Αποστολέας Θέμα: Ελληνικό ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 18627 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Siatrovouni

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.992
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #75 στις: Τετ 29 Ιαν 2020 20:45 »
"Αδικημενοι", οταν μιλατε για τον ΠΑΣ θα πλενετε το στομα σας.

Παράθεση
Η τροπολογία που μεταξύ άλλων θα μετατρέπει τον υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών, για συγκεκριμένα αδικήματα, «πέρασε» από τη βουλή και πλέον μένει να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Μία τιμωρία, η αφαίρεση βαθμών, που τα τελευταία χρόνια «φοριέται» όλο και περισσότερο στη Super League καθώς δύσκολα θα ολοκληρωθεί χρονιά δίχως κάποια ομάδα να έχει μείον βαθμούς.

Είτε λόγω χρεών, είτε λόγω επεισοδίων, η… γκάμα είναι μεγάλη.

Έχετε αναρωτηθεί ωστόσο ποιες είναι εκείνες οι ομάδες με τις περισσότερες ποινές; Εκείνες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι περισσότεροι βαθμοί;

Στο Sportime ανέτρεξε στα τελευταία 20 πρωταθλήματα της Super League (ή Α’ Εθνικής) και συγκέντρωσε όλες τις τιμωρίες με αφαίρεση βαθμών.

Στην κορυφή αυτής της ιδιότυπης βαθμολογίας είναι φυσικά ο ΠΑΣ Γιάννινα, από τον οποίο το 2003 αφαιρέθηκαν λόγω χρεών 90 (!) βαθμοί, με αποτέλεσμα να τελειώσει τη σεζόν με -65 και φυσικά να υποβιβαστεί.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο Παναθηναϊκός! Από τους «πράσινους» τα τελευταία χρόνια έχουν αφαιρεθεί συνολικά 30 βαθμοί (ήταν 33 αλλά επεστράφησαν οι 3) και τα τελευταία χρόνια δύσκολα αρχίζει σεζόν «καθαρός».

Βέβαια υπάρχουν και άλλες τιμωρίες, σχετικές και τις έχουν βιώσει αρκετές ομάδες. Μιλάμε φυσικά για τους υποβιβασμούς και τις αποβολές από το πρωτάθλημα.

Μόνο ο Ηρακλής έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση δύο φορές, ενώ την ίδια κατάσταση έχουν ζήσει ο ΟΦΗ, η Νίκη και ο Ολυμπιακός Βόλου, η Βέροια και η Καβάλα. Αιτία τις περισσότερες φορές η αδυναμία εξασφάλισης άδειας λόγω χρεών.

ΠΑΣ Γιάννινα   -90β.
Παναθηναϊκός   -30β.
ΠΑΟΚ   -11β.
ΑΕΚ   -9β.
Πανιώνιος   -6β.
Ιωνικός   -5β.
Ολυμπιακός   -3β.
Ατρόμητος   -3β.
Άρης   -3β.
Καλαμαριά   -1β.
Ηρακλής   Υποβ. (2 φορές)
Νίκη Βόλου   Υποβ. και -6β.
ΟΦΗ   Υποβ. και -6β.
Βέροια   Υποβ.
Ολυμπιακός Β.   Υποβ.

sportime.gr
Stile di vita

Αποσυνδεδεμένος Crimson Glory

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.563
  • Remember, remember, the Fifth of November...
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #76 στις: Πεμ 30 Ιαν 2020 16:28 »
Η ξεφτίλα έχει και συνέχεια!

Παράθεση
Ετοιμάζεται να διακόψει το πρωτάθλημα η κυβέρνηση!
Υπήρχε ως φημολογία, υπήρξαν ακόμα και ρεπορτάζ που ήθελαν την κυβέρνηση να το σκέφτεται. Φαίνεται, όμως, ότι θα γίνει και πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διακόψει το πρωτάθλημα της Super League 1 με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτσάκη!

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Βουλή στις 6:00 το απόγευμα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκεί θα αναφερθεί και στη διακοπή του πρωταθλήματος.

Πάμε τώρα και στο επόμενο βηματάκι, δηλαδή την αποβολή της χώρας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και να δούμε τα ποδοσφαιρικά λαμόγια από πού θα βρούνε τα εκατομμύρια της Ευρώπης...
ΜΠΑΧΑΛΟ!
 :P

Και ο Κρητίκαρος υφυπουργός ακόμη στη θέση του...
« Τελευταία τροποποίηση: Πεμ 30 Ιαν 2020 16:32 από Crimson Glory »

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #77 στις: Κυρ 26 Απρ 2020 23:05 »
Σώθηκε ο μπαουκ, πέφτει δεν πέφτει ο γαύρος...
Τσ'πτανας γίνεται εν καιρό πανδημίας....
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #78 στις: Δευ 04 Μάι 2020 00:42 »
Τώρα....στο open...η εκπομπή του θωμαιδη....με Μπεο,Μποροβιλο κλπ.... εμετός....μεταξύ άλλων, αναφορά στο ότι από το 12 ως το 15, ήμασταν γιουσουφακι του γαύρου....
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #79 στις: Σαβ 09 Μάι 2020 16:26 »
Οπαδικό Κίνημα: Δείξε μου τί έκανες Πριν την Πανδημία, για να Καταλάβω τί κάνεις Τώρα

Συζητώντας πριν από χρόνια, με το γηραιότερο τότε εν ζωή μέλος γνωστού ποδοσφαιρικού συλλόγου, μου ανέφερε στιγμές από τη ζωή του. Αρκετές φορές έλεγε και ξαναέλεγε πως πολέμησε εναντίον των “κομμουνιστοσυμμοριτών”. Μάλιστα σε μια από τις μάχες τραυματίστηκε σοβαρά στο θώρακα.

Απηυδισμένος κάποια στιγμή τον διακόπτω και του λέω πως δεν ήταν “κομμουνιστοσυμμορίτες”, αλλά επαναστάτες απελευθερωτές. Μένει άγαλμα. Αφού περνάνε κάποια (αρκετά) δευτερόλεπτα και αφού με κοιτάζει έντονα στα μάτια μου λέει: «Δεν πειράζει, δε θα τσακωθούμε για αυτά, άλλωστε τιμούμε τον ίδιο σύλλογο»!

Γιατί αναφέρω το παράδειγμα; Φοβάμαι πως για όλους μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, η ομάδα λειτουργεί ως πατρίδα. Όλες οι επιμέρους διαφωνίες λέγονται, καταγράφονται, πολλές φορές οδηγούν και σε θυελλώδεις τσακωμούς, αλλά τελικά πάνω από όλα η πατρίς! (με όποιο χρώμα θέλετε).

Οι σκέψεις αυτές έρχονται με αφορμή τις κινήσεις αλληλεγγύης είτε σε άπορους ανθρώπους, είτε σε υγειονομικούς που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες κυρίως μέρες από ultras κάποιων ομάδων. Αξιομνημόνευτες και πολύτιμες όλες. Δείχνουν πως μέσα στον οπαδικό χώρο υπάρχουν τάσεις και άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τι παίζεται γύρω μας και ποιος έχει την ανάγκη μας. Τη στοιχειώδη αλληλεγγύη μας.

Είναι εντυπωσιακό όμως, ίσως, το ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει εκδηλωθεί κάποια συντονισμένη προσπάθεια ανάμεσα σε οπαδούς διαφορετικών ομάδων. Έστω αυτών των τάσεων τους, που για να το πούμε ευγενικά έχουν κοινά κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά. Οι τάσεις αυτές που πολεμούν το περίφημο no politica. No politica που διαπερνά οριζόντια οπαδούς από όλες σχεδόν τις ομάδες

Οι σκέψεις αυτές γίνονται πιο έντονες αν δούμε τάσεις που εκδηλώνονται κυρίως στην Ιταλία και τη Γαλλία και που δε θα επεκταθώ περισσότερο, μια που τις έχει παρουσιάσει περίφημα το HUMBA! από επιστολές-κείμενα ανθρώπων από τις χώρες αυτές.

Cut εδώ για να μην παρεξηγηθούμε. Δε θα πέσει στην καμπούρα των οπαδών στην Ελλάδα το βαρύτατο καθήκον να συνδέσουν κινήσεις αλληλεγγύης. Ούτε επίσης είναι δυνατόν να ξεπεράσουν δικές τους αγκυλώσεις και παθογένειες, πεντακάθαρες με γυμνό μάτι πριν την πανδημία. Όλες οι συλλογικές προσπάθειες που έχουν υπάρξει, ο τρόπος που γενικά αντιδράσαμε σε αυτά που συμβαίνουν κουβαλάνε τα κουσούρια που είχαμε και πριν την πανδημία.

Με αυτά που καταλαβαίνω όμως δύο βασικοί λόγοι υπάρχουν για αυτή τη δυσκολία τουλάχιστον ενός σοβαρού συντονισμού.

Ο ένας είναι το γεγονός πως μπορεί να εκφράζεται η antifa ή όποια άλλη ριζοσπαστική άποψη στα πέταλα, αυτή όμως σταματάει όταν φτάσει στα συμφέροντα της ομάδας. Τα διπλώνει μπροστά στον προεδράρα, κλείνει τα μάτια σε αδικίες απέναντι σε άλλες ομάδες. Είναι αδύνατον να κοιτάξω το διπλανό μου οπαδό και να του προτείνω δράση για τις κοινωνικά χτυπημένες ομάδες, όταν στον αθλητισμό είμαι κατά κανόνα υπερόπτης κι άδικος. Όταν η ομάδα πρέπει να κερδίσει ακόμα και αν γίνονται όργια υπέρ μου.

Με λίγα λόγια όταν υπεράνω όλων είμαστε εμείς, οι όποιοι εμείς.

Η δεύτερη είναι πως δεν υπάρχει ιστορικά ριζωμένη κουλτούρα αλληλεγγύης και συνύπαρξης μεταξύ των οπαδών με συνέχεια και συνέπεια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. {εννοώντας τους Radical Fans United αλλά και την “Αντι-Κάρτα”, ΣτΣ} Και όπου υπήρξε αυτό έγινε όταν έσπασαν τα όρια της ομάδας-πατρίδας. Όταν όλοι όσοι κουβαλάνε διαφορετικά μυαλά εκδήλωσαν δράσεις μαζικά, στην ίδια κατεύθυνση ή και μαζί (ας θυμηθούμε τις μέρες δολοφονίας Γρηγορόπουλου).

Δε μπορούμε να καταλάβουμε μια κοινωνία πλήρως, τον τρόπο που σκέφτεται, το πώς κάνει πολιτική, τι αντιλαμβάνεται ως σωστό και πότε και πώς δραστηριοποιείται, αν δε δούμε σοβαρά τα αντίστοιχα φαινόμενα στον αθλητισμό.

Για να δράσουμε μαζί ως οπαδοί, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κοινό εχθρό. Ο οποίος είναι σίγουρο πως κάθεται στα επίσημα του γηπέδου της ομάδας μας, είναι ο στημένος κονδυλοφόρος των αθλητικών εφημερίδων, οι δεκάδες χορηγοί, οι πολιτικές που επιβεβαιώνουν τον αυταρχισμό τους όταν εμείς στεκόμαστε χώρια.

Ακόμα και τώρα ένα μήνα μετά την καραντίνα, θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη πανελλαδική ημέρα δράσης των οπαδών που θέλουν να συνδέονται με κοινωνικούς αγώνες. Όπου την ίδια μέρα θα δοθούν τρόφιμα, φάρμακα, θα γίνουν επισκέψεις σε νοσοκομεία. Το καλύτερο θα ήταν να γίνει με κοινές παρέες οπαδών, με τα ξεχωριστά χρώματα και σύμβολα μαζί. Αλλά ακόμα και αν δε γίνεται αυτό, ας κρατήσουμε την ίδια μέρα.

Θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτό για μετά την πανδημία. Κατασταλτικοί νόμοι, υπαλληλικές σχέσεις «οπαδών» με τις διοικήσεις, ρατσιστικές και φασιστικές φωνές στηρίζονται πάνω σε αυτή την αδυναμία συνεννόησης. Αν κάτι τέτοιο εκδηλωθεί θα γίνουν αλλιώς και τα πέταλά μας, θα βάλουμε ζόρικες σφήνες για το τι ομάδες και το τι αθλητισμό θέλουμε. Και αυτό θα τρομάξει πολλούς.

Είναι μια ευκαιρία να σπάσουμε τα όρια της ομάδας-πατρίδας. Ας το κάνουμε.

“Socrates“

         Υπό τους ήχους του “Slow Psychedelic Speedrock” των Satorinaut

 

 

 

*** τα κείμενα που υπογράφονται, δεν δεσμεύουν, απαραίτητα, τους υπευθύνους έκδοσης του περιοδικού, οι υπογραμμίσεις είναι δικής τους επιλογής όπως κι οι φωτογραφίες που εξαιτίας της χρόνιας καχυποψίας, εν τέλει ΔΕΝ συνοδεύουν το κείμενο
humbazine.gr

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος pastakis

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.908
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #81 στις: Δευ 22 Ιούν 2020 21:45 »
20 βαθμους θερμοκρασια εχει στην Λαμια και κανουν cooling break!!!!

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #82 στις: Δευ 22 Ιούν 2020 22:09 »
20 βαθμους θερμοκρασια εχει στην Λαμια και κανουν cooling break!!!!
δεν ξέρω τι είναι αυτό το πράγμα που λες (επίπεδο που το χετε σεις οι Ευρωπαιστες), αλλά είδες ,μόλις έπιασες το ματς στο στόμα σου παλιό καντεμη,κέρδισε ο νιωνιος... άλλα δύο τέτοια κ τον έσωσες..

" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #83 στις: Δευ 22 Ιούν 2020 22:46 »
Παλιά αργούσαν να βγουν στο γήπεδο.Τώρα κάνουν cooling break.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #84 στις: Τρι 06 Οκτ 2020 18:15 »
Δεν θα το πιστέψετε αλλά η Λαμία ψάχνει για προπονητή και πρώτο φαβορί για να αναλάβει είναι ο... (νευρικό γέλιο) Μπάμπης (πόνος στην κοιλιά από τα γέλια) ο (δάκρυα κυλάνε από το πρόσωπο) Τεννές!



El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #85 στις: Τετ 18 Νοέ 2020 20:28 »
Παράθεση
Για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι UEFA & FIFA λένε την αλήθεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Ο Βασίλης Σαμπράκος τρίβει τα μάτια του με τις αλήθειες της έκθεσης των διεθνών συνομοσπονδιών, που παραδέχονται την διαφθορά του ποδοσφαίρου και την πλήρη ανεπάρκεια των ερασιτεχνών παραγόντων να διοικούν σήμερα το ποδόσφαιρο.

Οσοι δίνετε διαχρονικά σημασία στα λόγια μου και μπαίνετε στον κόπο να διαβάζετε τακτικά τα σημειώματά μου θα με νιώσετε σε αυτό που γράφω παρακάτω: διαβάζοντας το απόσπασμα που έδωσε η γενική γραμματεία Αθλητισμού από την έκθεση των UEFA & FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο νόμιζα ότι διαβάζω μια συρραφή από κείμενα που έχω γράψει στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 10 ετών. Δεν υπάρχει ούτε μια βασική πρόταση ή βασική διαπίστωση των ελεγκτών των διεθνών συνομοσπονδιών που να έλειπε από τα κείμενά μου. Και αυτό προφανώς δεν συμβαίνει μόνο με εμένα· ισχύει για μια σειρά από ανθρώπους με κανονικό μυαλό και απόσταση από τα συμφέροντα. Ολοι μας λέμε τα ίδια εδώ και δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά αυτό το κείμενο αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι όλα αυτά που αναφέρονται περί της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, της ακαταλληλότητας των παραγόντων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου να διοικούν σήμερα το εθνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, της ανάγκης να δοθεί η διοίκηση του ποδοσφαίρου σε ανθρώπους δεν έχουν την ελάχιστη σχέση με την ΕΠΟ και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, την ανάγκη να μείνει η διαιτησία σε ξένα χέρια δεν τα λέει ένας «τρελός του χωριού». Ούτε ένας πολιτικός που εξυπηρετεί σημερινά συμφέροντα. Τα λένε σε έκθεση με την υπογραφή τους η UEFA και η FIFA. Δεν θυμάμαι ποτέ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου να έχει ξανασυμβεί αυτό. Γι’ αυτό και δυσκολεύομαι να θυμηθώ μια μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε μια κυβέρνηση για να επιβάλει την κάθαρση και την ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις πιπιλούσαν την καραμέλα περί αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Κρύβονταν πίσω από αυτή την δικαιολογία, ή πιο σωστά έκρυβαν στη σκιά αυτής της δικαιολογίας τη δράση τους. Εξυπηρετούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιθυμούσαν, κι όταν κάποιος τους απέδιδε την ευθύνη έβαζαν τις φωνές: δεν μας αφήνει η FIFA να επέμβουμε στο ποδόσφαιρο.


Αυτός είναι και ο επιπλέον λόγος που αναδεικνύει την ιστορικότητα του εγγράφου που απέστειλαν οι διεθνείς συνομοσπονδίες: για πρώτη φορά στην ιστορία η UEFA και η FIFA δηλώνουν ότι οι χθεσινοί, οι σημερινοί και οι αυριανοί παράγοντες της ΕΠΟ είναι ακατάλληλοι για να διοικούν το ποδόσφαιρο και ουσιαστικά προσκαλούν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να αναγκάσει την ΕΠΟ να παραδώσει την διοίκηση του ποδοσφαίρου σε ανθρώπους με τεχνογνωσία που να μην έχουν καμία προηγούμενη σχέση με την ΕΠΟ. Προσέξτε, κατά την UEFA και την FIFA είναι απαραίτητο κριτήριο για κάθε έναν που θα εμπλακεί με την διοίκηση του ποδοσφαίρου να μην είχε καμία προηγούμενη σχέση με την ΕΠΟ και τις ΕΠΣ. Το διαβάζω και ανατριχιάζω από συγκίνηση.

Και τώρα τι; Θα γίνει κάτι; Όχι, είναι η εκτίμησή μου. Απολύτως τίποτα. Η έκθεση θα μπει στο συρτάρι. Η UEFA και η FIFA που είναι συμμέτοχες σε όλα όσα έχουν συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, διότι είναι εγκατεστημένοι από τον Οκτώβριο του 2016 στο ελληνικό ποδόσφαιρο με πλήρη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, θα αποχωρήσουν και όλα καλά. Οι εκλογές θα γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο στην ΕΠΟ. Και όλα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ακριβώς όπως γράφει η έκθεση των διεθνών συνομοσπονδιών. Δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Στο ποδόσφαιρο ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε Κολομβία της εποχής Εσκομπάρ. Διότι στο ποδόσφαιρο μιας χώρας συμβαίνει ό,τι συμβαίνει γενικά στη χώρα.
gazzetta.gr

Παράθεση
Αυτή είναι η Ολιστική Μελέτη FIFA / UEFA: όλες οι αλλαγές που προτείνονται

Παρουσιάστηκε εκτενώς η Ολιστική Μελέτη των FIFA / UEFA που καθορίζει το νέο πλαίσιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αποδυναμώνει την ισχύ της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενισχύει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και συστήσει διεύρυνση του εκλογικού σώματος!

Τον νέο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο περιγράφει η Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA. Με ένα format που ουσιαστικά καταργεί τη δύναμη και τη δυναμική της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και συστήνει αυστηρά τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος.
 
Που τροποποιεί τον ρόλο της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, βάζοντας στο... παιχνίδι εκπροσώπους του Big 4 και των παικτών και του δίνει καίρια θέση για τη λήψη αποφάσεων για τις διοργανώσεις. Για τη νέα δομή της ΕΠΟ προτείνεται Διευθύνων Σύμβουλος (CEO με αυξημένες αρμοδιότητες που ουσιαστικά θα διοικεί την ομοσπονδία), αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής που θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Επίσης προτείνεται αυστηρά ξένος Αρχιδιαιτητής και τις δύο επόμενες σεζόν (έως Ιούνιο 2023) και προτείνεται η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης, η οποία θα έχει τον έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων στην ΕΠΟ και θα απαρτίζεται από στελέχη της «αγοράς» και όχι της ομοσπονδίας.
 
Ειδικότερα τα κύρια σημεία της Ολιστικής Μελέτης.
 
 
Η Νέα Δομή της ΕΠΟ – Έως Μάρτιο 2021
 
α) Πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Προβλέπονται: Διευθύνων Σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής.
 
β) Σαφής αναφορά ότι ο ρόλος της εκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ΜΟΝΟ να εκπονεί στρατηγική. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO χωρίς παρεμβάσεις.
 
Ομοίως και για τα καθήκοντα του Τεχνικού Διευθυντή (εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών και φύλων, τα εκπαιδευτικά των προπονητών, η ανάπτυξη ποδοσφαίρου σάλας και παραλίας, η ερασιτεχνική άνθιση).
 
δ) Επισημαίνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, στην οποία πρέπει να ανήκει και η Ένωση Διαιτητών.
 
Γενική Συνέλευση ΕΠΟ & Εκλογές – Έως Ιούνιο 2021
 
Η ΓΣ πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με επαρκή και δίκαιη ισορροπία στην αναλογία των ψήφων.
Έχει εντοπιστεί ανεπαρκής εκπροσώπηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου.
Ισχυρότατη σύσταση για συμμετοχή και των:
Α) Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών
Β) Ποδόσφαιρο Γυναικών
Γ) Διαιτητές
Δ) Προπονητές
Ε) Ποδόσφαιρο Άμμου
με επαναπροσδιορισμό της αναλογίας εκπροσώπησης όλων των ποδοσφαιρικών φορέων στη ΓΣ, για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα της συμμετοχής.
 
Να προβλεφθεί με νόμο ότι, ειδικά για την ΕΠΟ, οι εκλογές θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια μεν, αλλά ΠΡΙΝ από τη διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής σεζόν και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων.
H (νεοσύστατη) Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης να διεξάγει τις εκλογές αντί της Εφορευτικής Επιτροπής.
 
Εκτελεστική Επιτροπή – Έως Ιούνιο 2021
 
Τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ήδη 17 (αριθμός που χαρακτηρίζεται ως υψηλός) και πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των σημαντικών φορέων (αναλογία εκλεγμένων από επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο).
Οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.
Να θεσπιστούν όρια θητειών.
Έπειτα από κάθε συνεδρίαση να δίδεται Συνέντευξη Τύπου.
Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης – Έως Ιούνιο 2021
 
Συστήνεται για επιτήρηση, οδηγίες και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.
Είναι 5μελής με 4ετές συμβόλαιο, την απαρτίζουν ειδικοί επαγγελματίες από την αγορά με οικονομικά και διοικητικά προσόντα και προϋπηρεσίες, σεβαστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία.
Ψηφίζεται η σύνθεσή της από την ΕΕ και επικυρώνεται από τη ΓΣ.
Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να έχουν σχέσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
Ειδικότερα, τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν θα πρέπει να ήταν:
α) Μέλη οποιαδήποτε Επιτροπής της ΕΠΟ,
β) Μέλη οποιασδήποτε ΕΠΣ,
γ) Μισθωτοί στην ΕΠΟ ή στις ΕΠΣ.
 
Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου – Έως Ιούνιο 2021
 
Αναβαθμίζεται. Θα έχει πλέον, αντί της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στις επαγγελματικές διοργανώσεις και στα Κύπελλα, καθώς και στους κανονισμούς τους.
Θα είναι 13μελής και θα συμμετέχουν οι Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), βάσει των τίτλων που έχουν κατακτήσει, αλλά και δύο εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών.
 
Πειθαρχικές Επιτροπές – Έως Μάρτιο 2021
Το πειθαρχικό πλαίσιο και οι ποινές για δυσφημιστικές δηλώσεις πρέπει να γίνει πιο αυστηρό.
 
Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων – Έως Μάρτιο 2021
 
Κώδικας Καλής Διακυβέρνησης για το Περιφερειακό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο εκπονημένος από ΕΠΟ.
Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ (απόφαση ΚΕΔ).
Ταμείο Υποστήριξης Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου από ΕΠΟ-Κυβέρνηση.
 
Διευθύνων Σύμβουλος – Έως Μάρτιο 2021
 
Δημιουργία της θέσης, που ουσιαστικά θα διοικεί την Ομοσπονδία. Απαραίτητα απαιτούμενα προσόντα, επαγγελματισμός και εμπειρία.
 
Τεχνικός Σύμβουλος – Έως Μάρτιο 2021
 
Υπεύθυνος για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα, σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες. Σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον, στοχεύει στην ανάπτυξη, έχει την ευθύνη και των προπονητικών σεμιναρίων και διπλωμάτων.
Πρέπει να είναι
α) Έμπειρος βετεράνος ποδοσφαιριστής,
β) που έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο,
γ) που έχει εργαστεί ως προπονητής, με διεθνές δίπλωμα, ιδεατά UEFA Pro,
δ) αποδεκτός και αναγνωρίσιμος από τους φορείς του ποδοσφαίρου,
ε) με ικανότητες ηγεσίας, οργάνωσης, στρατηγικού σχεδιασμού και δίκτυο.
 
Προπονητές – Έως Ιούνιο 2021
Να δυναμώσει η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου.
Να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία της ΕΠΟ με τα Πανεπιστήμια για εξομοίωση πτυχίων με UEFA B.
 
Διαιτησία – Έως Μάρτιο 2021
Αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας τα θέματα σε όλη τη χώρα, με απόλυτη ανεξαρτησία από Λίγκες, ομάδες και ΕΠΣ.
Η ΚΕΔ μπορεί να στέλνει δυσφημιστικές δηλώσεις εναντίον μελών της στον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα.
Ξένος Αρχιδιαιτητής και τις δύο επόμενες σεζόν (έως Ιούνιο 2023).
Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ. Ήταν ανήθικο και προβληματικό για την ανεξαρτησία τους.
Χρειάζεται τροποποίηση νόμου για να προστατευτούν οι διαιτητές από αγωγές για λάθη ενόσω σφυρίζουν.
Πενταετές Master Plan Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης.
 
Ακεραιότητα/Χειραγωγημένοι Αγώνες/Αντιντόπινγκ – Έως Μάρτιο 2021
Επαναλαμβάνει το άρθρο 12 του Πειθαρχικού Κανονισμού UEFA, που μεταξύ άλλων αναφέρει και:
«Η ακεραιότητα των αγώνων και των διοργανώσεων παραβιάζεται από οποιονδήποτε… που συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στο Στοίχημα ή παρόμοιες δραστηριότητες σχετικές με τις διοργανώσεις ή όποιον έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ενδιαφέρον σε ανάλογες δραστηριότητες»
 
Από τα χειρότερα ρεκόρ στημένων αγώνων η Ελλάδα (200 ματς από το 2010) και… πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την τελευταία 4ετία με 122, εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες.
Δημιουργία Κυβερνητικής δομής για την Ακεραιότητα (σε συνεργασία με Επιτροπή Παιγνίων, ΕΛ.ΑΣ., Στοιχηματικές Εταιρίες) και μια ΜΚΟ με σκοπό την εκπαίδευση, την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Εθνική Πλατφόρμα Σύμβασης Macolin, με πολύ διευρυμένη συμμετοχή.
Ομάδα Καθοδήγησης (Steering Group) με επικεφαλής Ειδικό της UEFA.
Μεταρρύθμιση του αθλητικού νόμου με πρόβλεψη βαριών ποινών.
Εφαρμογή της Σύμβασης κατά της Διαφθοράς των Ηνωμένων Εθνών.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για σύνδεσμος της Europol στο πρόγραμμά της για την Αθλητική Διαφθορά.
Συνάντηση στην UEFA με Europol, Υπουργούς Δικαιοσύνης, Αθλητισμού και ΕΠΟ για εκπόνηση σχεδίου δράσης.
Σύνδεσμος της ΕΛ.ΑΣ. με την Interpol και προγράμματα συνεργασίας.
Δημιουργία Εμπιστευτικού Μηχανισμού (σε ελληνικά και αγγλικά) για αναφορές διαφθοράς με συμμετοχή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και του διεθνή τους οργάνου (FIFPro Europe).
Φορμάτ διοργάνωσης πρωταθλημάτων ώστε να μην υπάρχουν προς το τέλος του «αδιάφορες» ομάδες.
Δημιουργία Ομάδας Ειδικών που θα αναλύουν συμπεριφορές ποδοσφαιριστών και αποφάσεις διαιτητών.
Επιθεωρητής Ακεραιότητας (από ΕΠΟ ή Υφυπουργείο) και Στελέχη Ακεραιότητας για κάθε ΕΠΣ και Λίγκα.
 
Επαγγελματικά Πρωταθλήματα – Έως Ιούνιο 2021
Αύξηση των εκπροσώπων SL2-FL στη ΓΣ, μέσω εκλογών στη Λίγκα.
Συμβατική Ρύθμιση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων με ΕΠΟ.
Μοντέλο Διακυβέρνησης των Λιγκών με Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Κεντρική Διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων SL.
Ανάγκη να εκπονηθεί καθαρό και σταθερό φορμάτ διεξαγωγής των πρωταθλημάτων για αρκετά χρόνια.
 
Ασφάλεια και Προστασία – Έως Μάρτιο 2021
Την τελευταία 3ετία η Ελλάδα έχει το 2ο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 Ομοσπονδίες της UEFA. Και η ίδια άσχημη εικόνα υπάρχει και στις εγχώριες διοργανώσεις.
Επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (03/07/2016).
Εφαρμογή του σχεδίου δράσης και των προτάσεων της αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (2017).
Εφαρμογή του προγράμματος που εκπόνησε η UEFA το 2018.
 
Το Τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Το ελληνικό ποδόσφαιρο επηρεάζεται από τη σχέση ιδιοκτητών ΜΜΕ με ποδοσφαιρικές ομάδες. H κάλυψη των αγώνων σημαδεύεται από «διαίρεση» των ΜΜΕ. Ο σχολιασμός των ποδοσφαιρικών ζητημάτων σπάνια παρατηρείται ως «ουδέτερος».
Ενώ τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έχουν καθήκον να μεταφέρουν ειδήσεις στο κοινό τους, το στιλ της κάλυψης και η επιρροή της ατζέντας κάθε ομάδας είναι χαρακτηριστικά των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Κάποια ΜΜΕ κυριαρχούνται από πομπώδεις τίτλους και όχι ισορροπημένα ρεπορτάζ. Ασκούν πίεση σε αξιωματούχους των αγώνων και πειθαρχικά όργανα.
Τα επίπεδα μίσους αντιπάλων οπαδών όχι μόνο καταγράφονται στα ΜΜΕ, αλλά υποδαυλίζονται και αναζωπυρώνονται από τα μονόπλευρα ρεπορτάζ.
 
ΣΥΝΟΨΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να δράσουν πάνω στις συστάσεις και στις προτάσεις αυτής της Μελέτης.
Είναι απολύτως κρίσιμη η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής έπειτα από διαβούλευση όλων των φορέων του αθλήματος.
Η στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της εικόνας, στην αύξηση της συμμετοχής, στην καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και στην προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.
H FIFA και η UEFA θα βοηθήσουν την ΕΠΟ να θέσει τη δομή της μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα Football Federation of the Future (FFF) καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ανάπτυξης με ορίζοντα το 2025.
H ΕΠΟ πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναθεωρήσει τις οργανωτικές δομές της.
Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα αποφασιστικά όργανα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αντιπροσωπευτική και διευρυμένη ΕΠΟ.
Η ελληνική Κυβέρνηση να επικεντρώσει στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να πολεμήσει την απειλή των χειραγωγημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας.
Η ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει προγράμματα ανάπτυξης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα έσοδά της από το Στοίχημα, χρηματοδοτώντας τις ΕΠΣ.
Επένδυση σε Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο, που θα φιλοξενεί όλες τις εθνικές ομάδες.
FIFA, UEFA, EΠΟ και η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δουλέψουν μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου, εφαρμόζοντας τις συστάσεις αυτής της Μελέτης. Να συμφωνηθεί ότι θα συναντώνται μηνιαίως.

gazzetta.gr

Τι καλά θα ήταν να γινόταν.Θα απολαμβάναμε επιτέλους λίγο ποδόσφαιρο.Αλλά ως συνήθως δεν θα γίνει τίποτα ή σχεδόν τίποτα ή θα γίνει αυτό που συμφέρει τον δυνατό.Τουλάχιστον δεν μπορούμε να κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας και να λέμε για κουτόφραγκους.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #86 στις: Τετ 16 Δεκ 2020 15:18 »
Το ελληνικό ποδόσφαιρο φωνάζει ότι δεν θέλει να αλλάξει



Περί στημένων. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.

Δεν του πήρε ούτε έναν μήνα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να τρολάρει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία στις 20 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι βάζει σε λειτουργία την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας και ότι στοχεύει μέσα από την δράση της να πατάξει την διαφθορά στον αθλητισμό και τα στημένα παιχνίδια.

Δεν του πήρε παρά μόνο πέντε – έξι ημέρες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να τρολάρει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας διαφήμισε ότι ήρθε σε συμφωνία με τις διοικήσεις των μεγάλων ομάδων προκειμένου να επιλέξουν μαζί μια διοίκηση κοινής αποδοχής για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Ένα Αρης – ΠΑΟΚ τους ήταν, όλων, αρκετό για να τα τινάξει όλα στον αέρα, και να φέρει το ποδόσφαιρο σε πιο δύσκολη θέση από αυτή στην οποία βρισκόταν μέχρι την περασμένη Κυριακή.

Ηταν σαν να ήθελε το ποδόσφαιρο να υπενθυμίσει προς όλους με την συμπεριφορά του ότι δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να αλλάξει, δηλαδή να καθαρίσει και να εκπολιτιστεί προκειμένου να αναπτυχθεί. Επιθυμεί να  συνεχίσει να παράγει βία, λεκτική ή φυσική, επιθυμεί να κάνει μπούλινγκ και να πολεμά με όλα τα μέσα για να επιβάλει τον νόμο των μικροσυμφερόντων του, τα οποία προφανώς δεν είναι ίδια με τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου.

Δεν είμαι μάντης, αλλά αν έβρισκα καλή απόδοση θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα γίνει τίποτα στην υπόθεση της καταγγελίας για απόπειρα δωροδοκίας. Αν κάτι βλέπω ότι θα συμβεί, είναι ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η καριέρα ενός 21χρονου ποδοσφαιριστή, του Μάριου Σιαμπάνη.

Δεν είμαι μάντης, αλλά αν έβρισκα καλή απόδοση θα στοιχημάτιζα ότι η ΕΠΟ θα διοικηθεί από μια διοίκηση σαν αυτή που είχε σήμερα, χθες, προχθές, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή ότι θα καταλήξει στα σκουπίδια το πόρισμα της UEFA μετά την μελέτη που έκανε για να μας πει τι δεν πηγαίνει καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο συνδιοικεί εδώ και χρόνια.

Δεν είμαι μάντης, αλλά αν έβρισκα καλή απόδοση θα στοιχημάτιζα ότι η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει με το ποδόσφαιρο ακριβώς ό,τι έκαναν όλες οι προηγούμενες: το κορόιδο.

Δεν είμαι μάντης, αλλά αν έβρισκα καλή απόδοση θα στοιχημάτιζα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα συνεχίσει με το ίδιο στήσιμο. Όπως ήταν στημένο προχθές και χθες, έτσι θα συνεχίσει. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο δεν στήνεται ποτέ σωστά επειδή δεν στήνεται για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του αθλήματος, δηλαδή  δεν στήνεται ποτέ από κάποιον που ενδιαφέρεται για την εξυγίανσή του και την ανάπτυξή του. Στήνεται πάντα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών που το βάζουν, το ποδόσφαιρο, στο χέρι.

Για να αλλάξει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Βλέπετε κάποιον γύρω μας με διάθεση για αλλαγή;
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #87 στις: Τετ 27 Ιαν 2021 21:35 »
Η θέα από το Ποικίλο Όρος. Μια συλλεκτική φωτογραφία για τους λάτρεις της άναρχης δόμησης, του Άρη Πετρούπολης και της μεταθανάτιας ζωής.


Οι φωτογραφίες είναι της @Tonia Aggelidi και τραβήχτηκαν πριν λίγες μέρες.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος Kun

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.164
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #88 στις: Τετ 27 Ιαν 2021 21:44 »
Μια χαρά φαίνεται ο αγωνιστικός χώρος, καλύτερος από Ζωσιμάδες. Οπότε μήπως να δηλώσουμε αυτό το γήπεδο σαν έδρα?!?!  :P :P
Το νεκροταφείο θα το χρησιμοποιήσουμε σαν φόβητρο για να μην αναστένουμε τους πεθαμένους, μιας και είναι διαχρονική συνήθεια της ΑΜΟ.
"Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει"
PAS Giannina 1966 Toros Locos
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #89 στις: Παρ 05 Φεβ 2021 18:23 »
Παράθεση


Σωτήρης Τσάτσος για Γ’ Εθνική: «Ποδοσφαιριστές ζουν στην εξαθλίωση, έχουμε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας» [Ηχητικό]

Ο Σωτήρης Τσάτσος, ποδοσφαιριστής του ΑΟ Διαβολιτσίου στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και πρώην παίκτης αρκετών ομάδων της Σούπερ Λίγκ όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα και η Βέροια, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105.5 Στο Κόκκινο», εξέφρασε την αντίθεση του με τη διακοπή του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ζουν στην εξαθλίωση», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι «έχουμε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας αθλητών στη Θεσσαλονίκη».

«Δεν αρκούμαστε στα ψέματα που μας λέει η κυβέρνηση, έχουμε καταθέσει ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο και δεν καταλαβαίνουμε γιατί ενώ άλλες κατηγορίες αγωνίζονται, εμείς δεν αγωνιζόμαστε», δήλωσε ο κ. Τσάτσος, ο οποίος συνέχισε, αναφέροντας ότι «έχουμε δημιουργήσει ένα άτυπο θεσμικό όργανο για να εκπροσωπούμαστε στις διάφορες συζητήσεις. Μετά από 3.5 μήνες υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ζούνε στην εξαθλίωση».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρή η κατάσταση. Δεν είμαστε απλά στα όριά μας, τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουμε καθόλου έσοδα, έχουμε επανειλημμένα πιέσει να ενταχθούμε στην όποια βοήθεια γιατί είμαστε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και δεν έχουμε επαγγελματικά συμβόλαια», τόνισε ο ποδοσφαιριστής, ενώ, όσον αφορά την αυριανή (5/2), συγκέντρωση διαμαρτυρίας αθλητών που προγραμματίζεται για αύριο στο Σύνταγμα, ανέφερε:

«Θα γίνει μια ειρηνική και ιστορική διαδήλωση στο Σύνταγμα, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά να βγούμε αθλητές στο δρόμο, είναι ένα σημάδι πως κάτι αρχίζει και αλλάζει για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και για μας και για τα νέα παιδιά. Στα σχολεία τα παιδιά δεν κινδυνεύουν αλλά εμείς στο γήπεδο 9.000 τετραγωνικών είναι επικίνδυνα;».

https://soundcloud.com/user-899349255
tvxs.gr

«Υπέροχα πράγματα»

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #90 στις: Τετ 10 Φεβ 2021 17:51 »
ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΒΑΣΙΑ» ΕΦΤΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής έγινε viral στην Αργεντινή: «Αιχμάλωτος στην πόλη του»



Οι απίστευτες ντρίμπλες και τα θεαματικά γκολ του Βασίλη Χατζηπαναγή έγιναν θέμα στην Αργεντινή με τα media της χώρας να υποκλίνονται με καθυστέρηση δεκαετιών στη σπάνια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του!

Ο δημοφιλής Αργεντινός δημοσιογράφος, Χουάν Πάμπλο Βάρσκι έκανε την αρχή δημοσιεύοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (με περισσότερους από 1,7 εκατ. ακόλουθους) video διάρκειας 2 λεπτών και 11 δευτερολέπτων με στιγμιότυπα από την καριέρα του Βασίλη Χατζηπαναγή.

Το video έγινε viral από χιλιάδες Αργεντινούς ποδοσφαιρόφιλους που αναρωτιόντουσαν ποιος είναι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε ότι ήθελε με την μπάλα στα πόδια παραπέμποντας στον τεράστιο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η ιστοσελίδα lastimaanadiemaestro.com, που φιλοξένησε ένα εκτενές αφιέρωμα στον «Βάσια».

Το άρθρο τιτλοφορείται: «αιχμάλωτος στην πόλη μου» και καταγράφεται όλη η πορεία του Βασίλη Χατζηπαναγή. Από την εποχή που αγωνιζόταν στην Παχτακόρ, τον ερχομό του στην Ελλάδα και τον Ηρακλή, το προσωνύμιο του «ο Έλληνας Μαραντόνα» αλλά και το γεγονός πως παγιδεύθηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με συνέπεια να μην μπορεί να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο μοναδικός διεθνής τίτλος που κατέκτησε ο «μάγος της μπάλας» ήταν το Βαλκανικό Κύπελλο με τον Ηρακλή το 1985, αλλά και το ενδιαφέρον που επέδειξαν μεταξύ άλλων Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Άρσεναλ και Στουτγκάρδη για την απόκτηση του με τον Ηρακλή να αρνείται πεισματικά να τον παραχωρήσει εκμεταλλευόμενος το πολυετές συμβόλαιο του.

twitter
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #91 στις: Τετ 10 Φεβ 2021 19:13 »
Εξαφάνιση 24χρονου ράπερ στην Θεσσαλονίκη: «Φοβάμαι μην κάνει κακό στον εαυτό του», λέει η μητέρα του (vid)



Συνεχίζεται το θρίλερ με τον αγνοούμενο ράπερ από την Θεσσαλονίκη. Τι ανέφερε η μητέρα του.

Συναγερμός έχει σημάνει για την εξαφάνιση γνωστού ράπερ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αγνοείται από το βράδυ της Δευτέρας.

Η γιαγιά του, χθες, προχώρησε σε δήλωση εξαφάνισης στην αστυνομία και έχει ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό του.

Η μητέρα του μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα» και ανέφερε πως η ίδια ζει στην Γερμανία και πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς ανησυχεί για το παιδί της.

«Είναι ένα ευαίσθητο παιδί, φοβάμαι μην κάνει κακό στον εαυτό του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι έχει συμβεί
Ο 24χρονος την περασμένη Δευτέρα, πριν εξαφανιστεί, είχε ανεβάσει στα social media ένα βίντεο με το οποίο αποχαιρετούσε φίλους και γνωστούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπεύει να βάλει τέλος στη ζωή του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία», το βίντεο ανέβηκε στο Instagram μετά τη 01:00 το βράδυ της Δευτέρας και οι αρχές ενημερώθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Τη νύχτα υπήρξε κινητοποίηση από τους χρήστες της πλατφόρμας, οι οποίοι κοινοποίησαν το βίντεο και ζητούσαν την παρέμβαση των αρχών.

«Πρώτα από όλα συγνώμη από τους ανθρώπους που είχα δίπλα μου και τους έκανα να ντραπούν. Ξέρω όλοι ψάχνετε να με δείρετε, να με χλευάσατε, να μου κάνετε κακό. Σας καταλαβαίνω. Αλλά ακούστε την αλήθεια. Είμαι χρόνια χρήστης κοκαΐνης, γι’ αυτό έχω και δικαστήρια. Είχα μπλέξει σε κύκλωμα με αφέντρες. Είναι από χθες στο βίντεο. Τις είχα γνωρίσει στο μαγαζί που δούλευα υποδοχή στη Θεσσαλονίκη. Πήγαμε σπίτι τους, ξεκινήσαμε να πίνουμε και πήραμε και LSD. Έγινε μια φορά, τις επόμενες με εκβιάζανε με το βίντεο. Από τότε μου παίρνανε λεφτά και με απειλούσανε», έλεγε στο βίντεό του ο ράπερ.

«Είμαι 24 ετών και θέλω να αυτοκτονήσω. Αυτό πιστεύω θέλατε εξ’ αρχής όσοι το ανεβάσατε. Πόσο μίσος υπάρχει στην Ελλάδα του ’21; Τέσσερις μήνες στην καραντίνα, ψυχίατρο, ζάναξ. Αλλά πάντα ο φόβος να μην με ξανά ενοχλήσουν», συνέχισε.

Το βίντεο μετά από λίγη ώρα «κατέβηκε» από τον λογαριασμό του.

Το ροζ βίντεο
Ένα ροζ βίντεο που αναρτήθηκε στα social media ήταν -όπως όλα δείχνουν- εκείνο που τον έκανε να προβεί σε αυτές τις δηλώσεις.

Όταν αναρτήθηκε το εν λόγω βίντεο αρκετοί χρήστες των social media άρχισαν να χλευάζουν τον ράπερ, κυρίως για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, καθώς φέρεται να φοράει γυναικεία εσώρουχα.

Έγινε αμέσως viral, καθώς κοινοποιήθηκε από πολλούς χρήστες και προωθήθηκε σε ιδιωτικές και ομαδικές συνομιλίες.

Οι περισσότεροι γνωστοί instagramers ζητούσαν να κάνουν όλοι αναφορές για να κατέβει το συγκεκριμένο οπτικό υλικό, αλλά και να παρέμβουν οι αρμόδιες Αρχές.

Αρκετοί ήταν, επίσης, εκείνοι που είπαν πως το βίντεο είναι προωθητική ενέργεια για το νέο του τραγούδι, που ανέβηκε στο YouTube στις 7 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει εντοπιστεί ο 24χρονος, ενώ σύμφωνα με το ΕΚΑΒ δεν έχει δεχθεί κλήση για απόπειρα αυτοκτονίας από χθες το βράδυ.

Μάλιστα πριν από λίγες ώρες, βγήκε και ανακοίνωση για την εξαφάνισή του από το Aber Alert.
https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1563224/exafanisi-24hronoy-raper-stin-thessaloniki-fovamai-min-kanei-kako-ston-eayto-toy-leei-i-mitera-toy

Ένα παιδί που πέρασε από τα Γιάννινα και από τις υποδομές του ΠΑΣ.Να βρεθεί ζωντανός και να λάβει βοήθεια.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #92 στις: Παρ 12 Φεβ 2021 17:13 »
Η Επαρχία πρέπει να αναστηθεί ποδοσφαιρικά και κοινωνικά



Στην Επαρχία κοιτάξτε να στηρίξετε τις ομάδες σας και να τοποθετήσετε ποδοσφαιρανθρώπους σε διοικήσεις και ακαδημίες.

Ειναι κρίμα πραγματικα,όταν υπάρχει τόσος κόσμος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε όλη την Ελλάδα,να μην βλέπεις να κονταροχτυπιούνται στην μεγάλη κατηγορία, ομάδες όπως Δόξα Δραμας, Καβάλα, Πανσερραϊκός, Καλαμάτα, Πανηλειακός, Παναχαϊκή, Νίκη Βόλου, Ολυμπιακός Βόλου, Καστοριά, Κόρινθος, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πιερικός, Εδεσσαϊκός, Νάουσα, Βέροια και φυσικά από Θεσσαλονίκη…ο Απόλλων Καλαμαριάς και από Αθήνα..Ιωνικός, Προοδευτική, Εθνικός, Απόλλων Αθηνών και πόσες ακόμα ομάδες σε όλη την επικράτεια.

Αν σε όλες αυτές τις ομάδες προσθέσουμε και ΑΕΛ,ΠΑΣ,ΟΦΗ, Ξάνθη φανταστείτε τι πρωταθληματάρα θα γινόταν και τι κερκιδάρες θα βλέπαμε στα τοπικά ντέρμπι.

Μακάρι κάποια στιγμή, αυτό που έκανε η Λάρισα το 1988 να το βλέπαμε πιο συχνά στο πρωτάθλημα μας και φυσικά να υπάρχουν ανθρωποι σε όλες τις ομάδες, που δεν προσκυνάνε απλά το χρήμα αλλά να σέβονται την πόλη τους και τους συμπολίτες τους.

Δεν έχετε να ζηλέψετε τίποτα,από κανέναν..Αρκει ο καθένας να στηρίξει την ομάδα της πόλης του και να νοιάζεται για την εντιμότητα των συλλόγων. Το ίδιο ισχύει και για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, όπου κι’εκει με το ποδόσφαιρο υπάρχουν πάρα πολλοί που ασχολούνται μόνο για το θεαθήναι και τη λεζάντα και όσους λίγο η πολύ τους κόβει, έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε όσα βλέπουν.

Ενας από μόνος του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, πρέπει να ενωθούν πολλά άτομα με κοινό στόχο και σκοπό, να φτιάξουν το ποδόσφαιρο και μεσα από αυτό και την κοινωνία, είναι αλληλένδετα,οσο κι’αν δεν το βλέπουν μερικοί.
dieci10.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #93 στις: Σαβ 13 Φεβ 2021 14:42 »
Lamanif: Τον πήγαν στο νοσοκομείο και μετά για κατάθεση (vid)

Αναλυτικά ο εντοπισμός του οι κινήσεις που ακολούθησαν από την Ελληνική Αστυνομία που έφτασε στο σημείο.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα της εξαφάνισης του Lamanif, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τα ξημερώματα της Τρίτης με αποτέλεσμα να εκδοθεί silver alert για τον εντοπισμό του.

Όπως ανακοίνωσε η Αγγελική Νικολούλη, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Λάμπρος Μανιφάβας λίγο πριν το κλείσιμο της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» βρέθηκε, ενώ λίγο το πρωί άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τον 24χρονο ράπερ να βρίσκεται στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση.

Όπως αναφέρει το thestival, για τον εντοπισμό του είχε συστηθεί ειδική ομάδα από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης που κατάφερε να τον βρει στην ανατολή πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στην Ανάληψη.

Βρισκόταν σε έναν υπαίθριο χώρο μόνος του και δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση. Για αυτό και οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς, για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Μόλις αυτές ολοκληρώθηκαν, μεταφέρθηκε από εκεί στο Αστυνομικό Μέγαρο, προκειμένου να δώσει κατάθεση, όπως απαιτείται από τη στιγμή που είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του.
https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1564247/lamanif-ton-pigan-sto-nosokomeio-kai-meta-gia-katathesi-vid

Όταν η Νικολούλη βρίσκει τους αγνοούμενους αλλά όχι οι υπεύθυνοι.Τι να πεις.
Πάλι καλά βρέθηκε το παιδί και μακάρι να έχει την ανάλογη βοήθεια για να ξεπεράσει τα προβλήματα του.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #94 στις: Δευ 15 Φεβ 2021 20:46 »
Οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές με τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο



Ο Βασίλης Σαμπράκος συζητά με μια ποδοσφαιρίστρια και έναν προπονητή - μελετητή του γυναικείου ποδοσφαίρου για την Ελλάδα, τη μόνη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει σήμερα στις γυναίκες ακόμη και να προπονούνται, τη μόνη χώρα που έχει επιβάλει lockdown στο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι Έλληνες που σήμερα αποφασίζουν, δηλαδή αυτοί που ασκούν διοίκηση είμαστε ρατσιστές απέναντι στις γυναίκες. Είμαστε άντρες, την έχουμε δει άντρες, και τις βάζουμε από κάτω τις γυναίκες. Τις υποτιμούμε τόσο, που δεν τους αναγνωρίζουμε τα βασικά δικαιώματα. Μεγάλωσα με το “το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας” κλισέ. Ώρα να κοιταχτούμε λοιπόν μεταξύ μας και να κοιτάξουμε, με το παράδειγμα του ποδοσφαίρου, πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα δικαιώματα της γυναίκας, δηλαδή ποια είναι η στάση της στην υπόθεση του ποδοσφαίρου.

Προ ημερών η FiFpro, ο παγκόσμιος σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών, απέστειλε ένα γράμμα προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να μας πει ωμά ότι είμαστε απολίτιστοι, διότι είμαστε η μόνη χώρα που όχι απλώς δεν έχει επιτρέψει την διεξαγωγή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου των γυναικών της Α’ κατηγορίας αλλά δεν έχει επιτρέψει στις γυναίκες ούτε να επιστρέψουν στις προπονήσεις. Προσέξτε, το πρωτάθλημα γυναικών της Α’ εθνικής κατηγορίας είναι το μοναδικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας που δεν παίζεται αυτή τη στιγμή ανά την Ευρώπη.

Προτού συνεχίσω, δώστε 50’’ δευτερόλεπτα από τον χρόνο σας για να ακούσετε και να δείτε τις παίκτριες της Εθνικής Ομάδας σε αυτό το βίντεο:

Κορίτσια και γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο, ζουν χωρίς ποδόσφαιρο εδώ και περίπου έναν χρόνο, την ίδια ώρα που βλέπουν τους άντρες της αντίστοιχης κατηγορίας να παίζουν. Την ίδια ώρα που κοιτάζουν γύρω τους και βλέπουν στην Ελλάδα τις γυναίκες του βόλεϊ, του μπάσκετ, του χάντμπολ - τουλάχιστον - να προπονούνται. Την ίδια ώρα που ανά την Ευρώπη οι ποδοσφαιρίστριες παίζουν. Και η Ελλάδα τι κάνει; Η Κυβέρνηση δεν δίνει σημασία, και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα media δεν δίνουν καμία σημασία. Διότι, όπως έχει αποδειχθεί με ένα σωρό ζητήματα που έχουν απασχολήσει έντονα την ελληνική κοινωνία, όταν γίνεται θόρυβος στα media και τα social media, η κυβέρνηση αντιδρά. Και συχνά δρα.

Γιατί δεν δίνουν σημασία τα media; Επειδή έτσι είμαστε γαλουχημένοι πλειοψηφικά οι άντρες της 40+ ηλικίας, που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης. Μεγαλώσαμε με παραστάσεις και ερεθίσματα που μας “δίδαξαν” να μη δίνουμε σημασία. Ο ρατσισμός σε βάρος της γυναίκας δεν περιλαμβάνεται στην λίστα με τις κοινωνικές ευαισθησίες μας, διότι είμαστε γενιές που μεγάλωσαν με “τον άντρα που σηκώνει χέρι όταν πρέπει”.

Με αφορμή την επικρατούσα κατάσταση, βρήκα την ευκαιρία να συνομιλήσω με μια ποδοσφαιρίστρια και προπονήτρια ποδοσφαίρου. Στα 23 της χρόνια, η Φανή Δοϊρανλή συμπληρώνει τον 8ο χρόνο της στο ποδόσφαιρο, τα οποία έχει ζήσει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας άρχισε να μελετά την προπονητική και πήρε το πρώτο δίπλωμα, το UEFA C. Άρχισε να εργάζεται ως προπονήτρια σε ακαδημία, και να συνδυάζει τα πρώτα βήματα της προπονητικής με την ενεργή ποδοσφαιρική καριέρα. Μια ζωή ποδόσφαιρο. Ένα κορίτσι 23 ετών καρφωμένο εδώ και περίπου έναν χρόνο στο σπίτι, μακριά από το ποδόσφαιρο και την εργασία της, το οποίο σήμερα μένει πίσω την ώρα που όπου αλλού στην Ευρώπη οι αθλήτριες της γενιάς και του επιπέδου της αγωνίζονται. Της ζήτησα να μου γράψει ένα σημείωμα με την εμπειρία της στο ποδόσφαιρο, το οποίο μοιράζομαι σήμερα μαζί σας:

Η στάση της Πολιτείας εγείρει ζητήματα ισότητας και σεβασμού
“Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο στα 15 μου, ποτέ δεν περίμενα ότι θα έχει τέτοια επιρροή στην ζωή μου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερα να αγωνιστώ στην ομάδα που αγαπώ και υποστηρίζω από παιδί, τον ΠΑΟΚ, να αγωνιστώ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, να κάνω συμμετοχές με τις εθνικές ομάδες κορασίδων και νεανίδων, να κάνω φίλους και να γνωρίσω το άθλημα από μία άλλη πτυχή, αυτήν της προπονητικής.

Το ποδόσφαιρο σαν άθλημα ανεξαρτήτως φύλου μπορεί να σου προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, έντονες στιγμές και μεγάλες απογοητεύσεις, συναισθήματα που εναλλάσσονται συνέχεια. Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία του αθλήματος και ο λόγος που το καθιστά το δημοφιλέστερο άθλημα πάνω στον πλανήτη. Προερχόμενη από ένα ατομικό άθλημα (τένις) γνώρισα μέσα από το ποδόσφαιρο την μαγεία της ομαδικότητας, της συνεργασίας και μου δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ δίπλα σε αθλήτριες με μεγάλη εμπειρία. Είχα φυσικά την τιμή και την τύχη να είμαι μέλος της καλύτερης ομάδας της Ελλάδος και να πανηγυρίσω τίτλους σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Ωστόσο όλη αυτή η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια συνοδεύεται από μία σκιά και πολλά ερωτηματικά που αφορούν την αντιμετώπιση που έχει το γυναικείο ποδόσφαιρο από την πολιτεία, την κοινωνία και όλους τους αρμοδίους φορείς συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδίας.



Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ερασιτεχνικό με ότι αυτό συνεπάγεται, για την ποιότητα του πρωταθλήματος, τις εγκαταστάσεις που συχνά αγωνιζόμαστε με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας και φυσικά και από άποψη οικονομικών απολαβών. Οι πιθανότητες μία αθλήτρια να βιοπορίζεται αποκλειστικά από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι από ελάχιστες έως μηδενικές και οι ομάδες που μπορούν να σου προσφέρουν μια τέτοια οικονομική κάλυψη είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Οι περισσότερες εργαζόμαστε παράλληλα με την ιδιότητα μας σαν αθλήτριες και αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στην απόδοσή μας και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ολόκληρου του πρωταθλήματος, καθώς δεν μπορεί να τηρηθεί η καθημερινότητα ενός αθλητή με τις απαιτήσεις που αυτή περιλαμβάνει. Την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη το γυναικείο ποδόσφαιρο γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και αντιμετωπίζεται ισότιμα με το αντρικό, απολαμβάνοντας την αποδοχή του κόσμου, στην Ελλάδα οι αθλήτριες που έχουν φιλοδοξίες, όνειρα και στόχους δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το δίλλημα του να τα κυνηγήσουν σε μία άλλη χώρα ή να τα εγκαταλείψουν και να συμβιβαστούν με την ελληνική πραγματικότητα που θέτει το γυναικείο ποδόσφαιρο στο περιθώριο. Ήδη τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κορίτσια αποφασίζουν να «μεταναστεύσουν» στο εξωτερικό διεκδικώντας όσα δεν μπόρεσαν να βρουν στην Ελλάδα, δηλαδή καλύτερες συνθήκες σε ποδοσφαιρικό, κοινωνικό και βιοτικό επίπεδο. Το Νοέμβριο η εθνική μας ομάδα αγωνίστηκε εναντίον της υπερδύναμης Γερμανίας μετά από 25 μέρες αποχής από τις προπονήσεις, κινδυνεύοντας με τραυματισμούς, τον Μάρτιο ολοκληρώνουμε έναν χρόνο που το πρωτάθλημα μας παραμένει ανενεργό και δεκάδες αθλήτριες βρίσκονται στον αέρα. Το συγκεκριμένο ζήτημα καλλιεργεί μία ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ των αθλημάτων, καθώς είμαστε το μοναδικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στο οποίο απαγορεύονται οι προπονήσεις χωρίς καμία αιτιολόγηση! Η στάση της Πολιτείας, διαχρονικά αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εγείρει ζητήματα ισότητας και σεβασμού, δείχνει ότι η χρόνια υποβάθμιση του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι καθαρή επιλογή και οφείλεται  στην αδιαφορία  για την ανάπτυξη του, θεσμικά και αγωνιστικά και στην άποψη που συντηρείται για τον ρόλο της γυναίκας σ’ αυτό.



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουμε δειλά δειλά τα πρώτα μας βήματα στον χώρο της προπονητικής, κυρίως σε επίπεδο ακαδημιών. Η αλήθεια είναι ότι στα δικά μου πρώτα βήματα στην προπονητική, συνάντησα ανθρώπους που έδειχναν επιφυλακτικοί για την ικανότητα μιας γυναίκας να εκπαιδεύσει νεαρούς ποδοσφαιριστές. Η εικόνα μιας γυναίκας προπονήτριας δεν ήταν συνηθισμένη και συχνά υπήρχαν βλέμματα μέσα και έξω από το γήπεδο που μου προκαλούσαν αμηχανία, μέχρι να αισθανθώ σίγουρη για τον εαυτό μου ως προπονήτρια. Στην πορεία μου όμως βρέθηκαν και άνθρωποι που μου έδειξαν εμπιστοσύνη και μου έδωσαν ευκαιρίες και τους ευχαριστώ για αυτό. Τα παιδιά δέχτηκαν με χαρά και χωρίς δισταγμούς μια γυναίκα για προπονήτριά τους, σημαντικό ρόλο σε αυτό θεωρώ ότι έπαιξε και η ιδιότητα μου ως εν ενεργεία ποδοσφαιρίστρια. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια η ιδέα μιας γυναίκας προπονήτριας ακαδημίας έχει ωριμάσει και δίνονται περισσότερες ευκαιρίες. Θα χρειαστεί όμως χρόνο ή καλύτερα χρόνια για να αποκτήσει η γυναίκα προπονήτρια ίσες ευκαιρίες σε σχέση με τους άντρες και να αποκτήσουν καίριες θέσεις στην ποδοσφαιρική βιομηχανία όπως πλέον συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού.

Ελπίζω στο μέλλον να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ισότιμη θέση της γυναίκας στο χώρο του ποδοσφαίρου είτε ως αθλήτρια είτε ως προπονήτρια, εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το άθλημα που αγαπάμε”.

“Μια πράξη έμφυλης ανισότητας”

Πάνω στο ίδιο θέμα έκανα μια συζήτηση με τον Βαγγέλη Καραμουλά, ίσως τον μοναδικό Έλληνα που έχει ερευνήσει επιστημονικά το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο. Έναν πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ - με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο- προπονητή, που έχει φτάσει και μέχρι το UEFA A δίπλωμα, ο οποίος βρήκε νόημα να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση με ειδίκευση στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών, και διπλωματική στον επικοινωνιακό ρόλο του Τεχνικού Διευθυντή Ακαδημιών. Ο Καραμουλάς έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνιολογία, ανθρωπολογία Αθλητισμού με ειδίκευση στις έμφυλες διαστάσεις του αθλητισμού, και διπλωματική μελέτη στο κοινωνικό προφίλ των αθλητριών ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Γλυφάδας σήμερα, ήταν για ακόμη μια φορά διαφωτιστικός στην συζήτησή μας:

Πώς κρίνεις το γεγονός της μη έναρξης των προπονήσεων στο ποδόσφαιρο γυναικών, σε σχέση και με την έγκριση στα άλλα ομαδικά αθλήματα,  όπως και τη λειτουργία όλων των αντίστοιχων πρωταθλημάτων γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη;

Όπως και να το εξετάσει κάποιος, δε θα βρει λογική εξήγηση. Με βάση τα στατιστικά των test  στον αθλητισμό που δημοσίευσε ο ΠΣΑΠ και ο κύριος Αυγενάκης, και με δεδομένο την τήρηση εκ μέρους των ομάδων αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου, είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχτεί ότι αυτή η διάκριση εναντίον του ποδοσφαίρου γυναικών στηρίζεται σε υγειονομικούς λόγους.

Γιατί λοιπόν θεωρείς ότι συμβαίνει αυτό; Έχουν βάση οι αιτιάσεις των διεθνών ποδοσφαιριστριών για ρατσιστική αντιμετώπιση;

Δυστυχώς, είναι σαφές ότι πρόκειται για μία ρατσιστική συμπεριφορά. Ο αθλητισμός και ειδικότερα το πoδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ένα πεδίο όπου διαχρονικά και κατά κόρον αναπαράγονται έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις με αποτέλεσμα την εμπέδωση της έμφυλης ανισότητας. Τα κορίτσια έχουν απόλυτο δίκιο στο βίντεο τους. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν αποφασίσει να παίξουν ποδόσφαιρο βιώνουν καθημερινά την έμφυλη ανισότητα και τις διακρίσεις.

Είμαι σίγουρος, ότι αν ερωτηθούν αυτοί που εισηγούνται (επιτροπή λοιμοξιολόγων) και αυτοί που αποφασίζουν (κυβέρνηση) αν είναι θέμα διάκρισης λόγω του φύλου το  ότι δεν έχει δοθεί άδεια για προπονήσεις στις ομάδες Α΄ Εθνικής Γυναικών, θα απαντήσουν «βεβαίως όχι, σιγά μην κάνουμε διακρίσεις, σιγά μη μας πείτε και ρατσιστές». Κι όμως, είναι (ρατσιστές), χωρίς να το καταλαβαίνουν ίσως. Είναι φανερό ότι υποκρύπτεται μία αντίληψη του τύπου «γιατί; υπάρχουν γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο; και ποιος ασχολείται;». Θα λέγαμε ότι είναι ένας «συγκαλημένος mild racism».  Επιστημονικά, το ότι ένας πολιτισμός θεωρεί τις γυναίκες κατώτερες είναι διακριτό από: στοιχεία πολιτισμικής ιδεολογίας (η εγκατεστημένη ευρέως αντίληψη ότι «το ποδόσφαιρο είναι ανδρικό σπορ»), συμβολικές επινοήσεις  («ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ») και κοινωνικές ρυθμίσεις (μη έναρξη πρωταθλήματος γυναικών).



Που οφείλεται αυτή η ανισότητα;

Δυστυχώς, ακόμα υιοθετούνται ρατσιστικές αντιλήψεις που κατηγοριοποιούν και αξιολογούν τους ανθρώπους, εν προκειμένω σύμφωνα με το φύλο τους. Απόψεις που βασίζονται στο «βιολογικό ντερεμινισμό», που υποστηρίζει ότι οι ικανότητες του κάθε ανθρώπου και η συμπεριφορά του είναι βιολογικά προκαθορισμένες. Μία ιδιαίτερα διαδεδομένη άποψη που κατά καιρούς τροφοδότησε ακραίες και επικίνδυνες ιδεολογίες! Υποστηρίζει ότι τα αρσενικά έχουν εγγενώς κάποιο γενετικό χαρακτηριστικό που το καθιστά κυρίαρχο. Συνεπώς, οι γυναίκες είναι κατώτερες και πρέπει να παραμένουν ικανοποιημένες, υποταγμένες, απολαμβάνοντας τις χαρές της μητρότητας και της ιδιωτικότητας. Η άποψη αυτή κρίνεται παράλογη και αντιεπιστημονική. Δεν παραγνωρίζεται το ότι τα βιολογικά χαρακτηριστικά (ορμόνες, μυϊκή μάζα, δύναμη, ταχύτητα) παίζουν ένα ρόλο, αλλά οι διαφορές αποκτούν τη σημασία του ανώτερου/κατώτερου με βάση ένα αξιακό σύστημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο. Η θέση της «έμφυτης ανισότητας» φυσικοποιεί κοινωνικές ανισότητες κι αδικίες, υπονομεύει ρητά  την έννοια της ελευθερίας της βούλησης και, νομιμοποιώντας τις ιεραρχικά δομημένες κοινωνίες, διαιωνίζει την επιβολή των λίγων στους πολλούς, προωθώντας την αποδοχή και την παραίτηση από κάθε διάθεση ανατροπής.

Η ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη έχει καταδείξει ότι ο αθλητισμός κατασκευάστηκε από τον άνδρα για τον άνδρα χωρίς να λάβει υπόψη του τις ανάγκες και τις εμπειρίες της γυναίκας. Εκκινώντας από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Καλλιπάτειρα μέχρι και σήμερα η ιστορία του αθλητισμού είναι μία ανδρική υπόθεση. Ο θεμελιωτής των σύγχρονων ολυμπιακών ιδεωδών, ο βαρόνος De Coubertin -όπως και οι αμέσως επόμενοι διάδοχοι του- αντικατοπτρίζοντας την κυρίαρχη ιδεολογία του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου για την υποδεέστερη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό, δήλωνε ότι η συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούσε ένα είδος «κοινωνικής και ηθικής απόκλισης». Μόνο ήπιες μορφές άσκησης ήταν αποδεκτές, σε χώρους συνήθως ξεχωριστούς από τους άνδρες και με διαφορετικούς κανόνες, με σκοπό την επίτευξη της φυσική υγείας και της ηθικής εξύψωσής της, απορρίπτοντας κοπιαστικές μορφές άσκησης και αθλήματα με σωματική επαφή που έθεταν σε κίνδυνο την αναπαραγωγική λειτουργία της γυναίκας. Μόνο μετά από έντονους και πολύχρονους αγώνες (με πρωτεργάτρια την Alice Milliatt) κατορθώθηκε να συμπεριληφθούν και οι γυναίκες σε επίσημους αγώνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποδόσφαιρο γυναικών ήταν αποκλεισμένο από όλες τις εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες σχεδόν μέχρι το 1970.

Πώς εκφράζεται αυτό στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σήμερα;

Καταρχήν να σημειώσουμε ότι, δυστυχώς, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στην Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε., στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Στο χώρο του ποδοσφαίρου τα δημογραφικά και στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την ανισότητα. Πέρα από τα δημογραφικά στοιχεία, η υποβάθμιση της γυναίκας στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι διακριτή και από τις ιεραρχικές σχέσεις. Δε θα αναφερθώ στη μη επαγγελματική κατοχύρωση των ποδοσφαιριστριών, γιατί αυτό είναι και ένα θέμα που –κατά τη γνώμη μου- το καθορίζει η αγορά. Όμως, η εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση των εθνικών ομάδων σύμφωνα με το φύλο είναι ένα μεγάλο «φάουλ» της Ε.Π.Ο.. Δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρείται το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για ημέρες, για αγώνα στο εξωτερικό, προκειμένου να εξοικονομηθούν λίγα χρήματα στα αεροπορικά εισιτήρια. Και το τραγικό βέβαια, απότοκο της καραντίνας του ποδοσφαίρου γυναικών, η εθνική μας ομάδα πήγε να αγωνιστεί στη Γερμανία (2η στην παγκόσμια κατάταξη) με απροπόνητες παίκτριες. Μόλις χθες, κλήθηκαν παίχτριες για προπονήσεις στην Εθνική Νεανίδων, αθλήτριες που απέχουν από αγώνες εδώ και 1 έτος και από προπονήσεις σχεδόν 4 μήνες!

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στους χώρους αποφάσεων και διοίκησης (Ε.Π.Ο., Ε.Π.Σ., συλλόγους), η άνιση μεταχείριση των γυναικείων ομάδων έναντι των ανδρικών σε λειτουργικά θέματα (γήπεδο, ώρες, αποδυτήρια κλπ), η (μη) προβολή ακόμα και από τα κρατικά Μ.Μ.Ε., τα συνθήματα που ακούγονται στο γήπεδο κατά κύριο λόγο –ανάδειξη της ημέτερη αρρενωπότητας και τη θηλυκοποίηση του αντιπάλου-, τα σεξιστικού περιεχομένου συνθήματα σε γυναίκες διαιτητές και δημοσιογράφους, είναι μερικά μόνο από της εκφράσεις, αλλά και η απόδειξη της έμφυλης ανισότητας και βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Πρέπει κι εδώ να υπάρξει Μπεκατώρου για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι;



Πώς βλέπεις την εξέλιξη του ζητήματος στο μέλλον; Υπάρχει ελπίδα; Τι προτείνεις;

Πιστεύω ότι οφείλουμε να είμαστε αισόδοξοι. Η ανάδειξη του ποδοσφαίρου γυναικών από τους διεθνείς θεσμούς διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου (F.I.F.A., U.E.F.A.) ως βασικό πυλώνα ανάπτυξής του αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γυναικείος πληθυσμός αποτελεί το σημαντικότερο καταναλωτικό κοινό. Η σημαντική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (μέχρι την έναρξη της πανδημίας) είναι επίσης αξιοσημείωτη. Μέσα από την παρουσία κοριτσιών σε ακαδημίες αγοριών, όπως και οι αγώνες γυναικείων ομάδων με αγόρια βοηθάει στην αλλαγή στερεοτύπων και προκαταλήψεων μερίδας ποδοσφαιρικών παραγόντων, γονέων, ακόμα και ποδοσφαιριστών.

Πρέπει να γίνει κατανοητό στους ανθρώπους που διοικούν το ποδόσφαιρο  (Ε.Π.Ο., Πολιτεία, μεγάλες ΠΑΕ) ότι η άνοδος του ποδοσφαίρου γυναικών θα βοηθήσει και στην εξέλιξη γενικά του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Μήπως είναι «κουτόφραγκοι» όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι που ιδρύουν γυναικεία τμήματα και επενδύουν μεγάλα κεφάλαια; Αντίστοιχα, η Πολιτεία δεν πρέπει να αρκείται στο να αναγνωρίζει ότι η αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας συνεπάγεται βελτίωση της θέσης και του άνδρα, με αποτέλεσμα μία καλύτερη κοινωνία για όλους, πρέπει να δράσει! Για πρώτη φορά έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υφυπουργό Ισότητας (μία πολύ άξια και δραστήρια γυναίκα). Καθήκον της Πολιτείας είναι ΑΜΕΣΑ να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες του πρωταθλήματος Γυναικών διορθώνοντας την αδικία. Εν συνεχεία, σε συνεργασία με την ΕΠΟ και με οδηγό την επιστημονική γνώση, να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη βελτίωση, ανέλιξη του ποδοσφαίρου γυναικών. Προσωπικά πιστεύω ότι η ισότητα των φύλων μπορεί να έρθει μέσα από την εξάλειψη των ανισοτήτων στα «κάστρα» ανδροπρέπειας και ανδρικής κυριαρχίας. Δε θεωρώ τυχαίο ότι οι χώρες με υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο γυναικών είναι και ψηλά στην κατάταξη του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ισότητας των Φύλων.

- - - - - - -

Ντρέπομαι. Πρώτα για την ευθύνη που μου αναλογεί, ως αθλητικού δημοσιογράφου, κι ύστερα για την ευθύνη που μου αναλογεί ως κάποιου που όφειλε να έχει νοιαστεί νωρίτερα. Ζητώ συγγνώμη από τις ποδοσφαιρίστριες που δεν νοιάστηκα νωρίτερα για αυτό που ζουν ειδικά στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Και περιμένω αντίδραση και δράση. Όχι από την ΕΠΟ, από την διοίκηση της οποίας έχω πάψει εδώ και χρόνια να έχω απαιτήσεις, αλλά τουλάχιστον από την κοινωνία και τελικά την Πολιτεία - δηλαδή την Κυβέρνηση. Επιτέλους, ας σταματήσουμε να δημιουργούμε σήμερα νέους λόγους για να ντρέπονται για μας τα παιδιά μας αύριο.
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #95 στις: Σαβ 06 Μάρ 2021 22:31 »
Ποδόσφαιρο που εξαρτάται από τα μυαλά και τα κέφια του … “μεγάλου”

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το ελληνικό ποδόσφαιρο που ζει στην εποχή της αφηρημένης αξιολόγησης του προπονητή από έναν μεγαλομέτοχο, την ώρα που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη ζει στην “data-driven διαδικασία λήψης αποφάσεων” εποχή και απομακρύνεται…

“Ξαφνικά” έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να χάσουν την δουλειά τους ο Λάζλο Μπόλονι και ο Μανόλο Χιμένεθ, ή τουλάχιστον με αυτή την εντύπωση μένει αυτός που παρακολουθεί την επικαιρότητα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ· πόσο μάλλον κάποιος που μπορεί να έχει και εσωτερική πληροφόρηση. Παραμονές της προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής σεζόν στην Superleague, μόνο για τις μισές από τις 6 ομάδες που προπορεύονται μπορεί να βάλει κανείς το χέρι στη φωτιά σχετικά με την πρόβλεψη ότι θα θέλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο προπονητή στην επόμενη σεζόν. Θεωρείς δεδομένο ότι δεν θα θέλουν να αλλάξουν προπονητή ο Ολυμπιακός, ο Άρης και ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά δεν πείθεσαι σε καμία περίπτωση ότι σήμερα ζουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με τον ίδιο προπονητή ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός.

 

Προσέξτε, συζητάμε για έναν προπονητή που προσελήφθη προ τετραμήνου (Πάμπλο Γκαρσία), έναν που κοντεύει να συμπληρώσει πεντάμηνο (Μπόλονι) και έναν που δεν έχει συμπληρώσει τρίμηνο. Αν δίναμε αυτά τα στοιχεία σε έναν ξένο, που δεν παρακολουθεί τους αγώνες των ομάδων, και τον πληροφορούσαμε σχετικά με τα ρεπορτάζ που σημειώνουν ότι το ευρωπαϊκό εισιτήριο και η κατάκτηση του κυπέλλου είναι λόγοι για να μείνουν ή να φύγουν προπονητές που δεν έχουν συμπληρώσει εξάμηνο, θα απαντούσε από ένστικτο ότι “κάπως έτσι εξηγείται η σημερινή θέση του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό ranking”. Πώς γκέγκεν ατό, που έλεγε ο Ογκουνσότο; Πώς γίνεται τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες να έχουν φτάσει σήμερα να κάνουν … προχωρημένες δεύτερες σκέψεις για προπονητές που προσέλαβαν πριν από +-100 ημέρες;

 

Σε μια εποχή που το κανονικό, μακριά από την Ελλάδα, βασίζει αυτές τις αποφάσεις, της αξιολόγησης του προπονητή, πάνω σε αντικειμενικά κριτήρια, με λογισμικά που αξιολογούν το έργο που παρουσιάζει ένας προπονητής και την επίτευξη των στόχων που του έχουν τεθεί από το μάνατζμεντ του συλλόγου, στην Ελλάδα αποφασίζει ακόμη “το αφεντικό”. Δηλαδή δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής, κι ας υπάρχει, δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος, κι ας πληρώνεται, δεν υπάρχει αθλητικός διευθυντής, κι ας καλύπτεται η θέση από έναν, δεν υπάρχει κανένας άλλος παρά μόνο “ο μεγάλος”.

 

Στην Ελλάδα οι ποδοσφαιρικές εταιρείες ζουν στον παλμό του “μεγάλου”. Ο “μεγάλος” ορίζει την τύχη όλων των εργαζόμενων, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί· το πρόβλημα είναι ότι κρίνει με βάση τον αλγόριθμο που έχει φτιάξει το κεφάλι του ένας επιχειρηματίας που δεν σπούδασε ποδόσφαιρο, δεν λειτούργησε μέσα στο ποδόσφαιρο, και φυσικά δεν κατέκτησε ποτέ τα γνωστικά αντικείμενα που θα τον εφοδίαζαν με την τεχνογνωσία που θα τον έφερναν στη θέση να μπορεί να αξιολογήσει, μέσα από την ανάλυση των δεδομένων, το έργο ενός προπονητή, ενός τεχνικού διευθυντή, και τελικά του όποιου διευθυντή προσλαμβάνει.

 

Στην κανονική Ευρώπη το ποδόσφαιρο ζει στην εποχή που οι σύλλογοι κάνουν technical scouting για να βρουν προπονητή ακόμη και για την δεύτερη ομάδα τους και την ακαδημία τους. Ανιχνεύουν ταλέντα και τα αξιολογούν μέσα από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων που δημιουργούν οι προπονητές με τις ομάδες τους. Σε ένα απλό παράδειγμα, μια ομάδα που ψάχνει προπονητή για να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, αναλύει την κατοχή που κάνει η ομάδα του υπό παρακολούθηση προπονητή, αναλύει την ποιότητα της κατοχής, τον τρόπο που χτίζει τις επιθέσεις, τον ρυθμό του παιχνιδιού της ομάδας - δηλαδή βάζει κάτω μια σειρά από δεδομένα προκειμένου να ξέρει αν αυτός που θα προσκαλέσει για συνεντεύξεις είναι κάποιος αντικειμενικά, και όχι υποκειμενικά, συμβατός με την ιδέα της για το ποδόσφαιρο και με την κουλτούρα του συλλόγου και φυσικά αν είναι αποτελεσματικός, επιτυχημένος. Αυτή η ανάγκη της αγοράς έχει οδηγήσει επιστήμονες και επιχειρηματίες στην ανάπτυξη πλατφορμών και λογισμικών που κάνουν αυτή τη δουλειά: αξιολογούν αντικειμενικά τη δουλειά των προπονητών και φιλτράρουν τη δουλειά ενός προπονητή με τα φίλτρα που επιθυμείς, εσύ ο “πελάτης” προκειμένου να σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν αυτός ο προπονητής ταιριάζει στο είδος του ποδοσφαίρου που θέλεις να παίζει η ομάδα σου.

 

Στην Ελλάδα οι πολλοί δεν τις πληρώνουν τις πλατφόρμες και τα λογισμικά. Και ο “μεγάλος” επηρεάζεται από τον φίλο του, που είναι με το ποδόσφαιρο όσο σχετικός είναι και ο ίδιος, ή από τον γείτονα που “είχε κι αυτός ομάδα και ξέρει”, ή από τον δημοσιογράφο που έχει πάρει τον εαυτό του τόσο πολύ στα σοβαρά, ή από τον γιο του, που δεν έχει ιδέα αλλά έχει παίξει φούτμπολ μάνατζερ και ξέρει, ή από έναν συνέταιρο, ή από τα media, ή από τα social media. Ο “μεγάλος” δεν αφήνει ποτέ αυτόν που πρέπει, δηλαδή τον τεχνικό διευθυντή, να πάρει μόνος του την απόφαση για την επιλογή του προπονητή ή για την αξιολόγηση του προπονητή. Συχνά μάλιστα ο “μεγάλος” προσλαμβάνει πρώτα προπονητή και μετά τεχνικό διευθυντή. Ή κάνει πρώτα τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών και προσλαμβάνει μετά προπονητή και τεχνικό διευθυντή.

 

Στην Ελλάδα για το ποδόσφαιρο αποφασίζουν οι “μεγάλοι” και όχι αυτοί που λειτουργούν στο ποδόσφαιρο και το μελετούν επιστημονικά. Και αυτοί που βρίσκονται δίπλα στους “μεγάλους” φροντίζουν να διώχνουν μακριά αυτούς που κατέχουν την γνώση και την εμπειρία, διότι είναι τέτοια η ανασφάλειά τους. Φοβούνται ότι αυτοί που κατέχουν την τεχνογνωσία μπορεί να φανούν πιο χρήσιμοι στον “μεγάλο”, κι έτσι μετά ο “μεγάλος” θα “ξεστραβωθεί” και θα τους κάνει πέρα. Με τους “μεγάλους” και τα μυαλά που αυτοί κουβαλούν, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα ξαναζήσει στιγμές σαν αυτές του παρελθόντος, με τις πολλές ευρωπαϊκές συμμετοχές. Διότι παλιά λειτουργούσε και η υπόλοιπη Ευρώπη με τους δικούς της “μεγάλους”, κι έτσι η απόσταση δεν ήταν χαοτική. Σήμερα όμως που αγορές σαν την αλβανική, την ρουμανική, την ουγγρική, την σουηδική, τη νορβηγική, δηλαδή αγορές που σήμερα βρίσκονται χαμηλότερα από την ελληνική στο UEFA ranking έχουν ήδη μπει στην “data-driven λήψη αποφάσεων” εποχή, το πιθανότερο είναι ότι αύριο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρεθεί ακόμη χαμηλότερα· όχι ψηλότερα.
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #96 στις: Παρ 12 Μάρ 2021 20:10 »
Πόσοι θα επιστρέψουν στις κερκίδες της Superleague όταν θα ανοίξουν τα γήπεδα

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει μια παγκόσμια έρευνα που δείχνει ότι το 42% των νέων ηλικίας 13-23 ετών δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο και τρομάζει στην ιδέα των ευρημάτων μιας αντίστοιχης έρευνας στην ελληνική κοινωνία.

Στο Financial Times Business of Football Summit, το ετήσιο συνέδριο για την παγκόσμια αγορά του ποδοσφαίρου, που διοργανώνεται από τους Financial Times με βασικούς ομιλιτές μερικά από τα σημαντικότερα στελέχη του πλανήτη ποδόσφαιρο, οι παράγοντες της αγοράς προβληματίστηκαν, στα μέσα του περασμένου μήνα, σχετικά με το μέλλον: την ημέρα της σταδιακής επιστροφής των θεατών στα γήπεδα, αλλά και τις προοπτικές της επόμενης πενταετίας. Ήταν ένα συνέδριο για να προβληματιστεί η ελίτ, δηλαδή τα πιο δημοφιλή ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και οι μόνιμοι θαμώνες του Champions League. Αν προβληματίζονται όλοι αυτοί σχετικά με το πόσοι “πελάτες” θα επιστρέψουν στις κερκίδες, σκεφθείτε πόσο θα έπρεπε να προβληματίζονται πρωταθλήματα σαν το ελληνικό, που κυνηγούσαν πριν τους φυσικούς θεατές με το δίκανο.

Σε αυτό το συνέδριο ο Αντριου Γεωργίου, ο πρόεδρος του Eurosport αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι το 42% των νέων, ηλικίας από 13 έως 23 ετών δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Το γράφω και το ξαναδιαβάζω, για να το χωνέψω: περισσότεροι από 4 στους 10 νέους σήμερα στον πλανήτη δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Κάποτε οι σύλλογοι ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλο στην προσπάθειά τους να κερδίσουν νέους και περισσότερους οπαδούς. Σήμερα ανταγωνίζονται πλατφόρμες σαν το Netflix, τις social media πλατφόρμες σαν το Facebook και το YouTube, και το online gaming που αιχμαλωτίζει τα παιδιά.

Όσα ζω στην διάρκεια των τελευταίων ετών με πείθουν ότι σε μια αντίστοιχη έρευνα στην ελληνική κοινωνία θα αποδεικνυόταν ότι το ποσοστό αγγίζει ή και ξεπερνά το 50% - αυτό άλλωστε έχω διαπιστώσει και μέσα από πανεπιστημιακές έρευνες, ποιοτικές και ποσοτικές, στις οποίες έχω συνεισφέρει. Διότι ναι, το λέει άλλωστε και η κοινή λογική, αν συμβαίνει σε χώρες με πρωταθλήματα σαν το αγγλικό να υπάρχουν τόσοι νέοι που δεν ασχολούνται με την μπάλα, πόσο μάλλον σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, της οποίας το πρωτάθλημα συνήθως στέλνει μηνύματα που λειτουργούν αποτρεπτικά προς την κοινωνία. “Σιγά μην αφήσω το παιδί να πάει στο γήπεδο να κινδυνέψει με τους αλήτες”.

Στην “2021 global sports marketing trends” έκθεσή της, η οποία εκδόθηκε προ ημερών, η Nielsen Sports, μια ηγέτιδα εταιρεία στην ανάλυση των δεδομένων της παγκόσμιας αθλητικής αγοράς, αναφερόταν, ανάμεσα σε άλλα, στην απορία και τις ανησυχίες αυτής της αγοράς σχετικά με τις αλλαγές στη συμπεριφορά του “καταναλωτή’ των αθλητικών προϊόντων μετά το πέρας της πανδημίας. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, είναι δεδομένο ότι έχουν διαμορφωθεί νέες συνήθειες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταγραφεί σε όλο τους το εύρος. Συνειδητά ή όχι, ο καταναλωτής έχει παγιοποιήσει αυτές τις αλλαγές στην συμπεριφορά του και έχει διαμορφώσει νέα κουλτούρα, η οποία θα επηρεάσει, λέει η λογική, και τη νέα ψυχαγωγική ρουτίνα που θα δημιουργήσει στην εποχή του εμβολίου.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η οποία αναφέρεται στην έκθεση της Nielsen Sports, καταγράφηκε η αύξηση του χρόνου που περνά ο μέσος ενήλικος κάτοικος στην Αγγλία online. Από τις 3 ώρες και τα 11 λεπτά τον Σεπτέμβριο του 2018 έφτασε στις 3 ώρες και τα 29 λεπτά τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Απρίλιο του 2020 ο μέσος χρόνος online είχε φτάσει στις 4 ώρες και 2 λεπτά. Μέσα από όλη αυτή την εμπειρία, του lockdown, οι ψηφιακές γενιές και εκείνες που προσαρμόστηκαν στην ψηφιακή εποχή έμαθαν να βλέπουν - και - το ποδόσφαιρο αλλιώς. Μαζί με δεύτερη οθόνη. Γι’ αυτό και σήμερα η αγορά αναρωτιέται αν στο άνοιγμα των γηπέδων θα συναντήσει στις κερκίδες όσους είχε μάθει να συναντά πριν από τον κορονοϊό. Μια έρευνα της Nielsen στις ΗΠΑ έδειξε ότι στη διάρκεια του έτους Σεπτέμβριος 2019 - Σεπτέμβριος 2020 προστέθηκαν περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 25-54 ετών που έμαθαν να βλέπουν αθλητικά μέσω των ψηφιακών πλατφορμών. Είπαμε, η πανδημία έχει διαμορφώσει νέες συνήθειες, δηλαδή αλλαγές που τείνουν να παγιοποιηθούν.

Αν διαβάζεις συχνά τα σημειώματά μου, θα με θυμάσαι “διαχρονικά” να αναρωτιέμαι πώς μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να μένει άπραγο και να μην προσπαθεί να ξαναμπεί στην λίστα των ψυχαγωγικών προτιμήσεων του μέσου Έλληνα. Θα θυμάσαι ενδεχομένως και κείμενα που κατέγραφαν την τάση των “πιτσιρικάδων” να ασχολούνται περισσότερο με τις ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες παρά με τις ελληνικές. Όσα καταλαβαίνω σήμερα με οδηγούν στην εκτίμηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο αρνείται πεισματικά να αλλάξει, όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νέα πρόκληση αλλά μάλλον θα δεχθεί την χαριστική βολή. Την ώρα που οι ξένοι προβληματίζονται για την … ψηφιοποίηση της γηπεδικής εμπειρίας, δηλαδή για να δίνουν τρόπους και ερεθίσματα στους θεατές για αλληλεπίδραση μέσα από το κινητό τους την ώρα που βρίσκονται στο γήπεδο (στο FT Business of Football Summit ο διευθυντής των αθλητικών συνεργειών του facebook είπε ότι ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος αυξάνει κατά περίπου 55% τον χρόνο παρακολούθησης του αγαπημένου του σπορ αν του δίδεται τρόπος να συνδεθεί και να αλληλεπιδράσει), το ελληνικό ποδόσφαιρο αρνείται να φτιάξει τις τουαλέτες των γηπέδων και τον χλοοτάπητα.

Οι τελευταίες 10ετίες με έχουν βρει να περιμένω μάταια την ημέρα που το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα αποφασίσει να “το πάρει αλλιώς” για να βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει με την ελληνική κοινωνία και ειδικά για να μιλήσει με τους νέους και να τους δώσει ερεθίσματα για να αποφασίσουν να βρεθούν στα γήπεδά του.  Σήμερα ρωτώ δεξιά και αριστερά να μάθω αν και τι ετοιμάζουν οι ομάδες προκειμένου να επαναλανσάρουν το προϊόν τους όταν θα επιστρέψουμε στην ελευθερία. Όσα ακούω με οδηγούν στην εκτίμηση ότι μετά από 1-2 χρόνια, σε μια επόμενη έρευνα, το 50%+ των νέων που δεν ασχολούνται με την μπάλα θα έχει γίνει 70%+. Μέχρι να φτάσουμε στην εποχή του “ουδείς ασχολείται”.
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #97 στις: Σαβ 20 Μάρ 2021 21:58 »








Λίγο ρετρό ελληνικό ποδόσφαιρο.Το πόσο επικίνδυνα ήταν τα γήπεδα την δεκαετία του 90.Φυσικά παραμένουν πολλές φορές ακόμα και σήμερα.
Επίσης για να δούμε πόσο ιθαγενείς είμαστε εδώ πέρα.250 εκατομμυριάκα ήθελε τότε η ΑΕΚ για να παίξει τσάμπιονς λιγκ.

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #98 στις: Δευ 22 Μάρ 2021 16:08 »
Παράθεση
Όσα ακούω με οδηγούν στην εκτίμηση ότι μετά από 1-2 χρόνια, σε μια επόμενη έρευνα, το 50%+ των νέων που δεν ασχολούνται με την μπάλα θα έχει γίνει 70%+

Στην Ελλάδα, το 30% (που θεωρητικά "θα ασχολείται") είναι πολύ. Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, υπάρχουν 500 παιδιά Γυμνασίου - Λυκείου που έρχονται γήπεδο σε μόνιμη βάση; Αν υπάρχουν και τόσα, πρέπει να αντιστοιχούν κάπου στο 7-8% του συνολικού μαθητικού δυναμικού (Β/θμιας εκπαίδευσης πάντα) της πόλης.

Τι να λέμε; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση (που δε βλέπω να αλλάζει δηλαδή) σε μια δεκαετία από τώρα δε θα υπάρχουν μαθητές στα γήπεδα. Και δεν είναι θέμα βίας, επεισοδίων κλπ. Έπαιξαν το ρόλο τους κάποτε, πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα.   
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.306
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #99 στις: Δευ 05 Απρ 2021 17:31 »
Η δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN: Δημοφιλέστερη ομάδα ο Ολυμπιακός, 2ος ο Παναθηναϊκός, «ενισχυμένος» ο ΠΑΟΚ



Η δημοφιλέστερη ομάδα στην Ελλάδα με ποσοστό 28% είναι ο Ολυμπιακός με βάση τη δημοσκόπηση που έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN μέσω της εταιρείας ALCO. Δεύτερος ο Παναθηναϊκός με 28% και τρίτος ο ΠΑΟΚ με 18%.

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN συνεργάστηκε με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO σε ποδοσφαιρική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα στη χώρα. Αντικείμενό της; Ποια ομάδα υποστηρίζουν οι φίλαθλοι, αν επηρεάστηκε το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο την εποχή της πανδημίας, τι γνώμη έχουν για την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου και την παρεμβατικότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, μαζί με άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ολυμπιακός παραμένει η πιο δημοφιλής ομάδα στην Ελλάδα με ποσοστό 28%, ενώ ο Παναθηναϊκός τον ακολουθεί από κοντά με 26%. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει σημαντική άνοδο σε σύγκριση με παλαιότερες έρευνες τόσο στην επικράτεια με 18% όσο και στις περιοχές Μακεδονίας και Θράκης, όπου συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 59%, κεφαλαιοποιώντας τις επιτυχίες της τελευταίας πενταετίας με τις κατακτήσεις ενός πρωταθλήματος και τριών κυπέλλων. Η αγωνιστική άνοδος που έγινε επί εποχής Ιβάν Σαββίδη ανέβασε τον ΠΑΟΚ κατά 5 μονάδες στο σύνολο των φιλάθλων που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, καθώς το ποσοστό της προηγούμενης δημοσκόπησης ήταν στο 13%.

Στην τέταρτη θέση με 13% είναι η ΑΕΚ, η οποία επίσης παρουσιάζει μικρή αύξηση του ποσοστού των φιλάθλων της μετά το πρωτάθλημα του 2018, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Αρης με 3%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, που παρουσίασε την έρευνα ζωντανά στο στούντιο του «Total Football», σχολίασε: «Η πρώτη μεγάλη έρευνα για το ποδόσφαιρο μετά από πολλά χρόνια αναδεικνύει το πολύ  μεγάλο ενδιαφέρον για το άθλημα, που αποτελεί ισχυρή συνήθεια ζωής και ταυτοχρόνως υψηλής εμπορικής αξίας «προϊόν». Παρά την αρνητική αξιολόγηση του πρωταθλήματος της Super League, με δεδομένη την ευρεία κοινωνική του βάση, αλλά και την απήχηση του σε δυναμικές ηλιακά ομάδες, το ποδόσφαιρο μπορεί να αυξήσει την απήχηση του στην ελληνική κοινωνία. Προϋπόθεση, τόσο οι φορείς που το διοικούν, όσο και η Πολιτεία, να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:
https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1580806/i-dimoskopisi-tis-alco-gia-open-dimofilesteri-omada-o-olympiakos-2os-o-panathinaikos-enishymenos-o