Λέει ο Κόουτς…
Όταν ήρθα στα Γιάννενα δεν ήξερα τα δεδομένα που σας μεταφέρω από τότε, απλώς εμένα στο μυαλό μου… να πω και μια ιστορία… δεν ξέρω πώς μου είχε έτσι μπει στο μυαλό ότι όταν απ’ το 2004, που έκανα κάποια κουβέντα με τον Τάσο τον Σιούλα που ήμαστε μαζί τότε στην Τρίπολη που τυχαίνει κι είναι Γιαννιώτης, του ‘χα εκμυστηρευτεί και του ‘χα πει ότι μια ομάδα που έτσι θα ήθελα να προκύψει να δουλέψω γιατί μου δημιουργούσε έτσι ας πούμε μια πολύ καλή αίσθηση, είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Και όταν προέκυψε, με πήρε τηλέφωνο ο κ. Χριστοβασίλης και προέκυψε το ενδιαφέρον, να πω την αλήθεια, δεν το πολυμέτρησα. Είμαι και σαν άνθρωπος, που όταν θέλω να κάνω τέτοιο, δεν το πολυσκέφτομαι να πω την αλήθεια…
Δεν το πολυσκέφτηκε...
Καθόλου δεν το πολυσκέφτηκαν τότε, ούτε το Κρητικό Σύνταγμα (εθελοντές 77 Σωμάτων δύναμης 3.500), ούτε ο Κρητικός Φοιτητικός Λόχος (250 φοιτητές και σπουδαστές)…
Οι αναφορές του Κόουτς στην τοπική ιστορία δεν αφορούν σε απλές φιλοφρονήσεις, αλλά σε ιστορική γνώση και προσωπική παραδοχή…
Κρήτη – Ήπειρος έχουνε δεσμούς, έχουνε και κάποια χαρακτηριστικά κοινά. Εδώ στα Γιάννενα έχουνε πολεμήσει κι έχουνε σκοτωθεί πολλοί δικοί μας άνθρωποι από την Κρήτη… όπως και παλιότερα στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης, υπήρχανε κάποιοι Ηπειρώτες Γιαννιώτες οι οποίοι είχαν έρθει και είχαν βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι τα χαρακτηριστικά που έχουμε και η ιστορία που μας συνδέει είναι παρά πολύ σημαντικά.
'Ημερολόγιο 'Εκστρατείας 1912-1913
Ο Κωνσταντίνος Καπιδάκης γεννήθηκε στό χωριό Φρέ τής επαρχίας Αποκορώνου γύρω στά 1881.
Ηταν τό τέταρτο παιδί τοΰ Ιωάννη Καπιδάκη Πετράκη καί τής Ειρήνης Πριντσιπάκη.
Ό πατέρας του, επονομαζόμενος καί Πετρογιάννης, είχε συλ¬ληφθεί ώς όμηρος άπό τίς τουρκικές άρχες στά Χανιά15 κατά τήν έναρξη τής επανάστα¬ σης τοΰ 1866.
(...)
'Αφού προηγήθηκε μελέτη τοΰ εδάφους, βελτίωση τών οδών γιά τή διέλευση τοΰ πυροβολικού, συγκέντρωση πυρομαχικών, ανασύνταξη καί ενίσχυση τών μονάδων, ή τελική επίθεση πραγματοποιή¬θηκε στίς 20 Φεβρουαρίου 1913' κατά τή διάρκεια εκείνης τής ημέρας τό Σύνταγμα Κρητών έδρασε στην πρώτη γραμμή έναντι τών οχυρών τοϋ Μπιζανίου.
Τά ξημερώματα τής επομένης ό ' Εσσάτ Πασάς παρέδωσε τά Ιωάννινα.
file:///C:/Users/User/Downloads/LK_1990_01_TEXT.pdf
Την 21η Φεβρουαρίου του 1913 ο Εσάτ Πασάς απέστειλε στον διάδοχο επιστολή όρων παράδοσης.
Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε επίσημα στο ελληνικό κράτος.
Κρητικόπουλο ψυχομαχεί στου Μπιζανιού τη ράχη
Δεν έχει μάνα να τον κλαίει, κύρη να τον λυπάται,
ούτε αδερφό ουτ΄αδερφή να τον ψυχοπονάται,
μόνο το δεκανέα ντου κι εκείνος τον λυπάται.
Τότε οι Γιαννιώτες μας επιφύλαξαν μια ενθουσιώδη υποδοχή φωνάζοντας : « Καλώς τα Κρητικάκια, καλώς τους λεβέντες μας !»
http://www.cretalive.gr/history/view/h-sumbolh-twn-krhtwn-machhtwn-apo-tis-krisimoteresmaches-gia-thn-ellada/306778
Και τα οπαδά φώναζαν επί 13 χρόνια... την Κρήτη όλη.