Οι καλές διακοπές αν δε συνδυάζονται με γερές μάσες, παύουν να είναι καλές. Μέρες που είναι, λόγω
eurovision, η δεκάδα θα καθοριστεί με πόντους με αύξουσα σειρά.
LEMORSERO's CHART SHOW 5 με στυλ γιουροβιζιονικό (προτάσεις για ταβέρνες)1 point, goes to…Στο Γαύριο, στα βόρεια της Άνδρου θα συναντήσεις πολλές και κορυφαίες ψαροταβέρνες σε τσιμπιμένες όμως τιμές.
2 points, go to…Στη Σκιάθο σε ένα κάθετο δρομάκι από τον κεντρικό πεζόδρομο υπήρχε μια Ταβέρνα που λεγόταν
Διόνυσος (όχι και τόσο πρωτότυπο όνομα πάντως). Ελαφρώς τσιμπιμένες τιμές, αλλά αξιόλογη κουζίνα. Υστερούσε λίγο στα ψαρικά.
3 points, go to…Στο
Μόλυβο στη βόρεια Μυτιλήνη απέναντι από την τουρκιά υπήρχε εκπληκτικό ταβερνάκι με ψαρομεζέδες και ανατολίτικες συνταγές από το αιβαλί. Δε θυμάμαι όμως όνομα. Ήταν λίγο έξω από αυτό το όμορφο χωριό.
4 points, go to…Στη Μήλο, κάπου στην περιοχή της Πλάκας-Τρυπητή υπήρχε κορυφαίο ταβερνείο-μαγειρείο με κορυφαίες γεύσεις. Μου διαφεύγει το όνομά του, νομίζω
«γλαρονήσι» λεγόταν και ανέβαινες σε ένα μπαλκόνι. Για ψάχτε το. Αν πάτε Μήλο να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την αυθεντική σοκολατόπιτα με παγωτό σε ένα μαγαζί αριστερά όπως ανεβαίνεις για την Πλάκα. Ο τζες έχει πάρει βραβεία από τα υπουργεία του ελληνικού κράτους για την ευρεσιτεχνεία στη συνταγή του.
5 points, go to…Στη Σούγια, μια παραλία νότια στο νομό Χανίων εκτός από τους γυμνιστές, αυτό που σου μένει είναι το ταβερνάκι
«Λιβυκόν» όνομα και πράμα ακριβώς απέναντι από τη Λιβύη. Κορυφαίοι ψαρομεζέδες και τρομερές σαλάτες. Αν και δεν τρελαίνομαι για ντάκο κρητικό, εκεί πάρτε, τον κάνει τέλειο.
6 points, go to…Στην Άνω Μεριά στη Φολέγανδρο πρέπει να πας αν είσαι καλοφαγάς. Εκεί έχουν ένα εκπληκτικό παραδοσιακό πιάτο που λέγεται
«ματσάτα». Είναι κόκορας κρασάτος σερβιρισμένος με τα δικά τους χειροποίητα ζυμαρικά. Γενικά όπου ακούς για τοπικά παραδοσιακά πιάτα κόψε πέρα, εκεί είναι όμως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
7 points, go to…Το Πλατάνι είναι ένα προάστιο της πόλης στην Κω. Είναι τούρκικη συνοικία και όλοι είναι μουσουλμάνοι. Αν πάτε Κω, μην τολμήσετε να μην πάτε στο Πλατάνι. Εκεί έχει 2 μαγειρεία με τούρκικα πιάτα, μιλάμε για τρελλές μάσες. Το ένα είναι του
Αλί χατζησουλεημάν και το άλλο του Καραβεζύρ. Ελαφρώς καλύτερος είναι ο πρώτος όπου πήγαινα συνεχώς για 7-8 μήνες που ήμουν εκεί πριν από καμια δεκαετία. Του είχα δώσει και ένα κασκόλ του ΠΑΣ, πιθανόν να το έχει ακόμα. Πάρτε σίγουρα κεμπάπ γιαουρτλού, είναι τέλειο. Άλλο αξιοπερίεργο στην Κω είναι ότι όπως πήγαινες στο δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο, στη μέση του πουθενά υπήρχε ένα κτίριο. Όταν έφτανες με έκλπηξη διαπίστωνες ότι έγραφε «γιαννιώτικος φούρνος». Επίσης, στην Καρδάμαινα, χωριό που το καλοκαίρι γίνεται αγγλική παροικία (σε στυλ φαληράκι, κάβος, λαγανάς κλπ) το μόνο ελληνικό που υπήρχε ήταν ένα γυράδικο που μέσα είχε μια τεράστια σημαία του ΠΑΣ Γιάννενα! Η γυναίκα του τζε καταγόταν από την Κρανούλα..
8 points, go to…Η Πρέβεζα συναγωνίζεται την Ηγουμενίτσα και την Αμφιλοχία για το ποια είναι η πιο χάλια και η χειρότερη παραθαλάσσια ελληνική πόλη απ’ όλες τις μεριές. Είναι κακάσχημη, δεν έχει ωραία μπαρ ή κλαμπ, έχει αφόρητη ζέστα και εκνευριστική υγρασία, οι κάτοικοί της είναι κάτι παραπάνω από περίεργοι, άσε που κάθε φορά που πας είσαι αναγκασμένος να βλέπεις όλα τα γιάννενα. Η μοναδική όαση είναι οι ταβέρνες της στα στενάκια οι οποίες πραγματικά είναι κορυφαίες και πάνω απ’ όλα τίμιες. Σου προσφέρουν μόνο ότι έχουν φρέσκο σε πού καλές τιμές. Αν πάτε στην «τρελλή γαρίδα», το φιλαράκι μου ο Ζώης σας σερβίρει τρομερούς ψαρομεζέδες σε καλές τιμές. Μην παραλείψετε καλαμάρι ψητό εκεί. Αν πάτε στον Αμβρόσιο να πάρετε πετάλι (κέφαλος) φρεσκότατο σε χαμηλή τιμή. Κορυφαίο είναι και το «μελτέμι» στην παραλία. Εκεί να πάρετε σίγουρα χταποδάκι ψητό (προσοχή, όχι ξυδάτο). Νομίζω όμως πως η κορυφαία ψαροταβέρνα είναι ο
«Ντίνος» στα στενάκια. Εκεί πάνε οι έμπειροι πρεβεζιάνοι και όχι οι «μοδάτοι». Η γαριδομακαρονάδα του τα σπάει πολύ άσχημα, ενώ πάρτε σίγουρα σουπιές κρασάτες. Όσο αηδιαστικό πιάτο είναι στην όψη, τόσο φοβερό είναι στη γεύση. Δίπλα από το Ντίνο είναι και το παγωτατζήδικο του (δικού μας παλιού τέρμα) Βουκελάτου, το ΗΒ (χα-μπε). Τρομερό παγωτό παχύρευστο και όχι νερομένο. Ανπεριγράπταμπλε που λέει κ ο ΛΟΚΟ.
10 points, go to…Στο Ναύπλιο απίστευτες μάσες έχω ρίξει στον Καλήνη. Προσοχή, ο
«Καλήνης» δεν είναι κοντά στην παραλία, ούτε πάνω από την πλατεία στην παλιά βουλή. Είναι ένα κυρίως χειμερινό υπογειάκι στο δρόμο που πας να βγεις για Παλαμίδι και Καραθώνα. Κοντά στο κέντρο πάντως, για ρωτήστε καναν ντόπιο αν δυσκολευτείτε. Λειτουργεί και καλοκαίρι και εκεί πάνε συνήθως οι έμπειροι ντόπιοι και όχι οι «μοδάτοι» και οι τουρίστες. Κορυφαίο σουβλατζήδικο, μην παραλείψετε να πάρετε κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού.
And finally …12 points, go to…Στο Αργοστόλι στην Κεφαλλονιά έσκασα στο φαί. Εκεί συναντάς πάρα πολλά αξιόλογα εστιατόρια και πιτσαρίες. Νομίζω το καλύτερο ήταν το
«Αρχοντικό» όπου όλα τα πιάτα του ήταν τέλεια, ειδικά η κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα. Επίσης λαϊκό προσκύνημα γινόταν στο «al forno» ήταν μια θεϊκή μικρή πιτσαρία σε ένα κάθετο στενάκι στο κεντρικό πλακόστρωτο. Πολύ καλό φαί στη Σάμη, ενώ στην Αγία Εφημία όλοι έχουμε πάει σε κορυφαίο ταβερνάκι, αλλά κανένας δε θυμάται πως λέγεται..
Υ.Γ. Τα εκτός δεκάδας αργότερα
...