Την Κυριακή τελείωσε η χρονιά και για όλους εμάς. Συνέβησαν λίγα καλά και κάποια πρωτοφανή άσχημα πράγματα. Μήπως να κάναμε καμια αυτοκριτική? Γενικά, αλλά και ανα ειδική κατηγορία:
Κερκίδα
Κάναμε πρόοδο μόνο στο χρώμα και στις μπλούζες. Κατά τ΄ άλλα απαράδεκτη κερκίδα (συμβαδίζει με το συνδεσμιακό πρόβλημα), χωρίς παλμό και ήχο, χωρισμένη, με ότι να’ ναι ομοιογένεια. Π.χ. έβλεπες κάποια γνωστά φρικιά και δίπλα τους ένας ξεχασμένος 80χρονος παππούς από την εποχή του «άγιαξ της ηπείρου».
Στα τελευταία ματς κάτι έγινε πάντως.
Στα πρώτα ματς φοβόμασταν να ανάψουμε καπνογόνα επειδή μας φοβερίζαν για κάμερες κλπ (ναι, είδαμε και τους αεκτζήδες εδώ μέσα). Προς το τέλος κάτι έγινε. Ωραία τα strobο στο πέταλο σε άσχετες στιγμές, θα φαινόταν καλύτερα με πεισσότερο κόσμο.
Χάλια συνθήματα, κλεμμένα από διάφορους. Νομίζω οτι έχουμε αγχωθεί στο θέμα αυτό και δεν έχουμε καθαρό μυαλό. Έτσι προκύπτουν διάφορες αηδίες και πολλά τριάρια ότι θα μας πάρουν σηκωτούς από τα ναρκωτικά κλπ. Μια σχετική συσπείρωση τις τελευταίες εβδομάδες εκτός γηπέδου έδειξε πως έχουμε πολλά να δώσουμε…
Εντός έδρας
Πολύ καλή χρονιά με ρεκόρ διαρκείας. Έχω την εντύπωση πως τα διαρκείας τελικά ήταν περίπου 4.500. Απλά πολλοί συμπεριλάμβαναν και τις προσκλήσεις στους χορηγούς που φέτος ήταν εκατοντάδες. Έτσι βγήκε προς τα έξω ένα νούμερο μεγαλύτερο από 5.000. Όποιος ξέρει σίγουρα, ας πει.
Εκτός έδρας-εκδρομές
Η χρονιά ξεκίνησε φανταστικά με 503 άτομα στην ξάνθη σε 500 εισητήρια κατακαλόκαιρο. Επική εκδρομή στο χαριλάου 1000 άτομα σε 850 εισιτήρια η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο βικελίδης τα τελευταία 3-4 χρόνια που δίνουν σε όλους μόνο 800 εισητήρια. Ήμασταν περισσότεροι ακόμα και από τα παόκια. Μέτρια εκδρομή στο αλκαζάρ (περίπου 400 άτομα). Καλή παρουσία στην τούμπα, σίγουρα πάνω από 1000 άτομα, όμως (όπως και στη ξάνθη) μας δόθηκε κερκίδα που χωρούσε τους τριπλάσιους (πάνω από 3.000) και δε φανήκαμε καλά. Πολύ καλή παρουσία στην τρίπολη (500 άτομα). Από κει και πέρα κινηθήκαμε στη μετριότητα. Περίμενα περισσότερα στο οακα με βάζελο.
Απλοί φίλαθλοι-οπαδοί του ΠΑΣ
Σταθερές αξίες και πολύ καλές παρουσίες τουλάχιστον πάνω από 5.000 σε κάθε εντός. Στα εκτός όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πάμε για βόλτα όπως παλιά.
Φίλοι και του ΠΑΣ
Είναι οι γνωστοί κομπλεξάρες που έχουν τον ΠΑΣ σε δεύτερη μοίρα. Είναι αυτοί που είναι παο και μετά ΠΑΣ, γαύροι και μετά ΠΑΣ, ΚΚΕ και μετά ΠΑΣ, ΝΔ και μετά ΠΑΣ, αντιεξουσιαστές και μετά ΠΑΣ, και πολλά άλλα που θεωρούν πρωτεύοντα.
Συχνάζουν σε όλες τις κερκίδες και έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Όλοι τους προσπαθούν να περάσουν στον ΠΑΣ όσα δε φτάνουν στις πραγματικές αγάπες τους.
Φορουμάκηδες - ιντερνετάκηδες
Υπήρχαν και φέτος πολλές κατηγορίες για μας φίλοι μου. Όπως για παράδειγμα οι παρελθοντολόγοι (μάλλον είμαι), οι στατιστικολόγοι, οι επικαιρολόγοι, οι τσαντίλες, οι μυαλοπώληδες, οι μουσικόφιλοι, οι πολιτικόφιλοι, οι φλύαροι (μάλλον και δω είμαι), οι σταράτοι, οι «εμείς και οι άλλοι», οι «πες μου τι έγινε γιατί δεν ήμουν» και πολλοί άλλοι.
Η πιο άτιμη φάρα όμως είναι οι γκρινιαρόκοτες. Είναι αυτοί που μας τα ζαλίζουν όλη την εβδομάδα ότι φταίει ο ένας , ο άλλος, ο παραάλλος και την Κυριακή στο γήπεδο κοκοκο. Είναι αυτοί που αναλώνονται σε ωραίες εκφράσεις με πολλά θαυμαστικά και άλλα σημεία στίξεως, κατηγορούν συνέχεια τους άλλους και κρύβονται στην ανωνυμία τους. Τρανό παράδειγμα τις τελευταίες μέρες που οι εκφράσεις και τα υπονοούμενα για τον χοντρό και τον μακαριστό δίνανε και παίρνανε, στο γήπεδο όμως μούγκα. Μετά πως περιμένετε να μην το παίρνουν πάνω τους?
Σύνδεσμοι φιλάθλων
Σκοπίμως δε θα γράψω τίποτα προς το παρών. Θεωρώ πως δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο όπως νομίζουν. Ας κάνει όποιος θέλει την αυτοκριτική του.