"Ο Πάγκαλος είναι ο καλύτερος πελάτης μας" Ο Θύμιος Καλαμούκης και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, οι δημιουργοί της σατιρικής εκπομπής του Σκάι, μιλούν για το συμβόλαιό τους με τον σταθμό και τα αλληλοκαρφώματα των πολιτικών
Η «ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ» είναι μία από τις εκπομπές που εδώ και πολλά χρόνια, από ραδιόφωνο και τηλεόραση, σατιρίζει αμείλικτα την πολιτική επικαιρότητα και τους πολιτικούς. Ο Θύμιος Καλαμούκης
και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, τα δύο βασικά στελέχη της εκπομπής, μιλούν για τις «αδυναμίες» τους, τις διαφορές τους από τις υπόλοιπες σατιρικές εκπομπές και τους λόγους για τους οποίους γυρίζουν την πλάτη στο εγχώριο lifestyle και επιμένουν πολιτικά.
- Τι ακριβώς συνέβη με την ανανέωση του συμβολαίου σας; Τον τελευταίο καιρό υπήρξε έντονη φημολογία ότι δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα.
Θύμιος Καλαμούκης: «Πρόκειται για μια συνηθισμένη διαδικασία στο πλαίσιο της σχέσης εργαζομένου- εταιρείας. Είχαμε κάποιες συζητήσεις και τελικά θα μείνουμε και άλλον έναν χρόνο στον Σκάι. Οπως γίνεται με όλες τις δουλειές, έτσι και ο Σκάι έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Στα θετικά προσμετράται η απεριόριστη ελευθερία λόγου που έχουμε, γι΄ αυτό και είμαστε εδώ. Μας είχε δοθεί η ευκαιρία να φύγουμε, αλλά παραμένουμε. Επειδή λοιπόν υπάρχει αυτή η ελευθερία, θυσιάζουμε κάποια πράγματα ή ανεχόμαστε κάποια άλλα. Είναι και η οικονομική κατάσταση δεδομένη, οπότε όταν συζητάς και διαπραγματεύεσαι τα ζυγίζεις όλα και αποφασίζεις». - Αλλαξαν οι συνθήκες της δουλειάς σας εξ αιτίας της έλευσης του κ. Χρήστου Παναγόπουλου στο κανάλι;
Θύμιος: «Οι συνθήκες είναι όπως πριν. Επειδή είμαι δεκαέξι χρόνια κι έχω δει πολλούς διευθυντές, σας λέω ότι σε σχέση με την “Ελληνοφρένεια” δεν άλλαξε κάτι».
- Η «Ελληνοφρένεια» έκανε το ξεκίνημά της από το ραδιόφωνο και στη συνέχεια πέρασε και στην τηλεόραση. Από τα δύο Μέσα ποιο προτιμάτε εσείς;
Θύμιος: «Το ραδιόφωνο». - Ποια είναι η διαφορά; Θύμιος: «Στο ραδιόφωνο ό,τι θες να πεις, το λες. Είναι πολύ πιο απλό. Στην τηλεόραση υπάρχει η εικόνα, που είναι δεσμευτική. Στο ραδιόφωνο βάζουμε στο στόμα του Παπανδρέου, του Καραμανλή ή του Πάγκαλου ό,τι θέλουμε. Κάνουμε πιο εύκολα μοντάζ. Στην τηλεόραση δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».
- Εχετε «αδυναμία» σε κάποια πρόσωπα; Ποια είναι αυτά;
Θύμιος: «Είναι καμιά πενηνταριά! Οταν μιλάει ο Γιώργος Παπανδρέου ξέρεις ότι πάντα κάτι καλό θα βγει. Ο Πάγκαλος επίσης είναι αδυναμία μας από άλλη οπτική: από το θράσος που έχει να “την πει” σε κάποιους και από την αγωνία του να επιβεβαιωθεί. Είναι ο τελευταίος μεγάλος κωμικός από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο. Ο Πάγκαλος είναι πιο καλός ατακαδόρος από τον Βουτσά».
Αποστόλης: «Και ο Μητσοτάκης όταν ανοίγει το στόμα του είναι ο πιο καλός “πελάτης”».
Θύμιος: «Ο Γιώργος θα κάνει σαρδάμ και θα το παίξει σοσιαλιστής στη Βουλή. Ο Μητσοτάκης θα πει ότι “πρέπει να φτωχύνουν οι Ελληνες”. Θα το πετάξει, και όποιον πάρει ο Χάρος». Αποστόλης: «Ο Πάγκαλος είναι στην ίδια κατηγορία με τον Μητσοτάκη. Αλλη “αδυναμία” μας είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ολοι αυτοί δουλεύουν για μας. Γι΄ αυτό και στους τίτλους της τηλεοπτικής εκπομπής αναφέρονται ως “συνεργάτες”. Εμείς είμαστε απλοί συντάκτες».
Θύμιος: «Πάντως μια εμμονή έχουμε με αυτούς που είναι στην κυβέρνηση. Πριν είχαμε τον Καραμανλή και τους υπουργούς του. Βέβαια ο Γιακουμάτος βγαίνει και λέει τις ίδιες ανοησίες που έλεγε στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι στην αντιπολίτευση και δεν του δίνουμε και τόση σημασία. Τώρα στοχεύουμε στην κυβέρνηση, διότι εννοείται ότι η σάτιρα που κάνουμε εμείς εκεί στοχεύει».
- Πού θα δίνατε το βραβείο του παρουσιαστή ειδήσεων;
Θύμιος: «Στον Θοδωρή Δρακάκη. Είναι “όλα τα λεφτά”. Δεν υπάρχει μέρα που να μην κάνει κάποιο λάθος! Δεν υπάρχει άλλος παρουσιαστής που να συλλαβίζει το autocue. Και κάνει λάθος στον συλλαβισμό! Μια μέρα θα κάνουμε αφιέρωμα στον Δρακάκη. Εχουμε συγκεντρώσει πολύ υλικό!». - Η εκπομπή σας ενοχλεί πολλούς. Εχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις; Θύμιος: «Δεν έχουμε πολλές αντιδράσεις ή, τουλάχιστον, δεν φτάνουν σε μας. Δεν πολυμιλάμε, ούτε πηγαίνουμε εκεί που συχνάζουν οι πολιτικοί. Ετσι κι αλλιώς και αντιδράσεις να υπάρξουν, τις μαθαίνουμε εκ των υστέρων, οπότε δεν μας νοιάζει και πολύ γιατί την έχουμε κάνει τη διαβολιά».
Αποστόλης: «Πιο πολύ παίρνουν για να κάνουν δημόσιες σχέσεις παρά για να παραπονεθούν.
Μας λένε, δηλαδή, “βάλτε κι εμάς, μας έχετε ξεχάσει”».
Θύμιος: «Επίσης πολλοί “δίνουν” και άλλους του ίδιου κόμματος ή κάποιου άλλου κόμματος. Είναι κι αυτοί τρόπον τινά “συνεργάτες” της εκπομπής. Αν ακούσουν ή μάθουν κάτι, αμέσως παίρνουν τηλέφωνο και μας το λένε».
- Το ότι δεν εμφανίζεστε στο γυαλί είναι επιλογή σας;
Θύμιος: «Είναι κι αυτό μέσα σε ό,τι ονομάζουμε ιδεολογία της σάτιρας. Ο,τι έχουμε να πούμε, το λέμε, και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Δίνουμε ελάχιστες συνεντεύξεις για τη δουλειά μας, αλλά ως εκεί. Προσπαθούμε να μη γίνουμε μαϊντανοί, να μην εμπλουτίσουμε το καφάσι με τα λαχανικά».
Αποστόλης: «Αποπροσανατολίζουν και λίγο τα πρόσωπα. Με τη μορφή που έχει η εκπομπή, δίνεται περισσότερη έμφαση σε αυτό που παράγουμε».
- Αναφερθήκατε σε καθαρή αριστερή οπτική. Είστε λοιπόν επιεικείς με την Αριστερά;
Θύμιος: «Με την Αριστερά, σαν εκπομπή, είμαστε πολύ επιεικείς, διότι δεν είναι κανένας άλλος. Δεν προβάλλουν τις απόψεις τους ή τις προβάλλουν πετσοκομμένες με τρόπο που λίγο να ξέρεις τα Μέσα, καταλαβαίνεις τι γίνεται. Σε αυτή τη βαρβαρότητα λοιπόν απαντάμε κι εμείς με βαρβαρότητα».
- Μεροληπτείτε λοιπόν... Θύμιος: «Με κεφαλαία! Οσο “αμερόληπτοι” είναι οι άλλοι σε πολλά θέματα τόσο μεροληπτούμε εμείς υπέρ της Αριστεράς».
-Υπέρ της Αριστεράς ή υπέρ του ΚΚΕ;
Θύμιος: «Την Αριστερά τη συμπαθούμε. Με όλους είμαστε ειλικρινείς και αγαπημένοι, αρκεί κάποιος να είναι αληθινός. Οταν βγαίνει ο Συνασπισμός και δηλώνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αυτό και προτείνει κάποιες λύσεις ίδιες με αυτές του ΠαΣοΚ, τότε αυτό δεν είναι Αριστερά. Αριστερά είναι να προτείνεις κάτι διαφορετικό. Στο ΚΚΕ είναι συνεπείς και ειλικρινείς. Αυτό εκτιμώ».
«Η συντρόφισσα Τζούλια»
- Με το lifestyle γιατί δεν ασχολείστε; Θύμιος: «Δεν μου λέει κάτι το να πω ότι η τάδε ανθυποηθοποιός ντύθηκε έτσι και είπε αυτή την κοτσάνα».
- Σας αφορά το ότι η Τζούλια Αλεξανδράτου πήγε να συναντήσει τον Γιώργο Παπανδρέου;
Αποστόλης: «Οταν εμπλέκεται το lifestyle με την πολιτική μάς αφορά». Θύμιος: «Το κάναμε αλλιώς. Βάλαμε τον Γιώργο να διαβάζει την επιστολή της και παρουσιάσαμε την Τζούλια ως συντρόφισσα. Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν το Star. Αν και, εδώ που τα λέμε, και το δελτίο του Star σατιρικό είναι. Το να λέει η Μπεκατώρου “Κυκλάδες” και να δείχνει το Βόρειο Αιγαίο φαντάζομαι ότι είναι αστείο. Ομως τι να πεις πάνω σε αυτό; Εμάς μας ενδιαφέρει να αποδομήσουμε κάποιον. Το ήδη αστείο πώς να το αποδομήσεις;».
Αποστόλης: «Το να μην ξέρει κάποιος την πρωτεύουσα της Ισπανίας είναι από μόνο του κάτι. Ομως, άντε και την έμαθε. Αλλάζει κάτι; Ενώ όταν βλέπεις τα νοσοκομεία με τα ράντζα, εκεί νιώθεις παράξενα. Δεν είναι εξουσία η Μπεκατώρου! Το να μετράνε τα ελλείμματα οι υπουργοί και να τα βγάζουν λάθος είναι θέμα, όχι τα λάθη της συγκεκριμένης κυρίας!» Οι «Ράδιο Αρβύλα», ο Λαζόπουλος και η σάτιρα
- Εχετε ποτέ νιώσει ότι ενδεχομένως ξεπεράσατε τα όρια και αδικήσατε κάποιον;
Θύμιος: «Εμένα όσα χρόνια δουλεύω δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Η προσέγγιση που κάνουμε είναι πολιτική. Δηλαδή, δεν θα πούμε ποτέ ότι ο Πάγκαλος είναι χοντρός ή η Παπαρήγα κοντή. Αυτή είναι και μια βασική διαφορά της “Ελληνοφρένειας” από τις άλλες παρόμοιες εκπομπές. Δεν σατιρίζει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά». Αποστόλης: «Ακόμη κι αν γίνει, θα γίνει παρεμπιπτόντως».
- Η εκπομπή σας,δηλαδή,διαφέρει από τις υπόλοιπες σατιρικές εκπομπές.
Θύμιος: «Ναι. Αυτό που λέμε σάτιρα χωράει πολλά πράγματα μέσα του. Για παράδειγμα, τη ραδιοφωνική εκπομπή μας δεν θα την έλεγα σάτιρα, θα την έλεγα μια εναλλακτική εκπομπή, ίσως και ενημερωτική για κάποιους, γιατί μαθαίνουν πράγματα τα οποία ενδεχομένως δεν τα έχουν ακούσει. Στην τηλεόραση υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι “Ράδιο Αρβύλα”, ο Λάκης Λαζόπουλος, εμείς και ο Θέμος Αναστασιάδης. Είναι εντελώς διαφορετικές εκπομπές. Εμείς είμαστε πιο πολιτικοί από όλους αυτούς. Δεν ασχολούμεθα για παράδειγμα όπως οι “Ράδιο Αρβύλα” με την εκπομπή της Μαρίας Μπεκατώρου. Και ο Λαζόπουλος “πιάνει” παρακμιακά κανάλια ή ατάκες του κόσμου από τον δρόμο και τις λαϊκές αγορές. Τις απόψεις μιας γιαγιούλας στη λαϊκή, όσο σοφές κι αν είναι, εμείς δεν τις παίζουμε. Δεν θα σατιρίσουμε αυτόν που δεν έχει εξουσία. Αυτό μας διαφοροποιεί. Κι επίσης μας διαφοροποιεί η καθαρή και σαφής αριστερή οπτική μας».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=327905&dt=25/04/2010