Σπάστε ελεύθερα όσα κεφάλια θέλετε!Τι θα γινόταν, αλήθεια, σήμερα αν τα γεγονότα του Καυτανζογλείου είχαν συμβεί σε ένα ντέρμπι «μεγάλων» της Superleague; Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει και… αναρωτιέται!
Χαζεύω όσα συνέβησαν χθες βράδυ στο Καυτανζόγλειο και αναρωτιέμαι με την άκρη του μυαλού μου τι θα συνέβαινε σήμερα στα media, αν τα ίδια ακριβώς γεγονότα αφορούσαν ένα ντέρμπι ανάμεσα (για παράδειγμα) στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και όχι μια… αδιάφορη εμπορικά αναμέτρηση της Superleague, όπως αυτή του Ηρακλή με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σκεφθείτε το…
Να άνοιγε το σκορ νωρίς – νωρίς η φιλοξενούμενη ομάδα (όποια κι αν ήταν), οι οπαδοί της γηπεδούχου να άρχιζαν να πλακώνονται με τα ΜΑΤ, να... σουλατσάριζαν στον αγωνιστικό χώρο, να έφταναν μέχρι το σημαιάκι του κόρνερ και να πέταγαν πέτρες προς κάθε λογής κατεύθυνση, στη λογική… όποιον πάρει ο Χάρος!
Το παιχνίδι να σταματούσε για 7-8 λεπτά και στη συνέχεια η ομάδα που βρισκόταν πίσω στο σκορ (και οι οπαδοί της οποίας επέλεξαν να τα κάνουν γης μαδιάμ) να έφτανε στην ανατροπή και να κέρδιζε με 2-1. Αφήστε ελεύθερη την φαντασία σας να καλπάσει και πείτε μου τι θα γινόταν σήμερα στα αθλητικά – και όχι μόνο – media.
Για να είμαι ειλικρινής, ζήτησα από συνεργάτη μου δημοσιογράφο που εξειδικεύεται περισσότερο σε θέματα διαιτησίας, να μιλήσει με έναν ρέφερι της Superleague και να τον ρωτήσει αν έπρεπε να έχει διακοπεί το παιχνίδι από τη στιγμή που υπήρξε εισβολή οπαδών στο ταρτάν του Καυτανζογλείου και ρίψη αντικειμένων στις κερκίδες. Ξέρετε τι απάντηση πήρε; «Είναι στην κρίση του διαιτητή. Αν ο διαιτητής έκρινε ότι δεν υπήρχε επιθετική τάση από τους οπαδούς προς τους ποδοσφαιριστές ή τους διαιτητές, καλά έκανε και το συνέχισε»…
«Δεν μπορεί, με κοροϊδεύεις», ήταν η απάντησή μου όταν μου μεταφέρθηκε η συγκεκριμένη τοποθέτηση. Και για να πειστώ ως άπιστος Θωμάς, μπήκα να διαβάσω τα επίμαχα άρθρα του ανανεωμένου Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ. Τρελάθηκα…
Είναι όπως ακριβώς τα είπε ο διαιτητής. «Όλα στην κρίση του διαιτητή!»…
Υποθέτω ότι αν η πέτρα που προσγειώθηκε στο κεφάλι του δημοσιογράφου Θανάση Μηριούνη ήταν λίγο πιο βαριά και τον άφηνε στον τόπο, πάλι δεν θα συνέτρεχε λόγος διακοπής του αγώνα.
Στην κρίση του διαιτητή, λοιπόν. Υποθέτω ότι αν η πέτρα που προσγειώθηκε στο κεφάλι του δημοσιογράφου Θανάση Μυριούνη ήταν λίγο πιο βαριά και αντί να του άνοιγε το κεφάλι, τον άφηνε στον τόπο, πάλι δεν θα συνέτρεχε λόγος διακοπής του αγώνα.
Αν η συγκεκριμένη πέτρα προσγειωνόταν στο κεφάλι ενός μικρού παιδιού και σήμερα θρηνούσαμε μια τραγωδία άνευ προηγουμένου σε ελληνικό γήπεδο, το παιχνίδι θα συνεχιζόταν κανονικά; Η… νομική απάντηση είναι ξεκάθαρη:
Σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα που ισχύει στα παιχνίδια της Superleague «φυσικά και το παιχνίδι θα έπρεπε να συνεχιστεί κανονικά». Αφού οι οπαδοί που έκαναν τα επεισόδια δεν κινήθηκαν απειλητικά προς παίκτες, διαιτητές, ή προπονητές!
Ειλικρινά, ζητώ ταπεινά συγνώμη από τα ανθρωποειδή που κυκλοφορείτε ελεύθερα στα ελληνικά γήπεδα. Προφανώς εσείς έχετε δίκιο και εγώ άδικο. Σπάστε όσα κεφάλια θέλετε! Πετάξτε όσες πέτρες γουστάρετε! Είναι απολύτως νόμιμο! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει ούτε εσάς, ούτε την ομάδα σας. Κι αν χαθεί και μια ζωή, ή αν προκληθεί μόνιμη βλάβη σε κάποιον συνάνθρωπό σας, μικρό το κακό! Ουδείς ενδιαφέρεται και ουδείς θα σας τιμωρήσει. Αρκεί να μη στρέψετε την πέτρα σε ποδοσφαιριστή, διαιτητή ή προπονητή.
Στη ζούγκλα, βλέπετε, νόμοι δεν υπάρχουν. Κι αυτοί που τυπικά έχουν γραφτεί σε κάποιο βιβλίο, είναι κατά… παραγγελία για να προστατεύουν τα συμφέροντα των ισχυρών ζώων του βασιλείου. Κι αν χαθεί και ένα ζαρκάδι που βόσκει ανέμελο στο χορτάρι, ποιος ασχολείται; Τα λιοντάρια να είναι καλά…
http://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/272231/spaste-eleythera-osa-kefalia-thelete