ΜΙΑ ΕΝΔΙΕΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Κ. ΧΑΜΛΕΡ
Σφουγγάρι στα μισά για να μην καταρρεύσουμε όλοι
Μαζική διαγραφή του ελληνικού χρέους αντί του πακέτου διάσωσης των ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ε.Ε., προτείνει ως αντίδοτο στην εξάπλωση της κρίσης ο Κόνραντ Χάμλερ, ένας από τους επιφανέστερους τραπεζίτες της Ελβετίας.
Σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters», ο Χάμλερ, που είναι στέλεχος της παλαιότερης τράπεζας της Ελβετίας -Wegelin- και προεδρεύων στην ελβετική ένωση τραπεζών, τόνισε ότι το ύψους 110 δισ. ευρώ πακέτο διάσωσης της χώρας μας «δεν βοηθά τους Ελληνες, αλλά τους πιστωτές τους, τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αντίθετα, η Ελλάδα αφήνεται στα χρέη της που ήδη έχει». Πρότεινε έτσι ένα «ψαλίδισμα» ή, αλλιώς, διαγραφή του ελληνικού χρέους, η οποία ποσοτικοποιώντας τις ζημιές θα σταθεροποιήσει την ευρωζώνη.
«Με μια διαγραφή χρέους, τις ζημιές θα υποστούν οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων που χρειάζεται να διαγραφεί είναι της τάξης του 30% με 50%. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα ζημιώσει τους ισολογισμούς αρκετών τραπεζών, όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε, γι' αυτές υπάρχουν γύρω αρκετά κεφάλαια. Τόνισε ότι «ένα από τα βασικά προβλήματα σήμερα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η μόλυνση και έτσι κανείς δεν θέλει να επενδύσει», και αντέτεινε πως «καθιστώντας τις ζημιές σαφείς, μεγάλο μέρος της σημερινής ανασφάλειας θα απομακρυνθεί και αυτό με τη σειρά του θα τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη». Ο Χάμλερ χαρακτήρισε ακόμη το πακέτο των ΔΝΤ-Ε.Ε. «πρόχειρη λύση», προειδοποιώντας ότι «η καταστροφή υποβόσκει στην ευρωζώνη, αν οι αμφιβολίες για πιστοληπτική αξιοπιστία μεγάλων χωρών, όπως η Ισπανία, συνεχίσουν να κλιμακώνονται». Αν η κρίση εξαπλωθεί, είπε, τότε το κόστος διάσωσης των PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) θα ανέλθει στο 1 τρισ. δολάρια. Μόνον η Ιταλία, της οποίας το ΑΕΠ είναι εξαπλάσιο της Ελλάδας, θα χρειαστεί 700 δισ. δολάρια. Καταλήγοντας προειδοποίησε ότι, χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση των πιο επίφοβων εθνικών χρεών, οι συνθήκες στις αγορές δεν θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μελλοντικές «φούσκες»
enet.gr