Αποστολέας Θέμα: Ψήφος αποδήμων  (Αναγνώστηκε 2087 φορές)

Αποσυνδεδεμένος my8os

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.408
  • live long and prosper ΠΑΣ
    • Προφίλ
Ψήφος αποδήμων
« στις: Τετ 16 Οκτ 2019 10:20 »
https://www.ekirikas.com/%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CF%89%CE%BD-4/
Παράθεση
Κύριε Διευθυντά,

Εχω ασχοληθεί εκτενώς με το παρακάτω θέμα και δεν αισθάνομαι άνετα όταν θεωρώ ότι είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω.

Με τούτο λοιπόν το σημείωμα θέλω να εκφράσω την απορία μου. Πώς είναι δυνατόν διαπρεπείς νομικοί και συνταγματικοί επαϊοντες να μη μπορούν να δουν ότι το υπό επεξεργασία νομοθέτημα, περί της Ψήφου των Αποδήμων, σύμφωνα με το 4/1 Αρθρο του Συντάγματος, που λέει ότι «Οι Ελληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο», είναι αντισυνταγματικό;

Και είναι, διότι το υπό επεξεργασία νομοθέτημα παγιώνει οριστικά ότι, στην περίπτωση της ψήφου των Αποδήμων, δεν είμαστε ίσοι. Νομοθετεί ότι:

1) Στο εκλογικό Σώμα ο όρος «Εμείς και αυτοί» γίνεται πλέον νόμος.

2) Το εκλογικό Σώμα δεν είναι Ενα, αλλά δύο. Ενα του Εσωτερικού και ένα του εξωτερικού.

3) Ο εκλογέας του εσωτερικού ψηφίζει τον υποψήφιο της αρεσκείας του και ο εκλογέας του εξωτερικού ψηφίζει αυτόν που του επιβάλει ο αρχηγός.

4) Ο βουλευτής στην πατρίδα εκλέγεται με μέσο όρο 30.000 ψήφους αλλά ο βουλευτής Επικρατείας των ψηφοφόρων του εξωτερικού με 300.000. (λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο αριθμός του Ελληνικού εκλογικού Σώματος είναι 9.000.000, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.500.000 ψηφοφόροι εξωτερικού. Απόδημοι, άρτι εκπατρισθέντες, διαπιστευμένοι στο εξωτερικό κρατικοί υπάλληλοι και άλλοι).

5) Οταν ο Απόδημος ψηφίζει από το εξωτερικό ψηφίζει Επικρατείας αλλά αν ταξιδέψει και ψηφίσει στον τόπο του ψηφίζει τον τοπικό υποψήφιο.

Πού είναι η ισότητα της ψήφου;

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης
Elmhurst, NY

κε Λυκογιάννη, είναι ο ρατσισμός που ασκείται από τους Έλληνες που μένουμε στην Ελλάδα απέναντί σας. Απλά τα πράγματα.

Αποσυνδεδεμένος dk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.986
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #1 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 06:26 »
Με έχει προβληματίσει το ζήτημα και θα ήθελα να διαβάσω απόψεις σχετικά με αυτό. Υπάρχει και η άποψη ότι καλό είναι να ψηφίζει για το μέλλον της χώρας όποιος κατοικεί σε αυτήν και όχι όποιος βρίσκεται στο εξωτερικό. Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις (πχ ναυτικοί) οι οποίοι περιστασιακά δεν βρίσκονται εντός χώρας όταν διεξάγονται οι εκλογές αλλά δεν φαίνεται και δίκαιο (κατά μία άποψη πάντα) να καθορίζεται η διακυβέρνηση μιάς χώρας από άτομα τα οποία ελάχιστα θα επηρεαστούν από αυτήν. Η παραπάνω θέση δεν αποτελεί αποπομπή ή εξοστρακισμό των απόδημων & μεταναστών Ελλήνων (αυτό το κάναμε διαχρονικά κυρίως με τις οικονομικές κρίσεις και το brain drain ούτως ή άλλως) και στα σίγουρα θα έπρεπε να συνυπολογίζεται για την επιλογή της ψήφου το πρόγραμμα του κάθε υποψηφίου και για τους απόδημους. Μου θυμίζει καταστάσεις σε χωριά όπου παλαιότερα ψηφίζαν για τοπικούς άρχοντες και το αποτέλεσμα καθοριζόταν όχι από τους λιγοστούς πραγματικούς κατοίκους των αλλά από τον καθέναν που ζούσε μόνο το 15Αύγουστο στο χωριό και ερχόταν και ένα ΣαββατοΚύριακο για να ψηφίσει και να καταγραφεί στο χωριό... 

Προφανώς υπάρχουν πολλές απόψεις θα παρακαλούσα να μην κατατεθούν με το απαράδεκτο κριτήριο που ισχύει εκ μέρους των κομματαρχών μας (πχ η Νέα Δημοκρατία "κόπτεται" για τον απόδημο Ελληνισμό καθότι προφανώς εκτιμά ότι θα έχει ψηφαλάκια όφελος και αντιστρόφως ο Σύριζα).

Αποσυνδεδεμένος OV1950

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.467
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #2 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 08:34 »
Μιας και ο dk πιάνει το θέμα των ετεροδημοτών ως μιας μορφής αντιστοιχία, θα κάνω ένα σχόλιο από τη σκοπιά αυτή μιας και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα από πατέρα που ήταν στην Αθήνα από τα 12 και μάνα (ίδιας καταγωγής) που είχε γεννηθεί στην Αθήνα από μάνα (ίδιας καταγωγής και αυτής) γεννημένη στην Αθήνα και πατέρα που είχε πάει στην Αθήνα από τα 15 του. Ουδέποτε υπήρξαμε στην οικογένεια δημότες άλλης περιοχής από αυτή του χωριού, ουδέποτε ψηφίσαμε κάπου αλλού και ουδέποτε θεωρήσαμε ότι ήμασταν κάτι άλλο από αυτό που είμαστε.

- Ποιος είναι αυτός που θα μπει χωροφύλακας στο τι και πώς νιώθει ο καθένας; (το ερώτημα το ξεκαθαρίζω δεν μπαίνει ως μομφή στον dk, μπαίνει με τη διάθεση του προβληματισμού)

- Για την όποια περιουσία είχαμε ή έχουμε στο χωριό (μεγάλη ή μικρή) πληρώσαμε όποιες υποχρεώσεις είχαμε στο κράτος και το δήμο (ή την κοινότητα παλιότερα). Τις ίδιες ακριβώς με τους κατοίκους των περιοχών αυτών, δεν έγινε κάποια έκπτωση στο ότι τα ποσά που δώσαμε όντας κάτοικοι αλλού, θα είχαν μικρότερη ανταποδοτικότητα σε εμάς απ' ότι στους κατοίκους του χωριού. Πώς λοιπόν θα γίνει έκπτωση ως προς το δικαίωμά μας να ψηφίζουμε εφόσον επιλέγουμε να ψηφίζουμε στον τόπο που θεωρούμε τόπο μας;

- Πέραν των υποχρεώσεων που μας όριζε ο νόμος, συνεισφέραμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε δράσεις που γινόταν στο χωριό. Χωρίς τη συνεισφορά των ετεροδημοτών πολλά πράγματα που έχουν γίνει στα χωριά, δε θα είχαν γίνει. Ποιος είναι αυτός που θέλει την ενίσχυση αλλά του μυρίζει η ψήφος;

- Επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας: Η ψηφοφορία στις δημοτικές εκλογές είχε ανέκαθεν μικρότερη συμμετοχή σε σύγκριση με αυτή των εθνικών εκλογών. Και οι ετεροδημότες που ψήφιζαν, πάντα συζητούσαν με τους μόνιμους κατοίκους προτού ψηφίσουν. Μεταξύ των δυο αυτών ομάδων ψηφοφόρων, υπήρχε ώσμωση. Δεν ήταν εξωγήινοι οι μεν για τους δε. Μέλη της ίδιας οικογένειας υπήρχαν στη μια και την άλλη πλευρά. Όταν οι ετεροδημότες δεν έχουν πια οικογενειακή επαφή με το χωριό, κατά κανόνα μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην περιοχή που διαβιούν. Το ότι τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές καθορίζονταν σε μυστικές διαβουλεύσεις εις τας Αθήνας και επιβάλλονταν εις τας κεφαλάς των μονίμων κατοίκων, είναι μύθος.

Αυτό που θα ήταν η πιο δίκαια λύση για τους απόδημους θα ήταν νομίζω η εξής:
Ουδείς θα χάνει το δικαίωμα ψήφου για όσο καιρό διατηρεί μόνο την ελληνική υπηκοότητα και φυσικά η ψηφοφορία θα λαμβάνει χώρα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους εδώ ψηφοφόρους. Αυτό, υπό αυτά που ισχύουν σήμερα-θα σημαίνει φυσική παρουσία σε εκλογικό τμήμα και όχι επιστολική. Προφανώς θα υπάρχει διευκόλυνση με την ύπαρξη ικανού αριθμού εκλογικών τμημάτων δε θα ζει κάποιος πχ στη Γλασκώβη και θα του ζητείται να πάει να ψηφίσει στο Λονδίνο.
Το παραπάνω σενάριο έχει τη δυσκολία ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί το αν έχεις μόνο μια υπηκοότητα. Στην περίπτωση που αυτό κριθεί αδύνατο να εφαρμοστεί τότε να μπει ένα χρονικό όριο μόνιμης απουσίας, του τύπου 35 έτη. Ένα διάστημα δηλαδή μέσα στο οποίο θα έχεις συνταξιοδοτηθεί και επομένως η αιτία της μετανάστευσής σου, θα έχει εκλείψει.

Αποσυνδεδεμένος my8os

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.408
  • live long and prosper ΠΑΣ
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #3 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 10:44 »
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Τελεία.  Επειδή μένουν στο εξωτερικό θα έπρεπε το κράτος να μεριμνήσει ώστε να μην μπαίνουν στη διαδικασία εξόδων κλπ οι άνθρωποι. Ίδια λογική με τους ετεροδημότες δηλαδή. Όσοι λένε ότι δεν έχουν δικαίωμα ή δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν, παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Πάμε παρακάτω. Αρκετοί λένε ότι επειδή αποφάσισαν να ζήσουν έξω δεν πρέπει οι απόδημοι μετανάστες να έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν καταστάσεις στην Ελλάδα. Και ρωτάω εγώ: οι φοιτητές που σπουδάζουν έξω και άιντε δουλεύουν 2-3 χρόνια έξω με σκοπό να γυρίσουν, δεν έχουν δικαίωμα; Οι διάφοροι μετανάστες που πήγαν για κάποια χρόνια με σκοπό να γυρίσουν πίσω μια μέρα (όπως εγώ) δεν έχουν δικαίωμα; Προφανώς και έχουν δικαίωμα. Κάθε αντίθετη γνώμη είναι ρατσιστική.
Πάμε σε αυτό που φοβούνται κυρίως οι αριστεροί: οι 2ης και παραπάνω γενιάς Έλληνες. Και ρωτώ: πώς είστε τόσο σίγουροι ότι δεν θα ψηφίσουν αριστερό κόμμα; Αρκετοί από αυτούς ζουν και σε κράτη που είχαν κομμουνιστικά καθεστώτα.
Όταν η Ελλάδα απαιτεί τη φορολόγηση παγκόσμιου εισοδήματος, ναι μάλιστα παγκόσμιου που σημαίνει ότι αν έχεις πληρώσει λιγότερο φόρο στο εξωτερικό η Ελλάδα δικαιούται να σε φορολογήσει για τη διαφορά, τότε δεν έχει δικαίωμα ο απόδημος να ψηφίσει το κόμμα που θα τον επηρεάσει φορολογικά; Όταν έχει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και φορολογείται σε αυτό, δεν έχει δικαίωμα; Στο κάτω κάτω της γραφής, αν κάποιος είναι Έλληνας και νοιώθει για την πατρίδα, δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει επειδή ζει στο εξωτερικό;
Και πώς γνωρίζετε ότι οι 2ης γενιάς δεν θα μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μια μέρα; Γιατί να μην έχουν δικαίωμα να διαμορφώσουν την κατάσταση στην Ελλάδα από πριν; Γνωρίζω μερικούς 2ης γενιάς που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Άλλωστε και ο υποφαινόμενος 2ης γενιάς είναι. Μάλιστα δε, αν σε γράψουν και στα μητρώα πρέπει να παίρνεις αναβολή από το στρατό κι ας ζεις στο εξωτερικό και κάποια στιγμή πρέπει να υπηρετήσεις όταν τελικά γυρίσεις.
Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο επιτρέπουν στους απόδημους να ψηφίσουν. Νομίζει κανείς ότι αν ένας απόδημος δεν νοιώθει για την Ελλάδα θα μπει στη φασαρία να πάει να ψηφίσει; Όχι. Εδώ υπάρχει τεράστια αποχή κι ας μένουμε Ελλάδα...
Όσο για την πρόταση του OV1950, φαντάζομαι γνωρίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες με διπλή υπηκοότητα. Επίσης θεωρώ απαράδεκτο την προϋπόθεση των 35 ετών απουσίας, αφού υπάρχουν πολλοί Έλληνες απόδημοι οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο για καλοκαίρι στην Ελλάδα, έχουν συγγενείς και περιουσία εδώ, και μάλιστα υπάρχουν και αρκετοί συνταξιούχοι που έρχονται όχι μόνο για 2-3 βδομάδες αλλά για μήνες.
Άφησα στο τέλος το πιο βασικό: κάθε κυβέρνηση ζητάει επενδύσεις κυρίως από ομογενείς. Με πιο θράσος ζητάει επενδύσεις από ομογενείς όταν της γυρνάει την πλάτη τόσα χρόνια; Θα έπρεπε να αγκαλιαστεί ο απόδημος Ελληνισμός και όχι να αποξενώνεται ή να θεωρείται ξένο σώμα.

Αποσυνδεδεμένος OV1950

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.467
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #4 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 11:41 »

Όσο για την πρόταση του OV1950, φαντάζομαι γνωρίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες με διπλή υπηκοότητα. Επίσης θεωρώ απαράδεκτο την προϋπόθεση των 35 ετών απουσίας, αφού υπάρχουν πολλοί Έλληνες απόδημοι οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο για καλοκαίρι στην Ελλάδα, έχουν συγγενείς και περιουσία εδώ, και μάλιστα υπάρχουν και αρκετοί συνταξιούχοι που έρχονται όχι μόνο για 2-3 βδομάδες αλλά για μήνες.
Άφησα στο τέλος το πιο βασικό: κάθε κυβέρνηση ζητάει επενδύσεις κυρίως από ομογενείς. Με πιο θράσος ζητάει επενδύσεις από ομογενείς όταν της γυρνάει την πλάτη τόσα χρόνια; Θα έπρεπε να αγκαλιαστεί ο απόδημος Ελληνισμός και όχι να αποξενώνεται ή να θεωρείται ξένο σώμα.

α) Προφανώς και το γνωρίζω και είμαι σαφώς αντίθετος στο να αποκτά κανείς διπλή υπηκοότητα. Είτε κάποιος που φεύγει από την Ελλάδα, είτε κάποιος που έρχεται εδώ. Δεν είμαι υπέρ της δυνατότητας να το παίζει κανείς σε δυο ταμπλό. Όπως έχεις μία μάνα, μία πατρίδα να έχεις. Αποφάσισε ποια.
Μήπως θεωρείς σωστό να ψηφίζουν λόγου χάρη οι ετεροδημότες και στην Αθήνα και στο χωριό;
β) Επειδή όμως το α) είναι δύσκολο να ελεγχθεί/εφαρμοστεί και επειδή οι περισσότεροι που έχουν ζήσει 20-25 χρόνια έξω έχουν πια αποκτήσει διπλή υπηκοότητα, γι' αυτό και λέω πως ένα όριο 35 ετών είναι μια χαρά. Αν μένεις 35 έτη έξω, σημαίνει ότι μάλλον είσαι αρκετά ικανοποιημένος εκεί. Διαφορετικά, θα επέστρεφες. Αν 35 έτη δεν σου φτάνουν για να οργανώσεις/αποφασίσεις την επιστροφή σου, τότε μάλλον έχεις κάνει την επιλογή σου (εκτός κι αν αποδείξεις ότι δεν έχεις πάρει διπλή υπηκοότητα). Αν ως δεύτερη ή τρίτη γενιά έρθεις στην Ελλάδα να μείνεις, τότε αποκτάς το δικαίωμα ψήφου-δε σε εμποδίζει κάτι σε αυτό.


Αποσυνδεδεμένος my8os

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.408
  • live long and prosper ΠΑΣ
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #5 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 11:49 »

Όσο για την πρόταση του OV1950, φαντάζομαι γνωρίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες με διπλή υπηκοότητα. Επίσης θεωρώ απαράδεκτο την προϋπόθεση των 35 ετών απουσίας, αφού υπάρχουν πολλοί Έλληνες απόδημοι οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο για καλοκαίρι στην Ελλάδα, έχουν συγγενείς και περιουσία εδώ, και μάλιστα υπάρχουν και αρκετοί συνταξιούχοι που έρχονται όχι μόνο για 2-3 βδομάδες αλλά για μήνες.
Άφησα στο τέλος το πιο βασικό: κάθε κυβέρνηση ζητάει επενδύσεις κυρίως από ομογενείς. Με πιο θράσος ζητάει επενδύσεις από ομογενείς όταν της γυρνάει την πλάτη τόσα χρόνια; Θα έπρεπε να αγκαλιαστεί ο απόδημος Ελληνισμός και όχι να αποξενώνεται ή να θεωρείται ξένο σώμα.

α) Προφανώς και το γνωρίζω και είμαι σαφώς αντίθετος στο να αποκτά κανείς διπλή υπηκοότητα. Είτε κάποιος που φεύγει από την Ελλάδα, είτε κάποιος που έρχεται εδώ. Δεν είμαι υπέρ της δυνατότητας να το παίζει κανείς σε δυο ταμπλό. Όπως έχεις μία μάνα, μία πατρίδα να έχεις. Αποφάσισε ποια.
Μήπως θεωρείς σωστό να ψηφίζουν λόγου χάρη οι ετεροδημότες και στην Αθήνα και στο χωριό;
β) Επειδή όμως το α) είναι δύσκολο να ελεγχθεί/εφαρμοστεί και επειδή οι περισσότεροι που έχουν ζήσει 20-25 χρόνια έξω έχουν πια αποκτήσει διπλή υπηκοότητα, γι' αυτό και λέω πως ένα όριο 35 ετών είναι μια χαρά. Αν μένεις 35 έτη έξω, σημαίνει ότι μάλλον είσαι αρκετά ικανοποιημένος εκεί. Διαφορετικά, θα επέστρεφες. Αν 35 έτη δεν σου φτάνουν για να οργανώσεις/αποφασίσεις την επιστροφή σου, τότε μάλλον έχεις κάνει την επιλογή σου (εκτός κι αν αποδείξεις ότι δεν έχεις πάρει διπλή υπηκοότητα). Αν ως δεύτερη ή τρίτη γενιά έρθεις στην Ελλάδα να μείνεις, τότε αποκτάς το δικαίωμα ψήφου-δε σε εμποδίζει κάτι σε αυτό.

Αν έχεις γονείς από δυο διαφορετικές χώρες τότε τι είσαι; Δεν είναι άδικο να λες να διαλέξει πατρίδα;
Υπάρχουν χώρες που αποκτάς υπηκοότητα με το που γεννιέσαι εκεί. Άρα αυτόματα έχει κανείς διπλή υπηκοότητα αν ο γονιός έχει μεταναστεύσει σε αυτές τις χώρες πριν γεννηθείς, αφού στην Ελλάδα έχεις ιθαγένεια εξ αίματος και άρα υπηκοότητα.
Επίσης υπάρχουν μετανάστες που ζουν μισό χρόνο στο εξωτερικό και μισό στην Ελλάδα. Με αυτούς τι γίνεται; Πρέπει να διαλέξουν;

Αποσυνδεδεμένος OV1950

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.467
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #6 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 12:13 »

Όσο για την πρόταση του OV1950, φαντάζομαι γνωρίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες με διπλή υπηκοότητα. Επίσης θεωρώ απαράδεκτο την προϋπόθεση των 35 ετών απουσίας, αφού υπάρχουν πολλοί Έλληνες απόδημοι οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο για καλοκαίρι στην Ελλάδα, έχουν συγγενείς και περιουσία εδώ, και μάλιστα υπάρχουν και αρκετοί συνταξιούχοι που έρχονται όχι μόνο για 2-3 βδομάδες αλλά για μήνες.
Άφησα στο τέλος το πιο βασικό: κάθε κυβέρνηση ζητάει επενδύσεις κυρίως από ομογενείς. Με πιο θράσος ζητάει επενδύσεις από ομογενείς όταν της γυρνάει την πλάτη τόσα χρόνια; Θα έπρεπε να αγκαλιαστεί ο απόδημος Ελληνισμός και όχι να αποξενώνεται ή να θεωρείται ξένο σώμα.

α) Προφανώς και το γνωρίζω και είμαι σαφώς αντίθετος στο να αποκτά κανείς διπλή υπηκοότητα. Είτε κάποιος που φεύγει από την Ελλάδα, είτε κάποιος που έρχεται εδώ. Δεν είμαι υπέρ της δυνατότητας να το παίζει κανείς σε δυο ταμπλό. Όπως έχεις μία μάνα, μία πατρίδα να έχεις. Αποφάσισε ποια.
Μήπως θεωρείς σωστό να ψηφίζουν λόγου χάρη οι ετεροδημότες και στην Αθήνα και στο χωριό;
β) Επειδή όμως το α) είναι δύσκολο να ελεγχθεί/εφαρμοστεί και επειδή οι περισσότεροι που έχουν ζήσει 20-25 χρόνια έξω έχουν πια αποκτήσει διπλή υπηκοότητα, γι' αυτό και λέω πως ένα όριο 35 ετών είναι μια χαρά. Αν μένεις 35 έτη έξω, σημαίνει ότι μάλλον είσαι αρκετά ικανοποιημένος εκεί. Διαφορετικά, θα επέστρεφες. Αν 35 έτη δεν σου φτάνουν για να οργανώσεις/αποφασίσεις την επιστροφή σου, τότε μάλλον έχεις κάνει την επιλογή σου (εκτός κι αν αποδείξεις ότι δεν έχεις πάρει διπλή υπηκοότητα). Αν ως δεύτερη ή τρίτη γενιά έρθεις στην Ελλάδα να μείνεις, τότε αποκτάς το δικαίωμα ψήφου-δε σε εμποδίζει κάτι σε αυτό.

Αν έχεις γονείς από δυο διαφορετικές χώρες τότε τι είσαι; Δεν είναι άδικο να λες να διαλέξει πατρίδα;
Υπάρχουν χώρες που αποκτάς υπηκοότητα με το που γεννιέσαι εκεί. Άρα αυτόματα έχει κανείς διπλή υπηκοότητα αν ο γονιός έχει μεταναστεύσει σε αυτές τις χώρες πριν γεννηθείς, αφού στην Ελλάδα έχεις ιθαγένεια εξ αίματος και άρα υπηκοότητα.
Επίσης υπάρχουν μετανάστες που ζουν μισό χρόνο στο εξωτερικό και μισό στην Ελλάδα. Με αυτούς τι γίνεται; Πρέπει να διαλέξουν;
Tι μου λες τώρα; Αν κάποιος έχει μάνα από Λέσβο και πατέρα από Ζάκυνθο είναι δίκαιο να ψηφίζει και στη Λέσβο και στη Ζάκυνθο; Όταν γίνει 18 ετών αυτός με τους γονείς του από διαφορετικές χώρες, ας αποφασίσει. Μια χαρά δίκαιο είναι. Και υπάρχει ένας που έξι μήνες στην Κρήτη κατά την τουριστική σεζόν και έξι μήνες Αθήνα. Σε ένα μέρος ψηφίζει κι από ένα μέρος μπορεί να πάρει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, όχι από δυο ταυτόχρονα.
Και επειδή κάποιοι την έχουν αυτόματα και τη διατηρούν άνευ κόστους απλά και μόνο μήπως και κάποτε να τους συμφέρει να τη χρησιμοποιήσουν, 35 έτη αδιάλειπτης μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό, είναι μια χαρά παράμετρος.

Αποσυνδεδεμένος my8os

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.408
  • live long and prosper ΠΑΣ
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #7 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 12:21 »
Αν ζει και στα δυο μέρη για σημαντικά διαστήματα, γιατί να του απαγορευτεί να ψηφίσει και δήμαρχο στη Λέσβο και δήμαρχο στη Ζάκυνθο; Θεωρητικά μιλάμε βέβαια καθώς νομικά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Όσον αφορά διαμονή σε δυο χώρες, ευτυχώς δεν υπάρχει τέτοια νομική πρόβλεψη.
Μια παράμετρος αντί για τα 35 χρόνια θα μπορούσε να μπει αν ζει κανείς σε μια χώρα για ένα ποσοστό ανά έτος ή αν στα 35 χρόνια που λες έχει ζήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό (π.χ. 5 χρόνια). Το να θεωρείς μόνο τα 35 χρόνια σαν παράμετρο νομίζω είναι άδικο.

Αποσυνδεδεμένος OV1950

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.467
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #8 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 12:25 »
Αν ζει και στα δυο μέρη για σημαντικά διαστήματα, γιατί να του απαγορευτεί να ψηφίσει και δήμαρχο στη Λέσβο και δήμαρχο στη Ζάκυνθο; Θεωρητικά μιλάμε βέβαια καθώς νομικά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Όσον αφορά διαμονή σε δυο χώρες, ευτυχώς δεν υπάρχει τέτοια νομική πρόβλεψη.
Μια παράμετρος αντί για τα 35 χρόνια θα μπορούσε να μπει αν ζει κανείς σε μια χώρα για ένα ποσοστό ανά έτος ή αν στα 35 χρόνια που λες έχει ζήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό (π.χ. 5 χρόνια). Το να θεωρείς μόνο τα 35 χρόνια σαν παράμετρο νομίζω είναι άδικο.

Εννοείται ότι και ένα χρόνο να έχει επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα στην τριακονταπενταετία, το κοντέρ μηδενίζεται και ξεκινάει από το μηδέν αν ξαναφύγει. Γι' αυτό και παραπάνω έβαλα το αδιάλειπτη

Αποσυνδεδεμένος my8os

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.408
  • live long and prosper ΠΑΣ
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #9 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 12:46 »
Αν ζει και στα δυο μέρη για σημαντικά διαστήματα, γιατί να του απαγορευτεί να ψηφίσει και δήμαρχο στη Λέσβο και δήμαρχο στη Ζάκυνθο; Θεωρητικά μιλάμε βέβαια καθώς νομικά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Όσον αφορά διαμονή σε δυο χώρες, ευτυχώς δεν υπάρχει τέτοια νομική πρόβλεψη.
Μια παράμετρος αντί για τα 35 χρόνια θα μπορούσε να μπει αν ζει κανείς σε μια χώρα για ένα ποσοστό ανά έτος ή αν στα 35 χρόνια που λες έχει ζήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό (π.χ. 5 χρόνια). Το να θεωρείς μόνο τα 35 χρόνια σαν παράμετρο νομίζω είναι άδικο.

Εννοείται ότι και ένα χρόνο να έχει επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα στην τριακονταπενταετία, το κοντέρ μηδενίζεται και ξεκινάει από το μηδέν αν ξαναφύγει. Γι' αυτό και παραπάνω έβαλα το αδιάλειπτη
Συγγνώμη αλλά το 'αδιάλειπτη' μπορεί να σημαίνει να έρθεις για μια μέρα και να γυρίζει το κοντέρ. Φαντάζομαι δεν εννοείς αυτό. Επίσης το διάστημα σε νομική βάση προσδιορισμού μονιμης κατοικίας είναι παραπάνω από 6 μήνες σε έναν χρόνο. Εγώ σκεφτόμουν αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα για 3-4 μήνες το χρόνο, π.χ. Έλληνες συνταξιούχοι του εξωτερικού, οπότε νομικά δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Αν κάνεις τον πολλαπλασιασμό 3 μήνες επί 35 χρόνια αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 9 χρόνια. Αυτοί δεν δικαιούνται να ψηφίσουν δηλαδή;

Αποσυνδεδεμένος OV1950

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.467
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #10 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 12:57 »
Αν ζει και στα δυο μέρη για σημαντικά διαστήματα, γιατί να του απαγορευτεί να ψηφίσει και δήμαρχο στη Λέσβο και δήμαρχο στη Ζάκυνθο; Θεωρητικά μιλάμε βέβαια καθώς νομικά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Όσον αφορά διαμονή σε δυο χώρες, ευτυχώς δεν υπάρχει τέτοια νομική πρόβλεψη.
Μια παράμετρος αντί για τα 35 χρόνια θα μπορούσε να μπει αν ζει κανείς σε μια χώρα για ένα ποσοστό ανά έτος ή αν στα 35 χρόνια που λες έχει ζήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό (π.χ. 5 χρόνια). Το να θεωρείς μόνο τα 35 χρόνια σαν παράμετρο νομίζω είναι άδικο.
Εννοείται ότι και ένα χρόνο να έχει επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα στην τριακονταπενταετία, το κοντέρ μηδενίζεται και ξεκινάει από το μηδέν αν ξαναφύγει. Γι' αυτό και παραπάνω έβαλα το αδιάλειπτη
Συγγνώμη αλλά το 'αδιάλειπτη' μπορεί να σημαίνει να έρθεις για μια μέρα και να γυρίζει το κοντέρ. Φαντάζομαι δεν εννοείς αυτό. Επίσης το διάστημα σε νομική βάση προσδιορισμού μονιμης κατοικίας είναι παραπάνω από 6 μήνες σε έναν χρόνο. Εγώ σκεφτόμουν αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα για 3-4 μήνες το χρόνο, π.χ. Έλληνες συνταξιούχοι του εξωτερικού, οπότε νομικά δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Αν κάνεις τον πολλαπλασιασμό 3 μήνες επί 35 χρόνια αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 9 χρόνια. Αυτοί δεν δικαιούνται να ψηφίσουν δηλαδή;

Αδιάλειπτη περίοδος μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό.
Όταν πας κάπου διακοπές, ακόμα και κάθε χρόνο να πηγαίνεις στο ίδιο μέρος, δεν αποκτάς μόνιμη κατοικία στον τόπο διακοπών.
Εννοώ λοιπόν το εξής απλό. Αν μέσα στα 35 έτη επέστρεψες στην Ελλάδα για συνεχές διάστημα έστω και ενός δωδεκάμηνου, το κοντέρ απουσίας θα ξεκινάει πάλι από το μηδέν αν ξαναφύγεις.

Αποσυνδεδεμένος Μολοσσός®©

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 62
  • Ταύρος εν Πασοπωλείο
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #11 στις: Πεμ 17 Οκτ 2019 16:55 »
μην μπερδεύετε τον όρο υπηκοότητα με την ιθαγένεια και τον όρο «πολίτης» με τον όρο εθνικότητα...προφανώς κάθε Έλληνας ανά τον κόσμο έχει το δικαίωμα να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές της πατρίδας του...ότι υπηκοότητα κι αν έχει...
ΠΑΣ φανέλα και τσίπουρο Ζαμπέλα

Αποσυνδεδεμένος my8os

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.408
  • live long and prosper ΠΑΣ
    • Προφίλ
Απ: Ψήφος αποδήμων
« Απάντηση #12 στις: Τρι 22 Οκτ 2019 22:18 »
Παράθεση
Τα κόμματα συμφώνησαν για την ψήφο των αποδήμων

Σε συμφωνία για την ψήφων των αποδήμων, κατέληξαν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε, για δεύτερη φορά σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών φαίνεται πως υπάρχει κοινός έδαφος για την εξεύρεση των 200 ψήφων που απαιτούνται.
Οι Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή είναι:

– Η ισοτιμία της ψήφου, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.

– Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα περιέχει 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα

– Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στα προξενεία και τους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία.

Όπως είπε ο υπουργός «η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα».

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε.
https://www.tovima.gr/2019/10/22/inbox/ta-kommata-symfonisan-gia-tin-psifo-ton-apodimon/