Πέδρο Κόντε: Ο άτυχος φορ του ΠΑΣ θύμα του «συνδρόμου της Αραβίας»Ο επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννινα Πέδρο Κόντε ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ποδοσφαιριστών που η παρουσία τους στα αραβικά γήπεδα τους πρόσφερε χρήματα, αλλά επιβάρυνε σημαντικά τον οργανισμό τους.
Τον Πέδρο Κόντε ουδείς εμίσησε. Ούτε καν οι αντίπαλοι του! Στα δύο πρώτα χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα φόρτωσε με 37 γκολ τα αντίπαλα δίχτυα σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League. Ποιος; Ένας παίκτης που ήρθε από τα αζήτητα της Γ’ κατηγορίας της Ισπανίας σε ηλικία 28 ετών.
Όταν έφυγε από την Ελλάδα για την Μπάνι Γιας των Εμιράτων, ο ΠΑΣ εισέπραξε 900.000 ευρώ, αλλά έχασε το εύκολο γκολ και από τις ευρωπαϊκές δάφνες γνώρισε τον ταπεινωτικό υποβιβασμό.
Ο ΠΑΣ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία άμεσα, το 2019 και δύο χρόνια αργότερα στην αγκαλιά του επέστρεψε και ο Πέδρο Κόντε ύστερα από τρία χρόνια στην… Αραπιά.
Οι τραυματισμοί του Κόντε
Στο δεύτερο όμως παιχνίδι της περασμένης περιόδου στα Ιωάννινα κόντρα στον Παναθηναϊκό, και αφού πρόλαβε να χαρίσει στον ΠΑΣ ένα μεγάλο «διπλό» στην Τούμπα υπέστη ρήξη χιαστού συνδέσμου. Επέστρεψε ύστερα από εφτά μήνες, κι αφού υπέστη θλάση στο διάστημα της ενδυνάμωσης του. Δεν ήταν, ωστόσο, ο ίδιος παίκτης που γνωρίζαμε, λογικό ύστερα από τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη.
Φέτος, ξεκίνησε με νέα όνειρα και φιλοδοξίες να γίνει ο γνωστός Κόντε που έγινε τραγούδι στα χείλη των οπαδών του ΠΑΣ. Και πάλι ταλαιπωρήθηκε με μικροτραυματισμούς και στο δεύτερο ματς της περιόδου – τι ειρωνεία – και πάλι στο «Ζωσιμάδες» υπέστη εκ νέου ρήξη χιαστού. Συμπαίκτες και αντίπαλοι σοκαρίστηκαν στο άκουσμα της είδησης.
Στα 34 του πια, ο Πέδρο Κόντε γνωρίζει ότι το ποδοσφαιρικό ταξίδι του πλησιάζει προς το τέλος του. Ακόμα κι αν έχει τη διάθεση όλου του κόσμου για να επανέλθει στο υψηλό επίπεδο, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά τον περιμένει ένας Γολγοθάς, που είναι εξαιρετικά απίθανο να ανεβεί. Ακόμα κι αν τα καταφέρει, ωστόσο, δεν πρόκειται να είναι ο Πέδρο Κόντε της διετίας 2016-18. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, δεν θα βρει ομάδα επιπέδου που θα τζογάρει στα ταλαιπωρημένα γόνατά του.
&t=233s
Οι αραβικές χώρες δίνουν εφάπαξ όχι ποδοσφαιρική διέξοδο
Η περιπέτεια αυτή του Κόντε ανοίγει την κουβέντα σχετικά με το κατά πόσο τα πετροδόλαρα των χωρών της αραβικής χερσονήσου αποτελούν μια νέα διέξοδο για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή ή το εφάπαξ που θα τους εξασφαλίσει μια άνετα διαβίωση μετά το αντίο του στα γήπεδα.
Μπορεί τα χρήματα με τα οποία αμείβονται στις αραβικές χώρες να είναι εξαιρετικά και οι παροχές (σπίτι, αυτοκίνητο, εισιτήρια κτλ) να προσφέρουν μια πολυτελή ζωή, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιβραδύνουν την πρόοδό των ποδοσφαιριστών, αν είναι νεαροί, ή καθιστούν απαγορευτική την επιστροφή του στην Ευρώπη, αν έχουν ξεπεράσει τα 30.
Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά το ποδόσφαιρο στα πρωταθλήματα των αραβικών χωρών. Οι προπονήσεις γίνονται αργά το βράδι, κι αφού έχει πέσει σημαντικά η θερμοκρασία, αλλά και πάλι η ζέστη και η υγρασία, όπως και η σκόνη, ταλαιπωρούν την υγεία των ποδοσφαιριστών.
Το επίπεδο των ομάδων είναι χαμηλό, ο ρυθμός πολύ αργός και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και προπόνηση για έναν καλό ποδοσφαιριστή για να ξεχωρίσει. Έπειτα, από τα γήπεδα λείπε ο παλμός, ο κόσμος, που, αν και αγαπά το ποδόσφαιρο, προτιμά να το βλέπει από την άνεση του κλιματιστικού του στο σπίτι του, καπνίζοντας σίσα.
Ο Ραούλ, ο Χαριστέας, ο Σαμαράς και ο Πρίγιοβιτς
Διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Φρανκ ντε Μπουρ, ο Φερνάντο Ιέρο, ο Ραούλ, ο Τσάβι και ο δικός μας Άγγελος Χαριστέας είπαν το «ναι» στα πετροδόλαρα στη δύση της καριέρας του, και δεν είδαν αυτή τη μετακίνηση ως ενδιάμεσο σταθμό.
Πλην του Κόντε, από την ελληνική πραγματικότητα μπορούμε να επικαλεστούμε τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Έφυγε από τον ΠΑΟΚ για τη Σαουδική Αραβία στα ντουζένια του και έχοντας γίνει βασικός στην εθνική Σερβίας και πλέον ταλαιπωρείται στα τοπικά της Αυστραλίας. Ο Τόμας Ντε Βινσέντι πήγε στα Εμιράτα μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις με τον ΑΠΟΕΛ στο Champions Leagueκαι όταν επέστρεψε στην Κύπρο έπαιζε δύο ταχύτητες κάτω. Ο Γιώργος Σαμαράς επέλεξε τη Σαουδική Αραβία στα 30 και μετά την επιστροφή του άλλαξε τέσσερις ομάδες και έβαλε τέσσερα όλα κι όλα γκολ, έχοντας γίνει πιο αργός κι από το ριπλέι. Όλοι τους πλήρωσαν το «σύνδρομο της Αραβίας».
Η περίπτωση Ελ-Αραμπί και των Αράβων ποδοσφαιριστών
Ως αντίλογο, θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς το παράδειγμα του Γιουσέφ Ελ-Αραμπί του Ολυμπιακού. Ήρθε στην Ελλάδα ύστερα από τρεις χρονιές στο Κατάρ και σε ηλικία 32 ετών και αναδείχτηκε ο καλύτερος παίκτης στη Super League, ενώ σκόραρε και σε πολλά και σημαντικά ευρωπαϊκά ματς.
Η περίπτωση του φορ του Ολυμπιακού δεν είναι όμοια με αυτή των Ευρωπαίων. Ως Μαροκινός, Άραβας δηλαδή, που έχει μεγαλώσει στην Ευρώπη, ο Ελ-Αραμπί δεν έχει καμία σχέση με τους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές. Για τους Άραβες όλες οι χώρες όπου κατοικούν ομοεθνείς τους είναι η πατρίδα τους, γνωρίζουν πολύ καλά το κλίμα, τις συνήθειες, τις ιδιαιτερότητες και ξέρουν να προφυλάσσουν τον εαυτό τους.
Άλλωστε, ο Ελ-Αραμπί δεν κολλούσε ένσημα στην Αλ Ντουχέιλ – που ειρρήσθω εν παρόδω είναι μια πάρα πολύ οργανωμένη ομάδα που ανήκει στο στρατό της χώρας – αλλά είχε σημειώσει 76 γκολ, προκαλώντας τις ευρωπαϊκές ομάδες να ασχοληθούν μαζί του. Και το πέτυχε.
https://sportday.gr/podosfairo/144948_pedro-konte-o-atychos-for-tou-pas-thyma-tou-syndromou-tis-aravias.html