Αποστολέας Θέμα: Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για  (Αναγνώστηκε 1175 φορές)

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.908
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Παράθεση
Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια – Πότε θα γίνει η δοκιμαστική γεώτρηση

O υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις Ελλάδας για 10 χρόνια.

«Είχαμε ανακοινώσει ότι στα Γιάννενα σε ηπειρωτικό χώρο θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2023» τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε πως «για το κοίτασμα των Ιωαννίνων έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες  από την Energean. Άρα γνωρίζουμε ποιο είναι το πιθανό μέγεθος. Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξεως του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό. Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει και τη κατανάλωση της Ελλάδας εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα για 10 έτη».

Επίσης ο κ. Σκρέκας ρωτήθηκε ποιο θα είναι το όφελος για τον καταναλωτή. «Εξαρτάται από τη κάθε παραχώρηση και την κάθε εκάστοτε σύμβαση που έχει συνάψει το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία με τον παραχωρησιούχο. Τα έσοδα που προσδοκά το ελληνικό κράτος ανάλογα με την παραχώρηση θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης» απάντησε.

Σκρέκας: Το 2025 η δοκιμαστική γεώτρηση
Επίσης μίλησε και για τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Σίγουρα η χώρα θα είναι μπροστά σε έναν θησαυρό για να υπάρχουν εταιρείες όπως είναι η ExxonMobil και  η Helenic Energy που να είναι διατεθειμένες να επενδύσουν και να ρισκάρουν τεράστια ποσά χρήματος για να την εξερεύνηση της περιοχής , είπε ο κ. Σκρέκας. “Και εάν αργότερα τα σχετικά δεδομένα που θα λάβουμε είναι ικανοποιητικά  τότε θα προχωρήσουμε σε μια πολύ ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση”, συμπλήρωσε.
Τέλος ρωτήθηκε πότε θα γίνει η δοκιμαστική γεώτρηση. «Το 2025 εφόσον τα σχετικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση σε αυτήν την περιοχή. Και θέλουμε εφόσον επιβεβαιώσει η δοκιμαστική γεώτρηση τα σχετικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις 2,5 χρόνια από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την πρώτη παραγωγική γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα» απάντησε.

https://www.enikonomia.gr/economy/skrekas-to-koitasma-ton-ioanninon-bo/422116/
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος davelis

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 5.470
    • Προφίλ
Καλως ήρθε το πετρέλαιο.
(Συγνώμη, το αέριο)

Αποσυνδεδεμένος dio

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 526
    • Προφίλ

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.168
    • Προφίλ
Καλως ήρθε το πετρέλαιο.
(Συγνώμη, το αέριο)
Μακάρι να βρεθεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα και επιτέλους να το βγάλουμε.

Αποσυνδεδεμένος pextempalla

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.168
    • Προφίλ
Ιωάννινα: Σε οικόπεδο με επιφάνεια 4 στρέμματα βρέθηκε το τεράστιο κοίτασμα σε φυσικό αέριο

«Μιλάμε για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από τα καθαρά κέρδη το κράτος θα πάρει 65% και η εταιρεία το 35%. Η πλήρης εκμετάλλευση αναμένεται σε 4 περίπου χρόνια» λέει χημικός μηχανικός για το κοίτασμα
Με καταιγιστικούς ρυθμούς ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνει τις εξορύξεις που ξεκινούν άμεσα στην χώρα μας αναβαθμίζοντας την στη γεωπολιτική σκακιέρα και θωρακίζοντάς την ενεργειακά. Το νέο κοίτασμα που ανακοίνωσε ο υπουργός, βρίσκεται στα Γιάννενα, σε έδαφος δηλαδή και θα δώσει ενεργειακή αυτονομία στην Ελλάδα για τουλάχιστον μία δεκαετία. Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια είναι τα ακριβή νούμερα του κοιτάσματος, σε τι επιφάνεια εκτιμάται ότι βρίσκεται, αλλά και ποιες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί το κοίτασμα.
Ο Ηλίας Κονοφάγος, χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή Live News του MEGA, αποκάλυψε ποιες είναι οι πιθανότητες το σενάριο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας από το κοίτασμα των Ιωαννίνων να επιβεβαιωθούν. Οι πιθανότητες όπως τονίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεγαλύτερες από το σύνηθες 20%. Η γενικότερη πιθανότητα είναι γύρω στο 20% που σημαίνει 1 στις 5 γεωτρήσεις, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι στην Αλβανία δίπλα δηλαδή από την περιοχή των Ιωαννίνων έχει βρεθεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα.
Στα Ιωάννινα η είδηση έχει προκαλέσει αγωνία για την γρήγορη εξόρυξη και ενθουσιασμό αφού η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας αναμένεται σύντομα να γίνει μία από τις πιο ακμάζουσες. «Η περιοχή θα αναδειχθεί οικονομικά γιατί ξέρετε είναι από τις πιο φτωχές της Ελλάδος. Θα δώσει μια πολύ μεγάλη οικονομική ώθηση πολύ σημαντική τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα στην Ελλάδα. Εδώ μιλάμε για μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η μοιρασιά είναι δεδομένη στις συμβάσεις. Από τα καθαρά κέρδη το κράτος θα πάρει 65% και η εταιρεία γύρω στο 35%. Το κοίτασμα των Ιωαννίνων είναι από τα πιο ώριμα και έτοιμα για να μπορέσει να υπάρξει παραγωγή το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το καλό για την περιοχή των Ιωαννίνων» σημείωσε ο χημικός μηχανικός.

Το υπερκοίτασμα των Ιωαννίνων όμως θα δώσει οικονομική ανάσα και στην Ελλάδα συνολικά. «Έχει τη δυνατότητα να δώσει στη χώρα σε ορίζοντα χρονικό 15ετίας περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Ελλάδα έχει κατανάλωση γύρω στα 5-6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο βλέπετε ότι έχουμε δυνατότητα να αποκτήσουμε μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων και να καταστεί η χώρα τελικά αυτοδύναμη» προσέθεσε ο Ηλίας Κονοφάγος. Η πλήρης εκμετάλλευση αναμένεται σε 4 περίπου χρόνια.

Στοιχεία κοιτάσματος Ιωαννίνων
Η εκτίμηση για 30 τρισ. κυβικά. πόδια φυσικού αερίου με συνολική έκταση τα 4 στρέμματα έχει ήδη ενεργοποιήσει την εταιρεία «Energean» που έχει αναλάβει την επεξεργασία του κοιτάσματος. Η περιοχή έχει ερευνηθεί δύο φορές στο παρελθόν με έναρξη από τον ιταλικό στρατό την δεκαετία '60. Θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2023, στη συνέχεια ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2025 και παραγωγή προς το τέλος του 2025. Τα πλεονεκτήματα του κοιτάσματος είναι η οικονομικότερη γεώτρηση και ότι είναι πλησίον του αγωγού TAP.
https://www.reader.gr/oikonomia/432834/ioannina-brethike-terastio-koitasma-se-fysiko-aerio-mesa-se-oikopedo-me-epifaneia

Αποσυνδεδεμένος fon7

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 26.303
    • Προφίλ
Σε ποιον ανήκει το οικόπεδο.Κάτι θέλω να δω.

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.908
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Τι έγινε τελικά με αυτή την ιστορία;
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Αποσυνδεδεμένος ΛΑΜΙΑ FANS

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 21.908
  • ΠΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ!
    • Προφίλ
Παράθεση
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υδρογονάνθρακες: Έτος αποφάσεων το 2024 για τις έρευνες των κοιτασμάτων σε Κρήτη, Ιόνιο και Ιωάννινα
Πότε αποφασίζουν οι επενδυτές και τι αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης για τις πρώτες γεωτρήσεις

Χρήστος Κολώνας

Σε κρίσιμη καμπή μπαίνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα πέντε blocks της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.
Οι επενδυτές που έχουν μισθώσει τις συγκεκριμένες περιοχές καλούνται μέσα στο 2024 να λάβουν τις αποφάσεις τους για τη συνέχιση ή όχι των ερευνητικών τους προγραμμάτων.

Στεφάτος (ΕΔΕΥΕΠ): Εκτιμήσεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση

Τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών
Το μεγάλο πρόγραμμα των επτά σεισμικών ερευνών  ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» από τη μισθώτρια εταιρεία HELLENiQENERGY, «2 – ΒΔ της Κέρκυρας» από το σχήμα Energean – HELLENiQ ENERGY και «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από το σχήμα «ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY».


Οι πετρελαϊκές έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που εκτέλεσαν τα ειδικά σκάφη και πλέον τα διαβάζουν και τα αναλύουν προκειμένου να αξιολογήσουν το υλικό ως προς την περιεκτικότητα και την ποσότητα των γεωλογικών δομών σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Συνολικά έγινε χαρτογράφηση υπεδάφους έκτασης 12.583 τετραγωνικών χιλιομέτρων και δαπανήθηκαν για τις σεισμικές έρευνες 53 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες, και σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως από στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καθώς και από επιστήμονες, είναι ενθαρρυντικές ως προς την ύπαρξη τέτοιων ποσοτήτων ικανών ακόμα και για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν τα δύο θαλάσσια blocksτης Κρήτης.

Οι αποφάσεις
Όπως προαναφέρθηκε το 2024 θα είναι η χρονιά των επενδυτικών αποφάσεων των πετρελαϊκών για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ σημείωσε ότι «τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες είναι σε φάση επεξεργασίας, και σε 6-12 μήνες θα μπορεί να ληφθεί απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο ερευνητικών γεωτρήσεων». Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει: «Τα περί τεραστίων κοιτασμάτων δεν τα ακούμε σοβαρά», τονίζοντας ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για κάτι τέτοιο.


Ο CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το 2024 θα ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις απαντώντας στο δίλημμα: «Γεώτρηση ή αποχώρηση».
Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης αν απαιτηθούν και 3D σεισμικές έρευνες τότε η απάντηση αυτή θα δοθεί το 2025 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση πάει για το 2026.

Ο κ. Μάξιμος Συνετάκης
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Συνετάκης μιλώντας στις 16 Δεκεμβρίου σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα «Υδρογονάνθρακες, ενεργειακή μετάβαση, υδρογόνο. Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος», προσδιόρισε χρονικά τις πρώτες γεωτρήσεις.


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Συνετάκης

Εκτίμησε ότι «οι επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2024 με 2025 και οι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν το 2026», στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι τέτοια που να τις επιτρέψουν.

Το σενάριο ταχύτερων γεωτρήσεων
Αν η ExxonMobil δεν προχωρήσει σε 3D σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, τότε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα έλθει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, αν αξιολογηθεί και το γεγονός πως πρόσφατα, τον περασμένο Οκτώβριο, ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος μαζί με στελέχη της ExxonMobil και της HELLENiQ ENERGY πραγματοποίησαν επισκέψεις στα λιμάνια της Σούδας, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας προκειμένου να ενημερωθούν για την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα των υποδομών τους να φιλοξενήσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό των πετρελαϊκών για τις γεωτρήσεις.

Τα Ιωάννινα
Η πλέον, όμως, ώριμη περιοχή για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση είναι η χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων, η οποία έχει μισθωθεί από την Energean.
Στο τέλος του Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Η «Ήπειρος-1» θα εκτελεστεί στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.
Η εταιρεία σε πρώτη φάση μελετά ενδελεχώς την ΑΕΠΟ και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο σχεδιασμό του έργου της γεώτρησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί παράταση της συγκεκριμένης φάσης της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία λήγει τον Απρίλιο του 2024. Τότε εκπνέει η συγκεκριμένη προθεσμία.
Ο εκτιμώμενος, ανεπίσημα, χρόνος της πρώτης γεώτρησης τοποθετείται χρονικά προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Νέοι επενδυτές
Πάντως το 2024 δεν αποκλείεται να είναι και το έτος εισόδου νέων επενδυτών στο ελληνικό upstream.
Πληροφορίες θέλουν, τους υπάρχοντες αναδόχους, δηλαδή τις HELLENiQ ENERGY, Energean και ExxonMobilνα αναζητούν πετρελαϊκές – εταίρους για την υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων στις ελληνικές παραχωρήσεις.
Κάθε γεώτρηση ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές κοστίζει 100 εκατ. ευρώ, οπότε το κόστος απαιτείται να μοιραστεί.
Οι υπάρχουσες πετρελαϊκές είναι σε φάση αναζήτησης εταίρων και η τύχη της θα καθορίσει εν πολλοίς και τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

https://www.ot.gr/2023/12/26/energeia/fysiko-aerio/ydrogonanthrakes-etos-apofaseon-to-2024-gia-tis-ereynes-ton-koitasmaton-se-kriti-ionio-kai-ioannina/
ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!