Στο φως η τεχνική έκθεση για το νέο γήπεδο του ΠΑΣ
15.03.11
Τι γράφει η τεχνική έκθεση για το νέο γήπεδοΣτο φως έφερε η ιστοσελίδα paspartoy.gr την τεχνική έκθεση για το νέο γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα στην περιοχή Κατσικά, μία έκθεση που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα και στους Υπουργούς που επισκέπτεται ο κ. Χριστοβασίλης και φυσικά είναι και εν γνώσει των τοπικών αρχών, Περιφερειάρχη και Δημάρχου. Η επένδυση που θέλει να κάνει ο κ. Χριστοβασίλης είναι μία από τις μεγαλύτερες για ανάλογο έργο και φτάνει τα 87 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπει γήπεδο με σκεπαστές εξέδρες, προπονητικά κέντρα, εμπορικές χρήσεις και χώρους πρασίνου και πολιτισμού, ενώ όπως είχε αναφέρει ο κ. Χριστοβασίλης στην επένδυση θα προστεθεί και πρόβλεψη για αθλητικό σχολείο.
Εισαγωγικό σημείωμα
Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πλέον δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον ευρύτερο χώρο του ποδοσφαίρου είναι σημαντικές και σηματοδοτήθηκαν από την έκρηξη βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τη δραστική μείωση των θεατών και εν τέλει την περιθωριοποίηση του αθλήματος από το ευρύ κοινό.
Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για τον ποδοσφαιρικό κόσμο, οι εγκαταστάσεις των γηπέδων μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια ολοκληρωτική ρήξη με όλες τις ασχήμιες που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο ειδικότερα και τον αθλητισμό γενικότερα και να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς αλλαγής τόσο της νοοτροπίας των φιλάθλων, όσο και όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Υπάρχει άλλωστε το αγγλικό μοντέλο ανανέωσης των ποδοσφαιρικών πραγμάτων, το οποίο απέδωσε ακολουθώντας τρεις βασικούς άξονες :
1.την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού προσέγγισης των φιλάθλων
2.τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ποδοσφαιρικών ομάδων
3.την ανανέωση και ανακατασκευή των ποδοσφαιρικών γηπέδων και τη μετατροπή τους σε πυρήνα σύνθετων λειτουργιών (αθλητικών, πολιτιστικών, εμπορικών, εκπαιδευτικών), αυξάνοντας την ελκυστικότητα τους προς ένα ευρύ φίλαθλο κοινό.
Το τελευταίο σημείο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, διότι συνοψίζει και αποτυπώνει χωρικά το σύνολο της προσπάθειας για μία νέα μορφή γηπέδων, για μια εστία πολλαπλών δραστηριοτήτων, για ένα νέο γήπεδο που θα μπορεί να λειτουργήσει ως «τοπόσημο» και ως δημόσιος χώρος προβολής και ενίσχυσης αθλητικών και πολιτισμικών ιδεωδών.
Οι βασικές αρχές της ολοκληρωμένης λειτουργικής ανάπτυξης
Η νέα μορφή λειτουργίας των ποδοσφαιρικών πραγμάτων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την αποτύπωση στο χώρο εννοιών - οραμάτων, με την μορφή ενός σύγχρονου νέου γηπέδου.
Είναι κοινή αντίληψη ότι το φίλαθλο κοινό διακατέχεται από αίσθημα ανασφάλειας προς τους γηπεδικούς χώρους, δυσαρέσκεια για τις υπηρεσίες που του παρέχονται, δυσπιστία για την αυθεντικότητα του παιχνιδιού και τελικά από ένα αίσθημα απομάκρυνσης από την ομάδα και τον αθλητισμό.
Κύριοι στόχοι είναι:
Η ανατροπή της εικόνας, η μαζική επαναφορά του φίλαθλου κοινού γύρω από την ομάδα, η σύναψη αμοιβαίων δεσμών και συνάμα η δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού και αθλητισμού που απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, ακόμη και σε ομάδες πληθυσμού που δεν ασχολούνται με το χώρο του ποδοσφαίρου.
• Η διαμόρφωση μιας επιθετικής αθλητικό - πολιτιστικής στρατηγικής για μία νέα αντίληψη των ποδοσφαιρικών δρώμενων, που θα μπορεί να καλύπτει όλες τις πτυχές - απαιτήσεις του ελεύθερου χρόνου της οικογενειακής αναψυχής.
• Πρωταρχική αξία να είναι το άθλημα, η νίκη, τα εντός του γηπέδου, η καλή απόδοση της ομάδας, η πορεία της στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη.
• Η "ένταξη σ' ένα σύνολο", το αίσθημα κοινής πορείας, το συναίσθημα, η συμμετοχή στη νίκη, στη χαρά αλλά και στην ήττα, γενικότερα η ανάπτυξη της συμμετοχής.
• Η παροχή υπηρεσιών ποιότητας, η βέλτιστη προσπελασιμότητα, η ασφάλεια και η βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών.
• Η ένταξη χρήσεων - δραστηριοτήτων για τη δημιουργία υγιούς οικονομικής βάσης και την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού σωματείου και, παράλληλα με αυτό, της ευρύτερης περιοχής.
Οι βασικές αρχές της χωρικής ανάπτυξης στρέφονται:
• Στη δημιουργία αθλητικής υποδομής με ιδιαίτερη έμφαση στα λειτουργικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου και την ενεργή επανένταξη του στην οικογενειακή αναψυχή των πολιτών.
• Στην καθημερινή λειτουργία του χώρου που συνδυάζεται με την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, την προσέλκυση των φιλάθλων και την αξιοποίηση του χώρου στον οποίο εντάσσεται το γήπεδο.
• Στην εναρμόνιση του κτηριακού όγκου και των δραστηριοτήτων, στο ευρύτερο περιβάλλον από άποψη τοπίου, δραστηριοτήτων, ελεύθερων χώρων πρασίνου και ενοποίησης με τους ευρύτερους χώρους αναψυχής.
• Στην υλοποίηση ενός σπουδαίου αρχιτεκτονικού έργου στα πλαίσια της δημόσιας μνημειακής αρχιτεκτονικής της πόλης.
• Στη δημιουργία ενός έργου που θα αποτελέσει την αφορμή για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών.
• Στη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.
• Στην επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ «ΚΑΤΣΙΚΑ»
Η ιστορική έδρα της ομάδας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και οι χωρικές, πολεοδομικές και κοινωνικές συνθήκες της περιοχής δρουν απαγορευτικό για την μελέτη και την υλοποίηση ενός γηπέδου στην συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, με βάση ένα περιβαλλοντικό, οικολογικό και κοινωνικά ευαίσθητα σχεδιασμό, είναι απαραίτητο ο χώρος του παλαιού γηπέδου να απελευθερωθεί από μια γερασμένη εγκατάσταση που δεν πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την φιλοξενία ενός αθλητικού γεγονότος.
Παράλληλα μια σύνθετη εγκατάσταση, όπως ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, είναι σημαντικό να μεταφερθεί σε μια περιοχή, όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί δίχως χωρικούς περιορισμούς και με γνώμονα την αναβάθμιση της περιοχής που θα το φιλοξενήσει.
Σε αρμονία με τα παραπάνω το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων (Β' φάση - Μάιος 2009 -παρ. Β.2.3.1 «Πόλοι πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας - Αθλητισμός/Αναψυχή) προβλέπει πως οι προτεινόμενοι πόλοι αθλητισμού αναπτύσσονται είτε σε συνδυασμό με τους προτεινόμενους χώρους κοινόχρηστου πρασίνου, είτε ως εκτεταμένα πάρκα συνδυασμένα με ποικίλες άλλες δραστηριότητες, είτε ως πράσινοι συγκεκριμένοι χώροι άσκησης διαφορετικών αθλημάτων, ως αθλητικά πάρκα με δυνατότητες υπαίθριας ή μη αναψυχής. Μεταξύ των προτεινόμενων πόλων αθλητισμού συμπεριλαμβάνεται και η χωροθέτηση νέου γηπέδου ποδοσφαίρου και συνοδών χρήσεων στη θέση του παλιού αεροδρομίου στην Κατσικά.
Η χωροθέτηση του γηπέδου στη συγκεκριμένη τοποθεσία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ευρύτερη περιοχή μετά την κατασκευή του αθλητικού κέντρου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό υπερτοπικό πόλο πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.
Περιοχή εγκατάστασης
Η περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται Νοτιανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων, στην περιοχή Κατσικά, στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Παμβιώτιδας. Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής έκτασης 372 περίπου στρεμμάτων, το οποίο λειτουργούσε ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Το οικόπεδο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα (βόρειο - νότιο) από την Εγνατία Οδό. Σε επαφή με την Εγνατία Οδό, στο βόρειο τμήμα, προτείνεται να παραχωρηθεί για την ανέγερση του Νέου Γηπέδου έκταση 180 στρεμμάτων.
Στην μελέτη θα ενταχθούν ιδιαίτερα μέτρα, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και η περιοχή εγκατάστασης θα αντιμετωπισθεί με έναν υψηλό βαθμό ευαισθησίας.
Γενικότερα, η χωροθέτηση του γηπέδου αποτελεί ευκαιρία :
• αύξησης της επισκεψιμότητας σε αυτήν την ευρύτερη έκταση ελεύθερων χώρων,
• ανασχεδιασμού της με στόχο την ενοποίηση τους,
• ένταξης εστιών προσέλκυσης επισκεπτών ήπιας αναψυχής και εστίασης, ώστε η έκταση να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον υπερτοπικό της ρόλο.
Γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά
• Το σύνολο της έκτασης του οικοπέδου έχει ήπιες κλίσεις και δεν εντοπίζεται υψηλή βλάστηση. Η γενική στάθμη του οικοπέδου βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη της Εγνατίας Οδού.
Υφιστάμενες χρήσεις και διαμορφώσεις
• Στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου, πιο συγκεκριμένα στο τμήμα στο οποίο δεν προβλέπεται η ανέγερση του Νέου Γηπέδου, υπάρχουν εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις (ΤΟΛ).
Χωρικά Χαρακτηριστικά
• Είναι εφικτή η εγκατάσταση του γηπέδου στο χώρο του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου, καθώς τα όρια της έκτασης, βάσει του ορθού προσανατολισμού του γηπέδου και της ικανοποιητικής - λειτουργικής διαστασιολόγησής του επιτρέπουν την ομαλή ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων.
• Ταυτόχρονα η έκταση που διατίθεται ικανοποιεί τις λειτουργικές απαιτήσεις του σταδίου, τόσο όσον αφορά την πρώτη ζώνη περιφερειακής ελεγχόμενης κίνησης των θεατών, όσο και την περιφερειακή μη ελεγχόμενη κίνηση, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ενταχθούν έως και 1500 θέσεις στάθμευσης.
Κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή προσιτότητα
Η δυνατότητα ικανοποιητικής προσέλευσης των θεατών είναι σημαντικό στοιχείο για την εγκατάσταση και είναι εφικτό να υλοποιηθεί, καθώς τα υφιστάμενα και τα προβλεπόμενα δίκτυα μεταφορών μπορούν να εξασφαλίσουν μια ομαλή και ασφαλή μετάβαση στο χώρο του αθλητικού κέντρου. Αναλυτικά :
Κύριο οδικό δίκτυο
Το κύριο οδικό δίκτυο περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
• Εγνατία Οδός
• Πρόβλεψη για καινούρια κλειστή λεωφόρο παράκαμψης από τον κόμβο του Πανεπιστημίου στην σημερινή παρακαμπτήριο αρτηρία έως το Αθλητικό Κέντρο, με στόχο τη χρήση του κόμβου Κουτσελιό της Εγνατίας Οδού.
• Πρόβλεψη επέκτασης της οδού Γεννηματά έως τον κόμβο Κουτσελιού για τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό.
Δημόσιες συγκοινωνίες
• Προβλέπεται η δημιουργία δικτύου τραμ με γρήγορη και συχνή επικοινωνία με τα κομβικά σημεία λειτουργίας της πόλης, το οποίο θα έχει σταθμό σε περιοχή γειτνιάζουσα με το οικόπεδο του Νέου Γηπέδου.
• Η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων συνδέεται με το δίκτυο του ΟΣΕ δια του άξονα «Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα», που χωροθετείται στο λεκανοπέδιο παράλληλα με την Εγνατία Οδό. Προβλέπεται η ανάπτυξη εμπορευματικού σταθμού εξυπηρετούμενου από σιδηροδρομικό σταθμό στο Δήμο Παμβιώτιδας σε περιοχή γειτνιάζουσα με το οικόπεδο του Νέου Γηπέδου.
ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
• Το Αθλητικό κέντρο του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι μια δημόσια εγκατάσταση, που χωροθετείται σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Κατσίκα.
• Ο σχεδιασμός του Νέου Γηπέδου του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και η σύνδεση του με την υπόλοιπη περιοχή δεν είναι απλά μια αστική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας. Επιδίωξη μας είναι μια παρέμβαση, που δε στοχεύει μονάχα στη ρύθμιση των αναγκών του συγκροτήματος μέσα από την επιλογή χωροθετικών προτάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αλλά αντίθετα η ρύθμιση αυτή να συνιστά μέρος ή και συνέπεια μιας ευρύτερης προσδοκίας της περιοχής να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της επαναπροσδιορίζοντας μια δομική σχέση αυτής της εικόνας: τη σχέση της με τις αστικές κοιλότητες, με τους ανοιχτούς τόπους, με χωρικές συνέχειες και ασυνέχειες, τη σχέση της με τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους της. Στην απόπειρα μας να σχεδιάσουμε αυτό το "χώρο των σημασιών" οι έννοιες δίκτυο, ροϊκός - συνεχής χώρος, μεταμόρφωση, μετάβαση, ανοιχτά συστήματα, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Κατανοούμε το χώρο του Γηπέδου ως μη πλήρως προβλέψιμο σε προγραμματικό επίπεδο και αυτή η συνθήκη καλείται να γίνει δομικό στοιχείο του σχεδιασμού μας.
Στο Νέο Γήπεδο αξιοποιούμε και μεταγράφουμε με σύγχρονο τρόπο αρχετυπικές χωρικές διατάξεις. Υιοθετούμε καθαρές, εύληπτες γεωμετρικές χαράξεις και στερεομετρικές συγκροτήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούμε να προσφέρουμε πλούσιες ή ακόμα και απροσδόκητες χωρικές εμπειρίες.
• Η διάσπαση των όγκων και ο παράλληλος τονισμός των ενοτήτων βοηθούν στη σηματοδότηση των επιμέρους λειτουργιών και στην σαφέστερη αναγνωσιμότητα του Γηπέδου. Συνδετικό στοιχείο των ενοτήτων είναι οι πορείες κίνησης (οριζόντιες ή κατακόρυφες). Το Γήπεδο λειτουργεί ταυτόχρονα ως ένα ιδιαίτερο μεταβατικό τοπίο, ένα φαινόμενο "διάχυσης" χώρων. Μια λιτή εικόνα, που όμως κατοικεί και μορφώνει χώρους με ισχυρές χωρικές ποιότητες (δυναμικούς σχηματισμούς, χωρικές συνέχεις και ασυνέχειες). Παράλληλα η προσέγγιση μας στην περιοχή ακολουθεί τα χαρακτηριστικά της "χρονοπολεοδομίας", εισαγάγει την παράμετρο "χρόνος" στο σχεδιασμό του αστικού χώρου, ώστε να επιτευχθεί ο συγχρονισμός των λειτουργιών και όχι μόνο η χωρική τους συνύπαρξη..
• Οι λειτουργίες δεν είναι μόνο πολλές, αλλά συμβαίνουν ταυτόχρονα σε τόπο και χρόνο και αυτό λαμβάνεται υπόψη στον προγραμματισμό των χρήσεων και το σχεδιασμό των χώρων. Οι χώροι είναι ενεργοί και μπορεί να αλλάζουν διαρκώς στην διάρκεια μιας ημέρας. Εξωτερικοί χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν διαφορετικά δρώμενα και εσωτερικές διατάξεις open plan, διατάξεις που επιτρέπουν μια ευέλικτη λειτουργία, που μπορούν να μεταμορφωθούν με σχετική ευκολία, είναι βασικές μας συνθετικές επιλογές. Σε ένα περιβάλλον, όπου "σεκάνς" δραστηριοτήτων αναμειγνύονται και αλληλεπικαλύπτονται, η πρόθεση μας προσπαθεί να καλύψει και το χρονικό συγχρονισμό των λειτουργικών απαιτήσεων.
• Έτσι ώστε ο χώρος να γίνεται αντιληπτός ως τοπολογικά μορφοποιημένος. Συνάμα πρόθεση μας είναι να ενυπάρχει η δυνατότητα για χρήση του συγκροτήματος και για σκοπούς ξένους προς το αρχικό κτηριολογικό πρόγραμμα (happenings), ώστε ταυτόχρονα να δημιουργείται ένας "άλλος" τόπος. Αυτός ο "άλλος" τόπος ανατρέπει (έστω και κατά τη διάρκεια ενός happening) την καθιερωμένη ροή των γεγονότων μέσα και έξω από το Γήπεδο.
• Αυτή η προσέγγιση θα βοηθούσε το χώρο να είναι ενεργός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μεταλλάσσοντας την χρήση του χώρου για σκοπούς όχι ξένους προς αυτόν, δημιουργείται ένας "άλλος" τόπος. Αυτός ο "άλλος" τόπος ανατρέπει (έστω και κατά τη διάρκεια μιας διαφορετικής εκδήλωσης) την καθιερωμένη ροή των γεγονότων μέσα και έξω από το Γήπεδο.
Ουσιαστικά η σύνθεση ξεκινάει από τις "ανάγκες", από το περιεχόμενο του γηπέδου και επιλέγεται μια αρχιτεκτονική μινιμαλιστική (ιεραρχική μορφή), ώστε η απλότητα του σχεδίου να τονίζει την κομψότητα της.
Η ιεράρχηση των όψεων, η αναγνωσιμότητα των κατόψεων, η χρήση της γεωμετρίας, της αναλογίας και η καθαρότητα των μορφών αποτελούν βασικές αρχές σχεδιασμού, που ολοκληρώνονται με τη σχέση του κτηρίου με το περιβάλλον τοπίο και το φως.
Η σύνθεση αξιοποιεί το «ίχνος» του παλαιού αεροδιαδρόμου αποκαθιστώντας τον και μετατρέποντας τον πλέον σε «λεωφόρο» κυκλοφορίας θεατών - επισκεπτών. Στην νοητή γραμμή της απογείωσης εγκαθίσταται το κτίσμα του νέου γηπέδου.
Στον χώρο δημιουργούνται :
• Γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 20.000 θέσεων με τις αντίστοιχες χρήσεις :
Αθλητικές χρήσεις : 65 % των εγκαταστάσεων.
Σύνοδες χρήσεις : 17,5 % των εγκαταστάσεων.
Εμπορικές χρήσεις : 17,5 % των εγκαταστάσεων.
• Προπονητικό κέντρο.
• Χώροι Στάθμευσης (υπέργειοι).
• Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού (Αθλητικό πάρκο -Green Park).
Για την ένταξη αυτών των εγκαταστάσεων απαιτείται έκταση 180 στρεμμάτων σε ένα ενιαίο οικόπεδο.
Η χωροθέτηση του γηπέδου βάσει της διαθεσιμότητας της έκτασης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, αλλά και της χωρητικότητας του υπήρξε ο βασικός άξονας για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης.
Το κτήριο, χώρος θεάματος, χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ακόμη και κατοίκων από άλλους νομούς καλείται να αποτελέσει ένα νέο «τοπόσημο» αυτής της περιοχής και συνάμα να γίνει η εγκατάσταση που θα «υποδέχεται» τους επισκέπτες της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόσθετα δε καλείται να λειτουργήσει ως υπερτοπικός πόλος αναγέννησης της περιοχής στην οποία εγκαθίσταται. Ταυτόχρονα το κτήριο, αν και πρέπει να έχει σημαντική προβολή στο περιβάλλον του, προσπαθεί να μην εξαντλήσει τα όρια ανοχής της κλίμακας του χώρου.
Το Νέο Αθλητικό κέντρο είναι πρώτιστα ένας χώρος όλο ζωντάνια, χτισμένος γύρω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Επεκτείνοντας το τοπίο η αρχιτεκτονική γίνεται σύμβολο ζωής, ένα οικοσύστημα που ευνοεί την ειρηνική διαβίωση - συνύπαρξη των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί μείζονες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
ΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Είναι τέλος σημαντικό να παραθέσουμε και το κτηριολογικό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει και μορφώνει το σύνολο του αθλητικού κέντρου.
Το αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων - γήπεδο ποδοσφαίρου και προπονητικό κέντρο - με τις προβλεπόμενες αθλητικές, συνοδευτικές και εμπορικές χρήσεις, αθλητικό πάρκο, υδάτινο πάρκο, green park (οικολογικό πάρκο), χώρους στάθμευσης, καθώς και χώρους για πολιτιστικά δρώμενα. Αναλυτικά:
Γήπεδο Ποδοσφαίρου
Προτείνεται η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας 20.000 θεατών (όλοι καθήμενοι), στεγασμένου και στους τέσσερεις τομείς.
Χρήσεις Γηπέδου Ποδοσφαίρου
Κύριες αθλητικές δραστηριότητες (65% της συνολικής δόμησης του γηπέδου)
Σύνοδες χρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων (17,5% της συνολικής δόμησης του γηπέδου)
• Χώροι εκπαίδευσης
• Χώροι αναψυχής και εστίασης της αθλητικής ομάδας
• Αθλητικοί ξενώνες
• Εκθεσιακοί χώροι
• Παιδότοποι
• Χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης
Εμπορικές χρήσεις (17,5% της συνολικής δόμησης του γηπέδου). (όπως cafe, εστιατόρια, μαγειρεία, μπουτίκ αθλητικών ειδών, εμπορικά καταστήματα, συνεδριακό κέντρο, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής, κλπ).
Προπονητικό κέντρο
Το προπονητικό κέντρο περιλαμβάνει πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου και βοηθητικές κτηριακές εγκαταστάσεις. Ένα από τα γήπεδα ποδοσφαίρου προβλέπεται να είναι στεγασμένο, ενώ σε δύο από αυτά προβλέπονται πυλώνες φωτισμού.
Δημόσιος χώρος γηπέδου
Ο δημόσιος χώρος του αθλητικού κέντρου μπορεί να διαχωριστεί σε τέσσερις βασικές ενότητες:
Αθλητικό πάρκο: περιλαμβάνει την κατασκευή 3 γηπέδων μίνι ποδοσφαίρου 5X5, 3 υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης, 3 γηπέδων αντισφαίρισης, χώρων υποδοχής και ανάπαυσης, αναψυκτηρίων, βοηθητικών χώρων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.
Υδάτινο πάρκο: περιλαμβάνει κολυμβητική δεξαμενή, ανοιχτούς παιδότοπους, επιφάνειες νερού, εγκατάσταση αναψυκτηρίων, εγκαταστάσεις βοηθητικών χώρων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.
Green Park - πράσινο - οικολογικό πάρκο: περιλαμβάνει χώρους πρασίνου με χαμηλή και ψηλή φύτευση, θεματικούς κήπους, πλατείες, χώρους υπαίθριων εκθέσεων, καθώς και τη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου των παραπάνω εγκαταστάσεων.
Πολιτιστικά Δρώμενα: Ανοιχτοί και κλειστοί χώροι του αθλητικού κέντρου δύνανται να φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα (χώροι εκθέσεων, χώροι εκπαίδευσης, χώροι τεχνολογίας, χώροι θεατρικών παραστάσεων).
Χώροι στάθμευσης
Οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης θα προβλεφθούν υπέργειοι (μπορούν να ενταχθούν έως και 1500 θέσεις στάθμευσης).
Ευρύτερος Περιβάλλων χώρος - χώρος κινήσεων και συνδέσεων των εγκαταστάσεων
Ο περιβάλλοντας χώρος του αθλητικού κέντρου θα διαμορφωθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κίνηση αθλητών και φιλάθλων, τόσο των γηπεδούχων όσο και των φιλοξενούμενων ομάδων. Θα περιλαμβάνει πλακοστρωμένες και φυτεμένες επιφάνειες και θα έχει άμεση αναφορά και εξάρτηση από τις παραπάνω εγκαταστάσεις.
[Πηγή: paspartoy.gr]