«Πλαστικές μπάλες» οι πλαστικές σφαίρες ομολογεί η αστυνομία – Το «λιγότερο φονικό» όπλο της ΕΛΑΣ
Χρειάστηκε να μεσολαβήσει σχεδόν μία ημέρα και η δημοσιοποίηση των επίσημων ιατρικών γνωματεύσεων των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και Ερυθρού Σταυρού που διαπιστώνουν «τραυματισμό μετά από πυροβολισμό με πλαστική σφαίρα» στο στήθος μίας γυναίκας κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, για να παραδεχτεί εσπευσμένα η αστυνομία πως, μεταξύ άλλων, εκτόξευσε «μικρές πλαστικές μπάλες», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και διαψεύδοντας ουσιαστικά τις επίσημες ανακοινώσεις και τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Δύναμη όπως μιας γροθιάς» υποστηρίζει η αστυνομία πως έχει το όπλο που χρησιμοποίησε, ενώ οι προδιαγραφές του καταγράφουν ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο!
Σύμφωνα με τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων που επικαλείται ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε παράνομη βία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ, και μάλιστα εντός της ιδιοκτησίας τους. Ακόμη, τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα.
«Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοίδη είναι μνημειώδης ως προς το θράσος της και τα ψέματά της πως δήθεν «δεν ασκήθηκε αστυνομική βία κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ». Όσα παράνομα κι αντισυνταγματικά έγιναν εντός της ιδιοκτησίας Ινδαρέ, ήταν αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της κατάληψης του όμορου κτιρίου κι εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους ψεύτες και όσους τους στηρίζουν» ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελειωδών άρθρων του Συντάγματος.
Λίγη ώρα αργότερα, το αρχηγείο της αστυνομίας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία απαντά στις καταγγελίες, υποστηρίζοντας αρχικά πως «είναι απολύτως ψευδές πως η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα», για να αποκαλύψει μερικές αράδες παρακάτω πως «σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς».
Μάλιστα, η αστυνομία υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, «λόγω της επικινδυνότητάς τους». Άλλωστε, οι εικόνες από την Χιλή τις προηγούμενες εβδομάδες επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα των πλαστικών σφαιρών, χωρίς όμως να είναι διακριτή η διαφορά από την εκτόξευση πλαστικών μπαλών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στην επιχείρηση της οδού Παναιτωλίου, της μίας εκ των τριών καταλήψεων τις οποίες εκκένωσε η αστυνομία, «έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού», υποστηρίζοντας πως αυτό συνέβη «λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα πως για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.
Από το 2013 στα χέρια της ΕΛΑΣ
Στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, πίσω στο μακρινό 2013 και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε την πρώτη του εμφάνιση το όπλο Manuhrin MR-35 Punch Gun στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας, ενώ προηγουμένως ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είχε αρνηθεί την κατοχή του. Ωστόσο, ήδη νωρίτερα είχαν γίνει καταγγελίες για τη χρήση πλαστικών σφαιρών στον ΧΥΤΑ της Κερατέας και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού και των μεταλλείων στον τόπο τους. Μάλιστα, πρώτος ο φωτογράφος της Ελευθεροτυπίας, Σπύρος Τσακίρης, είχε φωτογραφήσει χρησιμοποιημένες τέτοιες σφαίρες από καουτσούκ στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας τον Φεβρουάριο του 2012.
Όπως ανέφερε τότε το Βήμα, η ΕΛΑΣ αγόρασε 130 τέτοια όπλα, η παραγωγή των οποίων ξεκίνησε το 1990 στη Γαλλία, κοστίζει 800 ευρώ έκαστο και εκτοξεύει πέντε σφαιρίδια σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο, δύναμη μάλλον μεγαλύτερη από αυτήν μίας γροθιάς που αναφέρει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικό για την επικινδυνότητα ακόμα και θανατηφόρων χτυπημάτων από αυτό το όπλο, είναι σχετικό δημοσίευμα του Omniatv το 2013, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως «έχει την σημασία του το γεγονός πως αυτά τα όπλα δεν ονομάζονται “μη φονικά” ή “non lethal”, όπως και το γεγονός πως ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται γι αυτά είναι το “less lethal” ή “λιγότερο φονικά” για λόγους που θα δούμε παρακάτω».
«Αυτό που το κάνει “less than lethal” ή “less lethal” είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια της σφαίρας που την κάνει αφενός να χάνει γρηγορότερα την ταχύτητά της στον αέρα και αφετέρου να κατανέμει την ενέργειά της κατά την πρόσκρουση σε μεγαλύτερη επιφάνεια μειώνοντας τις πιθανότητες διείσδυσης στο δέρμα και βλαβών σε υποκείμενους ιστούς» αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ παρακάτω εξηγείται:
«Το όπλο θεωρείται επικίνδυνο για βαριές σωματικές βλάβες ακόμα και θάνατο σε αποστάσεις κάτω των 6,5 μέτρων, αλλά είναι ανακριβές σε αποστάσεις πάνω από 7 μέτρα με απόκλιση στα 18 μέτρα μέχρι 30cm2. Ακόμα όμως και σε απόσταση μεγαλύτερη από την «ασφαλή» των 7 μέτρων η σφαίρα που εκτοξεύει διατηρεί αρκετή ενέργεια ώστε χτύπημα στο κεφάλι ή άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος (θώρακας, ήπαρ) μπορεί να προκαλέσει από βαριές σωματικές βλάβες, μέχρι και τον θάνατο» υπογραμμίζεται ακόμα.
thepressproject.gr
Δεν υπήρξε καμία βία.Τώρα κάτι σφαίρες έπεσαν.Εισαγγελέας δεν υπήρχε αλλά υπήρχε.Εξουσία είμαστε,ότι γουστάρουμε κάνουμε και ότι γουστάρουμε λέμε.Έχουμε και τα κανάλια ναούμε.