θελουν να σηκωσουν μια λινατσα στο γηπεδο, που κατανοουν οτι μονο η μαζικοτητα μιας αντιδρασης μπορει να την οδηγησει στην επιτυχια αλλα δεν εχουν τροπο να οργανωθουν κ να εκφραστουν με συνεκτικο τροπο. Γιατι ειναι ενας χωρος-σημειο αναφορας για την κοινοτητα του ΠΑΣ, γιατι ειναι δεδομενο κ αποδεκτο απο ολους (εκτος απο οσους εχουν συμφερον να ισχυριζονται τα αντιθετα) οτι δεν ταυτιζεται με καμια «μεριδα» οπαδων κ δεν παιρνει γραμμη απο πουθενα. Γιατι οταν μιλησε με μια φωνη μετα τα γεγονοτα του ΟΑΚΑ φετος, η φωνη του ακουστηκε παντου κ εξεφρασε την αποψη των οπαδων του ΠΑΣ οταν κατα τ’αλλα εκκωφαντικη σιωπη επικρατουσε απο οσους επρεπε να κανουν αυτην τη δουλεια. Τοτε στρεψαμε τη φωνη μας εναντια σε αυτους που μας βλαψανε κ ηταν εξω απο την ομαδα, τωρα ειναι νομιζω η ωρα να κοιταξουμε τα εσωτερικα μας προβληματα.
Ειναι πεποιθηση μου οτι ο χωρος εχει τη δυναμικη να προχωρησει σε κινησεις που θα «μετρησουν» στην προσπαθεια να δουμε καμια καλυτερη μερα σε αυτην την ομαδα. Θα μπορουσαν να ειναι κ παλι καποιες ανακοινωσεις προς τα τοπικα κ μη ΜΜΕ (οπως στην περιπτωση του ΟΑΚΑ) που θα μεταφερουν την αποψη του κοσμου για τα κακως κειμενα, θα φερνουν τους διοικουντες προ των ευθυνων που προσπαθουν να αποτιναξουν, θα εκφραζουν τις απαιτησεις μας για το μελλον. Θα μπορουσε να ειναι η οργανωση καποιων πιο «ενεργητικων» κινησεων διαμαρτυριας για να περασουμε τα μηνυματα μας. Πολλα μπορουν να γινουν, αν αποφασισουμε οτι θελουμε να δραστηριοποιηθουμε προς μια τετοια κατευθυνση οι ιδεες δε θα λειψουν!
Φανταζομαι οτι μπορει να ακουστουν φωνες που θα πουνε «Η θεση των οπαδων ειναι στην κερκιδα. Δε γουσταρουμε να επιζητησουμε συνδιοικηση, κτλ». Σεβομαι αυτην τη θεση κ διευκρινιζω οτι δεν αναφερομαι σε τιποτα τετοιο. Ουτε να δωσουμε οδηγιες για το πώς θα διαχειριστει η διοικηση την ομαδα θελουμε, ουτε να γινουμε ντε φακτο συνεταιροι στο μαγαζι. Αυτο στο οποιο αναφερομαι ειναι απλα το να δειξουμε οτι ο κοσμος δεν κοιμαται, ξερει τι γινεται γυρω του, αποφασιζει πια να μην ειναι παθητικος καταναλωτης οσων του σερβιρουν, θυμωνει, κινητοποιειται κ οργανωνεται. Κ σε μια εποχη που το ιντερνετ εχει γινει ενα εργαλειο κοινωνικης οργανωσης με τρομακτικη αποτελεσματικοτητα (αμετρητα παραδειγματα απο τις δρασεις που καθε τοσο βλεπουμε να γινονται με πρωτοβουλιες «μπλογκερς» μεχρι τις εξελιξεις στην αμερικανικη πολιτικη σκηνη με κινησεις τυπου tea κ coffee parties να ξεπηδουν απο το ιντερνετ) το να εχουμε ενα τοσο ισχυρο «οπλο» οσο αυτο το φορουμ στη διαθεση μας κ να μην το χρησιμοποιουμε μοιαζει στα δικα μου ματια ατοπημα.
Εγραψα ηδη πολλα για πρωτο ποστ σε αυτο το θεμα κ καπου εδω θα το κλεισω. Ελπιζω να ανοιξει ενας εποικοδομητικος διαλογος σχετικα με το ποια ειναι τα περιθωρια παρεμβασης μας κ κατα ποσο αυτη η παρεμβαση ειναι επιθυμητη. Αν ξεκινησει αυτος ο διαλογος ειμαι σιγουρος οτι πολλα ακομη επιχειρηματα κ αποψεις θα προκυψουν που θα σηκωνουν περαιτερω συζητηση. Σιγουρα η γνωμη ολων ειναι σημαντικη αλλα, επιτρεψτε μου να δωσω ελαφρα προτεραιοτητα στις θεσεις αυτων που ξεκινησαν κ συντηρουν ολα αυτα τα χρονια τουτο δω το χωρο. Το αν οι ιδιοι θελουν το «τεκνο» τους να χαραξει (εστω κ προσωρινα) μια νεα πορεια ειναι φυσικα το νο.1 ζητουμενο. Περιμενω λοιπον με ενδιαφερον τις αποψεις τους, οπως κ ολων των υπολοιπων.