ΠΑΣ Γιάννινα: Στα Ιωάννινα τα κορίτσια παίζουν και ποδόσφαιρο
Μαριλένα Καλόπλαστου
Ο ΠΑΣ Γιάννινα ίδρυσε τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών και το GWomen μίλησε με τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη, τον προπονητή του νεοσύστηματος τμήματος και την μεσοεπιθετικό της ομάδας, Αιμιλία Δασκάλου, για το σπουδαίο, για την ανάπτυξη του αθλήματος στις γυναίκες, εγχείρημα.
Στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων, αντίκρυ στην λίμνη Παμβώτιδα και σε άλλα ιστορικά σημεία της πόλης, όπως το Κάστρο και η αρχαία Δωδώνη, τα κορίτσια της πόλης μαθαίνουν να ρίχνουν προπύργια, να κατακτούν πεδία που στερεοτυπικά λέγεται πως ανήκουν στους άνδρες. Και το κάνουν με τη βοήθεια του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα που παρουσίασε πρόσφατα την ίδρυση του τμήματος ποδοσφαίρου γυναικών.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή. Και τέτοια είναι πράγματι. Στη «δύση» του καλοκαιριού και μετά τη συμφωνία για απορρόφηση από τον Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα του αγωνιστικού τμήματος ποδοσφαίρου Γυναικών των Απειρωτάν καθώς και του τμήματος υποδομής των μικρών κοριτσιών της Ακαδημίας «γεννήθηκε» ένα νέο τμήμα που σκοπό έχει να φέρει τα κορίτσια και τις γυναίκες στα γήπεδα, στο χορτάρι, στις κερκίδες.
«Σκοπός της ίδρυσης του τμήματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενασχόληση κοριτσιών στον αθλητισμό και δη στο άθλημα του ποδοσφαίρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δ.Σ. «Με στόχο την άμβλυνση των στερεοτύπων, την παροχή διεξόδου άθλησης στις αθλήτριες και την παροχή ποιοτικών εγκαταστάσεων προπόνησης και υγιεινής στις αθλήτριες», ο σύλλογος της Ηπείρου έδωσε «πνοή» σε ένα ακόμα ερασιτεχνικό τμήμα φτάνοντας αισίως τα επτά.
«Ο Ερασιτέχνης ΠΑΣ είναι μεγάλη οικογένεια, έχουμε 800 παιδιά κι επτά τμήματα. Το μπάσκετ γυναικών είναι στην Α1, το βόλεϊ στην Α2. Αποφασίσαμε λοιπόν να ιδρύσουμε κι ένα τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών. Το αγωνιστικό τμήμα θα είναι στη Γ' Εθνική και έπειτα έχουμε και την Ακαδημία», λέει στο GWomen ο κ. Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα.
Οι «προβολείς» στραμμένοι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό
«Στην ακαδημία υπάρχουν 20 κορίτσια 9 έως 12 και 13 ετών που ήταν ως τώρα ενσωματωμένα στο τμήμα αγοριών και σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα ξεχωριστό τμήμα. Ο κόσμος της πόλης ευρύτερα και οι γονείς το δέχθηκαν με χαρά», προσθέτει. Βασικός στόχος του εγχειρήματος; «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, η ανάπτυξη των υποδομών. Αν το τμήμα γυναικών καταφέρει και μια άνοδο, καλοδεχούμενη. Είμαστε ο ΠΑΣ, η ομάδα της πόλης, η ομάδα της Ηπείρου...»
Λίγο μετά την παρουσίαση του τμήματος, ακολούθησε κι εκείνη των εμφανίσεων, με το θρυλικό έμβλημα του συλλόγου, τον Ταύρο, τον οποίο περιστοιχίζει ένα στεφάνι βελανιδιάς (το ιερό δέντρο της Δωδώνης). Οι ταυρίνες της Ηπείρου έτοιμες να πέσουν στη μάχη της Γ' Εθνικής, υπό τις οδηγίες του Χρήστου Ράπτη, που όπως και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, έθεσε ως βασικό στόχο την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
«Παρατηρώ ότι ο αριθμός των ομάδων γυναικών έχει αυξηθεί. Αυτό οφείλεται και στις δράσεις προ covid της Ομοσπονδίας όπως το "Μπάλα Παντού". Εμείς στην ομάδα γυναικών έχουμε κορίτσια 15 και 16 ετών και 5-6 ενήλικες κοπέλες. Στόχος μας είναι να εξελιχθούν τα κορίτσια, να χαρούν το παιχνίδι. Αυτό βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, να εξελίξουμε τις παίκτριες», τόνισε ο κ. Ράπτης.
Ερωτηθείς πώς το δέχθηκαν οι κοπέλες, που ως τώρα προπονούνταν μαζί με τα αγόρια, ανέφερε: «με μεγάλο ενθουσιασμό, θα μπορούν πια να αγωνίζονται απέναντι σε άλλες γυναίκες, θα μπορούμε να δουλεύουμε πιο στοχευμένα». Ενώ για το ποια είναι η βασική διαφορά κοριτσιών και αγοριών εντός των τεσσάρων γραμμών, τόνισε ότι: «Σ' ένα ερέθισμα που θα τους δοθεί έχουν καλύτερη αντίληψη τα κορίτσια, το καταλαβαίνουν πιο γρήγορα».
Το νέο βήμα του ΠΑΣ έχει γίνει δεκτό με αισιοδοξία και ενθουσιασμό τόσο από την τοπική κοινωνία και τους γονείς των αθλητριών, όσο και από τους οργανωμένους οπαδούς του συλλόγου που βρέθηκαν στην προπόνηση και δήλωσαν την πρόθεσή τους να είναι κοντά στην ομάδα γυναικών.
Από πλευράς της, μία εκ των πρωταγωνιστών, η μεσοεπιθετικός Αιμιλία Δασκάλου, γεννημένη το 2005 στην πόλη και έχοντας ξεκινήσει το ποδόσφαιρο από τα 5 της χρόνια, είχε περασμένο το ποδόσφαιρο στο DNA της.
Κόρη του βετεράνου ποδοσφαιριστή Γιάννη Δασκάλου είναι η πρώτη παίκτρια που κλήθηκε να στελεχώσει την ομάδα γυναικών του ΠΑΣ, παίρνοντας μεταγραφή από τον Α. Ο. Ανατολής.
Η Αιμιλία χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρο «όλη μου η ζωή» και δεν είναι παράξενο αν σκεφτείς ότι είναι 17 ετών και παίζει από τα 6 της. Τότε ένα ποδόσφαιρο «πιο άγριο, με τα αγόρια σε ομάδα του χωριού, χωρίς κανόνες», όπως περιγράφει τις πρώτες τις αναμνήσεις.
Μέχρι που ανακάλυψε τον ΑΟ Ανατολής, περίπου στα 13 της χρόνια και εντάχθηκε σε γυναικεία ομάδα. Σύμφωνα με την ταλαντούχα άσο, η προσπάθεια του ΠΑΣ, είναι μια «πολύ καλή ευκαιρία για τα κορίτσια των Ιωαννίνων να εξελιχθούν, είναι όλες πολύ χαρούμενες», όσο για την ίδια, φέτος είναι η χρονιά των πανελληνίων και στόχος της είναι η ιατρική ή κάποιο από τα παραϊατρικά επαγγέλματα (π.χ. νοσηλευτική), «ναι, ξέρω υψηλός στόχος, θα κάνω την προσπάθειά μου όμως και θέλω παράλληλα να συνδυάσω και το ποδόσφαιρο», μάς λέει η 17χρονη μεσοεπιθετικός που όσες φορές κι αν άκουσε τη φράση «το ποδόσφαιρο είναι ανδρικό άθλημα» από «μυαλά παλαιών αρχών» δεν σταμάτησε να πατά χορτάρι κι ούτε είναι διατεθειμένη να το κάνει...
gazzetta.gr