Αποστολέας Θέμα: Φτωχότερη η Ήπειρος  (Αναγνώστηκε 7758 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Gkoros

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 176
    • Προφίλ
Φτωχότερη η Ήπειρος
« στις: Σαβ 24 Ιούλ 2010 13:38 »
Παράθεση
"Έφυγε" ο Παύλος Βρέλλης

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010 12:43 EpirusPost.gr   
 

Τον άνθρωπο που ταύτισε το όνομά του με την τέχνη, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την δημιουργία και τις ανώτερες αξίες, αποχαιρετούν τα Γιάννινα.

Ο διάσημος γλύπτης και ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλος Βρέλλης, έφυγε σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια προίκα και μία βαριά κληρονομιά.

Η προσφορά του ανεκτίμητη. Το έργο του ανεπανάληπτο. Η ζωή του παράδειγμα. Το ταξίδι του, τεράστια απώλεια...

Γεννημένος στα Γιάννενα στις 25/3/1923, ορφάνεψε σε ηλικία 4 ετών από μητέρα. Εννέα χρόνια αργότερα χάνεται και ο πατέρας του.

Η θεία του, Σοφία Παραμυθιώτη, αδερφή της μητέρας του, τον μεγαλώνει και τον σπουδάζει. Ο ρόλος της, τόσο σαν παιδαγωγός (δασκάλα η ίδια), όσο και σαν παρουσία με σπουδαία καλλιτεχνική αγωγή, τον επηρεάζει βαθύτατα.

Το έργο της δύσκολο. Όχι μόνο επειδή ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος άφησε έντονα τα σημάδια του, αλλά επειδή ο Παύλος είναι ο πλέον ζωντανός από τους ανιψιούς της. Η καλλιτεχνική του πλευρά, είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από την παιδική του ηλικία, όταν είχε ζωγραφίσει ή σμιλέψει σε ξύλο ή πέτρα, αγαπημένους του ήρωες. Η άλλη του πλευρά όμως ήταν αυτή που στάθηκε η αιτία να προχωρήσει μπροστά στη ζωή. Ο ζωντανός του χαρακτήρας και η αγάπη του για δράση και ανακαλύψεις, τον κράτησε ζωντανό πνευματικά, όταν -έφηβο πια- τον συνέλαβαν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής, χρησιμοποιώντας τον μαζί με άλλα παιδιά για να καθαρίζει απομεινάρια πολεμικού υλικού, που δεν είχε εκραγεί...

Έχοντας ζήσει σα μελλοθάνατος, σκάλιζε στη φυλακή απλά αντικείμενα σε ξύλο, περίμενε τις τελευταίες του στιγμές, είδε φίλους να χάνονται για πάντα, αποτύπωνε μορφές συγκρατούμενων του, με διαφορετική πια ενόραση. Άρχισε να έχει τις πρώτες του πνευματικές ανησυχίες, οι οποίες τώρα πια δε βασίζονταν απλά σε μια παρόρμηση για εξερεύνηση, αλλά σε μια ανάγκη για έκφραση, μέσα απ' αυτά που ένιωθε ότι τον αντιπροσώπευαν περισσότερο.

Μετά από επιθυμία και προτροπές της θείας του, θα τον δούμε το 1945, να μπαίνει στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και να αποφοιτά το 1947.

Σε ηλικία 23 χρονών (πριν μπει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), καταπιάνεται με τη δημιουργία προτομών.

Προτομές των Γ. Καλούδη, Γ. Λύτρα, Στρατηγού Ρέππα, προηγήθηκαν αυτής του Μητροπολίτη (και αργότερα Αρχιεπίσκοπου) Σπυρίδωνα Βλάχου. Η δουλειά του αυτή, τον σημάδεψε, όχι τόσο με την. Η δουλειά του αυτή, τον σημάδεψε, όχι τόσο με την πορεία της, όσο με το τέλος της. Επαινώντας τον για την προτομή που του ετοίμασε, ο Σπ. Βλάχος του πρόσφερε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για αμοιβή. Το αρνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "δε θέλω να αρχίσω την καριέρα μου με χρήματα". Έτσι απέκτησε μικρή πείρα σε προτομές, με τις λίγες γνώσεις ανατομίας και οστεολογίας, που έγιναν κτήμα του ύστερα από πολλούς κόπους. Εκείνα τα χρόνια, ασχολήθηκε πολύ με χαρακτική, κυρίως σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, με εργαλεία που κατασκεύασε ο ίδιος. Έργα του με τεχνική λινόλεουμ, δημοσιεύτηκαν τότε σε τοπικές εφημερίδες.

Η παρατηρητικότητά του και η αγάπη για το αντικείμενο αυτό, καθώς και η πίστη του στην Τέχνη και τη Ζωή, ήταν οι κινητήριες δυνάμεις του. Έτσι, μετά από επιθυμία του ίδιου, τον βρίσκουμε σπουδαστή της Α.Σ.Κ.Τ., το 1949. Δυστυχώς όμως, η θητεία του στο στρατό την περίοδο του εμφύλιου πολέμου, όχι μόνο τον σημαδεύει ψυχικά, αλλά τον φέρνει πίσω σε όλη την πορεία, που είχε αρχίσει με τόσο κόπο να χαράζει.

Σαν καλλιτέχνης-δημιουργός, αρχίζει να εξερευνεί διάφορα μονοπάτια. Δημιουργεί με πρώτη ύλη πηλό και πατίνες δικές του, φρούτα που δεν απέχουν σχεδόν καθόλου σε εμφάνιση από τα φυσικά, σκιτσάρει οτιδήποτε τον ενδιαφέρει, δοκιμάζεται στη Ζωγραφική και τη Χαρακτική, παίρνοντας εγκωμιαστικές κριτικές από καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ., που ήθελαν να τον κρατήσουν στις Τάξεις τους.

Παράλληλα με το τέλος της θητείας του και τη συνέχιση των μαθημάτων, αθλείται στο γυμναστήριο του Φωκιανού και συμμετέχει ενεργά (και μάλιστα με διακρίσεις και πρωτιές), ως αθλητής στο άλμα επί κοντώ ("Άκτια"/1950, "Δωδωναία"/1950). Και δε σταματά τις αναζητήσεις του στην Τέχνη που διάλεξε και στον αθλητισμό που αγαπούσε. Επίσης, παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και ορθοφωνίας.

Κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές, πρέπει να διακοπούν, διότι τα μαθήματα της Α.Σ.Κ.Τ. γίνονται όλο και πιο απαιτητικά. Ο ίδιος, αργότερα, θα θεωρήσει τη διακοπή αυτή ευεργετική, μιας που η αφοσίωσή του, τον βοήθησε να τελειοποιήσει την Τέχνη του.

Διδάχθηκε Καλλιτεχνική Ανατομία από τον Αποστολάκη (πάνω σε πτώματα, όπως και οι φοιτητές της Ιατρικής) και όπως μας λέει, αυτή η γνώση αποτέλεσε την "ορθογραφία της δουλειάς του". Διδάχθηκε Ιστορία της Τέχνης από τον Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος ήταν και ο φορέας της πρότασης που του έκανε ο σπουδαίος Άγγλος γλύπτης Henry Moore, να γίνει επιμελητής του. Η απάντηση ήταν ότι, αφού "κάτω από μεγάλο δέντρο δε φυτρώνει τίποτε", θα ήθελε να γίνει αυτόνομη μονάδα και να αποτελέσει ο ίδιος, με το έργο του, σημείο αναφοράς.

Στα δικά του εδάφια της γλυπτικής, καθηγητής του ήταν ο Μιχάλης Τόμπρος. Ο ίδιος, τον κατονόμασε ως τον καλύτερο πορτρετίστα μαθητή του. Μακάρι και διάφορα άλλα πρόσωπα, κυρίως Ηπειρώτες, των οποίων τις προτομές φιλοτέχνησε, να είχαν την ίδια αντίληψη για την Τέχνη που υπηρετούσε. Όχι μόνο δεν τον βοήθησαν, αλλά και δεν τον πλήρωσαν, ούτε καν για τα υλικά και τα χυτήρια! Ίσως να έφταιγε το γεγονός, ότι ήταν ρεαλιστής και στη Ζωή και στην Τέχνη του κι έτσι οποιαδήποτε προσποιητή ωραιοπάθεια, δεν είχε θέση στις δημιουργίες του.

Το 1954, αποφοιτά από τη Σχολή του με Θεωρητικό και Πρακτικό Πτυχίο. Είναι, τώρα πια, ο πρώτος Ηπειρώτης που κατάφερε να περάσει στη Σχολή αυτή και ο πρώτος Ηπειρώτης που αποφοιτεί απ' αυτή, με τέτοια εφόδια.

Δε σταματά εκεί τις σπουδές του. Με υποτροφία, παρακολουθεί μαθήματα Τέχνης & Τεχνικής της Χαλκογλυπτικής στη Φλωρεντία (όπου εργάζεται για σύντομο χρονικό διάστημα) και Ψηφοθεσίας στη Ραβέννα.

Η αγάπη του για τη γλυπτική και τη ζωγραφική, ποτέ δεν τον αποδυνάμωσε απ' το να αναζητά οτιδήποτε θα μπορούσε να την αναγάγει σε κάτι ανώτερο. Ούτως ή άλλως, ο ίδιος πάντα πίστευε ότι το καλύτερο είναι "εχθρός" του καλού. Οι αρμονικές χαράξεις και η Κυβερνητική επιστήμη και σα θεωρία και σαν τρόπος θεώρησης για πρακτικές εφαρμογές, ήταν το επίκεντρο της παράλληλης αυτής μελέτης του, επί χρόνια. Προσπαθεί επίσης, να μη βρίσκεται μακριά από τις εξελίξεις της εποχής του. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, προσπαθώντας να παρακολουθεί καινούριες εκθέσεις ή να επισκέπτεται Μουσεία, των οποίων τα εκθέματα θεωρεί σημαντικά.

Από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες του, ήταν η ανάθεση της συντήρησης τμημάτων του Μουσείου Ακροπόλεως από τον Ιερό Βράχο, κάτι που τον τιμά ιδιαίτερα και τον συγκινεί ακόμη και σήμερα. Ο ίδιος δούλεψε, μετέπειτα, για 3 περίπου χρόνια και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατά την περίοδο αυτή, απέκτησε δυο αναγνωρισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Τα χρησιμοποίησε για να υλοποιήσει τη δημιουργία τμήματος αναπαραγωγής Κλασικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου. Τη δημιουργία του την εισηγήθηκε ο ίδιος. Ανέλαβε επίσης και τη θεμελίωσή του.

Οι προβληματισμοί του για το σύστημα εκπαίδευσης, τον οδηγούν στο να καταρτίσει και να εισηγηθεί καινούργια προγράμματα μαθημάτων, με συγκεκριμένη παιδαγωγική μέθοδο. Εφαρμόζονται πρώτα στο Τζάνειο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πειραιά, όπου δίδαξε επί χρόνια με επιτυχία. Ενδεικτικό της παρουσίας του αυτής, είναι οι ξεναγήσεις που έκανε στους μαθητές σε Αρχαιολογικούς χώρους (Βράχος Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο, Κεραμεικός), θεωρώντας ότι αποτελούν οργανικό [άρα και αναπόσπαστο] κομμάτι της παιδείας που θα πρέπει να δίνεται. Σαν ξεναγός, ταξίδεψε και χάρηκε παρουσιάσεις τόπων, όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, ο Μιστράς, η Κωνσταντινούπολη, η Αρχαία Δωδώνη, το Νεκρομαντείο της Νικόπολης, τα μοναστήρια του Νησιού των Ιωαννίνων,...

Παντρεύεται την (εδώ και χρόνια αγαπημένη του) Μαρία Γιαννίση το 1962 και μεταφέρει τη ζωή και τις δραστηριότητές του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Η ζωή για ένα γλύπτη στην επαρχία, είναι πιο σκληρή απ' ότι περιμένει. Μπορεί αρκετά έργα του να βρίσκονται τοποθετημένα σήμερα σ' όλη την Ήπειρο, όμως αυτά είναι κυρίως προτομές ή Ηρώα. Οι δημιουργίες ενός ανθρώπου που ασχολείται με έργα πρωτοποριακής σύλληψης και σύγχρονου χαρακτήρα.... δεν ευδοκιμούν στο "Ηπειρωτικό" κλίμα. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να παίρνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής στην Ελλάδα. Περιοδεύει επίσης σε όλη την Ήπειρο, για να δώσει διαλέξεις, αλλά και για να μελετήσει από κοντά την Ηπειρώτικη Λαϊκή Τέχνη, όπως είχε κάνει και παλιότερα.

Εργάζεται όμως, κυρίως, σαν καθηγητής Τεχνικών σε Γυμνάσια και Λύκεια. Ανακαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος της εκπαίδευσης και προετοιμάζει κατάλληλα, με τα μαθήματά του αυτά, μελλοντικούς υποψήφιους Αρχιτεκτονικής. Μιας που δεν υπάρχει ανάλογος κύκλος μαθημάτων για υποψήφιους Α.Σ.Κ.Τ., ιδρύει δική του σχολή (την οποία και διατηρεί για αρκετά χρόνια), δίνοντας απαραίτητα εφόδια, όχι μόνο με μαθήματα όπως γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο που διδάσκει, αλλά και με τη γενικότερη καλλιτεχνική αγωγή του. Αποκτά δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο (1966) και την Άννα (1970).

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον αποσπά για 7 χρόνια, προκειμένου να παραδώσει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης (και ειδικότερα, Σύγχρονα Ρεύματα Τέχνης). Μέσα από αρκετές γνωριμίες του με άλλους καθηγητές, τολμά να προκαλέσει με τη στάση του, κάποιους ανθρώπους που πίστευαν στη θεωρητική και μόνο προσέγγιση μαθημάτων. Ιδιαίτερα στο θέμα της Ιστορίας, δείχνει μια εξαιρετική ευαισθησία, μιας που τη θεωρεί πάντα ζωντανή μέσα σε όλους και πάντα απαραίτητη για όλους.

Το 1975, σαν πείραμα μιας κατάστασης που θα βοηθά τον "διδάσκοντα" να παρουσιάσει με μοναδικό τρόπο το ιστορικό θέμα που επιθυμεί, διάλεξε να εκθέσει το πρώτο θέμα που δημιούργησε, το "Κρυφό Σχολειό". Μεταμόρφωσε ένα χώρο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να γίνεται υποκείμενο του (άρα και της ιστορίας που αναπαριστά). Τον ζωντάνεψε δημιουργώντας ανθρώπινες μορφές από κερί, οι οποίες έχουν και το ρόλο των πρωταγωνιστών. Πρώτα είχε προηγηθεί η δουλειά ενός γλύπτη, εφοδιασμένου με κλασική παιδεία, που δουλεύει το μοντέλο του πρώτα σε πηλό, δημιουργεί εκμαγείο από γύψο και χυτεύει, τέλος, το κερί. Προσφέροντας στο έργο μια ολοκλήρωση με όλα τα πνευματικά εφόδια που είχε αποκομίσει έως τώρα, δημιούργησε κάτι που ενθουσίασε, πρώτα, τον κύκλο των ανθρώπων για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ύστερα όλη την Ελλάδα. 8.000.000 περίπου επισκέπτες πέρασαν απ' το Μουσείο αυτό.

Συνεχίζει να γράφει ποίηση (κάτι που έκανε από νεαρή ηλικία, αλλά επειδή ο ίδιος έκρινε αυστηρά τον εαυτό του δε δημοσίευσε ποτέ τίποτε). Τα τρία πρώτα του βιβλία αυτής της περιόδου, είναι: "Θύμησες" / 1969, "Φόρμες" / 1972, "Σίδερα, Πέτρες και Λουλούδια" / 1975.

Το 1981, έχει ήδη προσθέσει και άλλα θέματα-αίθουσες. Και έχει σχέδια για πολύ περισσότερα έργα, αλλά δε μπορεί να πραγματώσει τίποτε σε τόσο μικρό χώρο.

Κυκλοφορεί τις δυο επόμενες ποιητικές του συλλογές: "Ήταν και Είναι" & "Λαμαρίνες και Παράνομοι" / 1982. Παράλληλα, έχοντας συνταξιοδοτηθεί με το βαθμό του Γυμνασιάρχη, αποφασίζει να ασχοληθεί μόνο με το έργο του.

Το 1983 (60 χρονών τότε), αγοράζει με το εφ' άπαξ του ένα χώρο 17 στρεμμάτων, στο χωριό Μπιζάνι. Χάραξε δρόμους και πλατείες. Διαμόρφωσε τον εξωτερικό χώρο ώστε να μη δημιουργεί "οπτική μόλυνση" στο περιβάλλον. Τον πλούτισε φυτεύοντας πάμπολλα δέντρα. Τέλος, έδωσε ο ίδιος μορφή αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής της ενδοχώρας της Ηπείρου κατά τον 18ο αιώνα, στο κτίριο που θα στέγαζε το καινούριο του Μουσείο, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.

Στο ίδιο το κυρίως κτίριο, διαιρεί το εσωτερικό με ανάλογα επίπεδα (παράλληλα, συνάλληλα, διάλληλα) και δημιουργεί έτσι ένα χώρο απολύτως μοναδικό. Αποδεσμευμένος από τις γνωστές "αίθουσες-βιτρίνες", διαμορφώνει τον εσωτερικό αυτό χώρο, προσπαθώντας να φτιάξει ποικίλα σκηνικά, που θα ενσωματώνουν τα ομοιώματά του. Όλα τους, παρμένα απ' την Ελληνική Ιστορία. Στο δύσκολο αυτό έργο στάθηκαν πάντα δίπλα του παλιοί φίλοι και μαθητές του και ο Σύλλογος "Φίλοι του Μουσείου Παύλου Βρέλλη". Σημαντικότατη και η προσφορά του κράτους στα τελειώματα του Μουσείου, όταν η Μελίνα Μερκούρη (Υπουργός Πολιτισμού) και ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (Υπουργός Οικονομικών), βοήθησαν το έργο του, υποστηρίζοντάς τον και ηθικά και οικονομικά.

Το Μουσείο αυτό αρχίζει να δέχεται επισκέπτες στις 31/7/1995 και τα σχόλια που εισπράττει ο καλλιτέχνης για το έργο του, τον δικαιώνουν για την προσπάθεια τόσων χρόνων χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας. Πίστευε ότι: "Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει. Και εγώ είμαι πλούσιος, γιατί κατάφερα και πρόσφερα στον Έλληνα τούτο το έργο".

Απο www.epiruspost.gr


« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 24 Ιούλ 2010 13:43 από Gkoros »
"Μικρά χωράφια κρατημένα με πεζούλια κι άπιαστα γίδια που γκρεμιούνται στους γκρεμούς
ετούτη είναι η πατρίδα μας μα η πούλια, δεν λάμπει πιο καθάρια σε άλλους ουρανούς"
Γ. Κοτζιούλας

Αποσυνδεδεμένος deceiver

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.224
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #1 στις: Σαβ 24 Ιούλ 2010 14:02 »
Σπουδαίος καλλιτέχνης και μεγάλη προσωπικότητα για τον τόπο μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα!
ΓΙΑΝΝΕΝΑΡΑ ΜΗ ΜΑΣ ΛΥΠΑΣΑΙ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.316
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #2 στις: Σαβ 24 Ιούλ 2010 14:29 »
Όντως φτωχότερη...Ας είναι ελαφρύ το χώμα!

Αποσυνδεδεμένος astralon

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.817
  • Plavo srce
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #3 στις: Σαβ 24 Ιούλ 2010 16:03 »
Μεγάλη απώλεια.
Το έργο του και το όνομά του θα μείνει...
Συλληπητήρια στους οικείους του.

Ας ελπίσω,
την είδηση του θανάτου του
να την δείξουν το βράδυ στα ''μεγάλα'' κανάλια .....
 
KE EN EUROPA KIERO VERTE KE ASI VOLVERME LOKO'

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #4 στις: Σαβ 24 Ιούλ 2010 17:34 »
Ο Βρέλλης "έχτιζε κι έπλαθε " εντελώς μόνος χωρίς καμία αρωγή από τους φορείς της τέχνης και του πολιτισμού
κι ετσι με κόπους μιας ζωής ανάμεσα απο το "χαμαλίκι" και την τέχνη καταφερε να ολοκληρώσει και να παραδώσει ένα σπουδαίο κληροδότημα στα Γιάννινα και μια μεγάλη κληρονομιά στον παγκόσμιο πολιτισμό
« Τελευταία τροποποίηση: Σαβ 24 Ιούλ 2010 17:43 από New Pas. Pas »
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #5 στις: Σαβ 24 Ιούλ 2010 20:25 »
Μεγάλος άνθρωπος και καλλιτέχνης, τεράστια απώλεια για τον τόπο μας  :(

Ας είναι ελαφρύ το χώμα...
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος mfbrinkmann

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 566
  • ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #6 στις: Κυρ 25 Ιούλ 2010 12:28 »
RIP μεγάλε δάσκαλε...
Της Πίνδου το μεγαλείο - του Πύρρου η αθάνατη γή...

ΜΚΚΕΓ ΣΛΚ

Αποσυνδεδεμένος REX

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 407
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #7 στις: Δευ 26 Ιούλ 2010 10:08 »

Πηρε το δρομο της σπορας...
Ωρα καλη...

Απο τους ελαχιστους ανθρωπους που αφηνουν πισω τους εργο.
Οι περισσοτεροι, απλα, κοβουν μια βολτα στον πλανητη γη.


Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #8 στις: Τρι 27 Ιούλ 2010 19:59 »
Παράθεση
Ας ελπίσω,
την είδηση του θανάτου του
να την δείξουν το βράδυ στα ''μεγάλα'' κανάλια .....

Στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η είδηση "έπαιξε". Το ρεπορταζ έκανε λόγο για το σπουδαίο Γιαννιώτη καλλιτέχνη, το έργο του οποίου θαύμασαν από κοντά περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι. 
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος Kun

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.164
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #9 στις: Παρ 30 Ιούλ 2010 00:00 »
Μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα και συνάμα μεγάλη απώλεια.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα, σε ευχαριστούμε Παύλο Βρέλλη.....
"Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει"
PAS Giannina 1966 Toros Locos
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος Gkoros

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 176
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #10 στις: Δευ 10 Οκτ 2011 15:13 »
Παράθεση
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μπαλάφας

Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος δάσκαλος της Ελληνικής φωτογραφίας, ο Κώστας Μπαλάφας.

Ο φωτογράφος του κοινωνικού προβληματισμού.

Ο άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα και την Ήπειρο και την υπηρέτησε με καλλιτεχνική συνέπεια χωρίς συμβιβασμούς και σκοπιμότητες.

Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας από φτωχούς γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Αρχοντούλα. «Εκεί που», όπως λέει ο ίδιος, «οι άνθρωποι παιδεύονται να επιβιώσουν, οργώνοντας την άγονη γη, λες και στύβουν με τα χέρια τους γυμνά το ξερό χώμα και το ποτίζουν με ιδρώτα, ώσπου να δώσει καρπούς. Αναγκαία λύση για την επιβίωση ήταν ο δρόμος της ξενιτιάς, ένα όνειρο αρκετά απατηλό. Το μήνυμα που κυριαρχούσε ειδικά για τους νέους ήταν: "Φύγε να σωθείς". Πάρα πολλοί έφυγαν...»

Σε ηλικία μόλις έντεκα ετών βρέθηκε στην Αθήνα και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Τα παιδικά του βιώματα είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του με την παραμικρή λεπτομέρεια:

«Απ' το χωριό μου κατέβηκα πρώτα στην Άρτα. Εκεί ο πατέρας μου, για να μη με στείλει μόνο στην Αθήνα, με παρέδωσε σ' ένα γνωστό μας δάσκαλο να με συνοδεύσει. Παράκληση του πατέρα μου ήταν να με βοηθήσει ώσπου να βρω στην πλατεία Κουμουνδούρου την ταβέρνα ενός συγχωριανού μας, που ήταν θαυμάσιος άνθρωπος και καλός πατριώτης. Σ' αυτόν έβρισκαν απάγκιο πολλά χωριατόπαιδα απ' την Ήπειρο, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Εκτός από ένα πιάτο φαγητό που τους έδινε, φρόντιζε να τους βρίσκει και δουλειά.

»Αυτό έγινε και μ' εμένα, καταλήγοντας να πιάσω δουλειά σε ένα ονομαστό τότε γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο της οδού Πατησίων κοντά στον Άγιο Λουκά, με την επωνυμία "Δελφοί". Την ημέρα δουλειά, το βράδυ νυχτερινό σχολείο. Μέχρι το 1936. οπότε πήγα για σπουδές κοντά στην πατρίδα μου, στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

»Μετά την ευδόκιμη αποφοίτηση -η φοίτηση ήταν διετής- συνέχισα για ένα χρόνο σπουδές γαλακτολογίας στην Ιταλία, όπου και έμαθα τα ιταλικά. Το 1939. επέστρεψα στα Ιωάννινα και διορίστηκα έκτακτος υπάλληλος στη Γαλακτοκομική Σχολή. Εκεί εργαζόμενο με βρήκε ο πόλεμος και η Κατοχή».

Η πρώτη επαφή του με τη φωτογραφία και τη φωτογραφική μηχανή, όπως διηγείται ο ίδιος πάντα, ήταν στα δεκατρία του χρόνια. Είχαν έρθει κάτι συγγενείς του αφεντικού απ' την Αμερική και αυτός, για να τους ευχαριστήσει, θέλησε να τους δείξει τα αξιοθέατα της Αττικής και τους πήγε κάποια μέρα στην Πάρνηθα. Μαζί τους οι ξένοι είχαν μια μικρή φωτογραφική μηχανή Μπράουν της Κόντακ. απλή και εύκολη στο χειρισμό, για να φωτογραφηθούν. Κάποιος έπρεπε να κρατάει τη μηχανή για να τραβήξει τις οικογενειακές τους φωτογραφίες κι αναγκάστηκε ο μαγαζάτορας να πάρει και τον νεαρό υπάλληλο του μαζί γι' αυτή τη δουλειά.

«Όταν κατάλαβα ότι αυτό το μηχάνημα που κρατούσα στα χέρια μου μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα πάνω σε χαρτί ό,τι έχω ζωντανό μπροστά μου, μαγεύτηκα...»

Η πρωτόγνωρη εμπειρία εκείνης της ημέρας τον σημάδεψε: η απόκτηση μιας δικής του φωτογραφικής μηχανής έγινε, για τον έφηβο Κώστα Μπαλάφα, όνειρο μιας ολόκληρης ζωής.

Όταν σπούδαζε στα Ιωάννινα, κατάφερε ν' αγοράσει μια Τζούνιορ Κόντακ πουλώντας και το ρολόι του για να συμπληρώσει το ποσό. Την εποχή που βρισκόταν στην Ιταλία, αντικατέστησε τη μηχανή του με μία Ρομπότ. Έγινε φίλος με κάποιον υπάλληλο ενός γειτονικού φωτογραφείου, καθόταν δίπλα του κι έτσι έμαθε και την τέχνη του σκοτεινού θαλάμου.

Με αυτή τη μηχανή, ο νεαρός τότε φωτογράφος έμελλε ν' απαθανατίσει την πορεία του ελληνικού στρατού προς το αλβανικό μέτωπο, την Κατοχή και τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο. Τα φιλμ ήταν δυσεύρετα, αλλά η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς! Το Νοέμβρη του 1940, τα ελληνικά στρατεύματα κατέρριψαν κι έπεσε στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων ένα από τα πρώτα ιταλικά βομβαρδιστικά. Στα σκορπισμένα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκε από τους χωρικούς και το περιμάζεψαν ένα σφραγισμένο μεταλλικό κουτί με πολλά μέτρα αεροπορικού φιλμ Ferrania Capelli. Γι' αυτούς ήταν άχρηστο, για τον ερασιτέχνη τότε φωτογράφο πολύτιμο. Το απέκτησε με αντίτιμο μερικές οκάδες καλαμποκάλευρου, περιζήτητο προϊόν για την περίοδο της Κατοχής.

Χρησιμοποιώντας αυτό το φιλμ στη μικρή του ιταλική Ρομπότ, ο Κώστας Μπαλάφας κατέγραψε πολλά από τα εγκλήματα των κατακτητών στην Ήπειρο και, αμέσως μετά, τη δραστηριότητα του αντάρτικου στην ίδια περιοχή. Δεν υπήρξε επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, ούτε βρέθηκε τυχαία στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων: ήταν αντάρτης-τυφεκιοφόρος και παράτολμος φωτογράφος.

Το παράτολμο του χαρακτήρα και των πράξεων του αποδείχτηκε περίτρανα, όταν απαθανάτιζε φοβερά εγκλήματα και σκηνές μπροστά στους Ιταλογερμανούς κατακτητές, με κίνδυνο την άμεση εκτέλεση του με συνοπτικές διαδικασίες, ή φωτογραφίζοντας ολόρθος τους διπλανούς συμπολεμιστές του την ώρα της μάχης.

Αδιάψευστος μάρτυρας της παράτολμης ιδιοσυγκρασίας και εφευρετικότητας του είναι η φωτογράφιση των σωμάτων των πατριωτών Τόδουλου και Φαρίδη, που αιωρούνταν άψυχα ανάμεσα σε δύο πλατάνια στις όχθες της λίμνης των Ιωαννίνων τον Μάρτη του 1944.

Οι Γερμανοί κατακτητές άφηναν αλλά και υποχρέωναν το πλήθος να πλησιάσει την επιτηρούμενη από φρουρούς περιοχή, για λόγους παραδειγματισμού και εκφοβισμού. 0 Κώστας Μπαλάφας έκανε πρώτα μια πρόχειρη αυτοψία, υπολόγιζε τις αποστάσεις και ξαναγύριζε κρατώντας στην αγκαλιά του μια σακούλα με κρεμμύδια. Μέσα όμως είχε κρύψει τη φωτογραφική του μηχανή με ανοιχτή μια τρύπα μπροστά στο φακό. Περνώντας μπροστά απ' τους κρεμασμένους, και από ικανή απόσταση, απαθανάτισε το γεγονός, αφήνοντας έτσι στην ιστορία μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Κατοχής.

Εξάλλου, η φωτογράφιση του οπλοπολυβολητή αντάρτη την ώρα που έπεφτε με το όπλο στα χέρια, χτυπημένος σε γερμανική ενέδρα στα Γραμμενοχώρια, τον αναδεικνύει άφοβο στις μάχες, καταδεικνύει ότι σκοπός του ήταν να φωτογραφίσει πάση θυσία την Εθνική Αντίσταση στην Ήπειρο.

Το 1942 συνελήφθη και πέρασε στο Μεσολόγγι ιταλικό στρατοδικείο, όχι για κάποια σημαντική πράξη αντίστασης, αλλά από μια «απροσεξία», όπως λέει ο ίδιος: Από κάποιους Αλβανούς μαυραγορίτες είχε αγοράσει ένα ασφράγιστο τρανζίστορ. Απ' αυτό, κρυμμένος σ' ένα υπόγειο με φίλους του, άκουγαν καθημερινά τα νέα από το BBC. Δεν αρκέστηκαν σ' αυτό, βέβαια, και σιγά-σιγά άρχισαν να κυκλοφορούν ένα δελτίο με τα νέα που μεταδίδονταν. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν μπορούσε να κρατηθεί μυστικό για πολύ καιρό. Μαθεύτηκε και τους έπιασαν.

Το στρατοδικείο από κάποια σύμπτωση έδειξε επιείκεια και τους καταδίκασε μόνο σε τρεις μήνες φυλακή με αναστολή. Έτσι, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τότε ο Μπαλάφας ανέβηκε στο βουνό και κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Στο Ζαγόρι, στο Χάνι του Καμπέραγα, έχοντας πάντα μαζί τη φωτογραφική του μηχανή, συνάντησε το φίλο του Λέανδρο Βρανούση, εθνοσύμβουλο Ηπείρου στην Κυβέρνηση του Βουνού - και μετέπειτα Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Εντάχθηκε στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον γενναίο Γιώργο Καλλιανέση και υπήρξε μόνιμος συνοδοιπόρος, σε ατελείωτες πορείες από περιοχή σε περιοχή, με το φίλο του Λέανδρο.

Ο Βρανούσης, διακατεχόμενος από την ίδια ζέση με τον Μπαλάφα. κρατούσε σημειωματάριο των γεγονότων που ο φίλος του αποτύπωνε με τη φωτογραφική του μηχανή. Το πολύτιμο μπλοκάκι με τις σημειώσεις του Βρανούση καταστράφηκε αργότερα από τον πατέρα του, όπως αφηγείται ο υπερήλικας πλέον φωτογράφος. Το ιστορικό φωτογραφικό υλικό του Μπαλάφα διασώθηκε κρυμμένο απ' το 1944 στο ξύλινο ταβάνι του σπιτιού της πατριώτισσας Ιουλίας Γοργόλη. στα Γιάννενα. Ένα μέρος καταστράφηκε από την υγρασία, αλλά το υπόλοιπο έμεινε άθικτο και το παρέλαβε ο ίδιος, χωρίς κανέναν πλέον κίνδυνο, το 1975. Φιλμ που δεν θεωρούνταν επικίνδυνα ώστε να τα κρύψουν, όπως εκείνα με θέμα τη μαζική μεταφορά των Εβραίων από τα Γιάννενα σε γερμανικά στρατόπεδα, έπεσαν στα χέρια των αρχών ασφαλείας το c 1944 και δυστυχώς εξαφανίστηκαν.

Η εποχή του πολέμου του '40, η Κατοχή και η συμμετοχή του Κώστα Μπαλάφα στο αντάρτικο αποτέλεσαν σταθμό στη ζωή του, χαράζοντας τη μετέπειτα πορεία του. Το αξιόλογο ιστορικό και καλλιτεχνικό του έργο. και ιδιαίτερα η φωτογραφική καταγραφή της Εθνικής Αντίστασης στην Ήπειρο, είναι ευτύχημα που ο ίδιος απο¬τύπωσε σ' ένα υπέροχο λεύκωμα-βιβλίο, εμπλουτισμένο με αυτού¬σιες δραματικές αφηγήσεις του ιδίου. Τόσο γι' αυτό, όσο και για τα υπόλοιπα λευκώματα-βιβλία του, αξίζει να γίνουν παρακάτω ξεχωριστές, λεπτομερείς αναφορές.

Από το 1945 μέχρι το 1951 εργάστηκε ως διερμηνέας, επειδή γνώριζε καλά την αγγλική γλώσσα, σε μία βρετανική ομάδα μηχανικών, που έκανε αποκαταστάσεις συγκοινωνιών μετά τον πόλεμο. Με τον τρόπο αυτό γύρισε σχεδόν όλη την Ελλάδα και γλίτωσε από το κυνηγητό και το δρόμο της εξορίας. Μάλιστα, από τη θέση του αυτή

βοήθησε πάρα πολύ κόσμο, αφού οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και μετά ήταν τραγικές.

Το 1948, η ομάδα των μηχανικών εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Εκεί ο Μπαλάφας μπόρεσε ν' ασχοληθεί παράλληλα με την τέχνη-επιστήμη που είχε σπουδάσει, τη γαλακτολογία. κάνοντας καλλιέργειες σ' ένα βιολογικό εργαστήρι στην οδό Σωκράτους. Η επιθυμία του να σταδιοδρομήσει μελετώντας τις κλινικές ιδιότητες του γάλακτος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ με υποτροφία δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των μη «εθνικοφρόνων» πολιτικών του πε-ποιθήσεων.

Το 1951. με κριτήριο τα προσόντα του, προσελήφθη από την αμερικανική εταιρεία Ebasco, η οποία πέρασε στην τότε νεοϊδρυθείσα ΔΕΗ, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως προϊστάμενος του Τμήματος Ανατυπώσεων. Και σ' αυτό το πόστο ο ίδιος διέπρεψε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε μια εκ βαθέων συνέντευξη του ο υφιστάμενος του τότε Παύλος Βρέλλης, ο μετέπειτα ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας των κέρινων ομοιωμάτων στα Γιάννενα.

Σε ηλικία τριάντα οχτώ ετών παντρεύτηκε την καθηγήτρια Ευαγγελία Μαργαρίτου, μια εξαίρετη σύντροφο, η οποία αντιλήφθηκε νωρίς την αγάπη και το πάθος του για τη φωτογραφία και τα ατελείωτα φωτογραφικά οδοιπορικά. 0 συμβιβασμός της με τον τρόπο ζωής του παθιασμένου φωτογράφου ήταν ενσυνείδητος: ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος του συντρόφου της αφιερωνόταν στο προσφιλές του αντικείμενο.

Απέκτησαν δυο παιδιά, τη Στέλλα και τον Γιώργο, που και αυτά υποχρεωτικά συγκατατέθηκαν με την απουσία του πατέρα «κυνηγού» της φωτογραφίας, αν και πολλές φορές τον ακολουθούσαν στα μεγάλα οδοιπορικά του.

Εργαζόμενος στη ΔΕΗ, φωτογράφισε ορισμένα έργα, με αποκορύφωμα την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Κρεμαστών του Αχελώου, μ' όλες τις παρενέργειες και παραμέτρους του.

Ο νεοσύστατος τότε οργανισμός της ΔΕΗ τού έδωσε την ευκαιρία ν' ασχοληθεί με μιαν άλλη προσφιλή του δραστηριότητα, την κινηματογράφηση. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1960, η ΔΕΗ έκανε πειραματικές τηλεοπτικές εκπομπές. Με τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν τότε, συστήθηκε λίγο αργότερα το κρατικό κανάλι της ΕΙΡΤ. Το πρώτο ολοκληρωμένο φιλμ της ΔΕΗ γυρίστηκε στα 1960:

Ηταν τα πρώτα «Δωδώνεια». με πρωτεργάτη τον Κώστα Μπαλάφα. ο οποίος έκτοτε καθιερώθηκε και ως κάμεραμαν.

Τελικά γυρίστηκαν γύρω στις εξήντα ταινίες, που μαζί με το υπό-λοιπο φωτογραφικό υλικό επί πολλά χρόνια φυλάσσονταν σε κάποιες γωνιές του φιλόξενου σπιτιού του φωτογράφου στο Χαλάνδρι.

Όπως για τη φωτογραφία, που χάρη σ' αυτόν αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, έτσι και για τον κινηματογράφο, ο Μπαλάφας έχει κάνει σειρά διαλέξεων στους σπουδαστές της Ακαδημίας Δημιουργικής Φωτογραφίας Leica, η οποία προς τιμήν της έχει προβεί σε τρεις εξαίρετες εκδόσεις για τα παραπάνω θέματα.

Τα βιογραφικά στοιχεία είναι από το βιβλίο του Κώστα Μπουμπούρη "Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του"






Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Τόδουλος και Φαρίδης κρεμασμένοι απο τους Γερμανούς, δίπλα στη λίμνη (κοντά στο σημερινό "12") τον Μάρτιο του 1944.

Φωτογραφία: Κώστας Μπαλάφας

Η φώτογραφία αυτή τραβήχτηκε κρυφά μιας και απο τους κατακτητές απαγορευόταν η αποθανάτιση της σκηνής. Ο Κώστας Μπαλάφας έχοντας την φωτογραφική του μηχανή κρυμμένη σε μια τσάντα με κρεμμύδια, με ένα μικρό άνοιγμα απο όπου "έβλεπε" ο φακός πλησίασε τους απαγχονισμένους και μας χάρισε μια απο τις συγκλονιστικότερες φωτογραφίες της Εθνικής Αντίστασης.

"Μικρά χωράφια κρατημένα με πεζούλια κι άπιαστα γίδια που γκρεμιούνται στους γκρεμούς
ετούτη είναι η πατρίδα μας μα η πούλια, δεν λάμπει πιο καθάρια σε άλλους ουρανούς"
Γ. Κοτζιούλας

Αποσυνδεδεμένος ΑΠΕΙΡΟΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.435
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #11 στις: Δευ 10 Οκτ 2011 16:50 »
 :( :(

καλο ταξιδι
ΑΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ...ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ Η ΝΤΡΟΠΗ  !

Αποσυνδεδεμένος ayuto1966

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.088
  • Τα χιλιομετρα ειναι λιγα
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #12 στις: Δευ 10 Οκτ 2011 17:15 »
Ας ειναι ελαφρυ το χωμα............ :( :(
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ NAZIS

Αποσυνδεδεμένος SpyrosB

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 22
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #13 στις: Δευ 10 Οκτ 2011 17:23 »
Εξαιρετικος φωτογραφος.... μεγαλη ηπειρωτικη μορφη....

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #14 στις: Τετ 26 Οκτ 2011 14:50 »
Φτωχότερη η Ήπειρος κάθε φορά που φεύγει κάποιος, όποιος και αν είναι.
Δυστυχώς όμως, αυτή φορά η Ήπειρος έγινε πράγματι φτωχότερη καθώς έχασε ένα  νέο άνθρωπο και μαζί μια νέα υπόσχεση, μια υπόσχεση που δεν πρόλαβε καν να δοθεί, όσο ισχυρές και αν ήταν οι αποδείξεις.



Έφυγε  από κοντά μας ο  Καψαλάκος

Ο Νίκος Καψάλης  ηττήθηκε μετά από μεγάλο αγώνα που έδωσε με την κακιά αρρώστια.

Ο δεξιοτέχνης  κλαρινετίστας Νίκος Καψάλης, υπήρξε μαθητής και συγγενής του τεράστιου Γρηγόρη Καψάλη που πάντρεψε τα ξηρομερίτικα με τα γιαννιώτικα και τα ζαγορίσια πατήματα.
 
Ο Καψαλάκος θεωρούνταν ένα από τα  μεγαλύτερα  ταλέντα στο χώρο της ηπειρώτικης  και ζαγορίσιας μουσικής παράδοσης ως ο τέλειος εκτελεστής και ερμηνευτής, ως  ο  άξιος και ο γνήσιος συνεχιστής της.
 
ΑΞΙΟΣ!!! 

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί  αύριο 27/10  και ώρα 10.00 το πρωί στον Ελαφότοπο (Τσερβάρι)  Ζαγορίου, στο αγαπημένο του χωριό.

NPP

Κώστα ΄μ τα χιόνια λιώσανε

Παράθεση
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ
« Τελευταία τροποποίηση: Τετ 26 Οκτ 2011 15:49 από New Pas. Pas »
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς

Αποσυνδεδεμένος mh_per_

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 620
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #15 στις: Τετ 26 Οκτ 2011 15:18 »
Ηταν μολις 29 χρονων. Μεχρι το τελος σκεφτοτανε τη μουσικη κ ηταν χαμογελαστος κ αισιοδοξος. Ωρα καλη ρε Καψαλη.
When the going gets tough, the tough get going

Αποσυνδεδεμένος Kun

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.164
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #16 στις: Τετ 26 Οκτ 2011 19:47 »
Κρίμα νέος άνθρωπος. Καλό ταξίδι συλληπητήρια στους οικείους τους.
"Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει"
PAS Giannina 1966 Toros Locos
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος chilly

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.780
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #17 στις: Τετ 26 Οκτ 2011 20:40 »
Όχι ρε φίλε...πω...κρίμα. Πολλά Αυγουστιάτικα Ζαγορίσια πανηγύρια με τον τζε...
φορεβερ

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #18 στις: Κυρ 08 Ιούλ 2012 17:08 »
Λάκης Γκέκας



... ΠΑΣ-Γιάννενα (1970)

 
Παράθεση
Το τελευταίο αντίο στον Λάκη Γκέκα
http://www.skaipatras.gr/skai-social/item/44218-a.html

Κηδεύτηκε σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, ο ηθοποιός Λάκης Γκέκας, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.


Ο βετεράνος ηθοποιός, αγαπητός στο πλατύ κοινό από χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, έχασε τη μάχη για τη ζωή προχθές το μεσημέρι σε ηλικία 77 χρόνων, ύστερα από πολύχρονη πάλη με τον καρκίνο.

«Τεσσεράμισι χρόνια ταλαιπωρήθηκε από τον καρκίνο. Κουράστηκε και πόνεσε, αλλά αγωνίστηκε. Και σήμερα στις 11.45 το πρωί έφυγε και με άφησε» είπε συντετριμμένη στην «Espresso» η σύζυγος και ομότεχνη του Λάκη Γκέκα, Ντίνα Τσαντίνη-Γκέκα, η οποία του χάρισε δύο υπέροχους γιους, που υπηρετούν ο ένας στο Πολεμικό Ναυτικό και ο άλλος στον Στρατό Ξηράς.

Ο Λάκης Γκέκας γεννήθηκε το 1935 στα Ιωάννινα και φοίτησε στη Σχολή Σταυράκου. Το βιογραφικό του είναι πολύ πλούσιο από συμμετοχές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα φιλμ «Ενα γελαστό απόγευμα», «Εξοδος κινδύνου», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Η δίκη των δικαστών», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Ο Πατούχας», «Οι άνδρες ξέρουν να αγαπούν», «Οκέι φίλε», «Ολοκαύτωμα», «Παπαφλέσσας».

Στην τηλεόραση άφησε εποχή στα «Δίχτυα της αράχνης» (1973) ως Σονόρας. Επαιξε ακόμα χαρακτηριστικούς ρόλους στα σίριαλ «Ναυτικές ιστορίες», «Οι Πανθέοι|, «Στα δίχτυα του τρόμου», «Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα» κ.ά.

Ο Λάκης Γκέκας είχε αναπτύξει και μεγάλη συνδικαλιστική δράση.
Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών.


Παράθεση
Σήμερα στα Γιάννενα η κηδεία του Λάκη Γκέκα
http://troktiko-blog.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4808.html

 Κηδεύεται σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, ο ηθοποιός Λάκης Γκέκας, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.Ο βετεράνος ηθοποιός, αγαπητός στο πλατύ κοινό από χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, έχασε τη μάχη για τη ζωή προχθές το μεσημέρι σε ηλικία 77 χρόνων, ύστερα από πολύχρονη πάλη με τον καρκίνο.«Τεσσεράμισι χρόνια ταλαιπωρήθηκε από τον καρκίνο.

Κουράστηκε και πόνεσε, αλλά αγωνίστηκε. Και σήμερα στις 11.45 το πρωί έφυγε και με άφησε» είπε συντετριμμένη στην  εφημερίδα «Espresso» η σύζυγος και ομότεχνη του Λάκη Γκέκα, Ντίνα Τσαντίνη-Γκέκα, η οποία του χάρισε δύο υπέροχους γιους, που υπηρετούν ο ένας στο Πολεμικό Ναυτικό και ο άλλος στον Στρατό Ξηράς.

Ο Λάκης Γκέκας γεννήθηκε το 1935 στα Ιωάννινα και φοίτησε στη Σχολή Σταυράκου.
Το βιογραφικό του είναι πολύ πλούσιο από συμμετοχές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει.Αναφέρουμε ενδεικτικά τα φιλμ «Ενα γελαστό απόγευμα», «Εξοδος κινδύνου», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Η δίκη των δικαστών», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Ο Πατούχας», «Οι άνδρες ξέρουν να αγαπούν», «Οκέι φίλε», φίλε», «Ολοκαύτωμα», «Παπαφλέσσας».

Στην τηλεόραση άφησε εποχή στα «Δίχτυα της αράχνης» (1973) ως Σονόρας. Επαιξε ακόμα χαρακτηριστικούς ρόλους στα σίριαλ «Ναυτικές ιστορίες», «Οι Πανθέοι|, «Στα δίχτυα του τρόμου», «Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα» κ.ά.Ο Λάκης Γκέκας είχε αναπτύξει και μεγάλη συνδικαλιστική δράση.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών.

Υπήρξε και εκδότης των εφημερίδων ΠΑΣ-Γιάννενα (1970) και Ηπειρωτικό Βήμα (1974).

Ασχολήθηκε και με την ποίηση.
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #19 στις: Κυρ 17 Ιούλ 2016 21:12 »
Παράθεση
ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΕΛΛΗΣ
 
 ο Ευεργέτης της Ιστορίας μας
ο μεγάλος Έλληνας, ο μεγάλος δάσκαλος, ο μεγάλος καλλιτέχνης, που δεν τίμησε ούτε η Πολιτεία, ούτε η Ακαδημία Αθηνών
 
Πλαίσιο κειμένου:  «Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας.

   Η αγάπη και η λατρεία που είχα - από μικρό παιδί - στους ήρωες της Προεπανάστασης και της Επανάστασης του 1821, έγινε αγάπη και θαυμασμός και για τους μετέπειτα ήρωες.
 
   Αυτοί σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν, ταπεινώθηκαν ... , για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο - χωρίς σκλαβιά.

   Αυτός ο μικρός λαός της γης, έδειξε την ανδρεία του σε όλες τις εποχές. Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι ή το σύγχρονο όπλο και βροντοφώναξε προς όλους τους λαούς της γης: " Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει".

   Σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας, έφτιαξα τούτο το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων.

   Θέλω να κάνω Ιστορική αγωγή, μνήμη ιερή όλων των ηρωικών μορφών και γεγονότων»
 
Παύλος Π. Βρέλλης – Γιάννενα 1995
   Η πορεία ενός ανθρώπου, ζυμώνεται πάντα στα παιδικά του χρόνια και έχει αποδειχθεί πως οι δυσκολίες γεννούν τελικά μεγάλες μορφές, καθώς ενεργοποιούν μέσα τους από νωρίς, όλα εκείνα με τα οποία τους έχει εφοδιάσει ο Θεός: πίστη, ελπίδα, υπομονή, επιμονή, προσπάθεια, συναίσθηση, ευαισθησίες και όλα τα τάλαντα, τα ιδιαίτερα ταλέντα με τα οποία τους έχει προικίσει. Ένα τέτοιο δοκιμασμένο και προικισμένο παιδί ήταν και ο Παύλος.
 
   Ο Θεός έδειξε από την πρώτη στιγμή το θέλημά Του αλλά και την αποστολή που θα του ανέθετε φέρνοντάς τον στον κόσμο το 1923 στα Ιωάννινα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου! Ανήμερα της επετείου της Παλιγγενεσίας του 1821, την οποία θα υπηρετούσε σε όλη του τη ζωή, αρχικά μαζεύοντας το υλικό και τις μορφές της μέσα του και στη συνέχεια δημιουργώντας τες με κερί και τέχνη ζηλευτή στο Μουσείο του!
 
   Τεσσάρων μόλις χρονών ορφάνεψε από μάνα και στα εννέα του από πατέρα…
 
   Τον ρόλο της ανατροφής, μα και τον δυσκολότερο της διάπλασής του, ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία η θεία του Σοφία Παραμυθιώτη (αδελφή της μητέρας του), η οποία ήταν Δασκάλα, αλλά και καλλιτέχνης! Διαπαιδαγωγήθηκε έτσι με πολύ καλές αρχές, σε ένα εγγράμματο και έντεχνο περιβάλλον, που του έβαλε βάσεις και του έδωσε εμπνεύσεις και κινήματα ψυχικής έκφρασης, τα οποία άρχισαν να βρίσκουν διέξοδο καθώς μικρός ακόμη προσχεδίαζε μορφές ηρώων, που τόσο τον συγκινούσαν!
 
   Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, έφηβος τότε, τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και τον έβαλαν μαζί με άλλα Ελληνόπουλα να συλλέγουν βόμβες, οβίδες και χειροβομβίδες που δεν είχαν εκραγεί! Κάθε μέρα μελλοθάνατος! Γιατί δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα βλήματα έσκαγαν και δεν ξανάβλεπε ποτέ πια τους συντρόφους του! Τότε αμέσως σχεδίαζε και αποθανάτιζε τη μορφή τους πάνω σε ό, τι έβρισκε, συνήθως ξύλα…
 
   Μετά την Απελευθέρωση, μπαίνει το 1945 με προτροπή της Δασκάλας θείας του, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και αποφοιτά το 1947!

   Είναι η εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει στα 23 του να φτιάχνει τις πρώτες του προτομές, όπως εκείνες των Γ. Καλούδη, Γ. Λύτρα, Στρατηγού Ρέππα και ιδιαίτερα του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων (πρώην Βελλάς και Κονίτσης και αργότερα Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) Σπυρίδωνα Βλάχου, του λεγόμενου και «Φωνή του Γένους», μεγάλου πρωταγωνιστή της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αλλά και του Κυπριακού Αγώνα μετέπειτα, με τα περίφημα Συλλαλητήριά του και τους πύρινους λόγους του, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε, τον ενθάρρυνε και θέλησε να τον ανταμείψει πληρώνοντας γενναία τον κόπο του Παύλου. Μα ο νεαρός Βρέλλης αρνήθηκε λέγοντας πως "δεν θέλω να αρχίσω την καριέρα μου με χρήματα"…
 
   Το 1949 γράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αλλά τη χαρά και την πρόοδό του θα ανακόψει η στρατιωτική θητεία του κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο που τον σημαδεύει ψυχικά και τον αποσυντονίζει…
 
   Ξαναβρίσκει όμως το δρόμο που με τόσο κόπο είχε χαράξει ως τότε,  με κατασκευές σε πηλό, χαρακτική και ζωγραφική, ενώ παράλληλα αθλείται και μάλιστα παίρνει μέρος με διακρίσεις και πρωτιές σε Αγώνες άλματος επί κοντώ ("Άκτια" 1950, "Δωδωναία" 1950)! Ταυτόχρονα, παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και ορθοφωνίας! Αναγκάζεται όμως να τα εγκαταλείψει αργότερα όλα αυτά, για να αφοσιωθεί εξ΄ ολοκλήρου στα μαθήματα της Σχολής, που απαιτούν όλο και περισσότερο χρόνο και ενέργεια.
 
   Το 1954, αποφοιτεί τελικά από τη Σχολή Καλών Τεχνών, με Θεωρητικό και Πρακτικό Πτυχίο, αλλά δεν σταματά εκεί και με υποτροφία παρακολουθεί μαθήματα Τέχνης και Τεχνικής της Χαλκογλυπτικής στη Φλωρεντία (όπου εργάζεται για σύντομο χρονικό διάστημα) και Ψηφοθεσίας στη Ραβέννα!.
 
   Διαρκώς προσπαθεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό, ώστε να παρακολουθεί καινούριες εκθέσεις ή να επισκέπτεται σημαντικά Μουσεία, ενώ είναι μεγάλη η συγκίνησή του όταν του ανατίθεται η συντήρηση τμημάτων του Μουσείου Ακροπόλεως από τον Ιερό Βράχο!
 
   Κατόπιν εργάζεται για τρία περίπου χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αποκτώντας και δυο αναγνωρισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία χρησιμοποίησε για να υλοποιήσει μια ιδέα του, τη δημιουργία Τμήματος Αναπαραγωγής Κλασικών Αρχαιοτήτων, του οποίου ανέλαβε τη θεμελίωση!
 
   Κοφτερό μυαλό καθώς ήταν και θέλοντας η διδασκαλία να πιάνει τόπο, εισηγήθηκε καινούργια προγράμματα μαθημάτων, με συγκεκριμένη παιδαγωγική μέθοδο, που εφαρμόστηκαν πρώτα στο Τζάνειο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πειραιά, όπου δίδαξε επί χρόνια με επιτυχία! Θεωρούσε μάλιστα οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδεία, τις επί τόπου ξεναγήσεις των μαθητών σε Αρχαιολογικούς χώρους, τις οποίες έκανε ο ίδιος προσωπικά!

Από το 1958 εργάζεται ως Καθηγητής Τεχνικών σε Γυμνάσια και Λύκεια των Ιωαννίνων, όπου ανακαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος της Εκπαίδευσης. Επειδή δεν υπάρχει ανάλογος κύκλος μαθημάτων για υποψήφιους Α.Σ.Κ.Τ., ιδρύει δική του Σχολή δίνοντας απαραίτητα εφόδια στα παιδιά, με ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, αλλά και χρήσιμα στοιχεία από την καλλιτεχνική εμπειρία του!
 
   Από το 1960 δημιουργεί στους Μουζακαίους Ιωαννίνων μονάδα αναπαραγωγής κεραμικών προτομών των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της αρχαίας Ελλάδας, όπως των Περικλή, Ασπασίας, Αλέξανδρου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αισχύλου, Θουκυδίδη, Σωκράτη, Ιπποκράτη, Σαπφούς και άλλων, με οδηγό τα αντίστοιχα εκθέματα των Μουσείων!
 
   Το 1962 παντρεύεται τη Μαρία Γιαννίση και αποκτά δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο (1966) και την Άννα (1970), ενώ εκεί πίσω στα Ιωάννινα του δίνεται η δυνατότητα να επανασυνδεθεί με την ηπειρώτικη λαϊκή τέχνη.
 
   Παράλληλα λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, ενώ παρουσιάζει και ατομική του έκθεση στο Λονδίνο το 1972, με θέμα "Αναμνήσεις από την Τανάγρα" και "κινητική γλυπτική"!
 
   Καθώς ταξιδεύει, ερευνά και συλλέγει πάντα με μεγάλη προσοχή και αγάπη στοιχεία, πληροφορίες, τόπους μορφές, ανοίγει ολοένα και περισσότερο μια νεανική πηγή της ποίησής του, που τον οδηγεί να εκδώσει τελικά τις "Θύμησες" το 1969, τις "Φόρμες" το 1972, το "Σίδερα, Πέτρες και Λουλούδια" το 1975!

    Εν τω μεταξύ, στα 1971, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον αποσπά για επτά χρόνια, προκειμένου να παραδώσει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης (Σύγχρονα Ρεύματα) όπου συγκρούεται με τη νοοτροπία της θεωρητικής και μόνο προσέγγισης των μαθημάτων και ιδιαίτερα της Ιστορίας, στην οποία έχει εξαιρετική ευαισθησία, θεωρώντας την «πάντα ζωντανή μέσα σε όλους και πάντα απαραίτητη για όλους»!

Έτσι το 1975 δημιουργεί στους Μουζακαίους το "Μουσείο Προεπανάστασης 1611 - 1821" με κέρινα ομοιώματα και πρώτο σχετικό ιστορικό θέμα το «Κρυφό Σχολειό», μεταμορφώνοντας μια αίθουσα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να μπαίνει αμέσως στον ιστορικό χρόνο και περιβάλλον των ηρώων και των γεγονότων! Δημιουργούσε πια εκεί ανθρώπινες μορφές από κερί, αφού είχε προηγηθεί η κατασκευή με πηλό, η δημιουργία εκμαγείου από γύψο και τέλος η χύτευση του κεριού! Μια διαδικασία επίπονη και επίμονη! Χρονοβόρα και απαιτητική! Με θαυμαστά όμως αποτελέσματα, που από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν ενθουσιασμό σε όσους την πρωτοείδαν!
 
   Το 1982 εκδίδει δύο ακόμη ποιητικές του συλλογές, το "Ήταν και Είναι" και το "Λαμαρίνες και Παράνομοι», ενώ έχει προσθέσει στο αρχικό του Μουσείο και άλλα θέματα-αίθουσες. Και έχει σχέδια για πολύ περισσότερα έργα, αλλά ο χώρος αποδεικνύεται πλέον πολύ μικρός για ένα τόσο μεγάλο έργο! Και βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά…
 
    Τότε, το 1983, έχοντας συνταξιοδοτηθεί με το βαθμό του Γυμνασιάρχη και ενώ είναι πια 60 ετών, αποφασίζει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αφιερώνοντας όλου του τον εαυτό στον μεγάλο του στόχο: ένα ολοζώντανο Μουσείο Ιστορίας, γεμάτο αληθινούς, ζωντανούς ήρωες, που μπορούν να μας διδάξουν και να μας καθοδηγήσουν!

   Έτσι διαθέτει όλο το εφ' άπαξ της σύνταξής του σε έναν γυμνό χώρο 17 στρεμμάτων, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων! Τον χαράζει με δρόμους και πλατείες και τον διαμορφώνει όμως, στολίζοντάς τον με πολλά δέντρα και φτιάχνοντας το σχέδιο του πανέμορφου φρουριακού κτιρίου, βάζει και ίδιος πολύ προσωπική εργασία, χτίζοντας με τα χέρια και την ψυχή του, το περίφημο «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλος Βρέλλης»!
 
   Στη συνέχεια ακούραστος και αεικίνητος άρχισε να διαμορφώνει και τον εσωτερικό χώρο, ξεφεύγοντας από τα κλασικά Μουσεία και προσπαθώντας να φτιάξει ποικίλα σκηνικά, που θα φιλοξενούν και θα αναδεικνύουν τα ομοιώματά του, όλα παρμένα από την Ελληνική Ιστορία! Δημιουργώντας δηλαδή «ιστορικό περιβάλλον», κάτι που λείπει σχεδόν από όλα τα Μουσεία του Κόσμου!
 
   Στην τιτάνια αυτή προσπάθεια, στέκονται τώρα δίπλα του παλιοί φίλοι και μαθητές του και ο Σύλλογος "Φίλοι του Μουσείου Παύλου Βρέλλη", ενώ υπήρξε σημαντική - αν και αργοπορημένη η αρωγή του κράτους στα τελειώματα του Μουσείου, όταν η Μελίνα Μερκούρη (Υπουργός Πολιτισμού) και ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (Υπουργός Οικονομικών), βοήθησαν το έργο του, υποστηρίζοντάς τον και ηθικά και οικονομικά!
 
Και το έργο του είναι πραγματικά αξεπέραστο, μοναδικό, συγκινητικό, ιστορικό και πρωτίστως εθνικό! Ζωντάνεψε ήρωες, Αγίους, πρόσωπα και στιγμές που είχαν ξεχαστεί και ξεθωριάσει από τον ξενισμό, την αδιαφορία, την άγνοια, την ισοπεδωτική τηλεόραση και τα περίφημα ΜΜΕ! Κράτησε αναμμένη τη δάδα του Γένους! Έφερε το χθες στο σήμερα και έφτιαξε το Μουσείο του ιστορικού μας χωροχρόνου! Υπήρξε ένας νέος «Φειδίας» που σμίλεψε τη ζωφόρο της Παλιγγενεσίας! Ένας νέος «Ελύτης της γλυπτικής» που με κερί αντί για πένα, κέντησε με τρανές μορφές τα ακρογιάλια και τα κάστρα της Ελληνικής Ιστορίας! Τη Μνήμη του ¨Εθνους! Δείχνοντας το σωστό μονοπάτι του Ελληνισμού!
 
   Ο Παύλος Βρέλλης, ζωντάνεψε στο δικό του «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» και τους Ηπειρώτες Ευεργέτες, που τόσο θαύμαζε, χωρίς ίσως να έχει συνειδητοποιήσει ότι και ο ίδιος είχε γίνει ένας πολύ μεγάλος, μοναδικός και αξεπέραστος Εθνικός Ευεργέτης της Ελληνικής Ιστορίας, ζωντανεύοντας το θρυλικό 1821, μα και το Έπος του 1940-41 και τόσα άλλα ακόμη!
 
Παράλληλα άλλα έργα, προτομές και συνθέσεις του, κοσμούν ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς και στην Πινακοθήκη Ιωαννίνων, ενώ κάποια από πέτρα και μάρμαρο στολίζουν και υμνούν την ηπειρώτικη γη!
 
   Για όλη αυτή την προσφορά του τιμήθηκε από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (1981), Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδας (1982), Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών (1984), Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (1991), Δήμο Ιωαννιτών (1992), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1992), Σύλλογο Ιωαννιτών Άγιος Γεώργιος (1992), 8η Μεραρχία (1993) και άλλους, αλλά όχι από την επίσημη πολιτεία, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε από την Ακαδημία Αθηνών, όπως θα ταίριαζε σε μια τέτοια, σπάνια, ασύγκριτη και δημιουργική μορφή, σε έναν μεγάλο Έλληνα, σε έναν μεγάλο δάσκαλο της τέχνης και της Ιστορίας μας!
 
   Το έργο του ποτέ δεν προβλήθηκε στην πρώτη σελίδα, στα κεντρικά δελτία, στις «μεγάλες» εκπομπές, μα διαδόθηκε στόμα με στόμα από όλους τους Έλληνες! Από εκείνους που δίδαξε με το ήθος, τη σεμνότητα και το ανυπολόγιστης εθνικής και καλλιτεχνικής αξίας έργο του! Από αυτούς που γνώρισαν τις ρίζες και τους προγόνους τους μέσα από την ψυχή και τα χέρια του!
 
   Ο Παύλος Βρέλλης, τις 23 Ιουλίου 2010 μ.Χ., έχοντας κλείσει τα 87 του χρόνια, ξεκίνησε με το τελευταίο κερί του για την αιωνιότητα! Για να συναντήσει από κοντά, όλους εκείνους τους ήρωες και Αγίους, που αγάπησε, θαύμασε, σμίλεψε και ύμνησε όσο κανείς!
 
   Τον ευγνωμονούμε!

http://www.noiazomai.net/vrellis.html
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #20 στις: Δευ 18 Ιούλ 2016 15:02 »
Παράθεση
Ατομικές εκθέσεις

Στο χώρο της φωτογραφίας τον συναντούμε το 1939 στα Γιάννενα, όπου έζησε τον πόλεμο του 1940 και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-44. Φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα κατά των κατακτητών και τον αποτύπωσε στο φωτογραφικό λεύκωμα Το Αντάρτικο στην Ήπειρο.

 Η Ελληνίδα μάνα από τον φακό του Κώστα Μπαλάφα

Έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου Kώστα Μπαλάφα παρουσίασε η φωτογραφική ακαδημία Leica Academy, στον εκθεσιακό της χώρο από τις 4 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου του 2001. Η έκθεση περιελάμβανε πενήντα φωτογραφίες που καταγράφουν το δυναμικό παρόν της Ελληνίδας μάνας κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, καθώς επίσης και τη δύσκολη περίοδο της ανασυγκρότησης.

Πρόσωπα στη σκιά

Η έκθεση με τίτλο «Πρόσωπα στη Σκιά», συγκέντρωσε σε εξήντα έξι φωτογραφικά έργα τις κορυφαίες εκείνες στιγμές της συνάντησης των Βούλα Παπαϊωάννου, Δημήτρη Χαρισιάδη και Κώστα Μπαλάφα, τριών φωτογράφων που σημάδεψαν με μοναδικό τρόπο τις δύσκολες για την Ελλάδα δεκαετίες του '40 έως και του '60. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτές τις φωτογραφίες είναι πως στα πρόσωπα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών αποτυπώνονται οι ιδιαίτερες ατομικές ιστορίες τους και μαζί τα προσωπικό οραμάτων ίδιων των φωτογράφων για τη ζωή και την ανθρωπότητα. Η έκθεση αυτή του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου Μπενάκη και του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών διήρκεσε από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου του 2002.

Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου

Ο Αχελώος κατέχει ιδιαίτερη θέση στο έργο του Μπαλάφα, ως εξαιρετικά πειθαρχημένη φωτογράφηση για τις καλλιτεχνικές του συνήθειες και ακόμη ως μοναδική καταγραφή τεχνικού έργου για τα ελληνικά χρονικά.

της περιόδου. Πηγαινορχόταν τακτικά για τρία χρόνια στο εργοτάξιο, συλλέγοντας 700 περίπου διαφάνειες που ξεδιπλώνουν ανάγλυφα και με συνοχή τη μορφή του έργου. Στο έργο Αχελώου-Κρεμαστών ο Μπαλάφας

μοιάζει να αναζητά το λεπτό σημείο δυναμικής ισορροπίας ανάμεσα στα αντίρροπα ρεύματα τεχνολογίας και παράδοσης, φύσης και πολιτισμού. Πρόκειται για την πρώτη δημοσιοποίηση έγχρωμης εργασίας του. Στην έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν περίπου 160 έργα ενώ ταυτόχρονα κυκλοφόρησε το ομότιτλο λεύκωμα. Η έκθεση διήρκεσε από τις 20 Δεκεμβρίου του 2002 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

 Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα

Το Μουσείο Μπενάκη τίμησε το μεγάλο φωτογράφο με μία έκθεση που άρχισε στις 4 Φεβρουαρίου του 2003 και τέλειωσε στις 2 Μαρτίου του ίδιου έτους. Μέσα από τα 80 έργα της έκθεσης, που κάλυπταν τη μεταπολεμική περίοδο με αφετηρία τα χρόνια της Αντίστασης, ο φωτογράφος κατέγραψε με το θαυμασμό ενός παιδιού και το ένστικτο του καλλιτέχνη, το σφυγμό του ελληνικού χώρου, από τις αλυκές του Ιονίου ως τα λιγνιτωρυχεία του Αλιβερίου και από τα χειμαδιά της Ηπείρου ως τα σιδηρουργεία της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβλήθηκε το βραβευμένο ψηφιακό ντοκιμαντέρ «Ο Φωτογράφος, ο Άνθρωπος και ο Τόπος του» του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Γιάννη Σκοπετέα.

Έκθεση Φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στα Ιωάννινα

Το 2004 σ’ έναν επιβλητικό αρχιτεκτονικά χώρο, πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα, με θέμα “Γυναίκες της Ηπείρου”, στο κέντρο πολιτισμού της Μονής Περιστέρας – Δουρούτης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Μέτσοβο

Ο σπουδαίος φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας, συγκεντρώνει στο βιβλίο "Το Μέτσοβο που Χάνεται", την συλλογή του, που χρονολογείται από την δεκαετία του '60, για το Μέτσοβο, μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Το εντυπωσιακό περιβάλλον, αλλά κυρίως τα πρόσωπα και η βαθιά τους σχέση με τον τόπο, ενδιαφέρουν τον φωτογράφο. Εικόνες σκληρής δουλειάς, μόχθου και καθημερινής αγωνίας, συνήθειες καθημερινές, αλλά και σκηνές χαράς είτε πρόκειται για τα παιδικά παιγνίδια στο χιόνι, είτε για την χαρά της γαμήλιας ετοιμασίας. Η Έκθεση Φωτογραφιών εκτίθεται στον Εκθεσιακό Χώρο του Συνεδριακού Κέντρου "Διάσελο" από τις 4 Νοεμβρίου του 2005 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2006.

Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, 1969-2001

Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Φωτοθήκη διοργάνωσε έκθεση του Κώστα Μπαλάφα με τίτλο «Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, 1969-2001» που διήρκεσε από τις 13 ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου του 2006. Στην έκθεση περιλήφθησαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Κώστα Μπαλάφα οι οποίες είχαν κινηματογραφηθεί από τον Άγγελο Παπαστεφάνου. Τόσο η φωτογράφηση του Κώστα Μπαλάφα όσο και η υλοποίηση του βιβλίου για το οδοιπορικό στο Άγιον Όρος έγινε με την πολύτιμη συμπαράσταση του Ιερομόναχου ιουστίνου Σιμωνοπετρίτη.

 Φωτογραφικές μνήμες από τη Νεότερη Ελλάδα

Οι φωτογραφίες ανήκουν από το 2003 στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, μετά από δωρεά τους από τον φωτογράφο προς το μουσείο, και έχουν ευγενώς παραχωρηθεί για του σκοπούς της έκθεσης. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον Πολυχώρο εκδηλώσεων του κτιρίου διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας της Λευκωσίας από την 1η Νοεμβρίου 2006 έως την 1η Δεκεμβρίου 2006.

 Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα

Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας γνήσια λαϊκός καλλιτέχνης, αφενός γιατί ο λαός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής των φωτογραφιών του, αφετέρου γιατί σ' αυτόν κυρίως απευθύνεται αυτό το έργο. Εκτός από ανεξάντλητη πρώτη ύλη δηλαδή, οι άνθρωποι του λαού αποτελούν και τον τελικό αποδέκτη του έργου του. Η θεματική του έργου του, με ελάχιστες ίσως μικρές παρενθέσεις, είναι αξιοσημείωτα συνεχής και συνεπής, και υπήρξε κατά βάση η καταγραφή της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας σε κάθε της έκφανση και αυτό φαίνεται μέσα από αυτό το βιβλίο. Εκδότης είναι το Μουσείο Μπενάκη.

 Τα νησιά

Από την ηπειρωτική κι ορεινή Ελλάδα των Μετεώρων και της Ηπείρου στα αλμυρά, ξερά τοπία των νησιών. Ο σπουδαίος φωτογράφος αποτυπώνει σε περισσότερες από τριακόσιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τραβηγμένες μεταξύ των δεκαετιών του 50 και του 70 στιγμιότυπα και αφηγείται ιστορίες είτε όταν φωτογραφίζει τις χαμένες πια αλυκές της Λευκάδας ή το πανηγύρι στην Όλυμπο της Καρπάθου. Και κυρίως συλλαμβάνει και μεταδίδει ακαριαία την ουσία των ελληνικών τόπων και των προσώπων τους. Είναι των εκδόσεων Ποταμός.

 Μέτσοβο

Ο Κώστας Μπαλάφας φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα κατά των κατακτητών και αυτό αποτυπώνεται σε αυτό το βιβλίο. Είναι των εκδόσεων Ποταμός.

Μετέωρα

Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου προβάλλεται η αγιομετεωρίτικη μοναχοπολιτεία των Σταγών, όπως την αποτύπωσε και την απεικόνισε, με νοσταλγία και λυρισμό, με μοναδική καλλιτεχνική δεξιότητα και ευαισθησία ο φωτογραφικός φακός του Κώστα Μπαλάφα. Είναι των εκδόσεων Ποταμός.

 Ήπειρος

Το ηπειρώτικο τοπίο το συνθέτουν βουνά με πανύψηλες κορφές, βαθιές χαράδρες και απότομες βουνοπλαγιές που του δίνουν μια σπάνια φυσική ομορφιά και υποβλητική στιβαρότητα. Όλα αυτά μέσα από τη ματιά του Κώστα Μπαλάφα, του «υμνωδού του έπους της Ηπείρου και των ανθρώπων της». Είναι των εκδόσεων Ποταμός.

 Το αντάρτικο στην Ήπειρο

Το αντάρτικο στην Ήπειρο όπως το έζησε και το φωτογράφησε ο Κώστας Μπαλάφας την περίοδο 1940-1944. Έχει συνεργαστεί με το Σπύρο Μελετζή, τον άλλο φωτογράφο της Αντίστασης, και προσέφεραν και οι ο ένα σημαντικό ντοκουμέντο στην υπηρεσία της μελέτης αυτής της τραγικής όσο και λαμπρής σελίδας της ιστορίας αυτού του τόπου.

 Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος 1969-2001

Είναι ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο στο οποίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται το οδοιπορικό του Κώστα Μπαλάφα στο Άγιον Όρος. Εκδότης είναι το Μουσείο Μπενάκη.

Αφιέρωμα στη μάνα

Ένας από τους βιωματικούς εκείνους προβληματισμούς που ανακύπτουν αδιάκοπα στο έργο του Κώστα Μπαλάφα, είναι η Ηπειρώτισσα γυναίκα, η Ελληνίδα μάνα. Η ανώνυμη γυναίκα που αναδύεται μέσα από το ομιχλώδες πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της μεταπολεμικής ελληνικής αρχίας σαν πραγματική τραγική μορφή. Ο Κώστας Μπαλάφας, αδιάφορο σε ποια περιοχή της Ελλάδας φωτογραφίζει, ποιο συγκεκριμένο έθιμο ή τοπίο έχει κεντρίσει το αισθητήριο του, πάντα αφουγκράζεται και αρατηρεί αυτή την ανώνυμη Ελληνίδα μάνα, την μάνα δηλαδή του ελληνικού λαού. Είναι των Leica Academy Editions.

Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου

Είναι το βιβλίο που εκδόθηκε από την ομώνυμη έκθεση του Κώστα Μπαλάφα στη Θεσσαλονίκη το 2002. Εκδότης είναι το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

 Επαγγελματική δραστηριότητα:

Από το 1951 εργάστηκε στη ΔΕΗ και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του τον διέθεσε στη φωτογραφία.

 Άλλες δραστηριότητες:

Διαλέξεις για την Φωτογραφία

Η εικόνα είναι, ίσως, το πρώτο μέσο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος,για να καταγράψει παραστατικά τις ιδέες του, να διακινήσει τις σκέψεις του, ακόμα να εκφράσει τα συναισθήματά του, μια πρώτη μορφή γέννησης της τέχνης στον εικαστικό χώρο. Η φωτογραφική εικόνα που μας ενδιαφέρει περισσότερο έχει μέσα της την μαγεία της αλήθειας και της πραγματικότητας, είναι γέννημα του μηχανοκίνητου αιώνα μας, παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, που ως τώρα ολλά έχει προσφέρει στην τέχνη και τη ζωή και περισσότερα υπόσχεται. Όλα αυτά τα θέματα πραγματεύεται ο Κώστας Μπαλάφας στις διαλέξεις του. Είναι των Leica Academy Editions.

 Διαλέξεις για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά

Πρωταρχικό χρέος του κάθε καλλιτέχνη, πέρα από κάθε είδους άλλη αναζήτηση, είναι να καταχωρίσει στο έργο του τον τόπο και την εποχή του. Χρειάζεται μια γνήσια, αφτιασίδωτη καταγραφή, που να βασίζεται στην αλήθεια για τον κόσμο που φεύγει και εκείνον που παίρνει την θέση του, με απόλυτα συνειδητή γνώση, απεριόριστη αγάπη, διακριτικότητα στην προσέγγιση και ακόμα με βήματα αργά και σοβαρά, με σεβασμό στην αλήθεια και την ποιότητα. Ένα πολύ σημαντικό θέμα προσεγγίζει ο Κώστας Μπαλάφας σε αυτές τις διαλέξεις του. Είναι των Leica Academy Editions.

 Διαλέξεις για τον Κινηματογράφο

Ο κινηματογραφιστής Κώστας Μπαλάφας, πιστός δημιουργός, έχει πραγματοποιήσει εκτενή λαογραφική καταγραφή στα ήθη και στα έθιμα του Ηπειρωτικού χώρου. Μέσω από αυτή τη σειρά των διαλέξεων ο μεγάλος δημιουργός μιλάει για διάφορα θέματα που αφορούν τον κινηματογράφο, αφού για τον ίδιο εκεί που σταματάει η φωτογραφία αρχίζει ο κινηματογράφος. Είναι των Leica Academy Editions.

 Λοιπές πληροφορίες:

Κώστας Μπαλάφας και κινηματογράφος:

Αφιέρωμα στον Μπαλάφα. Το 1985 η Πάλμα Βέρα σκηνοθέτησε ένα 30λεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κώστας Μπαλάφας» αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου δημιουργού. Το μοντάζ της ταινίας έκαναν ο Ανδρέας Σινάνος και ο Γιάννης Δασκαλοθανάσης και αφηγήτρια ήταν η Τιτίκα Βλαχοπούλου. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1985 εκτός συναγωνισμού.

Ο Φωτογράφος, ο Άνθρωπος κι ο τόπος του

Το 1999 ο Γιάννης Σκοπετέας σκηνοθέτησε ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ για το φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα. Είναι μια κινηματογραφική προσέγγιση του φωτογραφικού έργου του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου και ταυτόχρονα ένα δοκίμιο για την κινηματογραφική αφήγηση, τη σχέση κινούμενης-ακίνητης εικόνας και τη φωτογραφική αισθητική της νεωτερικότητας. Ο σκηνοθέτης και ερευνητής Γιάννης Σκοπετέας ψηφιοποίησε τις σπουδαιότερες φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, καθώς και πρωτότυπο ηχητικό και φωτογραφικό υλικό που τράβηξε ο ίδιος. Χρησιμοποιώντας συνηθισμένους υπολογιστές και ευρέως διαδεδομένα προγράμματα εικόνας που περιείχαν όλες τις κανονικές κινηματογραφικές τεχνικές έφτιαξε στην Αθήνα και στο Λονδίνο το πρώτο ελληνικό ψηφιακό ντοκιμαντέρ.

Αν και το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε κυριολεκτικά μέσα στο σκληρό δίσκο του Η/Υ, ακολουθεί όλους τους κινηματογραφικούς κανόνες της αφήγησης και του μοντάζ και καταφέρνει αυτό που μοιάζει αδύνατο: να κάνει τις αυθεντικές στατικές φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, να μοιάζουν με πλάνα κινούμενης εικόνας! Με αυτό τον τρόπο και το ντοκιμαντέρ παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον και η καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών τονίζεται ακόμη περισσότερο. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας 1999 με εύφημο μνεία στην κατηγορία ντοκιμαντέρ και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1999 πήρε Κρατική Διάκριση στην κατηγορία ταινίας μικρού μήκους.

http://www.costasbalafas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=12
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #21 στις: Τρι 19 Ιούλ 2016 09:42 »


ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #22 στις: Τρι 19 Ιούλ 2016 20:50 »


ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Φτωχότερη η Ήπειρος
« Απάντηση #23 στις: Τετ 20 Ιούλ 2016 11:13 »
Έγινε μια σύντομη αναφορά σε όλες τις Ηπειρώτικες μορφές που περιελάμβανε το συγκεκριμένο ποστ και έχουν φύγει από τη ζωή, μόνο και μόνο γιατί δεν είναι πρέπον να μένουν στη λήθη.
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!