Περι μεταναστευτικού και επειδη το θέμα είναι πολυπλοκο και με διαφορες πτυχες, κρατω αυτο που διαβασα χθες σχετικά με τις αλλαγες που προωθει η κυβερνηση και που προσωπικα θεωρω οτι ειναι προς την σωστη κατευθυνση. Συγκεκριμένα:
Νέο δόγμα της κυβέρνησης: Άλλο μετανάστες, άλλο πρόσφυγες
Αυστηροποίηση για τους μετανάστες, ενσωμάτωση για τους πρόσφυγες
Αλλάζει το κυβερνητικό δόγμα με πλήρη διαχωρισμό των μεταναστών από τους πρόσφυγες, ύστερα και από την αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες, όπως επισήμανε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.
Συγκεκριμένα:
-56.000 πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί ασύλου ή το έχουν πάρει φεύγουν απ΄τα νησιά ή τα κέντρα φιλοξενίας και πηγαίνουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.
-Θα τους δοθούν δουλειές, με 16.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
-Τα παιδιά τους θα πάνε υποχρεωτικά σε σχολείο, αλλιώς οι γονείς τους θα φεύγουν από τη χώρα.
Για τους μετανάστες, τα πράγματα σκληραίνουν:
-Τρεις μήνες μέγιστος χρόνος εξέτασης αιτήματος
- Έως το τέλος του 2020 θα γίνουν 10.000 επιστροφές στην Τουρκία
- Θα διπλασιαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
- Η είσοδος σε όλα τα καμπ - κλειστά και ανοικτά- θα γίνεται με ειδική κάρτα, δε θα μπαινοβγαίνει όποιος θέλει.
Κατέληξε στην αναφορά της για το ζήτημα η Κ. Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star:
«Aυτά βεβαίως με τα υπάρχοντα δεδομένα. Αν οι ροές συνεχιστούν και το πρόβλημα γίνει πλέον αξεπέραστο, θα ληφθούν κι άλλα μέτρα - όπως η δρακόντεια φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, όσο αυτό είναι δυνατόν».
Πηγη: STAR.GR.
Φυσικά ολο αυτό δε το σκεφτηκαν μονοι τους οι νεοι κυβερνωντες. Είναι σε γενικές γραμμες αυτο που υλοποιει εδω και περίπου 2,5 χρονια μια χωρα οικονομικα ευρωστη, που ανηκει στους G8 και που η οργανωση της ως κρατος ειναι εφαμιλλη του Καναδα. Αντιμετωπιζει αντιστοιχο θεμα μεταναστευτικο και ιδου τι εκανε για να υπαρξει αρτια ενσωματωση των προσφυγων/μεταναστων στη χωρα τους, χωρις να χαθει η ταυτοτητα, η θρησκεια τα ηθη και τα εθιμα που τους διεπουν:
Αυστραλία: Αυστηρότερα τα κριτήρια για την υπηκοότητα σε μετανάστες
Όσοι ευελπιστούν να αποκτήσουν την αυστραλιανή υπηκοότητα θα υποβάλλονται πλέον σε αυστηρότερα τεστ για να αποδείξουν επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας αλλά και ότι ενστερνίζονται τις αξίες της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.
Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια παραμονής στη χώρα -τρία περισσότερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.
Πριν από δύο μέρες η Αυστραλία είχε ανακοινώσει αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση βίζας εργασίας σε εξειδικευμένους εργάτες απ’ το εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ είπε ότι οι αλλαγές αυτές θα διασφαλίσουν την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι δεσμεύονται να ενστερνιστούν τις αυστραλιανές αξίες μας», είπε.
Ποιες είναι αυτές οι «αυστραλιανές αξίες»; Κατά τον Τέρνμπουλ οι μετανάστες θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανεξιθρησκεία και την ισότητα των φύλων.
«Ο σεβασμός έναντι των γυναικών και των παιδιών είναι μια σημαντική αυστραλιανή αξία», είπε προσθέτοντας ότι δεν θα γίνεται ανεκτή η οικογενειακή βία.
Άλλες αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης υπηκοότητας περιλαμβάνουν:
αυστηρότερο τεστ για την επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, που θα περιλαμβάνει ανάγνωση, γραφή, ακρόαση και ομιλία
παρουσίαση αποδείξεων ενσωμάτωσης στην κοινωνία, όπως το ιστορικό απασχόλησης του αιτούντος, η εγγραφή σε σχολείο ή η συμμετοχή σε κοινοτικές οργανώσεις.
η μόνιμη παραμονή στη χώρα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια
οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τρεις φορές και θα απορρίπτονται εφόσον συλληφθούν να κλέβουν σε κάποιο τεστ.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι αιτούντες θα καλούνται μεταξύ άλλων να απαντήσουν και κατά πόσον υποστηρίζουν τον γάμο ανηλίκων ή την κλειτοριδεκτομή ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να «ενισχύσουμε τις αξίες μας».
«Αν πιστεύουμε ότι ο σεβασμός έναντι των γυναικών και των παιδιών [είναι αυστραλιανή αξία], γιατί να μην το αναγάγουμε σε θεμελιώδες κομμάτι της διαδικασίας απόκτησης Αυστραλιανής υπηκοότητας;»
Πηγή: iefimerida.gr - Eπαναδημιοσιευση απο ΒΒC.
Τελειώνοντας καλο θα ειναι καποιος να γνωρίζει οτι οι επιθεσεις σε εκκλησιες χριστιανων απο μουσουλμανους ήταν κάτι που ειχε παρουσιασει εξαρση τα τελευταια χρονια και αυτός είναι ενας ακομη λογος που αποφασιστηκαν τετοια μέτρα. Στην Ελλάδα, ακομη δε εχει συμβει κάτι τετοιο. Αν ομως συμβεί, δεν νομιζω οτι ως χωρα και λαος εχουμε την πνευματικη και ψυχολογικη ωριμοτητα να το διαχειριστουμε.