Αποστολέας Θέμα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ  (Αναγνώστηκε 1779 φορές)

Αποσυνδεδεμένος pasajax

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 318
  • Αξιοπρέπεια ρεε
    • Προφίλ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
« στις: Σαβ 23 Ιαν 2010 17:20 »
Ερευνητικό «Αστρονομικό Πάρκο» θα δημιουργηθεί στα Γρεβενά

Παράθεση
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας το Μνημόνιο Συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Νομαρχίας Γρεβενών για τη δημιουργία του «Αστρονομικού Πάρκου Ορλιακα».

Η κατασκευή του αστεροσκοπείου στο όρος Ορλιακα, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, θα συμβάλει στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και θα αποτελέσει μια σημαντική ερευνητική υποδομή για το ΑΠΘ αλλά και για ολόκληση την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας απαιτεί τη σύνθεση πολλαπλών δράσεων και το Αστεροσκοπείο μπορεί να συνεισφέρει τόσο στα Γρεβενά όσο και στην Περιφέρεια με δράσεις εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος» δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

www.tovima.gr
Μην σκύβεις το κεφάλι...

Αποσυνδεδεμένος pasajax

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 318
  • Αξιοπρέπεια ρεε
    • Προφίλ
Απ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
« Απάντηση #1 στις: Κυρ 31 Ιαν 2010 13:16 »
Παράθεση
Επιτέλους, ασύρματο δίκτυο στην πόλη

Το δημαρχείο έχει, επιτέλους, ασύρματο δίκτυο. Χθες το μεσημέρι η δημοτική αρχή σε μια από τις λίγες πραγματικές στιγμές εξέλιξης, υποδέχθηκε τις «Ψηφιακές πόλεις κεντρικής Ελλάδας», την αναπτυξιακή εταιρία που ξεκίνησε από το δήμο Τρικκαίων και εξαπλώνεται συνεχώς.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας που προέδρευε στη συνεδρίαση του δημαρχείου, ο δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος που είναι και πρόεδρος στις «Ψηφιακές πόλεις», ο δήμαρχος Κατερίνης  Σάββας Χιονίδης, οι «τοπικοί» δήμαρχοι Σελλών Αλέξανδρος Δήμος, Μπιζανίου Αχιλλέας Σίντος, Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας, ο δήμαρχος Ανατολής Γιάννης Εμμανουηλίδης που εξέφρασε την άποψη ότι κακώς τα δίκτυα υπάρχουν μόνο σε μεγάλους Δήμους, αντιδήμαρχοι Λάρισας, Καρδίτσας, εκπρόσωποι των δήμων Χανίων και Πατρών, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων κ.α.
Με τα λάπτοπ ανοιχτά και να…πιάνουν κανονικά δίκτυο, ξεκίνησε η ομιλία του κ. Ταμήλου. Αυτός έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της εταιρίας και το σκεπτικό υπό το οποίο γεννήθηκε η «ψηφιακή» πρωτοβουλία στο δήμο Τρικκαίων. «Δεν υπήρχε λόγος, εφόσον υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις, να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες οι πολίτες και να έχουν πρακτικό όφελος» τόνισε και συνέχισε  ότι θα χρειαστεί άμεση συνεργασία με τα κατά τόπους ΑΕΙ, προκειμένου να «προλαμβάνονται» οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα. Είπε ακόμη ότι το νόημα αυτών των τεχνολογιών πάει πολύ πιο μακριά από τις πόλεις: «Το θέμα είναι να έχουν αυτές τις δυνατότητες που παρέχονται τα χωριά της Πίνδου και το τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα» τόνισε ο κ. Ταμήλος.
Ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας  είπε μεταξύ άλλων ότι τα ψηφιακά έργα «είναι ακόμη πιο σημαντικά από την Εγνατία οδό γιατί είναι οι λεωφόροι του μέλλοντος». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στα Γιάννενα, συμπεριλαμβάνοντας το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών, τα βραβευμένα «Γιάννενα και Σύγχρονη δημιουργία», αλλά και το ημιτελές «Παράθυρο στους θρύλους». 

Υγεία… εξ αποστάσεως

Μιλώντας για το δίκτυο οπτικών ινών, αυτό μπορεί μεν να είναι έτοιμο ως υποδομή (με τελειωμένα δηλαδή τα σκαψίματα), αλλά μέχρι στιγμής… κάθεται. Το ασύρματο δίκτυο είναι μια διαφορετική υπόθεση και πολύ πιο απλή στο κάτω-κάτω, από μια σύνθετη λειτουργία που μπορεί να «φορεθεί» επάνω στις οπτικές ίνες. Μια τέτοια παρουσίασε χθες, ανάμεσα στις σχετικά γνωστότερες υπόλοιπες, η δημοτική σύμβουλος Άννα Ασημακοπούλου, η οποία είναι και υπεύθυνη στις «Ψηφιακές πόλεις» για τα ανταγωνιστικά προγράμματα. Εκεί λοιπόν, ο δήμος Ιωαννιτών θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος «Renewing health». Πρόκειται για μια εφαρμογή υγείας που θα προσπαθήσει να ενοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται πανευρωπαϊκά η «τηλεϊατρική», η διάγνωση και η παροχή βοήθειας σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα εξ αποστάσεως. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις «Ψηφιακές πόλεις» με τη συνεργασία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και έχει προϋπολογισμό 7 εκ. ευρώ. Αντίστοιχου ενδιαφέροντος είναι και το πρόγραμμα «Υπηρεσίες τηλεφροντίδας», μέσω του οποίου γιατροί θα παίρνουν μετρήσεις ασθενών εξ αποστάσεως, από συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας και θα συμβουλεύουν ανάλογα. Όλα αυτά ακούγονται μεγαλεπήβολα βέβαια όταν φτάνουμε στο 2010 να «πανηγυρίζουμε» για ένα δημοτικό ελεύθερο ασύρματο δίκτυο, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανα. Αργότερα, οι «Ψηφιακές πόλεις» άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό, με αντίστοιχες παρουσιάσεις των έργων στο Πνευματικό Κέντρο. Η απογευματινή εκδήλωση κατέληξε σε επίδειξη των νέων εφαρμογών, αυτών που παρέχονται μέσω του ασύρματου δικτύου και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/4955/2010-01-30.html
Μην σκύβεις το κεφάλι...

Αποσυνδεδεμένος pasajax

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 318
  • Αξιοπρέπεια ρεε
    • Προφίλ
Απ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
« Απάντηση #2 στις: Κυρ 21 Φεβ 2010 13:43 »
πώς-γεννήθηκε-η-σελήν


Σύμφωνα με μια νέα θεωρεία που διατύπωσαν Ολλανδοί επιστήμονες, η Σελήνη δημιουργήθηκε από μια φυσική πυρηνική έκρηξη στον μανδύα στη Γης, με την οποία ένας τεράστιος πίδακας ύλης εκτοξεύτηκε στο διάστημα από το υπέδαφος.

Μέχρι σήμερα η θεωρία που επικρατούσε ήταν πως η Σελήνη προήλθε από πρόσκρουση του πλανήτη μας με ένα άλλο μεγάλο ουράνιο σώμα, σύμφωνα με την οποία όμως ο δορυφόρος της Γης θα έπρεπε να αποτελείται κατά 80% από την ύλη του ουράνιου σώματος και μόνο κατά 20% από την ύλη της Γης, βάσει των προσομοιώσεων. Ωστόσο, η γεωλογική σύνθεση της Σελήνης, είναι σχεδόν ταυτόσημη με αυτή του πλανήτη μας.

Ο Γεώργιος Δαρβίνος, γιος του διάσημου Κάρολου, το 1879 διατύπωσε μια θεωρεία, σύμφωνα με την οποία δικαιολογείται η παρόμοια γεωλογική σύσταση Γης Σελήνης. Ο Δαρβίνος διατύπωσε πως η Γη και ο μετέπειτα δορυφόρος της αρχικά αποτελούσαν μια ενιαία μάζα λιωμένου βράχου, η ταχύτητα περιστροφής του οποίου ήταν τέτοια, ώστε η βαρύτητα ήταν μόλις οριακά μεγαλύτερη από τις κεντρόφυγες δυνάμεις.

Η μελέτη των Ρομπ ντε Μέιτζερ από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ακρωτηρίου της Ν. Αφρικής και Βιμ βαν Βέστρενεν από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, υποστηρίζει ότι μια φυσική πυρηνική έκρηξη απελευθέρωσε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας, η οποία ήταν ικανή να οδηγήσει στην «εκτόξευση» μέρους από την ύλη του μανδύα και πυρήνα της Γης στο διάστημα με τη μορφή δορυφόρου.

Οι επιστήμονες επίσης εκτιμούν πως η θεωρία ότι η Γη αποτέλεσε φυσικό πυρηνικό γεω-αντιδραστήρα δεν είναι απίθανη, καθώς όπως αναφέρουν τέτοιοι γεω-αντιδραστήρες έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν στον πλανήτη μας όπως στην περιοχή Όκλο στη Δημοκρατία της Γκαμπόν στη Δυτική Αφρική, όπου εκτιμάται ότι υπήρχε ενεργός «αντιδραστήρας» πριν από 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Αμερικανός γεωφυσικός Μάρβιν Χέρντον προέβαλε πρώτος την υπόθεση ύπαρξης φυσικών γεω-αντιδραστήρων σύμφωνα με τον οποίο το βαρύτερο στοιχείο της φύσης, το ουράνιο, βούλιαξε σταδιακά στον πυρήνα της Γης και σχημάτισε ένα φυσικό αντιδραστήρα διαστάσεων πολλών χιλιομέτρων. Ακόμα κι αυτός όμως πίστευε πως το ουράνιο τελικά θα κατέληγε λόγω βάρους μέσα στον πυρήνα της Γης με αποτέλεσμα να θεωρεί πως ο γεω-αντιδραστήρας δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργηθεί στο όριο μεταξύ μανδύα και πυρήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

www.tvxs.gr
Μην σκύβεις το κεφάλι...

Αποσυνδεδεμένος Gkoros

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 176
    • Προφίλ
Απ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
« Απάντηση #3 στις: Τετ 06 Οκτ 2010 11:56 »
Παράθεση
Στην ανακάλυψη του εξωτικού γραφένιου το Νόμπελ Φυσικής 2010

Στοκχόλμη, Σουηδία

Δύο νέοι φυσικοί ρωσικής καταγωγής, ο Αντρέ  Γκέιμ και ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τα «επαναστατικά τους πειράματα που αφορούν το δισδιάστατο υλικό γραφένιο». Το ασυνήθιστο υλικό, μια μορφή άνθρακα με τη μορφή φύλλων που έχουν πάχος ενός ατόμου, εμφανίζει ιδιότητες που υπόσχονται επανάσταση στην ηλεκτρονική και σε μια ποικιλία άλλων εφαρμογών.

Οι δύο φυσικοί απομόνωσαν το γραφένιο από ένα κομμάτι γραφίτη όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις μύτες των μολυβιών. Χρησιμοποιώντας συνηθισμένη κολλητική ταινία, κατάφεραν να αποσπάσουν από τον γραφίτη μια φλούδα με πάχος όσο ένα άτομο άνθρακα.

Κανείς δεν περίμενε τότε ότι ένα τόσο λεπτό υλικό θα παρέμενε σε σταθερή κατάσταση. Το επαναστατικό γραφένιο αποδείχθηκε όμως ότι είναι όχι μόνο το λεπτότερο αλλά και το ισχυρότερο γνωστό υλικό.

Οι εξαιρετικές του ιδιότητες προκύπτουν από τον παράξενο κόσμο της κβαντικής φυσικής.

Ως αγωγός του ηλεκτρισμού ρεύματος, το γραφένιο είναι εξίσου καλό με τον χαλκό. Ως αγωγός της θερμότητας, ξεπερνά πολλά άλλα υλικά. Είναι επίσης σχεδόν τελείως διαφανές, κι όμως λειτουργεί ως φίλτρο που δεν αφήνει να περάσουν από μέσα του ακόμα και τα άτομα ήλιου, τα μικρότερα άτομα αερίου.

Στο χώρο της ηλεκτρονικής το γραφένιο θεωρείται ήδη διάδοχος του πυριτίου, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τρανζίστορ πολύ ταχύτερα από ό,τι τα σημερινά.

Δεδομένου ότι είναι αγώγιμο και ταυτόχρονα διαφανές, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διαφανείς οθόνες αφής, επίπεδα φωτιστικά σώματα, ακόμα και ηλιακούς συλλέκτες.

Όταν προστεθεί σε πλαστικά υλικά, το γραφένιο τα κάνει όχι μόνο αγώγιμα αλλά και πιο ανθεκτικά στη θερμότητα και τη μηχανική καταπόνηση. Δίνει έτσι εξαιρετικά λεπτά, εύκαμπτα αλλά και πολύ ισχυρά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιθούν στην κατασκευή αυτοκινήτων, αεροπλάνων και δορυφόρων.

Ο Αντρέ  Γκέιμ, σήμερα 51 ετών, και ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, 36 ετών, γεννήθηκαν στη Ρωσία όπου και ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως φυσικοί. Άρχισαν τη συνεργασία τους στην Ολλανδία, όταν ο Νοβοσέλοφ ήταν ακόμα διδακτορικός φοιτητής.

Αργότερα μετανάστευσαν στη Βρετανία και σήμερα είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ο Γκέιμ έχει ολλανδική υπηκοότητα ενώ ο Νοβοσέλοφ ρωσική και βρετανική.

Οι δύο συνεργάτες θα παραλάβουν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει (10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, περίπου 1 εκατ. ευρώ) στην απονομή των Νόμπελ το Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη. Εξαίρεση είναι το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο.

Η ανακοίνωση των νικητών ξεκίνησε τη Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας, το οποίο απονέμεται στον «πατέρα» της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Την Τετάρτη ακολουθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Ειρήνης και τη Δευτέρα των Οικονομικών Επιστημών

Με τους δύο νομπελίστες, Αντρέ  Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, έχει συνεργαστεί ο Ελευθέριος Λιδωρίκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Έλληνας καθηγητής Επιστήμης Υλικών παρείχε το θεωρητικό υπόβαθρο για πρόσφατη κοινή τους δημοσίευση που αφορά τη μελέτη του γραφένιου με φασματοσκοπία Ραμάν.

Απο in.gr

Καταρχήν είναι Λοιδωρίκης και όχι Λιδωρίκης

Κατα δεύτερον ο τύπος αυτός είναι Επίκουρος Καθηγητής στο εν λόγω τμήμα, όταν άλλα τυχάρπαστα τυπάκια επειδή έχουν "μπάρμπα στην κορώνη" κατέχουν τη θέση του Καθηγητή. Μιλάμε για ασήμαντους "επιστήμονες" με μηδενικές δημοσιεύσεις και μηδενική συμμετοχή σε έρευνα! Σταματάω εδώ... Όποιος θέλει λεπτομέρειες ας το ψάξει.
Απλά να αναφέρω οτι στο συγκεκριμένο τμήμα παλαιότερα κατέλαβε θέση ο κ. Καξίρας, τον οποίον όμως τα κυκλώματα τον έφαγαν. Σήμερα ο άνθρωπος αυτός διδάσκει στο Harvard και θεωρείται αυθεντία στην Επιστήμη των Υλικών.

Παρακάτω, πληροφορίες για τον κ. Λοιδωρίκη.

http://www.materials.uoi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=154&Itemid=

Και τέλος η δημοσίευση του για τη φασματοσκοπία Ραμάν.

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nn1010842

Να είστε σίγουροι οτι πολύ σύντομα θα "τον χάσουμε" και αυτόν...  8)

"Μικρά χωράφια κρατημένα με πεζούλια κι άπιαστα γίδια που γκρεμιούνται στους γκρεμούς
ετούτη είναι η πατρίδα μας μα η πούλια, δεν λάμπει πιο καθάρια σε άλλους ουρανούς"
Γ. Κοτζιούλας

Αποσυνδεδεμένος New

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 13.652
  • 0
    • Προφίλ
Απ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
« Απάντηση #4 στις: Τετ 06 Οκτ 2010 21:18 »

Να είστε σίγουροι οτι πολύ σύντομα θα "τον χάσουμε" και αυτόν...  8)

... πράγματι ο τύπος είναι "Materials Science" και "Μultiresolution"  :mono:
* ο ΜΟ τριών δεξιών μπακ είναι 27 έτη, των τριών αριστερών μπακ(αγιόκων) 32,5 έτη και 2 κεντρικοί 20 και 24 ετών για τις “χρεώσεις” των γιόκων ... Χόρχε ο 1ος, Okan o 2oς