Εδώ και κάμποσα χρόνια, σπάω το κεφάλι μου για το ποια θα είναι η μετεξέλιξη του φόρουμ. Εδώ και χρόνια δεν έχω βρει απάντηση. Εδώ και χρόνια πλακώνομαι με τον ΛΟΚΟ για το αν θα πρέπει να εξελιχθεί σε κάτι στυλ facebook (πιο interactive), αν θα πρέπει να είναι τελείως κλειστό για επισκέπτες, αν θα πρέπει να είναι όλοι moderators και όλοι να διορθώνουν όλους (ναι μου 'χει περάσει κι αυτό απ' το μυαλό).
Το φόρουμ -ο καφενές μας όπως λέγαμε- ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη βέρσιον του pas.gr. Πάνε τώρα 20 χρόνια κοντά. Τελείως διαφορετικές οι ανάγκες τότε. Τότε δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΑ online για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το pas.gr φτιάχτηκε απλά για να υπάρχει μια γωνιά στο ίντερνετ που ασχολείται με αυτή την ομάδα. Αρχισα τότε να βάζω κάποιες ειδήσεις. Από τα ματς που πήγαινα, από νέα που μάθαινα από φίλους και γνωστούς, αλλά δεν ήταν αρκετά. Έτσι φτιάχτηκε το φόρουμ. Για να βάζει ο καθένας που κάτι μάθαινε, την είδησή του. Και για να διαβάζουν αυτοί που ήταν μακρυά από τα Γιάννενα τα νέα του ΠΑΣ.
Και αυτό τον σκοπό τον πέτυχε 100% Ξαφνικά όλοι μαθαίναμε ειδήσεις για τον ΠΑΣ πολύ γρήγορα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φτιάχτηκαν παρέες, φιλίες δυνατές, σύνδεσμοι, οικογένειες μέσα από το φόρουμ.
Και μετά έγινε το μπουμ με τα ειδησεογραφικά αθλητικά sites. Οπότε το φόρουμ έπρεπε να γίνει κάτι άλλο. Κι έγινε. Εγινε ο καφενές που σχολιάζαμε τις ειδήσεις που κυκλοφορούσαν ήδη. Ο σκοπός του φόρουμ πλέον δεν ήταν ειδησεογραφικός (που ήταν κι από αυτό). Φτιάχτηκε το pas.gr/news που συλλέγει τις ειδήσεις που κυκλοφορούν για τον ΠΑΣ σε ένα σημείο (αποδελτίωση) κι εδώ τις σχολιάζαμε. Και κριτικάραμε. Κι όπως γίνεται παντού στον κόσμο, αυτό γινόταν είτε με το σωστό, είτε με το λάθος τρόπο.
Και μετά έσκασαν τα σόσιαλ μίντια. Facebook, twitter, instagram. Η είδηση μπροστά σου την ώρα που γεννιέται. Κι όλοι εμείς οι του φόρουμ, γίναμε από παραγωγοί περιεχομένου, καταναλωτές.
Καταναλώνουμε τις ειδήσεις που μας προσφέρονται τη μία πίσω από την άλλη και ζητάμε κι άλλο. Είμαστε στο τουίτερ και στο φεις ώρες και αν κάτι μας τσιγκλάει πατάμε ένα ριάκτιον, ένα share, ένα retweet και τελείωσε. Αράξαμε πάνω στην ευκολία της είδησης στο πιάτο και πλέον δεν παράγουμε. Αντε στην καλύτερη να σχολιάσουμε ένα άρθρο που μας αρέσει στο φουμπού ή τις περισσότερες φορές να την πούμε για κάτι που δεν μας αρέσει.
Αρα το φορουμ και τα φόρα γενικώς πέθαναν; Μπα... Απλά περάσαν την φάση τους και θα βρουν το δρόμο τους πάλι πιστεύω γιατί στα φόρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος. Δεν είναι σαν το φουμπου που θα γράψεις σχόλιο στην είδηση του gazzetta και θα μπει ο άλλος από κάτω να σου ευχηθεί ψόφο. Εδώ είμαστε στην πλειοψηφία ΠΑΣολέδες κι έχουμε κοινή αγάπη. Εδώ θα γίνει μια εις βάθος ανάλυση της είδησης, θα προσθέσει κάποιος την δικιά του εμπειρία, θα μας πει ο νέος την δική του οπτική, θα βρούμε παραπομπές για να συμπληρώσουμε την είδηση, θα γίνει άλλο παιχνίδι.
Το θέμα είναι ότι πρέπει το φόρουμ να αλλάξει ως προς την οπτική και πάλι. Να παράξει περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει. Σ' αυτό το σημείο να ανοίξω παρένθεση και να πω ότι το "Να μας ΠΑΣ μακρυά" είναι από τα πιο ενδιαφέροντα sections του φόρουμ το οποίο πολύ σύντομα θα γίνει αυτόνομο site με την ιστορία του ΠΑΣ. Κλείνει παρένθεση.
Ερχομαι λοιπόν στον καφενέ και ρίχνω την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Ποιο πρέπει να είναι το μέλλον του φόρουμ του PAS.gr?
Βάζω εγώ κάποια ποιντς που ήδη έχω στο μυαλό μου:
- Να γίνει πιο μοντέρνο στο σχεδιασμό
- Να γίνει πιο εύκολο στην διαχείριση περιεχομένου (share ενός άρθρου, φωτογραφία, tweet κλπ)
- Να μπορεί να φαίνεται σωστά από κινητό
- Να αλλάξουν τα sections (κάποια ίσως δεν έχουν λόγο ύπαρξης πλέον και κάποια άλλα ίσως θα πρέπει να προστεθούν
- Να ανταποκρίνεται η λίστα μελών με τα μέλη που υπάρχουν πλέον
- Να αλλάξει ο τρόπος moderation (πχ να γίνεται moderator όποιος έχει Χ καιρό στο φόρουμ και Ψ posts και αν κάνει μαλακίες ως mod να κρίνετε από τα μέλη και να φεύγει)
- Να ανοίγονται θέματα αυτόματα από το pas.gr/news και να είναι έτοιμα για σχολιασμό
- Δεν ξέρω.... συμπληρώστε
Πίνοντας τον κυριακάτικο ελληνικό καφέ μου...