Η FIFA ρίχνει φως στον «σκοτεινό» κόσμο των ατζέντηδων
Το PlanetFootball παρουσιάζει τις ρυθμίσεις που πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η FIFA από το 2021, αλλάζοντας ριζικά το καθεστώς ανεξέλεγκτης δράσης και αδιαφάνειας των ατζέντηδων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Η απορρύθμιση που επιμελήθηκε η FIFA στον χώρο των ατζέντηδων το 2015, εκλαμβάνεται, πλέον, ως ένα μεγάλο σφάλμα. Η δράση των τοπ μάνατζερ την τελευταία πενταετία, ορμώμενων από την ελευθερία που απέκτησαν και τα χαλαρά και λιγότερο ευκρινή όρια που τέθηκαν στον ρόλο τους στις διαπραγματεύσεις, ήταν σημαντική αιτία κι αφορμή ώστε το μεταγραφικό παζάρι να μετατραπεί σε «φούσκα» στο ίδιο διάστημα και τα ποσά να σπάνε διαδοχικά φράγματα, χρόνο με τον χρόνο.
Το τοπίο της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας έμοιαζε να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις πρακτικές τους, από τη συμπεριφορά και τις απαιτήσεις τους, επηρεάζοντας πολλές φορές την πολιτική ενός ολόκληρου συλλόγου στις αγοραπωλησίες του. Ακριβώς αυτό το μπούμερανγκ της υπερβολικής επιρροής των μάνατζερ προσπαθεί να γυρίσει από την ανάποδη η Παγκόσμια Συνομοσπονδία, η οποία είδε τα χρήματα που λαμβάνουν οι ατζέντηδες ως προμήθεια σε μεταγραφές να ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο για το 2019 και αποφάσισε ότι είναι καιρός να μπει χαλινάρι στη δραστηριότητά τους.
Μετά και το εύλογο «φρένο» που πάτησε η ποδοσφαιρική οικονομία εν μέσω πανδημίας, το έδαφος έχει ήδη στρωθεί, με τη FIFA να ανακοινώνει τα μέτρα που προς το παρόν αποτελούν προϊόν διαβούλευσης, αλλά πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2021. Αφού πρώτα τα δούμε συνοπτικά, ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά.
Δημοσίευση των λεπτομερειών κάθε deal, πόσα κερδίζουν από ομάδα/παίκτη
Τέλος στην τριπλή εκπροσώπηση
Μάξιμουμ 10% του ποσού της μεταγραφής του παίκτη
Μάξιμουμ 3% από τον μισθό που συμφωνείται στο συμβόλαιο του παίκτη
Τέλος στους συγγενείς-μάνατζερ χωρίς δίπλωμα ατζέντη
Παρεμβάσεις της FIFA σε φαινόμενα διαπλοκής
Μάνατζερ συλλόγων ή οι ίδιοι οι σύλλογοι παύουν να συμμετέχουν σε γραφεία ατζέντηδων
Πλαφόν στις προμήθειες ανά μεταγραφή
Σε κάθε deal, ο ατζέντης θα λαμβάνει μάξιμουμ το 3% από τον μισθό του ποδοσφαιριστή που εκπροσωπεί. Το ίδιο ποσοστό από τον μισθό του παίκτη θα αναλογεί και στον ατζέντη που εκπροσωπεί το κλαμπ που κάνει την αγορά, ο οποίος συχνά είναι διαφορετικός από τον πρώτο. Στην περίπτωση που ένας ατζέντης εκπροσωπεί τόσο τον παίκτη όσο και το κλαμπ, τότε θα λαμβάνει αθροιστικά το 6% του μισθού.
Όσο αφορά το μερίδιο του ατζέντη από την πώληση του ποδοσφαιριστή, αυτό θα φτάνει το 10% (αν η μεταγραφή κοστίζει 50.000.000, ο ατζέντης θα λάβει 5.000.000 ευρώ κ.ο.κ.)
Κατάργηση της τριπλής εκπροσώπησης, τέλος οι μάνατζερ-συγγενείς
Η πρώτη περίπτωση παραπάνω θα είναι και η μοναδική στην οποία θα επιτρέπεται η διπλή εκπροσώπηση, ένας ατζέντης δηλαδή να εκπροσωπεί την ομάδα-αγοραστή και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Με τις νέες ρυθμίσεις, θα απαγορεύεται, πλέον, η τάση της τριπλής εκπροσώπησης, όταν ο μάνατζερ μεσολαβεί για τον παίκτη, για τον σύλλογο που αγοράζει και για εκείνον που πουλά.
Παράλληλα, το φαινόμενο των μελών από το οικογενειακό περιβάλλον που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση ενός ποδοσφαιριστή σταματά οριστικά και θα επιτρέπεται μόνο αν ο συγγενής είναι διαπιστευμένος με το απαραίτητο δίπλωμα από τη FIFA.
Δημοσιοποίηση των στοιχείων και διετείς συμβάσεις
Μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες ενός deal που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας ξεκινούν από το ύψος του ποσού και φτάνουν μέχρι τα bonus, τις ρήτρες και το ποσοστό μεταπώλησης. Σπάνια γίνονται γνωστά τα χρήματα που κερδίζει ο ατζέντης του παίκτη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από ρεπορτάζ σε περιπτώσεις πολυδάπανων κινήσεων και ονομαστών ατζέντηδων (Μίνο Ραϊόλα, Ζόρζε Μέντες, Πίνι Ζάχαβι, κλπ). Πλέον, αυτό αλλάζει, καθώς η FIFA προβλέπει ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία στις συμφωνίες των μάνατζερ θα δημοσιεύονται αναλυτικά, με στόχο να αυξηθεί η διαφάνεια.
Την ίδια ώρα, οι συμβάσεις που υπογράφουν οι μάνατζερ με τους παίκτες θα έχουν μέγιστη ισχύ τα δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό, απαγορεύεται ένας μάνατζερ να πλησιάσει έναν ποδοσφαιριστή για να αναλάβει την εκπροσώπησή του μέχρι να μπει στους τελευταίους δύο μήνες της σύμβασης.
«Στοπ» στη διαπλοκή συλλόγων με γραφεία μάνατζερ
Για αυτή την αλλαγή, το πιο τρανό παράδειγμα είναι η σχέση Γουλβς-Ζόρζε Μέντες. Ο κινεζικός κολοσσός των επενδύσεων, Fosun International, που έχει στην ιδιοκτησία του τους Λύκους, κατέχει μερίδιο του γραφείου εκπροσώπησης του Πορτογάλου top-agent, ο οποίος λειτουργεί ως συμβουλάτορας των διοικούντων στις μεταγραφές. Αυτό πρόκειται να σταματήσει βάσει, τουλάχιστον, του πλάνου που σχεδιάζει η FIFA, απαγορεύοντας την ανάμειξη συλλόγων σε γραφεία ατζέντηδων.
Το σύνολο των παραπάνω ρυθμίσεων θα αποσταλεί από τώρα ως την άνοιξη του 2021 στους μάνατζερ σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να εκφράσουν ενστάσεις και αντιπροτάσεις. Έκτοτε, θα περάσουν προς έγκριση από το συμβούλιο της FIFA μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2021, ώστε να τεθούν τελικά σε εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
gazzetta.gr