Αποστολέας Θέμα: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο  (Αναγνώστηκε 4431 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #25 στις: Σαβ 28 Νοέ 2020 19:38 »
Οι ομάδες δεν είναι μόνο οι οπαδοί, οι παίκτες και ο πρόεδρος. Είναι και οι δεκάδες ανώνυμοι άνθρωποι που δουλεύουν στο παρασκήνιο. Η Αλ Αχλί κατέκτησε εχθές το 9ο Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής της ιστορίας της. Ο μόνος άνθρωπος που έχει σηκώσει και τα 9 τρόπαια είναι ο φροντιστής της, ο Ααμ Χάρεθ, που φροντίζει τα πάντα μέσα στα αποδυτήρια από το 1973!

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #26 στις: Πεμ 31 Δεκ 2020 22:17 »
- Καιρό έχω να τον δω τον γιο σου, Ομαρ. Με τι ασχολείται;
- Έγινε μαέστρος.
- Μπράβο του! Δεν ήξερα ότι του αρέσει η κλασική μουσική. Τι διευθύνει;
- Ένα πέταλο.
El Sombrero (βίντεο)

Όπως πιθανόν θα κατάλαβαν όλοι όσοι μας διαβάζουν από παλιά, το βίντεο είναι από το Μαρόκο και το πέταλο είναι της Ραζά Καζαμπλάνκα. https://www.facebook.com/sombrerogr/posts/10158744034845931

https://www.facebook.com/sombrerogr/videos/vb.166391855930/242091836803875/?type=2&theater
To αντίπαλο δέος στην Καζαμπλάνκα:

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #27 στις: Παρ 12 Φεβ 2021 23:19 »


19 χρόνια μετά



Αυτή είναι η εθνική ομάδα της Ζάμπια, σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις αρχές του 1993. Στη πάνω σειρά και δεύτερος από αριστερά διακρίνεται ο Καλούσα Μπουαλια, 30 χρονών την ώρα του κλικ, αρχηγός της ομάδας, πρώτος σε συμμετοχές, πρώτος σε γκολ και καλύτερος Αφρικανός παίκτης για το 1988. Στις 27 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα στη Σενεγάλη για ένα παιχνίδι των προκριματικών του Μουντιάλ έπεσε στον Ατλαντικό, 500 μέτρα από την παραλία της πόλης Λιμπρεβίλ που είναι η πρωτεύουσα της Γκαμπόν. Ανάμεσα στους 30 νεκρούς επιβαίνοντες βρισκόταν 18 ποδοσφαιριστές, μέλη μιας πολλά υποσχόμενης εθνικής ομάδας που φαινόταν έτοιμη να κερδίσει για πρώτη φορά την πρόκριση σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μπουαλια δεν ήταν ένας απ’ αυτούς. Όντας μέλος της Αϊντχόβεν εκείνη την περίοδο, επέλεξε να ταξιδέψει στη Σενεγάλη απ’ ευθείας από την Ολλανδία και να συναντήσει τους υπόλοιπους εκεί πέρα. Δεν συναντήθηκαν ποτέ.



Αυτή είναι η εθνική ομάδα της Ζάμπια, σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε 19 χρόνια μετά. Το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου η Ζάμπια αντιμετώπιζε την Ακτή Ελεφαντοστού στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής επιδιώκοντας να κατακτήσει για πρώτη φορά στην, φτωχή από διακρίσεις, ιστορία της το τρόπαιο. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο Καλούσα Μπουαλια, 49 χρονών πλέον, πρώην προπονητής της ομάδας και νυν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας. Η παραλία στην οποία περπατάει με τα λουλούδια στο χέρι βρίσκεται λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο στο οποίο η Ζάμπια θα προσπαθούσε να γράψει την πιο ωραία σελίδα της ιστορίας της και 500 μόλις μέτρα μακριά από το σημείο εκείνο της θάλασσας στο οποίο 19 χρόνια πριν γράφτηκε η πιο άσχημη σελίδα της. Ο δραματικός αλλά λυτρωτικός τελικός που ακολούθησε, με εκείνη την αξέχαστη διαδικασία πέναλτι, έγινε στη πόλη Λιμπρεβίλ, που είναι η πρωτεύουσα της Γκαμπόν και ήταν ο φόρος τιμής της νέας γενιάς στην παλιά.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #28 στις: Σαβ 27 Μάρ 2021 19:57 »
Πολλά χρόνια πριν την κόψει στα δυο το 'Ever Given', η διώρυγα του Σουέζ είχε κλείσει ξαφνικά από τους Αιγύπτιους όταν ξεκίνησε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών. Όπως μαρτυράει και το όνομα του, ο πόλεμος δεν κράτησε πολύ αλλά η διώρυγα παρέμεινε τελικά κλειστή για 8 χρόνια. Το απίστευτο της όλης υπόθεσης είναι ότι εκεί μέσα είχαν εγκλωβιστεί 15 πλοία από 8 διαφορετικές χώρες! Σύμφωνα με τον καπετάνιο ενός Πολωνικού πλοίου: "Ο πρώτος μήνας ήταν σαν διακοπές, ο δεύτερος ήταν κάπως δύσκολος, από τον τρίτο και μετά η κατάσταση ήταν ανυπόφορη". Μετά από λίγους μήνες, τα πληρώματα των πλοίων αποφάσισαν να συνεργαστούν και να βρούνε τρόπους για να την παλέψουν. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που οργανώθηκαν ήταν και ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά, το οποίο διεξαγόταν πάνω στο αγγλικό πλοίο και είχε κανονικά κύπελλο για τον νικητή και άφθονη μπύρα για τους θεατές.


Όποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα μπορεί να ψάξει για 'Yellow Fleet': https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Fleet
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #29 στις: Σαβ 19 Ιούν 2021 10:47 »


Το δουλεμπόριο του σύγχρονου ποδοσφαίρου: η ιστορία του Σίλας

Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο, να εμφανίζονται ποδοσφαιριστές από την Αφρική με “πειραγμένα” τα προσωπικά τους στοιχεία. Η Αφρική, αποτελώντας πάντα ένα εξαιρετικό μέρος για πρώτες ύλες, από… διαμάντια μέχρι ποδοσφαιριστές, συνεχίζει να είναι και σήμερα αχαρτογράφητη ποδοσφαιρικά. Κάπως έτσι, με τις ευρωπαϊκές ομάδες να ψάχνουν όλο και πιο νέα ταλέντα, η ζήτηση έφερε την προσφορά. Ποδοσφαιριστές που απλώς με μια ματιά στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους φαίνονται να έχουν πατήσει για τα καλά τα πρώτα -άντα τους, εμφανίζονται να είναι αρκετά πιο νέοι. Αυτό οδηγεί σε ορισμένα κωμικά συμβάντα που φέρνουν το χαμόγελο, όπως για παράδειγμα το τουρνουά Κ17 της COSAFA. Το τουρνουά της Νότιας Αφρίκης διακόπηκε και συνεχίστηκε αργότερα, καθώς στις εξετάσεις που γίνονται με…. μαγνητική τομογραφία, κοιτάζοντας τα οστά του καρπού για να βρεθεί αν κάποιος είναι κάτω των 17, τέσσερις χώρες βρέθηκαν να χρησιμοποιούν παίκτες πάνω από το όριο ηλικίας και φυσικά αποκλείστηκαν. Εξίσου αστεία είναι και η ιστορία του Κανγκά, του Γκαμπονέζου παίκτη του Ερυθρού Αστέρα. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε, καθώς η Π.Ο. του Κονγκό κατηγόρησε την Γκαμπόν ότι έβγαλε στον παίκτη ψεύτικα χαρτιά, ότι ο παίκτης δεν λέγεται Γκουέλορ Κανγκά, αλλά… Κιάκου-Κιάκου Κάνγκα και είναι φυσικά Κονγκολέζος. Το κορυφαίο είναι ότι υπάρχουν κατηγορίες ότι εκτός από ψεύτικη εθνικότητα και όνομα, ο Κανγκά είναι και αρκετά μεγαλύτερος, καθώς τα χαρτιά του λένε ότι γεννήθηκε το 1990, ενώ η μητέρα του πέθανε το 1986, κάτι που θα τον καθιστούσε ένα μοναδικό ιατρικό θαύμα. Όλα αυτά σίγουρα είναι διασκεδαστικά, αλλά, όπως θα δούμε, συχνά κρύβουν και μεγάλα δράματα.

twitter

Στα μέσα Μαΐου, η Μπουντεσλίγκα ανακοίνωσε το βραβείο του καλύτερου rookie της χρονιάς. Νικητής ο Σίλας Γουαμανγκιτούκα Φουντού. Ο Κογκολέζος επιθετικός που βοήθησε πολύ την Στουτγκάρδη στην άνοδό της πέρσι, συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς και φέτος. Πήρε το βραβείο του καλύτερου rookie για τρεις διαφορετικούς μήνες και τελικά, πήρε και το βραβείο της σεζόν, έχοντας σκοράρει 11 φορές στο πρωτάθλημα, 2ος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Κάλατζιτς, συμμετέχοντας σε μεγάλο βαθμό στην κατάκτηση της 9ης θέσης. Τα καλά όμως τελείωσαν κάπου εδώ. Ή, για να είμαστε ακριβείς, είχαν τελειώσει αρκετά νωρίτερα. Τον Μάρτιο, όταν ο Σίλας έπαθε ρήξη χιαστού στο δεξί του πόδι, χάνοντας την υπόλοιπη σεζόν και φυσικά μέρος και της επόμενης. Κανείς όμως δεν περίμενε τη συνέχεια.

Ο Σίλας, μέλος επί δύο χρόνια της Στουτγκάρδης, ένιωθε πλέον άνετα στο νέο του περιβάλλον και αποφάσισε να κάνει το βήμα, να ξεπεράσει τους φόβους του και να πει την αλήθεια στους ανθρώπους της Στουτγκάρδης. Όχι, το αληθινό του όνομα δεν ήταν Σίλας Γουαμανγκιτούκα, αλλά Σίλας Κατομπά Μβουμπά. Όπως επίσης δεν ήταν γεννημένος 6 Οκτωβρίου του 1999, αλλά του 1998. Μικρή διαφορά. Τι έγινε όμως; Γιατί αυτή η αποκάλυψη; Ο Σίλας βρέθηκε στις Βρυξέλλες το 2017, στα 18 του, για να δοκιμαστεί από την Άντερλεχτ μαζί με άλλους παίκτες. Για να το κάνει αυτό, έπρεπε να πάρει προσωρινή βίζα. Ταξίδεψε κανονικά, ως Κατομπά Μβουμπά, με το πραγματικό του όνομα. Ο νεαρός Κονγκολέζος τα πήγε πολύ καλά κι οι Βέλγοι του ζήτησαν να μείνει. Η βίζα του όμως είχε λήξει και θα έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βγάλει μία νέα.

Κάπου εκεί, εμφανίζεται ο κακός της υπόθεσης. Ένας μάνατζερ-δικηγήρος, ο Ολιβιέ Μπελεζί, τον οποίο ο Σίλας γνώριζε από το Κονγκό. Μπείτε λίγο στη θέση του Σίλας. Ένα παιδί που έκλεισε τα 18 του, γεννημένο στην Κινσάσα και χωρίς καμία εμπειρία από τη ζωή, χωρίς χρήματα, σε μια ξένη χώρα, χωρίς καμία επαφή με την πατρίδα του. Ο μάνατζερ τού λέει ότι αν πάει στο Κονγκό, δεν πρόκειται να πάρει νέα βίζα, δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα και θα μείνει. Τον πείθει ότι με το που θα φύγει από το Βέλγιο, τελειώνει επί της ουσίας. Η υπόθεση πραγματικά θυμίζει πρακτικές εμπορίας λευκής σαρκός. Το σύγχρονο δίκτυο των μάνατζερς άλλωστε δεν ντρέπεται να φτάσει σε τέτοια σημεία. Υπάρχει η ιστορία ενός παιδιού από το Καμερούν που πέρασε στην Ευρώπη με όνειρα για να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής και τελικά κατέληξε να πουλάει το κορμί του:


Ένα σχετικά απλοϊκό, αλλά αρκετά ενδιαφέρον βίντεο από το Tifo για το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο του ποδοσφαίρου.
Γίνεται αναφορά και στο βιβλίο: The Lost Boys: Inside Football’s Slave Trade

Ο Σίλας πιστεύει τον μάνατζερ και αρχίζει να βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτόν. Δεν επιστρέφει στην πατρίδα του και ακούει τις υποσχέσεις ότι ο Μπελεζί θα του βρει ομάδα. Μετακομίζει στο Παρίσι μαζί με τον μάνατζερ που πλέον γίνεται ολόκληρος ο κόσμος του. Ο Σίλας δεν έχει τα χαρτιά του (τα κρατά ο μάνατζερ), δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, δεν έχει καμία επαφή με την πατρίδα του. Ο μάνατζερ γνωρίζοντας ότι το παιδί ανήκει σε μια ομάδα, τη Φούτμπολ Κλουμπ ΜΚ, προσπαθεί να τη βγάλει από τη μέση. Κάπως έτσι, φτιάχνει ψεύτικα χαρτιά για τον Σίλας. Αλλάζει το όνομά του, αλλάζει και κατά έναν χρόνο τη γέννησή του, δίνοντάς του μια νέα ταυτότητα. Ταυτόχρονα όμως, δεν κερδίζει απλώς χρήματα από μία πιθανή μεταγραφή, αλλά παίρνει και τον πλήρη έλεγχο του Σίλας. Του βρίσκει ομάδα στην 5η εθνική της Γαλλίας, την Ολιμπίκ Αλές, θυγατρική της Μονπελιέ, στην οποία ο Μπελεζί έχει χτυπήσει πρώτα την πόρτα.

Οι εμφανίσεις του φέρνουν το ενδιαφέρον μια ακόμα καλύτερης ομάδας, αυτή τη φορά της FC Paris, στη Λιγκ 2. Τα νέα όμως φτάνουν κάπως πίσω στο Κονγκό και την ΜΚ. Οι άνθρωποί της υποψιάζονται ότι ο Σίλας Γουαμανγκιτούκα είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Σίλας Κατομπά Μβουμπά. Ξεκινούν ενέργειες, καθώς θεωρούν ότι ο σύλλογος πρέπει να λάβει χρήματα για τον παίκτη που ήταν δικός τους από το 2015 (πιο πριν είχε παίξει σε άλλες δυο ομάδες της χώρας) και επικοινωνούν με την Παρί. Η εφημερίδα Λ’ Εκίπ βγάζει την είδηση και κάνει την έρευνά της. Η Παρί λέει ότι έχει στα χέρια της τα χαρτιά του παίκτη, την άδεια παραμονής και ότι όλα φαίνονται γνήσια. Κατόπιν πίεσης, οι άνθρωποι του συλλόγου παραδέχονται ότι έχουν δώσει κάποια χρήματα στην πρώτη ομάδα του Σίλας (που πιθανώς να συμμετείχε και αυτή στη δημιουργία μιας νέας ταυτότητα) και ότι είναι σύνηθες να εμφανίζονται διάφοροι σύλλογοι και όλοι να θέλουν το κατιτίς τους. Η έρευνα δεν βγάζει κάπου και το θέμα ξεχνιέται.


Τα κατορθώματα του Σίλας (με λάθος επώνυμο)

Ο Σίλας πλέον βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Παίζει με άλλα στοιχεία και ο Μπελεζί τον εκβιάζει. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει γιατί τον απειλεί ότι θα τα αποκαλύψει όλα και θα του καταστρέψει την καριέρα, ενώ παράλληλα αφήνει να αιωρείται μια απειλή και για την οικογένεια του Σίλας πίσω στο Κονγκό. Ο Κονγκολέζος ζει υπό συνεχή παρακολούθηση (είπαμε, το δουλεμπόριο του ποδοσφαίρου δεν είναι πιο φτιασιδωμένο από οποιοδήποτε άλλο εμπόριο ανθρώπινων ψυχών) και φυσικά από τα χρήματα που βγάζει, ελάχιστα καταλήγουν στη δική του τσέπη. Ο Σίλας όμως είναι πραγματικό ποδοσφαιρικό διαμάντι και η Στουτγκάρδη τον ανακαλύπτει και τον κάνει δικό της με 5ετές συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2019.

Τα γερμανικά ΜΜΕ γνωρίζουν την υπόθεση, η Στουτγκάρδη όμως κάνει τον έλεγχό της και δεν βρίσκει κάτι περίεργο στα χαρτιά, πιστεύοντας τα λόγια του μάνατζερ που κλείνει τη μεταγραφή. Όλα δείχνουν φυσιολογικά. Ο Σίλας πλέον έχει πάρει το ΟΚ μετά τη Γαλλία και στη Γερμανία και η καριέρα του φτάνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όταν κερδίζει την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα. Μοιάζει σαν ταινία, αλλά ο Σίλας σιγά σιγά αποκτά εμπειρίες, ωριμάζει σαν άνθρωπος, καταλαβαίνει πράγματα, βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και μπορεί να απογαλακτιστεί από τον μάνατζέρ του. Βρίσκει ανθρώπους που τον στηρίζουν και παρά τις απειλές του μάνατζερ, αποφασίζει να αλλάξει εκπρόσωπο. Βρίσκει το θάρρος και τη δύναμη και τα λέει όλα στην ομάδα του πριν λίγο καιρό. Η Στουτγκάρδη δεν αντιδρά έντονα, δεν τον κατηγορεί. Στέκεται δίπλα του. Κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσει ο Σίλας να βγάλει τα σωστά του χαρτιά, τη σωστή άδεια παραμονής. Όπως κάθε σοβαρός σύλλογος θα έκανε, καταλαβαίνει ότι ο παίκτης δεν είναι απατεώνας, αλλά είναι ένα ακόμα θύμα της ποδοσφαιρικής σκλαβιάς που εκμεταλλεύεται την Αφρική. «Ο Σίλας είναι ο ίδιος παίκτης και άνθρωπος που κέρδισε τις καρδιές της ομάδας και των οπαδών της», λέει ο Σβεν Μίσλιντατ στην ανακοίνωση του συλλόγου. «Χωρίς να φοβηθεί για τις συνέπειες, αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια. Θα τον βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να είναι μέλος της οικογένειάς μας μόλις επιστρέψει από τον τραυματισμό του».



“Ζούσα υπό συνεχή φόβο τα τελευταία χρόνια και ανησυχούσα πολύ για την οικογένειά μου στο Κονγκό. Ήταν ένα δύσκολο βήμα για μένα, να αποκαλύψω την ιστορία μου. Χάρη στην υποστήριξη των νέων συμβούλων μου το τόλμησα. Κατάλαβα ότι δεν πρέπει να φοβάμαι πια και ότι μαζί μπορούμε να τα πούμε όλα. Δεν θα το είχα κάνει, αν η Στουτγκάρδη δεν γινόταν το δεύτερο σπίτι για μένα, ένα μέρος που νιώθω ασφαλής. Σήμερα, νιώθω ανακουφισμένος και ελπίζω ότι έτσι θα ενθαρρύνω και άλλους παίκτες που είχαν παρόμοιες εμπειρίες με ατζέντηδες. Είμαι πολύ ευγνώμων στην Στουτγκάρδη και στην πίστη και την υποστήριξη που μου έδειξαν. Ελπίζω ότι θα τους το ξεπληρώσω, όπως και σε όλους τους οπαδούς της ομάδας, πάνω στο χορτάρι”.

Ίσως κάποιοι πουν ότι κι ο παίκτης έχει ευθύνη, ότι είπε ψέματα και ίσως βολεύτηκε στην αρχή. Είναι γενικά εύκολο, έξω από τον χορό, να κοιτάζουμε κάποιες καταστάσεις και να τις θεωρούμε απλές. Σίγουρα κάποιος πιο θαρραλέος θα είχε αρνηθεί εξ αρχής και θα αποφάσιζε να θυσιάσει το όνειρό του, επιστρέφοντας στην Κινσάσα. Πόσοι όμως θα είχαμε αυτό το θάρρος; Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να το πούμε και για τις κοπέλες που πιστεύουν ότι μεταναστεύουν για να γίνουν μοντέλα και καταλήγουν να γίνονται δέσμιες σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Με ευκολία θα σχολιάσουμε από τη δική μας άνεση “μα δεν το κατάλαβε ότι ο μάνατζερ/προαγωγός έλεγε ψέματα;”. Έτσι όμως, μπαίνουμε σε ένα πολύ πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Γιατί είναι προφανές ποιοι είναι τα πραγματικά θύματα και ποιοι οι ένοχοι, ενώ δεν είναι καθόλου προφανές το πώς όλα τα θύματα εκμετάλλευσης, αγόρια και κορίτσια, ποδοσφαιριστές ή οτιδήποτε άλλο, έφτασαν σε αυτό το σημείο. Το ίδιο μάλλον πιστεύει και η γερμανική Π.Ο. που τιμώρησε με 3μηνο αποκλεισμό τον Σίλας και 30.000€, μια ποινή χάδι που θα περάσει το καλοκαίρι, με τον παίκτη ήδη τραυματία. Ας ελπίσουμε ότι ο Σίλας (ο artist formerly known as Wamangituka), ξαλαφρωμένος από το βαρύ μυστικό του θα επανέλθει υγιής και, κυρίως, ότι η ιστορία του θα δώσει το έναυσμα και σε άλλους ανθρώπους να μιλήσουν. Άλλωστε, η ιστορία του Σίλας δεν είναι από τις χειρότερες. Υπάρχουν παιδιά που βρέθηκαν στη Μανίλα χωρίς χρήματα, για να παίξουν σε μια ομάδα που δεν υπάρχει, παιδιά που έφτασαν να ζητιανεύουν στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων, οικογένειες που έχασαν τα λίγα χρήματά τους για ένα αεροπορικό εισιτήριο. Το παγκόσμιο αυτό δίκτυο δεν σταματά πουθενά.
sombrero.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #30 στις: Σαβ 26 Ιούν 2021 12:22 »
Στον δεύτερο πόλεμο της Λιβερίας (1999-2003) έχασαν την ζωή τους, περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι.
Όσοι αναζητούσαν να επιβιώσουν έπρεπε να πάνε στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στο Μπουντουμπουράμ, της Γκάνας, εκεί γεννήθηκε ο Αλφόνσο Ντέιβις το 2000.
Ενώ ο προσφυγικός καταυλισμός επέτρεψε στην οικογένεια να μείνει μακριά από τον πόλεμο, το νερό και η έλλειψη τροφίμων ήταν επίσης μέρος της πραγματικότητάς, το οποίο δύσκολα μπορούσες να το ξεπεράσεις.
Αλλά όλα αυτά άλλαξαν όταν ο Ντεμπέα και η Βικτόρια, οι γονείς του Αλφόνσο, βρήκαν ένα πρόγραμμα, με το οποίο θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στον Καναδά.
Η παιδική ηλικία του Ντέιβις, ήταν μακριά από τον πόλεμο και τον πόνο, καθώς βρήκε στην μπάλα έναν τρόπο να αφήσει πίσω του ένα μονοπάτι αίματος και φωτιάς.
Επαιξε πρώτα στο Free Footie, ένα σχολείο που στηρίζει φτωχογειτονιές. Τον βοήθησαν με μετακινήσεις, φαγητό και προπόνηση.
Η ταχύτητα του και το έμφυτο ταλέντο του, μαζί με την πειθαρχία, τον οδήγησε στο Βανκούβερ Γουαιτκαπς.
Μόλις έγινε δεκαπέντε ετών, έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα.
Οι καλές του εμφανίσεις τόσο στο MLS όσο και στην Εθνική  ομάδα του Καναδά, τράβηξαν την προσοχή του Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, του Αθλητικού Διευθυντή της Μπάγερν Μονάχου.
Οι γερμανοί, τον αγόρασαν το 2018.
Ο Ντέιβις, χωρίς φόβο αλλά με πάθος, στάθηκε στο υψηλότερο επίπεδο.
dieci

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #31 στις: Τετ 15 Δεκ 2021 21:37 »
Copa Africa: Εμφύλιος, Χολέρα, Covid, αλλά η σέντρα στο Καμερούν θα γίνει κανονικά!

Ο εμφύλιος και η χολέρα κάνουν τη ζωή στο Καμερούν ακόμα πιο εφιαλτική, ωστόσο η χώρα είναι έτοιμη για σέντρα του Copa Africa στις 9 Ιανουαρίου.

Το Copa Africa (9/1) προκαλεί... πονοκεφάλους και αναστατώνει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη! «Είναι μικρό τουρνουά» τόνισε... εκνευρισμένος ο Γιούργκεν Κλοπ, αφού θα παρακολουθήσει τ’ αστέρια του Σαλάχ, Μανέ και Κεϊτά από την... τηλεόραση. Δεκάδες προπονητές θα δουν τα σχέδιά τους να αναπροσαρμόζονται εξαιτίας της διεξαγωγής του τουρνουά. Ναι, η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα ασχοληθεί με τους αστέρες που θα λείπουν, παρά με τον νικητή.

Πολλοί σύλλογοι θα δώσουν... μάχη για να κρατήσουν παίκτες τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Οπως η Λίβερπουλ που παίζει στις 2 Γενάρη με την Τσέλσι και ο Κλοπ δε θέλει να σκέφτεται πως δεν θα έχει τρία μεγάλα αστέρια. Ωστόσο, διακυβεύεται κάτι πολύ πιο βαρύ και ανησυχητικό, δηλαδή η επιμονή με το Καμερούν ως χώρα φιλοξενίας του τουρνουά, παρά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και το ξέσπασμα της χολέρας.

Μπορεί οι ομάδες να ανησυχούσαν για την Covid-19 και η παραλλαγή Omicron να μας έχει… τυφλώσει στο πόσο επικίνδυνο είναι ένα μέρος όπως το Καμερούν αυτή τη στιγμή, ωστόσο τα προβλήματα της χώρας είναι ακόμα πιο βαθιά. Παιδιά σκοτώνονται στα διασταυρούμενα πυρά μιας σύγκρουσης που ξεκίνησε ως ειρηνική διαδήλωση το 2016 στις αγγλόφωνες περιοχές της χώρας.



Στη Βόρεια επαρχία, το ποσοστό φτώχειας είναι υψηλότερο (πάνω από 50% σε κάθε μια, σε σύγκριση με 15% στα νοτιοδυτικά και 25% στα βορειοδυτικά) και οι κρατικές επενδύσεις σε δημόσια αγαθά όπως σχολεία, κλινικές και δρόμους είναι χαμηλότερες από οπουδήποτε αλλού στην χώρα. Διάφορα αυτονομιστικά κινήματα εξαπολύουν τακτικές επιθέσεις. Υπάρχουν αναφορές για βασανιστήρια, απαγωγές και ολόκληρος ο πληθυσμός ζει υπό τον φόβο.

Η «Anglophone Crisis», η διπλωματική ονομασία της εγχώριας σύρραξης, έχει ρίξει τη χώρα σε μια δίνη που έχει ήδη αφήσει πίσω της 100άδες νεκρούς και περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες, μια και δεκάδες και πλέον χωριά έχουν ισοπεδωθεί από τον επίσημο στρατό ως αντίποινα στη δράση των αντιεξουσιαστών. Το Καμερούν δεν ήταν μια ασφαλής χώρα κι έχασε το Κύπελλο Εθνών το 2019; Τώρα τι έχει αλλάξει; Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκστρατεία για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη στο Καμερούν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βομβιστικών επιθέσεων στα γήπεδα.

Η επιδείνωση της ασφάλειας σημαίνει ότι οι παίκτες εντός και εκτός γηπέδου βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Πολ Μπιγιά, Πρόεδρος της χώρας (71,28%), μπορεί να θέλει το τουρνουά να τονώσει τη δημοτικότητά του, όμως η διοργάνωση μοιράζει... ασίστ σε πολλούς να διαμαρτυρηθούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν το επίπεδο βίας. Η Αφρικανική Ομοσπονδία, ωστόσο, δεν θα υποχωρήσει και επιμένει ότι η διοργάνωση θα παραμείνει στο Καμερούν. Ναι, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, ο στρατός θα είναι στους δρόμους, αλλά η ανησυχία είναι αισθητή.

Όταν ο Ντρογκμπά σταμάτησε τον εμφύλιο!
Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να λύσει ένα αδιέξοδο. Μια φορά έγινε στην Αφρική και μπροστάρης ήταν ο απίθανος, Ντιντιέ Ντρογκμπά. «Άντρες και γυναίκες της Ακτής Ελεφαντοστού, από το Βορρά, το Νότο, το κέντρο και τη Δύση. Αποδείξαμε ότι όλοι οι Ιβοριανοί μπορούμε να συνυπάρξουμε και να παίξουμε μαζί για ένα κοινό σκοπό, να βρεθούμε στο Μουντιάλ.

Υποσχεθήκαμε ότι οι πανηγυρισμοί θα ενώσουν τον κόσμο. Σας ικετεύουμε πέφτοντας στα γόνατα…. Συγχωρέστε. Μια χώρα της Αφρικής με τόσο πλούτο δεν πρέπει να χαραμίζεται πολεμώντας. Σας παρακαλώ, αφήστε τα όπλα σας και κάντε εκλογές. Όλα θα είναι καλύτερα…» είχε πει βάζοντας τέλος σε ένα εφιαλτικό εμφύλιο που στοίχισε χιλιάδες ζωές.

Χάρη σε αυτή την ηγετική ομιλία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός. Ένα χρόνο μετά και για τα προκριματικά του Κόπα Αφρικα, στην πόλη Μπουακέ, γνωστή ως το επίκεντρο της εξέγερσης, στρατιώτες και αντάρτες αντί για πυροβολισμούς τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι για την Ακτή Ελεφαντοστού.
«Βάζοντας σε προτεραιότητα το ποδόσφαιρο όταν βρίσκεσαι απέναντι σε έναν παράλογο πόλεμο που κήρυξε ένα καθεστώς 40 ετών εναντίον του μειονοτικού πληθυσμού θα ήταν ένα μαύρο σημάδι για τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα» ήταν τα λόγια του Dr. Chris Fomunyoh, ανώτερου συνεργάτη της Αφρικής στο Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI).



Αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας
Η προτεραιότητα σε αυτό το τουρνουά είναι η προστασία των παικτών και των φιλάθλων από το να παγιδευτούν στη βία ή να αρρωστήσουν. Η κοινή λογική φωνάζει για αναβολή ή νέα χώρα φιλοξενίας, ωστόσο η Αφρικανική Ομοσπονδία μοιάζει ανένδοτη. Δεν είναι μόνο ο εμφύλιος, δεν είναι τα κρούσματα κορονοϊού, είναι και η Χολέρα που κάνει ξανά την επανεμφάνισή της και προκαλεί έντονη ανησυχία.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 180 μολύνθηκαν από την επιδημία που σαρώνει δύο μεγάλες περιοχές στο νοτιοδυτικό Καμερούν, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί σημαίνει ότι η χολέρα έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα», δήλωσε ο Ντονατιέν Τσισίμπι, Ιατρικός Συντονιστής της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Αλλωστε, ο πληθυσμός είναι ευάλωτος σε μολυσματικές ασθένειες όπως η χολέρα, επειδή η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι δύσκολη και οι συνθήκες διαβίωσης κακές. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της χώρας προειδοποίησαν ότι η χολέρα εξαπλώνεται σε μέρη της περιοχής συνοδευόμενη από αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Ο Σαμουέλ Ετό, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας της χώρας δεν ανησυχεί για την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά. Πριν λίγες ημέρες με 43 ψήφους έναντι 31 του μοναδικού του αντιπάλου, Σαϊντού Μπάμπα, ο άλλοτε σταρ των Μπαρτσελόνα, Ίντερ και Τσέλσι πιστοποίησε πέραν της αδιαμφισβήτητης δημοφιλίας του στο φίλαθλο κοινό του Καμερούν και τη δημοφιλία του μεταξύ των παραγόντων του συστήματος. Μάλιστα, χειροτονήθηκε και στην καθιερωμένη τελετή από τους θρησκευτικούς άρχοντες της χώρας.

Πηγές: Τimes, MSF
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #32 στις: Τρι 11 Ιαν 2022 22:16 »
Για τους λάτρεις της γεωγραφίας, στο Κόπα Άφρικα σήμερα έπαιζε η Γουινέα, αύριο παίζει η Γουινέα, μεθαύριο παίζει η Γουινέα και στους '16' δεν αποκλείεται να έχουμε ζευγάρι Γουινέα-Γουινέα με τη νικήτρια να παίζει μετά με τη Γουινέα.



El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #33 στις: Τετ 12 Ιαν 2022 20:19 »
Παράθεση
Θα γυρίσει στο ξενοδοχείο του ο διαιτητής που τα έκανε μαντάρα στο Τυνησία-Μάλι, θα ανοίξει το inbox του και θα βρει μέσα 278 μπινελίκια από Τυνήσιους, 159 μπινελίκια από παίκτες του στοιχήματος και μια πρόταση συνεργασίας από τη Σούπερ Λιγκ.
El Sombrero

Παράθεση
Τυνησία - Μάλι: Απίθανα πράγματα στο Copa Africa, συνέχεια στο... θέατρο του παραλόγου (vid)
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ενώ ο ρέφερι έχει σφυρίξει τη λήξη του Τυνησία - Μάλι, κλιμάκιο της CAF ενημέρωσε για συνέχεια της αναμέτρησης.
Τα «ευτράπελα» συνεχίζονται στο Τυνησία - Μάλι! Μετά την πρόωρη λήξη του αγώνα λόγω της πρωτοφανούς απόφασης του ρέφερι να σφυρίξει για τελευταία φορά στο 85', οι αρμόδιοι της CAF εισέβαλαν στην συνέντευξη Τύπου του προπονητή των φιλοξενούμενων, Μοχάμεντ Μαγακσούμπα, και ανακοίνωσαν πως η αναμέτρηση αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά!

Πλέον οι εξελίξεις έχουν πάρει διαστάσεις κανονικής... φαρσοκωμωδίας, με την διοργανώτρια αρχή του Copa Africa να βγάζει στην σέντρα τον Τζάνι Σικάζουε, την ίδια ώρα που αμφότερες οι αποστολές ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Ακόμα και οι περισσότεροι οπαδοί είχαν αποχωρήσει από τις εξέδρες και όσοι έμειναν ενημερώθηκαν από τα μεγάφωνα πως τα τελευταία λεπτά πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά.

Η Τυνησία πάντως από την πλευρά της αρνείται να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και το Μάλι διεκδικεί τη νίκη στα χαρτιά!
https://www.gazzetta.gr/football/copa-africa/2078792/tynisia-mali-apithana-pragmata-sto-copa-africa-syneheia-sto-theatro

Παράθεση
Τυνησία - Μάλι: Επιτέλους... τέλος στο ματς παρωδία!
Ο διαιτητής της αναμέτρησης της Τυνησίας με το Mάλι έγινε ο «πρωταγωνιστής» του αγώνα, καθώς σφύριξε για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού σε πρώτο χρόνο στο 85' και εν τέλει στο 89:50! Δεν κατέβηκε για να συνεχίσει το παιχνίδι η Τυνησία που υπέβαλε τη διαμαρτυρία της στην CAF.

Σε φαρσοκωμωδία μετατράπηκε η αναμέτρηση της Τυνησίας με το Μάλι για την πρώτη αγωνιστική του 6ου ομίλου του Copa Africa. Το Μάλι πήρε τη χάρη στον εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κονέ στο 48' και την φανταστική απόκρουση του Μουνκόρο σε εκτέλεση πέναλτι του Καζρί στο 77', όμως «πρωταγωνιστής» ήταν ο διαιτητής Τζάνι Σικάζουε.

Ο «ρεφ» από τη Ζάμπια σφύριξε για την ολοκλήρωση του αγώνα μόλις στο 85ο λεπτό! Οι άνθρωποι της Τυνησίας όπως ήταν λογικό «έπεσαν» πάνω του με τον διαιτητή να καταλαβαίνει το λάθος του και να επικαλείται πρόβλημα στο ρολόι του του. Ο Σικάζουε εν τέλει συνέχισε τον αγώνα και σφύριξε τη λήξη του για δεύτερη και τελευταία φορά στο 89:50, παρά το γεγονός πως το παιχνίδι είχε δύο cooling break και έξι διακοπές για αλλαγές! O «άρχων» του επεισοδιακού αγώνα χρειάστηκε συνοδεία για να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο...

Η Τυνησία δεν κατέβηκε και υπέβαλε τη διαμαρτυρία της στην CAF
Λίγο μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε οι διοργανωτές αποφάσισαν να συνεχιστεί το παιχνίδι, με τον τέταρτο να αναλαμβάνει ως πρώτος διαιτητής και την «πέτρα του σκανδάλου», που παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, να μένει εκτός, όμως η Τυνησία αποφάσισε να μην κατέβει στο αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του Μάλι βγήκαν και πανηγύρισαν εκ νέου τη νίκη τους, όμως οι Τυνήσιοι έχουν ήδη υποβάλει τη διαμαρτυρία τους στην CAF.
https://www.gazzetta.gr/football/copa-africa/2078784/tynisia-mali-epiteloys-telos-sto-mats-parodia

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #34 στις: Τετ 12 Ιαν 2022 21:51 »
Ποδόσφαιρο: More than a game


Η διοργάνωση που υποβαθμίζεται σχεδόν από σύσσωμη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα, ήρθε για να αποδείξει (ξανά) ότι η αγάπη για το ποδόσφαιρο δεν γνωρίζει πατρίδα.
Το έθνος της Σιέρα Λεόνε βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αφρικής με πληθυσμό περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους. Από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1961, η Σιέρα Λεόνε έχει αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις σε κάθε τομέα της ζωής. Το ποσοστό φτώχειας στην Freetown στη Σιέρα Λεόνε υπολογίστηκε το 2018 στο 43% του πληθυσμού το 2018. Σε αριθμούς μιλάμε για 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε καθεστώς φτώχειας.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε μέτρηση το 2011 ξεπερνούσε το 50%. Ήταν συγκεκριμένα 54,7%! Συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid -19 οι δείκτες πιθανότητα να είναι ακόμα πιο απογoητευτικοί γι'αυτή την γωνιά της Γης που δεν απολαμβάνει τα προνόμια του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με τους αριθμούς που δίνει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, (United Nations Development Programme) το προσδόκιμο ζωής στη Σιέρα Λεόνε είναι τα 54,6 έτη. Το 70% των νέων είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Το ποσοστό αναλφαβητισμού ενηλίκων είναι 43%. Ενώ ο πιο επικαιροποιημένος αριθμός για το όριο φτώχειας είναι 56,8%.

Κάθε ημέρα ανήλικα παιδιά κατεβαίνουν απότομες πλαγιές για να φτάσουν σε νερό (αμφίβολο το κατά πόσο είναι πόσιμο). Γεμίζουν τεράστιους κουβάδες τους οποίους τοποθετούν στο κεφάλι τους προσεκτικά και ανεβαίνουν ύστερα τους χωμάτινους δρόμους που οδηγούν στο σπίτι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει παραπάνω από πέντε φορές την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας οικογένειας. Την περίοδο της ξηρασίας το πρόβλημα είναι τεράστιο).Αναφορικά στο πόσιμο νερό κάθε οικογένεια πληρώνει 40 cents για 3 γαλόνια. Κάθε ημέρα.

Δυσκολίες που δεν μπορεί καν να σκεφτεί ότι θα αντιμετωπίσει στη ζωή του ο «αναπτυγμένος» κόσμος. Σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο τα συναισθήματα που έχει το χάρισμα να γεννά, οι δύο κόσμοι, δεν έχουν την παραμικρή διαφορά. Δεν υπάρχει τίποτα, και δεν υπήρξε ποτέ τίποτα «λίγο» για ένα τουρνουά ποδοσφαίρου που περιλαμβάνει έθνη από μια περιοχή του κόσμου τόσο μεγάλη, ιστορική και ποικιλόμορφη όσο η Αφρική. Παρά τις δηλώσεις του... Γιούργκεν Κλοπ για το Copa Africa.

Υπάρχουν 54 χώρες στην Αφρική σήμερα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πληθυσμός της ηπείρου πιστεύεται ότι είναι 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 2.000 διαφορετικές γλώσσες στην ήπειρο, σε σύγκριση με τις 300 που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην Ευρώπη. Για τους ποδοσφαιρόφιλους στην Ευρώπη υπάρχει το Euro, το Mundial και το Copa America ίσως. Δεν προσδοκούν με την ίδια κάψα το Copa Africa. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους κατοίκους της Ηπείρου.

Meet Amado - Burkina Faso’s number one fan who always puts on a show. His consistency over the years is a thing of beauty. #AFCON2021

Για παράδειγμα, στην «Οροσειρά των Λεόντων», στη δυτική πλευρά της Αφρικής, το ποδόσφαιρο είναι λύτρωση, είναι ανάσα και παράδοση. Στην Freetown τις Κυριακές δίνουν άτυπο ραντεβού εκεί που το θαλασσινό νερό χαϊδεύει την άμμο και παίζουν ποδόσφαιρο. Η παραλία Lumley, μια μεγάλη λωρίδα άμμου κατά μήκος της δυτικής άκρης της πρωτεύουσας, έχει μετατραπεί ολόκληρη σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Για την ακρίβεια σε πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου. Κάθε τμήμα της.

Τα δοκάρια της εστίας είναι μερικά ξυλάκια ή μπουκάλια σόδας φυτεμένα στην άμμο. Οι τελικές γραμμές σχεδιάζονται στην παραλία και ο αγωνιστικός χώρος μικραίνει ή επεκτείνεται ανάλογα με την παλίρροια. Οι γυναίκες περπατούν ανάμεσα στους παίκτες πουλώντας μπανάνες, ανανά και ποτά. Οι πλανόδιοι διασκεδαστές μπερδεύονται με τους εξτρέμ και τα αδέσποτα σκυλιά. Κάτοικοι όλοι των ηλικιών στέκονται ανάμεσα στην άμμο - αγωνιστικό χώρο και τον δρόμο και τους χαζεύουν για ώρα.

Στη Σιέρα Λεόνε, οι φανατικοί του ποδοσφαίρου τείνουν να εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή στους οπαδούς της Άρσεναλ και το Κύπελλο Εθνών Αφρικής είναι γιορτή. Ειδικά αυτό. Η χώρα λαμβάνει μέρος στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από 26 ολόκληρα χρόνια! Κι είναι μόλις η 3η της συμμετοχή.

Ίσως αυτό να εξηγεί πως στο πρώτο της παιχνίδι με αντίπαλο την κάτοχο του τροπαίου Αλγερία οι παίκτες της λύγισαν στο άκουσμα του εθνικού ύμνου, κι ο MVP της αναμέτρησης Μοχάμεντ Καμαρά που κράτησε ανέπαφη την εστία του ξέσπασε σε κλάματα. Το Copa Africa είναι διασκέδαση, χρώματα, ελευθερία. Είναι ευκαιρία για μεγάλες μαζώξεις. Για λαϊκό προσκύνημα στα πρόσωπα εκείνα που συνήθως χαρίζουν την λάμψη τους σε άλλες Ηπείρους.

Mood right now. Two days to go. This is what it means to represent your nation at the biggest tournament in Africa.

Sadio Mane understands the assignment and so do these Senegalese fans. Senegal reeek! #AFCON2021


«Με το Κόπα Άφρικα να επιστρέφει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είναι για εμάς καταστροφή αυτή την στιγμή να χάνουμε τρεις ποδοσφαιριστές. Το άλλο γεγονός που είναι αληθές, είναι ότι δεν βοηθάει του Αφρικανούς ποδοσφαιριστές», δήλωσε έξαλλος ο Κλοπ.

Ίσως να άλλαζε γνώμη αν έβλεπε τα εκατοντάδες παιδικά χαμόγελα των μαθητών του Καμερούν που υποδέχθηκαν το πούλμαν της Αλγερίας έξω από το ξενοδοχείο και έκαναν... χαμό μόλις αντίκρισαν τον Ριγιάντ Μαχρέζ. Αν καταλάβαινε πως φούσκωσε το στήθος τους από χαρά όταν τους χαιρέτησε! Η' τις υπέροχες φωτογραφίες από την Freetown της Σιέρα Λεόνε. Ναι εκεί που όπως αναφέραμε πριν, ακόμα και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι ένας καθημερινός Γολγοθάς. Μα όλοι κλείδωσαν για λίγο έξω από την πραγματικότητά τους τα προβλήματα. Συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο μπροστά από μια γιγάντια οθόνη και παρακολούθησαν την ομάδα τους στο παιχνίδι κόντρα στην Αλγερία.

Scenes in Freetown as Sierra Leonean fans watch their team against Algeria this afternoon.

More than football! #AFCON2021

📷:
@SchulzeKoch


Μερικές ακόμα αποδείξεις ότι το ποδόσφαιρο έχει αυτή την σχεδόν μαγική ιδιότητα να καταργεί τα σύνορα. Να ταξιδεύει σε κάθε ήπειρο, σε κόσμους μακρινούς, διαφορετικούς και να αφήνει τους ανθρώπους να λένε ιστορίες. Εντός αγωνιστικών χώρων, μα κυρίως εκτός αυτών. Για την άνευ όρων αγάπη. Την πίστη και την προσήλωση.

7⃣🏆#TeamEgypt
3⃣🏆#TeamNigeria

A solitary
@67Kelechi
 goal saw the Super🦅of 🇳🇬 soar highest today. Much to the💚of their fans.

#AFCON2021

gazzetta.gr


Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #35 στις: Τετ 26 Ιαν 2022 22:22 »
Οι Κομόρες έχασαν την πρόκριση για τους '8' αλλά κέρδισαν τη συμπάθεια μας αφού πάλεψαν ως το τέλος για την ισοφάριση, παρ'ότι έπαιζαν με 12 απουσίες, χωρίς τον προπονητή τους, εκτός έδρας με ένα από τα φαβορί, έχοντας κάνει μέρος της προθέρμανσης στο πούλμαν λόγω μποτιλιαρίσματος, με κόκκινη από το 7' και με τερματοφύλακα έναν αμυντικό που όταν είδε αντίπαλο να φτάνει μπροστά του έκανε ασυναίσθητα αυτό που κάνει μια ζωή: Έβαλε τα χέρια πίσω για να μην κάνει πέναλτι!


Λίγο πριν φύγουν από τη διοργάνωση άφησαν κι αυτό, έτσι για ενθύμιο:

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #36 στις: Τετ 26 Ιαν 2022 22:28 »
Οι Κομόρες, μια από τις μικρότερες χώρες της Αφρικής, έκανε την έκπληξη και προκρίθηκε για πρώτη φορά στο Κύπελλο Εθνών της ηπείρου. Εκεί, και παρά το γεγονός ότι θεωρείται η πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης, έκανε και δεύτερη έκπληξη, αφού προκρίθηκε στους '16' αφήνοντας έξω ένα από τα φαβορί, τη Γκάνα. Τώρα, σαν ήρωας από βιντεοπαιχνίδι που κάθε φορά πρέπει να περάσει και πιο δύσκολη πίστα, καλείται να αντιμετωπίσει το Καμερούν, μια εθνική που βρίσκεται 82 θέσεις πιο ψηλά … Δείτε περισσότερα


BREAKING NEWS: Όπως λένε τα ρεπορτάζ, στα σημερινά τεστ ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας βρέθηκε αρνητικός άρα εκτός απροόπτου θα παίξει κανονικά το βράδυ. Βέβαια ο συγκεκριμένος είναι χωρίς ομάδα από τα τέλη του 2020 αλλά μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας, τουλάχιστον έχει δικά του γάντια.

BREAKING NEWS VOL 2: Τελικά η CAF δεν δέχτηκε το σημερινό αρνητικό τεστ του τερματοφύλακα και οι Κομόρες κατεβαίνουν και επίσημα στο ματς με έναν αριστερό μπακ στο τέρμα!
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #37 στις: Παρ 15 Ιούλ 2022 19:02 »
Ο πιο στημένος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου έγινε στη Νιγηρία

Ο τελικός κυπέλλου στην πολιτεία Ογκούν της Νιγηρίας θα μείνει στην ιστορία για τους εντελώς λάθος λόγους
Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχουμε δει και έχουμε ακούσει πάρα πολλά...

Ειδικά από τη στιγμή που το στοίχημα μπήκε στη ζωή μας η καχυποψία για κάποια αποτελέσματα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Και πως να μη συμβεί αυτό όταν έχουμε αγώνες σαν κι αυτόν που έγινε στη Νιγηρία στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Κυπέλλου στην πολιτεία Ογκούν (στα νοτιοδυτικά της χώρας).

Στον τελικό έφτασαν η Ijebu United, που αγωνίζεται στην 1η εθνική κατηγορία και η Remo Stars που αγωνίζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, με την αναμέτρηση να οδηγείται στα πέναλτι.

Εκεί συνέβησαν απίστευτα πράγματα καθώς οι παίκτες των Remo Stars αστόχησαν σε όλες τις εκτελέσεις τους και οι αντίπαλοι τους ευστόχησαν σε όσα εκτέλεσαν.

Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ο τερματοφύλακας των Remo Stars έμεινε επιδεικτικά ακίνητος στη θέση του σε εκτέλεση πέναλτι κι αμέσως μετά ένας συμπαίκτης του κατάφερε να στείλει τη μπάλα... πλάγιο άουτ!!!

Μάλιστα ο αθεόφοβος για να γίνει πιστευτός ότι ήθελε να... σκοράρει, έβαλε τα χέρια του στο κεφάλι του κάνοντας σα να μη πιστεύει αυτό που έκανε.

https://www.protothema.gr/sports/article/1265093/video-o-pio-stimenos-agonas-stin-istoria-tou-podosfairou-egine-sti-nigiria/




















Νότια Αφρική: Το «στήσιμο του αιώνα» με 41 αυτογκόλ και σκορ 59-1

Νότια Αφρική: Ματς με σκορ 59-1 και 41 αυτογκόλ - Αποβλήθηκαν δια παντός τέσσερις ομάδες.

Με την ποινή του δια βίου αποκλεισμού από την 4η κατηγορία του ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής τιμωρήθηκαν τέσσερις σύλλογοι για «το στήσιμο του... αιώνα» όπως χαρακτηρίζονται τα όσα έγιναν σε δύο αγώνες της περιφέρειας Μοπάνι της Νότιας Αφρικής, που θα έκριναν την άνοδο της κατηγορίας.

Η Ματιγιάσι επιβλήθηκε με 59-1 της Ενσάμι Μάιτι Μπερντς, χάρη σε απίθανα πράγματα που συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο. Η νικήτρια βρισκόταν στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα και χρειαζόταν νίκη και να καλύψει διαφορά 18 γκολ από την ομάδα που βρισκόταν από πάνω της στη βαθμολογία.

Η Ματιγιάσι βρήκε πολλά τέρματα αλλά στην αποστολή της βοήθησε η Ενσάμι Μάιτι Μπερντς με 41 αυτογκόλ.

Εκτός αυτού, ένας παίκτης που αποβλήθηκε στο 1ο ημίχρονο, στο 2ο μέρος χρίστηκε σκόρερ.

Ο αγώνας ήταν αλληλένδετος με την αναμέτρηση της Σιβουλάνι Ντέιντζερους Τάιγκερς κόντρα στους Κοτόκο Χάπι Μπόις. Οι «τίγρεις» ήταν η ομάδα που βρισκόταν στη 2η θέση της βαθμολογίας και κινδύνευε σε ενδεχόμενο ευρείας νίκης της Ματιγιάσι. Έλαβαν κι αυτές τα μέτρα τους και έφτασαν σε νίκη 33-1, με τους Χάπι Μπόις να σημειώνουν 7 αυτογκόλ.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν απολύτως σεβασμό για το ποδόσφαιρο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά», τόνισε ο Βίνσεντ Ραμφάγκο, πρόεδρος της περιοχής Μοπάνι, στο BBC. Συμπλήρωσε λέγοντας: «Το θλιβερό στην υπόθεση είναι πως μεταξύ των παικτών που εμπλέκονται βρίσκονται και πολλοί νεαροί μιας και σύμφωνα με τους κανονισμούς μια ομάδα πρέπει να έχει στον αγωνιστικό χώρο τουλάχιστον πέντε παίκτες κάτω των 21 ετών».

Ανέφερε επιπλέον: «Εμείς απλά προσπαθούμε να οργανώσουμε πρωταθλήματα που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών που μια μέρα θα γίνουν διεθνείς».

Τα δύο παιχνίδια έγιναν αντικείμενο έρευνας από την τοπική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία προ ημερών τα έκρινε στημένα και απεβαλε δια παντός και τις τέσσερις εμπλεκόμενες ομάδες.

Ποινές απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 8 χρόνια προτάθηκαν και για τους προπονητές των τεσσάρων ομαδων. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μάθουν τις αποφάσεις εναντίον τους και οι εμπλεκόμενοι ποδοσφαιριστές.

Σημειώνεται ότ τέτοιου είδους σκάνδαλα δεν είναι ασυνήθιστα για το ποδόσφαιρο της Αφρικής. Το 2013 δύο ομάδες από τη Νιγηρία που πάλευαν για την άνοδό τους νίκησαν με 79-0 και 67-0. Τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό για δέκα χρόνια. Βέβαια, κανένα σκορ δεν ξεπερνά το 149-0 μεταξύ της AS Adema και της SO l’Emyrne στο πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης.

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/athlitismos/761255/notia-afriki-stisimo-toy-aiona-me-41-aytogkol-kai-skor-59-1/



&t=4s

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #38 στις: Σαβ 13 Αύγ 2022 12:25 »
Πήγαμε σε Ποδοφαιρικό Αγώνα στην Τανζανία με Πούλμαν Οργανωμένων Οπαδών
Σε κάθε φάση και σε κάθε σφύριγμα, συνεχίζουν τον ατέρμονο χορό τους, κρατώντας καραμούζες και στριφογυρίζοντας τα μπλουζάκια τους στον αέρα. Είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας σαν γιορτή.



Εκείνο το πρωί του Ιουλίου, μας βρήκε στο ψαροχώρι Nungwi, στην Τανζανία. Καθώς διασχίζαμε τους χωματόδρομους της παραγκούπολης που είχαν μετατραπεί σε λάσπη από την βραδινή βροχή, βρεθήκαμε στην ψαραγορά του χωριού. Ένας από τους ψαράδες ακόνιζε τα τεράστια μαχαίρια του σε μία πέτρα και στη συνέχεια έπλενε με λάστιχο και τεμάχιζε με χειρουργικές κινήσεις έναν καρχαρία που είχε πιάσει στα δίχτυα του το προηγούμενο βράδυ. Έπειτα, παρέδιδε τα λευκόσαρκα φιλέτα σε κάποιους ντόπιους, οι οποίοι τα άπλωναν σε μία επιφάνεια από τσιμέντο. Από πάνω άδειαζαν τσουβάλια με χοντρό αλάτι και το τοποθετούσαν προσεκτικά, σε κάθε πτυχή της σάρκας των ψαριών, για να τα αφήσουν στον ήλιο και να τα κάνουν παστά. Κάπου ανάμεσα στο πλήθος που παρακολουθούσε τη διαδικασία, ήταν ο Sharif.

Ο ίδιος είναι local YouTuber και πηγαίνει με την κάμερά του και καλύπτει όλα τα μεγάλα γεγονότα της περιοχής. Εκείνη τη μέρα, είχε κανονίσει να πάει σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο έπαιζε η τοπική ομάδα της Ζανζιβάρης, με πούλμαν οργανωμένων οπαδών. Αφού μας είδε και μας έπιασε κουβέντα, μας ρώτησε εάν θέλουμε να τον ακολουθήσουμε. Κοιταχτήκαμε κάνοντας μια σιωπηλή συμφωνία και -φυσικά- πήγαμε μαζί του, χωρίς δεύτερη σκέψη.



Στην κεντρική πλατεία του χωριού, επικρατούσε πανικός και κίνηση. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, tuk-tuk, μηχανάκια και ποδήλατα πηγαινοέρχονταν με μία συνεχή και ακανόνιστη ροή, ενώ ο κόσμος περπατούσε από πάγκο σε πάγκο για να αγοράσει φρέσκα φρούτα και λαχανικά για το μεσημεριανό γεύμα. Έπειτα από λίγη ώρα, ένα λεωφορειάκι dala dala σταματά ακριβώς μπροστά μας, ανοίγει την πόρτα και ο Sharif μας κάνει νόημα να μπούμε μέσα. Σε μόλις πέντε λεπτά, έχει γεμίσει από ανθρώπους που φορούν ποδοσφαιρικές μπλούζες με τα χρώματα της ομάδας, που ονομάζεται “Step by Step”. Όσοι προλαβαίνουν κάθονται στις θέσεις, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν όρθιοι στο διάδρομο. Η ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη και όλοι τους φαίνονται ευδιάθετοι. Φωνάζουν, γελούν, χτυπάνε παλαμάκια.

Το λεωφορείο ξεκινά για το γήπεδο, το οποίο βρίσκεται μία ώρα μακριά από το χωριό. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, παρατηρώ ότι οι οδηγοί αναβοσβήνουν τα φώτα των οχημάτων τους, κάνοντας σινιάλο ο ένας στον άλλον για να προειδοποιήσουν για τα μπλόκα της αστυνομίας που στήνονται στους κεντρικούς δρόμους του νησιού και βάζουν πρόστιμα για την ταχύτητα και για τα υπεράριθμα άτομα στα dala dala. Μετά από ώρα, το όχημα στρίβει σε ένα στενό χωματόδρομο, με πολλές βαθιές λακούβες. “That's what we call African massage”, μας λέει ο Sharif περιπαικτικά.





Το πούλμαν σταματά. Έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Ξεχυνόμαστε έξω και κατευθυνόμαστε στο γήπεδο. Περνάμε μέσα από μία τσιμεντένια είσοδο και απλώνεται μπροστά μας ο αγωνιστικός χώρος. Είναι μια μεγάλη έκταση με γκαζόν και χώμα. Δεν υπάρχουν θέσεις και κερκίδες, παρά μόνο μερικά πεζούλια κατά μήκος του γηπέδου για παίχτες και προπονητές και λίγο περιθώριο πίσω από τα τέρματα και στο πλάι, για όσους βλέπουν τον αγώνα. Οι οπαδοί πηγαίνουν στην απέναντι πλευρά για να έχουν καλύτερο οπτικό πεδίο, ενώ οι παίχτες των δύο ομάδων εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση. Ο Sharif στήνει τον εξοπλισμό του, συνδέει την κάμερα με το μικρόφωνο και παίρνει δηλώσεις από προπονητές και παίχτες, ενώ στη συνέχεια βγάζει γενικά πλάνα για το κανάλι του. Οι «παράγοντες» των ομάδων ξεχωρίζουν, αφού είναι ντυμένοι με πουκάμισα και μακριά παντελόνια, ενώ μερικοί βοηθοί φέρνουν δωδεκάδες με εμφιαλωμένα νερά και μικροπωλητές στήνουν πάγκους και πουλάνε διάφορα ξηροκάρπια και γρανίτες. Μερικά παιδιά παίζουν κυνηγητό και τρέχουν ξυπόλητα στο γκαζόν. Τα ρούχα τους είναι λερωμένα και έχουν μικρά, αλλά ευδιάκριτα σκισίματα. Όμως, όλα έχουν σχηματισμένα χαμόγελα στα χείλη και μοιάζουν ευτυχισμένα. Παιδιά που ζουν με τα λίγα, παραβλέποντας όλα αυτά που τους έχουν στερήσει. Δεν διαμαρτύρονται, δεν κλαίνε. Έτσι έχουν συνηθίσει, αφού ποτέ δεν έμαθαν στα πολλά.



Λίγο πριν ξεκινήσει το ματς κοιτάζω το γήπεδο, το οποίο έχει γεμίσει ασφυκτικά. Άνδρες και γυναίκες έχουν πάρει θέσεις περιμετρικά του χώρου και περιμένουν να δουν την ομάδα τους. Άλλοι στέκονται όρθιοι με μια διάχυτη αγωνία, άλλοι κάθονται χαλαροί στο γκαζόν. Οι διαιτητές μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και σφυρίζουν την επίσημη έναρξη του ματς. Το παιχνίδι ξεκινά με φωνές και χειροκροτήματα να αντιλαλούν. Στη μία άκρη, πίσω από το τέρμα, στήνεται χορός. Μια ομάδα ανθρώπων παίζει τύμπανα και γύρω οι οπαδοί χορεύουν εκστατικά στο ρυθμό τους. Πλησιάζω να τραβήξω πλάνα και ένας από τους ντόπιους με παροτρύνει να χορέψω μαζί τους. Μπαίνω και εγώ ανάμεσά τους και χορεύω. Στη συνέχεια κατευθύνομαι στο πλάι του γηπέδου, που είναι παρατεταγμένοι οι οπαδοί και κοιτάζουν προσεκτικά τις φάσεις του αγώνα. Λίγο πιο πέρα, είναι παρκαρισμένη μία λευκή καρότσα μέσα στην οποία είναι ένας τύπος που κρατά μικρόφωνο και τραγουδά, ένα ηχείο που παίζει μουσική, ενώ ακριβώς από κάτω μια ομάδα οπαδών που χορεύουν. Χορεύουν ακούραστα και αδιάκοπα, από την εκκίνηση, μέχρι τη λήξη του αγώνα. Σε κάθε φάση και σε κάθε σφύριγμα, συνεχίζουν τον ατέρμονο χορό τους, κρατώντας καραμούζες και στριφογυρίζοντας τα μπλουζάκια τους στον αέρα. Είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας σα γιορτή. Κανείς δεν βρίζει, κανείς δεν επιτίθεται και δεν εκσφεντονίζει αντικείμενα στους αντιπάλους, κανείς δεν διαμαρτύρεται για τα σφυρίγματα των διαιτητών που μπορεί να μοιάζουν «άδικα». Εκεί η βία είναι λέξη άγνωστη. Εκεί, έχουν θέση μόνο οι πανηγυρισμοί, το κέφι και ο χορός.



«Γκολ, γκολ» αναφωνούν οι οπαδοί. Μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο τρέχοντας, αγκαλιάζονται μεταξύ τους, πετάνε ρούχα στον αέρα, χοροπηδούν, φιλούν τις γροθιές τους και τις υψώνουν, κοιτώντας τον ουρανό. Η μουσική δυναμώνει, τα τραγούδια μπαίνουν σε ρυθμό πανηγυρικό, ο χορός τους γίνεται ακόμα πιο έξαλλος. Περνάω από όλο το γήπεδο και παντού επικρατεί το ίδιο σκηνικό. Οι διαιτητές παίρνουν θέση ξανά για να συνεχίσει ο αγώνας. Οι οπαδοί βρίσκονται σε μία διαρκή ένταση, η αδρεναλίνη έχει φτάσει στα ύψη. Τα συναισθήματα τόσο γνώριμα, αλλά παράλληλα τόσο πρωτόγνωρα. Ήδη νιώθουμε εξοικειωμένοι με το περιβάλλον, με τους ανθρώπους που μας άνοιξαν τις αγκαλιές τους, που μας τράβηξαν να χορέψουμε και να πανηγυρίσουμε μαζί τους και μας έκαναν κομμάτι της καθημερινότητας και των στιγμών τους. Ο αγώνας λήγει, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται σε 1-0 υπέρ της ομάδας της Ζανζιβάρης. Παίκτες και προπονητές δίνουν χειραψίες μεταξύ τους και ο κόσμος βγαίνει έξω και παίρνει θέση στα πούλμαν για την επιστροφή στο χωριό.





Καθόμαστε ξανά στις θέσεις μας και οι οπαδοί μπαίνουν σιγά–σιγά μέσα και μας ρίχνουν συνωμοτικά χαμόγελα. Η επιστροφή γίνεται και το λεωφορειάκι δονείται από φωνές, ιαχές και παλαμάκια. Φτάνουμε ξανά στο χωριό, που έχει «σκεπαστεί» με σκοτάδι. Ο Sharif μας αποχαιρετά. Κοιταζόμαστε και δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε ζήσει. Τολμήσαμε να βγούμε από τη «φούσκα» μας, να αγνοήσουμε τις τρομολαγνικές ταξιδιωτικές οδηγίες που ανέφεραν ρητά «να μην ακολουθούμε ντόπιους, να μην μπαίνουμε σε λεωφορεία της γραμμής και να μην εμπιστευόμαστε κανέναν» και μας προέτρεπαν να ζούμε πάλι αποστειρωμένοι και απόμακροι. Εμπιστευτήκαμε τους ανθρώπους και βιώσαμε μια από τις πιο όμορφες εκδρομές της ζωής μας. Μπήκαμε ανάμεσά τους, γίναμε ένα με αυτούς. Κουβαλήσαμε τις αναμνήσεις αυτές μαζί με τις αποσκευές μας. Και όπως φαίνεται, ήταν οι πιο πολύτιμες.

Περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:


















































vice.com

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #39 στις: Δευ 16 Ιαν 2023 23:21 »
Τον λένε Αντεμπάγιορ Ζακάρι, είναι μεσοεπιθετικός από τον Νίγηρα κι αν κρίνουμε από αυτό το γκολ που έβαλε παλιότερα στην Πρέμιερ Λιγκ της Γκάνας, όταν ακούει τη φράση "το γήπεδο είναι χωράφι" η αντίδραση του λογικά είναι "ναι, και...;"
El Sombrero (βίντεο)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #40 στις: Κυρ 29 Ιαν 2023 23:06 »
Ένα βίντεο από το τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου στην Καζαμπλάνκα, τραβηγμένο λίγο πριν την έναρξη ενός αγώνα της Ραζά.
Για την ιστορία, ο αγώνας ήταν φιλικός.
El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #41 στις: Κυρ 26 Φεβ 2023 15:48 »
👑🐺 WINTER IS COMING 🐺👑

😯 Μαγικό κορεό στο μεγάλο ντέρμπι του Μαρόκο!

Ιτιχάντ Τάνγκερ - Μογκρέμπ Ατλετίκ ντε Τετουάν

gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #42 στις: Κυρ 26 Φεβ 2023 15:52 »
Ποδοσφαιρικές τρέλες στις Σεϋχέλλες!


Μπλε κάβουρες στα αποδυτήρια, γηπεδικά ταξίδια με υδροπλάνο, κερκίδες που χορεύουν ρέγκε, πρωταθλητισμός με φανέλες χωρίς νούμερα. Ο Θάνος Σαρρής υποδέχεται τον Άγγελο Αναστασόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε τρία γήπεδα στις Σεϋχέλλες και σας καλωσορίζει στον πιο καλτ προορισμό του podcast «Της Μπάλας τα Λιμάνια»!
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε Σεϋχέλλες; Σίγουρα, όχι το ποδόσφαιρο! Ο Άγγελος Αναστασόπουλος, αποφάσισε να μη φύγει από τον ειδηλιακό αυτό προορισμό χωρίς να έχει γνωρίσει την ποδοσφαιρική του κουλτούρα και όλες τις.. τρέλες που τη συνοδεύουν!

Στο 14ο επεισόδιο του podcast «Της Μπάλας στα Λιμάνια», ταξιδεύουμε μαζί τους σε εξωτικούς προορισμούς και γήπεδα που συνδυάζουν το καλτ των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της επαρχίας με το ρέγκε. Ιστορίες για ματς που καθυστέρησαν να ξεκινήσουν λόγω επιδρομής μπλε καβουριών, ποδοσφαιρικοί σταρς που κατεβαίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρός και μουσική στις κερκίδες, ημίχρονα με ψάρι μπαρακούντα και ρύζι!

Όλα αυτά, στο podcast που σας ταξιδεύει στα γήπεδα του κόσμου!

https://open.spotify.com/episode/21goJdHB8QTkGzpzSYx1MY?go=1&sp_cid=60bbd02b52c1466068c9c7aef10db388&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1
gazzetta.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #43 στις: Σαβ 03 Ιούν 2023 21:00 »
Ξεκίνημα της μέρας με ένα πρωτότυπο κορεό από την Καζαμπλάνκα που λογικά θα εκτιμήσουν οι θαυμαστές του Στίβεν Κίνγκ, του γλυκύτατου συγγραφέα που κάποτε αναρωτήθηκε "Πώς μπορώ να τρομοκρατήσω ένα παιδί; Ας κρύψω ένα τέρας μεταμφιεσμένο σε κλόουν σε έναν υπόνομο".

El Sombrero

Αποσυνδεδεμένος RASTA

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.384
    • Προφίλ
Απ: Αφρικάνικο ποδόσφαιρο
« Απάντηση #44 στις: Παρ 16 Ιούν 2023 22:57 »
" Ανυποχώρητος: σημαίνει να είναι το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου κι εσύ να του λες άντε γαμήσου... "

Fidel Castro