Αποστολέας Θέμα: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  (Αναγνώστηκε 1557 φορές)

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« στις: Σαβ 30 Ιαν 2021 21:16 »
Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Πρωθυπουργό

«Η πρόσκληση από τον Πρωθυπουργό της χώρας ήταν μία ύψιστη τιμή για μένα αλλά και για την πόλη των Ιωαννίνων». Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση έδωσε την δυνατότητα να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα της πόλης, τα οποία είχαν τεθεί στον κ. Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν ο ίδιος είχε βρεθεί στα Γιάννενα και είχε επισκεφθεί το Δημαρχείο.
Μεταξύ των άλλων έγινε συζήτηση για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας.
Ο Δήμαρχος μετέφερε στον Πρωθυπουργό το καθολικό αίτημα της πόλης για την αξιοποίηση του κτιρίου του Παλιού Πανεπιστημίου και το ενδιαφέρον της σημερινής Δημοτικής Αρχής να παραχωρηθεί στο Δήμο ώστε να αντιμετωπιστούν ζωτικές ανάγκες της πόλης.
Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο δημαρχείο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων σε έναν χώρο, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο αλλά και τους πολίτες.
«Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότερα για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Το ενδιαφέρον του είναι αμέριστο. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα δρομολογηθούν ευχάριστες εξελίξεις για την πόλη μας», τόνισε ο Δήμαρχος.
«Είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την πανδημία. Προβλήματα που δοκιμάζουν την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Ο Πρωθυπουργός εξήρε την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε στα Γιάννενα και την Ήπειρο τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.
Ο Δήμαρχος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Πρωθυπουργό για επίσκεψη στα Γιάννενα όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Δήμος Ιωαννιτών - Municipality Of Ioannina

Τελευταία νομίζω υπήρξε εκ νέου διάλογος για την τύχη του κτηρίου του παλιού πανεπιστημίου και άλλες προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει.Για να δούμε τι θα δούμε και αυτήν την φορά.Έτσι όπως πάει το πράγμα στο τέλος θα πέσει μόνο του.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #1 στις: Δευ 08 Φεβ 2021 20:28 »
Παράθεση
«Σε ετοιμότητα» η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου

Τη διάθεση συνεργασίας με την περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της άμεσης προώθησης των διαδικασιών για την αξιοποίηση του παλιού πανεπιστημίου, εκφράζει η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου με δελτίο τύπου, τη μοναδική επίσημη, δημόσια ανακοίνωση για το θέμα από την πλευρά της πολιτείας εδώ και χρόνια, κάτι που προφανώς σηματοδοτεί άμεσες ενέργειες.

«Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. εκφράζει την ετοιμότητα της να συνεργαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα με την περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών με στόχο να δώσουμε λύση μετά από πολυετή καθυστέρηση στο πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών της πόλης, σύμφωνα και με την θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και των τριών πλευρών επιδίωξη μας είναι να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος του παλιού πανεπιστημίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων», αναφέρει η ανακοίνωση.
agon.gr

Παράθεση
Κτίριο διοίκησης με τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο από το 2001

Ένα… ξεχασμένο ΦΕΚ δίνει τη λύση για την αξιοποίηση του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, το οποίο τελικά, εφόσον παραχωρηθεί στον δήμο, θα γίνει νέο δημαρχείο, ενδεχομένως σε νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στην θέση του, ξεπερνώντας -με την ίδια απόφαση του 2011- και τις δυσκολίες του συντελεστή δόμησης.

Γεωργία Χαλάτση

Η ανέγερση νέου κτιρίου ή η αξιοποίηση του υφιστάμενου θα κριθεί κατόπιν μελετών στατικής επάρκειας, αλλά και οικονομοτεχνικής μελέτης, για την πιο συμφέρουσα λύση.

Η συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ έφερε στη δημοσιότητα νέα δεδομένα, που και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αγνοούσαν μέχρι πριν από λίγα 24ωρα.

Βασικό ζητούμενο παραμένει η παραχώρηση του κτιρίου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στο δήμο Ιωαννιτών, γεγονός με το οποίο συμφωνεί και η περιφέρεια Ηπείρου, όπως ξεκαθάρισε και ο περιφερειάρχης, κάτι βέβαια που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα.

Το κτίριο παραμένει επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία είχε παραχωρηθεί προς χρήση, να μην έχει τα απαιτούμενα κονδύλια για οποιαδήποτε παρέμβαση.

Αυτό που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα και μετά τη συνάντηση του δημάρχου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στον οποίο έθεσε το θέμα προτείνοντας την μετατροπή του σε δημαρχείο, είναι μια απόφαση το 2001 του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Κώστα Λαλιώτη, με την οποία καθορίζει τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για ανέγερση κτιρίου διοίκησης, καθώς και τους όρους δόμησης, μετά από πρόταση του Γενικού Χωροταξικού Συμβουλίου.

«Αυτό δίνει άλλες δυνατότητες για την αξιοποίηση. Είναι σημαντικό ότι ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για κτίριο διοίκησης. Εμείς συμφωνούμε το κτίριο να αξιοποιηθεί από τον δήμο στο πλαίσιο που εκείνος σχεδιάζει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου, μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, «αποκαλύπτοντας» πως το ΦΕΚ ήρθε εις γνώση του το Σάββατο από τον περιφερειακό σύμβουλο Σάκη Βλέτσα. «Κατόπιν αυτού εμείς δε θα ανακατευτούμε, πέρα από τις υπηρεσίες που στεγάζονται όπως η διεύθυνση Μεταφορών, δίνουμε το δικαίωμα στον δήμο Ιωαννιτών», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Από την πλευρά, ο δήμαρχος δεν απέκλεισε στο πλαίσιο της λειτουργίας νέου διοικητηρίου, να ενταχθούν και άλλες δράσεις. Εξήγησε δε, ότι το συγκεκριμένο ΦΕΚ είχε ως στόχο να στεγαστεί η τότε κρατική περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σήμερα, γι’ αυτό και είχε προχωρήσει η παραχώρηση που δεν ευοδώθηκε και η μόνη δυσκολία είναι να αρθεί η παραχώρηση.

«Δεν είναι εύκολη η παραχώρηση αυτή. Ωστόσο έχοντας ως βασικό άξονα τη δημιουργία διοικητικού κέντρου, μπορούν να γίνουν κι άλλα πράγματα που θα σηματοδοτούν την ιστορία του κτιρίου. Το βασικό είναι να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και σε συνεργασία με την περιφέρεια θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, σημειώνοντας την υποδειγματική, όπως είπε, συνεργασία με την περιφέρεια.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η συνεργασία όλων των φορέων του τόπου είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά και να ξεπεράσουμε προβλήματα. Η συνεργασία δήμου και περιφέρειας είναι υποδειγματική. Έτσι, και στο συγκεκριμένο θέμα, μετά από συζητήσεις και με βάση όλα τα δεδομένα ιεραρχούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Παρακολουθούμε όλες τις συζητήσεις που γίνονται. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο παραχώρησης», τόνισε.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή αρχή από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της έδειξε το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο ακίνητο και την αξιοποίησή του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και η μεταφορά του Κλειστού της Ξιφασκίας το καλοκαίρι, προκειμένου να αποτελέσει ένα κέντρο αθλητισμού, αλλά και εκθεσιακό χώρο. «Άρα σε όλα τα θέματα υπάρχουν χωροθετημένες δράσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζητά η ΑΡ.Π.Ι.
Σκληρή γλώσσα προσωπικά κατά του δημάρχου χρησιμοποιεί η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» για τους χειρισμούς του σε σχέση με το παλιό πανεπιστήμιο, εκφράζοντας μια ξεκάθαρη αντίθεση στην επιλογή του να θέσει στον πρωθυπουργό ζήτημα παραχώρησης του κτιρίου και αξιοποίησής του για μεταφορά υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.

«Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ συνεχίζει να πλειοδοτεί σε πρακτικές που θυμίζουν λουδοβίκεια ηγεμονία και να πιστεύει ότι η αδιαμφισβήτητη απήχησή του ως επιστήμονα, μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της πόλης και του λαού της», αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο ότι «αρνείται κάθε έννοια διαλόγου, προβληματισμού, ακόμα και καλοπροαίρετης κριτικής, προκειμένου να δώσει πολιτικά διαπιστευτήρια στήριξης στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου, αν και αναφέρει ότι δεν είναι το βασικό πρόβλημα της πόλης σήμερα, θέση της είναι να προωθηθεί μια λύση που να «επιστρέφει» το κτίριο στο λαό των Ιωαννίνων, άμεσα, με την ανακατασκευή της αίθουσας τελετών για παράδειγμα, ή και έμμεσα, με τη διαμόρφωση ενός πολιτιστικού χώρου. «Ας κάνουμε λοιπόν μια συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αντί να βλέπουμε το δήμαρχο να πετάει “φωτοβολίδες” με κλειστά γυμναστήρια και νέα δημαρχεία, αιφνιδιάζοντας τους πάντες», καταλήγει.
agon.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #2 στις: Παρ 12 Φεβ 2021 17:39 »
Παράθεση
Παλιό Πανεπιστήμιο: «Ανήκει στον τόπο»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 9-02-2021, 16:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα έρχεται να πάρει θέση για την υπόθεση των ημερών, την παραχώρηση και την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, και να ζητήσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Το θέμα αυτό απασχόλησε για πολύ λίγο τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν όμως ειδική συνεδρίαση (για τον προϋπολογισμό), με την αντιπολίτευση να αφήνει τις αιχμές της και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να καταγγέλλει την αντιπολίτευση που τον καταγγέλλει ότι πήγε στον πρωθυπουργό και ζήτησε το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου. «Πρέπει να αρπάζουμε τις ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ. Μόνο που η αντιπολίτευση, όπως και ουδείς άλλος, δεν κατηγόρησε ποτέ ότι τον δήμαρχο για τη διεκδίκηση του κτιρίου, παρά μόνο για την απόφασή του να το αξιοποιήσει ως Δημαρχείο.

Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη του κ. Μπέγκα αναγνωρίζει τις ορθές κινήσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του δημάρχου όσον αφορά τη διεκδίκηση. Ο τρόπος αξιοποίησης του κτιρίου όμως είναι μια άλλη υπόθεση.

Η πρώην δημοτική αρχή επαναλαμβάνει ότι η ίδια είναι υπέρ ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Φέρνει δε ως παράδειγμα τον σχεδιασμό της για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής που περιλαμβάνει τη μετατροπή των παλιών στρατιωτικών φυλακών σε πάρκο πολιτισμού (έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ) και τη μελέτη για νέο Δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ (η παράταξη κάνει λόγο βέβαια για «οριστική μελέτη»), η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, η παράταξη εκτιμά ότι «οι όποιες αποφάσεις ή προτάσεις δεν μπορεί να βασίζονται στην επικοινωνία, την προσωπική προβολή και την εσωστρεφή παντογνωσία. Αντίθετα, είναι μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας γιατί το συγκεκριμένο κτίριο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός τοπικού φορέα. Ανήκει στον τόπο και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η παράταξη που δεν συμφωνεί με τη στέγαση Δημαρχείου στο παλιό Πανεπιστήμιο (δεδομένης και της προεργασίας που είχε κάνει η ίδια ως δημοτική αρχή για Δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ), προτείνει οι χρήσεις που θα επιλεγούν για το παλιό Πανεπιστήμιο, να συνάδουν με το ιστορικό παρελθόν του κτιρίου, να συνάδουν δηλαδή με την παιδεία και τον πολιτισμό.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα συνδυασμού χρήσεων απαιτεί στρατηγικούς εταίρους που θα προσφέρουν τεχνογνωσία και εμπειρία τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο βιωσιμότητας. «Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε μια μορφή σύμπραξης και συνεργασίας με φορείς που κατέχουν την εξειδικευμένη γνώση» τονίζει στην ανακοίνωσή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη για τις μουσειακές χρήσεις και την Κυψέλη Νεανικής Επιχειρηματικότητας (EGG) για τις δράσεις καινοτομίας. Η παράταξη διευκρινίζει ότι φέρνει ως παράδειγμα τους δύο αυτούς φορείς γιατί ως δημοτική αρχή είχε έρθει σε επαφή τους για κοινές δράσεις…

Σημαντική θεωρεί η παράταξη και την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό των δράσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πολλές και «η δημοτική αρχή όφειλε να τις συγκεντρώσει, να τις παρουσιάσει και να τις αξιολογήσουμε όλοι μαζί. Όχι μόνο ως δημοτικό συμβούλιο αλλά και ως γιαννιώτικη κοινωνία».

Η ανακοίνωση-παρέμβαση της «Ενότητας Πολιτών» κλείνει με κάποια ερωτήματα: αν έχει εγκαταλειφθεί από τη δημοτική αρχή η ιδέα της μεταστέγασης του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ. Αν έχει προηγηθεί κάποια προμελέτη η οποία να διασφαλίζει ότι το κτίριο της Δομπόλη μπορεί να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου και των επιχειρήσεών του, αν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών στάθμευσης κι αν έχει μελετηθεί στοιχειωδώς ο επιπρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος που θα δημιουργηθεί σε μια οδό που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη.

Η παράταξη αποσαφηνίζει ότι η κατάθεση των απόψεών της γίνεται με διάθεση «συμμετάσχουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο» και δηλώνει ότι περιμένει από τη δημοτική αρχή να δείξει τις καλές της προθέσεις και να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με μοναδικό θέμα την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. «Ελπίζοντας ότι έστω κι αργά η δημοτική αρχή θα θελήσει να αφουγκραστεί το σφυγμό της κοινωνίας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, η «Ενότητα Πολιτών» δεν αφιερώνει παρά μόνο μια σειρά στην περίφημη υπουργική απόφαση του 2001 που ανακαλύφθηκε αίφνης για να «επικυρώσει» την πολιτική συμφωνία Καχριμάνη-Ελισάφ για Δημαρχείο στο παλιό Πανεπιστήμιο. Μια υπουργική απόφαση προ 20ετίας δεν μπορεί να είναι «δεσμευτική για τις ανάγκες του σήμερα και πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει» όπως εύλογα σημειώνει.
typos-i.gr

Παράθεση
Και το Πανεπιστήμιο για τη Δομπόλη

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11-02-2021, 13:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν «παραιτήθηκε» ποτέ από την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του, στη Δομπόλη. Το ξεκαθάρισε η πρυτανική αρχή ξανά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι διεκδικεί χώρο για δύο μουσεία του και συγκεκριμένα, μέρος των συλλογών του μουσείου Ιατρικής και του μουσείου Τυπογραφίας, καθώς επίσης και για συνεκμετάλλευση ενός πολυχώρου, που προτείνει να δημιουργηθεί στο κτίριο.

Την πρόταση έχει συντάξει το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ιδρύματος και όπως είπε ο αντιπρύτανης, Μηνάς Πασχόπουλος, θα έχει την έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου και της συγκλήτου.

«Πρόταση είναι να υπάρξει ένας χώρος όπου θα μεταφερθεί τμήμα των συλλογών του μουσείου Ιατρικής και του μουσείου Τυπογραφίας-και τα δύο μουσεία έχουν εκθέματα πανευρωπαϊκού επιπέδου» τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτή η πρόταση «θα βοηθήσει το πανεπιστήμιο στην εξωστρέφειά του και να έρθει πιο κοντά στην πόλη, αλλά επιπλέον, η ύπαρξη των δύο θεματικών μουσείων στην πόλη, με πιο εύκολη πρόσβαση από ό,τι στην πανεπιστημιούπολη, θα αναβαθμίσει και το μουσειακό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων, που είναι πολύ σημαντικό».

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε ότι η πρυτανεία έχει υπόψη της την ανακοίνωση που προέκυψε από τη συνάντηση δημάρχου-περιφερειάρχη και την απόφαση για μεταφορά εκεί του δημαρχείου.

«Θεωρούμε ότι ανήκει στο πανεπιστήμιο αυτό το κομμάτι και θα συνεργαστούμε για το σχεδιασμό αυτό» τόνισε ο πρύτανης.

Το πανεπιστήμιο θα απευθύνει σχετική επιστολή την επόμενη εβδομάδα προς τον Δήμο Ιωαννιτών.
typos-i.gr

Παράθεση
«Δίνεις Δομπόλη, δίνω καταφύγιο αδέσποτων»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12-02-2021, 09:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Το 1996, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έφυγε άρον-άρον από το παλιό κτίριο στη Δομπόλη, αφήνοντας τρία τμήματα πίσω, καθότι η Φιλοσοφική δεν κάλυπτε τις ανάγκες των τριών τμημάτων της και τα Παιδαγωγικά δεν είχαν χτιστεί ακόμα.

Σήμερα, προσπαθεί να επιστρέψει, διεκδικώντας τη συνεκμετάλλευση του χώρου με πρόταση για τη στέγαση συλλογών δύο μουσείων και ενός πολυχώρου.

Όπως είπε χτες η πρυτανική αρχή, στο περιθώριο των δηλώσεων για το νέο νόμο και τη παλιό πανεπιστήμιο, το ίδρυμα έχει ήδη «συνεισφέρει» για τις ανάγκες του Δήμου, παραχωρώντας επιπλέον έκταση για το καταφύγιο αδέσποτων. Πάντως, η επίρρωση της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την πόλη, δεν έγκειται απλά στην παραχώρηση έκτασης για το καταφύγιο.

Η εκμετάλλευση του παλιού πανεπιστημίου έχει εξελιχθεί εδώ και λίγο καιρό σε «διπλωματική διαπραγμάτευση», η οποία, εκτός από τον καθαυτό σκοπό, τη διάσωση και αξιοποίηση ενός ιστορικού κτιρίου, ενέχει και αρκετές σκοπιμότητες, προσωπικές πολιτικές επιλογές, αλλά και αρκετή… διπλωματία εδαφών, όπως όλα δείχνουν…
typos-i.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #3 στις: Σαβ 13 Φεβ 2021 15:51 »


Ο δήμαρχος Ιωαννίνων δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου και για το αν αποτελεί προτεραιότητα η χρήση για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών και τις άλλες προτεινόμενες χρήσεις.

Έχει ο Δήμος εγκαταλείψει τη λύση του ΚΕΠΑΒΙ;

Η απάντηση στο ερώτημα που ετέθη (κυρίως από τον κ. Μπέγκα) είναι πως όχι, αφού επί μήνες εξελίσσεται μια συζήτηση με το Δ.Σ. του ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει παραχώρηση του χώρου του ΚΕΠΑΒΙ για 50 έτη και επομένως απαιτείται η συγκατάθεση με απόφαση της Γ.Σ. της Εταιρείας ΚΕΠΑΒΙ μια διαδικασία που συναντά πολλά εμπόδια τα οποία είναι γνωστά στην απελθούσα δημοτική αρχή που τώρα επαίρεται ότι είχε δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες αλλά κατά τα ειωθότα δεν είχε ποτέ επιλύσει τα προβλήματα που ανέκυπταν.

Υπάρχει ώριμη μελέτη για το ΚΕΠΑΒΙ, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπέγκας;

Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Υπάρχει μόνο προμελέτη με τίτλο: ‘’Λειτουργική, κατασκευαστική & αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου Αργυροτεχνίας’’ που έχει συνταχθεί με ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς η οποία δεν έχει παραδοθεί στο Δήμο επίσημα έως σήμερα και δεν έχει παραληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ασχολήθηκε η Δημοτική μας Αρχή για το κτίριο του Παλαιού Πανεπιστημίου;

Η απάντηση είναι ναι και άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων μας αφού:

Ήταν αίτημα που συμπεριλήφθηκε στα αιτήματα του Δήμου στον Πρωθυπουργό της χώρας κατά την επίσκεψη του στα Ιωάννινα τον Σεπτέμβριο του 2019.
Υπάρχει συνεχής αλληλογραφία από 11/2019 με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Βλαστό και συνεχής παρέμβαση του Δημάρχου σε όλα τα επίπεδα με αποκορύφωμα το αίτημα στον κ. Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου μετά την τιμητική του πρόσκληση στις 27/1/2021, όπου και διασφαλίσθηκε η μεταβίβαση του χώρου στο Δήμο. Το γεγονός επιβεβαίωσε με την ανακοίνωση της η ΕΤΑΔ που επισημαίνει την επικοινωνία με τον Δήμο και την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Με την κοινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη επιβεβαιώθηκε η ομοθυμία, συμπαράταξη και συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας προς όφελος των πολιτών.
Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος του Πανεπιστημίου;

Σύμφωνα με την απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 76/Δ/2001, η αξιοποίηση του χώρου αφορά στέγαση διοικητικών υπηρεσιών και υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη.

Προφανώς ο χώρος μπορεί –υπό προϋποθέσεις- να στεγάσει το Δημαρχείο της πόλης εάν η προσπάθεια με το ΚΕΠΑΒΙ δεν ευοδωθεί.

Εναλλακτικά η δημιουργία σχολικών μονάδων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την πόλη αφού υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα στην ποιότητα των σχολικών υποδομών.

Βέβαια σε κάθε αξιοποίηση πρέπει να ληφθεί υπόψη η μνήμη του χώρου που στέγαζε το Πανεπιστήμιο μας στα πρώτα του βήματα . Επομένως η άποψη του Πανεπιστημίου έχει πάντα βαρύνουσα σημασία για να επισημανθεί η ιστορία του κτιρίου. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πολιτιστική διάσταση του χώρου που θα μπορούσε να φιλοξενεί πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις.

Η πρόταση μας απαξιώνει τον πολιτισμό της πόλης;

Με κανέναν τρόπο αφού είναι γνωστή η έμπρακτη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στον πολιτισμό διαχρονικά. Η πόλη έχει αρκετούς χώρους πολιτισμού, η αναβάθμιση των οποίων (όπως για παράδειγμα του Πνευματικού μας Κέντρου) έχει καθοριστική σημασία, όπως και η αξιοποίηση χώρων για την αποκέντρωση των πολιτιστικών δράσεων (π.χ. Πνευματικό Κέντρο Ανατολής / αίθουσα Πετροχείλου στο Πέραμα χώροι που είναι σε άριστη κατάσταση αλλά υπολειτουργούν).

Η πόλη έχει παράλληλα πολλά και αξιόλογα μουσεία που χρειάζονται έμπρακτα ηθική και υλική στήριξη και αυτό αποτελεί διαχρονική πρόκληση και για την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Δεν υπάρχουν προβλήματα στην ενδεχόμενη μεταστέγαση του Δημαρχείου στον χώρο του Παλαιού Πανεπιστημίου;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει με την παραχώρηση να εξεταστούν μεθοδικά χωρίς κραυγές και αναθέματα αλλά σε κλίμα συναίνεσης.

Κυκλοφοριακή μελέτη και ανάλογες πολεοδομικές ρυθμίσεις
Επιλογή τρόπου κατασκευής με ανακατασκευή ή ενίσχυση και επισκευή
Διαθέσιμοι χώροι Parking
Μοντέλο χρηματοδότησης (με ή χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα)

ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ
Δήμαρχος Ιωαννίνων
agon.gr

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #4 στις: Σαβ 20 Φεβ 2021 17:03 »
Καλωσορίσατε στην σελίδα μας του Facebook.

Τι είναι το ΚεΜονΤε όπως συνοπτικά λέγεται το Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης Ιωαννίνων;
α. Η ονομασία ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ είναι προσωρινή.
Η κυριολεκτική σημασία του εγχειρήματος είναι: ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
Αλλά η ονομασία αυτή ανήκει, περίπου, στο μουσείο/ εργαστήριο/… /του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
Η τελική ονομασία θα δοθεί από τους πλέον αρμόδιους την κατάλληλη ώρα.
β. Το αιτούμενο είναι πώς η νέα ταυτότητα του κτίσματος, όχι μόνο δεν θα αλλοιώσει το υψηλό πνευματικό βάρος του παρελθόντος που παραμένει, ακόμα, ακέραιο, αλλά θα το διατηρήσει και θα το ανανεώσει.
γ. Η κεντρική ιδέα της μετατροπής του παλιού κτιρίου είναι:
το Πρότυπο Γυμνάσιο + οι Υπηρεσίες του Δήμου + το ΚΕΜΟΝΤΕ, αποκτούν κτιριακή συνέχεια και μορφολογία ενιαίου συνόλου, με όμοιες πόρτες και παράθυρα, παρόμοιους χρωματισμούς και σήμανση, διακριτές εισόδους, κοινά αίθρια και κοινές αυλές.
δ. Η κρυφή δύναμη του όλου εγχειρήματος είναι, αφενός, η παρουσία του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής, αφετέρου, η σταθερή έλευση και παρουσία, όλες τις εργάσιμες ημέρες, και όχι μόνο τα σαββατοκύριακα, του σώματος της πόλεως που έρχεται εκεί για γραφειοκρατικές υποθέσεις. Οι υπάρχουσες Υπηρεσίες (Εφορίας/ έκδοσης αδειών οδήγησης/ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου/Χημείου/…) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά πολλαπλασιάζονται και ανανεώνονται.
ε. Το κτίριο δεν έχει υποστεί καμμιά αλλοίωση και καμμιά ρωγμή. Τόσο οι εργασίες στατικής επάρκειας όσο και η συνολική του ανακατασκευή, θα αποφέρουν ένα κτίριο οικολογικό, γεωκλιματικό, ενεργειακά επαρκές, κτίριο-παράδειγμα ευφυούς σύγχρονης τεχνολογίας.
στ. Δίπλα στο υπάρχον κεντρικό κλιμακοστάσιο, στην ΝΑ γωνία, μπορεί να προστεθεί εξωτερικά, γυάλινο, ασανσέρ. Το υπάρχον, στον Β τοίχο, θα επεκταθεί, δεξιά και αριστερά.
Στο ισόγειο, ως προέκταση της αυλής το αιθρίου, στην πρώτη από τις τέσσερεις πανομοιότυπες τεράστιες αίθουσες με τα πλατιά ανοίγματα που βλέπουν και στην Ανατολή και στη Δύση, θα μπορούν να γίνονται διαρκώς εφήμερες δωρεάν εκθέσεις: αγαθών/
υλικών/μαθητείας/…/, εισαγωγή και συνέχεια των μόνιμων ή εφήμερων εκθέσεων των τριών
υπερκείμενων ορόφων.
Πάνω από την είσοδο, στον 1ο όροφο, η διεύθυνση του ΚΕΜΟΝΤΕ και, στη συνέχεια, πάνω από την Αίθουσα Τελετών και το Αμφιθέατρο, αίθουσες συντήρησης και εργαστηρίων.
Στο αίθριο με τα αγάλματα, κάτω από το υπόστεγο, δίπλα στην υπάρχουσα Αίθουσα Τελετών και δίπλα στο μεγάλο αμφιθέατρο, θα διημερεύει και θα διανυκτερεύει το ένα café.
Στον 3ο όροφο, στην αίθουσα που στα παράθυρά της εκτείνεται η πιο μακρινή θέα της
πόλεως, θα διημερεύει το 2ο café, που θα γίνει το περισσότερο in σημείο της πόλεως.
Από το βαρύ και άκομψο κτίριο που προστέθηκε ενδιάμεσα, μπορεί να αφαιρεθούν
τα γραφεία του κάτω ορόφου, δημιουργώντας ανοιχτή γέφυρα, που θα ενώνει, κυριολεκτικά
και συμβολικά, την Τέχνη με τον Δήμο, τον ενθουσιασμό του Πειραματικού Γυμνασίου και
τον πειραματισμό των νέων τεχνολογιών, με την γνώση και την σοφία των εκθεμάτων του
παρελθόντος.
Στο υπερώο, οφθαλμός και συνείδηση, η βιβλιοθήκη. Δίπλα της, το πωλητήριο.
ζ. Το, εδώ και χρόνια, άδειο παρακείμενο οικόπεδο, μπορεί να σχεδιαστεί ως σύγχρονο
parking, με ηλεκτρική φόρτιση αυτοκινήτων, ηλιακές κυψέλες και αειθαλή δέντρα, συμπληρωματικά δέντρα των πανέμορφων γειτονικών λόφων.
Η καινούργια γραμμή της συγκοινωνίας, που θα ξεκινά και θα καταλήγει στη λίμνη,που θα ανεβαίνει την Ναπολέοντος Ζέρβα και την πλατεία Ομήρου, θα έχει στάση μπροστά
στην είσοδο του ΚΕΜΟΝΤΕ, ενώ στις καταπράσινες εσωτερικές αυλές του, δίπλα στα
αγάλματα, θα επιτρέπεται να παρκάρουν μόνο ποδήλατα.
η. Αφού η χρήση το υπάρχοντος περιέλθει στον Δήμο, μέχρι να αρχίσουν ή να ολοκληρωθούν
οι εργασίες ανακατασκευής, σειρά εκθέσεων και δράσεων από φοιτητές της Καλών Τεχνών,
της Αρχιτεκτονικής, συγκροτήματα μουσικής,…, θα μπορούν να εξοικειώνουν κτίσμα και
πολίτες με τις μελλοντικές του χρήσεις.
θ. Αν η λίμνη είναι το κάτω όριο της πόλεως, το ΚΕΜΟΝΤΕ θα είναι το επάνω. .
Γεφυρώνοντας παρόν παρελθόν και μέλλον, την χώρα με την Αδριατική, τα Βαλκάνια
και τις παραδουνάβιες χώρες, το ΚΕΜΟΝΤΕ μπορεί να γίνει ο καταλύτης ώστε η πόλις, από πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα, να γίνει διεθνές κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.
Το ΚΕΜΟΝΤΕ δεν θα είναι, μόνο, το καθοριστικό τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής, αλλά το οικόσημο ολόκληρης της πόλεως.
Κέντρο μοντέρνας τέχνης Ιωαννινων-ΚεΜονΤε
https://www.facebook.com/kemodeioanninon/posts/100507398753597?__tn__=K-R

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #5 στις: Τετ 23 Ιούν 2021 21:01 »
Δια της εις άτοπον απαγωγής στο παλιό πανεπιστήμιο
Ως μοναδική λύση για να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών και να αποτελέσει νέο δημαρχείο φαίνεται πλέον το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, με τη διαδικασία παραχώρησης να φτάνει, αργά αλλά σταθερά, προς το τέλος της.
Γεωργία Χαλάτση23/06/2021 18:22

Την πραγματική διάθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη μεταφορά του δημαρχείου στο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ αμφισβήτησε μέρος της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι δεν εξάντλησε όλα τα «διαπραγματευτικά μέσα» προκειμένου να πείσει τη γενική συνέλευση του ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να μη συνεχιστεί ο διάλογος για την παραχώρηση του κτιρίου, ώστε να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου. «Δεν ήταν μία απόφαση διαφωνίας επί των σημείων αλλά μία ολιστική απόρριψη», ανέφερε ο δήμαρχος.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας αμφισβήτησε τη βούληση της δημοτικής αρχής, ώστε να πετύχει η συνεργασία. «Είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο που το διαχειριστήκατε, ότι δεν το πιστέψατε. Φροντίζατε μάλιστα κατά το κρίσιμο διάστημα να σπέρνετε και ‘’καινά δαιμόνια’’ εναντίον των ανθρώπων αυτών», σημείωσε και, παράλληλα, προέτρεψε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει το ζήτημα σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ και τους μετόχους του, ώστε να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία, ειδικά τώρα που θα τρέξουν σημαντικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
«Αν δεν ήθελε η δημοτική αρχή, δε θα εξαντλούσε κάθε περιθώριο διαλόγου και συζήτησης με το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΠΑΒΙ, ενημερώνοντας κάθε φορά πλήρως το δημοτικό συμβούλιο», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε, ότι η γενική συνέλευση δε δέχεται καμία συζήτηση.
Το θέμα της χωροθέτησης νέου δημαρχείου στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, σχέδιο που υπήρχε επί δημαρχίας Ν. Γκόντα, επανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, αλλά και ο κ. Γκόντας, καλώντας όλους να συμβάλουν με «προτάσεις και όχι στείρα αντιπολιτευτική λογική». Μάλιστα, η κ. Καλογιάννη ρώτησε για απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αφορά στον χαρακτηρισμό εκ νέου της έκτασης ως δημοτική αγορά, το 2020.
Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος απαντώντας, η απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγοράς ακυρώθηκε από το ΣτΕ, διότι οι κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου επισημαίνουν ότι πρέπει να παραμείνει ως Αγορά.
Αναφερόμενος στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, στην Δομπόλη, υπογράμμισε ότι η διαδικασία για την παραχώρηση στον δήμο ολοκληρώνεται. «Μία από τις εναλλακτικές λύσεις είναι να γίνει δημαρχείο», επανέλαβε.
agon.gr

Αποσυνδεδεμένος Mikkael_Sin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4.158
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ;
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #6 στις: Τρι 29 Ιούν 2021 10:29 »
Παράθεση
Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος απαντώντας, η απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγοράς ακυρώθηκε από το ΣτΕ, διότι οι κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου επισημαίνουν ότι πρέπει να παραμείνει ως Αγορά.

Άσχετο με το βασικό θέμα αλλά...

Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνει Αγορά. Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί όσο δεν πάει
και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία της Πόλης. Επιπλέον, ακόμα κι αν δεχτούμε
ότι πρέπει να παραμείνει Αγορά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι σ' αυτό το χάλι. 
"I'VE CROSSED AN OCEAN OF WINE TO FIND YOU..."
     - Απέραντος ο θάνατος δίχως μήνες κι αιώνες -
             Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #7 στις: Τρι 29 Ιούν 2021 18:34 »
Ολόκληρο το κέντρο αλλά και περιφερειακά χρειάζεται αναδιαμόρφωση που να καλύπτουν μια σύγχρονη πόλη και με μεγαλύτερο πληθυσμό.Απλά πρέπει να το δούμε σαν μεγάλη εικόνα και όχι κομμάτι κομμάτι χωρίς να υπολογίζουμε τα υπόλοιπα κομμάτια.

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #8 στις: Κυρ 04 Ιούλ 2021 21:06 »
Διπλωματική για την επανάχρηση του παλιού Πανεπιστημίου


Η αποκατάσταση και η επανάχρηση του παλιού πανεπιστημίου αποτελεί το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας που  έκαναν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αρσινόη Νάσιου και Παναγιώτης Αντωνέλλος με επιβλέποντα τον Ιάσονα Πανταζή.

Έχοντας αναλύσει την ιστορία του κτιρίου και το αρχιτεκτονικό του λεξιλόγιο σε συνδυασμό με την θέση που καταλαμβάνει σήμερα στην πόλη, το κτίριο διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, με σημειακές καθαιρέσεις και προσθήκες, και προτείνεται η χρήση του ως κτιρίου φοιτητικών εστιών.

Οι φοιτητικές εστίες που λειτουργούν στην πόλη των Ιωαννίνων είναι δύο, η φοιτητική εστία της Δουρούτης και η φοιτητική εστία στη Δομπόλη. Παρόλα αυτά αδυνατούν να καλύψουν των αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την επέκταση του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων σε νέα τμήματα και σχολές. Η έλλειψη αυτή διογκώνεται με την έλλειψη συντήρησης και υποδομών των δύο συγκροτημάτων, που οδηγεί στην μη ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών που κατοικούν στις εστίες.

Ο σχεδιασμός ενός νέου κτιρίου εστιών, σε κοντινή απόσταση από την πόλη, θα προσφέρει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Βέβαια το κτίριο εκτός από τα δωμάτια των φοιτητών σχεδιάζεται ως ένας προορισμός για την πόλη φιλοξενώντας χώρους που του προσδίδουν εξωστρέφεια. Το κτίριο λοιπόν μετατρέπεται σε ένα «κόμβο» αλληλεπίδρασης και συνάντησης των φοιτητών αλλά και άλλων χρηστών μεταξύ τους σε ενδιάμεσους χώρους. Μέσω αυτών των χώρων, που ταυτόχρονα απευθύνονται στους φοιτητές αλλά και στους κατοίκους της γύρω περιοχής και της πόλης, δημιουργείται μία διαδρομή που διατρέχει όλο το κτίριο δίνοντας του ξανά «ζωή».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της διπλωματικής η οποία θα παρουσιαστεί διαδικτυακά στις 7 του μήνα στις 12:15 το μεσημέρι.
epiruspost.gr

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.168
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #9 στις: Τρι 06 Ιούλ 2021 09:24 »
Διπλωματική για την επανάχρηση του παλιού Πανεπιστημίου


Η αποκατάσταση και η επανάχρηση του παλιού πανεπιστημίου αποτελεί το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας που  έκαναν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αρσινόη Νάσιου και Παναγιώτης Αντωνέλλος με επιβλέποντα τον Ιάσονα Πανταζή.

Έχοντας αναλύσει την ιστορία του κτιρίου και το αρχιτεκτονικό του λεξιλόγιο σε συνδυασμό με την θέση που καταλαμβάνει σήμερα στην πόλη, το κτίριο διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, με σημειακές καθαιρέσεις και προσθήκες, και προτείνεται η χρήση του ως κτιρίου φοιτητικών εστιών.

Οι φοιτητικές εστίες που λειτουργούν στην πόλη των Ιωαννίνων είναι δύο, η φοιτητική εστία της Δουρούτης και η φοιτητική εστία στη Δομπόλη. Παρόλα αυτά αδυνατούν να καλύψουν των αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την επέκταση του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων σε νέα τμήματα και σχολές. Η έλλειψη αυτή διογκώνεται με την έλλειψη συντήρησης και υποδομών των δύο συγκροτημάτων, που οδηγεί στην μη ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών που κατοικούν στις εστίες.

Ο σχεδιασμός ενός νέου κτιρίου εστιών, σε κοντινή απόσταση από την πόλη, θα προσφέρει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Βέβαια το κτίριο εκτός από τα δωμάτια των φοιτητών σχεδιάζεται ως ένας προορισμός για την πόλη φιλοξενώντας χώρους που του προσδίδουν εξωστρέφεια. Το κτίριο λοιπόν μετατρέπεται σε ένα «κόμβο» αλληλεπίδρασης και συνάντησης των φοιτητών αλλά και άλλων χρηστών μεταξύ τους σε ενδιάμεσους χώρους. Μέσω αυτών των χώρων, που ταυτόχρονα απευθύνονται στους φοιτητές αλλά και στους κατοίκους της γύρω περιοχής και της πόλης, δημιουργείται μία διαδρομή που διατρέχει όλο το κτίριο δίνοντας του ξανά «ζωή».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της διπλωματικής η οποία θα παρουσιαστεί διαδικτυακά στις 7 του μήνα στις 12:15 το μεσημέρι.
epiruspost.gr

'Αμα το κτίριο καταλήξει να έχει χρήση ως φοιτητικές εστίες θα έχει φοβερή αλληλεπίδραση με την πόλη.
Θα περνάω π.χ. εγώ ή εσύ και θα βλέπουμε αφίσες και πανώ από τις κομματικές νεολαίες.
Πραγματικά κάτι πολύ διαφορετικό από την σημερινή κατάσταση στις υπάρχουσες εστίες.
Μιλάμε για πολιτισμό........ :P :stop:

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #10 στις: Τρι 06 Ιούλ 2021 09:52 »
Γιατί δεν βλέπεις την πρόταση τους και τι έχουν να πουν και μετά σχολιάζεις;

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.908
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #11 στις: Τετ 01 Σεπ 2021 18:21 »
Γιατί δεν βλέπεις την πρόταση τους και τι έχουν να πουν και μετά σχολιάζεις;

Όχι ρε και μόνο για φοιτητικές εστίες να γίνουν. Να μπορέσει και το παιδί ένος μεροκαματιάρη να στεγαστεί.

Αν ακόμα είμαστε τόσο αδιάφοροι για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη είμαστε άξιοι του τίτλου ΡΑΓΙΑΔΕΣ!
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Απ: Παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
« Απάντηση #12 στις: Πεμ 16 Σεπ 2021 19:05 »
Οριστικά στο Δήμο Ιωαννιτών το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου

Οκτώ μήνες μετά την υπόσχεση του Πρωθυπουργού, η ΕΤΑΔ και μέσα από συνεχή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ολοκλήρωσε την διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.
Το κτίριο για επόμενα σαράντα χρόνια (20+20) και με το συμβολικό τίμημα των πεντακοσίων ευρώ το μήνα για τα πρώτα έξι έτη και των χιλίων ευρώ για τα επόμενα παραχωρείται στο Δήμο Ιωαννιτών.
Πρόκειται για μία καθοριστική απόφαση που αφενός θα επιτρέψει να ξαναζωντανέψει ένα ιστορικό κτίριο της πόλης και αφετέρου θα δώσει λύσεις σε στεγαστικά προβλήματα.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με δήλωσή του αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας στον οποίο θέσαμε το αίτημα της παραχώρησης του παλιού πανεπιστημίου λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο. Είχα την δυνατότητα να το συζητήσω και πάλι μαζί του στην συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο όπου δημόσια τότε έκανε γνωστή την πρόθεση παραχώρησης. Χρειάστηκε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου από τις υπηρεσίες μας και συνεχής συνεργασία με την ΕΤΑΔ ώστε να έχουμε την οριστική της απόφαση. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας Στέφανου Βλαστού τον οποίο επίσης ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστούμε επίσης όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ και τον Ηπειρώτη πρόεδρό της Αντώνη Μπέζα.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την βουλευτή του Νομού Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα για την σημαντική της συμβολή ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το παλιό πανεπιστήμιο θέλουμε να αποτελέσει το σύμβολο της νέας εποχής για τα Γιάννενα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλους τους φορείς της πόλης και κυρίως με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που θα βάλουν τέλος στην φθορά του χρόνου και θα αποδώσουν στην πόλη ένα κτίριο στο οποίο θα συνυπάρχουν η παιδεία, ο πολιτισμός, ένα κομμάτι της ιστορίας της αλλά και όλα όσα θα συμβολίζουν το μέλλον της».
Δήμος Ιωαννιτών - Municipality Of Ioannina

Αποσυνδεδεμένος dk

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.986
    • Προφίλ