Αποστολέας Θέμα: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 4437 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« στις: Δευ 20 Μάι 2019 22:09 »
Παράθεση
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ντιντιέ Ντρογκμπά


8 Οκτωβρίου 2005. Η Ακτή Ελεφαντοστού φιλοξενείται στο Σουδάν για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ της Γερμανίας. Οι φιλοξενούμενοι θέλουν οπωσδήποτε τη νίκη για να τερματίσουν πρώτοι στον όμιλο τους και να πάρουν την πρόκριση απ’ευθείας. Οι παίκτες του, γνωστού μας από το πέρασμα του από τον Άρη, Ανρί Μισέλ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους αδιάφορους γηπεδούχους και καθαρίζουν το ματς από τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Το παιχνίδι λήγει τελικά 1-3, η εθνική ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού προκρίνεται για πρώτη φορά σ’ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, οι κάτοικοι της Ακτής ξεχύνονται στους δρόμους να πανηγυρίσουν. Είναι η πρώτη μεγάλη χαρά που παίρνουν μετά από πολλά χρόνια. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου από το 2002, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν το βόρειο μέρος της χώρας. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, η οποία ουσιαστικά πλέον ήταν χωρισμένη στη μέση, αναγκάζοντας όσους θέλουν να μεταβούν από το το νότο στο βορρά, ή το αντίστροφο, να περνάνε από δυο σημεία ελέγχου. Οι δυο πλευρές αδυνατούσαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση, οι εντάσεις συνεχιζόταν σε διάφορα σημεία της χώρας και οι εκλογές πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή.

Πίσω στο Σουδάν, στα αποδυτήρια έχει στηθεί το αναμενόμενο πανηγύρι. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο μπαίνει για να πάρει τις πρώτες δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές που χοροπηδάνε, τραγουδάνε και μπουγελώνονται. Κάποια στιγμή ο 27χρονος επιθετικός Ντιντιέ Ντρογκμπά παίρνει το μικρόφωνο, ζητάει από τους υπόλοιπους να κάνουν ησυχία και ξεκινάει να μιλάει στην κάμερα:

«Άντρες και γυναίκες της Ακτής Ελεφαντοστού, από το βορρά, το νότο, το κέντρο και τη δύση. Αποδείξαμε σήμερα ότι όλοι οι Ιβοριανοί μπορούμε να συνυπάρξουμε και να παίξουμε μαζί για ένα κοινό σκοπό, να προκριθούμε στο Μουντιάλ. Υποσχεθήκαμε ότι οι πανηγυρισμοί θα ενώσουν τον κόσμο. Σήμερα σας ικετεύουμε πέφτοντας στα γόνατα…»

Σ’αυτό το σημείο όλη η ομάδα γονατίζει μπροστά στην κάμερα και ο Ντρογκμπα συνεχίζει:

«Συγχωρέστε. Συγχωρέστε. Συγχωρέστε. Μια χώρα της Αφρικής με τόσο πλούτο δεν πρέπει να χαραμίζεται πολεμώντας. Σας παρακαλώ, αφήστε τα όπλα σας και κάντε εκλογές. Όλα θα είναι καλύτερα…»



Η έκκληση μοιάζει και ακούγεται λίγο παιδική αλλά το μομέντουμ και ο άνθρωπος που την κάνει της δίνουν μια ασύλληπτη δυναμική που πιθανόν κανείς εκτός Αφρικής δεν μπορεί να αντιληφθεί. Οι Ιβοριανοί αγαπάνε το ποδόσφαιρο (όταν παίζει η εθνική όλη η χώρα βρίσκεται μπροστά από μια τηλεόραση) και λατρεύουν τον Ντρογκμπά, που εκτός από ηγέτης της εθνικής είναι ήδη και παγκόσμιος σούπερ σταρ, σαν πρωταθλητής Αγγλίας με την Τσέλσι. Η φάτσα του βρίσκεται σχεδόν σε κάθε γειτονιά της χώρας, είτε σε αφίσα, είτε σε τοιχογραφία, είτε σε κάποια διαφήμιση. Το ποδόσφαιρο μπορεί για κάποιους να είναι 22 τύποι που κυνηγάνε μια μπάλα αλλά ο συγκεκριμένος τύπος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ο πιο αγαπητός και αποδεκτός άνθρωπος μιας χώρας 22 εκατομμυρίων κατοίκων που υποφέρει από διχόνοια και εμφύλιο μίσος.



«Όταν είδα τον Ντρογκμπά να βγάζει αυτόν τον λόγο στην τηλεόραση συγκινήθηκα» δήλωσε λίγα χρόνια μετά ο Κριστόφ Ντικέτ, ένα από τα ανώτατα στελέχη της ΠΟ της Ακτής. «Δίπλα μου η γυναικά μου έκλαιγε. Οι άνθρωποι στην τηλεόραση έκλαιγαν. Αυτό που έγινε δεν θα μπορούσε να γίνει από κανέναν άλλον. Μόνο από τον Ντρογκμπά. Είναι αυτός που ουσιαστικά μας θεράπευσε από τον πόλεμο». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου αθλητισμού: «Εμείς οι πολιτικοί πήγαμε στα καλύτερα πανεπιστήμια και θεωρούμαστε οι μορφωμένοι, οι υποτιθέμενοι ηγέτες της χώρας. Κι όμως στο θέμα της επίτευξης ειρήνης αποτύχαμε. Μια ομάδα παικτών κατάφερε να μας ενώσει. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά εμφανίστηκε από το πουθενά και έγινε ήρωας για όλους μας».

Η χαρά της πρόκρισης, το μήνυμα του Ντρογκμπά και η εικόνα των αγκαλιασμένων παικτών της εθνικής που προερχόταν από διαφορετικά σημεία της χώρας (κάποιοι εξ αυτών και από το βόρειο τμήμα που κατείχαν οι αντάρτες) ‘ανάγκασε’ τους ηγέτες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών να αρχίσουν ξανά νέο κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων για την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι ένοπλες συγκρούσεις σταμάτησαν και ακολούθησαν δυο χρόνια όπου ο εμφύλιος συνεχιζόταν μεν αλλά κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο. Τότε ο Ντρογκμπά βρήκε την ευκαιρία να βγει ξανά μπροστά.

Στις 3 Ιουνίου του 2007 η Ακτή υποδεχόταν τη Μαδαγασκάρη για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής. Ο Ιβοριανός επιθετικός, του οποίου η φήμη και η δύναμη είχαν μεγαλώσει κι άλλο χάρη στις συνεχιζόμενες επιτυχίες του εντός γηπέδων (νέοι τίτλοι με Τσέλσι, ‘Καλύτερος Αφρικανός παίκτης για το 2006, νίκες και γκολ με την καλύτερη φουρνιά παικτών που είδε ποτέ η εθνική της Ακτής), προσέγγισε τον πρόεδρο της χώρας και του ζήτησε να αλλάξει η έδρα διεξαγωγής του αγώνα και αντί για την πρωτεύουσα να γίνει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Μπουακέ, που βρισκόταν στα εδάφη που κατείχαν οι αντάρτες.



(Ο Ντρογκμπά είχε ήδη κάνει μια εξίσου σημαντική και συμβολική επίσκεψη στο Μπουακέ λίγους μήνες πριν, όταν βρέθηκε στην πόλη για να γιορτάσει εκεί την ανάδειξη του σαν καλύτερος Αφρικανός παίκτης της χρονιάς. «Ήρθα εδώ για να δείξω ότι αυτή η Χρυσή Μπάλα ανήκει σε όλη την Ακτή Ελεφαντοστού» ανέφερε στην ομιλία του πριν κάνει μια νέα έκκληση για ειρήνη, εν μέσω αποθέωσης από τους κατοίκους της πόλης που στο πρόσωπο του έβλεπαν έναν ουδέτερο που το μόνο που ήθελε ήταν να τα βρούνε οι δυο πλευρές. «Πάνω απ’όλα είμαι ένας απ’αυτούς» όπως έχει πει και ο ίδιος.)

Η πρόταση του για αλλαγή έδρας εισακούστηκε και έτσι για πρώτη φορά η εθνική ομάδα έπαιξε στο βόρειο κομμάτι της χώρας, σε ένα κατάμεστο γήπεδο (που με αφορμή τον συγκεκριμένο αγώνα ανακαινίστηκε με λεφτά της κυβέρνησης), στα επίσημα του οποίου βρισκόταν μέλη των ηγεσιών και των δυο πλευρών. Για πρώτη φορά μετά από πέντε πολύ δύσκολα χρόνια η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν ουσιαστικά ενωμένη, χάρη σ’ένα από τα λίγα πράγματα που τα χρόνια του εμφυλίου την κρατούσαν ενωμένη: το ποδόσφαιρο. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είχε πετύχει το στόχο του: «Ήταν το πιο όμορφο πράγμα που μου έχει συμβεί. Ήταν κάτι παραπάνω από μπάλα πλέον. To να βλέπεις τους αρχηγούς και των δυο πλευρών να τραγουδάνε δίπλα-δίπλα τον εθνικό ύμνο είναι πολύ ξεχωριστό. Ένιωσα ότι η Ακτή Ελεφαντοστού σήμερα ξαναγεννήθηκε. Όλο αυτό δείχνει πως το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους».

Το – εξίσου – σημαντικό είναι ότι πέτυχε τον στόχο του χωρίς ποτέ η επιτυχία αυτή να επηρεάσει ιδιαίτερα την συλλογική του καριέρα ή την εικόνα του στην Ευρώπη. Η εμπλοκή του στα δρώμενα της χώρας του δεν κέρδισε καμία ιδιαίτερη προβολή στον ευρωπαϊκό Τύπο και όταν μετά από χρόνια ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά, ο Ντρογκμπά αρκέστηκε να σχολιάσει: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε για το ποιος είμαι στην Αφρική».



Δέκα χρόνια (και έναν δεύτερο – ευτυχώς – πολύ μικρότερο εμφύλιο) μετά, ο 39χρονος Ντρογκμπά, αν και συνεχίζει να παίζει μπάλα στις ΗΠΑ, έχει αποσυρθεί από την εθνική ομάδα. Στην περίοδο αυτή κατέκτησε μερικά ακόμα τρόπαια, κέρδισε κάμποσες ατομικές διακρίσεις και βραβεία, καθόρισε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, έπαιξε σε δυο ακόμα Μουντιάλ, έγινε πρώτος σκόρερ της εθνικής και έφτασε δυο φορές στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Αναμφίβολα όμως, το μεγαλύτερο κατόρθωμα της σπουδαίας καριέρας του ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα το ότι βοήθησε σημαντικά στο να ενωθεί ένας διχασμένος λαός.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #1 στις: Δευ 20 Μάι 2019 22:27 »
Έρχεται Copa Africa σε ένα μήνα.
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #2 στις: Παρ 21 Ιούν 2019 12:40 »
Ξεκινάει σήμερα και το Copa Africa
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #3 στις: Παρ 21 Ιούν 2019 14:41 »
Παράθεση
Το Κόπα Άφρικα 2019 για πρώτη φορά καλοκαιρινό - Σέντρα με το Αίγυπτος-Ζιμπάμπουε

Σήμερα Παρασκευή ξεκινά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το πιο γνωστό ως Κόπα Άφρικα. Για πρώτη φορά στην ιστορία η διοργάνωση θα γίνει καλοκαίρι και θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αιγύπτου. Θα ξεκινήσει σήμερα  21 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου.

Στο Κόπα Άφρικα Θα συμμετάσχουν 24 ομάδες για πρώτη φορά τόσο πολλές και εάν είστε ποδοσφαιρόφιλος που αγαπάει τις εκπλήξεις, υπάρχει και η κατάκτηση του τουρνουά από το Καμερούν με απόδοση 15 στο Πάμε Στοίχημα. Θα σηκώσει άραγε ο Ματίπ και δεύτερο κύπελλο μέσα στη σεζόν;

Οι οικοδεσπότες Αιγύπτιοι θεωρούνται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. Έχουν  το μεγάλο αστέρι τον Μοχάμεντ Σαλάχ και επίσης έχουν κερδίσει τον θεσμό περισσότερες φορές από κάθε άλλον.

Η Σενεγάλη είναι και αυτή ένα από τα φαβορί με απόδοση 6,5 στο Πάμε Στοίχημα. Μία Εθνική στην οποία υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση, καθώς αγωνίζεται ο Παπέ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού, ενώ φυσικά από το ρόστερ ξεχωρίζει το όνομα του Σάντιο Μανέ της Λίβερπουλ.

Η Γκάνα αν και τα τελευταία χρόνια έχει πτωτική πορεία έχει και αυτή καλές πιθανότητες, με τον 33χρονο Ασαμόα Γκιάν ηγέτη και παίκτες όπως τα αδέρφια Τζόρτζαν και Αντρέ Αγιού..

Από τις ομάδες που θεωρούνται ικανές επίσης να φτάσουν στη διεκδίκηση του τροπαίου είναι οι Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαρόκο, Τυνησία (με τον Μεριά του Ολυμπιακού στη σύνθεσή της), χωρίς φυσικά να μπορεί ν’ αποκλειστεί και κάποια έκπληξη.

Ο Μο Σαλάχ και ο Σαντιό Μανέ μοιράστηκαν πριν λίγο καιρό τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ (μαζί με τον Ομπαμεγιάνγκ) αφού σημείωσαν από 22 τέρματα.

Ο Σαλάχ μετά την κατάκτηση του CL φαίνεται έτοιμος να διεκδικήσει και τον θρόνο του πρώτου σκόρερ στο τουρνουά με απόδοση 5 στο Πάμε Στοίχημα.

Το Πάμε Στοίχημα στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ «δίνει» το παρών και στο Κόπα Άφρικα και προσφέρει ειδικά στοιχήματα για τον νικητή της διοργάνωσης, την ομάδα που θα φτάσει στον τελικό, τα συνολικά γκολ της διοργάνωσης, τον πρώτο σκόρερ και τους νικητές των ομίλων.

Η πρεμιέρα του τουρνουά γίνεται απόψε στο Κάιρο, με την οικοδέσποινα Αίγυπτο να υποδέχεται την Ζιμπάμπουε.

Οι «Φαραώ» του Μο Σαλάχ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και θέλουν να ξεκινήσουν με μια επιβλητική νίκη και εμφάνιση το Κόπα Άφρικα, απέναντι σε μια ομάδα «αίνιγμα». H Zιμπάμπουε θεωρητικά είναι από τις πλέον αδύναμες ομάδες του τουρνουά, αλλά κατά το παρελθόν έχουμε δει πολλές τέτοιες ομάδες να κάνουν τη ζημιά, ιδιαίτερα σε πρεμιέρες.

Και στον αγώνα της πρεμιέρας Αίγυπτος-Ζιμπάμπουε, υπάρχει η επιλογή/super έκπληξη νίκη της δεύτερης με απόδοση 25 στο Πάμε Στοίχημα. Επομένως υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα... γούστα που προσφέρει στους παίκτες το Πάμε Στοίχημα στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

https://www.filathlos.gr/opap-na/504878-to-kopa-afrika-2019-gia-proti-fora-kalokairino-sentra-me-to-aigyptos-zimpampoye
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #4 στις: Παρ 21 Ιούν 2019 21:55 »
Παράθεση
Σοκ! Καρδιακό επεισόδιο για Νιγηριανό διεθνή λίγο πριν το Κόπα Άφρικα!

Ο Σάμουελ Καλού υπέστη καρδιακό επεισόδιο στην τελευταία προπόνηση της Εθνικής Νιγηρίας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας!

Σοκ προκαλεί η είδηση πως ο Νιγηριανός εξτρέμ Σάμουελ Καλού υπέστη καρδιακό επεισόδιο στην τελευταία προπόνηση πριν από την πρεμιέρα του Κόπα Άφρικα απέναντι στο Μπουρούντι. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός της Μπορντό αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του Καλού έχει σταθεροποιηθεί και οι γιατροί αποδίδουν το επεισόδιο σε αφυδάτωση από την έντονη προσπάθεια, το στρες και την ελλιπή κατανάλωση υγρών τις τελευταίες ημέρες.

https://www.sdna.gr/podosfairo/copa-africa/article/610002/sok-kardiako-epeisodio-gia-nigiriano-diethni-ligo-prin-kopa
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #5 στις: Παρ 21 Ιούν 2019 22:07 »
Καλοκαιρινές συνθήκες κάνουν πολλές φορές απαγορευτικό την διοργάνωση τουρνουά.Χώρια ότι μιλάμε για απίθανες χώρες πολλές φορές.Ακόμα και οι πιο προηγμένες έχουν τα θέματα τους.

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #6 στις: Σαβ 22 Ιούν 2019 00:15 »
Παράθεση
Copa Africa 2019: Στην Αίγυπτο το μεγάλο ραντεβού!

Ωρα για Copa Africa, ώρα για μπάλα! Στην Αίγυπτο χτυπά η καρδιά της Αφρικής για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού της ηπείρου!

Το 32ο Copa Africa κάνει σέντρα και υπόσχεται ξανά πολλές ποδοσφαιρικές συγκινήσεις. Η καρδιά της ποδοσφαιρικής Αφρικής χτυπά στην Αίγυπτο και τα μεγάλα αστέρια είναι εκεί για να κάνουν τη διοργάνωση πιο λαμπερή.

Το Copa Africa άλλαξε, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά καλοκαίρι (21/06- 19/7), ενώ αυτή τη φορά οι ομάδες αυξήθηκαν και από 16 ομάδες  θα παρουσιαστούν 24. Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο παρότι αρχικά προοριζόταν για το Καμερούν. Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων και προβλημάτων με θέματα ασφάλειας η διοργάνωση δόθηκε στους «Φαραώ» και όχι στους κατόχους του τίτλου. Το Διεθνές Στάδιο στο Κάιρο είναι η πιο μεγάλη έδρα με χωρητικότητα 74.100 θεατών και θα φιλοξενήσει και τον τελικό.

Πως θα διεξαχθεί

Σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής οι ομάδες σε κάθε γκρουπ παίζουν έναν γύρο αναμετρήσεων.  Από τη φάση των ομίλων περνούν οι δύο πρώτες ομάδες, ενώ και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες θα προχωρήσουν στην φάση των «16». Το VAR θα χρησιμοποιηθεί από τα προημιτελικά κι έπειτα. Η Umbro είναι η εταιρεία που προσφέρει την επίσημη μπάλα της διοργάνωσης, τη Neo Pro. Η μασκότ είναι βασισμένη σε ένα παιδί Φαραώ, τον Τουτ.

Οι όμιλοι του Copa Africa

Η κλήρωση των ομίλων έγινε στις 12 Απριλίου του 2019 με τις 24 ομάδες να τοποθετούνται σε έξι ομίλους. Η Αίγυπτος είχε μία αρκετά καλή κλήρωση στον πρώτο όμιλο με Κονγκό, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε. Στον 2ο όμιλο η Νιγηρία θα βρει την Γουινέα και δύο ομάδες που κάνουν ντεμπούτο στην διοργάνωση, την Μαδαγασκάρη και το Μπουρούντι.

Στο 3ο γκρουπ θα είναι πιο αμφίρροπα τα πράγματα με Αλγερία, Κένυα, Σενεγάλη και Τανζανία και στο 4ο είναι ο δυνατό Μαρόκο με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια. Η Τυνησία είναι το φαβορί για την πρωτιά στο πέμπτο γκρουπ όπου μετέχουν οι Ανγκόλα, Μάλι και Μαυριτανία. Στο έκτο γκρουπ θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με Γκάνα και Καμερούν και τον όμιλο συμπληρώνουν το Μπενίν και η Γουϊνέα Μπισάου.

Το πρόγραμμα των ομίλων

Α όμιλος
1η αγωνιστική
21/06: Αίγυπτος – Ζιμπάμπουε  23:00
22/06: ΛΔ Κονγκό – Ουγκάντα  17:30

2η αγωνιστική
26/06: Ουγκάντα – Ζιμπάμπουε  20:00
26/06: Αίγυπτος – ΛΔ Κονγκό  23:00

3η αγωνιστική
30/06: Ουγκάντα – Αίγυπτος  22:00
30/06: Ζιμπάμπουε – ΛΔ Κονγκό  22:00

Β όμιλος

1η αγωνιστική
22/06: Νιγηρία – Μπουρουντί  20:00
22/06: Γουϊνέα – Μαδαγασκάρη  23:00

2η αγωνιστική
26/06: Νιγηρία – Γουινέα  17:30
27/06: Μαδαγασκάρη – Μπουρουντί  17:30

3η αγωνιστική
30/06: Μαδαγασκάρη – Νιγηρία  19:00
30/06: Μπουρουντί – Γουϊνέα  19:00

Γ όμιλος

1η αγωνιστική
23/06: Σενεγάλη – Τανζανία  20:00
23/06: Αλγερία – Κένυα  23:00

2η αγωνιστική
27/06: Σενεγάλη – Αλγερία  20:00
27/06: Κένυα – Τανζανία  23:00

3η αγωνιστική
01/07: Κένυα – Σενεγάλη  22:00
01/07:  Τανζανία – Αλγερία  22:00

Δ όμιλος

1η αγωνιστική
23/06: Μαρόκο – Ναμίμπια  17:30
24/06: Ακτή Ελεφαντοστού – Νότιος Αφρική  17:30

2η αγωνιστική
28/06: Μαρόκο – Ακτή Ελεφαντοστού  20:00
28/06: Νότιος Αφρική – Ναμίμπια  23:00

3η αγωνιστική
01/07: Νότιος Αφρική – Μαρόκο  19:00
01/07: Ναμίμπια – Ακτή Ελεφαντοστού  19:00

Ε όμιλος

1η αγωνιστική
24/06: Τυνησία – Ανγκόλα  20:00
24/06: Μάλι – Μαυριτανία  23:00

2η αγωνιστική
28/06: Τυνησία – Μάλι  17:30
29/06: Μαυριτανία – Ανγκόλα  17:30

3η αγωνιστική
02/07: Μαυριτανία – Τυνησία  20:00
02/07: Ανγκόλα – Μάλι  20:00

Στ όμιλος

1η αγωνιστική
25/06: Καμερούν – Γουϊνέα Μπισάου  20:00
25/06: Γκάνα – Μπενίν  23:00

2η αγωνιστική
29/06: Καμερούν – Γκάνα  20:00
29/06: Μπενίν – Γουϊνέα Μπισάου  23:00

3η αγωνιστική
02/07: Μπενίν – Καμερούν  19:00
02/07: Γουϊνέα Μπισάου – Γκάνα  19:00

* Κριτήρια ισοβαθμίας. 1: Βαθμοί στα μεταξύ τους. 2: Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους. 3: Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους.


Οι οικοδεσπότες Αιγύπτιοι μπορούν και πρέπει να θεωρούνται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. Οι «Φαραώ» έχουν τα μεγάλα «όπλα» των Σαλάχ, Ελνένι και Εγκαζί. Επίσης είναι μία Εθνική που έχει κερδίσει τον θεσμό περισσότερες φορές από κάθε άλλον: στο σύνολο επτά φορές από τότε που άρχισε το τουρνουά το 1957. Παρότι στην προηγούμενη διοργάνωση η Αίγυπτος είχε φτάσει στον τελικό δεν έχει κερδίσει από το 2010 και μετά.

Η Αίγυπτος έχει όλα τα στοιχεία πάντως για τον τίτλο: γεμάτη ταλέντο, αγωνιστική ετοιμότητα, εμπειρία και παίζει και στο «σπίτι» της. Πρέπει να τονιστεί πως τις προηγούμενες φορές που χώρες της Βόρειας Αφρικής είχαν φιλοξενήσει τον θεσμό τον είχαν κερδίσει κιόλας: η Τυνησία το 2004 και η Αίγυπτος το 2006.

Δεν μπορεί βέβαια να μην γίνει αναφορά στο Καμερούν, ομάδα που είναι κάτοχος του τίτλου. Είναι επίσης μία ομάδα με ποιότητα και ταλέντο. Οι Καμερουνέζοι νίκησαν στον τελικό του 2017 την Αίγυπτο και έχουν πάρει τον τίτλο πέντε φορές. Μήπως όμως θα παίξει τον ρόλο του ότι αφαιρέθηκε από το Καμερούν η διοργάνωση;

Η Γκάνα το 2010 έδειχνε μία Εθνική σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τώρα. Το 2018 ήταν εκτός του Μουντιάλ της Ρωσίας, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εκτιμήσεις ότι έχει πιθανότητες με τον 33χρονο Ασαμόα Γκιάν. Παράλληλα έχουν διαθέσιμους παίκτες όπως τα αδέρφια Τζόρτζαν και Αντρέ Αγιού, τον Ατσού και το δίδυμο από την La Liga με Παρτέι και Ουακάσο καθώς και τον έμπειρο Μενσά. Είχαν κερδίσει το τρόπαιο του θεσμού το 1982.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μες στα φαβορί. Μία ομάδα από την οποία έχουν ξεπηδήσει παίκτες όπως οι Ντρογκμπά, Γιάγια και Κόλο Τουρέ και ο Ζερβίνιο. Οι «χρυσές» μέρες τους έχουν περάσει αλλά παρόλα αυτά έχουν ομάδα με ποιοτικές μονάδες, όπως τους Ζαχά, Μπαγί, Γκραντέλ, Οριέ, Σερί, Κέσι και Κοτζια.

Το Μαρόκο με τους Σάις, Χακίμι, Μπενάτια, Μπουφάλ, Μπελχαντά και Ζίγιεκ αποτελεί μια δυνατή και άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Η παρουσία τους στο Μουντιάλ του 2018 ήταν η πρώτη τους μετά από 20 χρόνια και αποδείχθηκε απογοητευτική, τερματίζονταε τελευταίοι στο γκρουπ τους, όμως οι Μαροκινοί έχουν δείξει πως επανήλθαν και ήταν αήττητοι στα προκριματικά τους για το Κόπα Άφρικα.

Τρεις ακόμα Εθνικές με ενδιαφέρον είναι το Μπουρούντι, η Μαδαγασκάρη και η Μαυριτανία. Και οι τρεις κάνουν ντεμπούτο στον θεσμό. Για το Μπουρούντι είναι η πρώτη παρουσία σε μεγάλο τουρνουά έχοντας ως πιο γνωστό παίκτη τον Σαϊντο Μπεραχίνο, από τον οποίο περιμένει γκολ για να περάσει την φάση των ομίλων. Η Μαδαγασκάρη και η Μαυριτανία δεν έχουν κανένα μεγάλο όνομα, όμως έχουν πέσει σε γκρουπ που τους δίνουν πιθανότητες για μία μίνι… υπέρβαση.


Κυρίαρχος του τουρνουά είναι η Αίγυπτος, με επτά κατακτήσεις, ενώ ακολουθεί το Καμερούν. Συνολικά 14 ομάδες έχουν καταφέρει να σηκώσουν την κούπα. Αναλυτικά:

Αίγυπτος 7 (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)

Καμερούν 5 (1963, 1965, 1978, 1982, 2017)

Γκάνα 4 (1984, 1988, 2000, 2002)

Νιγηρία 3 (1980, 1994, 2013)

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2 (1968, 1974)

Ακτή Ελεφαντοστού 2 (1992, 2015)

Ζάμπια 1 (2012)

Τυνησία 1 (2004)

Σουδάν 1 (1970)

Αλγερία 1 (1990)

Μαρόκο 1 (1976)

Αιθιοπία 1 (1962)

Νότια Αφρική 1 (1996)

Κονγκό 1 (1972)

 
Copa Africa με μεγάλες αποδόσεις και 100+ ειδικά στοιχήματα! (21+)
 
 
Ποιοι μπορεί να επηρεαστούν από την κούραση;

Με το Μουντιάλ να έχει διεξαχθεί το 2018 υπάρχουν αρκετοί Αφρικανοί παίκτες που θα πρέπει να βγάλουν ένα 2ο διαδοχικό καλοκαίρι με μεγάλη διοργάνωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις ομάδες στο να επιλέξουν να δώσουν στους αστέρες τους περισσότερο χρόνο ξεκούρασης στο ξεκίνημα της νέας σεζόν για να μην ρισκάρουν τραυματισμούς ή να βγουν off. Εάν η Γιουνάιτεντ κλείσει τον Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι θα πάρουν έναν παίκτη που έχει καταγράψει με την ομάδα του και την Εθνική του περισσότερα λεπτά συμμετοχής από κάθε άλλον Αφρικανό από το καλοκαίρι του 2017. Ο Σενεγαλέζος αμυντικός ξεπερνάει για λίγο τον Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ και αστέρι των Αιγύπτιων. Ο φορ Reds των από την άλλη την συγκεκριμένη περίοδο έχει σκοράρει περισσότερα γκολ από κάθε άλλον Αφρικανό. Ο Σαλάχ επίσης περνά για λίγο τον Ριάντ Μαχρέζ της Αλγερίας και της Σίτι ως ο Αφρικανός με τις περισσότερες ασίστ από το ξεκίνημα του 2017/2018.

Tα πρωταθλήματα και ομάδες με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση

Το γαλλικό πρωτάθλημα παραμένει η πιο μεγάλη "πηγή" προέλευσης παικτών για το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής ή Κόπα Άφρικα, όπως είναι ευρέως γνωστό. Συνολικά 90 παίκτες αγωνίζονται στην Ligue 1 ή σε πιο χαμηλές κατηγορίες της Γαλλίας. Είναι σαφώς περισσότεροι από την εκπροσώπηση της Αγγλίας και της Νότιας Αφρικής, τις δύο επόμενες χώρες στην λίστα και τρεις φορές παραπάνω από την 4η της κατάταξης Τουρκία.

Η Premier League έχει γενικά μεγάλη εκπροσώπηση, ωστόσο 21 παίκτες της έκαναν το ταξίδι για την Αίγυπτο. Ο Σαλάχ αγωνίζεται με την "οικοδέσποινα" του θεσμού, την Αίγυπτο και στην ίδια Εθνική είναι ο Ελνένι της Άρσεναλ και ο Ελμοχαμάντι της Άστον Βίλα.

 

Copa Africa με ειδική προσφορά* για όλους τους παίκτες. |21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
 
 
Οι Αφρικανοί παίκτες έχουν "ανεβάσει" την Premier
Η Τσέλσι δεν έχει φέτος εκπρόσωπο στο τουρνουά όμως διαχρονικά δεν υπάρχει σύλλογος της κατηγορίας που να έχει στείλει πιο πολλούς παίκτες του από τους "Μπλε". Η Άρσεναλ είανι 2η και η Νιουκάστλ 3η στην λίστα. Οι Λονδρέζοι επίσης έχουν πάρει περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα από Αφρικανούς παίκτες: 200 τον αριθμό. Από την άλλη το επιθετικό τρίο της Λίβερπουλ με τον ρυθμό που σκοράρει ανεβαίνει γρήγορα πιο ψηλά στην κατάταξη.

Η Νιγηρία έχει την πιο μεγάλη εκπροσώπηση παικτών στην ιστορία της Premier με 3.000 συμμετοχές ποδοσφαιριστών της στο σύνολο. Η Σενεγάλη είναι 2η και η Ακτή Ελεφαντοστού ανταγωνίζεται για την τοπ τριάδα. Και οι δύο μαζί έχουν πάνω από 2.000 συμμετοχές παικτών τους στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού πρωταθλήματος. Στο σκοράρισμα τρία έθνη κυριαρχούν. Πάνω από 1.000 γκολ έχουν μπει από Νιγηριανούς, Σενεγαλέζους ή Ιβοριανούς. Η Γκάνα έχει πάνω από 100 τέρματα από παίκτες της στην Premier και ακολουθεί.

 

Και στο Copa Africa, με το αυτόματο Cash Out* το στοίχημά σου κλείνει μόνο του! |21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
 

Παίκτες που ξεχωρίζουν εκτός από τον Σαλάχ

Ριάντ Μαχρέζ: Στην πρώτη του σεζόν στην Σίτι βρισκόταν υπό πίεση όμως τα κατάφερε και ενώ είχε σκοράρει ένα εξαιρετικό γκολ τίτλου με την Μπράιτον. Μπορεί να καταφέρει το ίδιο πράγματα και με την χώρα του; Η Αλγερία είναι από τις δυνατές αφρικανικές Εθνικές αλλά δεν έχουν κερδίσει στον θεσμό από το 1990 και μετά αποτυγχάνοντας να φτάσουν στις τελευταίες τέσσερις ομάδες της διοργάνωσης (σ.σ. ημιτελικά) σχεδόν κάθε φορά. Η Εθνική του όμως διαθέτει πλούσιο επιθετικό ταλέντο και το πρώτο τουρνουά στη Βόρεια Αφρική μετά της Αιγύπτου το 2006 μπορεί να είναι ο ιδανικός συνδετικός κρίκος για έναν νέο τίτλο. Εάν ο Μαχρέζ παίξει όπως ξέρει και μπορεί η Αλγερία μπορεί να "λάμψει".

Χακίμ Ζίγιεχ: Ο επιθετικός που έκανε την διαφορά στον Άγιαξ της περασμένης περιόδου και τον ανέβασε επίπεδο. Με μία σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων ο "Αίαντας" έφτασε μία ανάσα από το να δώσει το παρών στον τελικό του Champions League και ενώ για τον Ζίγιεκ έχει επιβεβαιωθεί πως θα πουληθεί φέτος. Η τιμή του; Τοποθετείται στα 30 εκατ. και ίσως και παραπάνω, έχοντας ενδιαφερόμενους σε Γερμανία, Ισπανία και Γερμανία. Ρεαλιστικά το Μαρόκο είναι μες στους πέντε ή όχι πιο ισχυρούς διεκδικητές του τίτλου. Έδειξε και στο Μουντιάλ της Ρωσίας πως μπορεί να παίξει εξαιρετικό επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο Ζίγιεκ θα είναι ο ηγέτης της ομάδας και προέρχεται από φοβερή χρονιά με τον πρωταθλητή Ολλανδίας. Ελπίζει δε να πάει την Εθνική του στον τελικό.

Νικολά Πεπέ: Το μεγάλο αστέρι της Λιλ που έχει κάνει μία ασύλληπτα καλή σεζόν. Παίκτης που έκλεισε την σεζόν με 23 γκολ και 12 ασίστ σε 41 αναμετρήσεις.  Στο πρωτάθλημα έβαλε 22 τέρματα και είχε 11 ασίστ. Ο 24χρονος Ιβοριανός - που είναι και κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου - έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων όπως η Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ. Πριν από την επόμενη μεγάλη μεταγραφή του θέλει να επαναφέρει την Ακτή Ελεφαντοστού στην κορυφή. Μία Εθνική που έδειξε να δυσκολεύεται στην μετά Ντρογκμπά και Γιάγια Τουρέ εποχή αλλά έχει μία νέα και τρομερά ταλαντούχα γενιά έτοιμη να αναλάβει τα "ηνία".

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #7 στις: Τετ 03 Ιούλ 2019 10:54 »
ΜΑΡΟΚΟ - ΜΠΕΝΙΝ
ΟΥΓΚΑΝΤΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
ΜΑΓΑΔΑΣΚΑΡΗ - ΚΟΝΓΚΟ
ΑΛΓΕΡΙΑ - ΓΟΙΝΕΑ
ΜΑΛΙ - ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
ΓΚΑΝΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #8 στις: Τρι 09 Ιούλ 2019 09:42 »
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΜΠΕΝΙΝ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΑΛΓΕΡΙΑ
ΜΑΓΑΔΑΣΚΑΡΗ - ΤΥΝΗΣΙΑ
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #9 στις: Πεμ 11 Ιούλ 2019 01:34 »
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΜΠΕΝΙΝ 1-0
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 2-1
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #10 στις: Παρ 12 Ιούλ 2019 14:39 »
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΑΛΓΕΡΙΑ 1-1 (3-4)
ΜΑΓΑΔΣΚΑΡΗ - ΤΥΝΗΣΙΑ 0-3
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #11 στις: Σαβ 13 Ιούλ 2019 17:37 »
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΤΥΝΗΣΙΑ
ΑΛΓΕΡΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #12 στις: Δευ 15 Ιούλ 2019 18:40 »
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΤΥΝΗΣΙΑ 1-0
ΑΛΓΕΡΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ 2-1
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #13 στις: Πεμ 18 Ιούλ 2019 01:26 »
Ημιτελικός:

ΤΥΝΗΣΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ 0-1
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #14 στις: Σαβ 20 Ιούλ 2019 00:20 »
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΑΛΓΕΡΙΑ 0-1

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗΣ Η ΑΛΓΕΡΙΑ!
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #16 στις: Σαβ 20 Ιούλ 2019 13:20 »
1 φάση στο 2΄έκανε σε όλο το ματς η Αλγερία με 1 σουτ και κέρδισε.

Θύμησε την Ελλάδα στο Euro 2004.
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #17 στις: Δευ 05 Αύγ 2019 22:19 »
Παράθεση
Ο Άνθρωπος που το Ποδόσφαιρο τον Έσωσε από μία Γενοκτονία


Στις 6 Μαρτίου του 1994 ο Γιουζέν Τότο Μουράνγκουα γύρισε εξαντλημένος στο σπίτι του. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι προς το Νότιο Σουδάν όπου η ομάδα του, η Ραγιόν Σπορτς, είχε παίξει κόντρα στην Αλ Χιλάλ και το οποίο έγινε με λεωφορείο, ήταν πτώμα. Ο ίδιος, βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, στον πηγαιμό είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο. Στα σύνορα υπήρχαν μπλόκα από πολιτοφύλακες και στρατιωτικούς που εξέταζαν ποιος είναι Τούτσι και ποιος είναι Χούτου. Στη Ρουάντα η Ραγιόν Σπορτς ήταν η πιο δημοφιλής ομάδα. Είχε στο ρόστερ της τρεις μόνο Τούτσις. Ο ένας ήταν ο Έρικ Τότο, 19 ετών τότε.

Ο Τότο αφηγείται ότι δεν έδινε σημασία στο τι γινόταν στη χώρα εκείνη την εποχή. Το λεωφορείο από το Κιγκάλι πέρασε από οδοφράγματα, μέρη όπου καίγονταν λάστιχα, ενώ παράλληλα η ιαχή «Τούτσι κατσαρίδες» ακουγόταν παντού. Ο ίδιος όμως σκεφτόταν μόνο το ματς. Η Ραγιόν κέρδισε τελικά με 0-1. Όταν επέστρεψε στη Ρουάντα, οι παίκτες αντίκρισαν εικόνες χάους. Μέσα στο χάος όμως οι πολιτοφύλακες είχαν δέσει σημαίες της ομάδας στα ΑΚ-47 και κερνούσαν μπύρες στα μέλη της, που φαίνεται να ήταν η μόνη που δεν είχε μπει στη δίνη Χούτου-Τούτσι.



Στις 6 Απριλίου 1994 στις 4 τα χαράματα η πόρτα του σπιτιού όπου έμενε ο Έρικ Τότο ανοίγει βίαια. Ο Τότο και ο συγκάτοικός του ξυπνάνε και αντικρίζουν κάνες και ματσέτες να τους απειλούν. Ένας απ τους πολιτοφύλακες κλωτσάει το τραπέζι και ένα άλμπουμ πέφτει στο πάτωμα. Ο Τότο και ο συγκάτοικος έχουν πέσει στο πάτωμα, όπως τους διέταξαν. Ο Τότο λέει στους πολιτοφύλακες ότι είναι δύο απλοί ποδοσφαιριστές, αλλά εκείνοι δεν τους ακούν. Αρχίζουν να καταστρέφουν το σπίτι, κατεδαφίζοντας βιβλιοθήκες, ντουλάπια, πιατικά, πόρτες. Ο αρχηγός της ομάδας της πολιτοφυλακής κλωτσάει μια καρέκλα και κάθεται πάνω από τα κεφάλια των δύο παιχτών για να τους σκοτώσει. Το μάτι του πέφτει στο άλμπουμ που είναι ανοιχτό σε μια φωτογραφία της ομάδας της Ραγιόν.

-Ποιοι είναι αυτοί; Ρωτάει επιτακτικά

-Είναι οι συμπαίχτες μου! Απαντάει ο Τότο.

-Τι εννοείς «συμπαίχτες»;

-Παίζω στη Ραγιόν Σπορτς!

-Προσπαθείς να μου πεις ψέματα;

Τότε σηκώνει το άλμπουμ και κοιτάει τη φωτογραφία. Κοιτάει τον Τότο και του λέει:

-Είσαι ο Τότο;

-Ναι! Εγώ είμαι!

Τότε ο αρχηγός της ομάδας διώχνει τους πάντες από το σπίτι και μένει μόνος του με τον Τότο. Αρχίζουν να μιλάνε για το ματς. Του λέει πόσο τους θαύμασε και πόσο περήφανος ένιωσε για τη νίκη κόντρα στην Αλ Χιλάλ. Πριν φύγει του λέει να αφήσει ανοιχτές τις κουρτίνες και την πόρτα ώστε το σπίτι να δείχνει άδειο.

Ο Τότο τρομοκρατημένος περιμένει στο σπίτι του, αλλά δεν μπορεί να μείνει για πάντα εκεί. Σκέφτεται να πάει στο σπίτι κάποιου Χούτου συμπαίχτη του. Υπήρχε κοντά ένα κτήριο στο οποίο έμεναν οι περισσότεροι Χούτου της ομάδας. Περπάτησε προσέχοντας τις αλλαγές στις βάρδιες των πολιτοφυλάκων και διένυσε μερικά τετράγωνα γεμάτα πτώματα. Πήγε στο σπίτι όπου όλα ήταν μια εικονική πραγματικότητα. Οι συμπαίχτες έπαιζαν χαρτιά και έβλεπαν τηλεόραση για να περάσει η ώρα. Οι Χούτου της ομάδας ρίσκαραν κρύβοντας τον Τότο σπίτι τους. Αν τους έπιαναν θα τους εκτελούσαν και αυτούς. Ειδικά ο Λογκίν που ήταν αυτός που έφερε τον Τότο μέσα στο κτίριο και τα έτρεχε όλα.



Ο Λογκίν έψαχνε τρόπο να βγάλει τον Τότο από τη χώρα. Επειδή είχε σχέση με τον Ζούζου, ο οποίος ήταν οπαδός της ομάδας, είχε μια τρελή ιδέα. Δεν υπήρχε πιο ασφαλές μέλος για έναν Τούτσι από το σπίτι ενός βασικού εκτελεστή της γενοκτονίας. Ο Λογκίν και ο Τότο ξεκινούν κρυφά και πάνε στο σπίτι του Ζούζου, παρά το φόβο του Τότο. Όταν χτύπησαν την πόρτα τους άνοιξε ο ίδιος και με χαμόγελο τους είπε «χαίρομαι που είσαι ζωντανός».

Ο Τότο έμεινε μια βδομάδα στο σπίτι του Ζούζου. Τον έβλεπε να φεύγει κάθε πρωί ξέροντας ότι πήγαινε να σκοτώσει Τούτσις. Ο Λόγκιν ερχόταν να τον ενημερώσει τακτικά για το τι συνέβαινε στους δρόμους. Στη βδομάδα πάνω οι γείτονες του Ζούζου κατέδωσαν ότι υπάρχει ένας Τούτσι στο σπίτι του. Ο Τότο πήγε σε κάποιο τοπικό φύλαρχο μαζί με το Λογκίν ώστε να πάρει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγει από τη χώρα.

Μόλις μπήκε στο γραφείο ένας φρουρός τον είδε και τον πυροβόλησε. Η σφαίρα του έσκισε τον ώμο. Επειδή υπήρχε μια αφίσα της Ραγιόν Σπορτς στον τοίχο τον αναγνώρισαν. Του είπαν «τρέξε!». Γύρισε στο σπίτι του Λογκίν. Αυτός ξανά είπε ότι έπρεπε να τον βγάλει από τη χώρα ο Ζούζου. Πήγαν ξανά στο σπίτι του Ζούζου, όπου έμεινε τρεις μέρες. Τότε ο Ζούζου τον έβαλε σε ένα τζιπ, με ένα φρουρό μπροστά και ένα φρουρό πίσω του. Αν τους σταματούσαν θα έλεγαν ότι πάνε να τον εκτελέσουν. Μόλις πέρασαν τα σύνορα με το Σουδάν τον άφησαν στην ζούγκλα. Είχε φύγει από τη χώρα.

Μετά τη γενοκτονία ο Τότο επέστρεψε στη Ρουάντα. Από την ομάδα της Ραγιόν είχαν επιζήσει μόλις έξι παίκτες. Το πρώτο ματς κόντρα στην Κιβόγιου Σπορτς ήταν το πρώτο ματς μετά τη γενοκτονία. 15.000 θεατές βρέθηκαν εκεί για να ξεπλύνουν μνήμες, φόνους, τρόμο και πληγές. Κανείς δε θυμάται πόσο τελείωσε εκείνο το ματς. Και κανέναν δεν ενδιέφερε. Το σημαντικό ήταν ότι το ματς έγινε χωρίς να σκοτωθεί κανένας.



Ο Τότο σε ένα ματς της εθνικής του στην Αγγλία ζήτησε άσυλο. Πήγε στην Μεγάλη Βρετανία, όπου ζει από τότε, και ίδρυσε έναν οργανισμό όπου μέσω του ποδοσφαίρου διδάσκει τα παιδιά διαχείριση κρίσεων. Ο Ζούζου μετά τη γενοκτονία άλλαξε όνομα και πήγε στο Σικάγο όπου κρυβόταν δουλεύοντας ως κληρικός και έμπορος σε μαγαζί με οπωροκηπευτικά. Το 2011 οι αμερικανικές αρχές τον συνέλαβαν και τον εξέδωσαν στη Ρουάντα για να δικαστεί ως εγκληματίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Λογκίν συνελήφθη ως προδότης και εκτελέστηκε. Όπως και ο συγκάτοικος του στην αρχή της ιστορίας. Πάνω από 30 μέλη της οικογένειας του Τότο δολοφονήθηκαν κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα. Σε μια χώρα που προσπαθεί να καλύψει τις πληγές της και με το ποδόσφαιρο.
sombrero.gr

Παράθεση
Η γενοκτονία της Ρουάντα και το ποδόσφαιρο
https://vimeo.com/ondemand/rwanda17/40996659

Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες ταινίες στη ζωή μου. Έχω δει σκηνές με κάθε πιθανή μορφή βίας, βασανιστήρια, τραγωδίες, σκηνές με ανθρώπους που υπέφεραν άδικα, σκηνές βασισμένες σε αληθινές ιστορίες με δολοφονίες, κακοποιήσεις και ανείπωτες βιαιότητες. Το ‘Hotel Rwanda‘ όμως ήταν η πρώτη ταινία στην οποία κάπου στη μέση πάτησα το pause, μ’ ένα κεφάλι έτοιμο να εκραγεί από οργή και συναισθηματική φόρτιση, και επανέλαβα ασυναίσθητα τουλάχιστον 2-3 φορές δυνατά στον εαυτό μου (με αυτήν την ασυνείδητη ελπίδα πως αν κάνεις λέξεις τον συλλογισμό και τον ακούσεις με τα ίδια σου τα αυτιά θα γίνει πιο λογικός), κοιτώντας με ένα ολοκληρωτικά άδειο βλέμμα την οθόνη, ότι δεν μπορεί να συνέβησαν αυτά που βλέπω και ότι δεν γίνεται, απλά δεν γίνεται, δεν επαρκεί το μυαλό μου για να χωρέσει και να ζήσει μελλοντικά μέσα του αυτή η σκέψη και αυτή η γνώση, δεν μπορεί να είναι αληθινή ιστορία η υπόθεση που εκτυλίσσεται στην συγκεκριμένη ταινία (και λίγο μετά συνέχισα το γεύμα μου, όπως πολύ χαρακτηριστικά και πετυχημένα λέει ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας αναφερόμενος στην αντίδραση του υπόλοιπου πλανήτη στα εκεί  – και όχι μόνο εκεί – τεκταινόμενα).

Λίγα χρόνια μετά έζησα για δεύτερη φορά στη ζωή μου την ίδια στιγμή, πατώντας pause σε μια συγκεκριμένη σκηνή του ‘Shooting Dogs‘, μια ακόμα ταινία που πραγματεύεται το ίδιο ακριβώς θέμα με το ‘Hotel Rwanda’: την γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα. Αυτή τη φορά το μυαλό μου είχε περάσει πλέον από το στάδιο της μερικής (πάντα) αποδοχής στην μισάνθρωπη σκέψη ότι Κάποιος/Οποιοσδήποτε/Κάτι στο Σύμπαν έχει αποκτήσει κάθε δικαίωμα να αφανίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, όλη όμως, γέρους, παιδιά, γυναίκες, καλούς, κακούς, ευγενικούς, φιλάνθρωπους, δολοφόνους, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία πέρα απ’ αυτό το αδιανόητο μαζικό έγκλημα που έγινε στη Ρουάντα το διάστημα Απριλίου-Ιουλίου του 1994.

Σήμερα, είκοσι ακριβώς χρόνια μετά την ημέρα που τα μέλη της φυλής των Χούτου ξεκίνησαν να σφάζουν οποιοδήποτε μέλος της φυλής των Τούτσι έβρισκαν μπροστά τους, στη Ρουάντα προσπαθούν ακόμα να επουλώσουν τις πληγές τους. Το ποδόσφαιρο έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια δύσκολη προσπάθεια. Τα τελευταία χρόνια γυρίστηκαν αρκετά ντοκιμαντέρ που επικεντρώθηκαν στους τρόπους με τους οποίους το παιχνίδι αποδείχτηκε ωφέλιμο, με αποκορύφωμα το 2011 όταν και η εθνική ομάδα κάτω των 17 χρόνων, μια ομάδα παιδιών που γεννήθηκαν αμέσως μετά τη γενοκτονία (τα μισά εκ των οποίων ήταν ορφανά από τουλάχιστον ένα γονιό εξαιτίας της) κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 εκείνης της χρονιάς, το οποίο διεξήχθη στο Μεξικό.

Στο παραπάνω βίντεο μπορείς να δεις το τρέιλερ του ‘Rwanda 17: Healing a Nation’ το οποίο ασχολείται με εκείνη την ομάδα και κατ’ επέκταση με το πως σιγά-σιγά κατάφερε η χώρα να καλύψει αυτό το τεράστιο κενό της μιας ‘χαμένης γενιάς’ (πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας και σχεδόν το 70% των Τούτσι εξοντώθηκαν μέσα στις 100 εκείνες εφιαλτικές μέρες του 1994) ενώ στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται μια αξιόλογη προσπάθεια με το όνομα ‘Espérance’ (δηλαδή ‘ελπίδα’), μέσω της οποίας τα μικρά παιδιά συμφιλιώνονται με την ιδέα της διαφορετικότητας των δυο φυλών παίζοντας μαζί ποδόσφαιρο.
https://vimeo.com/38518954
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #18 στις: Πεμ 26 Σεπ 2019 20:41 »
Όπως έχουμε δει πολλάκις, το οπαδικό κίνημα στο Μαρόκο είναι από τα πιο ξεχωριστά του κόσμου. Αυτό αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πριν λίγες μέρες. Οι οπαδοί της Ραζά Καζαμπλάνκα έμαθαν ότι ένας νεαρός φίλος της ομάδας απείχε από το γήπεδο επειδή διαγνώστηκε με καρκίνο και γι'αυτό πήγαν κάτω από το σπίτι του, του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση μέσω συνθημάτων και τραγούδησαν μαζί του.
El Sombrero (βίντεο)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #19 στις: Παρ 14 Φεβ 2020 20:55 »
Ημέρα των ερωτευμένων σήμερα.
El Sombrero

Το βίντεο είναι από την Καζαμπλάνκα και την κερκίδα της Ουιντάντ. Οι παλιότεροι αναγνώστες πιθανόν θα το θυμούνται καθώς είχε ανέβει και παλιότερα αλλά δυστυχώς λόγω ενός τεχνικού προβλήματος το καλοκαίρι χάθηκαν τα περισσότερα από τα βίντεο που ανεβάζαμε τόσα χρόνια. :(

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #20 στις: Τετ 04 Μάρ 2020 19:49 »
"Το ποδόσφαιρο δίνει ελπίδα σε πολλούς νέους ανθρώπους στην Αφρική. Τους δίνει ένα πραγματικό κίνητρο για τη ζωή τους."

(Μαρσέλ Ντεσαγί)


Η φωτογραφία είναι του Μο Νασέρ (@mo.naser22 στο instagram) και είναι τραβηγμένη στην περιοχή Αντ Ντακαλίγια της Αιγύπτου.

Μένοντας στο ποδόσφαιρο της Β. Αφρικής, εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο (15 λεπτάκια υπόθεση) το υπέροχο 'Nefta Football Club', που ήταν φέτος υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #21 στις: Παρ 17 Ιούλ 2020 18:58 »
Αν νομίζεις ότι η είσοδος κάποιου συγκεκριμένου γηπέδου είναι τρομακτική, να σε ενημερώσουμε ότι στο Μαλάουι οι παίκτες περπατάνε από τα αποδυτήρια ως τον αγωνιστικό χώρο, σε μια χώρα που συχνάζουν 62 διαφορετικά είδη φιδιών, ανάμεσα τους και γνωστά ονοματάκια όπως πύθωνες, κόμπρες και μάμπα.


https://www.instagram.com/p/CCfpEUfgrw_/
Το Μαλάουι είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, που συνορεύει με τη Ζάμπια, την Τανζανία και τη Μοζαμβίκη. Είναι μια χώρα φτωχή και κυρίως αγροτική (το 85% ζει εκτός πόλεων). Στη φωτογραφία του Paul Vincent (που πέρασε καιρό εκεί ως μέλος μιας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας), βλέπουμε τα παιδιά που φεύγουν από τα αποδυτήρια για να πάνε ως το γήπεδο με τα πόδια, πάντα με φόντο το Όρος Μουλάνιε.
#malawi #africa #mulanje #mountain #football #instafootball

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #22 στις: Πεμ 27 Αύγ 2020 18:07 »

Το πρωτάθλημα στο οποίο οι σκόρερς είναι πραγματικοί φονιάδες
Λογικά δεν το ξέρετε αλλά το 2016 η Λίβερπουλ κατέκτησε τον τίτλο. Για να καταφέρει να σηκώσει την κούπα, στον τελικό επικράτησε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο φονιάς Μπένον Λουγίμα, ο οποίος στον ημιτελικό είχε κάνει χατ-τρικ, παρά το γεγονός ότι παίζει ξυπόλητος (όπως ακριβώς κάποιοι συμπατριώτες του αρκετές δεκαετίες πριν). Η λέξη φονιάς στην προηγούμενη πρόταση δεν είναι κάποια κλασική δημοσιογραφική μεταφορά, που συνοδεύει συνήθως τους γκολτζήδες. Ο Μπένον εκτίει στη Λουζίρα ποινή φυλάκισης 10 χρόνων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η φυλακή Λουζίρα βρίσκεται στην πρωτεύουσα Καμπάλα και είναι η μόνη φυλακή υψίστης ασφαλείας που έχει η Ουγκάντα. Μέσα σ’αυτήν μπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών τα “λουλούδια” της χώρας. Από δολοφόνους, βιαστές και απαγωγείς, μέχρι αθώους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί αλλά δεν έχουν καταδικαστεί και απλά περιμένουν τη δίκη τους, η οποία αρκετές φορές καθυστερεί να γίνει ακόμα και μερικά χρόνια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λουζίρα εντοπίζεται στους… αριθμούς. Το κτίριο σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 500 κρατούμενους αλλά οι τελευταίες καταμετρήσεις βγάζουν πως οι έγκλειστοι είναι περίπου 3500! Αν σ’αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι για τη φύλαξη τους υπάρχουν μόλις 100 δεσμοφύλακες, καταλαβαίνει κανείς ότι η ισορροπία εντός της φυλακής κρέμεται συνεχώς από μια κλωστή. Το 1993 οι φυλακισμένοι ξεσηκώθηκαν και η κατάσταση ξέφυγε τόσο που αναγκάστηκε να επέμβει ο στρατός, μια εξέγερση που άφησε πίσω της 2 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Το 1999 όμως όλα άλλαξαν, όταν ανέλαβε επίτροπος της Υπηρεσίας Φυλακών ο Τζόζεφ Ετίμα, που εξ αρχής δοκίμασε μια νέα, πιο προοδευτική, προσέγγιση στο θέμα. Η φυλακή άνοιξε τις πόρτες της στον έξω κόσμο, επιτρέποντας σε διάφορες οργανώσεις και ιδρύματα (ανάμεσα τους ο ‘Ερυθρός Σταυρός’, η εκκλησία και πανεπιστήμια) να εμπλακούν στη φροντίδα των φυλακισμένων. Η αλλαγή ήταν θεαματική. Από επίκεντρο ταραχών η Λουζίρα έγινε μια από τις πιο προοδευτικές φυλακές της Αφρικής, με καθημερινά σχολεία που προσφέρουν σε όλους τους κρατούμενους από βασική εκπαίδευση και εργαστηριακά μαθήματα (ραπτική και ξυλουργική) μέχρι και πτυχίο, σε συνεργασία με τα τοπικά πανεπιστήμια. Κάπως έτσι, το ποσοστό υποτροπής των ανθρώπων που αποφυλακίζονται από εκεί είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.



Ανάμεσα στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες των φυλακισμένων (που ουσιαστικά λειτουργούν τη φυλακή μόνοι τους, σαν ένα μικρό χωριό, έχοντας οργανώσει ένα ολόκληρο δίκτυο παραγωγής και διανομής του φαγητού και των ειδών πρώτης ανάγκης), υπάρχει μια που ξεχωρίζει: το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Η ύπαρξη ενός τόσο οργανωμένου και πειθαρχημένου πρωταθλήματος μέσα σε μια φυλακή τέτοιου είδους είναι τόσο εντυπωσιακή που τα τελευταία χρόνια δημοσιογράφοι από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν επισκεφτεί τη Λουζίρα, απλά και μόνο για να μελετήσουν αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα.

Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες φυλακές του κόσμου, οι φυλακισμένοι έπαιζαν μπάλα στην αυλή εδώ και δεκαετίες. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε όμως το 2003, όταν δημιουργήθηκε η UPSA, δηλαδή η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της φυλακής! Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα ωραία. Δουλειά των μελών της UPSA (τα οποία βγαίνουν με εκλογές κάθε χρόνο και πρόεδρος τους αυτή την εποχή είναι ένας πρώην αστυνομικός που είναι μέσα για ανθρωποκτονία) είναι η οργάνωση και επίβλεψη του πρωταθλήματος, ο ορισμός διαιτητών, ο έλεγχος για την τήρηση των κανονισμών (υπάρχει ένα 30σελιδο τετράδιο στο οποίο είναι καθαρογραμμένοι) και η εύρεση εξωτερικών χορηγών που παρέχουν τα τρόπαια, τις μπάλες και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα σωστό τουρνουά.



Αυτή τη στιγμή στη Λουζίρα υπάρχουν 10 επίσημα καταγεγραμμένες ομάδες, κάθε μια με τους οπαδούς της, με το καταστατικό της, τον πρόεδρο, τον προπονητή, έναν γραμματέα, ένα λογιστή και ένα ρόστερ που απαρτίζεται από 16 έως 25 παίκτες. Βλέποντας κανείς τα ονόματα τους (Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Άστον Βίλα, Έβερτον, Νιούκαστλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Αμβούργο) αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αγαπάνε οι Αφρικανοί το αγγλικό ποδόσφαιρο, που μπήκε στα σπίτια τους χάρη στη δορυφορική τηλεόραση στις αρχές των 00s.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γκόλντμπαλτ, της Γκάρντιαν, που επισκέφτηκε τη φυλακή πριν τρία χρόνια, 9 στους 10 φυλακισμένους υποστηρίζουν μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ σχεδόν όλοι οι φρουροί είναι οπαδοί της Άρσεναλ (λογική απόρροια της επιτυχίας της ομάδας των “Invincibles” που είχε φτιάξει ο Βενγκέρ την προηγούμενη δεκαετία). Όπως θυμάται ο δημοσιογράφος: “Όσο ήμουν εκεί, κάθε μέρα με ακολουθούσε ένας νεαρός κρατούμενος με παρατσούκλι ‘Λευκός Άγγελος’, που ήθελε συνέχεια να συζητήσουμε τα τελευταία νέα της Άρσεναλ και της Τότεναμ, κάνοντας ερωτήσεις όπως: ‘Πιστεύεις ότι η μεταγραφή του Σολδάδο ήταν πεταμένα λεφτά;'”



Η ιστορία και τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας παρουσιάζουν κι αυτά ενδιαφέρον. Η Λίβερπουλ, που είναι η πιο παλιά ομάδα στη φυλακή, δημιουργήθηκε κάπου στο 2000 από μια παρέα πρώην στρατιωτικών που το είχαν γυρίσει σε ένοπλες ληστείες. Χάρη στα λάφυρα που είχαν μαζέψει από αυτές, είχαν τη δυνατότητα εξ αρχής να αγοράζουν τους καλύτερους παίκτες, κάνοντας τους ‘κόκκινους’ μια από τις πιο δυνατές ομάδες της Λουζίρα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απ’την άλλη, ξεκίνησε ως ομάδα των περιθωριοποιημένων κρατούμενων, που συνήθως προέρχονταν από αγροτικές περιοχές.

Η Άστον Βίλα ξεκίνησε ως “Kitchen FC” (προφανώς γιατί ήταν η ομάδα των κρατούμενων που εργαζόταν στην κουζίνα της φυλακής), μετονομάστηκε σύντομα σε “Γερμανία” και τελικά κατέληξε στο σημερινό της όνομα όταν οι άνθρωποι της ανακάλυψαν ότι ελάχιστοι συμπαθούσαν τους Γερμανούς. Το Αμβούργο ξεκίνησε με το όνομα “Police FC”, από κρατούμενους που ήταν πρώην αστυνομικοί, μετά έγινε Λιντς και όταν η ιστορική ομάδα πήρε την κάτω βόλτα και εξαφανίστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ και τις τηλεοράσεις των κατοίκων της Ουγκάντα, απέκτησε το σημερινό της όνομα – αν και κάποιοι ρομαντικοί οπαδοί της εξακολουθούν να την αποκαλούν Λιντς. Οι άτυπες συνεργασίες μεταξύ των ομάδων δεν λείπουν κι έτσι το Αμβούργο θεωρείται “feeder club” της Γιουνάιτεντ και η Νιούκαστλ συνηθίζει να τροφοδοτεί με ταλέντα τη Λίβερπουλ.



Οι αντίπαλοι του τελικού του 2016, Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, είναι κι αυτοί με τους περισσότερους οπαδούς. Και όπως συμβαίνει και στο κανονικό ποδόσφαιρο, οι οπαδοί είναι σημαντικοί και στη φυλακή. Εκτός από την αναμενόμενη υποστήριξη την ώρα των αγώνων, οι οπαδοί-κρατούμενοι προσφέρουν στην ομάδα με διάφορους τρόπους: Επιδιορθώνουν τα παπούτσια, βοηθάνε τους τραυματίες, φροντίζουν τις στολές και, το πιο σημαντικό όλων, χαρίζουν υλικά αγαθά και τρόφιμα στην ομάδα την περίοδο των μεταγραφών (το πρωτάθλημα είναι τόσο οργανωμένο που, όπως ακριβώς και η ΦΙΦΑ, έχει δυο περιόδους μεταγραφών) για να μπορέσει να προσελκύσει τους καλούς παίκτες.

Όπως καταλάβατε, λεφτά δεν υπάρχουν στο πρωτάθλημα αυτό. Οι παίκτες συνήθως δελεάζονται με εξτρά τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα σε μια φυλακή και η UPSA είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μεταγραφών, ώστε να μην υπάρχουν εκβιασμοί και προτάσεις κάτω από το τραπέζι. Η ομάδα που κατακτάει τον τίτλο, εκτός από μια μικρή συμβολική κούπα, κερδίζει και πολύτιμα αγαθά για τα μέλη της: Από σαπούνια, οδοντόβουρτσες, ζάχαρη, ρύζι και τετράδια μέχρι μια ζωντανή κατσίκα!



Αν κάποιος δεν έχει εντυπωσιαστεί ήδη με όλη αυτή την περιγραφή, μπορεί να αναζητήσει και το 25λεπτο ντοκιμαντέρ του Vice (για την ώρα υπάρχει στο youtube αλλά σε χάλια ποιότητα), που είναι γεμάτο με ωραία πλάνα από τους ημιτελικούς και τον τελικό του 2016, πλάνα που τα βλέπεις και πιάνεις συνέχεια τον εαυτό σου να αναρωτιέται “πώς γίνεται να υπάρχει αυτό το πρωτάθλημα σε αυτό το μέρος”.

Βλέποντας εικόνες από τα παιχνίδια μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει και την διαπίστωση των δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν τη φυλακή, ότι το επίπεδο αρκετών παικτών είναι αναπάντεχα υψηλό, δεδομένων πάντα των συνθηκών. Επίσης, εντύπωση προκαλεί η έλλειψη εντάσεων και λογομαχιών, είτε μέσα στο γήπεδο, είτε γύρω απ’αυτό, κάτι που δεν περιμένεις να δεις σε ένα μέρος όπου συνωστίζονται εκατοντάδες εγκληματίες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται εκεί για φόνο. Ο σεβασμός για το παιχνίδι είναι τόσο μεγάλος που η συμπεριφορά όλων είναι άψογη. Για την ακρίβεια, είναι τόσο υποδειγματική που ακόμα και οι ελάχιστοι φύλακες την ώρα των αγώνων αφοσιώνονται στο ματς. Εντός των τεσσάρων γραμμών, η κόκκινη κάρτα τιμωρείται με 2 μήνες εκτός αγώνων, μια τιμωρία που κανένας δεν θέλει να υποστεί.

Το μικρό ντοκιμαντέρ κλείνει με μια εκπληκτική σκηνή που οι παίκτες και οι οπαδοί της νικήτριας Λίβερπουλ χοροπηδάνε και χορεύουν ευτυχισμένοι μέσα στις λάσπες, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου υπό καταρρακτώδη βροχή, υπενθυμίζοντας μας για πολλοστή φορά πως όσο κι αν έχει εξελιχθεί και μεταλλαχθεί με τα χρόνια, το ποδόσφαιρο παραμένει ένα όμορφο και απλό παιχνίδι που σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα σου και την τραγική πραγματικότητα. Ακόμα κι αν είσαι έγκλειστος σε μια άθλια φυλακή κάπου στην ανατολική Αφρική.


sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #23 στις: Κυρ 01 Νοέ 2020 12:29 »


Ο αγώνας με τα 149 γκολ
Το ποδόσφαιρο παίζεται σχεδόν παντού στον πλανήτη και όπου υπάρχει ποδόσφαιρο, υπάρχουν και αντιδράσεις για τη διαιτησία. Όταν κρίνονται τίτλοι, δεν έχει σημασία αν είναι το Τσάμπιονς Λιγκ ή το πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης. Όλοι θέλουν τη νίκη και όλοι αντιδρούν στην αδικία. Έτσι και στις 31 Οκτωβρίου του 2002, όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο σκορ σε ποδοσφαιρικό αγώνα. 149 γκολ είδαν οι θεατές στο Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης (μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού στα ανατολικά της Αφρικής), αλλά δεν το χάρηκαν ιδιαίτερα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης διεξάγεται με αρκετούς ομίλους ομάδων. Από αυτά τα μικρά πρωταθληματάκια περνάμε στη δεύτερη φάση, σε δυο ομίλους των έξι ομάδων. Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου φτάνουν στα τελικά που και πάλι διεξάγονται σε έναν γύρο με μονούς αγώνες. Το 2002 η μια από τις τέσσερις ομάδες ήταν η Σταντ Ολιμπίκ ντε λ’ Εμίρν. Για τους φίλους SOE (όχι του Μιχάλη Τροχανά). Οι άλλες τρεις ήταν η AS Αντέμα, η Αμποχιντρατίμο και η DSA Ανταναναρίβο. H SOE την προτελευταία αγωνιστική κέρδιζε με 2-1 την DSA όταν ο κόρακας με το όνομα Μπεντζαμίνα Ραζαφιντσαλάμα (αν δεν το έχετε καταλάβει λατρεύω αυτά τα ονόματα) έδωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα ένα πέναλτι άκρως αμφισβητούμενο. Οι διαμαρτυρίες έντονες, η απόφαση δεν άλλαξε και η DSA έκανε το 2-2 που ήταν και το τελικό σκορ. Με το σκορ αυτό η SOE ήταν πλέον εκτός τίτλου.


Ελλείψει φωτογραφιών του αγώνα, παρουσιάζουμε ομορφιές του νησιού. (πιθανόν αντί για πέναλτι-μαϊμού, να λένε πέναλτι-λεμούριος οι ντόπιοι)

Τουίτερ τότε δεν υπήρχε, τα non-papers δεν αρκούσαν, μπούκες στα αποδυτήρια μάλλον δεν έγιναν και στην SOE σκέφτηκαν ότι ο καλύτερος τρόπος διαμαρτυρίας για τη διαιτησία ήταν να ξεφτιλίσουν το πρωτάθλημα (μαζί και το άθλημα). Έτσι, απέναντι στην AS Αντέμα ξεκίνησαν το ματς βάζοντας αυτογκόλ. Και μετά έκαναν τη σέντρα. Και πήραν την μπάλα και έβαλαν ακόμα ένα αυτογκόλ. Και μετά ξαναέκαναν σέντρα. Και έβαλαν ακόμα ένα αυτογκόλ. Καταλαβαίνετε πού το πάω. Για να μην το κουράζουμε και γράφω το ίδιο πράγμα 146 φορές ακόμα, οι γίγαντες της ντε λ’ Ερμίν σημείωσαν 149 ολόκληρα αυτογκόλ και το παιχνίδι τελείωσε με την, πρωταθλήτρια πλέον, AS Αντέμα να έχει κερδίσει με 149-0 στο παιχνίδι που μνημονεύεται στα ρεκόρ Γκίνες ως αυτό με τα περισσότερα γκολ.

Εν μέρει πάντως πέτυχαν τον σκοπό τους, καθώς οι οπαδοί των πρωταθλητών, αντί να κάνουν γύρο του θριάμβου πήγαν στα ταμεία ζητώντας τα λεφτά τους πίσω. Από την άλλη, μάλλον αυτό το ματς έφερε και κατάρα στην SOE, αφού από τότε και κοιτάζοντας το πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης δεν το έχει κατακτήσει. Μια ομάδα που το είχε σηκώσει την προηγούμενη σεζόν και είχε καταφέρει να κάνει και νίκη επί ομάδας της Αιγύπτου στο αφρικάνικο Champions League. Ο πέλεκυς όμως έπεσε βαρύς και για μεμονωμένα άτομα. Ο προπονητής Ζάκα Μπε (τι μικρό όνομα είναι αυτό) τιμωρήθηκε με τρία χρόνια απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και παράλληλα με απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα. Ταυτόχρονα ο τερματοφύλακας Μαμισόα Ραζαφιντρακότο (και αρχηγός τότε της εθνικής ομάδας), ο αρχηγός της SOE Μανιτρανιρινά Αντριανιαϊνά (αυτά είναι ονόματα ρε φίλε) και οι Νικολάς Ρακοτοαριμανανά και Ντομινίκ Ρακοτοναντρασανά (ξάδερφος του αγαπημένου Ραμπεσαντρανά ίσως;) τιμωρήθηκαν και αυτοί με βαριές ποινές. Μπήκαν όμως για πάντα στο πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και πολύ δύσκολα θα χάσουν τις θέσεις τους.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.321
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #24 στις: Παρ 27 Νοέ 2020 20:15 »
Αν έχεις ξεμείνει από επιλογές για σήμερα το βράδυ, στις 9 θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία της Αφρικής. Οι δυο ομάδες με τους περισσότερους τίτλους θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής στο Κάιρο. Από τη μια η Αλ Αχλί, με προπονητή τον Πίτσο Μοσιμάνε που κάποιοι θα θυμούνται από την εποχή που έπαιζε στον Ιωνικό, και από την άλλη η συμπολίτισσα της, Ζάμαλεκ, του (* με φωνή Μίνου *) Μαχμούντ Αμπντέλ Ραζέκ Φαντλάλα Σικαμπάλα. Δυο μεγαθήρια της Αφρικής με μια τεράστια οπαδική βάση, που συνολικά ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια οπαδούς!

El Sombrero