Αλήθεια Μύθε. Όλους αυτούς που συλλαμβάνουν γιατί τελικά τους αφήνουν ελεύθερους; παρανομούν ή όχι; έχει φυλακιστεί κανείς από τους συλληφθέντες σε διαδηλώσεις; μήπως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη σύλληψη τους;
Πως ξέρω αν αυτός ο τραγικός που χτύπησε τον αστυνομικό δεν είναι πληρωμένος προβοκάτορας για να μη συζητηθούν καθόλου τα αιτήματα της κανονικής πορείας στη Νεα Σμύρνη;
Και ποιός νόμος έχει βγει για τα 300€ πρόστιμο; και αν δεν είναι νόμος με ποια αρμοδιότητα το κόβουν οι αστυνομικοί; γιατί τα πρόστιμα πρέπει να είναι νόμος του κράτους για να έχουν νομιμοποίηση.
Η εξήγηση του 11:
Ο ρόλος της Αστυνομίας
Πότε μπορεί η αστυνομία να επεμβαίνει στις διαδηλώσεις; Η αστυνομία έχει καθήκον να επεμβαίνει κατασταλτικά, συλλαμβάνοντας όσους αμαυρώνουν τις δημόσιες, υπαίθριες συναθροίσεις, αποκλίνουν από τον ειρηνικό χαρακτήρα αυτών και διαπράττουν ποινικά αδικήματα. Επίσης, οφείλει να προστατεύει όσους ασκούν το δικαίωμά τους να συνέρχονται ειρηνικά από οποιαδήποτε βία ασκείται από αντι-διαδηλωτές.
Τέλος, το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απαγορευθεί μια συγκέντρωση από την αστυνομία είναι είτε ο «σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» είτε «σε ορισμένη περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια υπάρχει όταν κινδυνεύουν άμεσα και απειλούνται η ζωή, η ακεραιότητα ή η περιουσία των ατόμων. Από την άλλη, τοπική σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής υφίσταται όταν εξαγγέλλεται συνάθροιση που πρόκειται να πλήξει άμεσα, σοβαρά και με διάρκεια μια περιοχή. Εδώ εντάσσονται συναθροίσεις που αποκόπτουν για μέρες εθνικούς δρόμους και αποκλείουν περιοχές, ενώ δεν εντάσσονται πορείες σε μια πόλη που απλώς εμποδίζουν την κυκλοφορία. Και τούτο, διότι η κυκλοφορία αφενός αποκόπτεται πρόσκαιρα, αφετέρου διότι μπορεί να πραγματοποιηθεί από γειτονικούς δρόμους.
Αν δεν κάνω λάθος, η συμμετοχή σε μια πορεία είναι θέμα προσωπικής κρίσης, όσον αφορά τους κινδύνους, στην προκείμενη λόγω πανδημίας.