Οι πόλεις κατάργησαν τους πολίτες τους.
Τους αντικατέστησαν με αποκαμωμένους περιπλανητές....
Θα έχουν περάσει παραπάνω από 45 χρόνια, θυμάμαι, από τότε που διδασκόμουν την Αγγλική... όταν η δασκάλα, μου έδωσε την ερμηνεία ενός άγνωστου μέχρι τότε σε μένα ρήματος...
Wander...
Go round the city without a purpose.
Φαντάστηκα τότε την εικόνα ενός κακόμοιρου πλάσματος... ενός δυστυχισμένου ανθρώπου...
Τον είδα μπροστά μου περίπου ρακένδυτο ή σχετικά απεριποίητο στην εμφάνιση, με μαζεμένους σκυφτούς ώμους, να περιφέρεται μέσα στην πόλη, χωρίς εμφανή προορισμό...
...ενδεχομένως εγκαταλειμμένο από φίλους κ' συγγενείς, φανερά αβοήθητο κ' διαλυμένο από τα βάσανα,
με την θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του... προβληματισμένο...
...απορροφημένο στις σκέψεις του κ' στα αδιέξοδα της ζωής του... - κ' που παράμερα απ' την Ζωή περιπλανώμενος άσκοπα - να αναμετράται σιωπηλά με τα θηρία που του ισωπέδωσαν το ανάστημα...
Έμεινε χαραγμένη η λέξη αυτή στο μυαλό μου.
Μου γέμισε την ψυχή με συναίσθημα για τον κάθε συνάνθρωπο και μου παρείχε το αισθητήριο της διάκρισης κ' κατανόησης χαρακτήρων με ένα απλό βλέμμα.
Μου εμφύτευσε στην ψυχή την συμπόνια κ' την αλληλεγγύη
ενώ, παράλληλα με παγίδευσε στην ψευδαίσθηση της αλληλοκατανόησης κ' στην ψευδή ανακούφιση ότι, με την δομημένη ζωή μου, δεν θα επέβαινα μελλοντικά στο βαγόνι της περιπλάνησης...
45 χρόνια μετά, τριγυρνώντας στην πόλη -στα πρόθυρα μάλιστα της επετείου της Παλιγγενεσίας του έθνους μου...- χωρίς κανέναν πραγματικό προορισμό, παρά μόνο να γεμίσω στα κλεφτά τα πνευμόνια μου με λίγο μολυσμένο άγιο οξυγόνο, διαπιστώνω την θλιβερότητα της ύπαρξης του είδους μου ως ανθρώπου, σε μια περιπλάνηση άνευ προηγουμένου κ' χωρίς το παραμικρό φως στον ορίζοντα της αναξιοβίωτης πια κ' μιας κατά φαντασίαν πλέον διαβίωσης του απόκληρου είδους...
Ήρθα στον χρόνο πίσω μισό αιώνα περίπου για να διαπιστώσω στο "σήμερα", πως η μετάφραση της λέξης που τόση εντύπωση μου προκάλεσε στα παιδικά κ' άπειρα χρόνια μου, με περίμενε στο μέλλον μου, με πρωταγωνιστή τον ώριμο εαυτό μου, στην πιό συγκλονιστική εκδοχή ερμηνείας της...