Ο Θωμάς Γιαννιτόπουλος στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM (audio)
Στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 μίλησε ο προπονητής φυσικής κατάστασης του ΠΑΣ Γιάννινα, Θωμάς Γιαννιτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο και στη σημασία που έχει πλέον η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών για να ανταποκριθούν στα σύγχρονα δεδομένα όσο και στο τι είναι αυτό που θα βελτιώσει κι άλλο τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στα Γιάννενα, βάσει της εμπειρίας που αποκόμισε από τις ομάδες που δούλεψε στο εξωτερικό.
Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή “Στη Λακκούβα” και τον Μιχάλη Μερτζιανίδη:
Για το πλάνο που ήθελε να βασιστεί όταν ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Δεν έχει τελειώσει ακόμα η αγωνιστική σεζόν και έχω μάθει όταν τελειώνει κάτι να κάνω την ανασκόπηση. Ωστόσο η δική μας δουλειά επικεντρώνεται περισσότερο στη μεθοδολογική δουλειά και λιγότερο στο αποτέλεσμα. Φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση τα αποτελέσματα να συνάδουν με τη δουλειά και τη μέθοδο που ακολουθούμε και νομίζω ότι τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους.
Σε συνάρτηση με την ερώτηση θέλω να πω το εξής. Από την οπτική γωνία που πρεσβεύω εγώ το ποδόσφαιρο, η φυσική κατάσταση δεν είναι ποδόσφαιρο. Όμως αυταπόδεικτα τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι χωρίς καλή φυσική κατάσταση κανείς δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, κανείς δεν μπορεί να εξελίξει τις τεχνικές του αρετές, αλλά και τις τακτικές αρετές μίας ομάδας.
Για να πω ένα παράδειγμα. Στην Premier League από το 2016 μέχρι τώρα έχουν αυξηθεί κατά 17% τα high speed runnings. Και μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που ήταν ήδη στο υψηλότερο επίπεδο κι ένα από τα πιο προηγμένα. Τι βελτίωσε λοιπόν την τελευταία πενταετία; Τη φυσικά κατάσταση. Το 17% δεν είναι λίγο. Είναι 170 μέτρα σε ταχύτητες άνω των 25 χλμ. Σε κάθε παίκτη. Αθροιστικά μιλάμε για 1700 μέτρα σπριντ για κάθε ομάδα.
Για να κάνω την αντιπαράθεση με μια ελληνική ομάδα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν ομάδες που βγάζουν 2.500 μέτρα σε high speed runnings. Κι αυτοί έχουν από το 2016 τα μέτρα που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα, σε βελτίωση, όχι σε σύνολο. Ποτέ άλλοτε η φυσική κατάσταση δεν έπαιξε τέτοιο ρόλο όπως σ’ αυτήν την εποχή.
Βέβαια, υπάρχουν ακόμα κάποιοι ποδοσφαιριστές που οι πνευματικές τους ικανότητες και δεξιότητες, αντισταθμίζουν την έλλειψη σωματικών προσόντων ή τη φυσική κατάσταση, αλλά αυτοί οι παίκτες μειώνονται χρόνο με τον χρόνο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα.
Το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα τακτική και τεχνική, αλλά πλέον χρησιμοποιούμε ως εργαλείο τη φυσική κατάσταση. Κι αυτό γιατί πλέον μειώνονται οι χώροι και οι χρόνοι που καλούνται 10 άνθρωποι να συγχρονιστούν μεταξύ τους. Η τακτική προσέγγιση του ποδοσφαίρου μειώνει δραματικά τους χώρους κοντά στις εστίες και πρέπει να αναπτυχθεί πάρα πολύ ο χρόνος αντίδρασης και η λήψη απόφασης για να διασπάσεις την άμυνα του αντιπάλου.
Δεν ξέρω κατά πόσο συντελέσαμε εμείς ή το ποδόσφαιρο από μόνο του πήγε εκεί, αλλά εγώ προσωπικά δεν νιώθω καλά που συζητάμε τόσο πολύ τη φυσική κατάσταση και πάμε σε μια βιομηχανοποιημένη παραγωγή παικτών. Σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να είσαι οξυδερκής και έξυπνος. Άνθρωπος με περιορισμένες πνευματικές δεξιότητες δεν μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι γρήγορα τις εναλλαγές, που είναι οι αντίπαλοι, που είναι οι συμπαίκτες σου κ.ο.κ., δεν μπορείς να συντονιστείς και να λάβεις τις κατάλληλες αποφάσεις βάσει της στρατηγικής της ομάδας σου. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα πρέπει να αποτυπώσεις τα δεδομένα και να ενεργήσεις. Άρα, πνευματικά μη άρτια σκέψη δεν υφίσταται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πρέπει να έχεις αντοχές και επαναλαμβανόμενη υψηλή εκτέλεση μιας άσκησης. Στη διάρκεια του χρόνου, το 10ο σπριντ δεν πρέπει να έχει μεγάλη απόκλιση από το πρώτο».
Για τις διαφορές που έχει παρατηρήσει στον τρόπο εκγύμνασης από το 2010 που είχε ξαναβρεθεί στον ΠΑΣ Γιάννινα ως και σήμερα: «Αρκετά μεγάλη η διαφορά. Με τα δεδομένα που γνωρίζαμε πριν 12 χρόνια πολλά πράγματα άλλαξαν τόσο αμιγώς στη δικιά μας δουλειά όσο και στις ομάδες που είναι πιο άρτια δομημένες τακτικά, κάτι που επιφέρει λιγότερο κόπο στους παίκτες. Αν ξέρεις τι να κάνεις στο γήπεδο σε κάθε μία από τις 4 φάσεις του παιχνιδιού που είναι η άμυνα, η επίθεση, η θετική μετάβαση και η αρνητική μετάβαση, τότε δεν χρειάζεται να καταβάλλεις πολύ μεγάλη προσπάθεια. Όταν οι προπονητές βελτιώνονται μοιραία βελτιώνονται και οι ομάδες. Θα ήταν άκυρο όμως να συγκρίνω την ομάδα του 2012 με την τωρινή. Έχουν αλλάξει πολλά και ιδίως το είδος του ποδοσφαίρου. Συνέχεια το ποδόσφαιρο όπως και κάθε τι και κάθε επιστήμη, εξελίσσονται. Μαθαίνοντας περισσότερα, αναιρούμε κάποια πράγματα που κάναμε στο παρελθόν».
Για τους λίγους σοβαρούς τραυματισμούς: «Είναι μία αλυσίδα πραγμάτων. Ξεκινάει από τους ποδοσφαιριστές που στο πέρασμα των ετών δαπανούν πολύ χρόνο στη μεταβατική περίοδο, αλλά και τα βιώματά τους πλέον είναι πιο επαγγελματικά από μικρή ηλικία και γίνονται όλο και πιο πολύ επαγγελματίες. Υπάρχει επίσης εξέλιξη στους τρόπους εκγύμνασης που βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι παίκτες έρχονται πιο έτοιμοι από μόνοι τους φροντίζουν κάποια πράγματα. Άλλαξε η νοοτροπία τους εν τέλει και συντελούν φυσικά και οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές κτλ που έχουν καλύτερη γνώση. Στο δικό μας κομμάτι, πέρα από το καλή ή κακή δουλειά παίζουν και οι προσωπικές σχέσεις.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα διαχρονικά παραμένει οικογένεια και ίσως είναι και το μυστικό της επιτυχίας του. Όταν ένα σπίτι πάει καλά, ο πατέρας ευθύνεται. Αυτός που μας επέλεξε να είμαστε εκεί και η παρουσία του, δείχνει ότι το κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η στελέχωση μίας ομάδας είναι πολύ βασική.
Μετά είναι και οι σχέσεις του τεχνικού τιμ με πρώτο τον προπονητή. Υπάρχει ένας καταμερισμός εργασιών και ο καθένας νιώθει καλά. Και ένας προπονητής κάνει και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Αν το καταφέρεις τότε ο καθένας αισθάνεται ότι είναι στον τομέα του πάντα. Όταν οι σχέσεις των ανθρώπων είναι άρτια συνδεδεμένες, βγαίνει ένα αποτέλεσμα, βγαίνει και η ποιότητα των παικτών, η διοικητική ευστάθεια και όλες οι λεπτομέρειες που φέρνουν το αποτέλεσμα. Όμως εγώ ως επιστήμονας εξετάζω και τη μεθοδολογία και λιγότερο το αποτέλεσμα».
Για το τι έχει ζηλέψει από το εξωτερικό: «Αυτό που ζηλεύουμε, εκτός από τη δομή και τη στελέχωση, που εδώ στα Γιάννενα εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι δουλεύει, γιατί οι επιλογές είναι πάντα επιτυχημένες σε όλα τα πόστα κι αυτό δείχνει μία τεχνοκρατική προσέγγιση. Αυτό ζηλεύω για το ελληνικό ποδόσφαιρο που εμείς δείχνουμε να έχουμε την τύχη να το διαθέτουμε.
Το δεύτερο είναι οι εγκαταστάσεις, δηλαδή τα γήπεδα. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι φτιάχνοντας γήπεδα θα παράξουμε και καλύτερους ποδοσφαιριστές.
Οι ξένοι παίκτες δεν υπερτερούν κατά πολύ των Ελλήνων, που συν τοις άλλοις έχουν και το φιλότιμο. Έχω δουλέψει με πολλούς παίκτες, δούλεψα σε 7 χώρες, έχω γνωρίσει νοοτροπίες, αλλά φιλότιμο δεν υπάρχει κάπου άλλου. Ο Έλληνας μπορεί να υπολείπεται σε νοοτροπία, αλλά και γονατιστός να είναι, θα παίξει με την καρδιά. Είμαι αισιόδοξος για την επόμενη δεκαετία του Έλληνα ποδοσφαιριστή».
Για τη βελτίωση του Σταδίου «Ζωσιμάδες» και τον ρόλο που παίζει αυτό: «Οποιαδήποτε εταιρία επενδύει, αυτό θα τη βοηθήσει και στην παραγωγή αποτελέσματος. Θυμάμαι ότι πριν 10 χρόνια είχαμε βαρύ χειμώνα και για 1 μήνα, παρότι τότε είχαμε 3 γήπεδα για προπόνηση, αναγκαζόμασταν και κάναμε προπόνηση σ’ ένα μπαλόνι στο τένις. Φέτος δεν αναγκαστήκαμε να πάμε σε πλαστικό. Υπήρχε μια συνεχής παρότρυνση να διατηρήσουμε τα γήπεδα, αλλά το καταφέραμε και δεν πήγαμε αλλού. Κάναμε όλη τη χρονιά προπονήσεις σε γήπεδο ποδοσφαίρου».
Για τους παίκτες που διέκρινε για τον επαγγελματισμό τους και στο παρελθόν, αλλά και τώρα: «Όλα τα παιδιά, από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο. Είναι παιδιά συνειδητοποιημένα, είναι επαγγελματίες. Η συμπεριφορά μας και αυτό που πρεσβεύουμε ίσως δίνει ένα έξτρα κίνητρο στους παίκτες να δουλεύουν όλοι είτε είναι βασικοί είτε όχι.
Για παλιότερα ο Τάσος Πάντος ήταν παράδειγμα προς μίμηση, όπως επίσης οι Ανδράλας, Ντάσιος, Κώτσιος και άλλοι. Υπήρχαν παίκτες από μεγάλες ομάδες που είχαν γαλουχηθεί κιόλας σε τέτοιες νοοτροπίες και αποτελούσαν παράδειγμα για τους άλλους».
Για το οικογενειακό κλίμα στον ΠΑΣ: «Θέλω να κάνω μια αναφορά και στα παιδιά που είναι στο διοικητικό κομμάτι. Με χαρά φροντίζουν ό,τι θελήσουμε όλα τα παιδιά. Και ο γενικός αρχηγός και τα παιδιά στα γραφεία, όλοι έχουν υψηλό δείκτη στην επιτυχία γιατί είναι σημαντικό να έχεις λυμένα τα προβλήματα έξω από τις γραμμές. Πολλές φορές τους ξεχνάμε, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο αυτά τα παιδιά. Σε μία ομάδα ένα γρανάζι να χαλάσει, όλη η μηχανή χαλάει».
Και στον επίλογό του ο κ. Γιαννιτόπουλος ανέφερε: «Όταν καταφέρεις κάτι θέλεις να το διατηρήσεις κι αφού το δομήσεις και το κάνεις κτήμα σου, μετά θες να το εξελίξεις κι άλλο».
https://dai.ly/x8aes94super-fm.gr