Αποστολέας Θέμα: F1 2022  (Αναγνώστηκε 3674 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
F1 2022
« στις: Σαβ 19 Μάρ 2022 20:42 »
Παράθεση
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Formula 1: Οι οδηγοί των δέκα ομάδων για το 2022 -Λίγες οι αλλαγές

Ο Βαλτέρι Μπότας θα είναι από τους λίγους οδηγούς της Formula 1 που θα αλλάξει ομάδα / Φωτογραφία: AP Photo-Marcelo Chello


Ελάχιστες είναι οι αλλαγές στους οδηγούς ενόψει της νέας σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, με τον Κινέζο Γκουανγιού Ζου στην Alfa Romeo να συμπληρώνει το «κάδρο» του 2022.

Δεδομένη ήταν η μετακίνηση του Τζορτζ Ράσελ στη Mercedes, αντί του Βαλτέρι Μπότας που πήγε στην Alfa Romeo (η ιταλική ομάδα έκανε αλλαγή και στους δύο πιλότους της), ενώ τον Βρετανό αντικαθιστά στη Williams ο Αλεξ Αλμπον.

Οι περισσότερες από τις ομάδες έμειναν με τα ίδια οδηγικά δίδυμα και για την επόμενη σεζόν. Αυτές είναι: Red Bull, Ferrari, McLaren, Alpine, Alphatauri, Aston Martin και Haas.

Οι οδηγοί αγώνων της F1 για το 2022 έχουν ως εξής:

Mercedes
Λιούις Χάμιλτον (Μ. Βρετανία)
Τζορτζ Ράσελ (Μ. Βρετανία)

Red Bull
Μαξ Φερστάπεν (Ολλανδία)
Σέρχιο Πέρες (Μεξικό)

Ferrari
Σαρλ Λεκλέρκ (Μονακό)
Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (Ισπανία)

McLaren
Λάντο Νόρις (Μ. Βρετανία)
Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία)

Alpine
Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία)
Εστεμπάν Οκόν (Γαλλία)

Alphatauri
Πιέρ Γκασλί (Γαλλία)
Γιούκι Τσουνόντα (Ιαπωνία)

Aston Martin
Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία)
Λανς Στρολ (Καναδάς)

Williams
Νίκολας Λατίφι (Καναδάς)
Αλεξάντερ Αλμπον (Ταϊλάνδη)

Alfa Romeo
Βάλτερι Μπότας (Φινλανδία)
Γκουανγιού Ζου (Κίνα)

Haas
Μικ Σουμάχερ (Γερμανία)
Νικίτα Μαζέπιν (Ρωσία)

από iefimerida.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #1 στις: Δευ 21 Μάρ 2022 01:01 »
Παράθεση
FORMULA 1
GP Μπαχρέιν: Τεράστια νίκη για τον Λεκλέρ και 1-2 της Ferrari

Κώστας Παστρίμας


O Σαρλ Λεκλέρ κέρδισε, ο Σάινθ πήρε τη 2η θέση και η επιστροφή της Ferrari στην κορυφή επιβεβαιώθηκε - Εγκατέλειψε ο Φερστάπεν.
Εκκίνηση
Και τώρα οι δυο τους
1ο pit stop

Ο πρώτος αγώνας της νέας εποχής της Formula 1 μάς έδωσε αυτό που περιμέναμε. Το GP Μπαχρέιν ήταν ένας συναρπαστικός αγώνας, στον οποίο κέρδισε ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari. Για να έρθει αυτή η νίκη, όμως, ο Μονεγάσκος έπρεπε να τα δώσει όλα για να κρατήσει σε μεγάλο μέρος του αγώνα πίσω του τον πρωταθλητή Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος ήταν ταχύτατος και μαχητικός όπως πάντα μέσα στο μονοθέσιο της Red Bull Racing, αλλά εγκατέλειψε λίγο πριν από το τελος. Ο Κάρλος Σάινθ τερμάτισε δεύτερος σε αυτήν την ονειρική βραδιά για τη Scuderia και το βάθρο συμπλήρωσε ο Λούις Χαμιλτον με τη Mercedes.

Εκκίνηση

Τα μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους στο grid για την πρώτη εκκίνηση του 2022. Με την αγωνία και τους σφυγμούς στα ύψη, τα κόκκινα φώτα στην πίστα του Σακχίρ έσβησαν και οι δύο πρώτοι έκαναν πολύ καλή εκκίνηση. Ο Λεκλέρ πολύ έξυπνα μπήκε στην εσωτερική της πρώτης στροφής και υπερασπίστηκε με επιτυχία την πρώτη θέση από τον Φερστάπεν. Ο Ολλανδός προσπάθησε να επιτεθεί αλλά δεν είχε αρκετό χώρο ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να έχει το νου του στον Κάρλος Σάινθ.

Ο Χάμιλτον έκανε επίσης καλή εκκίνηση και πέρασε γρήγορα τον Πέρεζ για να πάρει την 4η θέση, ενώ την έκπληξη έκανε ο Κέβιν Μάγκνουσεν με τη Haas, ο οποίος επίσης πέρασε τον Πέρεζ και ανεβηκε 5ος. Λίγο αργότερα όμως ο Δανός έκανε ένα μικρό λάθος, το οποίο επέτρεψε στον Πέρεζ να πάρει πίσω την 5η θέση. Ο Ο Τζορτζ Ράσελ κέρδισε δύο θέσεις και ανέβηκε 7ος, μπροστά από τους Γκασλί, Αλόνσο και Οκόν. Ο τελευταίος χτύπησε από πίσω τον Σουμάχερ, που έκανε μια περιστροφή 360 μοιρών αλλά κατάφερε να συνεχίσει.


Και τώρα οι δυο τους

Αφού κατακάθισε η σκόνη της εκκίνησης, οι δύο πρωτοπόροι άρχισαν να κάνουν αυτό που περιμέναμε. Ο Λεκλέρ μπροστά και ο Φερστάπεν στα 1,5-2 δευτερόλεπτα πίσω του άνοιγαν συνεχώς τη διαφορά από τον Σάινθ, ο οποίος είχε τον Χάμιλτον κολλημένο στο διαχύτη της Ferrari του. Η Mercedes στον αγώνα έδειχνε σαφώς ταχύτερη από αυτό που είδαμε στις κατατακτήριες δοκιμές.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος στον αγώνα ήταν η πορεία του Βάλτερι Μπότας. Ο Φινλανδός έκανε πολύ κακή εκκίνηση και έπεσε στη 14η θέση. Από εκεί ξεκίνησε την προσπάθειά του να ανέβει ψηλότερα, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα της Alfa Romeo, έχασε όμως πολύ χρόνο πίσω από τον Αλεξ Άλμπον με τη Williams.

Όσο περνούσαν οι γύροι ο Λούις Χάμιλτον το έβρισκε όλο και πιο δύσκολο να κρατηθεί πίσω από τον Σάινθ, ενώ αντίθετα ο Πέρεζ πλησίαζε συνεχώς τον Βρετανό της Mercedes. Όταν ο Πέρεζ έφτασε πίσω από τον Χάμιλτον ήταν αρκετά πιο γρήγορος και κατάφερε να τον περάσει για να πάρει πίσω την 4η θέση.

1ο pit stop

Ο Χάμιλτον ήταν ο πρώτος από όλους τους οδηγούς που μπήκε στα pit για να αλλάξει τα μαλακά ελαστικά με ένα φρέσκο σετ σκληρών. Ο Βρετανός δυσκολεύτηκε αρκετά στο γύρο εξόδου καθώς τα σκληρά ελαστικά του δεν είχαν θερμοκρασία και είδε τον Ζου να τον περνάει, προτού φυσικά τον φτάσει και τον ξαναπεράσει στον επόμενο γύρο.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η πλειονότητα των οδηγών ξεκίνησε με τη μαλακή γόμα των ελαστικών της Pirelli, με εξαίρεση τις δύο McLaren που ξεκίνησαν με τη μεσαία, και βρισκονταν πολύ μακρικά από τη βαθμολογούμενη 10άδα, με τον Νόρις στη 16η και τον Ρικάρντο στη 17η θέση.

Ο Μαξ Φερατάπεν μπήκε για τη δική του αλλαγή στον 15ο γύρο και έβαλε άλλο ένα σετ μαλακών ελαστικών, σε μια προσπάθεια να κάνει το undercut και να βρεθεί μπροστά από τον Λεκλέρ. Στη Ferrari αντέδρασαν άμεσα και φώναξαν τον Λεκλέρ στον επόμενο γύρο για να βάλει κι εκείνος τη μαλακή γόμα.

Τιτανομαχία

Αυτό που έγινε στους επόμενους τρεις γύρους ήταν η Formula 1 στα καλύτερά της. Ο Λεκλέρ επέστρεψε στην πίστα ακριβώς μπροστά από τον Φερστάπεν και οι δυο τους ξεκίνησαν μια μάχη που θα μείνει στην ιστορία του σπορ. Στο τέλος της ευθείας ο Φερστάπεν περνούσε, με τη βοήθεια του DRS, και αμέσως μετά ο Λεκλέρ τον περνούσε ξανά. Το σκηνικό επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, μέχρι να καταφέρει τελικά ο Λεκλέρ να βγει έξω από τη ζώνη DRS του Φερστάπεν και να διατηρήσει την πρωτοπορία.



Πιο πίσω ο Σάινθ επίσης διατηρούσε την 3η θέση αλλά πλέον έπρεπε να προσέχει τον Σέρχιο Πέρεζ, ο οποίος ακολουθούσε διαφορετική στρατηγική (είχε βάλει μεσαία γόμα) και διεκδικούσε τη θέση στο βάθρο. Ετελώς διαφορετική στρατηγική ακολουθούσαν οι δύο Mercedes, με τους Χάμιλτον και Ράσελ να έχουν σκληρή γόμα και να βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6. Οι Μάγκνουσεν, Γκασλί, Αλόνσο και Οκόν συμπλήρωναν τη 10άδα – και δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο μέσον του αγώνα.

2ο pit stop

Ο Αλόνσο άνοιξε το χορό των δεύτερων pit stop, μπαίνοντας για να αλλάξει τα μεσαία σε σκληρά ελαστικά. Δύο ηύρους αργότερα μπήκε και ο Χάμιλτον, ο οποίος έβγαλε τα σκληρά και έβαλε τα μεσαία ελαστικά, με τα οποία θα έπρεπε να κάνει άλλους 28 γύρους μέχρι τον τερματισμό. Τα τρια pit stop δεν φάνταζαν τόσο απίθανη περίπτωση σε εκείνο το σημείο.

Ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Σαρλ Λεκλέρ είχε φτιάξει μια ωραία διαφορά άνω των τεσσάρων δευτερολέπτων από τον Φερστάπεν και όλα έδειχναν ότι η πρώτη θέση και κατά συνέπεια η νίκη θα κρινόταν στο επόμενο pit stop. O Φερστάπεν έκανε την κίνησή του στον 31ο γύρο και μπήκε για ένα φρέσκο σετ μεσαίας γόμας. Και πάλι η Ferrari αντέδρασε άμεσα και μπήκε στον επόμενο γύρο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κρατούσαν την ανάσα τους.

Αυτήν τη φορά όμως δεν έγινε το ίδιο. Ο Λεκλέρ επέστρεψε στην πίστα μετά το pit stop ξεκάθαρα μπροστά από τον Φερστάπεν, ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στο DRS και να απειλήσει τον Μονεγάσκο. Ο Ολλανδός στον ασύρματο παραπονέθηκε στην ομάδα του, ότι του έδωσαν την εντολή να μην πιέσει πολύ τα ελαστικά του στο γύρο εξόδου και αυτό του στέρησε την ευκαιρία να βρεθεί μπροστά από τον αντίπαλό του και στην πρώτη θέση.

Η μάχη του βάθρου

Λίγο πιο πίσω, αρκετά πιο πίσω για την ακρίβεια, γύρω στα 15 δευτερόλεπτα, είχαμε μια μάχη καρμπόν. Ο Κάρλος Σάινθ βρισκόταν στην 3η θέση αλλά βρισκόταν επίσης υπό διαρκή πίεση από τον Σέρχιο Πέρεζ, που έμενε σε σταθερή απόσταση 2-3 δευτερολέπτων πίσω του. Και οι δύο γνώριζαν τη σημασία της 3ης θέσης για τις ομάδες τους και έκαναν αγώνα αναμονής. Ωστόσο, ο Σάινθ είχε μεσαία ελαστικά στο μονοθέσιό του ενώ ο Πέρεζ είχε τα μαλακά.

Αρκετά πιο πίσω, άλλα 15 δευτερόλεπτα, ακολουθούσαν οι δύο Mercedes των Χάμιλτον και Ράσελ. Τα «ασημί βέλη» ήταν ξεκάθαρα εκτός διεκδίκησης της νίκης και αυτό σίγουρα προκαλούσε προβληματισμό στην πρωταθλήτρια ομάδα. Ο Κέβιν Μάγκνουσεν συνέχιζε να εντυπωσιάζει στην 7η θέση και τη 10άδα έκλειναν οι Γκασλί, Οκόν και Αλόνσο.

3ο pit stop και Αυτοκίνητο Ασφαλείας

O Λεκλέρ συνέχιζε να ανοίγει τη διαφορά από τον Φερστάπεν και όταν αυτή ξεπέρασε τα 5 δευτερόλεπτα ο Ολλανδός μπήκε και για τρίτη αλλαγή ελαστικών, με σκοπό πιθανώς να κάνει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και να πάρει τον ένα βαθμό. Αυτήν τη φορά στη Ferrari δεν αντέδρασαν και άφησαν τον Λεκλέρ στην πίστα. Αντίθετα, κάλεσαν τον Κάρλος Σάινθ για να τον προστατέψουν από τον Σέρχιο Πέρεζ. Ο Φερστάπεν ωστόσο ανέφερε πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης της RB18, που όμως του επέτρεπε να συνεχίσει.


Και τότε ανατράπηκαν όλα. Ο Πιέρ Γκασλί αναγκάστηκε να σταματήσει στην άκρη της πίστας, με το μονοθέσιο της AplhaTauri να έχει πάρει φωτιά. Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε στην πίστα, ο Λεκλέρ έκανε το δικό του pit stop και η διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους μηδενίστηκε ξανά.

Η απομάκρυνση της AlphaTauri αποδείχτηκε σχετικά δύσκολη και πέρασαν αρκετοί γύροι μέχρι το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να φύγει από την πίστα. Όταν έγινε αυτό απέμεναν μόνο 7 γύροι μέχρι την καρό σημαία και οι διεκδικητές της νίκης έπρεπε να παίξουν όλα για όλα.

Η νύχτα της Ferrari

Στην επανεκκίνηση ο Λεκλέρ κατφερε να φύγει καλά και δεν απειλήθηκε από τον Φερστάπεν. Αντίθετα, ο Ολλανδός είδε τον Σάινθ να έχει φτάσει δίπλα του και έπρεπε να αμυνθεί για να διατηρήσει τη 2η θέση. Ο Πέρεζ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ενώ και ο Χάμιλτον καραδοκούσε για όποιο άνοιγμα παρουσιαζόταν.

Τελικά όμως όλοι οι πρωτοπόροι διατήρησαν της θέσεις τους. Ιδιαίτερα ο Λεκλέρ άρχισε να γράφει ταχύτερους γύρους και αμέσως απομακρύνθηκε από τον Φερστάπεν και έβαλε πλώρη για τη νίκη. Πιο πίσω, σημαντική πρόοδο είχε κάνει ο Μπότας, που ανέβηκε στην 8η θέση, μπροστά από τους Οκόν και Τσουνόντα.

Ο Σάινθ «ζωντάνεψε» στους τελευταίους γύρους και κόλλησε πίσω από τον Φερστάπεν, που αντιμετώπιζε προβλήματα με την μπαταρία στο μονοθέσιο της Red Bull. Ο Σάινθ πέρασε και αμέσως μετά ο Φερστάπεν επιβράδυνε, μπήκε στα pit και εγκατέλειψε. Έτσι, με το πανηγυρικό 1-2 της Ferrari έπεσε η καρό σημαία, με τον Χάμιλτον να παίρνει την 3η θέση, αφότου ο κινητήρας στο μονοθέσιο του Πέρεζ ξαφνικά σταμάτησε στον τελευταίο γύρο του αγώνα. Ο Ράσελ ήταν 4ος και ακολούθησαν οι Μάγκνουσεν, Μπότας, Οκόν, Τσουνόντα, Αλόνσο και Ζου.

Ο επόμενος αγώνας έρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο (25-27 Μαρτίου) και είναι το GP Σαουδικής Αραβίας.

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.316
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #2 στις: Δευ 21 Μάρ 2022 17:46 »
Ferrari is back!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #3 στις: Δευ 11 Απρ 2022 14:29 »
Παράθεση
FORMULA 1

Formula 1, Αυστραλία: Κυρίαρχος ο Λεκλέρ, εγκατέλειψε ο Φερστάπεν
Κώστας Παστρίμας

Ο Λεκλέρ πήρε μια πολύ σημαντική νίκη με τη Ferrari στη Μελβούρνη και αρχίζει να ξεφεύγει στη βαθμολογία.


Ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν ο πρωταγωνιστής και ο μεγάλος κερδισμένος του GP Αυστραλίας. Ο οδηγός της Ferrari ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα στη Μελβούρνη και χωρίς να απειληθεί πήρε τη 2η φετινή του νίκη, ενώ είδε τον Μαξ Φερστάπεν, το μεγάλο του αντίπαλο στο πρωτάθλημα να εγκαταλείπει λόγω βλάβης. Ο Σέρχιο Πέρεζ πήρε τη 2η θέση και ο Τζορτζ Ράσελ συμπλήρωσε το βάθρο των νικητών.

Εκκίνηση

Ο Μαξ Φερστάπεν είχε την καλύτερη αντίδραση όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα αλλά ο Σαρλ Λεκλέρ είχε καλύτερη πρόσφυση πάνω στην αγωνιστική γραμμή και έτσι ο οδηγός της Ferrari κράτησε την πρώτη θέση, μπροστά από τη Red Bull. Εξαιρετική ήταν η εκκίνηση του Λούις Χάμιλτον, που πέρασε τον Σέρχιο Πέρεζ και ανέβηκε στην 3η θέση, αφήνοντας τον Μεξικανό στην 4η. Ο Τζορτζ Ράσελ ακολουθούσε στην 5η θέση, μπροστά από τις McLaren των Νόρις και Ρικάρντο, με τους Οκόν, Γκασλί και Αλόνσο να κλείνουν τη 10άδα.

Αντίθετα, πολύ κακή ήταν η εκκίνηση του Κάρλος Σάινθ με τη δεύτερη Ferrari. Ο Ισπανός έχασε πολλές θέσεις και έπεσε στη 14η θέση. Από εκεί ξεκίνησε την προσπάθεια να ανέβει θέσεις αλλά το παραέκανε και στο 2ο γύρο βγήκε εκτός πίστας, με την F1-75 να ακινητοποιείται στην αμμοπαγίδα. Ως αποτέλεσμα, το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε στην πίστα και όλα ξεκίνησαν από την αρχή.


Επανεκκίνηση

Λίγους γύρους αργότερα η Ferrari του Σάινθ απομακρύνθηκε και το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε από την πίστα. Ο Λεκλέρ δεν είχε πρόβλημα να κρατήσει την πρώτη θέση στην επανεκκίνηση και στους επόμενους δύο γύρους επικεντρώθηκε στο να ανεβάσει τη διαφορά πάνω από το 1 δευτερόλεπτο για να μην απειληθεί από τον Φερστάπεν στις ζώνες του DRS. Ο Μονεγάσκος τα κατάφερε και όταν ενεργοποιήθηκε το DRS βρισκόταν ήδη 1,5 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Ολλανδό της Red Bull.

Ο Σέρχιο Πέρεζ όμως μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το DRS για να περάσει τον Λούις Χάμιλτον και να ανέβει στην 3η θέση, αν και πλέον είχε μείνει σχεδόν 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον ομόσταβλό του. Πίσω από τον Χάμιλτον δημιουργήθηκε ένα «τρενάκι», που το αποτελούσαν οι Ράσελ, Νόρις και Ρικάρντο.

Ιπτάμενος Λεκλέρ

Μετά την επανεκκίνηση ο Λεκλέρ έδειξε να έχει σαφώς ανώτερο ρυθμό από τους αντιπάλους του, καθώς γύρο με το γύρο απομακρυνόταν διαρκώς από τον Φερστάπεν. Η διαφορά ανέβηκε σταδιακά και ξεπέρασε τα 7 δευτερόλεπτα, προστατεύοντας έτσι τον οδηγό της Ferrari από πιθανό undercut.

Πιο πίσω ο Χάμιλτον ανέβασε λίγο το ρυθμό του και απομακρύνθηκε από τον Ράσελ, ο οποίος επίσης είχε βγει από το DRS του Νόρις. Ο Οκόν ήταν ο καινούριος «μηχανοδηγός» καθώς είχε πίσω του σε μικρή απόσταση τους Γκασλί και Αλόνσο.


Pit stop

Το επόμενο χαρτί στη στρατηγική των ομάδων ήταν τα pit stop, με τη Red Bull να κάνει την πρώτη κίνηση και να καλεί για αλλαγή ελαστικών τον Μαξ Φερστάπεν στο 19ο γύρο. Ο Ολλανδός άλλαξε τα μεσαία ελαστικά με ένα σετ σκληρών και επέστρεψε στην πίστα ακριβώς μπροστά από τη μάχη των Γκασλί και Αλόνσο. Η «αναμπουμπούλα» ωστόσο έδωσε την ευκαιρία στον Αλόνσο να περάσει τον Γκασλί.

Στον επόμενο γύρο μπήκε στα pit και ο Σέρχιο Πέρεζ για τη δική του αλλαγή ελαστικών, καθώς ο Μεξικανός είχε αρχίσει να νιώθει πίεση από τον Λούις Χάμιλτον. Δύο γύρους αργότερα ήρθε η απάντηση της Ferrari, με τον Λεκλέρ να αλλάζει τα ελαστικά του και να επιστρέφει στην πίστα στην πρώτη θέση. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν πολύ καλά για τη Ferrari.

Νέο Αυτοκίνητο Ασφαλείας
Το 3ήμερο στην Αυστραλία ήταν εφιαλτικό για την Aston Martin αλλά το δράμα της δεν είχε ακόμα τελειώσει. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου στον 24ο γύρο και χτύπησε στις μπαριέρες. Το χτύπημα δεν ήταν δυνατό, αλλά το μονοθέσιο και τα θραύσματα από την εμπρός πτέρυγα έμειναν μέσα στην πίστα και έτσι το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έκανε για δεύτερη φορά την εμφάνισή του.

Οι διαφορές μηδενίστηκαν, με τον Λεκλέρ μπροστά από τον Φερστάπεν και τους Ράσελ, Αλόνσο, Πέρεζ και Χάμιλτον να ακολουθούν. Ο Μάγκνουσεν με τη Haas εκμεταλλευόμενος τις καταστάσεις είχε ανέβει 7ος και ακολουθούσαν οι Νόρις, Ρικάρντο και Άλμπον. Οι Αλόνσο και Μάγκνουσεν όμως είχαν ξεκινήσει με σκληρά ελαστικά και δεν είχαν κάνει ακόμα pit stop.

Στην επανεκκίνηση επαναλήφθηκε το προηγούμενο σκηνικό, με τον Λεκλέρ να κρατάει την πρώτη θέση και να απομακρύνεται από τον Φερστάπεν. Αυτήν τη φορά μάλιστα ο οδηγός της Ferrari άνοιξε ακόμα πιο γρήγορα τη διαφορά και ξέφυγε μπροστά.

Η μάχη του βάθρου

Με τους δύο πρώτους να έχουν ξεφύγει, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μάχη για την 3η θέση. Ο Ράσελ βρισκόταν εκεί, με τους Αλόνσο, Πέρεζ και Χάμιλτον να ακολουθούν. Τα «παλιά» ελαστικά του Αλόνσο όμως τον έκαναν σχετικά εύκολο θήραμα για τους Πέρεζ και Χάμιλτον, που τον πέρασαν και έβαλαν στο στόχαστρο τον Ράσελ. Όλα αυτά, βέβαια, ελάχιστα απασχολούσαν τον Λεκλέρ, που έχοντας καθαρή πίστα μπροστά του ανέβαζε συνεχώς τη διαφορά.

Ο Πέρεζ έφτασε σχετικά γρήγορα πίσω από τον Ράσελ και άρχισε να τον πιέζει. Πιο πίσω ο Μάγκνουσεν δεν κατάφερε να κρατήσει πίσω του τις δύο McLaren και οι Νόρις και Ρικάρντο τον πέρασαν διαδοχικά. Τελικά ο Πέρεζ πέρασε τον Ράσελ λίγους γύρους αργότερα, αφότου ο οδηγός της Mercedes πήρε μήνυμα από την ομάδα του ότι πρέπει να προσέξει τη διαχείριση των ελαστικών του.

Καταστροφή για Φερστάπεν

Η μάχη της κορυφής πήρε μιαν αναπάντεχη τροπή, όταν στον 39ο γύρο η Red Bull του Μαξ Φερστάπεν ακινητοποιήθηκε στην άκρη της πίστας, με φωτιά και καπνό να βγαίνει από το πίσω μέρος. Πολύ μεγάλη ατυχία για τον Ολλανδό, που εγκαταλείπει για δεύτερη φορά σε τρεις αγώνες.


Ο Λεκλέρ έτσι κι αλλιώς ήταν μπροστά αλλά πλέον είχε ακόμα λιγότερα πράγματα για να ανησυχεί. Ο Πέρεζ «κληρονόμησε» τη 2η θέση στον αγώνα, με τον Τζορτζ Ράσελ να είναι καθοδόν για για την 3η θέση του βάθρου, αν και ο Χάμιλτον που βρισκόταν πίσω του ίσως είχε κάτι να πει γι’ αυτό.

Το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας που βγήκε για λίγο έδωσε την ευκαιρία στους Αλόνσο και Μάγκνουσεν να κάνουν το pit stop τους, ωστόσο έπεσαν και οι δύο εκτός 10άδας. Ο Λανς Στρολ όμως είχε ανέβει στην 9η θέση, αλλά είχε λάβει ποινή 5 δευτερολέπτων γιατί άλλαξε γραμμή περισσότερες φορές όταν αμυνόταν στον Γκασλί.

Μια ήσυχη βόλτα μέχρι το τέλος

Ο Λεκλέρ ήταν τόσο άνετος στην πρώτη θέση που έγραφε ταχύτερους γύρους απλώς γιατί μπορούσε, αφού κανείς δεν πλησίαζε καν το ρυθμό του. Πιο πίσω ο Πέρεζ ήταν άνετος στη 2η θέση ενώ και ο Ράσελ δεν ένιωθε πλέον σοβαρή απειλή από τον Χάμιλτον. Οι McLaren των Νόρις και Ρικάρντο ακολουθούσαν σε παράταξη, μπροστά από τους Άλμπον, Οκόν, Μπότας και Γκασλί. Ο Άλμπον όμως έπρεπε να κάνει το υποχρεωτικό pit stop καθώς δεν είχε αλλάξει ελαστικά από το ξεκίνημα του αγώνα.

Έτσι, ο Σαρλ Λεκλέρ πήρε την καρό σημαία και πανηγύρισε μια πολύ μεγάλη νίκη, που ήρθε πολύ πιο εύκολα από ό,τι περίμεναν στη Ferrari. Οι Σέρχιο Πέρεζ και Τζορτζ Ράσελ συμπλήρωσαν το βάθρο και ακολούθησαν οι Λάντο Νόρις, Ντάνιελ Ρικάρντο, Εστεμπάν Οκόν, Βάλτερι Μπότας, Πιέρ Γκασλί και Άλεξ Άλμπον.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Εμίλια-Ρομάνια στην πίστα της Ίμολα το 3ήμερο 22-24 Απριλίου.

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #4 στις: Δευ 11 Απρ 2022 15:39 »
Πώς η Red Bull γκρεμίζει τον Φερστάπεν και η Ferrari ανεβάζει τον Λεκλέρ στην κορυφή

Τα μεγάλα προβλήματα της Red Bull RB18 που προκάλεσαν τις δύο εγκαταλείψεις του Μαξ Φερστάπεν σε τρία φετινά GP της Formula 1, και που βρίσκονται οι ρίζες τους.


Προς το παρόν δεν είναι απόλυτα σαφές το πρόβλημα που προκάλεσε την εγκατάλειψη του Μαξ Φερστάπεν στον 39ο γύρο του πρωινού GP Αυστραλίας, τη δεύτερή του μετά την εγκατάλειψη έξι γύρους πριν τον τερματισμό του εναρκτήριου φετινού αγώνα της Formula 1 στο Μπαχρέιν.

Υπήρξε η αρχική εντύπωση ότι το πρόβλημα σχετιζόταν με το κιβώτιο ταχυτήτων, στο οποίο οι μηχανικοί της ομάδας του Μίλτον Κινς εθεάθησαν να δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση χθες και τις ώρες πριν από τον αγώνα, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του από τις κατατακτήριες μέχρι την εκκίνηση. Επίσης, η RBR έστειλε σε αυτό το διάστημα ένα έγγραφο στους αγωνοδίκες, ενημερώνοντας τη FIA για τις αλλαγές στο συμπλέκτη και στο υδραυλικό σύστημα του κιβωτίου.

Αλλά ο διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, είπε πως "δεν πιστεύω ότι σχετίζεται με αυτό [με το κιβώτιο ταχυτήτων], ούτε με τον κινητήρα, αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε με απλές υποθέσεις. Νομίζω ότι μπορεί να ήταν θέμα καυσίμων, αλλά πρέπει να φέρουμε το αυτοκίνητο πίσω [στο εργοστάσιο]".


Λίγες ώρες αργότερα, ο σύμβουλος της ομάδας Χέλμουτ Μάρκο προσέφερε λίγες παραπάνω πληροφορίες: "Υπήρξε διαρροή καυσίμου, αλλά δεν γνωρίζουμε που και πως. Απλώς διέρρευσε πολλή βενζόνη. Γι' αυτό είπαμε [στο Φερστάπεν] να σταματήσει άμεσα - κατά προτίμηση κοντά σε έναν πυροσβεστήρα", είπε ο Αυστριακός. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που η RBR αντιμετώπισε στο Μπαχρέιν.

Το πρόβλημα του Μπαχρέιν εστιαζόταν στην αντλία καυσίμου. Δεν ήταν η αντλία προβληματική -άλλωστε την ίδια χρησιμοποιούν όλες οι ομάδες- αλλά κάτι που απέτυχε να εντοπίσει η RBR στο σύστημα τροφοδοσίας των φετινών μονοθεσίων. Στους τελευταίους γύρους, τα τελευταία λίτρα καυσίμου που απομένουν στο ρεζερβουάρ υπόκεινται σε πολύ ισχυρές και διαρκείς μετακινήσεις μέσα στο ρεζεβρουάρ με τις εναλλαγές κατεύθυνσης και μεταφορές βάρους του μονοθεσίου.

Έτσι, η θερμοκρασία του καυσίμου (ειδικά του νέου βιοκαυσίμου Ε10) αυξάνεται, αρχίζει να εξατμίζεται και προκαλεί έντονες εναλλαγές πίεσης και δυσλειτουργία της αντλίας - δυσλειτουργία που στην περίπτωση των δύο RB18 στο Μπαχρέιν οδήγησαν στην κατάρρευση του συστήματος τροφοδοσίας. Η RBR έλυσε το πρόβλημα αυτό, αλλά αυτό ήταν μόνο το δέντρο στο διαφαινόμενο δάσος των προβλημάτων της.

Τα λόγια του Μάρκο πως "δεν γνωρίζουμε καν αυτά τα προβλήματα" και ότι "μας περιμένουν δύσκολες μέρες" καταδεικνύουν ότι η Red Bull Racing έχει, κάτω από την επιφάνεια των θεμάτων όπως της αντλίας στο Μπαχρέιν και της διαρροής καυσίμου στην Αυστραλία, ένα βασικό πρόβλημα: την ελλιπή της προετοιμασία το χειμώνα.

Το πρόβλημα της αντλίας όταν απομένουν ελάχιστα λίτρα στο ρεζερβουάρ θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί από την ομάδα στις δοκιμές του Φεβρουαρίου, αν η RBR είχε βρει το χρόνο να κάνει ορισμένους γύρους με ελάχιστο φορτίο καυσίμου. Όπως, ενδεχομένως, και το -όποιο- θέμα αξιοπιστίας έφερε την εγκατάλειψη στη Μελβούρνη.

Όμως, η RBR φάνηκε να θεωρεί λίγο-πολύ την καλή λειτουργία των μηχανικών της μερών δεδομένη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εξάλλου, οι μονάδες ισχύος δεν είχαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Το μόνο που άλλαζε ήταν το νέο φετινό βιοκαύσιμο (με ποσοστό 10% αιθανόλης). Θα μπορούσε να είχε εντοπίσει η Honda, αν είχε διατηρήσει την πλήρη της εμπλοκή με την ομάδα πριν αποχωρήσει στο τέλος του 2021; Πιθανότατα.

Διότι η Red Bull Racing φάνηκε να μην έχει χρόνο (και) για αυτό. Είχε μέχρι το μέσον Δεκεμβρίου να ασχοληθεί με την περσινή μάχη του τίτλου, έπειτα το χειμώνα με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του νέου της μονοθεσίου, την οποία παραδοσιακά ο Άντριαν Νιούι αφήνει για το παραπέντε, και έπειτα από την αεροδυναμική αναβάθμιση που παρουσίασε την τελευταία μέρα στο Μπαχρέιν.

Την ίδια ακριβώς στρατηγική είχε και η Mercedes -εκείνη με χειρότερα αποτελέσματα- και είναι προφανές ότι και οι δύο αυτές ομάδες πληρώνουν το γεγονός ότι κράτησαν μέχρι τέλους πέρσι ένα μεγάλο μέρος της προσοχής και των υποδομών τους στη μάχη των τίτλων του 2021, στερώντας τις από τον εν λευκώ σχεδιασμό του αυτοκινήτου του 2022.

Η Ferrari είχε την ακριβώς αντίθετη πολυτέλεια: έστρεψε από πολύ νωρίς πέρσι την πλήρη της προσοχή στο μονοθέσιο του 2022, και ακόμα και οι αναβαθμίσεις της μονάδας ισχύος που έκανε πέρσι το Φθινόπωρο αποσκοπούσαν κυρίως στην εξέλιξή της για το 2022. Έτσι, είχε όλο το χρόνο να καταλάβει τη νέα F1-75, να εντοπίσει ό,τι πρόβλημα εντοπιζόταν στο εργοστάσιο, να την τελειοποιήσει.

Παρόλα αυτά, χρειάστηκε και μια σοφή απόφαση από τον Ματία Μπινότο και την τεχνική ηγεσία της ομάδας: να εστιάσουν την πλήρη τους προσοχή το χειμώνα στην εις βάθος κατανόηση του νέου της μονοθεσίου, να συλλέξουν ό,τι πληροφορία μπορούσε να συλλεχθεί από τις άπειρες ρυθμίσεις της, να αντλήσουν στην επιφάνεια όση ταχύτητα μπορούσαν από αυτήν.

Αντίθετα, η RBR και η Mercedes, ειδικά η Mercedes, αποφάσισαν να βαδίζουν σε γνωστά μονοπάτια: να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια μεγάλη αεροδυναμική αναβάθμιση στο δεύτερο στάδιο των χειμερινών δοκιμών, πιθανώς πιστεύοντας ότι μέχρι τότε θα είχαν καταλάβει το νέο τους μονοθέσιο. Για τη Mercedes το ρίσκο απέτυχε παταγωδώς, ενώ για τη Red Bull εν μέρει: δημιούργησε ένα αεροδυναμικά κορυφαίο και πολύ ταχύ μονοθέσιο, αλλά με το κόστος ότι είναι ασταθές σε απόδοση και εύθραυστο σε αξιοπιστία.

Δεν είναι μόνο τα προβλήματα στο σύστημα τροφοδοσίας, που η RBR απέτυχε να εντοπίσει και να λύσει το χειμώνα. Είναι και προβλήματα με την υπερθέρμανση των φρένων (που δεν επέτρεψαν στον Φερστάπεν να απειλήσει με αξιώσεις τον Λεκλέρ στο Μπαχρέιν, τουλάχιστον μέχρι να εγκαταλείψει), αλλά και με το σύστημα διεύθυνσης και τη διαχείριση των ελαστικών.

Ο Φερστάπεν πάσχιζε με την υποστροφή και τα γλιστρήματα της RB18 τόσο στο Μπαχρέιν, όσο και στις χθεσινές δοκιμές κατάταξης της Μελβούρνης. Στις νυχτερινές συνθήκες της Τζέντα η θερμική καταπόνηση των ελαστικών ήταν μικρότερη και αυτό την ευνόησε, αλλά στην Αυστραλία διαταράχθηκε και πάλι η ισορροπία του μονοθεσίου.

Κι έπειτα, είναι και το θέμα του βάρους: ο Νιούι χρειάστηκε να ανασχεδιάσει το δάπεδο της RB18 -με το πακέτο αεροδυναμικής αναβάθμισης στο τέλος των δοκιμών του Μπαχρέιν- με τη μικρότερη δυνατή θυσία της παραγώμενης άντωσης από το δάπεδο. Αυτό εν πολλοίς συνέβαλλε στο να γίνει το μονοθέσιο κατά περίπου 7 κιλά βαρύτερο από το κατώτατο όριο βάρους - και σημαντικά βαρύτερο από τη Ferrari F1-75, κατά τον Χέλμουτ Μάρκο.

Έτσι, τώρα η RBR καλείται να βρει λύσεις για όλα τα προβλήματα: τις καταστροφικές αστοχίες στην τροφοδοσία καυσίμου, την υπερθέρμανση των φρένων, την προβληματική διαχείριση των ελαστικών -που έτσι κι αλλιώς καταπονούνται πολύ περισσότερο από τα περσινά-, την εύθραυστη ισορροπία στο στήσιμο της RB18, το αυξημένο βάρος.

Αντίθετα, η Ferrari έχει ένα μονοθέσιο που το έχει καταλάβει καλά - και το κατανοεί όλο και περισσότερο, όπως δείχνει η σταθερότητα της απόδοσής του σε όλες τις πίστες, όλες τις θερμοκρασίες και όλες τις συνθήκες. Και όπως έδειξε η ασύλληπτη άνεση με την οποία ο Σαρλ Λεκλέρ διαχειρίστηκε τα ελαστικά του στο νέο του θρίαμβο, σήμερα το πρωί στη Μελβούρνη.

Πάνω σε αυτή την τόσο δεκτική βάση, που η Scuderia την τελειοποιεί διαρκώς, οποιαδήποτε αεροδυναμική αναβάθμιση θα είναι πολύ πιο εύκολα εφαρμόσιμη, πιο εύκολα κατανοητή για να αποδώσει άμεσα. Αντίθετα, κάθε αναβάθμιση της RB18 μπορεί να αλλάζει την ισορροπία του μονοθεσίου, να περιπλέκει άλλους τομείς, να λύνει προβλήματα ή να προκαλεί άλλα.

Παρά το τεχνολογικό βάθος της ομάδας του Μίλτον Κινς, όπως και της Mercedes F1 στο Μπαράκλεϊ, ίσως οι περιορισμοί από το όριο προϋπολογισμού 140 εκατ. δολαρίων και η άρτια δομημένη κατανόηση της Ferrari να κρατά τη Scuderia διαρκώς ένα βήμα πιο μπροστά - άσχετα από αγώνες σε περιστάσεις, θερμοκρασίες και πίστες που θα ευνοούν την RB18.

https://www.sport24.gr/auto24/motorsports/formula-1-pos-i-red-bull-gkremizei-ton-ferstapen-kai-i-ferrari-anevazei-ton-lekler-stin-koryfi.9591217.html






Πολύ καλό άρθρο-(κόπια από ξένο σάιτ) που αναλύει βασικά τεχνικά θέματα.

Επιτέλους η Ferrari βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά δείχνουν όλα να λειτουργούν ρολόι.

Κυριακή του Πάσχα μετά το όργιο με τα αρνιά και τα κοψίδια, με τις σόδες ανά χείρας στις 16:00 χαλαροί στον καναπέ περιμένουμε να κάνουμε ανάσταση με την scuderia (θέλω το ένα-δύο) και οι σημαίες με τα αλόγατα να καλπάζουν στην Ίμολα. 

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #5 στις: Κυρ 24 Απρ 2022 23:05 »
Παράθεση
FORMULA 1
Formula 1, GP Εμίλια Ρομάνια: Απόλυτη κυριαρχία Φερστάπεν στο σπίτι της Ferrari, ναυάγιο για Λεκλέρ - Σάινθ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν στο Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν κυρίαρχος στην έδρα της Ferrari, στο Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια, καθώς είδε πρώτος την καρό σημαία μπροστά από Πέρεζ και Νόρις. Στην 6η θέση ο Λεκλέρ, ενώ εγκατέλειψε ο Σάινθ σε έναν καταστροφικό αγώνα για τη Scuderia.


Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε το τέλειο τριήμερο στο Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια. Μετά την pole της Παρασκευής, τη νίκη στο sprint race το Σάββατο, είδε πρώτος την καρό σημαία και στον αγώνα της Κυριακής. Ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull πήρε την δεύτερη νίκη του στον τέταρτο αγώνα της σεζόν.

Οι κόκκινοι ταύροι έκαναν το 1-2, με τον Σέρτζιο Πέρεζ να τερματίζει στην δεύτερη θέση μπροστά από τον Λάντο Νόρις, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε έξοδο του Λεκλέρ για να ανέβει στο βάθρο. Καταστροφικός αγώνας για τη Ferrari, με τον Μονεγάσκο να κατατάσσεται 6ος και τον Σάινθ να εγκαταλείπει. Στην 4η θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα του ο Τζορτζ Ράσελ, ο οποίος έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην Mercedes.

Στην κατάταξη των οδηγών, ο Μαξ Φερστάπεν με τον θρίαμβό του στην Ίμολα και τον εφιαλτικό αγώνα της Ferrari κατάφερε να μειώσει τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Σαρλ Λεκλέρ στους 27 βαθμούς.

Πού κρίθηκε η νίκη
Ο αγώνας κρίθηκε ουσιαστικά στην εκκίνηση. Με την πίστα να είναι βρεγμένη εξαιτίας της βροχής που είχε προηγηθεί άπαντες άρχισαν με ενδιάμεσα ελαστικά. Ο πρωτοπόρος Μαξ Φερστάπεν ξεκίνησε πολύ καλά, κάτι που δεν έκανε ο Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος είδε τους Σέρτζιο Πέρεζ και Λάντο Νόρις να τον προσπερνούν. Στον πρώτο γύρο εμφανίστηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας λόγω επαφής του Ρικιάρντο με τον Σάινθ, ο οποίος και εγκατέλειψε εφόσον κόλλησε στην αμμοπαγίδα.


Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας αποσύρθηκε, τα πράγματα στις δύο πρώτες θέσεις δεν μεταβλήθηκαν. Λίγο πιο πίσω ο Λεκλέρ έκανε την κίνησή του και μπόρεσε στον 7ο γύρο να περάσει τον Νόρις για την 3η θέση. Εντυπωσιακός ήταν και ο Τζορτζ Ράσελ, ο οποίος εκκίνησε 11ος, αλλά κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 5η θέση, τερματίζοντας εν τέλει 4ος.

Η πίστα στέγνωνε, η βροχή δεν ερχόταν και στον 19ο γύρο οι οδηγοί μπήκαν για σλικς ελαστικά (μέση γόμα). Ο Λεκλέρ καθυστέρησε έναν γύρο, μήπως καταφέρει να πετύχει το undercut, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα. Στα μέσα του αγώνα ο Μαξ Φερστάπεν ανέβασε ακόμη περισσότερο τον ρυθμό του, με τη διαφορά του από τον δεύτερο Πέρεζ να είναι πάνω από δέκα δευτερόλεπτα.

Η φάση του αγώνα
Από τον 50ο γύρο και μετά οι τρεις πρώτοι μπήκαν για δεύτερη φορά στα πιτς για να βάλουν μαλακή γόμα, με τον Λεκλέρ να κάνει την αρχή και να δίνει στη συνέχεια μία μίνι μάχη με τον Νόρις, προκειμένου να ανακτήσει τον 3η θέση και να επιτεθεί στον Πέρεζ.

Ο Σαρλ Λεκλέρ πλησίασε τον Μεξικανό οδηγό της Red Bull στο μισό δευτερόλεπτο επιχειρώντας να ανέβει στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, ο Μονεγάσκος υπέπεσε σε σοβαρό λάθος στον 53ο γύρο, όταν πάτησε άτσαλα πάνω σε ψηλό κερμπ, έκανε τετ-α-κε και προσέκρουσε ελαφρά στις μπαριέρες.


Στη συνέχεια μπήκε στα πιτς για αντικατάσταση του ρύγχους του με αποτέλεσμα να πέσει στην 9η θέση. Εν τέλει, ο Σαρλ Λεκλέρ τερμάτισε στην 6η θέση χάνοντας πολύτιμους πόντους.

Μας εξέπληξαν
Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη έκπληξη αυτού του τριημέρου, αλλά και του αγώνα, ήταν η επιτυχία της RBR και του Φερστάπεν να ανεβάζουν γρήγορα τη θερμοκρασία των ελαστικών (κάθε τύπου γόμας) και να τα διατηρούν μέσα στο ιδανικό θερμικό παράθυρο λειτουργίας. Αυτό άλλαξε, αυτή τη φορά, την πλάστιγγα προς την πλευρά του πρωταθλητή, ενώ μέχρι την Αυστραλία ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για την ομάδα του Μίλτον Κινς.

Ο Πέρεζ απέδειξε, παράλληλα, πόσο πολύ ταιριάζει η RB18 στο οδηγικό του στιλ, με το πρώτο 1-2 της RBR μετά από έξι χρόνια (!). Ο Λάντο Νόρις πήρε το μέγιστο από τη McLaren, καθώς πριν λίγες εβδομάδες ένα βάθρο έμοιαζε αδιανόητο, ενώ ο Τζορτζ Ράσελ κολάκευσε και πάλι τη δύστροπη και προβληματική Mercedes W13 με την 4η θέση. Σε αυτές τις καιρικές συνθήκες ήρθε στη ζωή και η Aston Martin, και ο Σεμπάστιαν Φέτελ αξιοποίησε μια απρόσμενα ανταγωνιστική AMR22 με την 8η θέση, πίσω από τον Γιούκι Τσουνόντα που έκανε ίσως τον καλύτερό του αγώνα στη F1.

Μας απογοήτευσαν
Ο Σαρλ Λεκλέρ άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σπασίματα υπό την πίεση του πρωταθλητισμού, καθώς είχε πλέον περιορίσει αρκετά τα λάθη την ημέρα του αγώνα. Την ίδια στιγμή, η Ferrari είχε το πρώτο της ατυχές τριήμερο φέτος, διαπιστώνοντας ίσως ότι πλέον η άρτια ρύθμιση της F1-75 δεν αρκεί για να κερδίσει τη RBR και ότι χρειάζεται να επισπεύσει τις πρώτες αναβαθμίσεις του cavallino.

Με κάθε θερμοκρασία και συνθήκη στην Ίμολα, η Ferrari ήταν ένα επίπεδο κάτω από τη RBR στη διαχείριση των ελαστικών - και πλέον μπαίνει και αυτή στον πόλεμο τη πυρετώδους εξέλιξης των μονοθεσίων. Ο Κάρλος Σάινθ ήταν απλά άτυχος, καθώς έπεσε θύμα του γλιστρήματος του Ρικιάρντο στην πρώτη στροφή.

Η μέγιστη απογοήτευση όμως ήρθε από τον Λιούις Χάμιλτον και τη Mercedes, που δέχθηκαν γύρο από τους περσινούς τους αντιπάλους, τον Φερστάπεν και την RBR. Αν και ακόμη πιο δύσπεπτο για τον Χάμιλτον ήταν το γεγονός ότι ο Ράσελ κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση. Μετά την καρό σημαία, ο Τότο Βολφ απολογήθηκε στον Χάμιλτον για το μονοθέσιο που η Mercedes του έδωσε στην Ίμολα. Η Haas φάνηκε επίσης προβληματική στη διαχείριση των ελαστικών, ενώ η Alpine ήταν όλο το τριήμερο μακριά από τον καλό της εαυτό.

O οδηγός της ημέρας
Το κοινό της Formula 1 ψήφισε τον νικητή Μαξ Φερστάπεν ως τον οδηγό της ημέρας. Ο Ολλανδός οδηγός έκανε μία καλή εκκίνηση, δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα και πήρε μία πολύ άνετη νίκη.

Οδηγός της ημέρας θα μπορούσε βέβαια να αναδειχθεί και ο Τζορτζ Ράσελ. Ο 24χρονος οδηγός της Mercedes, παρά τα ψεγάδια του μονοθεσίου του, κατάφερε από την 11η θέση να τερματίσει τέταρτος δίνοντας πολύ καλές μάχες. Μέχρι και το τέλος του αγώνα κράτησε πίσω του έναν πιο έμπειρο πιλότο, τον Βαλτέρι Μπότας, και έφτασε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την ομάδα του.

Τι ακολουθεί
H Formula 1 ταξιδεύει σε ακόμη μία ήπειρο και μετακομίζει στις ΗΠΑ για την πέμπτη... στροφή της σεζόν. Από τις 6 έως τις 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Grand Prix του Μαϊάμι. Πρόκειται για έναν αγώνα που άπαντες περιμένουν, καθώς η πίστα έχει μπει για πρώτη φορά στο καλεντάρι.

Εφόσον είναι ένα καινούργιο σιρκουί δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως Red Bull και Ferrari θα μεταφέρουν την μονομαχία τους στη Φλόριντα.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #6 στις: Τετ 11 Μάι 2022 10:52 »
Παράθεση
FORMULA 1

Formula 1, Μαϊάμι: Ο Φερστάπεν είχε τον τελευταίο λόγο

Κώστας Παστρίμας

Το πρώτο Grand Prix του Μαϊάμι στην ιστορία είχε για νικητή τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing. Ο Ολλανδός χρειάστηκε να δώσει μεγάλη μάχη με τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari στους τελευταίους γύρους για να φτάσει στη νίκη και να αφήσει τον Μονεγάσκο στη 2η θέση. Ο Κάρλος Σάινθ επανήλθε στις καλές εμφανίσεις και εξασφάλισε την άνοδο στο βάθρο, παίρνοντας την 3η θέση.


Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Λεκλέρ έκανε καλή εκκίνηση και διατήρησε την πρώτη θέση, ενώ πίσω του ο Φερστάπεν κατάφερε να περάσει τον Σάινθ και να πάρει αυτός τη 2η θέση από τον Ισπανό της Ferrari. Οι Πέρεζ, Μπότας και Γκασλί κράτησαν τις θέσεις τους αλλά ο Αλόνσο έκανε εξαιρετική εκκίνηση και από την 11η θέση του grid πετάχτηκε στην 7η, μπροστά από τον Λούις Χάμιλτον.

Ο Λεκλέρ στην πρωτοπορία προσπαθούσε να μείνει πάνω από 1 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Φερστάπεν για να μην κινδυνεύσει στη ζώνη DRS και τα κατάφερνε στους πρώτους γύρους, αλλά δύσκολα, αφού η διαφορά δεν ξεπερνούσε το 1,5 δευτερόλεπτο. Πιο πίσω ο Χάμιλτον κατάφερε με την ταχύτερη Mercedes να περάσει τον Αλόνσο και να πάρει εκείνος την 7η θέση, ενώ οι Νόρις και Τσουνόντα έκλειναν τη 10άδα στο πρώτο στάδιο του αγώνα.

Μάχη κορυφής
Οι δύο πρώτοι άρχισαν σιγά-σιγά να ξεφεύγουν από τους υπόλοιπους και να επικεντρώνονται στη μονομαχία τους. Ήταν μια πολύ έντονη μάχη, καθώς ο Λεκλέρ έκανε ό,τι μπορούσε για να μην τον πλησιάσει ο Φερστάπεν και ο Ολλανδός τα έδινε όλα για να μπει στο DRS. Ο ρυθμός τους ήταν άπιαστος, καθώς ο Σάινθ με την άλλη Ferrari έμενε όλο και πιο μακριά και ένιωθε την ανάσα του Πέρεζ πίσω του.

Ο Χάμιλτον στο μεταξύ κέρδισε άλλη μία θέση και περνώντας τον Γκασλί είχε ανέβει στην 6η θέση. Οι δύο Haas επίσης έδειξαν την ταχύτητά τους και πέρασαν αμφότερες τον Τσουνόντα, με τον Σουμάχερ να ανεβαίνει στη 10η θέση και τον Μάγκνουσεν στην 11η.

Η ανώτερη ταχύτητα της Red Bull Racing στις ευθείες απέδωσε όταν στον 8ο γύρο ο Φερστάπεν κατάφερε να μπει στο DRS του Λεκλέρ. Ο Ολλανδός στο τέλος της ευθείας είχε το πλεονέκτημα και κατάφερε να περάσει τον Μονεγάσκο της Ferrari, ο οποίος έδειχνε να αντιμετωπίζει προβλήματα φθοράς με τα ελαστικά του, για να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα.

Η ώρα της στρατηγικής
Με τον Φερστάπεν να φτιάχνει μια καλή διαφορά στην πρώτη θέση, το ενδιαφέρον στράφηκε στη στρατηγική των ομάδων και στις αλλαγές ελαστικών, που έμοιαζε να είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Στο μεταξύ ο Πέρεζ αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με τη μονάδα ισχύος. Το πρόβλημα αποδείχτηκε προσωρινό και έτσι ο Μεξικανός επέστρεψε σε κανονικό ρυθμό, ωστόσο είχε μείνει πλέον πολύ πίσω από τον Σάινθ.

Οι ομάδες ακολουθούσαν διαφορετικές στρατηγικές, άλλες με ένα pit stop και άλλες με δύο. ΟΙ Red Bull, Ferrari και Mercedes έδειχναν να πηγαίνουν για μία αλλαγή, όπως και ο Μπότας, ενώ McLaren, Alpine, AlphaTauri και Haas πήγαιναν για δύο.

Η Ferrari έκανε την πρώτη κίνηση, καλώντας τον Λεκλέρ στον 24ο γύρο για να αλλάξει τη μεσαία γόμα με τη σκληρή. Η Red Bull αντέδρασε άμεσα και έφερε τον Φερστάπεν για τη δική του αλλαγή ελαστικών στον επόμενο γύρο. Η στρατηγική των «Ταύρων» φάνηκε να δουλεύει καλύτερα, καθώς ο Ολλανδός επέστρεψε στην πίστα μπροστά από τον Πέρεζ και με μεγαλύτερη διαφορά από τον Λεκλέρ από αυτήν που είχε πριν από το pit stop. Οι Σάινθ και Πέρεζ μπήκαν στα pit στον ίδιο γύρο. Το Pit stop του Ισπανού της Ferrari ήταν πολύ αργό αλλά διατηρήθηκε μπροστά από τον Μεξικανό.

Μια άνετη πρωτοπορία
Μετά την ολοκλήρωση των pit stop, η διαφορά που είχε ο Φερστάπεν στην πρώτη θέση ξεπερνούσε τα 7 δευτερόλεπτα, κάτι που του εξασφάλιζε καθαρό αέρα αρκετή ασφάλεια αφού ο δεύτερος Λεκλέρ δεν έδειχνε ικανός να απειλήσει. Το ίδιο συνέβαινε και λίγο πιο πίσω, με τον Σάινθ επίσηε να μην απειλείται από τον Πέρεζ.

Οι πιο μεγάλες μάχες δίνονταν εκτός 10άδας, με τους Μάγκνουσεν, Σουμάχερ, Φέτελ και Νόρις να παλεύουν με έπαθλο τη 12η θέση. Ωστόσο, οι Ράσελ, Οκόν, Στρολ και Φέτελ δεν είχαν κάνει ακόμα στάση για αλλαγή ελαστικών.

Αυτοκίνητο Ασφαλείας
Ο αγώνας εξελισσόταν χωρίς σοβαρά συμβάντα, όταν στον 40ό γύρο ο Νόρις και ο Γκασλί είχαν επαφή, όταν ο Νόρις δεν υπολόγισε καλά στην προσπάθεια να προσπεράσει, και η McLaren του Βρετανού χτύπησε στην μπαριέρα και έμεινε ακινητοποιημένη στην πίστα. Αυτό προκάλεσε την εμφάνιση του Αυτοκινήτου Ασφαλείας και φυσικά «εξαφάνισε» τις διαφορές ανάμεσα στους οδηγούς.

Ο Πέρεζ μπήκε αμέσως στα pit και άλλαξε τα σκληρά του ελαστικά με μεσαία, ενώ οι τρεις πρώτοι, Φερστάπεν, Λεκλέρ και Σάινθ, έμειναν στην πίστα. Όλοι όσοι δεν είχαν κάνει pit stop μέχρι εκείνο το σημείο βρήκαν την ευκαιρία να σταματήσουν και να χάσουν έτσι πολύ λιγότερο χρόνο.

Έτσι, όταν ήρθε η ώρα της επανεκκίνησης, με 11 γύρους να απομένουν, η 10άδα ήταν Φερστάπεν, Λεκλέρ, Σάινθ, Πέρεζ, Μπότας, Χάμιλτον, Ράσελ, Αλόνσο, Σουμάχερ και Οκόν. Ο Αλόνσο όμως είχε πάρει ποινή 5 δευτερολέπτων για μια επαφή που είχε νωρίτερα με τον Γκασλί.

Όλα από την αρχή
Στην επανεκκίνηση ο Φερστάπεν διατήρησε την πρώτη θέση, με τον Λεκλέρ όμως να μένει κολλημένος πίσω του. Ο Σάινθ χρειάστηκε να αμυνθεί όσο πιο σκληρά μπορούσε στην επίθεση του Πέρεζ, ο οποίος με τα μεσαία ελαστικά ήταν ιδιαίτερα απειλητικός.

Για πολλούς γύρους ο Λεκλέρ βρισκόταν μέσα στο DRS του Φερστάπεν αλλά η ταχύτητα της Red Bull στην ευθεία επέτρεπε στον Ολλανδό να αμύνεται και να μένει μπροστά. Στη μάχη της 3ης θέσης ο Σάινθ με νύχια και με δόντια κρατούσε πίσω του τον Πέρεζ. Ο Μπότας έκανε ένα λάθος που επέτρεψε και στις δύο Mercedes να περάσουν, με τον Ράσελ να προσπερνά και τον Χάμιλτον για να ανέβει στην 5η θέση. Ο Αλόνσο ήταν 8ος μπροστά από τους Σουμάχερ, Οκόν και Φέτελ.

Η μάχη για τη νίκη κράτησε μέχρι το τέλος, με τον Φερστάπεν να καταφέρνει να κερδίζει τον αγώνα στο Μαϊάμι, μπροστά από τον μαχητικό Λεκλέρ. Ο Σάινθ τελικά εξασφάλισε την 3η θέση και ανέβηκε στο βάθρο, μπροστά από τον Πέρεζ. Ακολούθησαν οι Ράσελ, Χάμιλτον, Μπότας, Οκόν, Αλόνσο και Άλμπον.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Ισπανίας στην πίστα της Βαρκελώνης το 3ήμερο 20-22 Μαΐου.

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #7 στις: Κυρ 22 Μάι 2022 18:56 »
Παράθεση
FORMULA 1
Formula 1, GP Ισπανίας: Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την τρίτη του σερί νίκη, άτυχος ο Λεκλέρ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν στο GP της Ισπανίας

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο νικητής του GP της Ισπανίας, με τον οδηγό της Red Bull να βλέπει πρώτος την καρό σημαία, μπροστά από τον Πέρεζ και τον Τζορτζ Ράσελ. Άτυχος ο Λεκλέρ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στα μέσα του αγώνα.

Την τρίτη του σερί νίκη πανηγύρισε ο Μαξ Φερστάπεν. Ο οδηγός πιλότος της Red Bull αντίκρισε πρώτος την καρό σημαία στο GP της Ισπανίας εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Σαρλ Λεκλέρ στα μέσα του αγώνα. Οι κόκκινοι ταύροι έκαναν το 1-2 στην Καταλωνία, με τον Σέρτζιο Πέρεζ να τερματίζει δεύτερος. Αυτό ήταν το δεύτερο 1-2 της Red Bull φέτος.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Τζορτζ Ράσελ, ο οποίος έκανε έναν πάρα πολύ αγώνα και φυσικά επιβραβεύτηκε, ενώ 4ος τερμάτισε ο Κάρλος Σάινθ.

Στην 5η θέση ο Λούις Χάμιλτον, ο οποίος αν και είχε επαφή με τον Μάγκνουσεν στον πρώτο γύρο μπόρεσε να επανέλθει δριμύτερος δείχνοντας γι' ακόμη μία φορά τον λόγο που έχει κατακτήσει επτά φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχασε την 4η θέση έναν γύρο πριν από το φινάλε, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα.

Όσον αφορά στην βαθμολογία, ο Μαξ Φερστάπεν για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν κατάφερε να περάσει στην κορυφή. Έφτασε τους 110 πόντους και βρίσκεται πλέον στο +6 από τον Σαρλ Λεκλέρ, που δεν βαθμολογήθηκε.

Πού κρίθηκε η νίκη
Ο Σαρλ Λεκλέρ εκκίνησε πρώτος στο GP της Ισπανίας. Διατήρησε εύκολα την πρωτοπορία, παρά το γεγονός ότι ο Μαξ Φερστάπεν ξεκίνησε επίσης πολύ καλά. Ο Μονεγάσκος οδηγός δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, ενώ ο Ολλανδός οδηγός είχε έξοδο στον 9ο γύρο που τον έριξε προσωρινά στην 4η θέση και είχε επιπλέον ζητήματα με το DRS του.

Την ώρα που ο Φερστάπεν έδινε μάχη με τον Τζορτζ Ράσελ, όλα κυλούσαν... ρολόι για τον Λεκλέρ, μέχρι τον 27ο γύρο. Τότε, ξαφνικά έχασε ισχύ και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Αυτή ήταν και η στιγμή που κρίθηκε ο αγώνας. Ο Ολλανδός οδηγός μπήκε αμέσως στα πιτς, έβαλε μαλακή γόμα και μπόρεσε να κάνει το undercut στον 37ο γύρο και έτσι βρέθηκε μπροστά από τον Ράσελ και τον Πέρεζ.

Ο Μεξικάνος οδηγός της Red Bull πέρασε στην κορυφή, όταν ο Ολλανδός χρειάστηκε να μπει στα πιτς για να βάλει τη μέση γόμα. Στο 49ο γύρο ο Πέρεζ άφησε τον team-mate του να περάσει στην πρωτοπορία, με τον Φερστάπεν να έχει καλύτερο ρυθμό.

Η φάση του αγώνα
Μία από τις φάσεις του αγώνα ήταν στον 47ο γύρο. Ο Πέρεζ ήταν πρωτοπόρος, έχοντας βρεθεί μπροστά από τον Φερστέπαν, ο οποίος μπήκε στα πιτς. Τότε έλαβε εντολή από την ομάδα του να αφήσει τον team-mate του να τον περάσει, όταν τον πλησιάσει. Η απάντησή του ήταν: "Αυτό δεν είναι δίκαιο, αλλά οκ".

Πράγματι δύο γύρους αργότερα, με τον Φερστάπεν να έχει καλύτερο ρυθμό, ο Πέρεζ άφησε τον Ολλανδό να τον προσπεράσει και να κρατήσει την πρώτη θέση έως το φινάλε του αγώνα.

Μία όμορφη στιγμή διαδραματίστηκε και στον 24ο γύρο. Ο Ράσελ κράτησε προσωρινά με εκπληκτική άμυνα τον Φερστάπεν πίσω του. Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes δέχθηκε την προσπέραση στην πρώτη στροφή αλλά ανέκτησε τη 2η θέση αμέσως από την εξωτερική.

Μας εξέπληξαν
Ο Μαξ Φερστάπεν επιβεβαίωσε ξανά ότι στη μετά-πρωταθλήματος εκδοχή του είναι ακόμα καλύτερος, οπότε δεν μας εξέπληξε. Το έκανε, ωστόσο, ο Σαρλ Λεκλέρ. Ο Μονεγάσκος όχι μόνο έβγαλε από το καπέλο έναν ασύλληπτο γύρο στις κατατακτήριες για την pole position, αλλά το κυριότερο βρήκε λύσεις νωρίτερα το ίδιο πρωί για τον περιορισμό της φθοράς των ελαστικών της Ferrari. Μάλιστα, έσωσε και ένα σετ φρέσκιας μαλακής γόμας για τον αγώνα, τον οποίο έδειχνε να ελέγχει πλήρως και αλάνθαστα. Όμως, όλα έληξαν άδοξα με μια εγκατάλειψη μάλλον απρόσμενη, δεδομένου ότι η Ferrari έδειχνε αλεξίσφαιρη όλο το χειμώνα.

Η Mercedes, και οι δύο οδηγοί της, ήταν αναμφίβολα μεγάλες εκπλήξεις. Η βελτίωση της W13 την έφερε πλέον πολύ κοντά στη Ferrari, λύνοντας σε μεγάλο βαθμό πολλά προβλήματά της. Ο Τζορτζ Ράσελ πέτυχε την παρανοϊκή κίνηση να περάσει τον Φερστάπεν από την εξωτερική (!) της πρώτης στροφής, αμέσως μόλις τον πέρασε ο Ολλανδός. Και ο Λιούις Χάμιλτον, πέφτοντας στο τέλος της κατάταξης στον πρώτο γύρο, έφτασε μέχρι την 4η θέση (που του στέρησε μόνο ένα μηχανικό πρόβλημα στο τέλος), δίνοντας -με την απόδοση ενός επτάκις πρωταθλητή- σίγουρα κάποιες απαντήσεις.

Μας απογοήτευσαν
Ο Μαξ Φερστάπεν, αλλά όχι από την οδηγική-αγωνιστική του πλευρά. Με τα λόγια του στην ομάδα που του έχει δώσει το ταχύτερο μονοθέσιο ότι "δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα DRS που να δουλεύει", κατεβάζοντας μαζί όλο το συντακτικό της γαλλικής. Είναι, αυτός, ένας τομέας που απομένει ακόμα να γίνει πρωταθλητής.

Ο Κάρλος Σάινθ, επίσης, φαντάζει απογοητευτικός απέναντι στον Λεκλέρ. Δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό του Μονεγάσκου ούτε στην πατρίδα του, και έκανε ένα ακόμα λάθος. Αλλά, προς υπεράσπιση του Ισπανού, το ίδιο λάθος στο ίδιο ακριβώς σημείο έκανε και ο Φερστάπεν, ενώ επίσης πασχίζει από το Φεβρουάριο να φέρει τη νευρική ουρά της Ferrari F1-75 στα μέτρα του, την ώρα που το μονοθέσιο ταιριάζει σαν γάντι στο στιλ του Λεκλέρ. Ο Κάρλος δεν ξέχασε να οδηγεί.

Μεγάλη απογοήτευση του τριημέρου ήταν και η Aston Martin, που όχι μόνο αντέγραψε την RB18 αλλά και έγινε ουραγός σπαταλώντας το ταλέντο του Σεμπάστιαν Φέτελ, αλλά και εν μέρει και η Alpine που έμεινε ακόμα πιο πίσω αναβαθμίζοντας την Α522 που αναμφίβολα δεν είναι αντάξια του Φερνάντο Αλόνσο.

Ο οδηγός της ημέρας
Το κοινό ψήφισε τον Λούις Χάμιλτον ως τον οδηγό της ημέρας. Μία επιλογή απολύτως δίκαιη. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στον πρώτο γύρο είχε επαφή με τον Κέβιν Μάγκνουσεν και αναγκάστηκε να μπει στα πιτς. Επέστρεψε ουραγός και πρότεινε από την ομάδα του να εγκαταλείψει για να διαφυλάξει τον κινητήρα του.


Ωστόσο, η Mercedes δεν έδωσε το οκ, εφόσον πίστευε ότι κάτι μπορεί να πάρει από το Grand Prix, πράγμα που έγινε. Ο Χάμιλτον "κατάπινε" τους αντιπάλους του και σκαρφάλωσε μέχρι την 4η θέση δίνοντας ωραίες μάχες. Ένα γύρο πριν από το φινάλε αντιμετώπισε πρόβλημα και επέτρεψε στον Σάινθ να τον προσπεράσει. Εν πάσει περιπτώσει έδειξε στόφα πρωταθλητή.

Τι ακολουθεί
Περιθώρια ξεκούρασης δεν υπάρχουν. Το πρωτάθλημα της Formula 1 ταξιδεύει στο Μονακό για ένα ιστορικό Grand Prix, με τη μάχη της Ferrari με την Red Bull και των Λεκλέρ - Φερστάπεν να μεταφέρεται στο στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου.

Πρόκειται για την πατρίδα του οδηγού της Scuderia, όμως τον ακολουθεί... κατάρα, την οποία θέλει να σπάσει. Ο αγώνας του Μονακό ξεκινάει στις 27 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 29.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #8 στις: Τετ 25 Μάι 2022 15:45 »
F1 tech: Τουρμπίνες, καύσιμα και θεωρίες συνομωσίας

https://www.newsauto.gr/formula1-3/f1-tech-tourmpines-kafsima-ke-theories-sinomosias/

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #9 στις: Δευ 30 Μάι 2022 00:45 »
Παράθεση
FORMULA 1

Formula 1, Μονακό: Νικητής ο Πέρεζ μετά την γκάφα της Ferrari

Κώστας Παστρίμας


O Σέρχιο Πέρεζ πήρε μια ανέλπιστη νίκη σε ένα χαοτικό αγώνα, ο Λεκλέρ τερμάτισε 4ος.

Το GP Μονακό του 2022 ήταν ένας επεισοδιακός αγώνας, ο οποίος είχε τόσες διακοπές και καθυστερήσεις που ολοκληρώθηκε λόγω λήξης χρόνου και χωρίς να γίνουν όλοι οι προβλεπόμενοι γύροι. Ο Σέρχιο Πέρεζ ήταν ο μεγάλος νικητής του αγώνα, εκμεταλλευόμενος την πολύ καλή στρατηγική της Red Bull Racing. Ο Κάρλος Σάινθ ήταν δεύτερος και ο Μαξ Φερστάπεν ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ένα λάθος της Ferrari κόστισε ακριβά στον Σαρλ Λεκλέρ, που παρότι ξεκίνησε από την pole position τερμάτισε τελικά στην 4η θέση.

Εκκίνηση
Η βροχή που ξεκίνησε να πέφτει στο Μόντε Κάρλο λίγο πριν από την έναρξη έφερε φρενίτιδα στο γκριντ και οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να καθυστερήσουν την εκκίνηση του αγώνα για να δώσουν στις ομάδες τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τα κατάλληλα ελαστικά για τις συνθήκες. Αυτό όμως ήταν από μόνο του ένας γρίφος, καθώς δεν δεν είχε βρέξει καθόλου μέχρι στιγμής όλο το 3ήμερο και τα διαθέσιμα στοιχεία ήταν ελάχιστα, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε ότι η άσφαλτος στη διαδρομή είναι καινούρια.


Τελικά, ύστερα από μια 16λεπτη καθυστέρηση, ο γρίφος λύθηκε και τα μονοθέσια ξεκίνησαν το γύρο σχηματισμού πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, έχοντας τα ελαστικά για βροχή (μπλε), όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Η βροχή όμως συνέχισε να δυναμώνει και μέσα στα επόμενα λεπτά μετατράπηκε σε καταιγίδα και έτσι οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να βγάλουν τις κόκκινες σημαίες και να διακόψουν τον αγώνα, προτού καν ξεκινήσει επίσημα.

Εκκίνηση Νο 2
Πέρασε περίπου μία ώρα μέχρι οι συνθήκες να βελτιωθούν και τα μονοθέσια να επιστρέψουν στην πίστα, Όπως και την πρώτη φορά, μπροστά πήγαινε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πίσω ακολουθούσαν οι οδηγοί, με τη σειρά στην οποία κατατάχθηκαν το Σάββατο. Λόγω του ενός έξτρα γύρου σχηματισμού, η διάρκεια του αγώνα μειώθηκε από 78 σε 77 γύρους.

Και τα 20 μονοθέσια είχαν τα ελαστικά για βροχή. Ακόμα και πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας δεν έλειψαν τα συμβάντα, με τους Λατίφι και Στρολ να χάνουν τον έλεγχο και να πέφτουν, με μικρή ταχύτητα, στις μπαριέρες. Και οι δύο όμως κατάφεραν να συνεχίσουν και να επιστρέψουν στα pit.

Η εκκίνηση δόθηκε εν κινήσει, όταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε από την πίστα, και όλοι διατήρησαν τις θέσεις τους στην πολύ γλιστερή πίστα. Ο Λεκλέρ διατήρησε την πρωτοπορία, μπροστά από τον Σάινθ και τις δύο Red Bull των Πέρεζ και Φερστάπεν.


Καθώς η βροχή είχε σταματήσει, το ερώτημα ήταν πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να βγουν τα βρόχινα ελαστικά και να μπουν τα ενδιάμεσα. Στο μεταξύ, ο Λεκλέρ προσπαθούσε να φτιάξει όσο μπορούσε μεγαλύτερη διαφορά από τον Σάινθ, ο οποίος δεν ένιωθε ουσιαστική απειλή από τις Red Bull. Ο Φερστάπεν έδειχνε να είναι ταχύτερος από τον Πέρεζ αλλά ήταν αδύνατο να περάσει.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ μπήκε για να αλλάξει τα βρόχινα σε ενδιάμεσα στον 7ο γύρο, κάτι που είχαν κάνει από πολύ νωρίτερα οι Γκασλί και Λατίφι. Δεν ήταν όμως ταχύτεροι από τον Λεκλέρ στην πρώτη θέση και έτσι οι πρωτοπόροι δεν έκαναν ακόμα την κίνησή τους. Με την πίστα να στεγνώνει γρήγορα, άρχισε να εμφανίζεται το ενδεχόμενο η αλλαγή να μη γίνει από τα βρόχινα στα ενδιάμεσα αλλά απευθείας στα σλικ.


Όσο περνούσαν οι γύροι, η πίστα στέγνωνε και όσοι είχαν ενδιάμεσα άρχιζαν να κινούνται σαφώς ταχύτερα από εκείνους με τα βρόχινα ελαστικά. Το ερώτημα όμως για το ποια είναι η βέλτιστη στρατηγική παρέμενε. Η Red Bull έκανε την πρώτη κίνηση και κάλεσε τον Σέρχιο Πέρεζ στα pit για να του βάλει βρόχινα ελαστικά στον 16ο γύρο. Στη Ferrari αντέδρασαν δύο γύρους αργότερα και έβαλαν τον Λεκλέρ για ενδιάμεσα, αλλά στο μεταξύ ο Πέρεζ είχε προλάβει να κάνει δύο γρήγορους γύρους και έτσι ο Μονεγάσκος επέστρεψε στην πίστα πίσω από τον Μεξικανό.

Red Bull-Ferrari, σημειώσατε 1
Ο Σάινθ όμως έμεινε στην πίστα, με προφανή στόχο να μη βάλει καθόλου ενδιάμεσα και να πάει απευθείας στα σλικ. Ήταν το σημείο του αγώνα που τα σλικ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις πιο πίσω θέσεις, με κάποιους από τους οδηγούς να παίρνουν το ρίσκο.


Στη Ferrari αποφάσισαν να κινηθούν πιο επιθετικά και κάλεσαν και τους δύο οδηγούς στον ίδιο γύρο για να βάλουν ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή του Λεκλέρ, που αναγκάστηκε να κάνει δύο pit stop μέσα σε λίγους γύρους και επιπλέον βρέθηκε πίσω από τον Σάινθ. Ήταν ένα τραγικό λάθος στην επικοινωνία, γιατί αρχικά ο Λεκλέρ έλαβε εντολή να μπει στα pit και μετά πήρε άλλη εντολή να μείνει έξω, η οποία όμως ήρθε καθυστερημένα, όταν ο Μονεγάσκος είχε ήδη μπει στην είσοδο των pit.

Στον επόμενο γύρο μπήκαν και οι οδηγοί της Red Bull Racing για να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ο χρονισμός των «ταύρων» ήταν σαφώς καλύτερος, καθώς όταν όλος αυτός ο χαμός ολοκληρώθηκε ο Πέρεζ ήταν πρώτος, ο Σάινθ δεύτερος, ο Φερστάπεν 3ος και ο Λεκλέρ ακολουθούσε στην 4η θέση. Ο Ράσελ είχε ανέβει 5ος, μπροστά από τον Νόρις και ακολουθούσαν οι Αλόνσο, Χάμιλτον, Οκόν, Μπότας και Φέτελ.

Κόκκινη σημαια
Με τις συνθήκες στην πίστα να σταθεροποιούνται, ο αγώνας άρχισε να παίρνει τη συνηθισμένη μορφή των grand prix του Μονακό. Τα μονοθέσια κινούνταν σε παράταξη, χωρίς να μπορούν να προσπεράσουν και απλώς περίμεναν να υπάρξει ένα συμβάν που θα άλλαζε την κατάσταση.


Μια και μιλάμε για Μονακό, το συμβάν δεν άργησε να έρθει. Ο Μικ Σουμάχερ έχασε τον έλεγχο της Haas στο σικέιν της Πισίνας και έπεσε με δύναμη στις μπαριέρες, σε ένα θεαματικό ατύχημα στο οποίο το μονοθέσιο του Γερμανού κόπηκε στα δύο. Ο Σουμάχερ πάντως βγήκε από αυτό φαινομενικά άθικτος. Όπως ήταν φυσικό, το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του για να καθαριστεί η πίστα και να επισκευαστούν οι μπαριέρες.


Η ζημιά στις μπαριέρες όμως ήταν τόσο μεγάλη που οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να διακόψουν τον αγώνα με κόκκινη σημαία. Έτσι, όλα τα μονοθέσια επέστρεψαν για δεύτερη φορά στο pit lane, περιμένοντας την επανεκκίνηση. Ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν, δικαιολογημένα, πολύ θυμωμένος από το λάθος της ομάδας του, που τον έριξε στην 4η θέση, σε έναν αγώνα που έδειχνε ικανός να κερδίσει.

Εκκίνηση Νο 3
Για τρίτη φορά σε αυτόν τον αγώνα τα μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας για άλλη μία εκκίνηση εν κινήσει. Οι πρωτοπόροι ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές με τα ελαστικά τους, με τις Red Bull να επιλέγουν τη μεσαία γόμα και τις Ferrari να μένουν με τη σκληρή γόμα που είχαν πριν από τη διακοπή.

Η επανεκκίνηση δεν είχε συμβάντα και όλοι διατήρησαν τις θέσεις τους. Με την πίστα να είναι πλέον σχεδόν στεγνή, δεν αναμένονταν άλλα προσπεράσματα και η κατάταξη έμενε σταθερή, με τους Πέρεζ, Σάινθ, Φερστάπεν και Λεκλέρ στις πρώτες θέσεις και τους Ράσελ, Νόρις, Αλόνσο, Χάμιλτον, Οκόν και Μπότας να ακολουθούν.

Τέλος χρόνου
Με όλες τις διακοπές και τις καθυστερήσεις, ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ύστερα από 77 γύρους αλλά όταν συμπληρώθηκε ο διαθέσιμος χρόνος που προβλέπουν οι κανονισμοί, δηλαδή δύο ώρες μετά την εκκίνηση, που δόθηκε επίσημα μετά την πρώτη διακοπή. Καθώς όμως συμπληρώθηκε το 75% του αγώνα (64 γύροι), οι οδηγοί πήραν ολόκληρους τους βαθμούς.


Το μόνο ενδιαφέρον στους τελευταίους γύρους ήταν ποιος θα έκανε την προσπάθεια να πάρει τον έναν επιπλέον βαθμό που έδινε ο ταχύτερος γύρος. Αυτό το κατάφερε ο Λάντο Νόρις, που είχε την ευκαιρία να μπει στα pit και να βάλει φρέσκα ελαστικά χωρίς να χάσει τη θέση του.

Στο τέλος ο Σάινθ προσπάθησε να ασκήσει πίεση στον Πέρεζ, που αντιμετώπιζε προβλήματα με τα ελαστικά του, μένοντας κολλημένος πίσω από τη Red Bull για αρκετούς γύρους. Αυτό έφερε και τους Φερστάπεν και Λεκλέρ κοντά τους, με άλλο ένα «τρενάκι» να σχηματίζεται στην πρωτοπορία του αγώνα. Δεν είχαμε προσπεράσματα όμως.

Έτσι, ο Σέρχιο Πέρεζ πήρε στο GP Μονακό μια νίκη που μάλλον δεν περίμενε, με τον Κάρλος Σάινθ να τερματίζει στη 2η θέση και τον Μαξ Φερστάπεν να παίρνει την 3η θέση. Ο σίγουρα απογοητευμένος Λεκλέρ ήταν 4ος και ακολούθησαν οι Τζορτζ Ράσελ, Λάντο Νόρις, Φερνάντο Αλόνσο, Λούις Χάμιλτον, Βάλτερι Μπότας και Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο Οκόν τερμάτισε 9ος στην πίστα αλλά είχε ποινή 5 δευτερολέπτων και έπεσε εκτός 10άδας στην τελική κατάταξη.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Αζερμπαϊτζάν το 3ήμερο 10-12 Ιουνίου.

από Gazzetta.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #10 στις: Δευ 30 Μάι 2022 01:15 »
Αυτοκτονία. Τραγικοί απλά.


Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #11 στις: Πεμ 02 Ιούν 2022 22:44 »
Ρε Χάμιλτον τι μαλακίες άρχισες να λες;  Τι οπαδός της Φεραρι και υποστηρίζω τον Λεκλερ;

Αϊ σοβαρέψου!
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #12 στις: Πεμ 02 Ιούν 2022 22:58 »
Ρε Χάμιλτον τι μαλακίες άρχισες να λες;  Τι οπαδός της Φεραρι και υποστηρίζω τον Λεκλερ;

Αϊ σοβαρέψου!


Και πέρυσι τα έλεγε πιο ήπια
 https://scuderiafans.com/lewis-hamilton-admits-driving-for-ferrari-is-a-dream-for-everyone-a-goal-to-be-achieved/

Έχει άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο με την Μερσέντες κοιτάει μάλλον να το σπάσει, το κλίμα στην ομάδα του δεν είναι καλό, τα χρόνια του χτυπάνε καμπανάκι πλέον, στόχος του (όσο προλαβαίνει ακόμα) είναι να πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα για να γίνεις ο πρώτος των πρώτων. Φέτος πέταξε το πουλάκι.


Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #13 στις: Σαβ 04 Ιούν 2022 00:15 »
Και να πάει στη Φεραρι 2ος οδηγός θα είναι. Πρωτάθλημα δεν βλέπει.
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #14 στις: Παρ 10 Ιούν 2022 14:02 »
Έχει αυτό το ΣΚ Formula;
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #15 στις: Παρ 10 Ιούν 2022 22:15 »

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #16 στις: Σαβ 11 Ιούν 2022 02:24 »
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #17 στις: Δευ 13 Ιούν 2022 01:57 »
Παράθεση
FORMULA 1
Formula 1, GP Μπακού: Ο Φερστάπεν ξανά στην κορυφή, φιάσκο για Λεκλέρ και Ferrari
ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου, μπροστά από τον Σέρτζιο Πέρεζ και τον Τζορτζ Ράσελ. Φιάσκο για την Ferrari, καθώς ο Σαρλ Λεκλέρ και ο Κάρλος Σάινθ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με μηχανικό πρόβλημα.

Ο Μαξ Φερστάπεν είδε πρώτος την καρό σημαία στο GP του Μπακού και έτσι πήρε την πέμπτη του νίκη τη φετινή σεζόν. Η Red Bull έκανε το 1-2, με τον Σέρτζιο Πέρεζ να τερματίζει δεύτερος και τον Τζορτζ Ράσελ να ανεβαίνει ξανά στο βάθρο.

Φιάσκο για την Ferrari, με τον Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος προπορευόταν, να εγκαταλείπει, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Κάρλος Σάινθ. Στην 4η θέση ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος είχε εκκινήσει 7ος.

Κάπως έτσι στην κατάταξη των οδηγών, ο Μονεγάσκος της Ferrari έπεσε στην τρίτη θέση, με τον Φερστάπεν και τον Πέρεζ να προπορεύονται.

Πού κρίθηκε η νίκη
Η στιγμή που έκρινε τον αγώνα ήταν η εγκατάλειψη του Λεκλέρ στον 20ο γύρο. Καπνός άρχισε να προβάλλει πίσω από το μονοθέσιο του Μονεγάσκου και έτσι χρειάστηκε να αποσυρθεί. Κάπως έτσι ο Μαξ Φερστάπεν πέρασε στην κορυφή, με τον Πέρεζ να ακολουθεί. Με αυτή την εξέλιξη δεν μάθαμε ποτέ, εάν η στρατηγική της Ferrari με το πιτ-στοπ στο Virtual Safety Car θα απέδιδε ή αν θα είχαμε προσπέραση κάποιας Red Bull πριν απ' το φινάλε, είτε καθαρά, είτε μέσα από αλλαγή ελαστικών της Ferrari.


Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Σέρτζιο Πέρεζ έκανε αποφασιστική εκκίνηση στο GP του Μπακού. Ξεκίνησε καλύτερα από τον poleman Σαρλ Λεκλέρ, τον οποίο πέρασε στην πρώτη στροφή, με τον Μονεγάσκο οδηγό μάλιστα να έχει και ένα μπλοκάρισμα. Ο Μεξικανός άνοιξε σε μία ασφαλή διαφορά, με τον τρίτο Φερστάπεν να πιέζει τον πρώτο οδηγό της Ferrari.

Στον 9ο γύρο ο Σάινθ αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας έβαλε τον Λεκλέρ στα πιτς, με το οποίο προσπάθησε το undercut. Στον 14ο γύρο ο Φερστάπεν πέρασε τον Πέρεζ, πριν να χάσουν και οι δύο τις θέσεις τους από τον Λεκλέρ στον 19ο γύρο, όταν άλλαξαν σε σκληρά ελαστικά.

Η φάση του αγώνα
Η φάση του αγώνα εκτυλίχθηκε στον 14ο γύρο. Ο Σέρτζιο Πέρεζ προπορευόταν, με τον Μαξ Φερστάπεν που ακολουθούσε να έχει καλύτερο ρυθμό. Στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού στο Μπακού, ο Ολλανδός προσπέρασε τον Μεξικανό, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Η εντολή της Red Bull προς τον Πέρεζ ήταν ξεκάθαρη. "Μην μονομαχήσετε". Ο Μεξικανός υπάκουσε, καθώς δεν ήθελε να ρισκάρει την στρατηγική της ομάδας. Μετά των πιτ στοπ των δύο, ο Λεκλέρ βρέθηκε πρώτος, τουλάχιστον μέχρι την εγκατάλειψή του.

Η εξέλιξη ευνόησε τον Φερστάπεν, ο οποίος πλέον στην κορυφή, είχε απόσταση ασφαλείας από τον Πέρεζ. Στο Virtual Safety Car στον 34ο γύρο εξαιτίας απόσυρσης του Μάγκνουσεν, ο Ολλανδός έβαλε νέα φρέσκα σκληρά ελαστικά, προκειμένου να πάει με το κεφάλι του... ήσυχο, έως το φινάλε.

Μας εξέπληξαν
Λένε ότι είναι πιο δύσκολο για έναν οδηγό σε αυτό το επίπεδο να κινηθεί αργά από ό,τι γρήγορα, αλλά ο Μαξ Φερστάπεν ήταν αλάνθαστος. Αυτό που εξέπληξε πιο πολύ με τον Ολλανδό είναι ότι κατάφερε να αναστρέψει από χθες μέχρι σήμερα το πρωί την υστέρηση που είχε από τον Σέρτζιο Πέρεζ από πλευράς ρυθμίσεων και απόλυτης ταχύτητας. Ίσως εξαρχής ο προσανατολισμός του να ήταν για ρυθμίσεις αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, πήρε επάξια την πρώτη του νίκη στο Μπακού που η ατυχία του στέρησε πέρσι.

Αν κάτι καλό μπορεί να βγει από το ναυάγιο της Ferrari στην αζέρικη πρωτεύουσα είναι ότι έδειξε καλά στρατηγικά αντανακλαστικά καλώντας τον Λεκλέρ στα πιτς για αλλαγή ελαστικών στο εικονικό όχημα ασφαλείας του Σάινθ. Δεν δίστασε να αλλάξει τη στρατηγική της, και έδειξε να έχει αυτή τη φορά την ταχύτητα και τη διαχείριση ελαστικών για να ανταγωνιστεί στα ίσα τη RBR. Αλλά για να τερματίσεις πρώτος πρέπει πρώτα να τερματίσεις, όπως είχε πει κάποτε ο Ρον Ντένις.
Σπουδαίοι ήταν και οι γερόλυκοι πολυπρωταθλητές. Ο Χάμιλτον που ανελίχθηκε ως την 4η θέση ενώ πόναγε αφόρητα από τις αναπηδήσεις πριν τα μισά του αγώνα, ο Φέτελ που πήρε μια 6η θέση από μια άθλια σε απόδοση Aston Martin, και ο Αλόνσο που κατάφερε να κρατήσει στο τέλος πίσω του τις McLaren παρότι είχε πιο σκληρά και πολύ πιο φθαρμένα ελαστικά.

Μας απογοήτευσαν
Η Ferrari, που είδε τέσσερα μονοθέσια με τις μονάδες ισχύος της σήμερα να εγκαταλείπουν (μαζί με την Alfa Romeo του Τσόου και την Haas του Μάγκνουσεν). Από εκεί που το πρόβλημα της αξιοπιστίας στην αρχή της χρονιάς ήταν της RBR, τώρα είναι της Ferrari.

Το θέμα ξαφνικά σοβάρεψε, και η Scuderia καλείται να το λύσει αν δεν θέλει να χάσει αυτό το πρωτάθλημα από το καλοκαίρι. Αντίστοιχα, ο Σάινθ εξακολουθεί να μην βρίσκει λύσεις για το γρίφο της ρύθμισης της F1-75 στα μέτρα του. Ο κόκκινοι είναι στριμωγμένοι.

Η Mercedes ακόμη δεν έχει καταφέρει, αντίστοιχα, να βγάλει στην επιφάνεια την ταχύτητα της W13 και παραμένει ξεκάθαρα τρίτη ομάδα και μακριά από τις RBR και Ferrari, η McLaren απέτυχε να αξιοποιήσει τη δυναμική της στο Μπακού, ενώ μακριά από τον καλό τους εαυτό ήταν αυτό το τριήμερο ο Βάλτερι Μπότας και ο Κέβιν Μάγκνουσεν.

Ο οδηγός της ημέρας
Οδηγός της ημέρας ψηφίστηκε από το κοινό της Formula 1, ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός οδηγός πήρε ό,τι καλύτερο μπορούσε από το μονοθέσιό του και πάλεψε με το porpoising. Εκκίνησε στην 7η θέση, όμως μπόρεσε να τερματίσει στην 4η θέση, μπροστά από τους Γκασλί, Φέτελ και Αλόνσο. Έδωσε μάχη με τον Γκασλί και άντεξε τον πόνο.

Ήταν ένα θετικό Σαββατοκύριακο για τη Mercedes, όπως εξελίχθηκε. Παρ' ότι παραμένει η τρίτη ομάδα στο grid, με εμφανή προβλήματα εκμεταλλεύτηκε τις εγκαταλείψεις της Ferrari, έβαλε οδηγό της στο βάθρο, τον Τζορτζ Ράσελ και κατάφερε να πανηγυρίσει το 3-4.

Τι ακολουθεί
H Formula 1 ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την 9η στροφή του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, το επόμενο Grand Prix θα διεξαχθεί στον Καναδά και έτσι μετά από Μονακό και Αζερμπαϊτζάν δεν θα έχουμε αγώνα πόλης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Grand Prix, με τον "τοίχο των πρωταθλητών", όπως ονομάζεται ο τοίχος μετά την τελευταία στροφή να ξεχωρίζει. Το τριήμερο ξεκινάει στις 17 Ιουνίου με τις ελεύθερες δοκιμές και ολοκληρώνεται στις 19 με τον αγώνα να διεξάγεται στις 21:00.

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #18 στις: Δευ 13 Ιούν 2022 14:48 »
Αυτό που έκανε ο Χάμιλτον (που δεν του είχα ποτέ καμία συμπάθεια) εχθές ήταν άθλος. Δεν φτάνει η καταπόνηση και τα τόσα g πoυ δέχονται επί μιάμιση ώρα, να έχεις και αυτό εδώ το βάσανο είναι απίστευτο που κατάφερε να βγει 4ος από την 7η θέση. Άθλος πραγματικά.

&t=8s




Κρίσιμος ο επόμενος αγώνας κολλητά το βράδυ της Κυριακής στον Καναδά, αν έχει πάλι θέμα η Ferrari τα όνειρα για τίτλο θα μείνουν όνειρα, η ψαλίδα με την απέναντι μεριά δεν θα κλείνει με τίποτα. Ενδιαφέρον θα έχει αν διορθωθεί αυτό το θέμα στο μονοθέσιο του Χάμιλτον, θα μπει σφήνα και η Mercedes μιας και o Russel κάνει και αυτός πολύ καλές επιδόσεις φέτος, θα μπουν πολύ δυνατά και αυτοί στους ευρωπαϊκούς αγώνες του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου που είναι οι πιο ενδιαφέροντες. Το βελάκι αυτή την στιγμή δείχνει red bull. Θα σηκωθεί σούζα το άλογο ή θα μείνει μουλάρι; Ίδωμεν.

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #19 στις: Δευ 13 Ιούν 2022 17:38 »
Γιατί συμβαινει αυτό με το propoιsing;
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #20 στις: Δευ 13 Ιούν 2022 18:01 »
Γιατί συμβαινει αυτό με το propoιsing;

Το φαινόμενο «porpoising» επέστρεψε στην Formula 1, προκαλώντας πονοκέφαλο σε ομάδες και οδηγούς


Το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «porpoising», έκανε την εμφάνιση του εκ νέου στην Formula 1 μετά από 40 χρόνια στο πρώτο τέστ στην Βαρκελώνη, καθώς τα μονοθέσια της νέας γενιάς χρησιμοποιούν το ground effect για την παραγωγή κάθετης δύναμης.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε το πρώτο χειμερινό τεστ της Formula 1 για το 2022 στην πίστα της Βαρκελώνης. Μετά από συνολικά τρεις ημέρες δοκιμών, οι ομάδες συμπλήρωσαν συνολικά περισσότερους από 3.000 γύρους (για την ακρίβεια 3.103), με στόχο να καταφέρουν να γνωρίσουν καλύτερα τα νέα τους μονοθέσια, συλλέγοντας παράλληλα πολύτιμα δεδομένα με την εκκίνηση του πρωταθλήματος να πλησιάζει (18-20 Μαρτίου Γκραν Πρι Μπαχρέιν).

Τα νέα μονοθέσια αποδείχθηκαν αξιόπιστα αν αναλογιστούμε τους γύρους που συμπλήρωσαν, παρολαυτά σε όλα προέκυψε το φαινόμενο του «porpoising», το οποίο έβαλε σε νέες μπελάδες όλες τις ομάδες του φετινού grid.


Που οφείλεται το «porpoising»;
Το φαινομένο «porpoising» στην ελληνική ορολογία “δελφινισμός” (επειδή το ρύγχος πάει πάνω κάτω σαν δελφίνι) είναι αεροδυναμικής φύσεως. Στην ουσία πρόκειται για την βίαιη αναπήδηση των μονοθεσίων στις υψηλές ταχύτητες. Με απλά λόγια ο πιλότος νιώθει σαν να περνά με το μονοθέσιο του από συνεχόμενες ανωμαλίες. Οι ομάδες παρά τις προσομοιώσεις που είχαν πραγματοποίησει δεν κατάφεραν να προβλέψουν πως το φαινόμενο αυτό θα είναι τόσο έντονο στις δοκιμές της Βαρκελώνης. Ένας παράγοντας αποτελεί το γεγονός πως η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να προσομοιώσουν οι αεροδυναμικές σήραγγες είναι μέχρι 50 μ./δλ. δηλαδή 180 χλμ./ώρα., ενώ το φαινόμενο παρουσιάζεται ουσιαστικά μετά τα 260-280 χλμ./ώρα, ενώ και οι προσομοιώσεις του CFD που είχαν γίνει στα εργοστάσια των ομάδων, δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα όπως είπαμε παρατηρείται στις υψηλές ταχύτητες. H κάθετη δύναμη που παράγεται από το πάτωμα του μονοθεσίου το σπρώχνει προς το έδαφος λόγω της μεγαλύτερης και ταχύτερης ροής που έχει ο αέρας. Όταν το πάτωμα πλησιάσει ή ακουμπήσει το έδαφος, δημιουργείται αποκόλληση της ροής αέρα ή το λεγόμενο «stalling». Καθώς συμβαίνει αυτό η αεροδυναμικά παραγόμενη κάθετη δύναμη μειώνεται απότομα και αυτόματα όλο το μονοθέσιο κινείται προς τα πάνω, ταυτόχρονα λόγω του ground effect το πάτωμα παράγει κάθετη δύναμη σπρώχνοντας το μονοθέσιο προς τα κάτω και πάλι, δημιουργώντας έναν κύκλο ταλαντώσεων όπως είδαμε στο παραπάνω βίντεο με το μονοθέσιο της Ferrari.


Η λύση στο πρόβλημα
Με το πρόβλημα να εμφανίζεται σε όλες τις ομάδες στη Βαρκελώνη, παρατηρήσαμε και κάποιες λύσεις από τους μηχανικούς οι οποίες ήταν προσωρινές. Κάποιες από τις ομάδες, άνοιξαν οπές στο δάπεδο των μονοθεσίων ώστε να φεύγει ο αέρας και να μην κολλά το μονοθέσιο στο έδαφος, ενώ σκληραίνοντας τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων και αυξάνοντας την απόσταση από το έδαφος έως και 20 με 30 χλστ. προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το «porpoising».

Ωστόσο, όλες αυτές οι λύσεις κοστίζουν σε απόδοση και φυσικά σε χρόνο. Οι περσινές πολύπλοκες αναρτήσεις με τα εξειδικευμένα υδραυλικά συστήματα που είχαν τα μονοθέσια μέχρι και το 2021 θα μπορούσαν να είναι η λύση του προβλήματος, όμως έχουν απαγορευτεί από τους φετινούς κανονισμούς. Το σίγουρο είναι πως όποια ομάδα καταφέρει και βρει την λύση στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «porpoising», θα έχει και το πλεονέκτημα στον πρώτο αγώνα της χρονιας.

https://www.4troxoi.gr/agones/formula-1/formula1-porpoising/









Και ένα πάλι σχετικό με εύθυμο τίτλο:

F1: Η πιο ακριβή δίαιτα στον κόσμο κοστίζει 240.000 ευρώ ανά κιλό

Παρότι η Red Bull RB18 αποδείχθηκε πρωταγωνίστρια στη φετινή F1, έχει μία «αχίλλειο πτέρνα»: το αυξημένο της βάρος. Και τώρα, όπως υπολογίζει η ομάδα, κάθε χαμένο κιλό θα της στοιχίσει περίπου 200 χιλιάδες λίρες.

Σε αυτή την αναμφίβολα η πιο δαπανηρή δίαιτα της ιστορίας, η ομάδα του Μίλτον Κινς φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο GP της Ίμολα το Πάσχα, αμέσως μετά από το GP Αυστραλίας αυτού του τριημέρου (8-10 Απριλίου), μια βαρέως αναβαθμισμένη έκδοση της RB18 που φιλοδοξεί ότι θα είναι κατά 8 κιλά ελαφρύτερη.

Κάτι που μεταφράζεται σε κόστος περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Παρότι το κόστος αυτό δεν φαντάζει αστρονομικό για μία από τις πιο εύπορες ομάδες της Formula 1, είναι σημαντικό στο πλαίσιο του φετινού ορίου 140 εκατ. δολαρίων (128,3 εκατ. ευρώ) που έχει επιβάλλει το σπορ στον προϋπολογισμό κάθε ομάδας.

Ο σύμβουλος της ομάδας, Δρ. Χέλμουτ Μάρκο, επιβεβαίωσε ότι αυτό το απρόσμενο πρόβλημα περιπλέκει λίγο το θέμα του προϋπολογισμού της RBR.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η RB18 είναι 10 κιλά βαρύτερη από το ελάχιστο όριο βάρους 798 κιλών των φετινών μονοθεσίων. Το αυξημένο βάρος προέκυψε από τις λύσεις που εφάρμοσε ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Adrian Newey, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των αναπηδήσεων στις ευθείες (porpoising). Το έλυσε με επιτυχία, σε αντίθεση με τη Mercedes, αλλά με κόστος σε κιλά.

Συγκεκριμένα, ο Newey αύξησε την ακαμψία του δαπέδου για να αντιμετωπίσει τις αναπηδήσεις και η αύξηση του βάρους προέκυψε κυρίως από τις ενιχύσεις αυτές. Αυτό συνάδει με την πρόσφατη φημολογία ότι η αναβάθμιση της RB18 για την Ίμολα είναι κατά κύριο λόγο επικεντρωμένη στο δάπεδο.

Όμως, οι τροποποιήσεις του δαπέδου θα επαναφέρουν -και σε ποιο βαθμό- τα προβλήματα αναπηδήσεων της RB18; Θα μειώσουν την παραγωγή της άντωσης, που κάνει τόσο ανταγωνιστικά τα μονοθέσια του Max Vertappen και του Sergio Perez φέτος; Αυτά είναι απορίες που θα απαντηθούν το Πάσχα την Ίμολα.

https://www.carandmotor.gr/agones/kathe-hameno-kilo-tis-red-bull-kostizei-240000-eyro




Χοντρικά χοντρικά και μπακαλίστικα η αεροδυναμική ενός μονοθεσίου της F1 έχει αντίθετη αεροδυναμική με τα αεροπλάνα. Στα αεροπλάνα με την ταχύτητα ανεβαίνει προς τα πάνω το αεροσκάφος (αυτό που θέλουμε) ενώ στην F1 το μονοθέσιο με τις μεγάλες ταχύτητες είναι σαν να προσπαθεί να "μπει" στο έδαφος.
Αν η F1 είχε την αεροδυναμική του αεροπλάνου θα υπήρχε το φαινόμενο που βλέπουμε πχ σε αγώνες 24 ώρες Λε Μαν που στις μεγάλες ταχύτητες πετάνε τα οχήματα στον αέρα. 



Είχανε γράψει και το είχανε πει και στο live ότι η καλή εικόνα της Ferrari (μέχρι πρόσφατα) σε σχέση με τα άλλα μονοθέσια είναι ότι προς το τέλος της προηγούμενης σεζόν έδωσε όλο της το βάρος στις δοκιμές του νέου μονοθεσίου της χρονιάς που έρχεται το οποίο θα είναι πολύ πιο διαφορετικό κάτι που δεν έκανε η Mercedes που επικεντρώθηκε στην κατάκτηση του τίτλου του Χάμιλτον που τελικά δεν ήρθε.
« Τελευταία τροποποίηση: Δευ 13 Ιούν 2022 18:11 από PAS and stale bread »

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #21 στις: Παρ 17 Ιούν 2022 17:27 »
Formula 1: Τι σημαίνουν για τις Mercedes και Ferrari τα μέτρα της FIA για τις αναπηδήσεις των μονοθεσίων


Η απόφαση της FIA να παρέμβει για να επιλύσει το πρόβλημα των αναπηδήσεων έρχεται μετά από τα έντονα ή ηπιότερα παράπονα πληθώρας οδηγών στο τέλος του τελευταίου GP στο Αζερμπαϊτζάν - με κυριότερα του Λιούις Χάμιλτον και της Mercedes.

Η δυσκολία με την οποία ο 37χρονος Βρετανός βγήκε από τη Mercedes W13 το τέλος του αγώνα του Μπακού ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια κίνηση που εμπεριείχε το βαθμό της υπερβολής, παρότι ήταν εμφανέστατες οι αναπηδήσεις του μονοθεσίου στη διάρκεια του αγώνα, ώστε να ασκηθεί πίεση στη Διεθνή Ομοσπονδία να παρέμβει -προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των πιλότων- και έτσι να συμβάλλει στην προσπάθεια της Mercedes να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που εκείνη σε μεγαλύτερο βαθμό από όλους αντιμετωπίζει.

Παρόλα αυτά, ήταν τόσοι οι πιλότοι -ακόμα και οι πιο διακριτικοί σε τέτοιου είδους δηλώσεις- που μίλησαν για τις καταπονήσεις που δέχονται κατά κύριο λόγο στη μέση και τον αυχένα τους από τις αναπηδήσεις στις ευθείες, που η FIA έκρινε σκόπιμο να λάβει ορισμένα μέτρα με τα οποία αποσκοπεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος.

Οι νέες αυτές τεχνικές οδηγίες της FIA δεν θα εφαρμοστούν στο GP Καναδά το προσεχές τριήμερο. Είναι απλώς ντιρεκτίβες προς τις ομάδες για να τις προετοιμάσει για τα σχετικά μέτρα που θα εφαρμόσει σε δεύτερο χρόνο.


Η πρώτη είναι ο προσεκτικότερος τεχνικός έλεγχος από την πλευρά της του δαπέδου κάθε μονοθεσίου, τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και από άποψη φθοράς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η δεύτερη είναι μια λεπτομερής ειδική μέτρηση των κάθετων πιέσεων που ασκούνται -από την αεροδυναμική- στο μονοθέσιο, η οποία θα καθορίσει ένα ορισμένο όριο κάθετων ταλαντώσεων.


Στο σιρκουί του Μόντρεαλ η Ομοσπονδία θα συλλέξει αναλυτικότερες και λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα. Όπως ανακοίνωσε, "για λόγους ασφάλειας, [η FIA] αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει ώστε να διασφαλίσει πως οι ομάδες θα κάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να περιορίσουν ή να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο".

Η FIA εξήγησε ότι έλαβε τις αποφάσεις της σε συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς κυρίως για να αντιμετωπίσει τη διαταραχή της προσοχής που επιφέρει το πρόβλημα του porpoising. Διότι "οδηγώντας σταθερά με ταχύτητες άνω των 300 km/h η υπέρμετρη εξάντληση και ο πόνος που βιώνει ένας οδηγός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις αν επιφέρουν απώλεια αυτοσυγκέντρωσης".

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές έρχονται για λόγους ασφαλείας σημαίνει ότι οι αποφάσεις και οι νέες τεχνικές οδηγίες της δεν απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη από τις ομάδες.

Εκ πρώτης όψεως η παρέμβαση της FIA φαίνεται να βοηθά τη Mercedes και τη Ferrari, που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής τα εντονότερα προβλήματα αναπηδήσεων των μονοθεσίων τους. Όμως, στην πράξη, ο έλεγχος και περιορισμός της βύθισης του μονοθεσίου από την κάθετη δύναμη της άντωσης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για εκείνες.

Ο λόγος είναι ότι -όπως πολλές ομάδες, έτσι και- οι Mercedes και Ferrari προτιμούν να ρυθμίζουν τα μονοθέσια με χαμηλό ύψος από το έδαφος και με σκληρότερο στήσιμο της ανάρτησης προκειμένου να κερδίζουν σε απόδοση - παρά τις καταπονήσεις στον οδηγό.

Αν η FIA βάλει περιορισμούς στις κάθετες ταλαντώσεις του μονοθεσίου, δηλαδή αν αυξήσει υποχρεωτικά το ύψος από το έδαφος και βάλει όρια στη σκληρότητα της ανάρτησης, φαντάζει ως λογική συνέπεια ότι οι Mercedes και Ferrari θα το πληρώσουν σε απόδοση.

Μεγαλύτερο ύψος του δαπέδου από το έδαφος σημαίνει λιγότερη παραγωγή άντωσης, άρα λιγότερη πρόσφυση στις -γρήγορες, κυρίως- στροφές, άρα απώλεια χρόνου. Την ίδια στιγμή η RBR, που έχει επιλύσει από νωρίς το πρόβλημα των αναπηδήσεων, θα συνεχίσει ανεπηρέαστη ό,τι έκανε.


https://www.msn.com/el-gr/sports/formula1/formula-1-%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-mercedes-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-ferrari-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-fia-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%af%cf%89%ce%bd/ar-AAYy9fU?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.914
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #22 στις: Δευ 04 Ιούλ 2022 13:12 »
Παράθεση
FORMULA 1

ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Κάρλος Σάινθ κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της καριέρας του βλέποντας την καρό σημαία στο GP της Μεγάλης Βρετανίας. Δεύτερος ο Πέρεζ με εκπληκτική οδήγηση και τρίτος ο Χάμιλτον που άφησε εκτός βάθρου τον Λεκλέρ.

Ο αγώνας του GP της Μεγάλης Βρετανίας δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς εξαιτίας του ατυχήματος του Τσόου. Ωστόσο, το Grand Prix στο Σίλβερστοουν προσέφερε συγκινήσεις και σασπένς έως το φινάλε. Ο Κάρλος Σάινθ κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της καριέρας του εκμεταλλευόμενος την κακή στρατηγική που ακολούθησε ο Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος τερμάτισε στην 4η θέση αν και προπορευόταν πριν από την εγκατάλειψη του Οκόν στον 39ο γύρο.


Ο Σέρτζιο Πέρεζ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από την αρχή του αγώνα, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το μονοθέσιο του και την στρατηγική της Red Bull για να ανέβει στην 2η θέση προς το φινάλε. Επικές μάχες έδωσε και ο Χάμιλτον, ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Έχασε έδαφος ο Φερστάπεν, που ολοκλήρωσε τον αγώνα 7ος εξαιτίας προβλημάτων στο μονοθέσιο του.


Flourish logoA Flourish data visualization
Στην κατάταξη των οδηγών ο Μαξ Φερστάπεν παραμένει στην κορυφή με 181 πόντους. Ακολουθεί ο Πέρεζ με 147, ενώ κοντά βρίσκονται οι Λεκλέρ και Σάινθ με 138 και 127 πόντους αντίστοιχα.


Flourish logoA Flourish data visualization
Πού κρίθηκε η νίκη
Στην επανεκκίνηση του αγώνα μετά το σοβαρό ατύχημα του Τσόου, έγινε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους πρωτοπόρους. Ο Σάινθ κατάφερε να κρατήσει δεύτερο τον Φερστάπεν, ενώ επαφή είχαν οι Λεκλέρ - Πέρεζ, με τον Μεξικανό να μπαίνει στα pits με πρόβλημα και να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Στον 9ο γύρο ο Σάινθ έχασε τα ηνία από τον Φερστάπεν προσωρινά.

Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός αντιμετώπισε πρόβλημα στο μονοθέσιό του και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος του αμαξώματος. Αρχικά νόμιζε πως πρόκειται για κλατάρισμα, ωστόσο το ζήτημα παρέμενε και μετά την αλλαγή. Ως εκ τούτου η μάχη μεταφέρθηκε μεταξύ του Σάινθ και του Λεκλέρ, με τον Χάμιλτον να παραμένει κοντά. Μετά τις αλλαγές ελαστικών, ο Ισπανός συνέχιζε μπροστά από τον Λεκλέρ, αλλά ο επτά φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής αργούσε να μπει στα pits, θέλοντας να δημιουργήσει πλεονέκτημα.

Μετά την επιστροφή της Scuderia στην κορυφή, στον 30ο γύρο η Ferrari έδωσε την εντολή: να αφήσει τον Λεκλέρ να περάσει, καθώς ο Σάινθ δεν πέτυχε το στόχο χρόνου που η ομάδα του έθεσε στον τελευταίο γύρο. Λίγο νωρίτερα είχαν ενημερωθεί οι δύο οδηγοί πως είναι ελεύθεροι να παλέψουν. O Mονεγάσκος πέρασε πρωτοπόρος, με τον Χάμιλτον να πέφτει στην 3ην θέση μετά το pit stop.


Στον 40ο γύρο ο Οκόν εγκατέλειψε και προκάλεσε αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Σάινθ και ο Χάμιλτον έβαλαν softs και ήταν έτοιμοι για επίθεση προς το φινάλε. Αυτή ήταν και η απόφαση που έκρινε τον αγώνα. Ο Ισπανός, παρά τις εντολές να κρατήσει απλώς πίσω τον Βρετανό της Mercedes, έδωσε τη μάχη του και ήταν νικητής. Την ίδια ώρα ο Πέρεζ προσπέρασε τον Χάμιλτον και πίεζε τον Λεκλέρ, τον οποίο προσπέρασε για τη δεύτερη θέση, με τους τρεις να δίνουν επική μάχη.

Τελικά ο Μονεγάσκος δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε την τρίτη θέση, με τον επτά φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να ανεβαίνει στο βάθρο. Καταστροφική στρατηγική για τον Λεκλέρ, μεγάλη νίκη για τον Σάινθ.

Η φάση του αγώνα
Η φάση του αγώνα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το τρομακτικό ατύχημα στην πρώτη εκκίνηση του αγώνα. Ο Γκασλί χώθηκε ανάμεσα σε Ράσελ και Τσόου. Είχε επαφή με το μονοθέσιο του Βρετανού, ο οποίος έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω στην Alfa Romeo, η οποία αναποδογύρισε.


Η κόκκινη σημαία βγήκε και άπαντες ανησυχούσαν, για την υγεία του Κινέζου. Έπειτα από αρκετή ώρα υπήρξε η ενημέρωση πως έχει τις αισθήσεις του και βρίσκεται στο ιατρικό κέντρο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο Άλμπον, ο οποίος είχε επίσης περιστατικό.

Ο αγώνας επανεκκίνησε με standing start μετά από περίπου 50 λεπτά, με την σειρά των κατατακτηρίων, παρότι ο Φερστάπεν είχε περάσει τον Σάινθ. Ο λόγος ήταν πως δεν είχαν ολοκληρώσει όλα τα μονοθέσια τον πρώτο γύρο πριν από την κόκκινη σημαία.

Μας εξέπληξαν
Σίγουρα ο Σέρτζιο Πέρεζ, που από την τελευταία θέση που βρέθηκε μετά τον πρώτο γύρο της επανεκκίνησης ανέβηκε ως τη δεύτερη, δίνοντας ορισμένες από τις πιο φαντασμαγορικές μάχες των τελευταίων ετών στη F1 με τους Λεκλέρ και Χάμιλτον. Βεβαίως, ο Μεξικανός βοηθήθηκε πολύ από το όχημα ασφαλείας για την Alpine του Οκόν, που του έδωσε "δωρεάν" το δεύτερό του pit-stop και δεν έχασε την 4η θέση. Αλλά η επέλασή του ήταν εκθαμβωτική.

Έπειτα, εντυπωσιακός ήταν και ο Λιούις Χάμιλτον, στο πρώτο τριήμερο που κέρδισε κατά κράτος τον Τζορτζ Ράσελ. Ο επτάκις πρωταθλητής πήρε το μέγιστο από μια σημαντικά βελτιωμένη, με πολύ λιγότερες αναπηδήσεις Mercedes W13, και έδειξε την παλιά καλή του ψυχολογία. Ο Αλόνσο ήταν ο κλασσικός Αλόνσο μπαίνοντας την πεντάδα, και κερδίζοντας τον εξίσου αποδοτικό Νόρις.

Τέλος, ο Μικ Σουμάχερ με τους πρώτους του βαθμούς στη Formula 1 (με την 8η θέση) έδωσε τις απαντήσεις που έπρεπε, μετά από τις διαδοχικές αμφισβητήσεις από την ίδια του την ομάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Μας απογοήτευσαν
Η Ferrari βρέθηκε σε πολύ δυσμενή θέση με τον Σαρλ Λεκλέρ όταν βγήκε το όχημα ασφαλείας για την Alpine του Οκόν. Δεν είναι εύκολη η απόφαση να μπεις στα πιτς όντας επικεφαλής του αγώνα, και να απωλέσεις την πρώτη θέση - τον ίδιο γρίφο είχε και η Mercedes με τον Λιούις Χάμιλτον στο Άμπου Ντάμπι πέρσι, μετά το ατύχημα του Λατίφι. Και επίσης τότε ο Λιούις δεν μπήκε στα πιτς.

Όπως ο Φερστάπεν τότε, έτσι και οι Σάινθ και Χάμιλτον σήμερα είχαν την πολυτέλεια να δουν τι θα έκανε ο Λεκλέρ, αν θα έμπαινε τα πιτς, και να κάνουν εκείνοι το αντίθετο. Όπως και έγινε, και βγήκαν και οι δύο με φρέσκια γόμα έναντι της παλιάς σκληρής του Λεκλέρ. Θα ήταν εύκολη η απόφαση της Ferrari να καλέσει τον Λεκλέρ, να του βάλει φρέσκια μαλακή γόμα και να τον εξαπολύσει ξανά απέναντι στους Σάινθ και Χάμιλτον αν εκείνοι δεν έμπαιναν; Εκ των υστέρων ναι. Αλλά έχοντας την πρωτοπορία του αγώνα, αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση.

Πάντως, πρέπει να ειπωθεί ότι η Scuderia έμεινε πιστή στη δέσμευσή της να μην δώσει προτεραιότητα σε κάποιον από τους δύο οδηγούς, και όταν χρειάστηκε -όταν απειλούσε ο Χάμιλτον μετά το μέσον του αγώνα άφησε τους δύο οδηγούς της να μονομαχήσουν. Χρειάστηκε αρκετό θάρρος για αυτή την απόφαση.

Ο Μαξ Φερστάπεν δεν έκανε τίποτα λάθος, τουλάχιστον οδηγικά, αλλά πλήρωσε ένα βίαιο πέρασμα από ένα κερμπ που κατέστρεψε στο δάπεδο της RB18 στον 20ό γύρο. Σίγουρα, τέλος, αυτή δεν ήταν μια καλή μέρα για τον Ρικιάρντο, δεδομένης της 6ης θέσης του Νόρις, αλλά ούτε και για τον Τσουνόντα που προκάλεσε το διπλό τετ-α-κε των δύο Alpha Tauri ακουμπώντας το μονοθέσιο του Γκασλί.

Ο οδηγός της ημέρας
Το κοινό της Formula 1 ψήφισε τον Σέρτζιο Πέρεζ ως τον οδηγό της ημέρας. Μία διάκριση που αξίζει 100% ο Μεξικανός. Η επαφή του με τον Λεκλέρ, τον ανάγκασε σε αλλαγή πτέρυγας και πτώση στις τελευταίες θέσεις από νωρίς. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω.

Σταδιακά ανέβαινε θέσεις και σκαρφάλωσε στην πρώτη 4άδα. Μετά την εγκατάλειψη του Οκόν και το αυτοκίνητο ασφαλείας ήταν η ώρα για την δική του κίνηση. Έβαλε μαλακή γόμα και με τις διαφορές εκμηδενισμένες "χτύπησε" προσπερνώντας Χάμιλτον και Λεκλέρ για να δει εν τέλει δεύτερος την καρό σημαία.

Τι ακολουθεί
H Formula 1 συνεχίζει χωρίς... ανάσα. Μετά το GP της Μεγάλης Βρετανίας το πρωτάθλημα παραμένει στην Ευρώπη για την 11η στροφή. Συγκεκριμένα, στην έδρα της Red Bull στην Αυστρία.

Το τριήμερο ξεκινάει στις 8 Ιουλίου με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, αλλά και τις κατατακτήριες. Το Σάββατο (9/7) το μενού περιλαμβάνει sprint race, με τον κύριο αγώνα να διεξάγεται την Κυριακή (10/7).

από Sport 24.gr
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #23 στις: Δευ 04 Ιούλ 2022 16:48 »
Halo και πάλι halo!





Αποσυνδεδεμένος PAS and stale bread

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.039
    • Προφίλ
Απ: F1 2022
« Απάντηση #24 στις: Πεμ 07 Ιούλ 2022 03:48 »
ΤΡΟΜΟΣ!   
Εκτός του Zhou που δεν υπάρχουν λόγια, για λίγα εκατοστά θα υπήρχαν πολλά θύματα την Κυριακή. Και άντε πάλι καλά το μονοθέσιο δεν "σκαρφάλωσε" για λίγο με την φόρα που πήρε, οι τροχοί και τα 3 σημεία του μονοθεσίου είναι δεμένα με συρματόσκοινο πλέον, αλλά τα θραύσματα που κόβουν σαν λεπίδες και εκείνο το μεγάφωνο από την σύγκρουση που έπεσε σαν λαιμητόμος, ευτυχώς δεν ήταν κανένας πιο μπροστά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τα πολύ αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν τίποτα δεν θα είναι ίδιο σε αυτή την εξέδρα από εδώ και πέρα (Σινικό τοίχος θα φτιάξουν) σε μια από τις πιο παλιές και πιο διάσημες πίστες σε όλα τα είδη του μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκοσμίως.












Είχαμε και αυτό: