Μανόλης Βασιλάκης στο Gazzetta: «Έτσι θα γίνει το γήπεδο του ΟΦΗ στο αεροδρόμιο»
Θα γίνει το νέο γήπεδο του ΟΦΗ στην περιοχή του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»; Τι πιθανότητες και τι εμπόδια υπάρχουν; Ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας, Μανόλης Βασιλάκης, αναλύει όλα τα δεδομένα στο Gazzetta. Αποστολή στο Ηράκλειο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Μηνά Λυσάνδρου στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ ΟΦΗ πριν από δύο μήνες, ο μεγαλομέτοχός της Μιχάλης Μπούσης, είχε ρίξει τη... βόμβα εκφράζοντας το όραμα για κατασκευή γηπέδου σε έκταση που βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση ενός τέτοιου στοιχείου; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν;
Το Gazzetta ταξίδεψε στο Ηράκλειο και συζήτησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο δημοτικής περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος περιέγραψε το πλάνο που υπάρχει. Ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες που υπάρχουν στο τραπέζι, ξεκαθαρίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέχρι το αεροδρόμιο της πόλης να μεταφερθεί στο Καστέλλι Πεδιάδας.
Ο ρόλος της ελληνικής Κυβέρνησης, το ΤΑΪΠΕΔ και ο διαγωνισμός για τα οικόπεδα στη Σκαφιδαρά, όπου ο ΟΦΗ έχει εκφράσει την πρόθεση να τα μισθώσει και να... γιγαντώσει το προπονητικό του κέντρο.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ
Κ. Βασιλάκη, ο ΟΦΗ θέλει να μεγαλώσει το προπονητικό του κέντρο. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα οικόπεδα που συνορεύουν με το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο και να μας εξηγήσετε πώς αυτά μπορούν να περιέλθουν στην κατοχή της ΠΑΕ;
«Όπως ξέρετε, τα παλιά χρόνια υπήρχε στο Ηράκλειο το Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο, στο οποίο πολλοί Δημότες, όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά από όλη την Κρήτη, έκαναν δωρεές διαφόρων ακινήτων, για να μπορεί να συντηρείται το νοσοκομείο. Η δικτατορία συνένωσε το νοσοκομείο με το Βενιζέλιο νοσοκομείο. Μετά την πτώση της δικτατορίας, επί δημαρχίας Μανώλη Καρέλλη, ο Δήμος κατόρθωσε να πάρει πίσω την περιουσία του Πανανείου Νοσοκομείου. Η περιουσία περιήλθε στον Δήμο και τρία μεγάλα ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι σε επαφή με το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο και άλλα δύο βορειότερα αυτού, ανήκουν σε αυτό το κληροδότημα του Πανανείου. Είναι μάλιστα, γι' αυτούς που ξέρουν το Ηράκλειο, δωρεά της Μαρίας Ανδρέου Καλοκαιρινού, δηλαδή της συζύγου του μεγάλου ευεργέτη της πόλης.
Αυτά τα ακίνητα θέλει ο Δήμος να τα αξιοποιήσει και ετοιμάζουμε ένα διαγωνισμό. Ο ΟΦΗ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός για όλους. Αν ο κ. Δημήτριος Σαμόλης κάνει μια καλύτερη προσφορά από τον ΟΦΗ, θα το πάρει αυτός. Επειδή αυτά ανήκουν σε κληροδότημα, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Αν τα ακίνητα αυτά ανήκαν στον Δήμο, θα τα είχαμε ήδη δημοπρατήσει. Είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να τηρήσουμε κάποιες διαδικασίες, υπάρχουν επιτροπές κληροδοτημάτων που θα ελέγξουν την προσφορά μας και επίσης ό,τι έσοδα έχουμε, δεν θα τα αξιοποιήσουμε για να πληρώσουμε τους υπαλλήλους του Δήμου, αλλά θα μείνουν σε έναν κουμπαρά, για να υλοποιήσουμε τους σκοπούς που είχε θέσει η αρχική δωρήτρια. Μιλάμε σας ξαναλέω για την περιοχή Σκαφιδαρά, του Δήμου Γαζίου. Αν ο ΟΦΗ δώσει τα περισσότερα χρήματα κι αν δώσει αυτό που εμείς θεωρούμε ως ελάχιστο ποσό, θα τα πάρει».
«Μόνο ο ΟΦΗ έχει εκφράσει την επιθυμία μέχρι στιγμής να μισθώσει τα οικόπεδα δίπλα στο ΒΑΚ»
Ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει;
«Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, τον προετοιμάζουμε. Εκτιμούμε ότι εντός του έτους θα πραγματοποιηθεί».
Αυτή η έκταση πόσο μεγάλη είναι;
«Είναι δύο ακίνητα των 80 στρεμμάτων και ένα των 25. Δεν ξέρουμε αν θα ενδιαφερθεί για όλα ο ίδιος επενδυτής. Γι' αυτό θα κάνουμε τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς και ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει».
Εσείς έχετε έρθει σε επαφή με τον ΟΦΗ, με τον κ. Μπούση;
«Βεβαίως. Κι όπως θα γνωρίζετε, έχουν ξεκινήσει έργα στο προπονητικό του ΟΦΗ και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση δική μας, υπάρχει μια δίοδος διάβασης μέσα από το ακίνητο που είναι όμορο του ΒΑΚ, ώστε να μπορούν να περνούν τα μηχανήματα που θα κάνουν τις εργασίες. Θα περνούν από εμάς, γιατί δεν βολεύει η κανονική είσοδος που έχουν».
Στην επικοινωνία που είχατε με τους ανθρώπους του ΟΦΗ, σας είχαν εκφράσει την επιθυμία να τα αγοράσουν όλα;
«Όχι να τα αγοράσουν, να τα μισθώσουν. Εμείς δεν πρόκειται να τα πουλήσουμε, επειδή ακριβώς είναι κληροδότημα. Θα κάνουμε μια μακροχρόνια μίσθωση. Ο Νόμος επιτρέπει μέχρι 50 χρόνια».
Mέχρι τώρα σας έχει εκφράσει άλλος το ενδιαφέρον του για αυτά τα οικόπεδα ή όχι;
«Μέχρι σήμερα, όχι. Δεν υπήρξε άλλο ενδιαφέρον. Αυτό όμως δεν αποκλείει ότι την ημέρα του διαγωνισμού, μπορεί να εμφανιστεί ένας επενδυτής που να έχει άλλα σχέδια στο μυαλό του».
Τι διαδικασία χρειάζεται για να συγκροτηθεί αυτός ο διαγωνισμός;
«Η βασική διαδικασία είναι να συνταχθεί μια διακήρυξη, η οποία θα εγκριθεί από την επιτροπή κληροδοτημάτων. Ο Δήμος δηλαδή πρέπει να κάνει κάτι που θα είναι συμβατό με τον χαρακτήρα του κληροδοτήματος. Σας λέω, ό,τι χρήματα υπάρξουν θα μπουν σε έναν κουμπαρά για να γίνει στο πνεύμα του διαθέτη, αυτού που έδωσε τα οικόπεδα. Τα χρήματα του επενδυτή που πάρει τα οικόπεδα, θα πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν όπως προβλέπει ο διαθέτης. Κι αν δεν γίνει αυτό που προέβλεπε ο διαθέτης, πάει κανείς σε ένα ειδικό εφετείο, το οποίο κρίνει ποια είναι μια παραπλήσια δραστηριότητα».
Γνωρίζετε ποιο είναι το ποσό που απαιτείται να διατεθεί για την αγορά των ακινήτων;
«Δεν το γνωρίζουμε διότι πρέπει να ορίσουν ορκωτό εκτιμητή, ο οποίος θα εκτίσει την αξία των ακινήτων. Βάσει της αξίας θα προκύψει το μίσθωμα. Άρα κι αυτό είναι μια από τις διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν μέχρι να φτάσουμε στην διακύρηξη».
Στην περίπτωση που είναι τελικά ο ΟΦΗ ο νικητής του διαγωνισμού, τι διάστημα θα χρειαστεί να περάσει για να τα μισθώσει τα οικόπεδα, να τα κάνει δικά του και να τα αξιοποιήσει όπως θεωρεί καλύτερα;
«Είπαμε μέχρι το τέλος του έτους να γίνει ο διαγωνισμός και αρχές του επόμενου να προχωρήσουν όλα κανονικά».
«Ένα γήπεδο 25.000 θέσεων, όπου θα μπορούν να γίνει και αγώνες της Εθνικής μας»
Εκτός από την περιοχή στη Σκαφιδαρά, υπάρχει ένα πλάνο και για κατασκευή γηπέδου στην περιοχή που είναι τώρα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το «Ν. Καζαντζάκης».
«Να ξεκινήσω πάλι εκτενώς. Το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης καταργείται και δημιουργείται νέο στο Καστέλλι Πεδιάδος, το οποίο αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται. Ο Δήμος Ηρακλείου ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το μέλλον της έκτασης του αεροδρομίου. Αν δεν κάνουμε κάτι θα δοθεί στο ΤΑΪΠΕΔ, το οποίο θα βάλει έναν επενδυτή ο οποίος θα κάνει εκεί ό,τι θέλει. Εμάς μας ενδιαφέρει, είναι 3.500 στρέμματα, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος ανήκει ήδη στον Δήμο. Για να προλάβουμε τα γεγονότα, αναθέσαμε σε μια μελετητική ομάδα να μας κάνει προτάσεις για το μέλλον αυτής της έκτασης. Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι και μια πρόταση, της λεγόμενης διπλής ανάπλασης.
Δηλαδή ο Δήμος σε όλη του την έκταση έχει χώρους που προβλέπονται για πάρκα, πλατείες, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και δεν έχει πάντα τα χρήματα για να πληρώσει τους ιδιώτες και να πάρει αυτούς τους χώρους. Υπάρχει λοιπόν μια πρόταση, ώστε μέσα στον χώρο του αεροδρομίου να οριστεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν οικόπεδα προς εκμετάλλευση. Και ο Δήμος Ηρακλείου αντί να πληρώσει εσάς που έχετε ένα οικόπεδο στον Μασταμπά και το θέλει για πράσινο, να σας δώσει ένα οικόπεδο στον χώρο του αεροδρομίου και να πάρει το οικόπεδο του Μασταμπά. Οι μελετητές αυτοί κατά σύμπτωση είναι και μελετητές της πολεοδομικής μελέτης των Καμινίων και βλέπουν τα Καμίνια που έχουν έλλειψη πρασίνου.
Προτείνουν λοιπόν στο πλαίσιο αυτής της διπλής ανάπλασης να δοθεί στον ΟΦΗ ένας χώρος γηπέδου στην Αλικαρνασσό, στον χώρο του αεροδρομίου, και να μας παραχωρηθεί το οικόπεδο στα Καμίνια, εκεί που βρίσκεται τώρα το γήπεδο του ΟΦΗ, το "Γεντί Κουλέ". Αυτή είναι μια πρόταση των μελετητών, που από ό,τι κατάλαβα ενδιαφέρει και τον ΟΦΗ. Ενδιαφέρει όμως και τον Δήμο. Εγώ προσωπικά και η παράταξή μου, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, την υιοθέτησα. Έχει προτείνει την αποδοχή αυτής της πρότασης, αλλά και άλλοι εντός του Δήμου τη βλέπουν θετικά. Από την Αλικαρνασσό υπάρχει μια αντίδραση. Εγώ όμως είπα ότι δεν με ενδιαφέρουν τα οπαδικά. Άλλο το γήπεδο του Ηροδότου των 1000 θέσεων και άλλο ένα γήπεδο 25.000 θέσεων, όπου θα μπορούν να γίνει και αγώνες της Εθνικής μας. Και θα ωφελήσει τη Νεά Αλικαρνασσό. Τις προάλλες αγωνίστηκε ο Ηρόδοτος με τον Πανιώνιο. Αν υπήρχε αυτό το γήπεδο θα ήταν πολύ λογικό να πάει να παίξει εκεί και να γεμίσει το γήπεδο.
Ή παλιότερα είχε παίξει με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο. Προφανώς θα άνοιγαν οι πόρτες για ένα τέτοιο παιχνίδι. Είπα επομένως ότι αυτό δεν θα το κρίνουμε με οπαδικά κριτήρια. Αν το εισηγούμαι, δεν είναι επειδή αγαπώ τον ΟΦΗ ή αγαπώ τους μελετητές. Είναι διότι αγαπώ τον Δήμο Ηρακλείου και το κομμάτι του Δήμου που λέγεται Νέα Αλικαρνασσός. Θα ωφελήσει πάρα πολύ αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, σε βάθος χρόνου βέβαια. Πρέπει να σημειώσετε ότι οι εργασίες στο Καστέλλι θα κρατήσουν πέντε χρόνια. Όλα αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από την Κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπιστευτεί τον Δήμο Ηρακλείου, παρά ψάχνει κάποιον μεγάλο επενδυτή ώστε να εισπράξει όσα περισσότερα χρήματα. Εμείς όμως θέλουμε μια λύση που θα ικανοποιήσει την πόλη. Η πρόταση προβλέπει και χώρους κατοικίας, χώρους καινοτομίας, έξυπνων εταιρειών. Προβλέπει έσοδα για το Δημόσιο και τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και εκτεταμένους χώρους πρασίνου, αθλητικούς χώρους».
«Σκεφτείτε 1000 στρέμματα πράσινο στο Ηράκλειο, είναι τεράστια υπόθεση»
Μιλώντας υποθετικά, στη βάση ότι θα χτιστεί νέο γήπεδο για τον ΟΦΗ στην περιοχή του αεροδρομίου. Σε ποιον θα ανήκει;
«Η σκέψη είναι να ανταλλαγεί με το γήπεδο των Καμινίων. Βεβαίως αν πάρουμε 20 στρέμματα στα Καμίνια και δώσουμε 30 στρέμματα στην Αλικαρνασσό, προφανώς θα γίνουν κάποιες εκτιμήσεις της αξίας του ενός και του άλλου. Θα υπάρξει και μια εξίσωση χρηματική από ό,τι φαντάζομαι. Έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια για να το δούμε αυτό. Είναι όλα πρόωρα. Είναι άγνωστο αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τα σχέδιά μας. Δεν το ξέρουμε. Στόχος είναι να ωφεληθεί όλο το Ηράκλειο και κυρίως η Νέα Αλικαρνασσός από 3.500 στρέμματα παρθένου εδάφους σε ωραία θέση, παραθαλάσσια. Είναι 3.500 στρέμματα μαζί με τους χώρους γύρω από το αεροδρόμιο.
Δηλαδή μαζί με τα στρατόπεδα που είναι γύρω από το αεροδρόμιο. Τώρα, το σε ποιον θα ανήκει είναι υποθετικό. Μπορεί ο Δήμος να θέλει να φτιάξει αυτός το γήπεδο και να είναι δημοτικό γήπεδο. Μπορεί να το κάνει ο ΟΦΗ, μπορεί να συμβάλει η Περιφέρεια. Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στο μέλλον. Το πιθανότερο όμως είναι να το αναλάβει η ίδια η ομάδα, δεδομένου ότι της ανήκει σήμερα το γήπεδο στα Καμίνια».
Σε σχέση με την έκταση στα Καμίνια θα παραχωρηθεί δηλαδή μεγαλύτερος χώρος στην περιοχή του αεροδρομίου;
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να χορηγηθεί μεγαλύτερη έκταση από αυτή που είναι σήμερα, γιατί το περίφημο Γεντί Κουλέ χωράει 8.000 θεατές, στριμωγμένους. Εμείς φαντάζομαι ότι θα θέλαμε ένα γήπεδο, ξέρω γω, 15.000 θέσεων; 20.000; Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και να μπορεί να αξιοποιηθεί από την Εθνική ομάδα, να δίνονται διεθνείς αγώνες. Πάμε με άλλα κριτήρια σε ένα νέο γήπεδο. Εκτιμώ ότι δεν θα πάμε σε ένα στριμωγμένο γήπεδο, αλλά σε ένα πιο άνετο. Άρα θα δοθούν μεγαλύτερες εκτάσεις και θα πρέπει βέβαια πιστοποιημένοι εκτιμητές να εκτιμήσουν την αξία του ενός και του άλλου και να καθορίσουν πιθανώς μια εξίσωση σε χρήματα. Αποκλείεται να είναι η μία αξία ίδια με την άλλη».
Ποια είναι η σχέση του Δήμου Ηρακλείου με τον αθλητισμό και τα αθλητικά γεγονότα γενικότερα;
«Ο Δήμος έχει μια αθλητική ανώνυμη εταιρεία, που έχει αναλάβει το Παγκρήτιο, το κλειστό των Πατελών και κάνει πολλά πράγματα για τον μαζικό αθλητισμό. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τις ομάδες της πόλης. Από την πιο μικρή κατηγορία μέχρι τη Super League, αλλά και γενικά όλων των αθλημάτων. Αυτή η ανώνυμη εταιρεία με πρόεδρο τον κ. Κώστα Βαρδαβά έχει κατορθώσει να φέρει σημαντικά αθλητικά γεγονότα στο Ηράκλειο. Τελικοί Κυπέλλου μπάσκετ, μπάσκετ νέων, πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων - νεανίδων, είχαμε Μπρούνο Τζάουλι στο Παγκρήτιο. Το Ηράκλειο έχει ευτυχήσει να έχει καλές αθλητικές υποδομές, τις οποίες όμως αξιοποιεί. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, αλλά αγαπάμε και το μπάσκετ και το βόλεϊ. Ο ΟΦΗ έκανε καλή προσπάθεια στο βόλεϊ τα τελευταία χρόνια».
Γιατί θεωρείτε ότι στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να φτιάξουμε γήπεδα;
«Ίσως δεν έχουμε τα κεφάλαια που έχουν οι ξένοι και την οργανωτική δεινότητα. Και βέβαια η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Είναι μεγάλο εμπόδιο και το ζω και μέσα από τον Δήμο και ως ιδιώτης. Μεγάλο εμπόδιο στην πρόοδο της χώρας».
Στο βάθος της πενταετίας που μου εξηγήσατε, πώς βλέπετε να κυλούν τα πράγματα σχετικά με την πρόταση των μελετητών; Ποια είναι η αίσθηση που έχετε;
«Το κλειδί είναι η ημέρα που θα πει η Κυβέρνηση να προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου ή που θα πει "εμείς κύριοι έχουμε το ΤΑΪΠΕΔ και δυστυχώς θα κάνουμε εμείς αυτό που νομίζουμε". Για όσους δεν το γνωρίζουν, το ΤΑΪΠΕΔ είναι ένα ταμείο που προέκυψε από τα μνημόνια και έχει ως καθήκον να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία με στόχο την αποπληρωμή των δανείων. Πάρα πολλά δημόσια ακίνητα είναι δεσμευμένα. Γι' αυτό σας είπα ότι και η πρόταση του Δήμου έχει έσοδα, γιατί τα χρειαζόμαστε. Τα χρειάζεται η Κυβέρνηση, τα χρειάζεται και ο Δήμος. Ελπίζω να κριθούν αυτά ικανοποιητικά και να προχωρήσει η πρόταση της δημοτικής αρχής».
Είναι θεωρείτε σημαντικός και ο ρόλος του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος και κατάγεται από την Κρήτη;
«Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα δραστήριο Υφυπουργό από τον τόπο σου. Αυτό το έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ήταν χρήσιμες οι παρεμβάσεις του. Ελπίζω να βοηθήσει και σε αυτό, αλλά δεν είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση. Έχουμε συμμάχους τους βουλευτές, την περιφέρεια, τον λαό του Ηρακλείου που θα ήθελε να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Δήμου. Δεν μπαίνω σε επί μέρους προτάσεις, μπορεί κάποιος να διαφωνεί με το γήπεδο εκεί. Συνολικά όμως οι Ηρακλειώτες θα ήθελαν να περάσει μια πρόταση του Δήμου και όχι ενός επενδυτή που θα κοιτάξει το απόλυτο οικονομικό του συμφέρον. Και πάλι όμως, και σε έναν επενδυτή να πάει η Κυβέρνηση, ο Δήμος θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή μαζί του και να επιβάλει κάποια πράγματα».
Τι άλλες προοπτικές θα είχε ο Δήμος και ο ΟΦΗ για κάτι διαφορετικό αν τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως τα θέλετε;
«Ο Δήμος θα μπορούσε να ζητήσει ορισμένους χώρους. Δηλαδή να ζητήσει ένα ποσοστό χώρου πρασίνου, ένα ποσοστό αθλητικών χώρων, ένα ποσοστό ελεύθερο παράλιο μέτωπο. Θα μπορούσε να βάλει ορισμένους όρους στον επενδυτή και με σύμμαχο την Κυβέρνηση. Αν υπάρξει ένας ιδιώτης επενδυτής, πάλι δεν θα τα κάνει όλα. Θα αναζητήσει μικρότερους επενδυτές στους οποίους θα εκχωρήσει οικόπεδα για ανοικοδόμηση, αθλητικούς χώρους, ξενοδοχεία, χώρους βιοτεχνικούς - βιομηχανικούς. Επομένως θα μπορεί μια ΠΑΕ που ενδιαφέρεται για ένα γήπεδο να πάει να βρει τον επενδυτή και να το συζητήσουν».
Στον χώρο του αεροδρομίου, εκτός από το γήπεδο, τι άλλο περιλαμβάνει η πρόταση των μελετητών;
«Η πρόταση περιλαμβάνει 30% πράσινο, 20% η διπλή ανάπλαση που σας είπα, 20% τουρισμό, 15% καινοτομία, 15% εμπόριο. Στόχος είναι το πράσινο να πάει στον βορρά, σε επαφή με τη θάλασσα, ώστε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο. Είναι εξαιρετικό σχέδιο. Όταν λέμε 30% πράσινο σε 3.500 στρέμματα, μιλάμε για 1000 στρέμματα πράσινο. Είναι τεράστια υπόθεση. Αν σκεφτείτε ότι το Πάρκο Γεωργιάδη που είναι πολύ σημαντικός χώρος αναψυχής του Ηρακλείου είναι λιγότερο από 20 στρέμματα, φαντάζεστε τα 1000 στρέμματα; Θα είναι όνειρο για την πόλη».
Είστε και οπαδός του ΟΦΗ;
«Είχα κάρτα ελεύθερης εισόδου στον ΟΦΗ από τότε που ήμουν μαθητής του Δημοτικού. Επί προεδρίας Παπακαλιάτη. Είμαι πολλά χρόνια οπαδός του ΟΦΗ, όμως εδώ στον Δήμο είμαι με τον Δήμο. Ό,τι κάνουμε εδώ, το βλέπω από τη σκοπιά του Δήμου και όχι του οπαδού. Έχουμε καλή σχέση με το σύνολο των σωματείων της πόλης, ως υπεύθυνος της δημοτικής περιουσίας. Έχουμε παραχωρήσει σε διάφορες ομάδες του Ηρακλείου γήπεδα για να αθλούνται».
gazzetta.gr
Για τις συγκρίσεις πάντα έτσι.Δεν είναι βέβαια καθαρά αθλητικό θέμα.Ο τρόπος σκέψης.Το ότι κοιτάνε μπροστά.Βλέπουν και παραπέρα.Μιλάει για κληροδότημα.Εμείς πάλι έχουμε μια πόλη των κληροδοτημάτων.Επίσης ο δήμος Ηρακλείου έχει ανώνυμη εταιρία που ασχολείται με αθλητικά θέματα.Αντίστοιχα στα
Τρίκαλα έχουν εταιρία που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες υλοποιώντας με επιτυχία Δημοτικά, Εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά έργα.Για να κοιτάμε και τι γίνεται παραπέρα μήπως γίνει κάποτε και εδώ τίποτα.