Αποστολέας Θέμα: Ελληνικό ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 18567 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Ελληνικό ποδόσφαιρο
« στις: Κυρ 11 Φεβ 2018 13:52 »
Παράθεση
Γιατί αδειάζουν συνεχώς από θεατές τα ελληνικά γήπεδα; Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών που φέρνει το ελληνικό πρωτάθλημα στην 27η θέση όσο αφορά την προσέλευση θεατών σε όλη την Ευρώπη, ζητήσαμε από τέσσερις έμπειρους δημοσιογράφους να μάς αναλύσουν αιτίες και πιθανές λύσεις


Η οικονομική κρίση, η αδιαφάνεια, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η κατάσταση των γηπεδικών εγκαταστάσεων και η κακή ποιότητα του θεάματος αναφέρονται κατά καιρούς μεταξύ των βασικών αιτιών που καθιστούν τόσο χαμηλή την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα. Φωτό: SOOC

Πριν από μερικές εβδομάδες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών (EPFL), η οποία εξέτασε την προσέλευση θεατών στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης από τη σεζόν 2010/11 έως το 2016/17.   

Τα αποτελέσματα, αν και αναμενόμενα, είναι αποκαρδιωτικά για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, καθώς η πολυδιαφημισμένη «Superleague» βρίσκεται στην 27η θέση της σχετικής λίστας, πίσω ακόμη και από πρωταθλήματα όπως η 4η κατηγορία της Αγγλίας (Football League 2).   

Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας που αφορούν την Ελλάδα:   

- Την περσινή σεζόν (2016/17) η 1η κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος «έκοψε» κατά μέσο όρο 3.394 εισιτήρια ανά αγωνιστική.


Στο σχετικό πίνακα και άρα στα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχει μία ανακρίβεια. Τη διετία 2013/15 οι ομάδες που συμμετείχαν στην Superleague ήταν 18 και όχι 16.

- Τη σεζόν 2010/11 παρακολούθησαν τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος συνολικά 1.619.856 θεατές, ενώ στο περσινό πρωτάθλημα ο αριθμός έφτασε τους 855.288.   

- Μεταξύ των σεζόν 2010/11 και 2016/17, η πτωτική τάση που καταγράφεται στην προσέλευση των φιλάθλων στα ελληνικά γήπεδα αγγίζει το 10% (9,91%).


Η πτωτική τάση στην προσέλευση θεατών κατά τη διάρκεια της επταετίας 2010-2017 αγγίζει το 10%.

- Ο μέσος όρος των εισιτηρίων που κόπηκαν τη συγκεκριμένη επταετία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 4.487 εισιτήρια ανά αγωνιστική. Επίδοση που μας φέρνει κάτω από πρωταθλήματα όπως η 4η κατηγορία της Αγγλίας, η 2η κατηγορία της Ισπανίας ή η 1η κατηγορία του Ισραήλ. Χειρότερες επιδόσεις από εμάς σημειώνουν μόνο πρωταθλήματα όπως π.χ. αυτό του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν ή η 2η κατηγορία της Νορβηγίας.   

- Τα ελληνικά γήπεδα παρουσιάζουν πληρότητα σε ποσοστό 26,12%, ενώ οι κερκίδες της Superleague μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 17.239 φιλάθλους. Και αυτή η επίδοση μας φέρνει στον πάτο της λίστας των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, πάνω μόνο από το Αζερμπαϊτζάν και τη σερβική λίγκα.

Σίγουρα η έρευνα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών δεν μας μαθαίνει κάτι καινούργιο ή κάτι που δεν γνωρίζαμε αναφορικά με τον αριθμό των φιλάθλων που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του συναρπαστικού ελληνικού πρωταθλήματος.   

Η οικονομική κρίση, η αδιαφάνεια, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η κατάσταση των γηπεδικών εγκαταστάσεων και η κακή ποιότητα του θεάματος αναφέρονται κατά καιρούς μεταξύ των βασικών αιτιών που καθιστούν τόσο χαμηλή την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα.   

Ωστόσο το πρόβλημα επιτείνεται συνεχώς και φαίνεται πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.   

Έτσι, ζητήσαμε από τέσσερις έμπειρους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τον χώρο του αθλητισμού να μας δώσουν τη δική τους εκδοχή για τη μεγάλη πτώση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα εισιτήρια, αλλά και να μας απαντήσουν στο πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση.

Χρήστος Χαραλαμπόπουλος
Αν επρόκειτο για ένα και μόνο αίτιο τότε θα μπορούσαμε να ελπίσουμε πως, αν καταφέρναμε να το εξαλείψουμε, η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί άμεσα.   

Τα αίτια, όμως, είναι αρκετά και ορισμένα από αυτά πολύ σοβαρά, επομένως θα χρειαστεί χρόνος, σχέδιο, προσπάθεια, συντονισμός και χρήματα για να ανατραπεί η σημερινή εικόνα.

Αναφέρω, λοιπόν τις σημαντικότερες από τις αιτίες και όχι αξιολογικά:

-Η οικονομική κρίση. Η δραματική μείωση των εισοδημάτων, έπληξε καίρια την –έτσι κι αλλιώς μικρή και προβληματική- ελληνική ποδοσφαιρική αγορά και κατά συνέπεια όλα τα οικονομικά στοιχεία του παιχνιδιού: τις χορηγίες, τα δικαιώματα, τους προϋπολογισμούς των ομάδων, τον μεταγραφικό τζίρο και φυσικά, την κίνηση των εισιτηρίων.   

Θυμηθείτε πως το 2009 η πρώτη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα ξεπερνούσε τις 35.000 φύλλα ημερησίως και σήμερα δεν ξεπερνά τις 4000 φύλλα, πράγμα που δείχνει την δραματική πτώση ενδιαφέροντος.

-Η απαράδεκτη κατάσταση των απαρχαιωμένων, προβληματικών και επικίνδυνων γηπεδικών εγκαταστάσεων. -Η διαπλοκή, η εκτεταμένη διαφθορά (και με τον παράνομο στοιχηματισμό) η απουσία ισονομίας, η ατιμωρησία και η έλλειψη διαφάνειας στην λειτουργία των ΠΑΕ και την συμπεριφορά των παραγόντων.

-Η απαράδεκτη λειτουργία των σωμάτων διοίκησης του ποδοσφαίρου, όπως της ΕΠΟ και της Super League, και η πλήρης απουσία της κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης.

-Η κακή ποιότητα του θεάματος και η αγωνιστική πτώση εμπορικών ομάδων όπως ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός της τελευταίας διετίας και ο υποβιβασμός των ΑΕΚ, Άρη, ΟΦΗ.

-Η ενίσχυση του οπαδισμού από μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης και η βία, εντός και εκτός γηπέδων.

-Η ανεπαρκής και αποσπασματική παρέμβαση της Πολιτείας, τόσο στο θεσμικό επίπεδο, όσο και σε ζητήματα πρόληψης.

-Η απουσία αθλητικής παιδείας (επειδή η φράση είναι η πιο διαδεδομένη κοινοτοπία, θυμίζω τι είχε πει το 1987 ο προπονητής μπάσκετ της εθνικής της –τότε- ΕΣΣΔ, Αλεξάντερ Γκομέλσκι «οι Ελληνες δεν αγαπούν τα ομαδικά σπορ αλλά τις νίκες σε αυτά»).

Αντώνης Καρπετόπουλος
«Στην πραγματικότητα τα εισιτήρια είναι ακόμη λιγότερα διότι μέσα στον συνολικό αριθμό υπολογίζεται και ένα κομμάτι κατόχων διαρκείας από την επαρχία, οι οποίοι παίρνουν εισιτήρια κατά κανόνα φτηνά, μόνο για τους ευρωπαϊκούς αγώνες, άντε και κανένα ντέρμπι. Η προσέλευση είναι πιο μικρή.

Αυτό οφείλεται σε 2-3 λόγους πάρα πολύ συγκεκριμένους. Ο πρώτος είναι η απουσία ομάδων από τη Superleague που θα μπορούσαν να κόβουν περισσότερα εισιτήρια, όχι κάτι φοβερό και τρομερό, αλλά θα μεγάλωνε ο μέσος όρος.

Δηλαδή, όταν σε ένα πρωτάθλημα υπάρχει ο Πλατανιάς αντί του Άρη Θεσσαλονίκης ή η Λαμία και ο Λεβαδειακός αλλά όχι ο ΌΦΗ, είναι απολύτως αναμενόμενο να έχει πέσει ο αριθμός των εισιτηρίων.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το επίπεδο του θεάματος που είναι κάτω του μηδενός. Στην Ελλάδα γίνεται μία προσπάθεια από τις ομάδες να δικαιολογηθεί ποικιλοτρόπως το γεγονός ότι δεν παίζεται καλή μπάλα. Άλλες το ρίχνουν, ας πούμε, στο ότι έχουμε ένα διεφθαρμένο πρωτάθλημα με στημένα παιχνίδια, ελέγχους στην ΕΠΟ κτλ. Άλλες κατηγορούν τους αντιπάλους τους ότι παίζουν αντί-ποδόσφαιρο ή λένε ότι ευθύνεται η ποιότητα των αγωνιστικών χώρων στη επαρχία.

Εν μέρει όλα αυτά ισχύουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι δικαιολογίες της πλάκας. Διότι τα ίδια συνέβαιναν και πριν από 7-8 χρόνια όταν τα εισιτήρια ήταν περισσότερα, και πριν από 30 χρόνια που ήταν ακόμα πιο πολλά.

Είναι πολύ βασικό πρόβλημα ότι οι παράγοντες δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πράγμα με κανόνες θεάματος. Και γίνεται ακόμη πιο γελοίο αν σκεφτείς ότι θέλουν να το πουλήσουν όλο αυτό σαν τηλεοπτικό προϊόν. Χωρίς να καταλαβαίνουν, δηλαδή, ότι ο ανταγωνισμός, όταν τον βαφτίζεις τηλεοπτικό προϊόν γίνεται σε σύγκριση με αντίστοιχα τηλεοπτικά προϊόντα που μπορεί να είναι το αγγλικό, το ισπανικό ή το γερμανικό πρωτάθλημα.

Εδώ, στην Ελλάδα, από τη στιγμή που βρήκαμε μερικά λεφτά από την τηλεόραση, τα χρήματα αυτά ήταν που έγιναν προτεραιότητα των ομάδων και όχι το πως θα φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με έναν και μόνο τρόπο. Αν μπορέσεις, μαγικά ξέρω 'γω, να βρεις ανθρώπους που θα ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο για να κερδίσουν χρήματα. Ανθρώπους που θα αναλάβουν να διοικήσουν τις ποδοσφαιρικές εταιρίες για να τις κάνουν κερδοφόρες. Αυτοί, στην ανάγκη να βγάλουν κέρδη, θα καταλάβουν ότι ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το γήπεδο. Γιατί το γήπεδο δεν φέρνει μόνο χρήματα από τα εισιτήρια αλλά και απ' όλα τα γύρω-γύρω.   

Επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι ότι ένα γεμάτο γήπεδο, σε διευκολύνει να πουλήσεις ακριβότερα ένα ματς ως τηλεοπτικό προϊόν. Οι σημερινοί παράγοντες του ποδοσφαίρου δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Λένε ότι είτε είναι γεμάτο το γήπεδο είτε όχι, εμείς θα πάρουμε τα ίδια λεφτά γιατί πουλάμε τα δικαιώματα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα.   

Ναι, αλλά κάποια στιγμή θα πάνε μπροστά στον τηλεοπτικό παραγωγό, ήδη έχει φτάσει αυτή η ώρα, και αυτός θα τους πει "κύριοι το πράγμα που πουλάτε δεν με ενδιαφέρει. Θα ενδιαφερόμουν αν υπήρχε ένα κοινό που δεν έβρισκε εισιτήριο να πάει στο γήπεδο και ήθελε τόσο πού να δει τον αγώνα που θα έτρεχε να το δει στις τηλεοράσεις"».


«Εδώ, στην Ελλάδα, από τη στιγμή που βρήκαμε μερικά χρήματα από την τηλεόραση, έγιναν προτεραιότητα των ομάδων αυτά τα χρήματα και όχι πως θα φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο» © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

Στην πραγματικότητα δεν είναι πεσμένα μόνο τα τηλεοπτικά εισιτήρια. Είναι πεσμένοι και οι συνδρομητές και η γενική τηλεθέαση του ελληνικού πρωταθλήματος. Δες τι νούμερα κάνουν οι αθλητικές εκπομπές που παίζονται στην ανοιχτή τηλεόραση και έχουν σαν θέμα το πρωτάθλημα. Δεν τις βλέπει άνθρωπος. Όλο το σύστημα βρίσκεται σε κάθετη πτώση. Και αυτό έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το γεγονός ότι το θέαμα είναι απαράδεκτο.   

Όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο βρίσκονται σε αναντιστοιχία με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στον τομέα του θεάματος στην Ελλάδα. Προφανώς και η οικονομική κρίση είναι ένας λόγος για να «ξεφουσκώσει» και το ποδόσφαιρο. Προφανώς και δεν μπορείς να έχεις τόσο ακριβές ομάδες όπως είχες πριν από δέκα χρόνια. Αλλά αυτό ισχύει γενικότερα.

Και το θέατρο το χτύπησε η κρίση, αλλά φέτος τα θεατρικά εισιτήρια είναι περισσότερα. Γιατί οι άνθρωποι έκατσαν κάτω, προβληματίστηκαν, συζήτησαν ως προς τι παραστάσεις να ανεβάσουν και πως πρέπει να τις πλασάρουν ώστε να προσελκύσουν το θεατρόφιλο κοινό.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα του θεάματος στην Ελλάδα, σε επίπεδο παραγωγής εννοώ, προσπαθούν να δώσουν στο κοινό κάτι που θα είναι τουλάχιστον φροντισμένο. Οι μοναδικοί οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό είναι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Κάθε ένας ξεχωριστά πρέπει να κάτσει κάτω και να δει πως μπορεί να βελτιώσει το προϊόν του.

Υποτίθεται ότι κάποτε το πρόβλημα ήταν η έλλειψη ανταγωνισμού. Ότι έπαιρνε ξέρω 'γω ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα από τον Οκτώβριο. Πολύ ωραία. Στη Γερμανία, η Μπάγερν παίρνει το πρωτάθλημα από τον Σεπτέμβριο. Τα γήπεδα, όμως, έχουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα οπαδών από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη.   

Ρώτησαν πέρυσι τον τεχνικό διευθυντή της Μπάγερ Λεβερκούζεν γι αυτό το πράγμα και είχε απαντήσει: "τι με ενδιαφέρει εμένα πότε παίρνει το πρωτάθλημα η Μπάγερν. Εγώ πρέπει να έχω μια καλή ομάδα, να διασκεδάζω τον κόσμο μου, να κερδίζω την Μπάγερν όταν έρχεται να παίξει εδώ μέσα, να έχω καλούς παίκτες".   

Από πού προκύπτει πως ότι κάνει ο άλλος επηρεάζει και τη δική μου στρατηγική; Εγώ ποδόσφαιρο πουλάω. Στην Ελλάδα ψάχνουμε διαρκώς τρόπους για να δικαιολογήσουμε το ότι δεν κάνουμε τίποτα».

Βαγγέλης Μπραουδάκης
Από τις σχεδόν 8.000 εισιτήρια ανά αγώνα Super League πριν από μόλις οκτώ χρόνια (τη σεζόν 2009-2010) στα μισά από το φθινόπωρο του 2013 και εντεύθεν! Ητοι, μείωση της προσέλευσης στα ποδοσφαιρικά γήπεδα κατά 50%! Και για να το δούμε σε απόλυτους αριθμούς, που είναι πιο τρομακτικοί, από τους 2.000.000 θεατές («πελάτες») στις εξέδρες «χάθηκε» το 1.000.000.   

Η απάντηση στο «γιατί» εμπεριέχει πολλές μικρότερες απαντήσεις που συνοψίζονται, ωστόσο, σε μια λέξη: Κρίση! Τόσο η οικονομική στο γενικότερο περιβάλλον της ελληνικής κοινωνίας, όσο και η εγγενής στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Τα μνημόνια και οι επιπτώσεις τους στις τσέπες του καθενός δεν χρειάζονται, προφανώς, περαιτέρω ανάλυση.   

Οπότε ας «φωτίσουμε» επιγραμματικά τις παθογένειες του ποδοσφαίρου μας που συνδυαστικά απομάκρυναν τόσους πολλούς σε τόσο σύντομο διάστημα:   

- Δημοφιλείς ομάδες στα δύο αστικά κέντρα «έσκασαν» και υποβιβάστηκαν ή φυτοζωούν: Η ΑΕΚ π.χ., των 25.000 διαρκείας χωρίς τα μεμονωμένα της εισιτήρια, κατρακύλησε σε τετραψήφια νούμερα προτού υποβιβαστεί και άμα τη επιστροφή της δεν έχει ανέλθει των 11.600 κατά μέσο όρο! Ο Αρης των +12.000 δεν είναι (ακόμα) εδώ, ο Ηρακλής των +4.000 ομοίως, ενώ ο Παναθηναϊκός των 27.500 τη χρονιά του νταμπλ της πολυμετοχικότητας βρέθηκε στις 5.500 πέρσι εξαιτίας της παρακμής και της επιστροφής στη Λεωφόρο.   

- Φθίνουν οι επαρχιακοί «αιμοδότες»: Η ΑΕΛ των 5.165, ο ΠΑΣ Γιάννενα των 4.700, ο Βόλος των 5.750, ο ΟΦΗ των 4.300, ο Παναιτωλικός των 4.700, ακόμα και η Καβάλα των +3.000 είτε δεν συμμετέχουν πια, είτε δυσκολεύονται (ελλείψει ρεαλιστικών στόχων διάκρισης) να συγκεντρώσουν τους μισούς.   

- «Τοξικότητα» θεσμών και διεξαγωγής: Η αποκάλυψη του Koriopolis τον Ιούνιο του 2011 (ασχέτως αν ακόμα δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για δεκάδες κατηγορουμένων) οδήγησε σε άμεση μείωση της προσέλευσης κατά 25%, μέσα σε τρεις μήνες! Επιπλέον, η αύξηση(!) των ομάδων από 16 σε 18 την διετία 2013-2015 (αντί να μειωθούν δραστικά, καθώς η ποδοσφαιρική οικονομία δεν αντέχει παραπάνω από 12 ομάδες προκειμένου να υπάρξει ανταγωνιστικό περιβάλλον) έφερε ένα ακόμα -30%.


«Τα αίτια, όμως, είναι αρκετά και ορισμένα από αυτά πολύ σοβαρά, επομένως θα χρειαστεί χρόνος, σχέδιο, προσπάθεια, συντονισμός και χρήματα για να ανατραπεί η σημερινή εικόνα» © ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Συμπληρώστε στα παραπάνω τη δραστική μείωση των ποιοτικών παικτών στα δυναμικά των ομάδων (λόγω οικονομικών συνθηκών), παράγοντας, επίσης αποτρεπτικός και ολοκληρώνεται το «κοκτέιλ».   

Δεν συμπεριλαμβάνω στα παραπάνω την (σταθερή!) ατμόσφαιρα περί αναξιοπιστίας, αδιαφάνειας, διαιτησιών, επεισοδίων κ.λπ., καθώς υπήρχαν και τις προηγούμενες δεκαετίες σε ανάλογες εντάσεις, αλλά δεν απομάκρυναν τόσο μαζικά τον κόσμο από τις εξέδρες όσο στο επίμαχο διάστημα που εξετάζουμε.   

Πώς αντιστρέφεται η τάση; Με ανταγωνιστικότερο (και χωρίς τόσες σκιές) πρωτάθλημα. Με λιγότερες ομάδες σ' αυτό το «πρώτο ράφι» και θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής που θα εγγυάται -όσο γίνεται- το απροσδόκητο πριν το σφύριγμα της σέντρας.   

Ανταγωνιστικότεροι αγώνες θα φέρουν σταδιακά μεγαλύτερα τηλεοπτικά έσοδα που θα μοιράζονται πλέον σε λιγότερους απ' ότι τώρα. Οι ισχυρότερες ομάδες (με ακόμα καλύτερο υλικό για να μην χάσουν το προνόμιο στο «σαλόνι») θα προσελκύσουν και περισσότερους θεατές σε αυτή την ίδια περίοδο της οικονομικής κρίσης.   

Εν ολίγοις, χρειάζονται παράγοντες με όραμα ανάπτυξης του χώρου κι όχι (αποκλειστικά) εξόντωσης του εχθρού τους. Όσο θα μεγαλώνει η λίμνη θα μεγαλώνουν και οι προοπτικές τους. Απορώ πώς δεν το καταλαβαίνουν τόσα χρόνια και επιμένουν να την αποξηράνουν».

Βασίλης Σαμπράκος
Η δραματική πτώση στα εισιτήρια άρχισε από την σεζόν 2010-'11, όταν η Superleague έχασε έσοδα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν (2009-'10).   

Τον καιρό εκείνο οι επιχειρηματίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι πληρώνουν απλώς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στην εξέλιξη του χρόνου επιχείρησαν να βάλουν φρένο στην πτώση των εισιτηρίων με την μείωση της τιμής.   

Η μέση τιμή του εισιτηρίου μειώθηκε κατά περίπου 40% (από 15 ευρώ το 2008 στα 9 ευρώ το 2015), αλλά η ελεύθερη πτώση συνεχίστηκε και τούτο συνέβη, και συμβαίνει, επειδή η οικονομική κρίση έκανε τις μεγαλύτερες γενιές πολύ πιο απαιτητικές στην καταναλωτική συμπεριφορά τους: στα χρόνια της κρίσης έφτασε η στιγμή να πληρώσει το ελληνικό πρωτάθλημα για την κακή του φήμη, τη βία, τις κακές γηπεδικές συνθήκες, την έλλειψη ενδιαφέροντος για την κατάκτηση του τίτλου, την έλλειψη ισονομίας, τη διαφθορά.   

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ποδοσφαιρόφιλοι άρχισαν να αποχωρούν από την κερκίδα και επέλεξαν συνειδητά να γίνουν τηλεθεατές, με συνέπεια, στα πρώτα χρόνια της κρίσης, να αυξηθούν θεαματικά οι συνδρομητές της τηλεοπτικής πλατφόρμας που μεταδίδει το ελληνικό πρωτάθλημα.   

Οι νεότερες γενιές, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά μέσα από την μελέτη των στατιστικών δεδομένων που δημιουργούνται από την συμπεριφορά τους κατά την πλοήγηση στα αθλητικά websites, δεν δοκιμάζουν καν, ως καταναλωτές, το ελληνικό ποδοσφαιρικό προϊόν. Αντ' αυτού επιλέγουν να παρακολουθούν στενά τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το Champions League.   

Αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, τα παιδιά, από την ηλικία της προεφηβείας, έρχονται κοντά με τους σταρ που ανακαλύπτουν από τις παιχνιδοκονσόλες και αρχίζουν να τους παρακολουθούν στενά, με συνέπεια την εντυπωσιακή επέκταση της συνδρομητικής βάσης της τηλεοπτικής πλατφόρμας που προβάλει το Champions League και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας.   

Και, όπως συμβαίνει σε όλα, οι μικρότεροι «τραβούν» τους μεγαλύτερους, με συνέπεια να αυξάνεται διαρκώς η «ζήτηση» του ξένου προϊόντος και να ασχολούνται όλο και λιγότεροι με το «ελληνικό» προϊόν. 

Η ετήσια πτώση στην ζήτηση της ελληνικής ποδοσφαιρικής επικαιρότητας είναι της τάξης του 30%, με βάση τη συμπεριφορά των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου στα αθλητικά websites.   

Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση; Ακόμη και αν άνοιγαν τις πόρτες των γηπέδων τους και επέτρεπαν την δωρεάν είσοδο σε όλους οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ η Superleague δεν θα κατάφερνε σήμερα να γεμίσει τα γήπεδά της, δεν θα πλησίαζε καν την πληρότητα που παρουσίαζαν τα γήπεδα μια 10ετία πίσω.   

Κι αν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν αποφύγει την χρεοκοπία και η ομάδα υποβιβαστεί σε ερασιτεχνική κατηγορία, το ελληνικό πρωτάθλημα θα ζήσει ιστορικές στιγμές, της μικρότερης απήχησης που είχε ποτέ.   

Για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα πρέπει προηγουμένως να ξαναμπεί το ελληνικό πρωτάθλημα στο top10 των ψυχαγωγικών προτιμήσεων του μέσου Έλληνα.   

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσει μια 3ετία, κατά της οποίας τη διάρκεια θα διεξάγονται πρωταθλήματα που θα μοιάζουν «καθαρά», «ασφαλή», χωρίς βία, με ποιοτικότερους ξένους ποδοσφαιριστές και περισσότερους Έλληνες παίκτες στο βασικό σχήμα, με λιγότερες ομάδες στην Superleague, με καινούργια γήπεδα και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον επισκέπτη.   

Μπορούν να συμβούν όλα αυτά; Η εμπειρία των τελευταίων 25 ετών, που μελετώ στενά τη συμπεριφορά της ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς απαντά «αποκλείεται».

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα της EPFL εδώ.
lifo.gr

Αποσυνδεδεμένος davelis

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.470
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #1 στις: Κυρ 11 Φεβ 2018 20:22 »
Απο Kingbet.  Billaras

Περί ελληνικών και ξένων “φαινομένων”!
“Τελικά, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ή αν προτιμάτε, Λίγκες.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί από εδώ στα τραγελαφικά της Σούπερ Λιγκ. Στα αίσχη της. Στα εκτρώματα.
Και προχθές ας πούμε, είδαμε κάμποσα.
Είδαμε καπνογόνο στοχευμένο μέσα στο τερέν, είδαμε ντου από “επιστήμονες” που...δεν ξέρουμε (και καλά) την ταυτότητά τους, είδαμε και ντου οπαδών που μπήκαν τσαμπουκά στο γήπεδο πετώντας άλλους έξω.
Αλλά αυτά στην Σούπερ Λίγκα είναι...ψωμοτύρι, έχουμε (κακώς) χοντροπετσιάσει, επειδή τα ζούμε σχεδόν κάθε αγωνιστική, απλά αλλάζουν οι φανέλες και οι ομάδες και οι “πρωταγωνιστές”.

Προχθές όμως, είδα δύο παιχνίδια ντέρμπι εκτός Ελλάδας και...ένοιωσα σαν να ήρθαν λίγο κόντα μας! Λίβερπουλ-Τότεναμ και Ραπίντ-Αούστρια.
Στο πρώτο, είχα καιρό να δω τόσο τραγική διαιτησία.
Και μπορώ να δικαιολογήσω τον Κλοπ που είπε ότι “αν δηλώσω όσα νοιώθω και πιστεύω, θα φάω το μεγαλύτερο πρόστιμο που χει δωθεί ποτέ παγκοσμίως”.
Είναι καθαρή αλλοίωση αποτελέσματος το 2-2 στο Ανφιλντ.
Δύο πέναλτι ϊδια με ουρακοτάγκους που μόλις το έσκασαν από τον κοντινό ζωολογικό κήπο του Τσέστερ! Διένυσαν τα 25 χιλιόμετρα και μπούκαραν στο γήπεδο. Γιά τόσο πέτσινα μιλάμε. Ο Κέιν και ο Λαμέλα κάνουν θέατρο. Καθαρά. Και το ένα δεν μπήκε, αλλά το δεύτερο έγραψε και άλλαξε το 2-1 σε 2-2. Και σφυρίχτηκε μάλιστα, μετά από υπόδειξη του βοηθού. Αστείες αποφάσεις, βράζει δικαίως η Λίβερπουλ.

Στο δεύτερο, έγινε το...έλα να δεις.
Πάει να εκτελέσει κόρνερ η Αουστρια, βροχή τα αντικείμενα.
Μικρή διακοπή και ανακοινώσεις. Ξαναρχίζει, πάει να εκτελέσει ένα άλλο, ξανά έβρεχε αναπτήρες. Επιστρατεύτηκαν κάτι κίτρινες διαφημιστικές ομπρέλες θαλάσσης που τις κράταγαν οι stewards πάνω από τα κεφάλια των παικτών (ΦΩΤΟ),σαν εμένα που πάλευα με την ομπρέλα μου κάποτε στην Κινέτα με τον νοτιά να παρασέρνει τα πάντα!
Δεύτερη διακοπή, καθυστέρηση μεγάλη, anyway ξανάρχισε, αλλά στο τέλος κι ενώ η Αούστρια έβγαινε στην κόντρα, τσουπ μπουκάρει κι ένας καφρούλης της Ραπίντ, διακοπή, βγαίνει έξω, αλλά η φάση χάθηκε.
 Με τα πολλά τελείωσε 1-1...

Κάπου εκεί όμως, λεπτά μετά τη λήξη των δύο αυτών αγώνων σε Αγγλία και Αυστρία, άπαντες... απομακρύνθηκαν από κοντα μας.
Εφυγαν ξανά πολύ μπροστά. Γιατί;
Γιατί δεν βρέθηκε εφημερίδα όπως εδώ που να μιλήσει για “σκάνδαλο, ντροπή, εμετούς και αίσχη” διαιτησίας.
Γιατί ο Κλοπ έκανε μούγγα ενώ εδώ ο (νεοφερμένος) Οσκαρ Γκαρθία είπε το αδιανόητο “μου έχουν πει γιά το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία στην Ελλάδα”!
Τι λες ρε μεγάλε; Σοβαρά; Και αφού στα είχαν πει, τι ήρθες να κάνεις;
Και χίλια δίκια να είχες, δικαιούσαι (ως φρέσκος και ως προπονητής του Ολυμπιακού και όχι του Πλατανιά) να ομιλείς;

Γιατί δεν είδαμε κανέναν πρόεδρο της Λίβερπουλ να λέει “μας σφάζουνε, γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς, δεχόμαστε πόλεμο”.
Αντίθετα, εδώ το είδαμε, από τον άνθρωπο που έχει τιμωρηθεί με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο (γιά να μην ξεχνιόμαστε).

Γιατί στην Αυστρία ο τραμπούκος συνελήφθη, ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς χωρίς πολλά-πολλά ενώ εδώ τα ρίξαμε στο...συλλαλητήριο τα ντου και τα επεισόδια! Ντόινγκ!

Γιατί εκεί δεν θα πεταχτεί ποτέ από την πληρωμένη θέση του φίλαθλος γιά να κάτσει τσαμπουκά άλλος που ρθε με το “έτσι θέλω” και ρεπόρτερ θα γράψει “ε οκ, κατανοητό ρε παιδιά, έχει κάψα 33 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα”.
Σαν να λέμε, να πάνε ίσαμε 2.000 παραπάνω οπαδοί της Λίβερπουλ ας πούμε στο Μπράιτον, να σπάσουν τουρνικέ και πόρτες και να μπουκάρουν, επειδή... “έχουν κάψα, από το 1990 έχουν να το σηκώσουν”!

Εν κατακλείδι: Συμβαίνουν παντού. Τα πάντα.
Πιό σπάνια έξω αλλά οκ, συμβαίνουν.
Το θέμα είναι the day after. Πως το διαχειρίζεσαι, πως το λύνεις το πρόβλημα, πως το κόβεις μαχαίρι οτιδήποτε στραβό.

Ηρθαν λοιπον λίγο...κοντά μας οι ξένοι αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ξαναέφυγαν μίλια μακριά πολύ-πολύ γρήγορα...”

Αποσυνδεδεμένος GIWRGIS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.121
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #2 στις: Κυρ 11 Φεβ 2018 20:37 »
Όταν η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τη δουλειά της κανονικά χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των διαπλεκομένων "εξυγιαντών".

http://www.contra.gr/Columns/contra-epithesi/olympiacos/me-kosmo-o-olympiakos-drakonteia-ta-metra-ths-elas.5073381.html

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΣΟΛΕΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Η αρχή του τέλους ... ή ... το τέλος της αρχής;
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #3 στις: Τετ 21 Φεβ 2018 22:35 »
Καταπληκτική αποτύπωση της πραγματικότητας από τον Μπιλάρα.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #4 στις: Πεμ 01 Μάρ 2018 14:37 »
Παράθεση
Εμάνουελ Ολιζαντέμπε: "Ο Έκι έφτιαχνε την ενδεκάδα μαζί με τον Μαλεζάνι"
Ο Αναστασιάδης και ο Μαρκαριάν, οι ιστορικοί αγώνες με Πόρτο και Μπαρτσελόνα. Το στοίχημα για μια BMW και ο άνθρωπος του προέδρου. Ο Νικοπολίδης και ο Καραγκούνης, ο καλύτερος προπονητής και o βαρετός Ιταλός. Ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, ο αγαπημένος "Μανώλης" του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε μια UNIQUE εξομολόγηση στο Sport24.gr.

Τον Ιανουάριο του 2001 ο Παναθηναϊκός αποκτά από την Πολόνια Βαρσοβίας τον Εμάνουελ Ολιζαντέμπε. Είχε "γυαλίσει" στους "πράσινους" από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και σε ηλικία 23 ετών ο Νιγηριανός επιθετικός αποχώρησε από την ομάδα της Πολωνίας και υπέγραψε στο "τριφύλλι".

Με την πράσινη φανέλα πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Ο πολιτογραφημένος Πολωνός πραγματοποίησε 111 συμμετοχές και σημείωσε 36 γκολ σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη. Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, όταν αποχώρησε για να υπογράψει στην Πόρτσμουθ. Το καλοκαίρι του 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα για την Ξάνθη. Ακολούθησε ο ΑΠΟΠ Κινύρας στην Κύπρο, η κινεζική Henan Construction, ενώ έκλεισε την καριέρα του σε Βύζαντα Μεγάρων και Βέροια. Σε ηλικία 34 ετών ο Ολιζαντέμπε έβαλε τέλος στην καριέρα του. Σήμερα, στα 39 του, ζει πια μόνιμα στη Νιγηρία.

Έξι χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη χώρα μας, αλλά και την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, ο 39χρονος πια Νιγηριανός, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Πολωνίας στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής, μιλάει στο Sport24.gr και βγάζει από μέσα του πολλά που τόσα χρόνια κρατούσε για τον εαυτό του. Περιγράφει χωρίς δισταγμό γεγονότα που τον έκαναν να αισθανθεί υπέροχα, αλλά και περιστατικά που τον εκνεύρισαν, που τον απογοήτευσαν και τον έκαναν να βγει εκτός εαυτού.

Αναφέρεται σε Βαρδινογιάννη, Μαρκαριάν, Κυράστα, Αναστασιάδη, Μαλεζάνι, Γκονζάλες, Βαζέχα. Για όλους κάτι έχει να πει. Ο Έκι που έφτιαχνε την ενδεκάδα με τον "βαρετό" Μαλεζάνι, οι οποίοι τον "πέταξαν" εκτός ομάδας. Μιλάει γι' αυτούς από τους οποίους δεν έχει παράπονο, επιτίθεται χωρίς φόβο προς αυτούς που κατά τη γνώμη του είχαν σαφή σκοπό να τον πλήξουν, ιδίως στην Ξάνθη: Η ζήλια των συμπαικτών του και το συμβάν με τον Πανόπουλο, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του στην ακριτική ομάδα.

Αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, από τους οποίους ζητάει συγγνώμη, αποκαλύπτοντας ότι ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε στην καριέρα του ήταν ο Τάκης Λεμονής! Διαβάστε τη UNIQUE εξομολόγηση του Ολιζαντέμπε από το Λάγος της Νιγηρίας όπου μένει πια μόνιμα...

- Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έφυγες από την Ελλάδα. Πού ζεις πλέον;

"Μόνιμα στη Νιγηρία. Μερικές φορές στο Λάγος, άλλοτε στην ανατολική πλευρά της Νιγηρίας".

- Μένεις μόνος; Με την οικογένειά σου; Με τι ασχολείσαι;

"Δεν έχω δουλειά γραφείου, αν αυτό θέλεις να ακούσεις.  Μένω με την οικογένειά μου. Έχω μια πανέμορφη κόρη".

- Πώς περνάς την καθημερινότητά σου;

"Ξυπνάω νωρίς το πρωί. Παίρνω πρωινό και μετά πηγαίνω να παρακολουθήσω νεαρά ταλέντα που παίζουν μπάλα. Μετά θα πιω καφέ, θα συναντήσω φίλους και θα συζητήσω μαζί τους για επαγγελματικά θέματα".

- Από τότε που έφυγες από την Ελλάδα, επέστρεψες ποτέ;

"Ναι, είχα έρθει στην Ελλάδα μία μόνο φορά, για επαγγελματικό λόγο. Δεν έμεινα για αρκετό καιρό πάντως".

- Πού θεωρείς ότι πέρασες τα καλύτερα χρόνια της καριέρας σου;

"Τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου τις πέρασα στην Κίνα. Εκεί είχα χρόνο απλά να παίζω ποδόσφαιρο. Οι συμπαίκτες μου με σέβονταν, οι προπονητές μου το ίδιο. Ο πρόεδρος και ολόκληρη η πόλη μου έδειχναν αγάπη. Μάλιστα με έκαναν επίτιμο δημότη της επαρχίας Henan. Επίσης τα χρήματα που πήρα στην Κίνα δεν ήταν καθόλου άσχημα".

- Ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές που πέρασες στην Ελλάδα;

"Όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο με τον Παναθηναϊκό".

- Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου στον Παναθηναϊκό;

"Όταν ήρθε προπονητής ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αυτός ο Ιταλός. Εξαιτίας του έφυγα από τον Παναθηναϊκό! Ήταν τόσο βαρετός και για κάποιο λόγο δεν με πήγαινε καθόλου. Επίσης κακή στιγμή ήταν όταν δεν υπέγραψα στη Μπέρμιγχαμ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002".

- Με ποιους παίκτες ήσουν πιο κοντά όταν έπαιζες στον Παναθηναϊκό;

"Δεν θα έλεγα ότι ήμουν κολλητός με κάποιον. Ήμουν όμως φίλος με όλους τους συμπαίκτες. Δεν είχα τίποτα να χωρίσω".

- Έχεις διατηρήσει επαφή με κανέναν;

"Όχι, τώρα δεν μιλάω με κανέναν. Πιο παλιά συνήθιζα να μιλάω με τον Στέφανο Κοτσόλη".

- Γνωρίζεις πώς είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό αυτή την περίοδο;

"Ναι, ξέρω. Ειλικρινά όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια τόσο μεγάλη ομάδα μπορεί να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα αναγεννηθεί ξανά".

- Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης σου στον Παναθηναϊκό;

"Ο Νικοπολίδης. Ήταν ο καλύτερος στη θέση του. Επίσης θα σου πω ότι ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κάποιος τον Κυργιάκο και τον Σεϊταρίδη. Ο Κυργιάκος έπαιζε λίγο... βρώμικα, ο Σεϊταρίδης ήταν πολύ γρήγορος".

-Ποια ήταν η σχέση σου με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη;

"Δεν τον ήξερα και τόσο πολύ. Είχα όμως μια συνάντηση μαζί του, την περίοδο που δεν αγωνιζόμουν αρκετά στον Παναθηναϊκό. Μου είπε ότι μπορώ να φύγω από την ομάδα αν το θέλω. Γι' αυτό πήγα και υπέγραψα στην Πόρτσμουθ για λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με αυτά που έπαιρνα στον Παναθηναϊκό. Αυτή ήταν πολύ κακή απόφαση, να φύγω από μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός και να πάω σε ένα μικρό κλαμπ, στην Πόρτσμουθ".

- Τι δεν σου άρεσε εκεί;

"Δεν είχε δικό της προπονητικό κέντρο. Τα αποδυτήρια ήταν σε απαίσια κατάσταση. Έπεσα σε μελαγχολία όταν ήμουν στην Πόρτσμουθ. Απαίσια πόλη, επίσης. Είχε μόνο ένα Μall για να ψωνίσεις, καθόλου νυχτερινή ζωή. Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου για το οποίο μετανιώνω".

- Με τον Σέρχιο Μαρκαριάν πώς ήταν η συνεργασία;

"Ο Μαρκαριάν ήταν εντάξει απέναντί μου στη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ήταν πολύ επηρεασμένος από τους Έλληνες παίκτες που ήταν στην ομάδα. Γι' αυτό αποκλειστήκαμε στα προημιτελικά του UEFA από την Πόρτο στην έδρα μας. Γιατί έβαλε αμυντικό χαφ έναν παίκτη που ήταν αριστερός full back (σ.σ. εννοεί τον Παντελή Κωνσταντινίδη). Έχασε τη μπάλα και μας έβαλαν γκολ μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Μετά την πρώτη του θητεία, ήρθε και μου ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν με χρησιμοποιούσε. Όταν ήρθε για δεύτερη φορά στην ομάδα, με έβαζε μαζί με τον Κωνσταντίνου. Σε γενικές γραμμές καλός τύπος".

- Τι θυμάσαι από τους αγώνες των "8" με την Πόρτο;

"Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Έβαλα γκολ κόντρα στον Μουρίνιο, η ομάδα του οποίου πήρε αργότερα το τρόπαιο. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η BMW του Μπασινά που έχασα! Μετά το νικηφόρο πρώτο παιχνίδι, έβαλα στοίχημα με τον Μπασινά να μου έδινε την BMW Χ5 του σε πολύ καλή τιμή. Φυσικά αυτό δεν συνέβη ποτέ, γιατί χάσαμε στο δεύτερο ματς. Τρελάθηκα!".

- Συμμετείχες επίσης σε ένα σπουδαίο ματς, αυτό με τη Μπαρτσελόνα στους "8" του Champions League. Στα τελευταία λεπτά δέχτηκες μπουνιά από τον Μπονάνο στην αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν καταλογίστηκε παράβαση...

"Νομίζω ότι υπήρχε ξεκάθαρη παράβαση. Ήταν πέναλτι. Ο Μπονάνο με χτύπησε, όχι εγώ αυτόν. Αυτός απλά προσποιούνταν ότι χτύπησε. Πώς μπορείς να χτυπάς κάποιον και μετά να κάνεις ότι... πεθαίνεις; Ήταν φανερό ότι ήθελαν να περάσει η Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League. Ο Παναθηναϊκός μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο Καμπ Νόου. Λίγοι μπορούν να υπερηφανευτούν γι' αυτό".

- Ποια είναι η άποψή σου για τον Γιάννη Κυράστα;

"Ας αναπαυτεί η ψυχή του. Πολύ συνεννοήσιμος άνθρωπος. Μου άρεσε πολύ και νομίζω ότι το ίδιο ίσχυε και από τη δική του πλευρά. Ήταν αξιοσέβαστος μέσα στα αποδυτήρια από όλους".

- Για τον Άγγελο Αναστασιάδη;

"Ήταν πολύ θρησκευόμενος. Είχε αγαπημένο παίκτη τον Λυμπερόπουλο, τον είχε σαν γιο του. Ήμουν μια χαρά απέναντί του. Υπέγραψα στον Παναθηναϊκό όταν ήταν αυτός προπονητής, οπότε τον ευχαριστώ γι' αυτό. Ποτέ δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να τον ευχαριστήσω, οπότε το κάνω τώρα. Σε ευχαριστώ κόουτς»!

- Τι θυμάσαι από τον Έκι Γκονζάλες;

"Ο Γκονζάλες ήταν πολύ καλός παίκτης. Έφτιαχνε την ενδεκάδα μαζί με τον Μαλεζάνι. Μιλούσαν ιταλικά και οι δύο. Όταν αντιμετώπιζα τραυματισμούς και δεν ήμουν στην καλύτερη φάση της καριέρας μου, αυτός και ο Μαλεζάνι με πέταξαν εκτός από την ενδεκάδα και αποφάσισαν να βάζουν τον Μάντζιο. Ο καιρός έχει γυρίσματα. Μετά τραυματίστηκε κι αυτός και έφυγε από την ομάδα. Ομολογώ ότι ήταν φανταστικός παίκτης. Πανέξυπνος ποδοσφαιριστής. Κάλυπτε τη σωματική του ανεπάρκεια και με την ικανότητα που είχε με τη μπάλα στα πόδια".

- Τι πρόβλημα είχες ακριβώς στο γόνατό σου;

"Τα ΜΜΕ πάντα αναπαρήγαγαν ψεύτικα ρεπορτάζ για το γόνατό μου. Δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, αλλά μετά την επέμβαση την οποία έκανα, χειροτέρεψα. Ποτέ ξανά δεν έφτασα στο 100% της κατάστασής μου. Στο υπόλοιπο της καριέρας μου πάλευα να αντιμετωπίσω τη ζημιά που είχε γίνει από την εγχείρηση. Μου ήταν πολύ δύσκολο, έπαιζα ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

Έχασα τη θέση μου στην εθνική Πολωνίας. Θυμάμαι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα να με συναντήσει ο ομοσπονδιακός προπονητής της Πολωνίας, ο κ. Γιάνας, για να με πείσει να επιστρέψω στην ομάδα. Αναγκάστηκα να του πω ότι δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί δεν θα με άφηνε το γόνατο. Το πήρε στραβά. Όταν με κάλεσε, με ταπείνωσε. Με άφησε στον πάγκο στο πρώτο παιχνίδι και στο επόμενο ήμουν εκτός αποστολής. Κατάλαβα ότι η εθνική Πολωνίας έχει τελειώσει για εμένα".

- Πόσο επηρέασε την καριέρα σου ο τραυματισμός στο γόνατο;

"Με επηρέασε η επέμβαση, όχι ο τραυματισμός".

- Για τον Γιώργο Καραγκούνη ποια είναι η άποψή σου;

"Ο Καραγκούνης ήταν πιθανότατα ο καλύτερος μέσος, ο πιο ολοκληρωμένος. Δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση ότι έδωσε τόσους πολλούς αγώνες με την Εθνική Ελλάδας. Εμένα προσωπικά μου έδωσε πολλές ασίστ".

- Για τον Κριστόφ Βαζέχα;

"Δεν τον ήξερα προσωπικά. Έβαλε πάρα πολλά γκολ με τον Παναθηναϊκό. Λατρεύτηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και από την πόλη. Εγώ όμως έχω περισσότερα γκολ από αυτόν στην εθνική Πολωνίας. (σ.σ. γέλια). Φυσικά κάνω χιούμορ".

- Ποιο γκολ δεν θα ξεχάσεις ποτέ στην Ελλάδα;

"Τα δύο με τον Ολυμπιακό στο 2-2 του ΟΑΚΑ. Δεν ήταν τα πιο ωραία, αλλά αυτά έκαναν τον κόσμο του Παναθηναϊκού να με αγαπήσει και να με λατρέψει".
- Ποιος ήταν ο αντίπαλος στην Ελλάδα που δεν θα ξεχάσεις;

"Πάντα μου άρεσε να πηγαίνω στην Τούμπα. Ήταν το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα ήταν απίθανη. Μου αρέσει επίσης η Θεσσαλονίκη".

- Τι θυμάσαι από την Ξάνθη στην οποία αγωνίστηκες μετά τον Παναθηναϊκό;

"Η Ξάνθη ήταν η ομάδα στην οποία νόμιζα ότι θα αναγεννήσω την καριέρα μου, από τη στιγμή που στην Πόρτσμουθ τα πράγματα δεν μου πήγαν καλά. Όταν πήγα εκεί, είδα παίκτες μέσα στη ζήλια. Δούλευα σκληρά καθημερινά, στην προσπάθειά μου να μπω στην ενδεκάδα. Όλες μου οι προσπάθειες πήγαν στράφι. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές, ειδικά ο Ζουέλα, που έδιναν κακές πληροφορίες για εμένα στον πρόεδρο".

- Ποιες ήταν αυτές οι πληροφορίες;

"Του έλεγαν για παράδειγμα ότι ο Ολιζαντέμπε έχει μεγάλο σπίτι στην Αθήνα. Ότι έχει μια όμορφη γυναίκα και ένα αυτοκίνητο CL55 AMG (Mercedes-Benz). Και φαντάσου ότι τον Ζουέλα με τη γυναίκα του, τους φιλοξένησα στο σπίτι μου κατά τη διάρκεια της διακοπής λόγω του Πάσχα. Θυμάμαι ακόμα όταν κατεβήκαμε στην Αθήνα για να παίξουμε κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Τραγουδούσαν όλοι το γνωστό σύνθημα: «Μανωλάκη, εεε...». Το ξέρεις, δεν χρειάζεται να στο πω...

Ήταν μια πανέμορφη μέρα. Την επομένη, με κάλεσε στο γραφείο του ο πρόεδρος και μου λέει: «Ποιος νομίζεις ότι είσαι;». Του απάντησα ότι απλά απάντησα στην αγάπη των οπαδών του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι φυσιολογικό σε όλο τον κόσμο, να χαιρετάει ένας ποδοσφαιριστής τους οπαδούς της παλιάς του ομάδας. Μου απάντησε: «Ναι, αλλά τώρα είσαι στην Ξάνθη». Και του είπα: «Ναι, αλλά αυτός είναι ο Παναθηναϊκός». Από τότε πιστεύω ότι άρχισαν όλα τα προβλήματα. Από εκείνη τη μέρα. Είπα στον πρόεδρο ότι δεν είναι ο Θεός και ότι αν δεν με θέλει στην ομάδα, αυτό είναι πρόβλημά του.

Αυτός ήταν που έφτιαχνε την ενδεκάδα της ομάδας και με άφηνε στον πάγκο. Θυμάμαι ένα παιχνίδι της Ξάνθης με την ΑΕΚ. Ήρθε στα αποδυτήρια και αντί του Λεμονή, έκανε αυτός την ομιλία στα αποδυτήρια. Ο Λεμονής ήταν τόσο τσαντισμένος, που στον επόμενο εκτός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο, παραιτήθηκε στο γήπεδο μετά το ματς".
- Τι άποψη έχεις για τον Τάκη Λεμονή;

"Ζητώ συγγνώμη από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αλλά θα πω αυτό που νιώθω και αυτό που πραγματικά αισθάνομαι. Ο Λεμονής ήταν για εμένα ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου. Πάρα, μα πάρα πολύ καλός προπονητής! Με προσωπικότητα. Απολάμβανα κάθε προπόνηση που έκανα μαζί του. Εντάξει, μπορεί να μη με χρησιμοποιούσε, αλλά δεν ήμουν θυμωμένος μαζί του, γιατί γνώριζα καλά ότι αυτό ήταν απόφαση του προέδρου, που έφτιαχνε την ενδεκάδα. Φτάνω στο συμπέρασμα πως και η θητεία μου στην Ξάνθη, ήταν μια μαύρη σελίδα στη ζωή μου".

- Υπήρξε κάποιος παίκτης στην Ξάνθη που είχες σε εκτίμηση;

"Ναι, μόνο ένας. Ο μοναδικός καλός παίκτης σε εκείνη την ομάδα ήταν ο Τοροσίδης. Δες πού είναι σήμερα. Πολύ καλός επαγγελματίας, πολύ καλός άνθρωπος. Υπήρχε και ένας τύπος, που λέγεται Λαμπριάκος. Μερικές φορές τον έβλεπες να παίζει στόπερ, τις άλλες σέντερ φορ. Ανέκδοτο. Δεν μου έκανε καμία έκπληξη, γιατί ήταν ο... άνθρωπος του προέδρου".

- Όταν έπαιζες στον Παναθηναϊκό, είχες πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα;

"Όχι, δεν είχα. Και δεν ενδιαφερόμουν κιόλας εκείνη την περίοδο. Είχα πρόταση μόνο από την Πόρτο, αλλά ο τραυματισμός ήταν εμπόδιο στη μεταγραφή...".

- Πότε έκανε πρόταση η Πόρτο;

"Μετά τους αγώνες στα προημιτελικά του UEFA".

- Αν γύριζες το χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες στη ζωή σου και στην καριέρα σου;

"Είμαι στη Νιγηρία και έχω αυτό το ξέσπασμα. Ο Θεός ήταν πολύ καλός απέναντί μου. Μόνο στον Θεό δείχνω όλο τον σεβασμό. Και αν ο Θεός είναι στο πλευρό μου, ποιον να φοβηθώ; Όλοι οι εχθροί μου θα ηττηθούν. Κανένας άνθρωπος δεν είναι Θεός και με τον Θεό δεν μπορείς να αποτύχεις. Δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως στη ζωή μου. Έκανα ό,τι αγάπησα και πληρωνόμουν γι' αυτό.

Πήγα ενάντια στη θέληση και την επιθυμία των γονιών μου, αλλά πέτυχα. Θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος, πως το γεγονός ότι έπαιξα στην Ευρώπη, ήταν για εμένα επίτευγμα. Γύρισα τον κόσμο με το ποδόσφαιρο. Έπαιξα Τσάμπιονς Λιγκ, Μουντιάλ. Τι άλλο να ζητήσω; Γνώρισα διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές κουλτούρες. Παντρεύτηκα λευκή γυναίκα, αγόρασα σπίτι και αυτοκίνητο. Είμαι πρότυπο για τους ανθρώπους του τόπου μου. Ευχαριστώ τον Θεό για όλα".
sport24.gr

Λέει κάποια πράγματα που συμβαίνουν στις ομάδες.Όχι ότι δεν τα ξέρουμε.Τα ξέρουμε.Βέβαια είναι αλλιώς να τα λέει ένας ποδοσφαιριστής.Είναι πιο εύκολο άλλωστε για έναν ξένο να τα πει παρά για έναν έλληνα.Άλλωστε ο έλληνας κάπου θα τριγυρίζει στις ομάδες.

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #5 στις: Τετ 28 Μάρ 2018 21:41 »
Κάθαρση στο ποδόσφαιρο και άλλα εκλεκτά παραμύθια - του Θάνου Καμήλαλη
http://ellinofreneianet.gr/documents/mousafirides/1861-2018-03-28-10-59-04.html
« Τελευταία τροποποίηση: Τετ 28 Μάρ 2018 21:47 από fon7 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #6 στις: Κυρ 18 Νοέ 2018 23:34 »
Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ζωή μετά… (το ποδόσφαιρο)
Η λάμψη είναι εκτυφλωτική, αλλά τελικά διαρκεί λίγο. Τι γίνεται στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή όταν τα φώτα σβήσουν και στα 35 του βρεθεί στον αληθινό κόσμο. Οι έρευνες κάνουν λόγο για αυξημένα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας που βέβαια είναι ταμπού. Κάποιοι ωστόσο έχουν το θάρρος και μιλούν για αυτά

Κανένα άθλημα δεν λατρεύτηκε όσο το ποδόσφαιρο. Μπορεί η εποχή της αλάνας να ανήκει προ πολλού στη σφαίρα των νοσταλγικών διηγήσεων και η γοητεία του να θάμπωσε από τα απανωτά εγχώρια και διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς, παραμένει, ωστόσο, το μοναδικό παιχνίδι που προκαλεί τόσο έντονες συγκινήσεις σε πολιτικούς, διανοούμενους, οπαδούς, διαιτητές, προπονητές και βεβαίως παίχτες. Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι τελευταίοι εύκολα αναγορεύονται σε εξαιρετικά τυχερούς ανθρώπους. Εκαναν το παιδικό τους χόμπι επάγγελμα και την εφηβική τους φαντασίωση καριέρα. Οταν χιλιάδες συνομήλικοί τους κοπιάζαν στα φοιτητικά αμφιθέατρα και αγωνιούσαν έπειτα από κάθε συνέντευξη, εκείνοι (όσοι αγωνίστηκαν σε υψηλό επίπεδο) είχαν αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και χρήμα.

«Jusqu’ ici tout va bien» (μέχρι εδώ όλα πάνε καλά) που έλεγε κι ο σκηνοθέτης Ματιέ Κάσσοβιτς. Τι γίνεται, όμως, παρακάτω και δη όταν αυτό το «παρακάτω» δεν είναι καθόλου απροσδιόριστο αλλά σαφώς και αυστηρώς ορισμένο στην ηλικία των 35-37 ετών; Γιατί όλες οι θρυλικές βιογραφίες, οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ για τους «θεούς» των γηπέδων σταματάνε στο τελευταίο γκολ; Πώς είναι η ζωή μετά το ποδόσφαιρο;

Γιατί υπάρχει ζωή και μετά… μόνο που είναι λιγότερο λαμπερή, αφού οι ήρωες μετατρέπονται ξαφνικά σε κοινούς θνητούς, ο ήχος του παρατεταμένου χειροκροτήματος σβήνει και οι Κυριακές απλώνονται μελαγχολικές καλύπτοντας το κενό. Βλέπεις, για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή η κλεψύδρα γυρνάει αντίστροφα από την πρώτη μέρα της καριέρας του και βρίσκεται πολύ σύντομα σ’ ένα εντελώς καινούργιο τοπίο που θέλει μεγάλη προετοιμασία και ψύχραιμη διαχείριση για να μην καταστεί τραυματικό. «Τη μία μέρα βρίσκεσαι μπροστά σε ένα κοινό 60.000 – 80.000 κόσμου. Παίζεις στην εθνική ομάδα. Δίνεις συνεντεύξεις. Ολοι σε παρακολουθούν. Την επόμενη μέρα σταματάς. Δεν είσαι τίποτα. Κανείς δε μιλάει για σένα πια. Ενιωθα ότι είχα χάσει ένα βασικό σκοπό της ζωής μου. Κλειδώθηκα στο μυαλό μου… και σίγουρα αυτό είναι ένα ακατάλληλο μέρος να υπάρχεις», εξομολογήθηκε πρόσφατα ο 42χρονος σήμερα αμερικανός πρώην τερματοφύλακας Τζόνι Γουόκερ, περιγράφοντας πώς ο ίδιος βίωσε αυτή τη μετάβαση.

Παρόμοιες εμπειρίες έχουν χιλιάδες παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, μόνο που αυτές σπάνια διαπερνούν το πέπλο της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα. Το ποδόσφαιρο ως κατεξοχήν χώρος επιθετικής αρρενωπότητας δημιουργεί αυτόματα μία ιδιότυπη ομερτά, όπου τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι παλαίμαχοι παίκτες αποφεύγουν να μιλήσουν για τον εαυτό τους με τρόπο που μπορεί να καταδείξει την τρωτότητα τους και να αποδομήσει μια καλά φιλοτεχνημένη στιβαρή δημόσια εικόνα. Με αυτή την έννοια το κομμάτι του βιώματος, του συναισθήματος και της ψυχικής υγείας εν γένει είναι θέματα ταμπού που για τον καθένα παραμένουν βαθιά ανομολόγητα και εσωτερικευμένα σε μια μοναχική πορεία.

«Σταμάτησα στα 34. Δεν το ‘χα σκεφτεί καθόλου πριν. Απογοητεύτηκα από την τελευταία μου παρουσία στην ομάδα. Η περίοδος 2003 – 2004 ήταν ένα σοκ για μένα. Είχα απηυδήσει μ’ αυτούς που διοικούσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο όμως είναι τρόπος ζωής για μένα. Με αυτό μεγάλωσα. Δεν μπορούσα να το βγάλω από μέσα μου», λέει ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής του ΑΟ Επισκοπής Τάκης Γκώνιας. Συνεχίζει εξίσου σταράτα μιλώντας για τη συμβολή των μάνατζερ και των συλλόγων σε αυτή την κρίσιμη καμπή στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή: «Οι μάνατζερ 100% δεν βοηθάνε. Κάποιοι σύλλογοι βοηθάνε συγκεκριμένους παίκτες. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Αυτή η μετάβαση είναι μια δύσκολη υπόθεση. Έχω υπόψη μου αρκετά στενάχωρα παραδείγματα».

«Χώρισα, το κλίμα έκανε κακό στα παιδιά»

Αντίκρισα κάποια τέτοια παραδείγματα. Ο Χάρης Σοφιανός είναι ίσως το αντιπροσωπευτικότερο. Η ζωντανή απόδειξη της σκοτεινής πλευράς του ποδοσφαίρου,  που δεν βρίσκει εύκολα χώρο στα διθυραμβικά εξώφυλλα του αθλητικού Τύπου. Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που άρχισε την καριέρα του στον Πανιώνιο, η οποία έληξε απρόσμενα έπειτα από έναν σκληρό τραυματισμό στον Εθνικό Πειραιώς. Κουβαλά από εκείνα τα χρόνια δημοσιεύματα της εποχής με τίτλους όπως «Σοκ από τον τραυματισμό του Σοφιανού» ή «Το δράμα του Χάρη» και ίσως ένα αμετάκλητα ανεκπλήρωτο απωθημένο ότι δεν έπαιξε όσο λαχταρούσε. «Το ’79 που ο Πανιώνιος κέρδισε το Κύπελλο, οι φίλαθλοι ήρθαν μέχρι το σπίτι μου. Είχα πολύ καλύτερες προοπτικές» θυμάται σήμερα. Η υπόθεση του τότε ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλισης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που κατοχυρώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια. «Επί της ουσίας δεν ξανάπαιξα. Το μόνο που έκανα ήταν να προσπαθώ χωρίς καμία στήριξη να ξαναπαίξω, μόνο και μόνο από την τρέλα μου για το ποδόσφαιρο. Το 1994 χώρισα και με τη γυναίκα μου γιατί το κλίμα που είχα δημιουργήσει στο σπίτι με τη στεναχώρεια και τα νεύρα μου έκανε κακό στα παιδιά» παραδέχεται με μια ειλικρίνεια που σπανίζει σε αυτό τον κλάδο. Ο Χάρης ταλαιπωρήθηκε χρόνια για να πάρει κάποια από τα λεφτά που του χρωστούσε η ομάδα του και να ολοκληρώσει τις θεραπείες για το πόδι του, με τη συνδρομή της τωρινής διοίκησης του ΠΣΑΠ. Πλέον έχει επιστρέψει στο πατρικό του και κοιμάται σε έναν καναπέ –όπως λέει– ενώ έχει αρχίσει μια προσπάθεια φτιάχνοντας μια δική του ακαδημία (Ιντερ Σοφιανός).

Το ποδόσφαιρο, όπως και να το κάνουμε,  έχει έναν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Ένα σώμα που κινείται σε οριακούς ρυθμούς, βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένο σε ένα στραβοπάτημα της τύχης.  Ένας σοβαρός τραυματισμός μπορεί να διακόψει ακόμα πιο πρόωρα την καριέρα ενός παίκτη και να του αφήσει κουσούρια για όλη του τη ζωή. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι παίχτες έχουν δύο έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Ο αλκοολισμός χτυπά έναν στους τέσσερις παλαίμαχους

Ούτως η άλλως η στιγμή που κρεμάς τα παπούτσια είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω ηλικίας είναι αρκετά ζόρικη. Η πρόσφατη έρευνα της FIFPro (Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) είναι άκρως αποκαλυπτική. Η έρευνα διενεργήθηκε τη διετία 2013 – 2015 σε 11 χώρες και στα βασικά της συμπεράσματα μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται ότι το 35% των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών βασανίζονται από προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον το 28% ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και το 25% αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού.

Το 2011 το ποδοσφαιρικό στερέωμα της Αγγλίας συνταράχτηκε από την αυτοκτονία του τεχνικού της Εθνικής Ουαλίας και πρώην ποδοσφαιριστή Γκάρι Σπιντ, ενώ και ο γερμανός αμυντικός Αντρέας Μπίρμαν , έβαλε τέλος στη ζωή του, αφού προηγουμένως είχε γνωστοποιήσει το πρόβλημα του με το βιβλίο «Κατάθλιψη: Κόκκινη Κάρτα». Σε τέτοιες συνθήκες κουρτίνας, μόνο διάβημα τόλμης μπορεί να χαρακτηριστεί  η ανοιχτή τοποθέτηση των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Καρλ Καρλάιλ και Σταν Κόλιμορ, οι οποίοι αποφάσισαν να αντιπαρατεθούν με το σκοτάδια τους δημόσια.

«Οταν παίζεις μπάλα νομίζεις ότι θα το κάνεις για πάντα»

«Όταν μένεις στο περιθώριο είναι δεδομένο ότι θα έχεις ψυχολογικά προβλήματα. Ειδικά αν κάποιος τραυματίζεται και αναγκάζεται να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο είναι πολύ επώδυνο. Ξαφνικά μένεις χωρίς εργασία και ανατρέπεται όλη η κανονικότητα της ζωής σου» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών) και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Διονύσης Δημόπουλος. Το σωματείο επιδιώκει με μια σειρά από δράσεις να στηρίξει τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές παρέχοντας νομική συνδρομή σε ζητήματα δεδουλευμένων και ενσήμων, γιατί υπάρχουν κι αυτές οι αθέατες για το ευρύ κοινό πτυχές του ποδοσφαίρου. Στέκεται όμως κοντά τους και σε ένα κοινωνιοψυχολογικό επίπεδο. Για παράδειγμα μέσα από την ομάδα του ΠΣΑΠ που δίνει αγώνες κοινωνικού χαρακτήρα, οι παλαίμαχοι νιώθουν ότι υπάρχει μια συνέχεια στη ζωή τους.

Μια βασική αντίθεση που αναδεικνύεται όταν οι ποδοσφαιριστές σταματούν την καριέρα τους, είναι ότι επειδή από πολλή νεαρή ηλικία βρίσκονται και ζουν σε συνθήκες ενός προστατευμένου μεν αλλά μονοθεματικού περιβάλλοντος, δεν έχουν αναπτύξει δεξιότητες γνωστικού ή τεχνικού χαρακτήρα που στην υπόλοιπη ζωή είναι χρήσιμες ή και απαραίτητες. «Όταν παίζεις μπάλα νομίζεις ότι θα το κάνεις για πάντα. Εγώ όταν ήμουν 38 νόμιζα ότι είχα μπροστά μου 10 χρόνια. Τώρα που σταμάτησα το ποδόσφαιρο καταλαβαίνω πόσο λάθος έκανα που δεν ανέπτυξα το γνωστικό μου επίπεδο» επισημαίνει ο ταμίας του ΠΣΑΠ και επίσης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Σταμάτης Συρίγος. Γι’ αυτό το λόγο το Σωματείο έχει ξεκινήσει μια διπλή διαδικασία πληροφόρησης των ποδοσφαιριστών για την επόμενη μέρα και συνεργασίας με διεθνή Πανεπιστήμια, όπου θα μπορούν με ευνοϊκούς όρους να σπουδάσουν.

Σκληρό τάκλιν από την καθημερινότητα

Παλιότερη έρευνα για το αμερικανικό φούτμπολ που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό  και τη δική μας πραγματικότητα έδειξε ότι για τους πρώην παίχτες το πιο εύκολο κομμάτι διαχείρισης της καθημερινότητας που για τον υπόλοιπο πληθυσμό εκτελείται ως αυτοματοποιημένη ρουτίνα, φαντάζει βουνό. Απλά πράγματα όπως οι συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, τα χαρτάκια στις ουρές, το check in στα αεροδρόμια μοιάζουν με δυσεπίλυτες εξισώσεις… γιατί για όλα αυτά παλιότερα μεριμνούσαν οι μάνατζερ, οι φροντιστές, οι ομάδες. Οταν αυτοί φεύγουν μαζί με τα φλας του αγωνιστικού χώρου μένεις μόνος σου με το καθόλου συγκαταβατικό τέρας τη γραφειοκρατίας. Πρέπει να το μάθεις και να το «κουλαντρίσεις». Αν είσαι βέβαια λίγο ψυλλιασμένος και μέτρησες σωστά το μέγεθος της επιτυχίας σου και τη γρήγορη εξαΰλωση της, τότε τίποτα από αυτά δεν είναι ικανό να σου προκαλέσει πανικό.

Ο Ηλίας Πουρσανίδης ανήκει σε αυτή την κατηγορία. «Για κάποια χρόνια της ζωής μου Τετάρτη με Κυριακή ήμουν στο γήπεδο. Υπάρχει μια δημοσιότητα που ορισμένοι από εμάς δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Σε μια δημόσια υπηρεσία για παράδειγμα ανοίγουν αμέσως οι πόρτες. Όταν σταματάς δεν είναι το ίδιο. Αν είσαι κακομαθημένος και συνηθίζεις να σου λύνουν οι άλλοι τα προβλήματα της καθημερινότητας, τότε μετά θα τα βρεις δύσκολα. Προσωπικά όταν έμπαινα σε μια τράπεζα και κάνανε πέρα, ντρεπόμουν, δεν το αποδεχόμουν αυτό και καθόμουν κανονικά στην ουρά. Πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου ποιος είσαι και για πόσο είσαι. Είναι στάση ζωής αυτό σε κάθε επάγγελμα. Εμένα μου φέρθηκε καλά το ποδόσφαιρο και θεωρώ ότι την κατάλληλη στιγμή αποσύρθηκα» λέει.

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα μεγάλο και μετέωρο ερώτημα για το «μετά το ποδόσφαιρο». Η φόρτιση που εσωκλείει το άθλημα από μόνο του, η ένταση του πρωταθλητισμού , η αφοσίωση που απαιτεί και η σωματική καταπόνηση αφήνουν έντονο ίχνος στον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχοσύνθεση των παιχτών. Ορισμένα κράτη της κεντρικής Ευρώπης και του αγγλοσαξωνικού κόσμου κάνουν δειλά-δειλά κάποια βήματα για τη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού πλαισίου στον τομέα της ψυχικής υγείας για τους ποδοσφαιριστές. Στην Αγγλία ήδη λειτουργούν 16 εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης ψυχικών ασθενειών. Στη Γερμανία υπάρχει αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή. Στον ευρωπαϊκό Νότο είμαστε ακόμα στο συνεσταλμένο στάδιο παραδοχής του αυτονόητου.

«Ατομικά είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσει κάποιος, αν έχει ένα αρκετά υποστηρικτικό περιβάλλον και την κατάλληλη ενημέρωση. Η συλλογική προσπάθεια είναι δύσκολη γιατί η κατάθλιψη είναι ακόμα μια ασθένεια η οποία είναι γνωστή μεν αλλά αντιμετωπίζεται με πολλή επιφύλαξη δε, και σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγνωρίζεται εύκολα. Ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ή ανθρώπους με οικονομική επιφάνεια, θεωρείται απίθανο να νοσούν από κατάθλιψη, καθώς στη γενική αντίληψη η κατάθλιψη είναι αρρώστια των φτωχότερων, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κατά την γνώμη μου η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, κάτι που στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί στα πρώτα χρόνια που χτίζεται ένας ποδοσφαιριστής, δηλαδή στις ακαδημίες. Το να χτίζεις προσωπικότητες σφαιρικά, μέσα στις οποίες θα περιέχεται και ο ποδοσφαιριστής, με την συμβολή του σχολείου, της οικογένειας και της ακαδημίας συγχρόνως είναι η καλύτερη άμυνα για έναν νέο ποδοσφαιριστή που μπαίνει στα βαθιά νερά του επαγγελματισμού», τονίζει η Γαλάτεια Γιώτη, αθλητική ψυχολόγος,
μέλος της British Psychological Society και της British Association for Sport & Exercise Sciences

Όλοι συνηγορούν ότι η πρόληψη, η επαρκής ενημέρωση, η διαμόρφωση δομών στήριξης και η ατομική προεργασία είναι ο καλύτερος δρόμος για να γίνει ομαλά αυτή μετάβαση από το γήπεδο στην υπόλοιπη ζωή κρατώντας ως φυλαχτό το πάθος του παιχνιδιού.  Σα μια μαγική ανάμνηση που ζωντανεύει χωρίς πικρία ξανά και ξανά στις κουβέντες με φίλους και στις φωτογραφίες που κρεμάνε στο δωμάτιο τους οι πιτσιρικάδες που μεγαλώνουν ψάχνοντας το δικό τους ποδοσφαιρικό παραμύθι. Σχεδόν όλοι οι πιτσιρικάδες του κόσμου δηλαδή. Εκεί θα αφήσω και εγώ την αποφώνηση του θέματος, στο «Φάντομ» των θρυλικών αποκρούσεων του ‘80.

«Ο,τι έκανα όσο έπαιζα, κάνω και τώρα» μου είπε ο Νίκος Σαργκάνης όταν συναντηθήκαμε στα γρασίδια της ακαδημίας του ανάμεσα σε ασπρόμαυρες αφίσες. Έπιασε με τη μια το καχύποπτο ύφος: «Μη γελάς που καπνίζω και τότε κάπνιζα». Μου μίλησε για τα χρόνια της αλάνας και τη μεταπήδηση στον επαγγελματισμό, για την εποχή χωρίς ατζέντηδες που ο κάθε παίχτης βρίσκονταν μόνος του μπροστά στους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας και ποτέ δεν ήταν σίγουρος αν τον ρίξανε στο ντιλ, για τον αδυσώπητα σκληρό χρόνο του ποδοσφαίρου που δεν πρέπει να σε ξεγελάσει: «Είχα προετοιμαστεί για τη στιγμή που θα σταματούσα. Το μυαλό είναι το πιο δύσκολο στην προσαρμογή. Ξέρω ανθρώπους που παίζαμε μαζί και παράτησαν τον εαυτό τους, μελαγχόλησαν και το ‘ριξαν στο πιοτό. Θέλει ωριμότητα. Για τις ομάδες είσαι αναλώσιμος. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν οι σύλλογοι για το τι θα γίνει αύριο ένας ποδοσφαιριστής. Στάθηκα πολύ τυχερός , αφού δούλεψα σ’ αυτό που ήθελα. Γνώριζα όμως ότι ο χρόνος στο ποδόσφαιρο έχει ημερομηνία λήξης».
protagon. gr

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.906
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #7 στις: Τρι 07 Μάι 2019 12:14 »
Ελληνικό ποδόσφαιρο....

Τελικός σε γήπεδο 60000 μόνο με 1.000 προσκλήσεις.

Πρωτάθλημα που ενώ το Πρωτάθλημα έχει τέλειωσε δεν ξέρουμε πόσοι θα πέσουν και περιμένουν τι θέση θα τερματίσει ο ΦΗ για να γίνει η όχι η αναδιάρθρωση.

Πρωτάθλημα που κρατικό κανάλι δείχνει τις εκλεχτές ομάδες του Υπουργού για να τις .....βοηθήσει.

Ήλπιζα να αλλάξει κάτι, αλλά και ο Βασιλειάδης τα έκανε μαντάρα.
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.906
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #8 στις: Πεμ 09 Μάι 2019 17:58 »
Τελικός Κυπέλλου:

900 προσκλήσεις
3.000 αστυνομικοί
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος Kun

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.163
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #9 στις: Πεμ 09 Μάι 2019 19:39 »
Μ-Π-Ο-Υ-Ρ-Δ-Ε-Λ-Ο

"Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει"
PAS Giannina 1966 Toros Locos
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος davelis

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.470
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #10 στις: Πεμ 09 Μάι 2019 19:44 »
Παράθεση
900 προσκλήσεις
3.000 αστυνομικοί

Ε να μην δουνε τζάμπα το ματς ;

(πρόταση:  50,000 αστυνομικοί, να φαίνεται γεμάτο το γήπεδο)   :P :P :P

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #11 στις: Σαβ 27 Ιούλ 2019 15:16 »
Με αφορμή την 7αρα της Ατλέτικο επί της Ρεάλ στο τελευταίο φιλικό, θυμόμαστε τον οδηγό ανάγνωσης των καλοκαιρινών ρεπορτάζ για τα φιλικά. Αποκρυπτογραφούμε το νόημα πίσω από τις φράσεις "φέτος είναι η χρονιά του", "δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα" και όλα όσα οι δόλιοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν για να ενημερώσουν το κοινό.

Παράθεση
Καλοκαιρινά φιλικά, θερινές ονειρώξεις


Κάποτε, τότε που οι ομάδες είχαν νούμερα από 1 ως το 11, μπορούσαν να πάρουν μόλις 3 ξένους και οι λέξεις overlap και 4-1-2-1-2 ήταν άγνωστες στα καλοκαιρινά φιλικά, ήταν η μεγάλη ευκαιρία του απλού οπαδού να φανταστεί και να ονειρευτεί. Όχι ότι τώρα έχει εκλείψει το φαινόμενο, αλλά όπως και να έχει οι δύσμοιροι ρεπόρτερ που καλύπτουν την προετοιμασία πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί μια που πολλά πλέον από τα φιλικά καλύπτονται τηλεοπτικά και υπάρχει ένα όριο στο παραμύθι.  Έτσι, κάπως πρέπει να δικαιολογηθούν ήττες και ισοπαλίες με καφενεία ή να φουσκώσουν νίκες με ομάδες που δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχει λοιπόν μια ειδική τεχνοτροπία, ένα ειδικό λεξικό εκφράσεων και είμαστε εδώ εμείς για να βοηθήσουμε στην αποκρυπτογράφηση των φιλικών μέσω από τα ρεπορτάζ.

Έτσι λοιπόν αν διαβάσεις:

«Στο Β’ ημίχρονο έγιναν πολλές αλλαγές», είναι αρχή προλόγου για να σου δείξει ότι το παιχνίδι ήταν παρωδία χωρίς ούτε μισή φάση και πάνω από 3 σωστές πάσες σερί.

«Ξεκινάει το πρωτάθλημα στη χώρα τους», κλασσική δικαιολογία για να εξηγήσουμε γιατί το ματς δεν πήγε καλά. Συνοδεύεται από το «είναι σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας» καθώς ο αντίπαλος ξεκίνησε νωρίτερα την προετοιμασία. Το νωρίτερα μπορεί να είναι από μια βδομάδα μέχρι 2 ώρες, πάντα όμως εξηγεί γιατί φάγαμε τρία γκολ από αυτούς.

«Ο Χ ποδοσφαιριστής φάνηκε πιασμένος από την σκληρή προετοιμασία», ξέρεις ότι ο ποδοσφαιριστής δεν άφησε μπιτς μπαρ που να μην πήγε στις διακοπές του και τώρα δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του.

«Ο προπονητής δοκίμασε τον ποδοσφαιριστή Χ σε διαφορετικές θέσεις», ξέρεις ότι ο προπονητής έχει απογοητευτεί με την αμπαλοσύνη του και προσπαθεί να δει αν μπορεί να παίξει σωστά έστω και σε μία θέση. Ειδικά αν είναι καμία μεταγραφή που φόρτωσε ο πρόεδρος ή ο τεχνικός διευθυντής και πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να βολευτεί.

«Δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από το παιχνίδι», η ομάδα σερνόταν και πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Αν είναι και από τα πρώτα φιλικά παίζει και το «ήταν περισσότερο ξεμούδιασμα, παρά φιλικό» και αναρωτιέσαι γιατί δεν πήγε η ομάδα στην πισίνα να χαλαρώσει. Τρομερή σύμπτωση: ασφαλή συμπεράσματα βγαίνουν μόνο αν η ομάδα μας κερδίσει.

«Βγαίνει η δουλειά του προπονητή στο χορτάρι», αρκετά γενικόλογο, φτιάχνει σετ με το «είδε πράγματα που τον ικανοποίησαν». Συνοδεύεται από το γεγονός ότι οι παίκτες «αφομοίωσαν» τις οδηγίες του προπονητή. Την λέξη αφομοίωση δεν θα την ξαναδείς σε αθλητικό ρεπορτάζ για έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. «Είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε ο κόουτς μετά.

«Έπαιξε σωστά την θέση του», ο εν λόγω παίκτης βαριόταν να κουνηθεί και έδινε πάσες στα 5 μέτρα μόνο. Πιο ειλικρινές «καθόταν σε μία θέση».

«Εκρηκτικός/Τούρμπο/Ταχύτατος», συνήθως πάει σε κάποιον κοντό και σχετικά ελαφρύ παίκτη που πάντα πετάει το καλοκαίρι όταν οι άλλοι είναι πιασμένοι από τις προπονήσεις. Μην ανησυχείς, σε 1-2 μήνα δεν θα μπορεί να ντριμπλάρει ούτε 36χρονο σέντερ μπακ της Προοδευτικής.

«Πειραματίστηκε ο προπονητής», το φιλικό ήταν της πλάκας και οι παίκτες απλά μπήκαν για να περάσουν την ώρα τους. Επίσης επειδή ο πρόεδρος έχει καβούρια στις τσέπες και δεν έχουμε αναπληρωματικούς σε κάθε θέση, βάλαμε επιθετικό για δεξί μπακ και σέντερ μπακ για αμυντικό χαφ.

«Αποκάλυψη ο ποδοσφαιριστής Χ», οι χολυγουντιανές ιστορίες όπου ο Μεξικάνος καθαριστής πισίνας βρίσκεται στην Αγγλία ξαφνικά και κλείνει συμβόλαιο με μεγάλη ομάδα σπάνια γίνονται πραγματικότητα. Αν δεν δείτε κουβέντα ξανά για τον ποδοσφαιριστή μέχρι να τελειώσει η προετοιμασία να ξέρετε ότι πιο πιθανή είναι η Δευτέρα Παρουσία, παρά να αποκαλυφθεί ο συγκεκριμένος παίκτης.

«Ταξίδεψε μια ώρα μέχρι το γήπεδο«, χρυσός κανόνας των φιλικών ότι η δικιά μας ομάδα κουράστηκε γιατί το προπονητικό κέντρο απέχει μεγαλύτερη απόσταση από το γήπεδο του φιλικού σε σύγκριση με τον αντίπαλο. Πιθανότατα μάλιστα οι δικοί μας παίκτες να πήγαν και με τα πόδια. Συνοδεύεται από ρεπορτάζ κίνησης στους δρόμους.

«Έδειξε ορισμένα στοιχεία της κλάσης του», η ατάκα που εμφανίζεται πάντα όταν αγωνίζεται το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα σε φιλικό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν ξεχώρισε από την μετριότητα, αλλά έκανε ένα τακουνάκι, μία ντρίμπλα ή ένα σουτ που πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Αυτά τα στοιχεία της κλάσης του δεν αρκούν, αλλά προς το παρόν γλιτώσαμε το «φάνηκε πιασμένος από την προετοιμασία» και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

«Πρόκειται για εγκεφαλικό παίκτη», με λίγα λόγια η ομάδα πρέπει να πάρει δυο χαφ σκυλιά διπλά του γιατί ο συγκεκριμένος δεν κόβει ούτε με βαλέ. Μπορεί επειδή είναι εγκεφαλικός να το σκέφτεται, σίγουρα όμως δεν το κάνει.

«Φέτος είναι η χρονιά του», πρόκειται για παίκτη που πριν δυο καλοκαίρια διαβάζαμε ότι «φάνηκε πιασμένος από την προετοιμασία» και το περσινό καλοκαίρι ότι ήταν «αποκάλυψη». Έχει μπει η τρίτη χρονιά, το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε να τον διώξουμε γιατί παίρνει πολλά και προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι θα μάθει μπάλα φέτος.

«Με κλειστά μάτια βρίσκονται ο Χ κι ο Υ», συνήθως σε κάποια φάση στον αγώνα έγινε το 1-2 μεταξύ τους (και αφού η μπάλα κόντραρε σε έναν αντίπαλο). Απαράβατος κανόνας ότι είτε ο Χ, είτε ο Υ είναι μεταγραφή. «Σαν να παίζουν χρόνια μαζί» είναι η ατάκα που συχνά συμπληρώνει το κείμενο.

«Θα μας κάνει να ξεχάσουμε τον Χ», το καλοκαίρι έφυγε το αστέρι της ομάδας και ο κόσμος είναι στα κάγκελα, βγαίνοντας και κράζοντας σε κάθε ραδιοφωνική εκπομπή. Για να ηρεμήσει, φουσκώνουμε τον αντικαταστάτη του, δίνοντάς του μυθικές ιδιότητες.

«Θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», δήλωση του κόουτς μετά από την τρίτη συνεχόμενη ήττα σε φιλικό. Η σωστή ώρα μένει αδιευκρίνιστη και μπορεί τον επόμενο Μάιο («τον Μάη θα ‘μαστε καλά») η προφητεία να εκπληρωθεί.
sombrero.gr

Κλασικός ελληνικός οδηγός επιβίωσης καλοκαιρινής προετοιμασίας.Βέβαια στα Γιάννινα το έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο χωρίς καθόλου ρεπορτάζ αλλά δεν βαριέσαι.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #12 στις: Σαβ 10 Αύγ 2019 19:09 »
Παράθεση
Πες μου ποιος φόβος σε νίκησε πάλι


Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη συγκλονιστική κατάθεση ψυχής του Πάνου Αντωνίου και για την κατάθλιψη που δεν κάνει διακρίσεις.

Ήταν περίεργο 'κεινο το συναίσθημα που που με πλημμύρισε διαβάζοντας την κατάθεση ψυχής του Πάνου Αντωνίου. Πρώτα απόγνωση, επιβεβαίωση για μια κατάσταση που βιώνουν τόσα παιδιά στο χώρο του αθλητισμού, η οποία μένει συνήθως στην αφάνεια. Και έπειτα μια βαθιά συγκίνηση, που το ντοκιμαντέρ που κάναμε έπιασε τόπο. Ουσιαστικό. Το ότι μίλησε στην καρδιά ποδοσφαιριστών και γενικά αθλητών, το ότι έδειξε πως το να σπάσεις την σιωπή είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Έδειξε όμως και κάτι άλλο, στο οποίο συνεχίζουν πολλοί να μην δίνουν σημασία. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Δεν έχει να κάνει με την καριέρα που έχει κάνει κάποιος, με τη λάμψη, με τους προβολείς. Ο Άλκης Καλλιακμάνης, ο γιατρός της ΑΕΚ, μας είπε για την πρώτη φορά που βρέθηκε απέναντι σε έναν ποδοσφαιριστή με κατάθλιψη. «Η πρώτη φορά ήταν εντυπωσιακή πραγματικά, διότι ο ποδοσφαιριστής που δεν ήταν Έλληνας, αλλά ξένος, είχε επίσημη κατάθλιψη, με την έννοια ότι εισέπραττε στον εαυτό του μια ματαίωση, μια τάση να απομονωθεί. Δεν έβρισκε χαρά σε αυτό που κάνει. Μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν πολύ επιτυχημένος, πολύ γνωστός στο εξωτερικό, με πάρα πολλά χρήματα, μεγάλη επιτυχία».

Σίγουρα, δεν βρήκε μπροστά του τα όσα συγκλονιστικά περιγράφει ο Πάνος Αντωνίου. «Στημένα παιχνίδια, που προσπαθείς, με κάθε τρόπο να αποφύγεις να παίξεις, για να μην τελειώσει η καριέρα σου, πριν καν ξεκινήσει. Συμπαίκτες με μάτια κατακόκκινα από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες της προηγούμενης νύχτας. Άθλιες συνθήκες εγκαταστάσεων». Προπόνηση χωρίς φως, απληρωσιές, εγκατάλειψη και αδιαφορία στη δύσκολη στιγμή του τραυματισμού. Στο δικό μου κεφάλι, οι συνθήκες αυτές από μόνες τους μπορούν να σε οδηγήσουν στο αδιέξοδο, να χτίσουν μόνες τους τους μαύρους τοίχους που αποκλείουν σταδιακά το φως.

Οι ειδικοί όμως στέκονται και στην προδιάθεση. «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ότι ένα γεγονός σου δημιουργεί πρόβλημα. Ότι δεν έπαιξα σε έναν αγώνα καλά, ή δυσκολεύτηκα αρκετά σε μια συνθήκη και αυτό αυτόματα μου δημιουργεί την καταθλιπτική συνθήκη, αν θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε έτσι. Αυτό πυροδοτεί απλά, θα λέγαμε, έναν τρόπο σκέψης που ούτως ή άλλως υφίσταται, είπε ο αθλητικός ψυχολόγος Γιάννης Ζαρώτης προσθέτοντας: «Στον αθλητισμό είναι το coping, το πώς βρίσκω τρόπο να αντιμετωπίσω κάποια συνθήκη. Κάποιοι το έχουν, κάποιοι δεν το έχουν. Αυτοί που δεν το έχουν και ταυτόχρονα θα βρεθούν σε μια δύσκολη συνθήκη, θα ενεργοποιήσουν το οποιοδήποτε, είτε αγχώδη διαταραχή, είτε μια πιο σοβαρή πάθηση, όπως συνηθίζουμε να λέμε τύπου κατάθλιψη». Ο Άλκης Καλλιακμάνης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε για την καθαρά γενετική προδιάθεση.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορούμε να προβληματιζόμαστε μονομερώς. Η κατάθλιψη δεν κοιτά πορτοφόλια και καριέρες, επαγγέλματα και τάξεις. Συνάδελφος με εκπληκτικό ταλέντο στο γράψιμο, δεν μπορεί να γράψει. Δεν μπορεί, δηλαδή, να δουλέψει γιατί αυτή ακριβώς η κατάσταση χτύπησε το ταλέντο, το μεράκι, έγινε φόβος. «Ποιες λέξεις μέσα σου σαπίζουν και δε θέλουν να βγουν», που αναρωτιόταν και ο Αγγελάκας, μαζί με τον τίτλο του κειμένου.

Ένας μόνιμος φόβος, για όλους όσοι ζούμε γράφοντας, η δική μας εκδοχή του « ΓΙΑΤΙ να ξαναπαίξω; ΓΙΑΤΙ να σηκωθώ να πάω στο γήπεδο και στο γυμναστήριο κάθε μέρα», που έγραψε ο Πάνος Αντωνίου. Για τον κάθε Ντι Μαρία, η κατάθλιψη μπορεί να φορά ακριβά ρούχα και και χρυσά βραχιόλια, όμως δεν παύει να κατατρώει την ψυχή του. Να του προκαλεί μια αδράνεια που ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει. Ο Ντι Μαρία μπορεί απλά να θέλει να κάνει το κομμάτι του στα Social Media, δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο αυτό καθεαυτό, αλλά με την κατάσταση που δεν κάνει διακρίσεις. Σίγουρα στον κόσμο αυτόν οι ήρωες ανήκουν στην εργατική τάξη, όμως αυτό δεν έχει σχέση με το άγχος, την κατάθλιψη και οποιαδήποτε άλλη συνθήκη επηρεάζει την ψυχική κατάσταση του καθενός. Βοηθάει, σίγουρα, αν είσαι εκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής να δουλέψεις στη θεραπεία, αλλά δεν κάνει διακρίσεις στο ποιον χτυπά. Ο Γκάρι Σπιντ αυτοκτόνησε. Όπως και ο Ρόμπερτ Ένκε. Δεν είχαν λεφτά; Ο φόβος τους νίκησε. Όπως νικά κάθε πρωί, λιγότερο ή περισσότερο εκείνον που δεν μπορεί από το κρεβάτι για να πάει στην προπόνηση, για να γράψει, για να πάει στο γραφείο.

Άλλωστε, όπως μας είχε πει παλιότερα η αθλητική ψυχολόγος Γαλάτεια Γιώτη,  εκεί όπου τα όρια της ανθρώπινης απόδοσης αγγίζουν τις παρυφές της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας, η γραμμή είναι πολύ λεπτή. Η μάχη που πρέπει να δώσεις για να ξανανικήσεις σε αυτό το σταυροδρόμι, μοιάζει τελικά πιο δύσκολη. Κι ας υπάρχουν καλύτερες συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε, όμως, κάτι ακόμα που είπε ο Γιάννης Ζαρώτης: «Σε οποιοδήποτε σημείο κι αν είναι ο καθένας σώζεται. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς προσπαθούμε να περάσουμε στον καθένα. Ζήτησε βοήθεια σε κάποιον ειδικό όσο πιο γρήγορα γίνεται...»

gazzetta.gr

Παράθεση
Συγκλονίζει ο πρώην αρχηγός της Κ-19 της Λαμίας για τα όσα έχει βιώσει στο ποδόσφαιρο (pic)
Ο πρώην αρχηγός της ομάδας Κ-19 της Λαμίας, Πάνος Αντωνίου, συγκλονίζει με τα όσα αποκαλύπτει για την μάχη με την κατάθλιψη των ανθρώπων του ποδοσφαίρου.

Το ντοκιμαντέρ του gazzetta.gr για την κατάθλιψη στο χώρο του ποδοσφαίρου είχε συνταράξει και δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι με αφορμή το ντοκιμαντέρ αποκάλυψαν τα όποια θέματα αντιμετώπιζαν. Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην κεντρικός αμυντικός και αρχηγός της ομάδας Κ19 του ΠΑΣ Λαμία, Πάνος Αντωνίου, που δημοσίευσε στο facebook σκέψεις του απ’ όσα έχει ο ίδιος βιώσει στην καριέρα του.

Αναλυτικά:

Είμαι ένας ποδοσφαιριστής 21 χρονών. Έφυγα 16 χρονών από το σπίτι μου, για να παίξω σε ομάδα υποδομών μιας ΠΑΕ και να ακολουθήσω το παιδικό μου όνειρο.

Νομίζω ότι αυτά τα 5 χρόνια έχω δει τη χειρότερη πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στημένα παιχνίδια, που προσπαθείς, με κάθε τρόπο να αποφύγεις να παίξεις, για να μην τελειώσει η καριέρα σου, πριν καν ξεκινήσει. Συμπαίκτες με μάτια κατακόκκινα από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες της προηγούμενης νύχτας. Άθλιες συνθήκες εγκαταστάσεων.

Για χρόνια δεν είχαμε γήπεδο και δανειζόμαστε γήπεδα άλλων ομάδων. Εννοείται ότι δεν είχαμε για χρόνια ζεστό νερό το χειμώνα. Ενώ το αποκορύφωμα ήταν ότι για μια χρονιά κάναμε προπόνηση για κάποιους μήνες χωρίς φως. Το μόνο που είχαμε ήταν ένας προβολέας, σε μια κολόνα της ΔΕΗ, με ρεύμα από τη διπλανή καφετέρια και τα φώτα των αυτοκινήτων που είχαμε ανάψει. Όσο, γελοίο, τραγελαφικό και «ελληνικό» αν ακούγεται, το κάναμε και αυτό.

Έχω δει πώς είναι να μη σε βλέπει ο προπονητής της πρώτης ομάδας. Πώς είναι μια ολόκληρη διοίκηση να σου τάζει το χειμώνα συμβόλαιο για το καλοκαίρι και το καλοκαίρι άλλο για τα Χριστούγεννα. Και ένα πρωινό, μετά από προσπάθειες, θυσίες και ατελείωτες υποσχέσεις, να σου λένε «πρέπει να έρθεις, να πάρεις το δελτίο, ο προπονητής δεν ασχολείται με πιτσιρικάδες και είσαι μεγάλος για αυτόν» στα 20 σου χρόνια, ενώ στα 18 σου έλεγε ότι είσαι μικρός, «πάρε παιχνίδια με τη δεύτερη ομάδα».

Μετά από αυτό, όπως όλοι ξέρουν και όλοι σου προτείνουν, είναι ο δρόμος της Γ’Εθνικής, για να πάρεις παιχνίδια και ίσως σε ψαρέψει κάποιος από μεγαλύτερη ομάδα. Πήγα! Γιατί, ενώ ήξερα ότι οι πιθανότητές μου να εκπληρώσω το όνειρό μου και να γίνω επαγγελματίας έχουν ρεαλιστικά σχεδόν εκμηδενιστεί, δεν ήμουν διατεθειμένος να τα παρατήσω.

Ε εκεί, ό,τι σας περιέγραψα πριν ήταν χειρότερο επί 10. Και φτάνουμε στις 7 Οκτωβρίου του 2018. Το πρώτο μου παιχνίδι στη Γ’ Εθνική. Ο προπονητής με βάζει να παίξω και στη δεύτερη φάση κάνω ένα τάκλιν και σπάω την κνήμη από το δεξιό μου πόδι.

Στο νοσοκομείο με πάει ένας συμπαίκτης μου, με το δικό μου αυτοκίνητο. Από τη διοίκηση όλοι κοίταγαν πώς θα αποφύγουν την ταλαιπωρία του δημόσιου νοσοκομείου στη συμπρωτεύουσα. Μόνο μετά από δική μου επιμονή φιλοτιμήθηκε να έρθει γραμματέας της ομάδας.

Μετά από αυτή τη μέρα άλλαξε όλη μου η ζωή. Τοποθετήθηκαν υλικά εντός του ποδιού, δηλαδή ένας ήλος εντός της κνήμης και βίδες. Για μήνες είχα πατερίτσες, για μήνες δεν μπορούσα να ελέγξω 100% το πόδι μου, για μήνες ένιωθα πόνους σε κάθε μου βήμα.

Και φτάνουμε στο σήμερα, 9 μήνες μετά. Ακόμα έχω πόνους, ακόμα το πόδι μου δεν έχει κολλήσει 100%, ενώ θα έπρεπε. Το μεσημέρι πήρα ενδοφλέβια φάρμακα, μήπως και κολλήσει και δε χρειαστεί να κάνω σε 2 μήνες πάλι χειρουργείο και όλα πάλι από την αρχή.

Εννοείται ότι από την ομάδα δεν ξαναπήρα μισθό, εννοείται ότι δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ για το χειρουργείο και τους γιατρούς. Ίσως από πείσμα, που όλοι πιστεύουν ότι πλέον δεν μπορώ.

Η ώρα που γράφω αυτό το κείμενο είναι 2.55 το ξημέρωμα και ψήνομαι στον πυρετό, λόγω του φαρμάκου. Τους τελευταίους μήνες σκέφτομαι όλη μέρα, κάθε μέρα ένα πράγμα. ΓΙΑΤΙ να ξαναπαίξω; ΓΙΑΤΙ να σηκωθώ να πάω στο γήπεδο και στο γυμναστήριο κάθε μέρα; Ψάχνω το κίνητρο, για να δουλέψω και να μην τα παρατήσω και δε βρίσκω καμία προφανή απάντηση.

Ακόμα ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι θα γίνει, αλλά ο λόγος που τα γράφω αυτά, πέρα από τα παιδιά στο βίντεο που έχουν περάσει κάτι παρόμοιο είναι δυο άνθρωποι που με τα λόγια τους με βοήθησαν πολύ.

Ο ένας είναι ο Ετεοκλής Παύλου, που έχει χάσει το ένα του πόδι και είπε: «Ωραία! Αν αναρωτιέσαι γιατί συνέβη αυτό σε σένα και όχι σε κάποιον άλλον, βγες έξω και δείξε έναν άλλο που θα ήθελες να το πάθει αυτό στη θέση σου».
Σας εγγυώμαι κι εγώ. Δε γίνεται. Ούτε στο χειρότερό σου εχθρό. Σε σένα συνέβη και πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ και να το παλέψεις.
Ο δεύτερος είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας που έταζε χρυσό στο Παγκόσμιο, με κατεστραμμένο ώμο, μόνο και μόνο, για να πιέσει τον εαυτό του και να τα καταφέρει.

Αυτός είναι ο λόγος που τα λέω αυτά δημόσια. Σας ευχαριστώ.
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #13 στις: Παρ 23 Αύγ 2019 18:34 »
Παράθεση
Κόβεται στο μισό η φορολογία σε συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ!
Συνάντηση Αυγενάκη με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο. Μείωση και στον ΦΠΑ των εισιτηρίων των αγώνων στα σκαριά και κίνητρα για να διευκολύνονται οι χορηγίες.

Προχωράει η μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια των παικτών, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (21/8) το απόγευμα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Το δυσβάσταχτο 45% επί των απολαβών άνω των 100.000 ευρώ που καθιστά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ομάδων κυρίως σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, σε διεθνές επίπεδο, όπου ο φόρος είναι εξαιρετικά μικρότερος, αδύνατη, αναμένεται να μειωθεί δραστικά.

Δύσκολα θα φτάσει στο 15%, όπως έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες και μετά τη συνάντηση που είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 7 Αυγούστου αλλά από το 45% αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί διαχρονικό αίτημα των ομάδων που θα είναι σε θέση να προσφέρουν πιο δελεαστικά συμβόλαια και κατ’ επέκταση να ενισχυθούν περισσότερο. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τη μείωση του ΦΠΑ σε 32%, πριν από ένα χρόνο, αλλά το μέτρο - ανάσα για τις ομάδες και ειδικότερα για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, τότε δεν είχε προχωρήσει.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται δραστική μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των αγώνων, με το φόρο να φτάνει από το 24% που είναι τώρα, στα επίπεδα που είναι και στα υπόλοιπα θεάματα, δηλαδή, στο 6%.

Τέλος, αναμένεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να διευκολύνονται οι χορηγίες και οι δωρεές στα σωματεία.

Α.Π.
sdna.gr

Γιατί ως γνωστόν οι ελληνικές ομάδες προσφέρουν συμβόλαια από 100Κ και πάνω.Ποιον ευνοεί άραγε;;;

Α ναι με τα εισιτήρια τώρα λογικά θα είναι φθηνότερα ε;;;;  :)) :)) :))

Αποσυνδεδεμένος pagourenko1966

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.832
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #14 στις: Παρ 23 Αύγ 2019 21:20 »
Οι δυνατοι που εχουν μεγαλα συμβολαια θα πληρώνουν τη μιση εφορια απο τους αδυναμους.
Επανηλθαμε στην ελληνικη κανονικοτητα. Σαν να μη περασε μια μερα


Αρα να περιμενουμε μειωση πανω απο 15% στα εισητηρια? Ή θα μεινουν ιδιες οι τιμες και θα βγαζουν οι ομαδες λιγο χαρτζιλικι παραπανω?

Καλαγια τις χορηγιες και τις δωρεες στα σωματεια ασχολιαστο.... Γνωστο το κολπο χρονια τωρα....
« Τελευταία τροποποίηση: Παρ 23 Αύγ 2019 23:07 από pagourenko1966 »

Αποσυνδεδεμένος serifis1980

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.015
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #15 στις: Παρ 23 Αύγ 2019 22:53 »
Ελλάδα και ποδόσφαιρο είναι έννοιες ασύμβατες! Όταν θα συγκλίνουν θα το καταλάβουμε! Προς το παρόν ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του και τίποτα παραπάνω. Πχ δες η μπαοκαρα, μόλις δε τις έκατσε η ΕΡΤ ή η Νόβα είχε έτοιμη από χρόνια πριν την πλατφόρμα webtv ( αυτό που στις ομάδες του εξωτερικού είναι αυτονόητο) και τριπλές! Βγάζοντας σε ένα ματς ατηλεοπτικ με τα αγρίμια κοντά 250.000€. Σε 20 ματς φέτος κοντά 5.000.000-7.000.000. συν τα κέρδη από διαφημίσεις!!!

Αν το έκανε πχ εδώ ο χοντρός με ένα web ticket 3€, πόσοι στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο θα πλήρωναν για να δουν τον ΠΑΣ, πόσες καφετέριες και ταβέρνες, πόσοι για πλάκα πόσοι για ποζερια, πόσοι γιατί δούλευαν εκείνη τη μέρα και δεν μπορούσαν να είναι γήπεδο, πόσες τοπικές επιχειρήσεις μπορούσαν να διαφημίζονται????
Σε ένα χρόνο θα έβγαζε για πλάκα 1.500.000 με 2.000.000€

Αποσυνδεδεμένος serifis1980

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.015
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #16 στις: Παρ 23 Αύγ 2019 23:50 »
Και άμα δούλευε το σύστημα καλά, σε κάνα δυο χρόνια θα πουλούσε και μούρη τα τηλεοπτικά στη Νόβα ή την κοσμοτε με 300.000€. Του στυλ όμως αν θες.

Επίσης, μπορούσε με μια συνδρομή 7-8€ το μηνα απεριόριστη πρόσβαση σε webtv. Με συνεντεύξεις, βίντεο και αγώνες απο παλια, βίντεο απο, κάνα δυο παιδιά δημοσιογράφους για συνέντευξεις και ρεπορτάζ και να χάνει να λέγαμε.

Ποιος δε θα πλήρωνε από την κοινότητα του ΠΑΣ? Ποιος!

Αποσυνδεδεμένος pas-pan

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 490
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #17 στις: Σαβ 24 Αύγ 2019 01:48 »
Ελλάδα και ποδόσφαιρο είναι έννοιες ασύμβατες! Όταν θα συγκλίνουν θα το καταλάβουμε! Προς το παρόν ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του και τίποτα παραπάνω. Πχ δες η μπαοκαρα, μόλις δε τις έκατσε η ΕΡΤ ή η Νόβα είχε έτοιμη από χρόνια πριν την πλατφόρμα webtv ( αυτό που στις ομάδες του εξωτερικού είναι αυτονόητο) και τριπλές! Βγάζοντας σε ένα ματς ατηλεοπτικ με τα αγρίμια κοντά 250.000€. Σε 20 ματς φέτος κοντά 5.000.000-7.000.000. συν τα κέρδη από διαφημίσεις!!!

Αν το έκανε πχ εδώ ο χοντρός με ένα web ticket 3€, πόσοι στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο θα πλήρωναν για να δουν τον ΠΑΣ, πόσες καφετέριες και ταβέρνες, πόσοι για πλάκα πόσοι για ποζερια, πόσοι γιατί δούλευαν εκείνη τη μέρα και δεν μπορούσαν να είναι γήπεδο, πόσες τοπικές επιχειρήσεις μπορούσαν να διαφημίζονται????
Σε ένα χρόνο θα έβγαζε για πλάκα 1.500.000 με 2.000.000€

Καλά, κάτσε να δούμε τι θα γίνει με το paok TV και βλέπουμε. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, θα το είχαν κάνει και άλλες ομάδες στο εξωτερικό. Κατ'αρχάς για να έχει κέρδη 250.000 με Παναιτωλικό, θα πρέπει να έχει 50.000 συνδρομητές. Πολύ αμφιβάλλω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, για να μη πω ότι είμαι σίγουρος ότι δε θα συμβεί. Μεχρι χθες ελεγαν για 8.000 μεχρι τοτε.Αλλά ακόμα και να παρουσιαστεί τόσος κόσμος τώρα στην αρχή από περιέργεια, σίγουρα δε θα γίνει το ίδιο και στα υπόλοιπα ματς, ίσως μόνο στα ντέρμπι Ακόμα όμως και 250.000 να βγάλει επί 18 ματς μας κάνει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, λιγότερα και από αυτά που του έδινε η Νοβα. Αν ήταν άλλη ομάδα, θα παρακαλούσε γοντατιστη τη νοβα  να τη δεχτεί πάλι . Αλλά εδώ ο Ρώσος προκειμένου να μη φανεί ότι υποχωρεί και προκειμένου να πουλήσει περισσότερο σανό στα παοκια,  θα επωμιστεί και αυτή τη χασούρα., είτε από το  webtv είτε από το open.

Ούτε webtv , ούτε ΕΡΤ που λογικά δε θα υπάρχει του χρόνου αν ξανανεβουμε. Η μόνη λύση είναι η κεντρική διαχείριση όπως έχω ξαναγράψει και αλλού  με 33-33-33 κατανομη  των εσόδων  (ισομερώς -βαθμολογική θέση -εμπορικοτητα με βάση εισιτήρια ) και ο τρόπος επίτευξης της είναι ο εκβιασμός των "μικρών " αλλά όμως πολλών έναντι των λίγων "μεγαλων" εντός του συνεταιρισμου.


Αποσυνδεδεμένος serifis1980

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.015
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #18 στις: Σαβ 24 Αύγ 2019 23:17 »
Ελλάδα και ποδόσφαιρο είναι έννοιες ασύμβατες! Όταν θα συγκλίνουν θα το καταλάβουμε! Προς το παρόν ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του και τίποτα παραπάνω. Πχ δες η μπαοκαρα, μόλις δε τις έκατσε η ΕΡΤ ή η Νόβα είχε έτοιμη από χρόνια πριν την πλατφόρμα webtv ( αυτό που στις ομάδες του εξωτερικού είναι αυτονόητο) και τριπλές! Βγάζοντας σε ένα ματς ατηλεοπτικ με τα αγρίμια κοντά 250.000€. Σε 20 ματς φέτος κοντά 5.000.000-7.000.000. συν τα κέρδη από διαφημίσεις!!!

Αν το έκανε πχ εδώ ο χοντρός με ένα web ticket 3€, πόσοι στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο θα πλήρωναν για να δουν τον ΠΑΣ, πόσες καφετέριες και ταβέρνες, πόσοι για πλάκα πόσοι για ποζερια, πόσοι γιατί δούλευαν εκείνη τη μέρα και δεν μπορούσαν να είναι γήπεδο, πόσες τοπικές επιχειρήσεις μπορούσαν να διαφημίζονται????
Σε ένα χρόνο θα έβγαζε για πλάκα 1.500.000 με 2.000.000€

Καλά, κάτσε να δούμε τι θα γίνει με το paok TV και βλέπουμε. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, θα το είχαν κάνει και άλλες ομάδες στο εξωτερικό. Κατ'αρχάς για να έχει κέρδη 250.000 με Παναιτωλικό, θα πρέπει να έχει 50.000 συνδρομητές. Πολύ αμφιβάλλω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, για να μη πω ότι είμαι σίγουρος ότι δε θα συμβεί. Μεχρι χθες ελεγαν για 8.000 μεχρι τοτε.Αλλά ακόμα και να παρουσιαστεί τόσος κόσμος τώρα στην αρχή από περιέργεια, σίγουρα δε θα γίνει το ίδιο και στα υπόλοιπα ματς, ίσως μόνο στα ντέρμπι Ακόμα όμως και 250.000 να βγάλει επί 18 ματς μας κάνει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, λιγότερα και από αυτά που του έδινε η Νοβα. Αν ήταν άλλη ομάδα, θα παρακαλούσε γοντατιστη τη νοβα  να τη δεχτεί πάλι . Αλλά εδώ ο Ρώσος προκειμένου να μη φανεί ότι υποχωρεί και προκειμένου να πουλήσει περισσότερο σανό στα παοκια,  θα επωμιστεί και αυτή τη χασούρα., είτε από το  webtv είτε από το open.

Ούτε webtv , ούτε ΕΡΤ που λογικά δε θα υπάρχει του χρόνου αν ξανανεβουμε. Η μόνη λύση είναι η κεντρική διαχείριση όπως έχω ξαναγράψει και αλλού  με 33-33-33 κατανομη  των εσόδων  (ισομερώς -βαθμολογική θέση -εμπορικοτητα με βάση εισιτήρια ) και ο τρόπος επίτευξης της είναι ο εκβιασμός των "μικρών " αλλά όμως πολλών έναντι των λίγων "μεγαλων" εντός του συνεταιρισμου.

Ήδη έχουν φτάσει τις 25000 εγγραφές και αύριο εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 30.000 πριν την έναρξη του αγώνα. Άρα 150.000€ plus το πακέτο των διαφημίσεων που είναι κάνα 50.000€ σίγουρα. Άρα 200.000€ σε ένα ματς!!!! Σε 18 ματς όπως λες και συ, χωρίς να υπολογίζουμε ντέρμπι που θα γίνει το έλα να δεις (ειδικά με Άρ και γαβροη!!)

Τόσο καιρό στο εξωτερικό το κάνουν οι πλατφόρμες ανά παιχνίδι, όπως ήθελε και δω να το κάνει η Νόβα και η κοσμοτε. Η νέα εποχή έχει μόνο WebTV ( τύπου netflix).

Εγώ προσωπικά τη χρησιμοποιώ πάνω από 6 χρόνια με vodafone tv, wind κλπ αλλά κακά iptv gudget (mag250)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #19 στις: Κυρ 25 Αύγ 2019 11:20 »
Παράθεση
Ολα τα λάθη που έγιναν στην φάση του Μπαράλες από διαιτητή και VAR! (pics)


Ο μη αρχικός καταλογισμός του πέναλτι από τον Κουμπαράκη, το οφσάιντ που ζητάει ο Ολυμπιακός και τα όσα είδε (και δεν είδε) στο VAR ο διαιτητής...

Από την πρώτη κιόλας μέρα της χρησιμοποίησης του VAR είχαμε αρκετά θέματα με την διαιτησία. Και στο ματς Λαμία-Παναθηναϊκός (διαμαρτυρίες και από τις δύο ομάδες) και στο Αρης-ΟΦΗ (ο Αρης έχει έντονα παράπονα) αλλά φυσικά και στο Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης.

Η φάση που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη κουβέντα είναι αυτή του 80' στο Ολυμπιακός-Αστέρας. Ο Κυριακόπουλος εκτελεί το φάουλ, ο Ελ Αραμπί τραβάει από τη φανέλα τον Μπαράλες μέσα στην μεγάλη περιοχή ο Κουμπαράκης δείχνει άουτ και οι παίκτες του Αστέρα διαμαρτύρονται για πέναλτι. Ο διαιτητής της αναμέτρησης ακούει από το VAR ότι υπάρχει λόγος να ξαναδεί τη φάση όμως ήδη έχουν αρχίσει τα λάθη της φάσης.

Η σωστή σειρά της φάσης από πλευράς διαιτητή και στη συνέχεια από πλευράς VAR θα ήταν η εξής:
1) Ο Κουμπαράκης που είναι μπροστά στη φάση βλέπει το τράβηγμα του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες και σφυρίζει πέναλτι.



2) Το VAR κοιτάει ξανά την φάση και υποδεικνύει σε θέση οφσάιντ τον Μπαράλες, άρα η υπόδειξη για πέναλτι ακυρώνεται.
Ομως και πάλι εδώ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν ο Μπαράλες θα ήταν οφσάιντ. Ναι οι τρεις παίκτες του Αστέρα Τρίπολης είναι ξεκάθαρα εκτεθειμένοι όμως δεν σημαίνει πως αυτόματα ο βοηθός θα σήκωνε τη σημαία του για να υποδείξει οφσάιντ. Θα περίμενε να δει σε ποιον καταλήγει η μπάλα (τελικά κατέληξε στον Πασαλίδη που ήταν εκτεθειμένος κι έστειλε τη μπάλα άουτ) ή εάν οι εκτεθειμένοι παίκτες θα είχαν συμμετοχή στη φάση. Επίσης έχει σημασία τι προηγείται. Γιατί εάν προηγείται το πέναλτι πριν το οφσάιντ τότε θα έπρεπε να δοθεί το πέναλτι.



Αυτά δεν έγιναν ποτέ. Ο Κουμπαράκης δεν είδε πέναλτι και το VAR τον καλεί να επανεξετάσει την φάση. Δεν τον καλεί για να τσεκάρει εάν είναι οφσάιντ ή όχι. Αλλωστε με την βοήθεια της τεχνολογίας σε θέματα οφσάιντ η βοήθεια του VAR είναι ξεκάθαρη. Είναι ή δεν είναι. Το κοιτάνε οι άνθρωποι που βρίσκονται στο VAR ενημερώνουν τον διαιτητή και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Aρα ο Κουμπαράκης στο VAR δεν κοιτάει αν είναι οφσάιντ ή όχι, αλλά αν είναι πέναλτι ή όχι. Κι αποφασίζει, μετά από τα πλάνα που του δείχνουν από το VAR, πως το τράβηγμα του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες δεν συνιστά παράβαση. Κι εδώ είναι ένα άλλο θέμα που ανοίγει και που έχουν ευθύνη οι άνθρωποι στο VAR. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν δίνουν το καθαρό πλάνο στον Κουμπαράκη για να αποφασίσει. Γιατί η αλήθεια είναι πως από τα πλάνα που του έδειξαν δύσκολα θα μπορούσε να είναι σίγουρος για την οποιαδήποτε απόφασή του...

Αλλωστε ο Κουμπαράκης στη συνέχεια δεν δίνει οφσάιντ αλλά με ξεκάθαρη κίνηση των χεριών του λέει πως δεν υπάρχει παράβαση και το ματς συνεχίζεται με ελεύθερο.



Eν κατακλείδι το λάθος του Κουμπαράκη είναι ότι δεν βλέπει την παράβαση του Ελ Αραμπί. Στη συνέχεια από τα πλάνα που του δίνει το VAR δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν υπάρχει παράβαση ή όχι. Κι εκεί ευθύνεται το VAR και ο Τζοβάρας που ήταν υπεύθυνος για το συγκεκριμένο ματς που αποφασίζει για τα πλάνα που δίνει στον διαιτητή ώστε να πάρει την σωστή απόφαση.
gazzetta.gr

Καραγκιόζ μπερντέ από την πρώτη στιγμή.Ξεφτίλα χωρίς τέλος.



Σε πιάνει μια λιγουρίτσα την ώρα του ματς.Ε δεν θα παραγγείλετε;;;Υπάρχουν τίποτα γνώστες πιτόγυρων πέριξ της Λεωφόρου να μας πουν γνώμες;;;;Το φραπεδάκι,άντε το φρέντο λείπει για να συμπληρωθεί σωστά η εικόνα.

« Τελευταία τροποποίηση: Κυρ 25 Αύγ 2019 12:24 από fon7 »

Αποσυνδεδεμένος serifis1980

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.015
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #20 στις: Κυρ 25 Αύγ 2019 12:37 »
Και κάθεται ο άλλος στο ρεπορτάζ και αναλύει βάσει του var τι έπρεπε να κάνει το κοράκι!!!! Πλάκα μας κάνετε. Τι νομίζετε ότι δεν ήξεραν? Απλά πέναλτι σε εκείνο το λεπτό και υπό αυτές τις συνθήκες δε δίνεται!!! Δε έχουν δοθεί αλλά που θα τα έδινε και η θύρα 7 στο Καραϊσκάκη, δε θα έβρισκαν τρόπο τώρα να γλιστρήσουν?
Γι'αυτό γράφω παραπάνω... ποδόσφαιρο και Ελλάδα έννοιες ασύμβατες! Εδώ είναι μόνο για σουβλάκια, κρέπες, πίτσες, μπουγατσες και φρέντο στη θάλασσα. Nothing else!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #21 στις: Τρι 22 Οκτ 2019 21:25 »
Όταν μεγαλώσουμε, μπορεί να γίνουμε χαζοί σαν αυτούς
Θα σας διηγηθώ μια ιστορία, αληθινή ή ψεύτικη δεν έχει σημασία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η οικογένεια του μικρού, ας τον πούμε Κ, έφτασε σε μια νέα πόλη και μπήκε στο καινούργιο της σπίτι. Σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο. Μια όμορφη περιοχή μέσα στην φύση. Ιδανική για να μεγαλώνεις παιδιά. Το μόνο πράγμα που δεν άρεσε στους γονείς ήταν πως το σχολείο βρισκόταν στην πιο κακόφημη γειτονιά. Μια γκρίζα γειτονιά, άσχημη και μουντή, στην οποία ζούσαν αυτοί που, θεωρητικά, ανήκαν στα «χαμηλότερα» κοινωνικά, και οικονομικά, στρώματα. Αυτό το σχολείο είχε τη φήμη του χειρότερου της πόλης. Το οξύμωρο ήταν πως το σχολείο που θεωρούνταν το «καλύτερο» της πόλης απείχε μόλις στα τέσσερα λεπτά, από εκεί, με τα πόδια. Σε αυτό φοιτούσαν παιδιά από πιο δυνατές, οικονομικά, οικογένειες. «Βρε πάρε το παιδί να το γράψεις και εσύ εδώ» έλεγε συνεχώς στον πατέρα του Κ. ένας γείτονας και φίλος. Ανένδοτος αυτός: «Δεν μου αρέσουν αυτά. Γιατί τι θα πάθει; Παιδιά εδώ – παιδιά και εκεί. Θα κάνει και νέους φίλους και θα βλέπει τον γιο σου τα απογεύματα».

Στο σχολείο, χωρίς υπερβολή, υπήρχαν πολλά ατίθασα παιδιά που έμπλεκαν συνεχώς σε φασαρίες. Αν και με τη λέξη «ατίθασα» είμαι πολύ επιεικής. Δεν είναι άλλωστε και το πιο σύνηθες, για ένα παιδί, να πάει στην τουαλέτα, στην Πέμπτη Δημοτικού, και να δει τον συμμαθητή του να καπνίζει. Εκτός και αν μιλάμε για το Χάρλεμ της δεκαετίας του ’70 (Ακούγεται κάρφωμα σε μπασκέτα με σιδερένιο διχτάκι και Φάνκι Ντίσκο μουσική). Σε αυτό το σχολείο ο Κ. δεν έκανε πραγματικούς φίλους, αν και υπήρχαν αρκετά παιδάκια που έβρισκε κοινά μαζί τους. Συνάντησε όμως μερικούς από τους πιο ταλαντούχους μικρούς ποδοσφαιριστές. Και αυτό του άρεσε πολύ ίσως και περισσότερο. Μερικοί ήταν πραγματικοί ζογκλέρ. Έκαναν πράγματα με την μπάλα, φορώντας τζιν, και όχι ποδοσφαιρικά παπούτσια, που δεν τα έβλεπες ούτε στην τηλεόραση. Εννοείται πως όλοι περνούσαν πρώτοι σε όλα τα καθιερωμένα τεστ που γινόντουσαν από προπονητές που έψαχναν για ταλέντα αλλά, εννοείται και πάλι, πως κανένας δεν πήγε ποτέ σε καμία κανονική ομάδα ποδοσφαίρου, ή αν πήγε – έφυγε μετά από 2-3 προπονήσεις,  αφού ήταν ανένταχτοι και στη πορεία τους κέρδιζαν συνεχώς άλλα «σπορ». Ο Κ. έπαιζε και αυτός καλή μπάλα, όχι σαν αυτούς, αλλά καλή, και επειδή ήταν και ο πιο δημοφιλής, και καλύτερος μαθητής, της τάξης, είχε κερδίσει την θέση του στην βασική εντεκάδα της ομάδας του σχολείου, ως επιθετικός, λογικά σε σύστημα 2-3-5 ή 2-8.

Στην πρώτη εκδρομή της χρονιάς, τα δύο σχολεία συνέπεσαν, για κακή τους τύχη, στον ίδιο χώρο. Στο Μαρακανά της πόλης, το Σάλτσινο. Η περιοχή εδώ και πολλά χρόνια φυσικά και έχει δώσει την θέση της σε πολυκατοικίες Το κακόφημο από τη μία και το λαμπερό από την άλλη. Οι εικόνες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να φέρουν στο μυαλό ολόκληρες σελίδες από το εξαιρετικό βιβλίο «Ο πόλεμος των κουμπιών» του Λουί Περγκό. Ο Κ. όπως ήταν λογικό είχε πάει να βρει τους πολλούς φίλους που είχε στο απέναντι σχολείο. Αυτό του «εχθρού». Το πιο φυσιολογικό ήταν να λήξει η εκδρομή με ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ανάμεσα στα δύο σχολεία. Όπως και έγινε. Ένα ματσάκι που οργανώθηκε, και στήθηκε, αμέσως από τους δύο γυμναστές που είχαν και τον ρόλο των διαιτητών – και όχι των προπονητών. Οι εντεκάδες βγήκαν απ’ τα παιδιά και εννοείται δεν θα υπήρχαν αλλαγές. Οι 22 καλύτεροι. Ήταν άλλωστε θέμα τιμής. «Δεν πρόκειται να χάσουμε από τους φλώρους», έλεγαν οι μεν. «Δεν πρόκειται να χάσουμε από τους αλήτες», οι δε. Το παιχνίδι μύριζε μπαρούτι και ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έληγε αναίμακτα αλλά ούτε και σε αθλητικά πλαίσια. Η σέντρα έγινε κάτω από τις επευφημίες των κοριτσιών που έτρωγαν κρουασάν και φώναζαν «βίαια» συνθήματα όπως: «Bρέξει χιονίσει ο K. θα κερδίσει» και άλλα τέτοια αθώα, αφού, συγγνώμη που δεν  το ανέφερα, όλες ήταν ερωτευμένες μαζί του.

Με το σκορ στο 0-0, και το χρονόμετρο να έχει φτάσει στο δέκατο λεπτό, ένας από τους καλύτερους παίκτες των «φλώρων», κολλητός του Κ. και καλός μαθητής, με έμφαση στο γκολ αλλά και στους έρωτες, αφού δεν είχε αφήσει κορίτσι για κορίτσι ήσυχο, θα ανοίξει το σκορ με δυνατό σουτ και θα κάνει το λάθος να πανηγυρίσει έντονα στα μούτρα του στόπερ και μεγαλύτερου καβγατζή που έχει βγάλει ποτέ Δημοτικό σχολείο. Όχι στην περιοχή. Στον κόσμο. Ουδείς έμαθε τι έκανε μετά το Δημοτικό και που μπορεί να βρίσκεται. Αν δεν δουλεύει ως πορτιέρης σε κάποιο μπαρ του Μεξικού, ίσως βασανίζει ανθρώπους σε κάποια εμπόλεμη ζώνη. Η αντίδραση φυσιολογική και άκρως πολιτισμένη αν έχεις μεγαλώσει με Κόναν ο Βάρβαρος και Μπρους Λι. Δεν χρειάζονται κουβέντες και λοιπά φρου-φρου. «Γιού Τζέιν – Άιμ Τάρζαν». Δύο χέρια στο λαιμό του σκόρερ και μια κουτουλιά που τον έριξε φαρδύ πλατύ στο χωματένιο γήπεδο. Το παιχνίδι διεκόπη. Ο νεαρός τραμπούκος πήρε αποβολή για μια βδομάδα, για να συνετιστεί, και στην διάρκειά της την είχε στήσει έξω από το σχολείο, στα κάγκελα, και έβριζε τους δασκάλους καπνίζοντας. Ήταν άλλωστε 11 ετών. Μπορούσε να κάνει τα πάντα.

Η ντροπή ήταν μοιρασμένη. Απ’ τη μία το 1-0, και ας έγινε διακοπή. Η ήττα είναι ήττα. Απ’ την άλλη, η μη αντίδραση του σκόρερ στο ξύλο που έφαγε μπροστά σε δασκάλους, συμπαίκτες και κορίτσια, τα οποία για μια βδομάδα τον είχαν γραμμένο. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και VAR, κανονίστηκε ρεβάνς. Στα κρυφά. Μόνο οι 22 και χωρίς δασκάλους, και οπαδούς. Έδρα το οικόπεδο που θεωρούνταν τότε ως η Μέκκα των χωμάτινων της περιοχής. Στου Γιάννη του Κοκκάλα. Μέχρι ξύλινα τέρματα υπήρχαν. Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Πρωινό Σαββάτου, αμέσως μετά το τέλος των GI Joe, ώστε να έχει τελειώσει, όταν θα άρχιζε το Σούπερ Σάββατο. Η αναμέτρηση μύριζε αίμα και, ειλικρινά, τώρα που το σκέφτομαι ξανά δεν μπορώ να βρω το λόγο που κατέβηκαν οι «φλώροι». Ήταν το πρώτο σπουδαίο «αθλητικό» μάθημα για τον K. Αυτό το «χάνετε ή τρώτε ξύλο» μπορούσες να το καταλάβεις με την σέντρα. Ό,τι ζητούσαν οι μεν, δεν το έδιναν οι δε. Αν έφευγαν θα έτρωγαν ξύλο. Αν σκόραραν πάλι θα έτρωγαν ξύλο. Η λύση ήταν μία. Να χάσουν. Δεν ξέρω πόσο έληξε το παιχνίδι και δεν είχε καμία σημασία αφού δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις. Η νίκη για τους ηττημένους ήταν να γλιτώσουν το ξύλο, κάτι που στην τρυφερή ηλικία των 11-12 ήταν πολύ σημαντικότερο. Μεγαλώνοντας μαθαίνεις και άλλες έννοιες όπως ο σεβασμός.

Ο Κ. μεγάλωσε. Έπαιξε ποδόσφαιρο, έπαιξε μπάσκετ, και λάτρεψε τον αθλητισμό. Κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμα και σήμερα. Δυστυχώς και ας έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια συνεχίζει να βλέπει εκείνα τα φοβισμένα πρόσωπα των παιδιών που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα αντίπαλοι με την ομάδα του, χωρίς διαιτητές, σε μια νίκη που δεν μπόρεσε να την χαρεί. Ευτυχώς όχι σε πρόσωπα παιδικά αλλά σε διαφόρων παραγόντων, σε αρκετών παικτών και δημοσιογράφων, και φυσικά χιλιάδων οπαδών. Μια δίκαιη νίκη μπορεί να φαίνεται έτσι στο γήπεδο και να έχει κριθεί εκτός αυτού με χίλιους δυο τρόπους. Έχουμε ακούσει και δει τόσα και τόσα. Δυστυχώς όταν μεγαλώνεις και συνειδητοποιείς πως γύρω σου βλέπεις συνεχώς ανθρώπους που κάνουν σημαία τέτοιες νίκες και τέτοιες συμπεριφορές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να λυπηθείς. Και για την κατάντια σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αθλητισμού. Πως είναι δυνατόν άνθρωποι που δείχνουν σοβαροί στην κοινωνία, οικογενειάρχες με παιδιά να συμπεριφέρονται πολλές φορές ως οι χειρότεροι κάφροι μπροστά σε μια φανέλα και ένα σήμα και να μην σηκώνουν κουβέντα για τον πρόεδρο, τον ηγέτη. Πόσο μίζερη πρέπει να είναι η καθημερινότητα για να βρίσκει κάποιος χαρά και να νιώθει δυνατός μόνο μέσα από την δύναμη κάποιου άλλου. Αναπάντητα ερωτήματα στην καθημερινότητα του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού εδώ και τόσα χρόνια.

Δεν ξέρω γιατί τα γράφω όλα αυτά και γιατί θυμάμαι αυτή την ιστορία μετά από τόσα πολλά χρόνια. Ίσως επειδή ζω σε μια χώρα όπου η κλεψιά έχει φτάσει να  θεωρείται μαγκιά και ο φόβος του αντιπάλου θεωρείται πλέον ως επίδειξη δύναμης -και όλο αυτό μόνο αηδία μπορεί να προκαλέσει σε ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό ως αυτό που πραγματικά είναι. Μια χώρα που ο εκάστοτε «πρόεδρας» θεωρείται μάγκας επειδή πετσόκοψε τον αντίπαλο λες και είναι ο Στράτος ο Καραμάνης στο «Μικρό ψάρι» του Οικονομίδη. Εκεί που δεν υπάρχει αντίδραση στην κάθε κακή δράση – από αυτούς που πρέπει. Εκεί που χαίρεσαι επειδή ο τραμπούκος που ηγείται, και εκπροσωπεί, πολλές φορές, φορώντας πλέον πουκάμισο και σακάκι, και όχι την φανέλα της ομάδας, της «θρησκείας», ξαφνικά δεν είναι τραμπούκος αλλά «κύριος» στα δικά σου μάτια, επειδή πολύ απλά η ομάδα κέρδισε, και ας ξέρεις, πως αυτή η νίκη δεν ήρθε με την αξία της. Δίκαια. Δεν σε νοιάζει και πολύ, έτσι δεν είναι. Όπως έγραψε άλλωστε, διηγούμενος μια ιστορία μέσα από τα μάτια των παιδιών, και ο Περγκό: «Όταν μεγαλώσουμε μπορεί να γίνουμε χαζοί σαν αυτούς».
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #22 στις: Σαβ 02 Νοέ 2019 16:55 »
Παράθεση
Συγκλονίζει ο Σπύρος Μαραγκός: «Αυτός είναι ο πιο δύσκολος αγώνας της ζωής μου»
Με μια δήλωση που συγκλονίζει, ο Σπύρος Μαραγκός γνωστοποίησε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του. 

Αναλυτικά η δήλωση του Σπύρου Μαραγκού:

«Ξέρετε πως ποτέ δεν μου άρεσαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις και πάντα προσπαθούσα να μιλώ μέσα στα γήπεδα με την απόδοσή μου. Όμως η ζωή τα έφερε έτσι, και με επέλεξε να δώσω το μεγαλύτερο αγώνα απ’ όλους μέχρι σήμερα.

Ήταν Ιούλιος του 2016, όταν οι γιατροί με ενημέρωσαν πως πάσχω από μία εξαιρετικά σπάνια και οδυνηρή –για μένα και την οικογένειά μου- εκφυλιστική νόσο.Τρία χρόνια τώρα ζω την κάθε μέρα με θυμό, θλίψη, ψυχικό πόνο, φόβο και αναπάντητα γιατί.

Γιατί εγώ, αφού προσπάθησα πάντα να είμαι ένας καλός άνθρωπος; Γιατί και αυτό στη δική μου οικογένεια που δοκιμάζεται συνεχώς; Μα δεν παίρνω ποτέ καμία απάντηση. Κάθε μέρα κάνω το σταυρό μου, όπως ακριβώς πριν από κάθε ματς, και ζητώ από το Θεό να μου δίνει δύναμη και υπομονή για να αντέξω και αυτή τη δοκιμασία.

Οι λόγοι που αποφάσισα να κοινοποιήσω δημόσια το πρόβλημά υγείας μου είναι τρεις.

Πρώτον γιατί θέλω να απευθυνθώ σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μου που βιώνουν το ίδιο ή και παρόμοιο πρόβλημα με μένα. Επειδή οι γιατροί μου είπαν πως μεγάλη ευθύνη στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών παίζει το άγχος και η κακή ψυχολογία.

Δεν αξίζει κανείς να στενοχωριέται για υλικές απώλειες. Ζούμε σε δύσκολες εποχές, και πληρώνουμε τώρα, λάθη του παρελθόντος. Εγώ μετά το ποδόσφαιρο και φορτωμένος με το άγχος του να συντηρήσω την οικογένειά μου, έκανα τραγικές επιλογές στα επαγγελματικά μου.

Επένδυσα σε λάθος συνεργασίες, εμπιστεύθηκα λάθος ανθρώπους, έχασα τους κόπους μιας ζωής.

Έμαθα πια με τον πιο βίαιο τρόπο, πως το πιο ακριβό αγαθό στη ζωή μας, και το μόνο που έχουμε ανάγκη για να συνεχίσουμε να ζούμε είναι η Υγεία. Αυτή και μόνο!

Ο δεύτερος λόγος που αποφάσισα να μιλήσω για την ασθένειά μου, είναι γιατί θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μου στον αδυσώπητο αγώνα που δίνω καθημερινά.

Πρώτα απ’ όλους τον Πρόεδρο και Άνθρωπο πάνω απ’ όλα κ. Γιάννη Αλαφούζο, που με στηρίζει και δεν μου στέρησε ποτέ το δικαίωμα να νιώθω μέλος αυτής της σπουδαίας Οικογένειας που λέγεται Παναθηναϊκός. Όλους τους ανθρώπους της ΠΑΕ που βρίσκονται δίπλα μου σε οτιδήποτε χρειαστώ.

Όλους τους συμπαίκτες μου που βρίσκονται στο τιμόνι της ομάδας τα τελευταία χρόνια και γνωρίζουν όσα περνώ.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και το προσωπικό στο σύνολό του, που σαν χορηγός του Παναθηναικού, μου προσφέρει απλόχερα την ιατρική κάλυψη που τόσο πολύ έχω ανάγκη.

Τον νευρολόγο μου κ. Κωνσταντίνο Σπέγγο και τη βοηθό του Χρύσα Μπροκαλακη.

Τον πνευμονολόγο μου κ. Σωτήρη Γουγουλάκη και όλο το ιατρικό του επιτελείο.

Τον παθολόγο κ. Ηλία Πολιτάκη. Δεν φαντάζομαι τι θα έκανα χωρίς όλους αυτούς.

Τελευταία άφησα την Οικογένειά μου. Είναι εκείνοι με τους οποίους μοιράζομαι την καθημερινότητά μου, τη σύζυγο και τα παιδιά μου. Αυτοί που κάνουν το αδύνατο να μοιάζει δυνατό και με σηκώνουν κάθε φορά που πέφτω στα πλοκάμια του φόβου και της απελπισίας. Τώρα πια ξέρω, πως το μόνο που μπορώ να τους στερήσω στη ζωή, είναι εμένα τον ίδιο, και τίποτε άλλο, και γι αυτούς θα δώσω τον υπέρ πάντων αγώνα.

Επίσης οφείλω να επισημάνω κάτι σημαντικό, που ίσως εκφράζει όλους όσους βιώνουν παρόμοια με μένα σπάνια νοσήματα. Τα δύο πρώτα χρόνια της ασθένειας μου με βοήθησαν πάρα πολύ οι θεραπείες με ανοσοσφαιρίνες , φάρμακα τα οποία μου χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ μέσω των δικών του εθνικών φαρμακείων. Τον τελευταίο χρόνο με ενημέρωσαν πως υπάρχει έλλειψη και δεν είναι δυνατόν να τα προμηθευτώ, ώστε να συνεχίσω τις θεραπείες που τόσο με βοηθούσαν, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται διαρκώς.

Τέλος θα ήθελα να απευθυνθώ στους οπαδούς, όποιο χρώμα φανέλας κι αν υποστηρίζουν. Όταν πάτε στο γήπεδο για να δείτε την αγαπημένη σας ομάδα, πολλές φορές βρίζετε με ακατανόμαστες εκφράσεις και εκτοξεύετε ασύλληπτες κατάρες σε εμάς τους αθλητέςκαι προπονητές.

Σκεφτείτε πως κι εμείς είμαστε απλοί και ευάλωτοι άνθρωποι όπως όλοι. Έχουμε οικογένεια, παιδιά, σύζυγο, γονείς και δεν αξίζουμε όλο αυτό τον οχετό λάσπης που μας εκτοξεύετε. Κάνουμε ένα επάγγελμα που έχει ημερομηνία λήξης και μάλισταάγνωστη και πολλές φορές σύντομη.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τα όνειρα και την αγάπη σας για την ομάδα, και δεν αξίζουμε τέτοιες συμπεριφορές. Έχω δει πολλές φορές που συμβαίνει κάτι τραγικό σε κάποιον, να δηλώνετε τη στήριξή σας και να λέτε «εδώ δεν χωρούν οπαδικά». Θα ήθελα να σας πω, πως αυτού του είδους τα «οπαδικά» δεν χωρούν γενικότερα στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Αυτός ο αγώνας είναι ο πιο δύσκολος της ζωής μου όλης, ο πιο σημαντικός. Και θέλω να πω σε όλους, πως όπως σε κάθε αγώνα που έχω δώσει, δεν σκέφτομαι κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη…».
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #23 στις: Πεμ 07 Νοέ 2019 21:53 »
Παράθεση
Δίνει 80 ευρώ το κορόιδο ο Ευρωπαίος για να δει Σουάρες και Μαρσιάλ και στο Αγρίνιο τους απολαμβάνουν με ένα δεκαρικάκι.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.293
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό ποδόσφαιρο
« Απάντηση #24 στις: Παρ 22 Νοέ 2019 19:13 »
Μπέος και Γκοντά ομιλητές σε συνέδριο για τα στημένα παιχνίδια
Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, αλλά και η Κατερίνα Γκοντα θα είναι εκ των ομιλητών σε συνέδριο που αφορά τα στημένα παιχνίδια.

Στην Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί συνέδριο που αφορά την καταπολέμηση των Χειραγωγημένων Αγώνων και ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Κοριόπολις, με τον ίδιο να αθωώνεται σε δεύτερο βαθμό.

Στο συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης αλλά όπως διευκρινιζόταν από την ΓΓΑ δεν θα δώσει το παρών. Οπως τονίστηκε επισήμως από την πλευρά του η παρουσία του έχει ακυρωθεί, εδώ και αρκετές μέρες.

Αναλυτικά οι ομιλητές:
ANGELO RIGOPOULOS – Managing Director of Integrity & Regulatory της UEFA με θέμα: Χειραγώγηση Αγώνων – Το νομικό πλαίσιο της UEFA
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ – Επικεφαλής Μονάδας Ασφαλείας και Εταιρικών Κινδύνων του ΟΠΑΠ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- Εισαγγελέας Εφετών – Αθήνα, Διδάκτορας Ποινικού Δικαίου, Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών – Αποδεικτικές δυσχέρειες σε υποθέσεις χειραγωγημένων αγώνων για στοιχηματικούς λόγους
SALAZAR MENDIAZ PABLO – EUROPOL – Η καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων από την EUROPOL. Τακτικές και διαδικασίες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ , Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού Δικαίου (IASL), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Αθλητικού Δικαίου (ΕΚΕΑΔ) πρ. Αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΟΝΤΑ – Δικηγόρος και Marketing Coordinator της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΤΣΙΑΝΤΟΣ – Νομικός Σύμβουλος NOVA: Πως τα στημένα παιχνίδια επηρεάζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα
RANY SADER – Δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί την 5η γενιά του παλαιότερου και πιο διακεκριμένου οικογενειακού εκδοτικού οίκου Arab Legal (SADER Legal Publishing) που ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί τις πρώτες Δικηγορικές Εταιρείες του Λιβάνου
EMIN ÖZKURT – Δικηγόρος – Cas Arbitrator ΤΟΥΡΚΙΑ και Qatar Sports Arbitration Tribunal (Qsat). – Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ – Δήμαρχος Βόλου

Στο διαμορφωμένο επιστημονικό πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου και δη στο δεύτερο πάνελ, περιλαμβάνονται θέματα όπως
Διαφθορά, παράνομο Στοίχημα και Χειραγώγηση Αγώνων, ένα παγκόσμιο φαινόμενο? – ΠΕΝΝΥ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗ, Δικηγόρος MSc – Επικεφαλής των Διεθνών Υποθέσεων του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Συνθήκη του Μακολέν (Macolin)
Match Fixing: Οι σημαντικότερες υποθέσεις και αποφάσεις σε Διεθνές Επίπεδο. – ΆΛΚΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ – Δικηγόρος, Διδάκτορας Νομικής Αθλητισμού, Ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου, – Νομικός Σύμβουλος ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Οι στημένοι αγώνες ως αθέμιτος ανταγωνισμός – ΈΛΕΝΑ ΤΖΟΥΛΙΑ. Δικηγόρος Ph.D Εμπορικό δίκαιο, Πανεπιστήμιο Ruprecht-Karls, Νομική Σχολή, Χαϊδελβέργη Γερμανία
Διαφθορά στον αθλητισμό και χειραγώγηση αγώνων : στρατηγικές αποτροπής – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ – Sports Management Expert – Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελληνικών Ομάδων και Στοιχηματικών Εταιρειών του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Συνθήκη του Μακολέν (Macolin)
Τα εμπορικά σήματα και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται από ένα χειραγωγημένο παιχνίδι. Υπολογισμός της εμπορικής αξίας και του δημιουργούμενου χάσματος. Ποια θα ήταν η καθαρή εμπορική αξία των εμπορικών σημάτων και, κατά συνέπεια, η πραγματική αξία του αθλητή των κλαμπ κλπ; – ΜΑΚΡΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, IPR, Υπεύθυνη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Συνθήκη του Μακολέν (Macolin)
Match-fixing: Η χρήση των Στοιχηματικών πειστηρίων και των ειδοποιήσεων για ύποπτη στοιχηματική συμπεριφορά για την απόδειξη και καταπολέμηση του match-fixing. – ΣΟΦΙΑ ΣΠΑΝΙΔΟΥ – Δικηγόρος, LLM στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, LLM στο διεθνές δίκαιο του αθλητισμού – Επικεφαλής Τμήματος Ανάπτυξης Θέματος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Συνθήκη του Μακολέν (Macolin)
Πώς μια χώρα εκτός ΕΕ ασχολείται με ένα χειραγωγημένο παιχνίδι και πώς αυτό επηρεάζει τις συμβάσεις και γενικά την Διανοητική Ιδιοκτησία: Περιφέρεια που έχει επιλεγεί: Λίβανος. – RANY SADER ο οποίος εκπροσωπεί την 5η γενιά του παλαιότερου και πιο διακεκριμένου οικογενειακού εκδοτικού οίκου Arab Legal (SADER Legal Publishing) που ιδρύθηκε το 1863 και από τις πρώτες Δικηγορικές Εταιρείες του Λιβάνου
Το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα στη θεωρία και στη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων – ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΜΠΑΣΑΡΑΣ – Δικηγόρος Μ.Δ.Ε Ποινικών Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών, Μ.Δ.Ε Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Φορολογικού Δικαίου Α.Σ.Ο.Ε
Επιπτώσεις των στημένων παιχνιδιών ως προς τις συναλλακτικές σχέσεις του νομικού προσώπου με τρίτους αλλά και ως προς το ίδιο το νομικό πρόσωπο – ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ Δικηγόρος LLM.  
gazzetta.gr

Όχι δεν είναι τρολάρισμα....Τι ζούμε....