epirusonline.gr
Πραγματικά και «δήθεν» εμπόδια για το γήπεδο
Πέμπτη, 11 Αύγουστος 2016
Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για να βρεθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, που ταλανίζει την ομάδα εδώ και χρόνια, όμως οι προοπτικές που διανοίγονται αυτή τη φορά, φαίνεται να είναι καλύτερες από ό,τι άλλες φορές στο παρελθόν.
Αν και ο χρόνος που πέρασε από την έναρξη της συζήτησης μέχρι σήμερα είναι πολύ λίγος, ήδη έχουν γίνει σημαντικά και καθοριστικά βήματα πρωτίστως προς την επιβεβαίωση της αναγκαιότητας που υπάρχει, να αποκτήσει ο ΠΑΣ τη δική του «στέγη».
Από εκεί και ύστερα, οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν με την κοινή πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή και τον ΓΓΑ κ. Συναδινό διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, με βασικό όμως συμπέρασμα, ότι η ΠΑΕ θα πρέπει να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση – μελέτη, με πλήρη οικονομικά στοιχεία.
Από την στιγμή που άνοιξε η συζήτηση προέκυψε ως η καλύτερη ή η μοναδική επιλογή που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΣ στο Πανηπειρωτικό, στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, με παράλληλη διαμόρφωση των υφιστάμενων χώρων του.
Αυτό γνωστοποιήθηκε άλλωστε πριν από ένα μήνα από τον Γ. Χριστοβασίλη που μίλησε στο ITV για το ΠΕΑΚΙ, λέγοντας, πως είναι η καλύτερη λύση, γιατί υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις, επομένως δεν απαιτούνται χρήματα για αγορά εκτάσεων, αλλά επικαιροποίηση και εφαρμογή της παλαιότερης μελέτης που προέβλεπε την ανάπτυξη κερκίδων στο κεντρικό γήπεδο του ΠΕΑΚΙ.
Η πρόταση αυτή επισημοποιήθηκε την Τρίτη στη συνάντηση του Γ. Χριστοβασίλη με τον Θ. Μπέγκα, με την ΠΑΕ να τονίζει σε ανακοίνωσή της, ότι η ΠΑΕ θα υποβάλει «…μελέτη κατασκευής γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων στους χώρους του ΠΕΑΚΙ και γύρω από αυτό».
Η πρόταση της ΠΑΕ
Ίσως το κρισιμότερο σημείο στις συζητήσεις να βρίσκεται στη φράση «γύρω από αυτό», που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ, καθώς υπάρχουν εκτάσεις που ανήκουν στη ΓΓΑ, οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων. Η πρόταση που έχει ήδη επεξεργαστεί η ΠΑΕ, περιλαμβάνει την αξιοποίηση του κεντρικού γηπέδου του ΠΕΑΚΙ, στο οποίο υπάρχει ήδη μία κερκίδα, καθώς και του ενός (τουλάχιστον) βοηθητικού, που χρησιμοποιεί και σήμερα για τις προπονήσεις της η ομάδα.
Επίσης, παραπλεύρως του κεντρικού γηπέδου υπάρχει έκταση που δεν έχει αξιοποιηθεί και η οποία εντάσσεται στην πρόταση της ΠΑΕ για παραχώρηση και αξιοποίησή της, για εμπορική χρήση.
Η εμπορική χρήση είναι απαραίτητο στοιχείο της πρότασης, κάτι άλλωστε που είχε επισημάνει και ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΠΕΑΚΙ Σπ. Πάικας σε συνέντευξη τύπου που είχε δώσει στις 13 Ιουλίου.
Χωρίς την εξασφάλιση των εμπορικών χρήσεων στο ΠΕΑΚΙ, ώστε να προκύπτουν έσοδα μέσω της ανταποδοτικότητας και για την ΓΓΑ, ως ιδιοκτήτη, αλλά και για την ίδια την ΠΑΕ, που θα μπορεί να εκμεταλλεύεται η ίδια είτε μέσω εκμίσθωσης τους χώρους, δεν υπάρχουν προοπτικές βιωσιμότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Χωρίς ταρτάν
Αυτονόητο είναι, ότι η ΠΑΕ θα επιχειρήσει να «πατήσει» στην παλαιότερη μελέτη, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη και άλλων κερκίδων στο κεντρικό γήπεδο. Αυτό, με τα σημερινά τεχνικά – κατασκευαστικά δεδομένα, δεν είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά προϋποθέτει και άλλες παρεμβάσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσει η Πολιτεία. Μία τέτοια είναι και η κατάργηση του ταρτάν στίβου του ΠΕΑΚΙ, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος χώρος για τις κερκίδες και για τις διαστάσεις του γηπέδου.
Στην ΠΑΕ θεωρούν – και σωστά – ότι δε νοείται ένα καινούργιο ποδοσφαιρικό γήπεδο να διαθέτει ταρτάν στίβου, αλλά αυτό που θέλουν, είναι να δημιουργήσουν ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε ολόκληρο τον προηγμένο ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Το κόστος κατασκευής
Πριν φτάσουμε όμως στις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου, η ΠΑΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει την κάλυψη του κόστους κατασκευής, που είναι ευνόητο, ότι θα πρέπει να γίνει με ίδια κεφάλαια, αλλά και ενδεχομένως μέσω κάποιου χρηματοδοτικού εργαλείου, που να δικαιολογεί την επιδότηση ενός τέτοιου έργου.
Πιθανές αντιδράσεις
Ένα από τα βασικά εμπόδια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ίδια η πρόταση της ΠΑΕ και στη συνέχεια να διαχειριστεί και η ΓΓΑ έχει να κάνει με το κατά πόσον θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας της διάθεσης του ΠΕΑΚΙ για τον μαζικό αθλητισμό. Στο πλάνο της ΠΑΕ δεν είναι η αξιοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεων, αφού αυτό δε μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Πολιτεία, αλλά να παραμείνουν τα ανοιχτά γήπεδα (μπάσκετ, τένις) και να διαμορφωθούν κατάλληλα οι υπόλοιποι χώροι. Στο ΠΕΑΚΙ όμως φιλοξενούνται και άλλες δραστηριότητες μαζικού αθλητισμού, αλλά και αθλητικοί σύλλογοι και σωματεία, που προφανώς θα πρέπει να βρουν νέα στέγη εάν προχωρήσει το συγκεκριμένο πλάνο. Θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να μην εκδηλωθούν αντιδράσεις και από τους φιλοξενούμενους σήμερα στο ΠΕΑΚΙ, αλλά και από τους υπέρμαχους του μαζικού αθλητισμού είτε σε πραγματική είτε σε «ιδεολογική – ιδεοληπτική» βάση.
Εκεί όμως θα πρέπει να βρει τον τρόπο άρσης των εμποδίων πρωτίστως η Πολιτεία και όχι η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ…
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Από την Ελευθερία