Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημαδεύει τη Ρεάλ
Oι αγώνες που δίνουν οι ομάδες στα γήπεδα και ειδικά οι αγώνες που γίνονται στα τελευταία στάδια των διασυλλογικών διοργανώσεων είναι από τα πιο ελκυστικά τηλεοπτικά θεάματα. Σε μία αναλογία με τον στίβο και ιδιαίτερα με τα αγωνίσματα των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, οι ομάδες σαν άλλοι δρομείς μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Οποτε παρακολουθούμε τέτοιες εικόνες, είναι φυσικό το μυαλό μας να μην πηγαίνει σε άλλα πράγματα που συμβαίνουν σε δεύτερο και μη ορατό -άμεσα- πλαίσιο. Πράγματα που καθορίζουν ακόμη και την ύπαρξη των ομάδων. Βλέπεις τη Μάλαγα στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, κοιτάς όλη την πορεία που έκανε φέτος και σκέφτεσαι στο τέλος πως παρά δύο λεπτά και μία απροσεξία, θα μπορούσε να ήταν στους «4». Μετά, μπορεί να θυμηθείς ότι η ΟΥΕΦΑ την έχει τιμωρήσει με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις -μία ποινή που θα ισχύσει για την νέα χρονιά- και παράλληλα της επέβαλε ένα πρόστιμο 300.000 ευρώ, το οποίο παρακράτησε από τα πριμ που δικαιούτο με βάση τα αποτελέσματά της. Αιτία; Η παραβίαση των αρχών του financial fair play. Ομως, δεν είναι μόνον οι οικονομικοί κανόνες της ΟΥΕΦΑ που ορίζουν τη δραστηριότητα των ομάδων, είναι και η οικονομική πραγματικότητα που επηρεάζει δυνατούς και αδύνατους.
Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: «Καλά, τους αδύνατους αλλά τους δυνατούς, αυτούς που έχουν, πώς τους επηρεάζει;». Είχα γράψει πριν από κάποιες ημέρες για μία διαδικασία ελέγχων που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πέντε ολλανδικές ομάδες, με πιο γνωστή την Αϊτχόφεν, για να ανακαλύψει αν οι ομάδες -ιδιωτικές επιχειρήσεις- δέχθηκαν κρατική βοήθεια, κάτι που απαγορεύεται αφού παραβαίνει το νομικό πλαίσιο των αρχών ανταγωνισμού. Η οικονομική κρίση αναγκάζει τις ομάδες να μηχανευτούν τρόπους αναζήτησης χρημάτων και η πώληση ή η εικονική παραχώρηση εκτάσεων σε δήμους ή άλλες τοπικές αρχές είναι μία διαδεδομένη οδός. Το μεγάλο ψάρι που τώρα έχει στα δίχτυα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει ανεπίσημη έρευνα με σκοπό να διαπιστώσει αν έχει υπάρξει παράβαση κατά την αγορά από τη Ρεάλ μιας έκτασης του δήμου της Μαδρίτης το 1998 αντί του ποσού των 441.000 ευρώ. Η ίδια έκταση μεταπωλήθηκε το 2011 στον δήμο αντί του ποσού των 22 εκατ. ευρώ. Αν η ανεπίσημη έρευνα διαπιστώσει παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας, τότε η διαδικασία επισημοποιείται και σε περίπτωση που η ισπανική ομάδα βρεθεί ένοχη, θα είναι αναγκασμένη να επιστρέψει τα χρήματα και να πληρώσει υψηλό πρόστιμο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες από διαφορετικές χώρες. Υποθέτω πως η Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί με την Ελλάδα και εύχομαι να μην το κάνει, γιατί τότε θα εξετάσει και το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο, όπου η τρόικα θα έχει πολλές «παρατηρήσεις».
http://www.sportday.gr/%CE%91%CE%A1%CE%98%CE%A1%CE%9F/4525/%CE%97-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%A1%CE%B5%CE%AC%CE%BB Εκατομμύρια και ανταποδοτικά έργα
Στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την ανακοίνωση χρηματοδότησης της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ από την περιφέρεια Αττικής με 20 εκατ. ευρώ, ας κάνω από την αρχή μιά επισήμανση. Δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη η συμμετοχή της Γ.Γ. Αθλητισμού και του δήμου, άρα είναι άγνωστο και το ποσό συμμετοχής. Αγνωστο επίσης είναι το κόστος του σχεδίου κατασκευής, οπότε δεν γνωρίζουμε ποσοστά συμμετοχής στο κόστος και κατά συνέπεια το ποσοστό ελέγχου της ιδιοκτησίας και συμμετοχής στα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την εκμετάλλευση ενός τέτοιου έργου.
Ο κ. Σγουρός, λοιπόν, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου που δεν γνωρίζει πόσο κοστίζει. Υποθέτω ότι τα χρήματα που «έταξε» δεν είναι σαν εκείνα που είχε τάξει για άλλα έργα, όπως για παράδειγμα το κλειστό του Πανιωνίου. Αναρωτιέμαι πόσα άλλα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ενίσχυσε η περιφέρεια για ανάλογα ή μικρότερης κλίμακας έργα.
Επειδή ο κ. Σγουρός, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM υποστήριξε ότι τα χρήματα που προσφέρει η περιφέρεια είναι από εκείνα που εισπράττει από τους πολίτες και πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, θα ήθελα να ρωτήσω πόσα σχολεία ενισχύθηκαν φέτος τον χειμώνα από την περιφέρεια και ποια είναι τα άλλα σχέδια, ανταποδοτικού χαρακτήρα, που χρηματοδοτεί. Οχι εκείνα που ΘΑ χρηματοδοτήσει. Εκείνα που χρηματοδοτεί ή χρηματοδότησε. Επίσης θα ήθελα να τον ρωτήσω αν πιστεύει ότι το νοσοκομείο των Κάτω Πατησίων, που κλείνει, θα έπρεπε να τύχει μιας ενίσχυσης από την περιφέρεια.
Πως αξιολογούνται τα έργα;
Εκείνο που πρέπει να κρίνεται είναι οι δηλώσεις και οι απόψεις και όχι τα πρόσωπα που τις εκφράζουν, αλλά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο κ. Σγουρός ήταν πρόεδρος μίας αθλητικής ομοσπονδίας, η οποία προβλήθηκε ως πρότυπο ενώ ήταν βουτηγμένη στην απάτη. Εντούτοις, θα ήθελα, αν μπορούσε ο κ. Σγουρός να μας πει, στην παρούσα οικονομική συγκυρία και τον αντίκτυπο που έχει στους πολίτες, με ποιο τρόπο αξιολογεί τον απαραίτητο, ζωτικό και κρίσιμο χαρακτήρα των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η περιφέρεια. Είναι δηλαδή πιο ζωτική η χρηματοδότηση ενός γηπέδου που ΘΑ γίνει από την ενίσχυση αστέγων και αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας για παράδειγμα; Πάντως επισκεπτόμενος κάποιος την ιστοσελίδα της περιφέρειας δεν βρίσκει χρηματοδοτήσεις άλλων αθλητικών σωματείων και έργων, ούτε την ενίσχυση σοβαρών και μεγάλων έργων πολιτισμού και κοινωνικού χαρακτήρα.
http://www.sportday.gr/%CE%91%CE%A1%CE%98%CE%A1%CE%9F/9620/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82