"Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία."
Μαχάτμα Γκάντι
Γκάντι: Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις
Ο Μαχάτμα Γκάντι, ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες του Αντιαποικιακού Κινήματος του περασμένου αιώνα (1869-1948) αγωνίστηκε και αγαπήθηκε σ' όλο τον κόσμο όσο λίγοι. Ο αγώνας του για λαϊκή αντίσταση χωρίς βία απέναντι στη Βρετανική αποικιοκρατία βρήκε μεγάλη απήχηση.
Τα αποφθέγματά του κυκλοφορούν μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο μέσω email και “κοινωνικών δικτύων”. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη συμμερίζεται την ηθική τους. Αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σ΄ αυτή την ηθική.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να βάλουμε είναι τι άλλαξε και τι έμεινε το ίδιο στη μεγάλη και πολύπαθη αυτή χώρα. Η απάντηση θα βοηθήσει να καταλάβουμε την ουσία των αποφθεγμάτων του Μ. Γκάντι.
Από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα
Ο Ινδικός λαός με πολύπλευρους αγώνες ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανική κυριαρχία, αλλά στην ουσία συνέχισε να παραμένει θύμα μιας νέας μορφής εκμετάλλευσης, της Νεοαποικιοκρατίας. Θυμίζουμε ότι σήμερα η Ινδία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, σαν μέλος της οργάνωσης κρατών BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa).
Στα μέσα του 20ου αιώνα στην Ινδία κυριαρχούσαν οι φεουδαρχικές σχέσεις παραγωγής, ενώ είχαν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται οι καπιταλιστικές. Στην αρχή του 21ου αιώνα κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Με άλλα λόγια, η εκμετάλλευση του λαού κυρίως από τους γαιοκτήμονες μετατράπηκε σε εκμετάλλευση του λαού κυρίως από τους καπιταλιστές. Η εκμετάλλευση δηλαδή παρέμεινε εκμετάλλευση, ενώ άλλαξε μόνο η μορφή της. Η κυρίαρχη τάξη σήμερα στην Ινδία είναι η αστική τάξη. Κάτω από αυτό το πρίσμα μπορούμε να δούμε την ουσία των παναθρώπινων αποφθεγμάτων του Γκάντι
Η ηθική έχει ταξικό πρόσημο
Πλούτος μπορεί να υπάρξει χωρίς μόχθο. Ο λαός μοχθεί χωρίς να πλουτίζει και ο μόχθος του γίνεται πλούτος στις τσέπες των καπιταλιστών.
Η γνώση που παράγουν οι εργαζόμενοι γίνεται πολύμορφο όπλο στα χέρια των καπιταλιστών και σκορπά το θάνατο με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.
Η πολιτική έχει πάντοτε αρχές. Στον καπιταλισμό – όπως σε κάθε εκμεταλλευτικό σύστημα- στηρίζεται στην αρχή του επιχειρηματικού κέρδους Αντίθετα, στο σοσιαλισμό στηρίζεται στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η απόλαυση χωρίς συναίσθημα είναι η απόλαυση του κλεμμένου λαϊκού πλούτου. Ποια είναι η απόλαυση του άνεργου, του φτωχού, του πεινασμένου, του άρρωστου χωρίς περίθαλψη;
Το καπιταλιστικό εμπόριοαπό τη βάση του δεν έχει ήθος. Η εργατική δύναμη του ανθρώπου είναι εμπόρευμα στον καπιταλισμό, όπως εμπόρευμα είναι και η υγεία, η παιδεία, η τέχνη και ο πολιτισμός. Στο σοσιαλισμό η εργασία, η υγεία, η παιδεία, η επιμόρφωση, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι δικαιώματα.
Η επιστήμη βρίσκεται σήμερα στα χέρια των καπιταλιστών που παράγουν όχι μόνο εμπορεύματα για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά και πολεμικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, που σκορπούν το θάνατο στους λαούς.
Η “αγάπη” των καπιταλιστών για τον πλούτο, που ληστεύουν δεν προϋποθέτει καμιά θυσία.: Αποβλέπει στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις.
Δεν αρκεί να μας αρέσουν τα όμορφα λόγια. Αν θέλουμε γίνουν πράξη, αν θέλουμε να δικαιωθεί ο Γκάντι, ώστε να μην υπάρχει πλούτος χωρίς μόχθο, πολιτική χωρίς αρχές και η επιστημονική γνώση να χρησιμοποιείται μόνο προς όφελος του ανθρώπου, θα πρέπει να αλλάξουμε το κοινωνικό μας σύστημα. Θα πρέπει να ξεφορτωθούμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να απαλλαγούμε από τον καπιταλισμό. Για να μη χρειάζονται θυσίες για την αγάπη.
Η αγάπη έχει ηθική, έχει ταξικό πρόσημο. Οι ωραίες εκφράσεις έχουν άλλο περιεχόμενο για το λαό και άλλο για τους εκμεταλλευτές του.
Η υψηλότερη μορφής αγάπη, είναι η αγάπη για έναν άνθρωπο απαλλαγμένο από τα δεσμά του. Είναι η αγάπη αυτών που δίνουν ακόμη και τη ζωή τους για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, η αγάπη των κομμουνιστών.
dioti.gr