Να αναλύσω εδώ για ποιο λόγο η περιοχή μας είναι μακράν πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα και έτη φωτός μακριά από Ευρωπαϊκές χώρες νομίζω θα τραβήξει πολύ.
1. Στα Γιαννενα η βιομηχανική περιοχή είναι ανύπαρκτη. Οι εταιρείες που προανέφερες ουτε θέλουν, ούτε μπορούν να ασχοληθούν με την ομάδα (πέρα από χορηγίες) μιας και δεν είναι στο mentality τους και δεν έχουν να πάρουν κάποια υπεραξία από την επένδυση. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες τους είναι μακριά από το ποδόσφαιρο και δε πρόκειται να εμπλακούν σε χώρο που δε γνωρίζουν. Το βασικότερο όμως πλέον είναι, ότι δεν είναι πια οικογενειακές ή προσωπικές επιχειρήσεις αλλά υπόκεινται σε έλεγχο μετόχων. Οπότε οποιαδήποτε απόφαση ελέγχεται και αξιολογείται από τους μετόχους και όχι από τον ιδιοκτήτη. Νομίζω ότι εδώ τελειώνει και η απορία γιατί δεν εμπλέκονται. Δε θα μιλήσω, λόγω προσωπικής εμπειρίας αλλά και φήμης που έχουν στην αγορά εργασίας, πως βγάζουν από τη μύγα ξύγκι και τι ύψος μισθών δίνουν (κανα 2 είναι, οι άλλοι ακολουθούν ευρωπαικές τακτικές και μπράβο τους).
2. Για να γίνει μία πόλη προσβάσιμη στη βιομηχανία και τον τουρισμό (δεν εννοώ τον εγχώριο που είναι αβέβαιος και μεμονωμένος) θα πρέπει να υπάρχουν τρεις βασικές προυποθέσεις:
α. Αεροδρόμιο με διασύνδεση σε πόλεις του εξωτερικού και Ελλάδα δεθυτερευόντως. Οι πτήσεις θα πρέπει να φτάσουν 1 την ώρα (άφιξη-προσγείωση) για να πεις οτι είσαι σε καλό τουριστικό επίπεδο. Ακόμα στα Γιάννενα βγαίνουμε στα μπαλκόνια αν ακούσουμε ελικοφόρο να περνά. Έχεις πάρα πολύ δρόμο ακόμα.
β. Λιμάνι ενεργό για να μπορείς να εξάγεις-εισάγεις άμεσα. Έχεις την Ηγουμενίτσα αλλά θέλει ακόμα πολλά ψωμιά για να γίνει λιμάνι σοβαρό (είναι πολύ μικρό σε σχέση με Πάτρα, Ανκόνα, Βενετία). Δε συνδέεται με τρένο και δεν υπάρχουν αποθήκες (hub) μεταφόρτωσεις. Δεν είναι εμπορικό. Επιπλέον δεν είναι και τουριστικό όταν ακόμα πας με την παντόφλα στην Κέρκυρα και Παξους (η μόνη σύνδεση με νησιωτική Ελλάδα).
γ. Οδικοί άξονες που σε συνδέουν με υπόλοιπη Ελλάδα και εξωτερικό (Αλβανία). Το πρώτο υπάρχει σχετικά πρόσφατα, το 2ο ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας.
Επιπλεόν απαιτείται τεχνολογικό, επιστημονικό, πολιτισμικό έργο από Πανεπιστήμια και Φορείς που και εδώ τα στερείσαι διότι δεν υπάρχουν τεχνικές σχολές και επιστημονικά κέντρα στην περιοχή. Οι εταιρείες πληροφορικής που αναφέρεις δεν παράγουν χρήμα τοπικά μιας και μπορούν να απασχολούν προσωπικό απομακρυσμένα και επενδυτικά να ανήκουν σε πόλη της Γερμανίας (για παράδειγμα). Η γεωργία σου είναι ανύπαρκτη και η κτηνοτροφία είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη.
Η πόλη δεν έχει αστική συγκοινωνία σοβαρή (ηλεκτρικά λεωφορεία, υγραερίου, φυσικού αερίου), ούτε τραμ, ούτε δίκτυο φυσικού αερίου που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για να έρθει κάποια μεγάλη παραγωγική βιομηχανία (χαρτοποιία, χαλυβουργία και άλλες). Επιπλέον πνίγεσαι από τον καπνό της ξυλείας κάθε χειμώνα αλλά ευαγγελίζονται όλοι την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων. Το τελευταίο είναι η μεγαλύτερη ντροπή στην σύχρονη εποχή. Αυτά που γίνονται το χειμώνα στα Γιάννενα με την αιθαλομίχλη θυμίζουν βαλκανική χώρα του 1990 και του 2000. Να μη βάλω μέσα υποδομές εσωτερικές πολής (πεζοδρόμια, πάρκα, παιδικές χαρές, δρόμους κλπ)
Όπως βλέπεις παραπάνω, απέχεις πολύ από άλλες πόλεις τύπου Θεσσαλονική, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και έτη φωτός από Αθήνα. Καλά για εξωτερικό δε μιλάω. Εκεί ακόμα καιη Αθήνα είναι καμμιά 20 χρόνια πίσω.
Μορώ να συνεχίσω να σου αναλύω αλλά δυστυχώς όλοι στην Ελλάδα αναδεικνύουν τα προβλήματα και όχι λύσεις. Οι λύσεις θέλουν κόπο και μεράκι.