Wyscout analysis: Πέντε «πράγματα» για τον ΠΑΣ ενόψει Παναθηναϊκού
Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για τον ΠΑΣ Γιάννινα του Ηλία Μεταξά ενόψει της σαββατιάτικης αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον «Άγιαξ της Ηπείρου» στους Ζωσιμάδες.
Το ζευγάρωμα των νικών του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα, περνά από τους Ζωσιμάδες και το παιχνίδι με τον περσινό κακό του δαίμονα, τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος τον νίκησε τρεις φορές σε δεκαεπτά ημέρες και τον πέταξε εκτός από την συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδος. Απόλυτα δίκαια, καθώς η ανωτερότητα των «κυανολεύκων» ήταν εμφανής σε όλες τις αναμετρήσεις.
Η εποχή του Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο του «Άγιαξ της Ηπείρου» ολοκληρώθηκε στο τέλος της σεζόν, κάποιοι από τους βασικούς αποχώρησαν(Ελευθεριάδης, Παμλίδης, Καρτάλης, Κάστρο) αλλά η σεζόν ξεκίνησε ονειρικά για τον ΠΑΣ του Ηρακλή Μεταξά με το «διπλό» μέσα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ. Ενόψει του παιχνιδιού του «τριφυλλιού» με τον ΠΑΣ ξεχωρίσαμε πέντε «πράγματα» σχετικά με το σύνολο του Μεταξά και όσα έδειξε μεταξύ άλλων με αντίπαλο τον «δικέφαλο του βορρά» στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Πάντα με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout και πάντα με την υποσημείωση πως ο ΠΑΣ μπορεί να παραταχθεί με ένα διαφορετικό επιμέρους σχέδιο για να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό.
4-4-2, mid-block και έντονη πίεση στην μεσαία γραμμή
Με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε με διάταξη 4-4-2. H αμυντική γραμμή παρέμεινε άθικτη σε σχέση με πέρσι, στοιχείο πολύ σημαντικό για την ομοικογένεια και την «χημεία» των μετόπισθεν. Ο Λοντίγκιν ήταν κάτω από τα δοκάρια. Αριστερός μπακ ο Πίρσμαν, δεξιός ο Σάλιακας και ο Εραμούσπε με τον Κάργα στο κέντρο της άμυνας. Ο Ντομίνγκες με τον νεοφερμένο Καραχαλιό οι δύο κεντρικοί μέσοι. Δεξιός χαφ ο Σνάιντερ, αριστερός ο Γκαρντάφσκι και στην κορυφή της επίθεσης ο πρώην «πράσινος», Χουάν Περέα με τον Πέδρο Κόντε.
Η ομάδα του Μεταξά αμυνόταν σε διάταξη 4-4-2 και mid-block. Δηλαδή η πρώτη γραμμή άμυνας ήταν στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου. Περέα και Κόντε έπαιζαν άμυνα χώρου και δεν πίεζαν την μπάλα. Ο ΠΑΣ έβαζε περισσότερη ένταση στο pressing και επιχειρούσε το κλέψιμο, όταν η μπάλα περνούσε την πρώτη γραμμή άμυνας και έμπαινε συνήθως στις πτέρυγες. Ήταν καλά τακτοποιημένος και δεν άφηνε χώρους στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει πράγματα στο επιθετικό τρίτο.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Υπενθυμίζουμε πως ο Απόλλωνας έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό το περασμένο Σάββατο στην Λεωφόρο, έχοντας διαφορετική τακτική, με πίεση στο build up και πέντε παίκτες στο αμυντικό τρίτο του «τριφυλλιού» αναγκάζοντας τους παίκτες του Γιοβάνοβιτς να παίξουν με μακρινές μεταβιβάσεις.
Άμεσο ποδόσφαιρο και καλό επιθετικό transition
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επιθετική φιλοσοφία του ΠΑΣ με το που έπαιρνε την μπάλα στα πόδια του. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν ενδιαφερόταν για την κατοχή, δεν ήθελε να παγώσει τον ρυθμό. Αντιθέτως και ήταν ξεκάθαρο, η εντολή από τον πάγκο ήταν για άμεσο παιχνίδι, για άμεση εκδήλωση επίθεσης. Αυτό γινόταν ήταν με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, ήταν με γεμίσματα προς τους Κόντε και Περέα και διεκδίκηση της δεύτερης μπάλας αν οι δύο φορ δεν μπορούσαν να την κρατήσουν στην κατοχή τους. Φυσικά αυτό το στιλ του παιχνιδιού που εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα στις επιλογές, δεν θα μπορούσε να δώσει πάνω από 30% κατοχή στους παίκτες του Μετάξα.
Kύριοι εκφραστές και σημαντικοί παράγοντες αυτής της τακτικής επιλογής είναι οι δύο ακραίοι μπακ. Ο Πίρσμαν και ο Σάλιακας, οι οποίοι διαθέτουν την ταχύτητα αλλά και την τεχνική για να παράξουν δημιουργία.
Η ομάδα των Ιωαννίνων παίρνει καλό βαθμό στο επιθετικό transition, καθώς έδειξε αρκετά καλά δουλεμένη σε αυτό το κομμάτι και προκάλεσε επικίνδυνες καταστάσεις στα μετόπισθεν του «δικεφάλου του βορρά», με αποκορύφωμα την ευκαιρία του Σνάιντερ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Είναι μία ομάδα που της αρέσει να τρέχει, της αρέσει να παίζει γρήγορα με την μπάλα στα πόδια και να εκμεταλλεύεται τους χώρους που αφήνει ο αντίπαλος, όντας ψηλά στο γήπεδο.
Μεγάλη «πληγή» οι στατικές φάσεις
Η ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΣ επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ευκαιρίες ίσες με 1.19 xGoals σε 14 τελικές. Αριθμός που μας δείχνει ότι οι σοβαρές απειλές ήταν λίγες, κάτι που φυσικά προκύπτει από την εικόνα της αναμέτρησης. Το σύνολο του Μεταξά λειτούργησε καλά πίσω από την μπάλα αλλά υπάρχει μια «πληγή» που είναι σοβαρή. Οι στατικές φάσεις.
Η κεφαλιά του Σβαμπ(23') που έδιωξε πάνω στην γραμμή ο Σάλιακας, η κεφαλιά του Βαρέλα(44') που πέρασε άουτ και η μεγάλη ευκαιρία του Καγκάβα(60') προήλθαν από «νεκρές» μπάλες.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα, φυσικά, δεν εμφανίστηκε μόνο σε αυτό το παιχνίδι. Στο τελευταίο φιλικό πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ο ΠΑΣ έχασε 3-2 από τον Παναιτωλικό στους Ζωσιμάδες, παιχνίδι στο οποίο δέχθηκε δύο γκολ από στατικές φάσεις.
Η ανασταλτική συμπεριφορά του Σνάιντερ
Από κει και πέρα, όταν ο ΠΑΣ βρισκόταν πίσω από την μπάλα, παρουσίασε δυσλειτουργία στην δεξιά πλευρά. Ο Ζαν Μαρκ Σνάιντερ που δεν είναι δεξιός χαφ αλλά σέντερ φορ δεν είχε καλή τακτική συμπεριφορά στο ανασταλτικό κομμάτι, ειδικά όταν ο ΠΑΟΚ άλλαζε γρήγορα πλευρά ανάπτυξης από τα αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα του «Άγιαξ της Ηπείρου».
Το σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης
Ο ΠΑΣ ως εικόνα πάνω στο χορτάρι έδειξε να διαφοροποιεί κάποιες από τις βασικές αρχές που μας είχε συνηθίσει από την εποχή Γιαννίκη αλλά αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει, αυτό που δεδομένα λογίζεται ως αναβάθμιση, είναι το σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης. Ο Πέδρο Κόντε. O Iσπανός σέντερ φορ είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να έχει θέση στο ρόστερ οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας, είτε ως βασικός είτε ως εναλλακτική λύση αν μιλάμε για το Big5. Ξέχωρα από τις κινήσεις του, τον τρόπο που κρατά την μπάλα και την προσωπικότητά του, συστήθηκε για... δεύτερη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με νικητήριο γκολ μέσα στην Τούμπα. Μπορεί όλα τα φώτα να έπεσαν στο λάθος του Ζίβκοβιτς, αλλά αν ο Κόντε δεν ακολουθούσε την φάση, αν δεν έβαζε πίεση στον Σέρβο πορτιέρε, τίποτα δεν θα είχε συμβεί.
Tactics telestrator: Wyscout
gazzetta.gr